Pokaż pełną wersję : Shimmy
witam!
znacie moze jakieś cwiczenia, które by pomogły odzielic shimii górą od dołu.
Kiedy robie shimii dołem to w porzadku, ale kiedy robie shimii górą zawsze trzęsie mi się dół.Macie moze jakiś sposób aby to móc oddzielic?
Hm...moja pani instruktorka twierdzi,iż siedząc na podłodze ćwiczy się górę,a trzymając ręce skrzyżowane na piersiach dół. Spróbuj na klęczkach,powinno być łatwiej.
Ja doszłam do shimmy poprzez długie miesiące,wiec się nie zniechęcaj;)
już własnie kiedyś tam próbowałam, nic za bardzo z tego nie wyszło, ale zawsze można spróbowac po raz kolejny
beatrice
02-12-2007, 00:51
Shimii mój postrach :/ Uczę się BD dopiero miesiąc. Jestem niestety szczupła i shimii brzuchem sprawia mi ogromną trudność. Napinam całe ciało i po kilku sekundach po drżeniu brzucha nie ma śladu. Dlatego chciałam spytać, czy to jest kwestia treningu, czy dziewczynom bez nadmiaru ciałka nie jest dane zrobić porządnego shimii? Może jakieś wskazówki? Jakoś wciskanie pięt w podłogę, czy stawanie na palcach niewiele pomaga. Baaaardzo proszę o cenne rady :) Pozdrawiam serdecznie!
Nie martw się, dobre shimmy to kwestia techniki, a nie sadełka, więc szczupłe dziewczyny mogą robić świetne shimmy - tylko na początku jest im trudniej.
Wyobraź sobie, że masz przyczepioną do pupy obrzydliwą galaretę i chcesz ją strząsnąć - taka wizualizacja naprawdę pomaga:D
Ćwicz przy drążku (takim jak na salach do baletu) albo przy klamce przy zamkniętych drzwiach: stań naprzeciwko klamki, uchwyć klamkę obiema dłońmi, przysuń stopy do samych drzwi i zawiśnij luźno, trzymając się na rozprostowanych rękach. Będziesz wtedy luźno wisieć, pod pewnym kątem, więc będzie ci łatwiej rozluźnić pośladki.
Pożądany efekt to wrażenie, że kiedy robisz shimmy, to pośladki uderzają o siebie;)
Rób shimmy przy każdej okazji: myjąc zęby, stojąc w kolejce, czekając na przystanku - słowem, wszędzie. Dzięki temu będzie ci łatwiej rozluźnić mięśnie, bo shimmy wychodzi najlepiej, kiedy się o nim nie myśli i nie koncentruje na nim, lecz myśli o czymś innym. Ćwicz chodząc po domu i oglądając film - po prostu przy różnych okazjach. Z czasem zacznie wychodzić łatwiej i swobodniej.
Daj sobie z miesiąc czy dwa na uzyskanie widocznych efektów - niedługo będziesz się dziwiła, że mogło ci kiedyś nie wychodzić;)
Powodzenia:)
Anisa Hasna
02-12-2007, 13:53
Skoro piszemy o shimii to może warto wspomnieć jakie są jego rodzaje.
Wiem, że jest egipskie i 3/4. Jakie inne rodzaje ma shimii i jak sie je robi?
Moja instruktorka troszkę inaczej nazywa shimmy. Jest shimmy "kolanowe", polega na szybkim uginaniu kolan i wprawianiu przez to w ruch bioder. Jest shimmy górne, polega na szybkim i delikatnym ruchu ramion. Jest shimmy "Twistowe", polega na trzęsieniu bioder nie do góry i w dół,a do przodu i w tył, na zmianę.
No i dla mnie najtrudniejsze do nauczenia się shimmy na jedną nogę. Podobne do shimmy kolanowego,tylko cały ciężar ciała jest na jednej nodze i tylko ta jedna noga się trzęsie, przez co biodro pracuje.
Rodzaje shimmy :D
http://www.middleeasterndance.homestead.com/Shimmies.html
beatrice
02-12-2007, 15:11
Pięknie dziękuję za rady :)
Z pośladkami akurat mam najmniejszy problem, bo to jedyna obfita część mojego ciała :) Najgorszy jest ten nieszczęsny brzuch. To pewnie przez to, że napinam każdy możliwy mięsień. Cóż, czas się zaprzyjaźnić z klamką ;)
:) na tej stronce jest tyyyyyle shimmy ze mozna stracic glowe :)
mam pytanie - to jakie jest to shimmy ktore w tym filmiku wykonuja Mardi i Rachel tak od 13 do 16 sekundy? :D wiem wiem mam juz obsesje :D:D:D ale no naprawde :D:D:D jak tylko zobacze gdzies taki ruch to az mnie cos :D:D:D
i ktore shimmy cwiczyc wszedzie? egipskie? tak drobno szybko czy spokojniej najpierw?
link do filmiku ;)
Rachel and Mardi at Raks Britannia
http://www.youtube.com/watch?v=f5btJc1awds&feature=related
Z pośladkami akurat mam najmniejszy problem, bo to jedyna obfita część mojego ciała :) Najgorszy jest ten nieszczęsny brzuch.
kochana, ale shimmy robi sie biodrami, nie brzuchem :) brzuch na zajeciach musisz po prostu zawsze trzymac maksymalnie luzno :) i sadełko nie ma tutaj nic do rzeczy.
Sparrow: na moj gust to one robia "normalne" shimmy z krokiem arabskim ;)
Shimmy egipskie i kolanowe to to samo (bo mam wrażenie, że nastąpiło tutaj jakieś zagmatwanie pojęć). Chociaż nazwa oficjalna to shimmy egipskie. To właśnie to podstawowe, o którym tu rozmawiamy.
Na filmiku robią chyba właśnie to shimmy, jeśli dobrze widzę.
Zbieram się w sobie, żeby stworzyć i wrzucić tutaj mini słowniczek ruchów tanecznych w bellydance - dajcie mi ze dwa dni:D zamierzam opierać się na informacjach, które uzyskałam od Donyi Rashidy - ona jest ekspertem od nazewnictwa, można mieć pewność, że podaje oficjalną nazwę międzynarodowo stosowaną. Bo zazwyczaj na najprostsze figury jest tyle nazw, ile instruktorek;) można się pogubić. Donya jest dla mnie największym autorytetem w temacie "jak to naprawdę się nazywa" ;)
Wspomniano o shimmy 3/4. Robi się je tak:
Robisz akcent w górę prawym biodrem, następnie przesuwasz je w bok, robisz akcent w górę lewym biodrem, po czym przesuwasz je w bok. Przy akcentach unosisz nogę i kolano - prawą przy ruchu prawym biodrem i vice versa. Dzięki temu w shimmy 3/4 bardzo dobrze się chodzi. Oczywiście, to wszystko należy robić dość szybko;)
Tak właśnie uczyła nas 3/4 shimmy Łada. Co dziwne, nie zgadza się to z wersją ze strony, którą podała Farida, o ile dobrze zrozumiałam opis... Sprawdzę to...
Zbieram się w sobie, żeby stworzyć i wrzucić tutaj mini słowniczek ruchów tanecznych w bellydance - dajcie mi ze dwa dni:D
To doskonały pomysł!!!
Wart założenia zupełnie nowego wątku.
Czekamy na pierwsze hasła :)
Słowniczek powstaje, jak będzie gotowy to wrzucę:) jak dobrze pójdzie, nastąpi to jutro:)
MAM!!!! Mam shimii dołem!!! Wyraźna drżąca galaretka bez sztywnych rąk i zaciśniętych pięści. I mięśni :D:D:D:D:D
Brawo! Gratulacje.
