Pokaż pełną wersję : Fuzja Belly Dance/Pop
Od dzieciństwa interesuję się kulturą orientalną, więc taniec do orientalnej muzyki jest dla mnie czymś bardzo naturalnym. Ta muzyka po prostu tkwi we mnie. Ale jako europejska kobieta lubię zatańczyć belly dance do muzyki pop. Inspirują mnie niektore utwory Madonny, Celine Dion i inne.
Zauważyłam, że nie tylko ja lubię zatańczyć belly dance do zachodniej muzyki. Przykładem jest poniższy filmik, chociaż osobiście mi się pomysł tej pani nie podoba.
A co wy sądzicie o tym?
Shireen1 2008
http://www.youtube.com/watch?v=I8rAFol-IsA
W powyższym kontekście wydaje mi się to jak najbardziej dopuszczalne:) Tancerka miesza dwie konwencje doskonale zdając sobie z tego sprawę i osiąga dość nieoczekiwany efekt. Osobiście bardziej podoba mi się tb do muzyki orientalnej, ale to już kwestia gustu. Przypuszczam jednak, że większość dziewczyn z tego forum (w tym ja:D) namiętnie stosuje elementy tb na imprezach wszelkiego typu, na dyskotekach, w klubach itd:D
Super! Tylko trzeba mieć pojęcie o popie :D Ale na jakieś wesele/imprezę genialna sprawa, bo goście na pewno lepiej się wtłoczą w muzykę, którą znają :)
A czy nazwa tego rodzaju tańca BD jest poprawna?
A tutaj zobaczcie jak Nadia Gamal tańczyła fuzję BD/Jazz(standard):
Bellydance in the Egyptian film - Nadia Gamal
http://www.youtube.com/watch?v=auq9coP591U
oriental
13-03-2009, 11:04
A tutaj zobaczcie jak Nadia Gamal tańczyła fuzję BD/Jazz(standard):
Bellydance in the Egyptian film - Nadia Gamal
http://www.youtube.com/watch?v=auq9coP591U
Wow jaki fajny filmik! Niesamowity klimat. Mistrzowskie wykonanie shimmy i ciekawa interpretacja utworu.
Tylko, ze biedna musiala tanczyc w tak zadymionym pomieszczeniu :eek:, chociaz tutaj to chyba byl celowy zabieg w celu stworzenia tajemniczej atmosfery :p
Dzięki pomocy Wielkiego Szejka, który niestrudzenie czuwa zwłaszcza nad zdezORIENTowanymi, umieszczam link do filmu hmmmm niecodziennego?
Jestem ciekawa, jak wam się podoba takie podejście do tematu. Zwróćcie uwagę na podpis do tego filmu
- having fun
Techno Dance!
http://www.youtube.com/watch?v=9ngIZQMLspM
Wniosek - Belly Dance można tańczyć do wszystkiego.
Kirke, zapomniałaś o tytule :)
Wniosek - Belly Dance można tańczyć do wszystkiego.
Owszem, tylko...
...to było nie do rytmu. Ogólnie jestem otwarta na fuzje, ale fuzje są jak zadania z gwiazdką: nie dostaniesz lepszej oceny, jeśli zrobisz tylko zadanie z gwiazdką, a pozostałych nie będziesz potrafiła rozwiązać. Rytm jest bardzo istotny w tańcu (oczywiście można też tańczyć do melodii, ale w tym przypadku nie było tańca ani do melodii, ani do rytmu), zwłaszcza w tańcu arabskim, dlatego bardzo trudno jest zgrać się z zachodnią muzyką, która ma zupełnie inną rytmikę.
Tej pani się nie udało. Dlatego zupełnie na nie.
Niech sobie każdy tańczy tb do jakiej muzyki chce, jednak drugi filmik nie podobał mi się za specjalnie (pewnie dlatego, że nie lubię techno). Ale dziewczyna ma fajne ruchy, super shimmy i wydaje mi się, że było do rytmu:)
Bajaderko, fakt, ja też stosuję elementy tb na różnego rodzaju imprezach, do różnego rodzaju muzyki (najchętniej do reggae):D i da się! Nawet powiem, że bardzo mi się to podoba, ale.... taniec orientalny do pięknej orientalnej muzyki jest wyjątkowy;)
Pierwszy filmik jest przekomiczny, ale żeby zaraz na scenie taki układ tańczyć... no nie wiem:p
Niedawno wywiązała się ostra dyskusja na temat tańca w stylu Shakiry, na temat tego co to jest modern belly dance, czy taniec brzucha nowoczesny... Kiedys w tym wątku próbowałam się zmierzyć z tym zagadnieniem. Jako europejka, wychowana na muzyce zachodniej lubie tanczyć do niej. Będąc na imprezach towarzyskich wprawiam w ruch brzuch do dancowej, popowej, zachodniej muzy.
I to nic złego, że tak chcemy tanczyć, łącząc jedno i drugie. Taniec orientu i muzykę okcydentu.
Nazwalam to kiedyś Pop Belly Dance, ale pod tą nazwą już kryje się arabski pop z belly.
Chciałam nazywać to Modern Belly Dance, ale tez dowiedziałam sie, że pod tą nazwą kryje się arabski pop z belly.
Kicha z tą terminologią :p:D
Mix Orientu z Okcydentem :
Jingle Bell Rock Bellydance.mpg
http://www.youtube.com/watch?v=MOdWEHlvfpc
DżalaMadija
29-05-2010, 22:24
Ale dziewczyna ma fajne ruchy, super shimmy i wydaje mi się, że było do rytmu:)
Mi słoń na ucho nadepną, więc z rytmiką mam ciężko, ale tutaj ewidentnie nie było do rytmu, może dlatego, że muza podkładana.
Generalnie lubię fuzje: przemyślane show, z wyrazem scenicznym- jak ta pierwsza pani z afro na głowie (genialne:D).
Jednak ubranie arabskiego stroju i tańczenie z woalem do świątecznej piosenki - nie... mogła użyć saggatów lub biało-czerwonej laski:D i ubrać czapkę mikołaja:)
A ja tam jeszcze zatańczę do Limahla :D ( czy ktoś tutaj pamięta to bożyszcze? )
A ja tam jeszcze zatańczę do Limahla :D ( czy ktoś tutaj pamięta to bożyszcze? )
Czy ktoś pamięta? :D Proszę Cię... nawet na jego koncercie byłem :D:D:D
Czy ktoś pamięta? :D Proszę Cię... nawet na jego koncercie byłem :D:D:D
Szczęściarz ! A mnie mama nie chciała na koncert puścić jak Kajagoogoo do Polski przyjechało...:(( mam na myśli rok 1984 ) Przyznaję, że należałam do milionów, wzdychających fanek tlenionego blondyna ( po latach dopiero odkryłam, że był tleniony :rolleyes: )
Więc przez sentyment do jego wdzięku ( który już dawno przeminął) muszę coś uskutecznić bellydancowego, właściwie to nie muszę, a mam taką małą ochotę... :p
Tu chodzi o to, że w świecie po tymi nazwami ( pop bd, czy modern bd) kryje się konkretny styl, konkretna muzyka, konkretny strój. Więc nie możemy sobie dowolnie nazywać czego innego tą właśnie nazwą.
To może ktoś pokusi się o napisanie artykułu rozgraniczającego, co jest czym, czym to się je i dlaczego? :)
A pierwszy filmik mnie rozbawił.
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.