Ellswarth
17-10-2008, 16:16
Chciałabym prosić w tym temacie o podanie nazw utworów(lub nazw zespołów). które nadają się do ats'u z zillsami, lub ewentualnie ciekawych filmików.;]
To, co napiszę to moje zdanie, moje odczucia estetyczne. ;)
ATS najbardziej mi się podoba, kiedy jest tańczony do muzyki folkowej. Składanki, które robią FCBD i Gypsy Caravan są właśnie takie. Mają jednak pewną cechę, która jest in plus lub in minus: w moim odczuciu są to utwory służące do ćwiczeń kombinacji, ruchów, przejść. Rytm jest w nich raczej stały, bardzo wyrazisty, warstwa melodyczna ograniczona do minimum.
Potrzebujesz muzyki, gdzie można jeszcze grać na saggatach - te składanki są świetne, kiedy np. uczysz się z jaką prędkością można wystukiwać rytm i po prostu grasz razem z bębnem. Z drugiej strony nie jest to odpowiednia muzyka na jakiś występ [zagłuszasz rytm bębnów przez saggaty].
Potrzeba Ci zatem muzyki, która będzie bogatsza w instrumenty rytmiczne [oprócz tabli jeszcze riqq - req? - duf, kanun, oud itd.]. Myślę, że można grać do Solace wtedy, kiedy się dobrze gra w ogóle [szybki, zmienny rytm]. Można do Knossos...
Acha, chciałaś konkretne utwory. FCBD i GC możesz ściągnąć z netu, o ile jeszcze tego nie masz. Solace i Knossos też. Pomyślę jeszcze nad tym. :) Nie wiem z kolei, czy interesowałoby Cię granie do bardziej celtyckich klimatów typu Cultus Ferox itp. To z kolei zależy od Twoich estetycznych wyborów.
W ogóle to ciekawy temat... :)