Adminie, czy nie dałoby się zmienić tytułu tego wątku na "shimmy"? Bo jak widzę to przez dwa i, to aż mi zęby zgrzytają...
MAM!!!! Mam shimii dołem!!! Wyraźna drżąca galaretka bez sztywnych rąk i zaciśniętych pięści. I mięśni :D:D:D:D:D
Brawo !!! :biggrin::biggrin::biggrin: Teraz będziesz mogła drżeć w każdym miejscu w którym sie znajdziesz i o każdej porze dnia :D
Drżyj długo i szczęśliwie :D pamiętam ze ja też na początku nie mogłam się nauczyć.
Brawo! Gratulacje.
Adminie, czy nie dałoby się zmienić tytułu tego wątku na "shimmy"? Bo jak widzę to przez dwa i, to aż mi zęby zgrzytają...
Zrobione ;) :)
Aischa1988
10-03-2008, 20:36
Witajcie!
Zaczęłam chodzić na taniec brzucha w zeszłym tygodniu...miałam dopiero pierwszą lekcję. Mamy shimmy egipskie "kolanowe"...codziennie ćwiczę w domu, ale raz nogi jakos chca szybko maszerować, a raz nie...Ile ćwiczą na ogól osoby początkujące w ciągu dnia? Ja robie jakies 10 minut i od razu czuję się głodna i im dalej tym bardziej się męczę i nogi już nie maszerują...a chciałam dobić z samym shimmy do jakiejś godzinki dziennie jak na początek...ja tez jestem dość szczupła i nie widzę aby cos drgało zbytnio na razie... :-)...
Jeśli ćwiczysz codziennie to podziwiam - duże samozaparcie, kiedyś będą efekty:) Myślę, że choćby parę minut codziennie wystarczy - ale niekoniecznie aż padniesz z wyczerpania;) Ja wolę raczej porobić shimmy przez minutkę kilka razy dziennie - tak mimochodem, robiąc coś innego, żeby nie myśleć o drżeniu, wtedy łatwiej się rozluźnić. Często im bardziej się koncentrujemy na shimmy, tym bardziej się męczymy i spinamy - więc spróbuj drżeć przy myciu naczyń czy czymś takim;) I daj sobie czas - efekty będą, choć nie od razu:)
No właśnie - tez polecam "drżenie mimochodem";) przy różnych czynnościach - to daje efekty.
Tylko jest pewien skutek uboczny - jak to już wchodzi w nawyk, to potem człowiek ani się spotrzeże i już robi shimmy w kolejce do kasy w markecie albo przy okienku na poczcie i się dziwi czemu ci ludzie tak się gapią???;) Bo rodzina to już się przyzwyczaiła do drżenia w różnych sytuacjach i już ich nie rusza... :D
Aischa1988
10-03-2008, 22:03
Dzięki dziewczyny za radę :-)...ja to w ogóle chciałabym JUŻ-ZARAZ wszystko umieć;-)...Mam nadzieję, ze za jakiś czas będzie wychodziło. I jeszcze raz dzięki za informację i pozdrawiam wszystkie tancerki :-)...
Dzięki dziewczyny za radę :-)...ja to w ogóle chciałabym JUŻ-ZARAZ wszystko umieć;-)...Mam nadzieję, ze za jakiś czas będzie wychodziło. I jeszcze raz dzięki za informację i pozdrawiam wszystkie tancerki :-)...
Jestem pewna że wkrótce zacznie Ci wychodzić. Ja uczę sie tego pięknego tańca też bardzo króciutko. Na początku nic mi nie wychodziło. Przez pierwszy miesiąc wogóle myślałam że to nie dla mnie. Każdy ruch sprawiał ogromne trudności. Teraz już shimmy prawie opanowałam ;). Jednak do perfekcji daleka droga. Każdy nawet mały sukces ogromnie mnie cieszy i jest takim motorkiem napędowym do dlaszej pracy.
Widzę że zapał masz ogromny i chęci do ćwiczeń. A to najważniejsze. Powodzenia :)
Dobrym powodem do ćwiczenia shimmy jest jego ostateczny wpływ na tkankę tłuszczową, a właściwie na jej nadmiar. W gabinetach kosmetycznych jest taki sprzęt, który poprzez intensywny masaż doprowadza do takiego drgania konkretnej partii ciała w celu jej wyszczuplenia. :D
A może macie jakieś własne wskazówki do 3/4 shimmy? Jakieś ćwiczenia, albo z własnego doświadczenia jak najlepiej próbowac?:)
Jak robie wolniutko to jakoś jeszcze mi wychodzi, ale szybciej, zeby był odpowiedni efekt, w ogóle nie idzie:confused:
A może macie jakieś własne wskazówki do 3/4 shimmy? Jakieś ćwiczenia, albo z własnego doświadczenia jak najlepiej próbowac?:)
Jak robie wolniutko to jakoś jeszcze mi wychodzi, ale szybciej, zeby był odpowiedni efekt, w ogóle nie idzie:confused:
Spróbuję CI pomóc
Co do 3/4 shimmy to kwestia przede wszystkim kwestia czasu ćwiczenia i wewnętrznego uczucia zmiany ciężaru ciała. Skupiać się należy na pierwszym akcencie, który jest jak wybicie, nadaje pęd - tu dajemy siłę.
Pozostałe dwa akcenty są jak echa, wynikają z naturalnego odrzutu, powrotu biodra do wyjściowej pozycji - nie należy więc w nie wkładać siły - wręcz całkowicie rozluźnić, "puścić" biodro i pośladki aby same z siebie zrobiły dwa małe ruchu.
Ponadto ucz sie shimmy 3/4 od razu chodząc - lepiej poczujesz zmianę ciężaru, a praca nóg w naturalny sposób pomoże w pracy bioder. Możesz stanąć też w większym rozkroku niż zazwyczaj do puki sie nauczysz, jedna noga może być lekko przed drugą.
Acha - shimmy 3/4 składa się z 3 akcentów i wszystkie są robione z ciężarem ciała na jednej nodze (na tej której biodro rozpoczyna 3 akcenty) poczym zmienia się ciężar i robi się kolejne trzy akcenty. Można wręcz robic po trzy akcenty stojąc raz na jednej nodze, raz na drugiej, odrywając stopę drugiej nogi od podłogi - to też pomaga.
