PDA

Pokaż pełną wersję : Wyśniony taniec brzucha

Martina27
09-10-2007, 11:48
Hej dziewczyny,

słyszałam kiedyś, że jak uczymy się jakiegoś języka obcego, to fakt posiadania marzeń sennych w tym języku, świadczy o opanowaniu tego języka (wybaczcie powtórzenia). Ciekawe czy podobnie jest z tańcem brzucha ;-) chyba nie, ale ... emocje jakie towarzyszą tańcowi powodują, że taniec brzucha może pojawiać się w naszych snach.

czy miałyście takie doświadczenia?

mnie się zdarzało, raz nawet miałam prawie proroczy sen ;):

kilka miesięcy temu śniło mi się, że tańczyłam na statku. była spora widownia, a ja tańczyłam z partnerem (:eek:) np podbiegałam do niego i odbijałam się od jego klatki piersiowej, żeby w powietrzu zrobić salto :cool: tak tak - salto, choć tańczyłam tb

ostatnio ten sen sobie przypomniałam, bo miesiąc temu na wakacjach tańczyłam na statku. wprawdzie widownia była miejsza, a także zupełnie przypadkowa, ja nie tańczyłam z partnerem, ale kilka osób tańczyło ze mną, no i podarowałam sobie salto ;) ale statek wyglądał podobnie :)

salto jednak powróciło - ostatnio przyśniło mi się, ze takie zadanie dostałam od swojej Nauczycielki - wykonac salto do tyłu i spaść na lewą noge ugięta w kolanie, a prawa wyprostowaną w bok :D miałam jeszcze dwie karkołomne figury do wykonania, ale niestety nie pamiętam, co to było. stroje miałyśmy mroczne - trochę a la tribalki

zdarzyło mi się również tanecznie lunatykować - ale to nic dziwnego, bo było to w noc po obejrzeniu Fire of Anatolia :D

Sowillo
09-10-2007, 15:33
Odkąd tańczę TB przestałm śnić o lataniu. Wzamian co jakiś czas śni się że robię szpagat jak kiedyś w dzieciństwie.:)
I wiem w prywatnych wyznań, że nie jednej tancerce TB śni się, że wreście udaje im się zrobić szpagat:p - jako symbol tego co chcemy osiągnąć:perfekcjonizm, doskonałość, wspaniałe rozciągnięcie w tańcu brzucha i... powrót do młodości, gdyz wiele z nas entuzjastek TB zazaczeło swoją przygodę dość późno jak na tak wymagajacą f"izycznie" pasję

Martina27
09-10-2007, 16:15
wiele z nas entuzjastek TB zazaczeło swoją przygodę dość późno jak na tak wymagajacą f"izycznie" pasję

wiesz Safi ... to fakt...choć czasu nie cofniemy, często mam do siebie jakiś żal, ze nie zaczęłam tego wcześniej. czy tb czy innego tańca na poważnie. wiele by to zmieniło ...

a wracajac do tematu ... w takim razie to moje salto jest czymś, co chcę osiągnąc w tancu, tak? to pewnie jakiś symbol, metafora. tylko metaforą czego w tb może być salto - macie jakieś pomysły na interpretację?

Basinah
09-10-2007, 17:26
Ciekawe co by na to powiedział Freud? :D Chyba wolałybyśmy tego nie wiedzieć :p Ale tak na serio, może ćwiczysz jakąś figurę, która jest trudna?

Martina27
10-10-2007, 09:22
Ciekawe co by na to powiedział Freud? :D Chyba wolałybyśmy tego nie wiedzieć :p Ale tak na serio, może ćwiczysz jakąś figurę, która jest trudna?

hahahaha dla dziadka Freuda mam lepsze zagadki ;) :D :cool:

ćwiczę ręce, które są trudne - trudniejsze niż salto!!! :)

Mała tancereczka
10-10-2007, 09:31
w takim razie to moje salto jest czymś, co chcę osiągnąc w tancu, tak? to pewnie jakiś symbol, metafora. tylko metaforą czego w tb może być salto - macie jakieś pomysły na interpretację?
Ja bym nie prosiła o taka interpretację, może sprowokować do nadkreatywności :D Pomyślmy co salto może oznaczać... :D
Ja mam dystans do interpretacji snów od czasu jak parę lat temu kupiłam "bestseler" - sennik egipski znany od 1000 lat! Pierwsze hasło jakie znalazłam to była interpretacja co znaczy jak śnią ci się $$$ :D

