PDA

Pokaż pełną wersję : Wpływ tańca orientalnego na kręgosłup - powstaje praca magisterska :)))

Layali
29-01-2009, 12:23
Witajcie!
Jak zwykle troche pozno sie za to zabieram, ale chyba juz tak mam, ze zbyt duzo spraw na siebie biore i pozniej nie potrafie z niczym sie wyrobic :))) Mam ogromna prosbe... w zawiazku z proba pisania przeze mnie pracy mrg dotyczacej wplywu tanca orientalnego na odcinek ledzwiowy kregoslupa bardzo prosze osoby chetne o wypelnienie ankietki, kwestionariuszy i NAJWAZNIEJSZE: dokladne wykonanie badan...

INSTRUKCJA:
1.aknieta, kwestionariusze i karta badan sa kolorowe, w zwiazku z czym prosze o wypelnianie w kolorze czarnym, lub zaznaczanie odpowiedzi na czarno
2. jesli macie inne chetne do badania osoby, mozecie im przekazac oczywiscie caly zestawik im wiecej osob tym lepiej
3. wolalabym osoby, ktore tancem orientalnym zajmuja sie conajmniej od 1 roku,
4. w przypadku kwestionariusza SEWL wypelniacie tylko 2 pierwsze kolumny, trzecia jest dla mnie :)))

w razie pytan piszcie, postaram sie jak najczesciej sprawdzac skrzynke (niestety moj dostep do internetu nadal jest mocno ograniczony). Wypełnione zestawy przesyłajcie mi proszę na maila: yavanah@op.pl

BARDZO serdecznie Was POZDRAWIAM, Layali

Farida
29-01-2009, 13:17
Z chęcią pomogę - już się zabieram za ankiety :)

Marzenie
29-01-2009, 13:46
Chętnie pomogę. Tylko muszę w pełni wyzdrowieć, żeby mieć siłę wykonać zaprezentowane ćwiczenia :)

Sowillo
29-01-2009, 13:53
[...]

w razie pytan piszcie, postaram sie jak najczesciej sprawdzac skrzynke (niestety moj dostep do internetu nadal jest mocno ograniczony). Wypełnione zestawy przesyłajcie mi proszę na maila: yavanah@op.pl

BARDZO serdecznie Was POZDRAWIAM, Layali

Mam kilka pytań do Ciebie Layali w związku z twoją ankietą, ale umieszczę je tu na forum publicznym, gdyż z twojej odpowiedzi być może skorzysta więcej osób:

Czy pod hasłem sport w czwartej ankiecie SEWL rozumiesz również zajęcia ruchowe typu taniec, zajęcia relaksacyjne typu yoga, zajęcia aerobowe, siłownię????

Test 2 na siłę mięśni brzucha jest troszeczkę niejasny. Rozumiem, że mam podnieść nogi jak do ćwiczenia nożyc – ale których: poziomych, czy pionowych. W którym momencie mierzymy odległość stóp od podłogi – od razu jak podniesie się nogi czy np. po 10 sekundach – czym dłużej się trzyma podniesione nogi tym trudniej je utrzymać nisko aby zrobić wykonac ćwiczenie a do tego „przytwierdzić” odcinek lędźwiowy do podłoża.
Czy wogóle wykonujemy ćwiczenie nożyc czy tylko podnosimy nogi i utrzymujemy pozycję?
I co to jest KKD?
Test 3
„podparte było tylko na stopach” – palce stóp zadarte czy stopy płaskie, obciągnięte?
Test 5 – rozumiem że najpierw wyprostowuję nogi z pozycji ”kolana przyciągnięte do klatki piersiowej” a potem podnoszę tułów ???

Chyba przydały by się zdjęcia/rysunki prawidłowych pozycji jeśli badani mają wykonać te testy prawidłowo bez twojej asysty ;)

Layali
30-01-2009, 09:17
Mam kilka pytań do Ciebie Layali w związku z twoją ankietą, ale umieszczę je tu na forum publicznym, gdyż z twojej odpowiedzi być może skorzysta więcej osób:

Czy pod hasłem sport w czwartej ankiecie SEWL rozumiesz również zajęcia ruchowe typu taniec, zajęcia relaksacyjne typu yoga, zajęcia aerobowe, siłownię????
Test 2 na siłę mięśni brzucha jest troszeczkę niejasny. Rozumiem, że mam podnieść nogi jak do ćwiczenia nożyc – ale których: poziomych, czy pionowych. W którym momencie mierzymy odległość stóp od podłogi – od razu jak podniesie się nogi czy np. po 10 sekundach – czym dłużej się trzyma podniesione nogi tym trudniej je utrzymać nisko aby zrobić wykonac ćwiczenie a do tego „przytwierdzić” odcinek lędźwiowy do podłoża.
Czy wogóle wykonujemy ćwiczenie nożyc czy tylko podnosimy nogi i utrzymujemy pozycję?
I co to jest KKD?
Test 3
„podparte było tylko na stopach” – palce stóp zadarte czy stopy płaskie, obciągnięte?
Test 5 – rozumiem że najpierw wyprostowuję nogi z pozycji ”kolana przyciągnięte do klatki piersiowej” a potem podnoszę tułów ???Chyba przydały by się zdjęcia/rysunki prawidłowych pozycji jeśli badani mają wykonać te testy prawidłowo bez twojej asysty ;)

Bardzo dobrze, ze pytasz na forum, faktycznie ulatwi to pewnie niektorym zrozumienie o co mi chodzi :)

1. tak, w kwestionariuszu SEWL kazda aktywnosc jest przeze mnie traktowana jako sport

2. w tescie 2 na wytrzymalosc mm poprzecznego brzucha:
- nogi maja byc razem, wyprostowane w kolanach
- proponuje (zeby poprawnie wykonac cwiczenie) to zrobic tak: uniesc wyprostowane w kolanach nogi do kata 90stopni (zgiecie w biodrach); nastepnie powoli opuszczac w strone podlogi; moment w ktorym odcinek ledzwiowy ZACZYNA odrywac sie od podlogi jest miejscem w ktorym nalezy dokonac pomiaru (najlepiej poprosic kogos o pomoc)

3. w tescie 4 ("test na mm brzucha w pozycji lezacej") oparte jestescie na palcach stop; stopy nie sa obciagniete

4. tak, najpierw prostujecie nogi, a nastepnie ustawiacie tulow w pozycji (jak na zjdeciu)

Mam nadzieje, ze nieco Wam ulatwilam i wyjasnilam, postaram sie dorwac niedlugo do jakiegos aparatu zeby Wam pokazac o co chodzi, ale nie obiecuje :) Dziekuje za chec udzialu w badaniach i pozdrawiam :)

Layali
04-08-2009, 20:55
Witajcie!

Bardzo dawno mnie tu nie bylo... Praca magisterska juz powstala i wlasnie 8 lipca zostala przeze mnie obroniona :) Bardzo dziekuje tym wszystkim, ktorzy pomogli mi ja napisac :) mowie tu oczywiscie o checiach i uczestnictwie w badaniach... Wielkie dzieki!!!!!

Caluje goraco, Layali