W miarę czasu intensywna praca ciężarem ciała staje się zbędna, jest minimalna, wręcz niewidzialna - pozostanie uczucie wewnętrznej pracy samych bioder (lub pupy), które przesywają się lekko w jedną strone (np prawo) na pierwszą trójkę akcentów a potem lekko przesuwają się w drugą stronę (np lewo) na kolejną trójkę akcentów
Shimmy 3/4 Wersja 1: (dla mnie łatwiejsza - to pierwsze shimmy jakiego się nauczyłam i to tylko z opisu)
Akcent I (mocny, w miarę przyspieszania ruch normalnieje, maleje i staje się bardziej pionowy niż poziomy w bok)
Akcent Prawego biodra w bok i lekko góre - mocno wypycham prawe biodro w w prawo z przeniesieniem ciężaru ciał na prawą nogę, lub malutki krok prawą nogą do przodu. Prawa noga lekko się prostuję a wypchnięcie prawego biodra tak jakby się chciało uderzyć koleżankę obok i wypchnąć z rzędu ;)
Akcent II i III - dwa malutkie akcenciki lewym biodrem, najpierw do góry potem do dołu, przy czym ciężar ciała pozostaje na prawej nodze, a prawe biodro ciągle lekko wypchnięte w prawo
Zmiana stron - przeniesiemy ciężar w lewo lub krok na lewą nogę
Akcent I(mocny, w miarę przyspieszania ruch normalnieje, maleje i staje się bardziej pionowy niż poziomy w bok)
Akcent Lewego biodra w bok i lekko górę - mocno wypycham prawe biodro w w prawo z przeniesieniem ciężaru ciała na Lewą nogę, lub malutki krok lewej nogi do przodu,. Lewa noga lekko się prostuję a wypchnięcie lewego biodra tak jakby się chciało uderzyć koleżankę obok i wypchnąć z rzędu ;)
Akcent II i III - dwa malutkie akcenciki prawym biodrem, najpierw do góry potem do dołu, przy czym ciężar ciał pozostaje na lewej nodze, a lewe biodro ciągle lekko wypchnięte w lewo
Shimmy 3/4 Wersja 2
Różnica - pierwszy akcent w dół, wymaga to zazwyczaj przygotowania nogi ustawiając ją na palcach, odczuwa się silne wypchnięcie przeciwległego pośladka do tyłu - staramy się czuć jednocześnie silne ciągnięcie biodra w dół a pośladka do tyłu
Akcent I
Akcent Prawego biodra w bok (lekko po skosie) i mocno w dół z przeniesieniem ciężaru ciała na prawą nogę (lub kroczek Prawą nogą) która przed akcentem jest na palcach i lekko wyprostowana a w czasie akcentu opada na całą stopę - akcent prawego biodra tak aby lewy pośladek wypchnąć po skosie do tyłu i lekko do góry
Akcent II i III - dwa malutkie akcenciki lewym biodrem, najpierw do dołu, potem do góry(odwrotnie niz w I wersji), przy czym ciężar ciała pozostaje na prawej nodze,
Zmiana stron - przeniesiemy ciężar w lewo
Akcent I
Akcent Lewego biodra w bok (lekko po skosie) i mocno w dół z przeniesieniem ciężaru ciała na Lewą nogę (lub kroczek lewą nogą) która przed akcentem jest na palcach i lekko wyprostowana a w czasie akcentu opada na całą stopę - akcent Lewego biodra tak aby Prawy pośladek wypchnąć po skosie do tyłu i lekko do góry
Akcent II i III - dwa malutkie akcenciki Prawym biodrem, najpierw do dołu, potem do góry,(odwrotnie niż w I wersji) przy czym ciężar ciała pozostaje na Lewej nodze,
Zdaje się, że ta druga wersja Shimmy 3/4 zwana jest hagala simmy ze względu na wypychanie pośladka ale nie dam głowy za to stwierdzenie;):)
Nie wiem czy widziałyście z kim są warsztaty drum solo w Zamościu........ !!!!!
widziałyśmy, przyjnamniej ja...jadę!!!
Shimmy 3/4 Wersja 2
Różnica - pierwszy akcent w dół, wymaga to zazwyczaj przygotowania nogi ustawiając ją na palcach, odczuwa się silne wypchnięcie przeciwległego pośladka do tyłu - staramy się czuć jednocześnie silne ciągnięcie biodra w dół a pośladka do tyłu
Akcent I
Akcent Prawego biodra w bok (lekko po skosie) i mocno w dół z przeniesieniem ciężaru ciała na prawą nogę (lub kroczek Prawą nogą) która przed akcentem jest na palcach i lekko wyprostowana a w czasie akcentu opada na całą stopę - akcent prawego biodra tak aby lewy pośladek wypchnąć po skosie do tyłu i lekko do góry
Akcent II i III - dwa malutkie akcenciki lewym biodrem, najpierw do dołu, potem do góry(odwrotnie niz w I wersji), przy czym ciężar ciała pozostaje na prawej nodze,
Zmiana stron - przeniesiemy ciężar w lewo
Akcent I
Akcent Lewego biodra w bok (lekko po skosie) i mocno w dół z przeniesieniem ciężaru ciała na Lewą nogę (lub kroczek lewą nogą) która przed akcentem jest na palcach i lekko wyprostowana a w czasie akcentu opada na całą stopę - akcent Lewego biodra tak aby Prawy pośladek wypchnąć po skosie do tyłu i lekko do góry
Akcent II i III - dwa malutkie akcenciki Prawym biodrem, najpierw do dołu, potem do góry,(odwrotnie niż w I wersji) przy czym ciężar ciała pozostaje na Lewej nodze,
Zdaje się, że ta druga wersja Shimmy 3/4 zwana jest hagala simmy ze względu na wypychanie pośladka ale nie dam głowy za to stwierdzenie;):)
Tak, to ruch, który opisałam w słowniczku jako hagalę do przodu:) Świetny opis, nawiasem mówiąc. A ruch dość trudny...
Safiro bardzo dziękuje Ci za naprawde świetny i obrazowy opis:) Musze powiedziec ze jestem pod wrażeniem dokładności i a zarazem przejrzystości!
To co juz teraz moge stwierdzić, że faktycznie o wiele łatwiej jest ćwiczyć 3/4 shimmy chodząc! Przy II akcencie faktycznie drugie biodro jakby samo "odbija sie" do góry i na dół:D
Hagala shimmy wyglada na naprawde ciężki ruch, ale nad nim też troche pokombinuje;)
No cóż, pozostaje mi tylko zabrać sie za ćwiczenie a owoce pracy mam nadzieje przedstawie niedługo:D
I jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc:):)
Tylko nie mylmy (czystej) hagali (do przodu) z shimmy 3/4, bo to dwa inne ruchy :>
Aischa1988
11-03-2008, 21:57
Ta dziewczyna robi super shimmy i to non stop przez kilka minut....chciałabym właśnie tak się nauczyć :-)
non stop shimmy drills
http://www.youtube.com/watch?v=GB04yhxqiCo
Ta dziewczyna robi super shimmy i to non stop przez kilka minut....chciałabym właśnie tak się nauczyć :-)
http://www.youtube.com/watch?v=GB04yhxqiCo
Jesli będziesz regularnie ćwiczyć to się nauczysz ;) Dobrze wyćwiczone shimmy podstawą późniejszych "wariacji" z izolacjami :)
Shimmy to jest jakaś masakra. Jednego dnia mogę kilka minut, nie męczę się, nie spinam i jest pięknie. I zastanawiam się jak mogłam tego nie umieć (dni raz na ruski rok). Następnego dnia staję i nic. Chwila, cała spięta i zaraz nie mam siły. Nie mam pojęcia na czym to polega. I mnie to przeraża, bo uczę się 5 miesięcy i nie mogę się go dobrze nauczyć. Dziś na zajęciach kompletnie mi nie szło, a w sobotę na Orientmanii było ok. Nie rozumiem o co chodzi. I nawet nie chce mi się ćwiczyć jak sobie pomyślę, że znów mi nie wyjdzie :(:(:(:(
Aischa1988
11-03-2008, 23:06
ja ćwiczę tak około tygodnia...ale zauważyłam jedno co nie wychodzi to to, ze nagle mi się nogi zatrzymują...raz ćwicze i juz cos tam zaczyna drgać ale nie czuje tez tych pośladków uderzających o siebie..nie wiem czy to kwestia tego, ze jestem dość szczupła i nie będę czuła tego uderzania ich o siebie czy coś? :-)...
A tak w ogóle czytam o tych akcentach...i nie wiem jak to zrobić..:-(...chyba nie umiem odczytywać ruchów i wyobrazić sobie tego...
Dziewczyny ale trafiłyscie w temat :D. Dzięki za super opis tego ruchu. Od tygodnia krążę po domu w rytmie 3/4 shimmy. Nawet mi wychodzi, tylko jakoś tak mało eleganckie mi się wydaje w moim wykonaniu. Chyba chodzi o miednicę przy tym ruchu nie bardzo jestem w stanie nad nią zapanować. I często się zacinam ;) to znaczy w pewnym momencie wyszystko mi się myli i wypadam z rytmu. Może coś zle robię ?
Inayat, też tak miałam (i czasem nadal się zdarza blokada na shimmy, ale rzadko).
