Pokaż pełną wersję : Taniec perski
bianka_85
16-09-2008, 17:37
Byłam ostatnio na warsztatach z Elwirą na tańcu perskim. cóż mogę rzec: zauroczył mnie kompletnie :)) fantastycznie się go tańczy:) w sumię bd uczę się od 2 lat, ale z tradycyjnym perskim miałam styczność dopiero teraz.
Co za tym idzie: prosze Was o jakieś utwory do tańca perskiego ! ewentualnie o strony z których mogę skorzystać by ściągnąć :) Będe wdzięczna !!! bardzo z góry dziękuje.
utworki poproszę na maila oliwia:85@go2.pl
A może oprócz wymiany utworów napiszemy o tym tańcu coś więcej?
Tak naprawdę nie ma jednego tańca perskiego - jest perski folklor, perski klasyczny, miniatura perska... To tragiczne, że władza w Iranie zakazała tego tańca! Sama byłam na miniaturze u Donyi (to było takie śliczne!), byłam też na świetnych na warsztatach z Reną Milgrom, która opowiedziała nam trochę o rodzajach tańca perskiego, byłam też u Elwiry, która szlifowała z nami głównie kroczki folklorystyczne, o ile dobrze się zorientowałam.
Zamierzam to dokładniej przebadać, bo ten taniec jest naprawdę niezwykły. Na pierwszy rzut oka można zauważyć, że jest na granicy wpływów arabskich i indyjskich. Szczególnie pogata praca dłoni i ich pozycje (w klasycznym perskim) przywodzą na myśl tańce indyjskie.
Może ktoś jeszcze tego próbował i może coś napisać? Pogadajmy o tym:)
och ja bym bardzo chciala sprobowac tego tanca... jakos jak sie zaczelam uczyc TB to polubilam taniec. A masz moze jakies stronki z muzyka do tego tanca??
a może dysponujecie jakimiś filmikami .? na czym polega ten taniec, co jest charakterystycznego, jakie stroje, ogólnie może coś bliżej dla laika .? : )))
kaoruaki
16-09-2008, 18:47
Bianka_85 czy w tańcu perskim są takie baaardzo bogate stroje(dużo złotej kolorystyki), z takimi niby stożkowymi koronami na głowie( nie wiem jak inaczej opisać ten taniec) mogłabyś podać jakieś linki do stron z tym tańcem?;)
a może dysponujecie jakimiś filmikami?
Jest już taki temat (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=890&highlight=perski). :) Filmów jest sporo. Wpisz w youtube "persian dance". Niestety, nie wiem nic więcej ponad to, co napisała Quesse. :(
Dzięki, zaraz zobaczę : )
bianka_85
16-09-2008, 20:18
Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z tym tańcem. Natomiast to co wyciągnęłam z warsztatów u Elwiry, to to, że tradycyjny taniec wykonywane jest przez tancerki, ubrane w spodnie ( Elwira mówiła, że to są po prostu szarawary) . A na góre taka bluzka długości albo do kolan albo do kostek. Z dość bufiastymi rękawami:)) ( hmmm.....swoją drogą, niezła kompozycja) . Na głowie taka niska ładna czapeczka, czasem coś a la korona (czy diadem?- Elwira miała coś takiego na jednym ze zdjęć, i przypominało mi to bardziej diadem) i do tego upięty taki welon, który wykorzystywany jest w tańcu. Często na wejściu tancerki używają go tak jak tancerki tb woalu ( zakrywają się nim. i wykonując obroty trzymają końce tego welony, i obracają jak woalem.
Co do samego tańca mogę skomentować go w ten sposób: bardzo duża praca rąk ( ramiona, dość luźno, nadgarstki. ) Ogólnie Elwira mówiła, że góra zazwyczaj jest dość luźna, ma pracować tak....swobodnie. Zwłaszcza gdy się wykonuje ruchy ramionami.
Nie ma w tym tańcu shimmie, ruchów przeponą ( wysuwanie przepony , ruchy brzuchem w dół, w góre na boki)
Kroczki są rewelacyjne :)) te dosc drobne przypominają mi troche taniec irlandzki. Poruszałam się w przód w bok i dookoła robiąc malutkie drobne kroczki, i troche sie przy tym podryguje , stąd to skojarzenie.
Taniec jest bardzo energiczny, Pełen radości, powoduje że uśmiech sam pojawia się na ustach:)
Elwira mówiła, że ruchy rękoma, mają symbolikę. To w sumie tak jak w tańcu hindiskim.
A niektóre ruchy przypominały mi taki taniec jak w transie. Chodzi mi o to, że trzeba było lużno ruszać ramionami, iść małymi kroczkami, i jeszcze przy tym kiwać głową w przód i tył. ( Napewnoi wiecie jak)
To tyle jeśli chodzi o moje osobiste wrażenie i o to co dowiedziałam się od Elwiry:)
]Pozdrawiam.
Dzięki, Bianko, Twoje informacje są bardzo cenne :)
Pamiętam, że Donya mówiła, że w wielu figurach przybiera się kształt litery S [górna część ciała w lewo, biodra wypychamy w prawo].
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.