Basinah
18-11-2007, 15:22
Hmm... mi się dzisiaj śnił transwestyta przebrany za tancerkę brzucha. Super nie??? :p:blink::eek::D

Nox
06-05-2008, 13:02
Ja osobiście nie miałam takich doświadczeń, a szkoda.
Zato mojej koleżance śniło się jak wykonuję tb na jej osiemnastce :D

Geesou
06-05-2008, 19:50
Szpagat... często, bardzo często. Wiem, że kiedyś się uda:D Za to sznurek - niestety, nieodpowiednia budowa miednicy, mogę sobie tylko pomarzyć:/ Ale żeby wszystkie sny były takie piękne... Niestety, najczęściej zdarzaja mi się koszmary po których budzę się i nie mogę zasnąć do rana :/

Marzenie
08-05-2008, 15:58
Dosyć często śni mi się taniec brzucha i dzięki temu nawet koszmary zmieniają sie w całkiem przyjemne sny. :rolleyes: Zwykle w snach prześladują mnie schody, ich brak, wąskie przejścia zawieszone wysoko nad ziemią, słomiane mosty, które sie sypią. Są to strasznie uporczywe i męczące sny. Zwykle trudzę się, by wchodzić po tych schodach na górę, nie spaść z jakiś kładek, przecisnąć się wąskim korytarzem. Pewnej nocy śniło mi się, że byłam w Pałacu Kultury. Oczywiście pełno było w nim schodów i wąskie kładki zawieszone wysoko w górze. Ale oprócz mnie były w tym śnie jeszcze moja instruktorka Basia Ilczuk i setka innych nieznajomych dziewczyn. Wszystkie byłyśmy ubrane w stroje do tańca brzucha. Wtedy Basia kazała nam sie ustawić jedna za drugą i poprowadziła taneczny korowód. Tańczyłyśmy chodząc po tych wszystkich kładkach, schodach, przejściach i wyglądałyśmy po prostu pięknie i bardzo kolorowo! :) To był jeden z najprzyjemniejszych snów, który mi się przytrafił, pomimo tego, że zawierał w sobie ten element strachu, że ktoś może spaść w dół.

Inci
08-05-2008, 23:33
Odkąd tańczę TB przestałm śnić o lataniu. Wzamian co jakiś czas śni się że robię szpagat jak kiedyś w dzieciństwie.:)
I wiem w prywatnych wyznań, że nie jednej tancerce TB śni się, że wreście udaje im się zrobić szpagat:p - jako symbol tego co chcemy osiągnąć:perfekcjonizm, doskonałość, wspaniałe rozciągnięcie w tańcu brzucha i... powrót do młodości, gdyz wiele z nas entuzjastek TB zazaczeło swoją przygodę dość późno jak na tak wymagajacą f"izycznie" pasję

Mi latanie też już rzadziej sie śni, dwa szpagaty jeszcze robię a poprzeczny tylko we snach.
Co to tańczenia we śnie to po prostu ciągle. Jest to dość męczące bo bardzo chudnę od tych " nocnych harców". Często muszę przerywać swój roztańczony sen i sobie podjeść.:)
Zawsze tak było (odkąd pamiętam) , że jak miałam układać choreografię -
nawet nie dla siebie, to zajmowało mi to cała noc( we śnie oczywiście).

Afrah
09-05-2008, 00:16
Mi kilka razy przyśniło się jak tańczę TB. Widziałam moją radość, energię i pasję w tańcu. Niesamowite.
Powiem Wam,że jestem szczęśliwa, bo kocham taniec nie tylko w marzeniu sennym ale i w rzeczywistości.

Pozdrawiam!

Quesse
09-05-2008, 16:58
Dzisiaj śniło mi się, że ułożyłam choreografię dla grupy - była to fuzja bellydance i bollywood z wachlarzami! :blink::confused::D We śnie niezwykle efektowny pomysł:D