Spróbuj robić shimmy na palcach - na pewno wiesz o co chodzi - szybko drobisz na paluszkach - w momencie kiedy rozluźnisz pośladki i pozwolisz im swobodnie latać (rany jak to brzmi) poczujesz że robisz zupełnie niechcący megashimmy - po prostu biodra i pośladki (kiedy już je rozluźnisz) same drżą od tego drobienia po podłodze na palcach.
Oczywiście shimmy kolanowe powstaje na innej zasadzie, ale - przynajmniej mnie - powyższe ćwiczenie pomogło się nauczyć kontrolować to rozluźnienie bioder i pośladków, poczuć kiedy jest ono wystarczające by shimmy powstało.
A w rozluźnieniu tych partii ciała pomaga też skupienie się na innych, np. kolanach, stopach, lub generalnie na innych czynnościach (oglądanie filmu). Jeżeli shimmy wychodzi Ci CZASAMI to już niewielki krok do tego by wychodziło PRAWIE ZAWSZE :)
Ja się nauczyłam shimmy kolanowego w 3 dni. Zastosowałam się do rad Lidki Rekosz (bellydia), to znaczy przy byle okazji powoli, a później coraz szybciej ruszałam kolanami. Dla mnie to był najlepszy sposób, choć ocenę pozostawię osobom, które patrzą na moje shimmy z boku :)
Aischa1988
12-03-2008, 10:33
No właśnie ja tak robię, że ruszam kolanami, tj bym spacer w miejscu robiła na początku wolno, a później coraz szybciej i wtedy jakos wychodzi troszke..
Kolanowe właśnie staram się zaczynać powoli ale potem mi się jakby mylą kolana i macham nagle szybko tylko jednym :blink: Najlepiej wychodzi mi z wbijaniem pięt w podłogę z wypchnięciem miednicy, tak że po prostu drżę nogami, tylko nie wiem na czym to polega :D Kolana sie raczej nie ruszają, czyli to jakby od pracy ud. Ale nie wiem czemu napinam przy tym brzuch :blink: Nie rozumiem się z moim shimmy. Nieźle mi wychodzi na palcach nie opuszczając pięt, ale nie w miejscu, tylko np. robiąc jednocześnie ósemki (to sie chyba egipskie nazywa, straciłam rachubę). Strasznie jestem niecierpliwa, jeśli chodzi o PIEKIELNE shimmy, bo oprócz tego jak do tej pory wszystko mi wychodzi jako tako. A tu nawet nie ćwiczę, bo jak sobie pomyślę, że znów nie wyjdzie, to płakać mi się chce :( Może Basia na tribalu coś poradzi :D
Inayat: Piszesz, że łatwiej Ci przychodzi shimmy z "wbijaniem pięt w podłogę". To jest pewna, jak najbardziej uprawniona, odmiana shimmy (znam ja pod nazwą: shimmy mięśniowe, wibracyjne). Jest dość trudna (mi nie wychodzi w ogóle) więc ciesz się, że umiesz, ale jest rzadko używana. Po prostu wibracje mięśni są mniej widoczne, niż typowe shimmy kolanowe. Więc spróbuj nauczyć się też tej zwykłej odmiany. A na tribalu u Basi raczej go nie używamy, chyba że przy rozgrzewce;)
Daj sobie czas, nic nie wychodzi od razu! Oczywiście, spotkałam parę razy dziewczyny, które shimmy robią od razu, naturalnie - ale większość z nas musiała przejść przez etap spięcia, nieskoordynowanych drgawek, zacinania się i totalnej frustracji;) Więc głowa do góry, z czasem Twoje ciało przyzwyczai się do tego ruchu.
Inayat: Piszesz, że łatwiej Ci przychodzi shimmy z "wbijaniem pięt w podłogę". To jest pewna, jak najbardziej uprawniona, odmiana shimmy (znam ja pod nazwą: shimmy mięśniowe, wibracyjne). Jest dość trudna (mi nie wychodzi w ogóle) więc ciesz się, że umiesz, ale jest rzadko używana. Po prostu wibracje mięśni są mniej widoczne, niż typowe shimmy kolanowe. Więc spróbuj nauczyć się też tej zwykłej odmiany.
Kolanowe jest podstawą do ósemek shimmy, do kółeczek shimmy, do shimmy na jedno kolano, do wagi z shimmy... Trzeba zacisnąć zęby i się nauczyć, bo bez tego dalej będzie trudno :cool: (Teraz to się wymądrzam, bo umiem ;))
No i dlatego jestem tym przerażona delikatnie rzecz ujmując. Bo moje głupie kolana latają w totalnym chaosie. A powiedzcie mi proszę - kolanowe można robić i na palcach i na całych stopach? Bo już się zagubiłam we wrednym shimmy. :(:(:(:(:(
Widziałam na filmikach, jak tancerki robią shimmy kolanowe stojąc na palcach. Ja się uczyłam na całych stopach. Nie wiem, jak jest klasycznie, a może to są dwie różne figury? Może tak samo jak z tymi ósemkami w pionie?
O ile wiem, niektórzy traktują to jak dwie różne figury, a niektórzy jak dwie odmiany tej samej figury. W każdym razie, można na całych stopach i można na palcach.
A wiecie, że to shimmy, którego w polskich szkołach uczymy się jako podstawowego, wcale nie jest takie popularne za granicą? Pozwolę sobie przytoczyć pewne fakty na temat shimmy, które podawała nam Dominika Suchecka na warsztatach. Oparte są na klasyfikacji stosowanej przez BDSS bo od nich się Dominika uczyła.
Shimmy kolanowe (to, o którym mowa w ostatnich kilku postach) przywiozła do Polski Jasmin Mazloum, BDSS go nie stosują, ponieważ nie jest widoczne na dużej scenie.
Shimmy egipskie to nie to samo, co shimmy kolanowe(!!!). Jest robione na prostych nogach. Stoi się na całych stopach, ale ciężar ciała jest przeniesiony nieco na palce - lekko przechylamy się do przodu. Shimmy jest wykonywane na prostych kolanach - kolana ugina się i prostuje (do pełnego wyprostowania - podstawą do tego shimmy nie jest pozycja podstawowa w bd), na zmianę. W ten sposób uzyskuje się bardzo silne drżenie, ogarniające całe ciało - drżą biodra, cały tułów, nawet policzki!
Shimmy biodrowe - wykonuje się je w pozycji podstawowej, na zmianę uginając kolana, tak, że biodro jest wypychane w górę. Podstawą do tego ruchu jest zwykły akcent biodrem. Różni się od zwykłego shimmy kolanowego jedynie tym, że nie wpadamy w jednostajne drżenie, lecz naprzemienne ruchy bioder są widoczne i dopasowane do muzyki. To shimmy to jakby przyspieszone akcenty biodrem (według nazewnictwa szkoły Rashy: ruch na raz). Istotne jest, by szybkie ruchy bioder wybijały rytm, by ruch nie przekształcił się w jednostajną galaretkę, czyli shimmy kolanowe.
Inne przykładowe rodzaje shimmy:
Shimmy z twista - wykonujemy szybki twist biodrem
Shimmy z kółeczek - wykonujemy kółeczka rotacyjne tak szybko, że stają się shimmy
Shimmy afro - miednica i klatka piersiowa poruszają się szybko do przodu i do tyłu (może się kojarzyć z ruchami frykcyjnymi;))
Poprawcie mnie, jeśli gdzieś się pomyliłam. Oczywiście, wiadomo, że klasyfikacja i nazewnictwo bywają różne, a rodzajów shimmy jest dużo więcej.
O ile wiem, niektórzy traktują to jak dwie różne figury, a niektórzy jak dwie odmiany tej samej figury. W każdym razie, można na całych stopach i można na palcach
O ile ja z kolei wiem, to shimmy na palcach to czu czu shimmy (nie wiem jak "czu" sie powinno napisać, chyba "choo")
Shimmy egipskie to nie to samo, co shimmy kolanowe(!!!). .
Do tej pory byłam przekonana, że kolanowe to egipskie i nadal jestem.
Kolanowe (egipskie) - na prostych nogach, zginamy naprzemiennie nogi, nie dopuszczając do przeprostów, drży bardziej brzuch i góra ciała. Szczególnie dobre dla kobiet nie za szczupłych (bez tłuszczyku na brzuchu mniej widoczne)
Biodrowe - na zgiętych nogach, na przemian prostujemy nogi (ale tak jak w ruchu na raz, nie jest to całkowite wyprostowanie), ruch widoczny bardziej w biodrach właśnie, niezależnie od gabarytów tancerki.
Suria:
No więc według tego, czego ja się dowiedziałam:
*egipskie to właśnie to, które nazywasz egipskim;)
*to, które nazywasz biodrowym, znałam jako kolanowe (takie najbardziej podstawowe shimmy)
*a biodrowe jest prawie takie samo, ale wolniejsze - nie takie jednostajne drganie, ale widoczne pojedyncze ruchy bioder.
Ale terminologia jest różnorodna, pewnie jest jeszcze sporo innych kombinacji tych nazw i ruchów;) W każdym razie, ciekawie było się dowiedzieć, że to shimmy, które znamy jako podstawowe, na świecie wcale nie jest takie powszechne:)
Potwierdzam to co napisała Suria :) Tzn. w sensie, ze moja wiedza na temat tych shimmies jest taka sama jak Surii ;)
Aischa1988
13-03-2008, 22:31
to chyba to co ćwiczę to jest egipskie czyli urządzam sobie w miejscu spacerek...ale nie robie jednego akcentu na jedna nogę i 2 małych na 2...tylko tak jakbym szła 1/1...czyli to jest shimmy egipskie 4/4 tak? faktycznie troszkę drży tez góra ciała...ja jestem szczupła dosyć..widzę drżenie brzucha już...ale fakt , ze nie jest tak silne jak u osób które mają trochę większy brzuszek..:-)...ale nie przeszkadza mi tak jak jest...dopiero tydzien ćwiczę i coś widać, a za jakiś czas myślę, ze będzie dużo lepiej...:-)...tzn mam taką nadzieję...teraz jestem przy shimmy biustem, którego też za wielkiego nie mam... :-D...macie jakieś techniki na shimmy biustem?
feroMonik
14-03-2008, 13:55
Matko, te problemy z nazewnictwem sa jakims koszmarem! ;)
Z moich obserwacji widze, ze czesc osob pieknie drzy instynktownie - a dla mnie to jest najtrudniejszy element w TB. Niestety.
Teraz ucze sie ukladu do bebnow i juz mnie przeraza rozmaitosc drzen, ktore musze opanowac.
Jesli idzie o szimi biustem, to tez nie bylo dla mnie naturalne i myslalam ze NIGDY sie nie naucze ;) Ale poszlo nawet szybko.
A poniewaz nie jest to rzucanie cycem, tylko ruch wychodzacy z barkow i lopatek, to niewazny jest tu rozmiar :) Niech ci wytlumacza specjalistki, bo ja nie potrafie tak ladnie opisywac.
Aischa1988
14-03-2008, 14:46
ale juz zaczyna wychodzić pomału...:-)...najgorsze to shimmy dołem :-(
Przy niedużym biuście łatwiej się nauczyć shimmy biustem! Przecież ten ruch to tak naprawdę shimmy ramion. Ramiona szybko się poruszają, co wprawia biust w drgania. I mały biust będzie drgał, a duży, mimo mocnych i szybkich ruchów, będzie się, cytując Nadirę, "ospale przelewał" ;)
Moje obserwacje to potwierdzają - piękne i efektowne shimmy ramion częściej widuję u dziewczyn z niedużym biustem. Mówię tu oczywiście o osobach uczących się - bo profesjonalistki potrafią niezależnie od gabarytów.
ale juz zaczyna wychodzić pomału...:-)...najgorsze to shimmy dołem :-(
Aisho :) Najwazniejsza jest systematycznosc. Lepiej krócej cwiczyc np. poświecić 15 minut dziennie, ale każdego dnia :) niz raz w tygodniu przez 1,5 h ;) A efekty przyjda niebawem :) sama zobaczysz :)
Sammuramat
16-03-2008, 21:46
Quesse, mogłabyś przybliżyć jakoś teorię tego shimmy wibracyjnego? z góry big thx.
Wyciągam temat:) bo moje shimmy kolanowe zaczyna już jakoś ;) wyglądać (shimmy twistowe też całkiem - całkiem, a górne trochę gorzej) i teraz chciałabym zdobyć następny szczyt;) i połączyć shimmy kolanowe z CZYMŚ... ;)
Z ósemką, kółeczkiem... Ale już widzę, że to będzie dla mnie baaardzo trudne... Na razie próbuję robić shimmy wypychając biodra poziomo na boki, ale nie za bardzo mi wychodzi... :(
Wiem, że to kwestia ćwiczeń, ale może coś mi podpowiecie? Jak się tego nauczyć...?
Hm,jedyne co mi przychodzi do głowy to rada,żeby ćwiczyć przy każdej możliwej okazji;) osobiście Ci powiem,że po tygodniu warsztatów nauczyłam się shimmy kolanowego z ósemką do tyłu;) więc nie jest to taka znów filozofia.
Witam Was, Dziewczyny. Ja z kolei zapisałam się na taniec brzucha całkiem niedawno. Miałam dopiero pierwsze zajęcia. Shimy nawet mi chyba wychodzi, ale nie podoba mi się to u mnie. Nie jestem może gruba, ale nie mam mięśni na brzuchu a sam tłuszcz, który trzęsie się jak galareta... Czy to prawda, że jeśli tańczy się taniec brzucha to ta galareta znika?
Witam Was, Dziewczyny. Ja z kolei zapisałam się na taniec brzucha całkiem niedawno. Miałam dopiero pierwsze zajęcia. Shimy nawet mi chyba wychodzi, ale nie podoba mi się to u mnie. Nie jestem może gruba, ale nie mam mięśni na brzuchu a sam tłuszcz, który trzęsie się jak galareta... Czy to prawda, że jeśli tańczy się taniec brzucha to ta galareta znika?
a po co ma znikac??? w tancu brzucha sylwetka z galaretka jest jak najbardziej wskazana:D poczytaj jakie sobie zyczenia na swieta skladamy...
ja nie mam takiego fajnego brzucha, ktorym mozna robic galaretke. wiec glowa do gory, kazdy ma jakies inne wady i zalety.
i galaretka niekoniecznie zniknie po dluzszym okresie cwiczen, ale wyglad brzuszka moze sie zmienic na ladniejszy, taki... kobiecy bardziej...
i nie licz na to, ze zrobi ci sie na brzuchu kaloryfer:)
(fu! - precz z kaloryferami! :p)
Nie chodziło mi o żaden kaloryfer ;). I co to znaczy "bardziej kobiecy"?
Nie chodziło mi o żaden kaloryfer ;). I co to znaczy "bardziej kobiecy"?
no wlasnie, gdybym wiedziala jak to lepiej zilustrowac, to nie uciekalabym sie do uzycia slowa "kobiecy"...:rolleyes:
hmmm. no to moze tak: ladny belly dancowy brzuszek jest zgrabniusi, okraglusi i pulchniusi (nawet sie moze wylewac zza pasa) a nie wklesly i twardy z widocznymi pod spodem miesniami :D
Jeśli w emblemacie jest Twoje zdjęcie, to chciałabym mieć taki brzuch, jak Twój... Jeśli mi się taki zrobi, to będę wniebowzięta :)
Jeśli w emblemacie jest Twoje zdjęcie, to chciałabym mieć taki brzuch, jak Twój... Jeśli mi się taki zrobi, to będę wniebowzięta :)
na tym zdjeciu nie widac ze wylaza mi gdzieniegdzie zebra :blink: a to akurat mi w belly dance nie jest potrzebne :blink:
i mam taki brzuch od zawsze, nie ma on nic wspolnego z iloscia tanca...
Dobra, dobra - Wy tu o brzuchach;) a ja czekam na jakieś mądre porady!;)
Co tu zrobić, żeby jakikolwiek ruch biodrem nie powodował "zaniku drgań"???
pod galaretka, jak to nazywasz, są mieśnie, które mogą być mało używane, jeśli nic do tej pory z nimi nie robiłaś. Galareta znikać to aż tak bardzo nie znika, zależy ile spalasz kalorii podczas ćwiczeń, i czy to później twój organizm nadrabia . Natomiast z czasem można nad nią zapanować, aby robiła ładne fale:) Tak właśnie można sobie te mieśnie wyćwiczyć.
Dobra, dobra - Wy tu o brzuchach;) a ja czekam na jakieś mądre porady!;)
Co tu zrobić, żeby jakikolwiek ruch biodrem nie powodował "zaniku drgań"???
...ja staram się ćwiczyć jedno i drugie na raz...Zaczynałam od opanowania shimmytak ,aby ruch stał się naturalny i żeby nie skupiać się na nim, jak zaczynam dodawać kolejny . Nic innego do głowy mi nie przychodzi, ale pewnie dziewczyny maja jakieś swoje sekretne sposoby.:)
Oleta: chodzi Ci o to, jak się nauczyć np. robić szufladę albo koło biodrami z shimmy?
Najpierw spróbuj, robiąc shimmy, przenosić ciężar ciała raz na jedną, raz na drugą nogę. Na początku tylko delikatnie, to pewnie nawet nie będzie widoczne.
I tu są dwie metody:
a) Kiedy stoisz z ciężarem bardziej na prawej nodze, to właśnie prawe kolano się szybko zgina, by powodować drżenie - a więc drżenie wynika z ruchu tej nogi, na której stoisz.
Pamiętaj, żeby nie spinać jej za mocno - przeciwnie, rozluźnić i pamiętać o ruchu kolana. Jeśli mocno wbijesz piętę w podłogę i napniesz mięśnie, możesz uzyskać shimmy mięśniowe - ale to nie o to teraz chodzi, lecz o mocniejsze i lepiej widoczne shimmy z ruchu kolan.
b) kiedy stoisz z ciężarem ciała na prawej nodze, to lewa, która jest wolna, powoduje drżenie - zginasz i prostujesz lewe kolano.
To dwa sposoby na drżenie z ciężarem ciała na jednej nodze - różne instruktorki różnie uczą, mniejsza o wyższość jednej nad drugą lub vice versa;)
Jak zacznie ci choć trochę wychodzić przenoszenie ciężaru ciała w shimmy, będziesz mogła przy przenoszeniu ciężaru próbować przesuwać biodra w bok - czyli wykonywać szufladę. To chyba najprostszy z ruchów, które wykonuje się w shimmy. Biodra przesuwają się na boki - wyłącznie w płaszczyźnie poziomej.
Pamiętaj o tym, by ruch wynikał z szybkiego uginania kolana - noga musi być swobodna i rozluźniona. Jeśli z wysiłku napniesz wszystkie mięśnie, shimmy zaniknie - więc lepiej ćwiczyć krótko, ale często. Próbuj to robić, oglądając telewizję, skupiając się na czymś innym - wtedy łatwiej się rozluźnić.
Nawet, kiedy na razie shimmy z szufladą czy kołem biodrami będzie ledwo widoczne - rób je dalej. Ważne, żebyś Ty wiedziała, że do tego ruchu dążysz - ciało łatwiej się go nauczy. Więc kiedy drżenia nie widać - nie przerywaj ćwiczenia, tylko rób je dalej. Wtedy ciało sie przyzwyczai i za jakiś czas efekt będzie lepszy.
I to są metody, jakimi ja się uczyłam. Nie wiem, czy moje uwagi na coś się przydadzą, ale pamiętaj przede wszystkim o tym, że trzeba dać sobie trochę czasu, za jakiś czas ciało się przyzwyczai i będzie drżało swobodnie.
A ja Wam powiem, że mój brzuch zeszczuplał i na żebrach mam widoczne mięśnie. Talia wysmuklała także od tańczenia "brzuchem", więc to nie jest tak, że się nie zeszczupleje. ;);)
Quesse, pewnie wiele osób Ci mówiło, że jesteś mistrzynią w opisie różnego rodzaju ruchów itp., ale ja powtórzę to jeszcze raz: dla mnie jesteś mistrzynią:D
MarTinka: mnie np. zeszczuplały biodra od tej nauki:) Brzuch miałam jak kaloryfrrek więc musiałam go rozciągać...Ale znam dziewczyny dysponujące ową "galaretką", którą ujarzmiły i ich brzuszki, nadal wypukłe, oczarowują cudownymi falami. Chyba to sprawa indywidualna organizmu.
scarabee
31-03-2008, 19:48
Ja przed rozpoczęciem tańca miałam brzuch płaski (choc miękki, z cienką warstwą tłuszczyku :P ) i zupełnie niewyrobiony. Teraz już zupełnie płaski nie jest, mięśnie się wyrobiły i zaczęły nieco odznaczac, całe szczęście wyżej wspomniana warstewka została i kształt ciągle jest miękki i ładny :P
W shimmy wydaje mi się, że drży nie tylko tłuszczyk, ale i rozluźnione mięśnie, chyba tylko dzięki temu mi wychodzi ;) A wiczenia mogą nieco zmienic wielkośc brzucha (w różne strony, czego jestem świetnym dowodem!), ale o wiele ważniejsze jest to, że znacznie poprawia się jego kształt - na taki krąglejszy i apetyczny ;)
Jeśli chodzi o wpływ bd na mięśnie, to mnie niepokoją moje łydki. Baaardzo rozbudowują mi się tu mięśnie przez nasz kochany taniec.
Aischa1988
31-03-2008, 22:22
Czy też macie tak, że przy shimmy górą brzęczy wam dół (pas z monetami)?...Z tego co wiem tak być nie powinno...ale mi brzęczy albo bardziej albo mniej..nigdy nie ma tak, że nie brzęczy wcale.:-/
Tak wcale wcale to sie chyba nie da... Ja mam całkiem niezłą izolację, a też mi trochę brzęczy. Chyba, że jednak jestem bardziej tragiczna, niż mi się wydaje :unsure: Ale powinno być tego brzęczenia jak najmniej jeśli sie nie da wcale pewnie :)
To chyba zależy od chusty...choć moja nie brzęczy,a ma dosyć sporo monetek blisko siebie... jak lekko drży to już super, znaczy to że niedaleko Ci do doskonałości;) Generalnie podobno ma nie brzęczeć...Izolacja powinna być całkowicie sprawna, ale jeśli odrobinkę brzęczy to nie szkodzi:)
Czy też macie tak, że przy shimmy górą brzęczy wam dół (pas z monetami)?...Z tego co wiem tak być nie powinno...ale mi brzęczy albo bardziej albo mniej..nigdy nie ma tak, że nie brzęczy wcale.:-/
Tak delikatnie, zawsze bedzie brzeczała :) Ale delikatnie ;) Im mniej tym lepiej :)
Quesse, pewnie wiele osób Ci mówiło, że jesteś mistrzynią w opisie różnego rodzaju ruchów itp., ale ja powtórzę to jeszcze raz: dla mnie jesteś mistrzynią:D
:embarrest::)
Jeśli chodzi o wpływ bd na mięśnie, to mnie niepokoją moje łydki. Baaardzo rozbudowują mi się tu mięśnie przez nasz kochany taniec.
Oj, mi też! Nigdy nie byłam za szczupła, więc tak generalnie to od tańca schudłam - ale łydki mam coraz większe, a i na udzie z przodu rośnie taki wypukły mięsień. Oj, niedobrze... Ale przynajmniej będę silniejsza. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć nogi silne i przydatne w tańcu niż ładne;)
Troszeczkę tak. Ale tylko trochę. Z czasem coraz mniej - izolacja się poprawia. Na początku wszystkim brzęczy, nie przejmuj się.
Hehehe, ja cię kręcę...:D Jak się tak boicie mięśni, to nie wstawajcie z łóżka!
:embarrest::)
Oj, mi też! Nigdy nie byłam za szczupła, więc tak generalnie to od tańca schudłam - ale łydki mam coraz większe, a i na udzie z przodu rośnie taki wypukły mięsień. Oj, niedobrze... Ale przynajmniej będę silniejsza. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć nogi silne i przydatne w tańcu niż ładne;)
Dołączam do Waszego grona ;) Potwierdzam, mi także rozbudowały sie miesnie łydek (kiedys ich nie mialam albo były na poziomie "minus") i uda - "ta wypukłość" do tego dochodzą mięśnie brzuszka :>
Jesli juz jestesmy przy miesniach, to żałujcie, ze nie widzieliscie shimmy przeponowego w wykonaniu Quesse :D
Quesse dzięki za podpowiedzi!!!:D
Tak jak pisały dziewczyny - ten zupełny brak pobrzękiwania to raczej ideał, do którego się dąży;) i im bliżej tego ideału tym lepiej, ale czy da się go całkowicie osiągnąć...?
Jesli juz jestesmy przy miesniach, to żałujcie, ze nie widzieliscie shimmy przeponowego w wykonaniu Quesse :D
Quesse!!!!! <mała zazdrośnica> Też chcę umieć!!!!! Jak sie tego w ogóle można nauczyć?!
Czy możecie podpowiedzieć w jakiej pozycji jest tułów w shimmy ramion? Chodzi o to czy w trakcie wykonywania tego ruchu odchylam się lekko do tyłu (w stosunku do nóg) czy robię to w pozycji wyjściowej. Mam wrażenie, że przy odchyleniu jest bardziej widoczne, ale z kolei mniej "elegancko" to wyglada*
* wygląda to zbyt wiele powiedziane, bo u mnie na razie nie wygląda to wcale, trzęsę się jak paralityk i nagle zaczyna mi drgać tylko jedno ramię, nie mówiąc już o tym, że jako efekt uboczny pojawia się shimmy pupy, ud i brzucha. Pocieszcie, ze tak bywa na początku, jestem po pierwszych zajęciach:confused:
Czy możecie podpowiedzieć w jakiej pozycji jest tułów w shimmy ramion? Chodzi o to czy w trakcie wykonywania tego ruchu odchylam się lekko do tyłu (w stosunku do nóg) czy robię to w pozycji wyjściowej. Mam wrażenie, że przy odchyleniu jest bardziej widoczne, ale z kolei mniej "elegancko" to wyglada*
* wygląda to zbyt wiele powiedziane, bo u mnie na razie nie wygląda to wcale, trzęsę się jak paralityk i nagle zaczyna mi drgać tylko jedno ramię, nie mówiąc już o tym, że jako efekt uboczny pojawia się shimmy pupy, ud i brzucha. Pocieszcie, ze tak bywa na początku, jestem po pierwszych zajęciach:confused:
Pocieszam Cię :p. Może to tak jeszcze wyglądać na drugich i trzecich zajęciach, a może i na kolejnych ;). Po jakimś czasie się udaje. Jestem tego doskonałym przykładem. Jak sobie przypomnę pierwsze zajęcia :embarrest:. Zero koordynacji jakiegokolwiek ruchu. Też jestem prawie początkująca :D.
Dlatego odpowiedz na Twoje pytanie pozostawiam bardziej doświadczonym.
:eek:A ja w koncu nie wiem czy shimmy biodrami ma spowodowac taki sam efekt jak shimmy ramionami?:blink::blink:Niech ktos madry mi objasni ten temat! (na kolanach blaga):confused::confused:
Quesse!!!!! <mała zazdrośnica> Też chcę umieć!!!!! Jak sie tego w ogóle można nauczyć?!
Strasznie ciężko to wytłumaczyć bez pokazywania... Na początek polecam nauczyć się fali brzuchem, żeby trochę zapanować nad przeponą. A shimmy przeponą próbować potem.
Trzeba wciągać i wypychać przeponę, potem robić to coraz szybciej, aż w końcu zacznie tak "latać", ruch przestanie być całkiem kontrolowany. Ważne jest oddychanie: należy zrobić wydech i tak zostać - czyli robi się to na bezdechu. Oczywiście, z tego powodu należy ćwiczyć krótko, żeby nie kręciło się w głowie;) Na początku nie należy przesadzać z ćwiczeniem przepony, bo podobno można dostać od tego przedziwnych zakwasów pod żebrami:D
Moim zdaniem można na oba sposoby. Można pozostać w pozycji podstawowej (ale pamiętając o dumnie uniesionej klatce piersiowej) albo leciutko odchylić się do tyłu. I jak dla mnie - wygląda tak samo elegancko:) Wiec rób jak chcesz albo dopytaj instruktorki, o który wariant jej chodzi:)
EDIT:
:eek:A ja w koncu nie wiem czy shimmy biodrami ma spowodowac taki sam efekt jak shimmy ramionami?:blink::blink:Niech ktos madry mi objasni ten temat! (na kolanach blaga):confused::confused:
??? Szczerze mówiąc, niezbyt rozumiem pytanie. Co masz na myśli? Shimmy biodrami wywołuje drżenie bioder i brzucha, a shimmy ramionami wywołuje drżenie ramion i biustu. I to absolutnie nie jest ten sam efekt;) Napisz dokładniej, co masz na myśli, a z chęcią się wypowiem:)
:unsure::unsure::unsure:Chodzi mi o to, ze sa rozbieznosci z tym biustem, drzenie bioder wywoluje szybkie kolysanie sie posladkow i brzucha i tak samo chyba powinien kolysac sie biust podczas drzenia ramionami? :blink::confused:Spotkalam sie jednak z opiniami, ze sam biust nie, ale ramiona tak. Czy te opinie moga byc wyrazane przez tancerki z malym biustem? Ja do takich nie naleze i dlatego trudno jest mi sprostac takiemu shimmy, bo biustu nie utrzymam...:blink::blink::blink:
Chyba chodzi o różnicę między shimmy ramion i shimmy biustu - bo zdaje się, że to dwa różne ruchy. Shimmy ramion to szybkie ruchy ramion w przód i w tył, biust również lekko się kołysze, ale istotą ruchu jest poruszanie ramionami. Shimmy biustu różni się tym, że biust powinien się w nim mocno kołysać. Według niektórych szkół, dozwolone jest shimmy ramion, a shimmy biustu już nie, bo jest ponoć nieco prowokujące. W każdym razie tak zostało ustalone w dyskusji w którymś temacie, niezbyt pamiętam gdzie;)
Efekt prawidłowego shimmy ramion to kołysanie się ramion oraz lekkie kołysanie biustu. Zdaje się, że zbyt mocne "machanie" biustem to efekt niepożądany. Kiedy ruchy ramion są delikatne, efekt jest delikatny nawet przy sporym biuście.
To tyle, co mi przychodzi do głowy na ten temat...
A shimmy bioder do tego nie mieszajmy, bo to inna bajka:)
C Shimmy biustu różni się tym, że biust powinien się w nim mocno kołysać. Zdaje się, że zbyt mocne "machanie" biustem to efekt niepożądany. Kiedy ruchy ramion są delikatne, efekt jest delikatny nawet przy sporym biuście.:)
:redface::p:)I o to mi chodzilo!! Dziekuje:):p:redface:
Dzieki Quesse :)
Niki, dzięki za nadzieje, że to mija. Ćwiczę zatem i sie nie poddaję :D
Dla tych co nie wierzą że facet może zrobić shimmy piersiowe polecam filmik ze strony:
http://www.offjazz.com/terminology-jazz/term-jazz-fr.htm#defpasdebase
pod hasłem ONDULATIONS, SHIVER - filmik z czarnoskórym mężczyzną,
Ja tak nie umiem :blink: o chyba nigdy nie zdołam zrobic takich wibracji - tam gdzie on ma mięśnie my kobietki mam tłuszczyk ;):p
polecam też filmik SHIMMY i KIVER
;):D:)
Dla tych co nie wierzą że facet może zrobić shimmy piersiowe polecam filmik ze strony:
http://www.offjazz.com/terminology-jazz/term-jazz-fr.htm#defpasdebase
pod hasłem ONDULATIONS, SHIVER - filmik z czarnoskórym mężczyzną,
Ja tak nie umiem :blink: o chyba nigdy nie zdołam zrobic takich wibracji - tam gdzie on ma mięśnie my kobietki mam tłuszczyk ;):p
polecam też filmik SHIMMY i KIVER
;):D:)
wlasnie sobie wyobrazilam jak jakas kobitka na zmiane unosi jedna i druga piers :D
takie shimmy to chyba nie dla nas...
Mój znajomy tak umie i wygląda to hmm... dziwnie :D
A tak a'propos podnoszenia raz jednego raz drugiego, to dostałyśmy pracę domową na ostatnich zajęciach - siedząc na podłodze w rozkroku spinać raz jeden, raz drugi pośladek, oczywiście tak, by udo jak najmniej się ruszało. I na koniec była anegdotka - 'To ćwiczenie super wygląda, kiedy kilka tancerek siedzi w stringach i patrzy się na nie z tyłu. To takie piękne falowanie pośladków.' Natychmiast pojawiły się chytre zamiary wyćwiczenia tego 'ruchu' do wakacji i zaprezentowanie go tłumnie na plaży :D
Inayat - oj, znam to ćwiczenie. To podobno ulubione ćwiczenie Rachel Brice:D
Haha, ja tez znam to cwiczenie :D :)))))
Yasirah Mahibah
30-04-2008, 20:32
Świetny ten filmik.... I oczywiście mój ulubiony zaghreet słychać w oddali....
Mam problem:kiedy próbuję robić shimmy kolanowe, przy zwiększaniu tempa mam wrażenie, że zapominam o ruchu kolan, a cały ruch wychodzi jakby z ud. Czy tak powinno być, czy może nie?
Być może po prostu wibracje stają się tak szybkie, że nie uświadamiasz sobie ruchu kolan - to byłoby ok. Albo też przy przyspieszeniu tempa shimmy wynika już nie z ruchu kolan ale z napięcia mięśnia uda - a to już nie ok, bo to inny rodzaj shimmy - też fajne, ale nie to chcesz uzyskać:) To dwa osobne rodzaje shimmy, lepiej uważać, by nie przechodzić nieświadomie z jednego w drugi.
Yasirah Mahibah
01-05-2008, 09:47
Kiedy robimy shimmy kolanowe aż trzęsą się nam policzki, a przy spiętych udach niestety takiego efektu nie będzie.
Wielkie dzięki za wyjaśnienie!:* Teraz wiem jaki robię błąd i będę mogła to naprawić <radocha>
Nie mogę uwierzyć! Słuchałam sobie właśnie Tarkana, kiedy stwierdziłam, że podejmę kolejną próbę zrobienia shimmy kolanowego. Stanęłam, rozluźniłam się wsłuchałam w muzykę, i... udało mi się! Niestety za chwilę już nie umiałam tak zrobić. Obym miała więcej takich przypadków :D
Yasirah Mahibah
01-05-2008, 16:49
Przypadkowe spróbuj uczynić celowym! :):):)
Stanęłam, rozluźniłam się wsłuchałam w muzykę, i... udało mi się! Niestety za chwilę już nie umiałam tak zrobić. Obym miała więcej takich przypadków :D
Ja tak mam od miesięcy :D:D:D:D Choć na ostatnich zajęciach ku mojemu nieopisanemu zdumieniu drżałam kolanowo jak szalona :)
a ja sie pochwalę, ze opanowalam (na razie w malym zakresie ale zawsze :D) shimmy przeponą, ktore jeszcze niedawno wydawalo mi sie nie do zrobienia :D:yeahhh:
No to brawo Zafirah! :biggrin: Też bym chciała umieć. ;)
Brawo!!!
Jakaś moda nastała czy co? :D W końcu to nie jest specjalnie często używany w tańcu ruch. Ale taki fajny bajerek do szokowania znajomych;)
No dołujecie mnie trochę z tym shimmy przeponą ;D bo nie wychodzi mi raczej za dobrze :P ale gratuluje:*
no moda nastala bo gadacie o tym i czlowiek potem sie glowi jak to zrobic :D. i kiedys tam samo wychodzi :D
Czyli pewnie moja wina, zaczęło sie od mojej obsesji:D
Offtop: Zafirah, masz świetne zdjęcie w profilu! Bardzo ładne, takie tajemnicze, wyglądasz tak dumnie:) Czy to z sagatami? Bo tak masz ręce ułożone, ale takie rozmyte zdjęcie, że nie widzę wyraźnie...
Anielskaharmonia
02-05-2008, 20:34
A mi drży nos bo właśnie wyłazi na nim opryszczka i to nie jest miłe shimmy :confused:;):rolleyes:
Quesse: nie nie, to nie sa saggaty, to sa tylko moje palce ulozone do mudry w bollywoodzie :D, zdjecie jest z ktoregoś pokazu :)
Anielskaharmonia
02-05-2008, 22:44
No to gratulacje ! Sądziłam, iż jest to fotka jakiejś bogini tańca z czarno -białego, niemego świata kina. Świetnie wystylizowane. Brawo :D !
dziękuję w imieniu fotografa, to jemu się należą ochy i achy (moje tez :D) (zwlaszcza za fotografowanie człeka bokiem kiedy to człek ten wygląda szczuplej :D )
koniec offtopa ;)
ech... ja należę do początkujących i samo shimmy nie sprawia mi tyle trudności co chodzenie w nim. Nie bardzo wiem, jak uniknąć tupania podczas chodzenia w shimmy... Może mi pomożecie?
A i jeszcze mam pytanko co do shimmy wykonywanego przeponą... Jak to się robi i jak się do tego zabrać?
Ahahahahaha :D:D:D:D Szał na shimmy przeponowe zapanował :D:D:D:D
Sinnaur: nie idz na latwizne, poczytaj ten watek od pocztku, wszystkie watpliwosci sie wyjasnią... :rolleyes:
Jeszcze w wątku o fali brzucha plączą się chyba jakieś porady na temat przepony.
Faktycznie - moda... Mea culpa;)
W osobnym wątku "wszystko o shimmy" zamieszczam usystematyzowaną informację o shimmy.
Dziekujemy, Djamilo :* :)
A mi sie przypomniało, że w wątku "największa frajda" dzieliłam się jakimiś refleksjami o shimmy przeponą. Jakby ktoś dalej potrzebował porad. Trzeba będzie to zebrać w całość...
A'propos shimmy przeponą, dzisiaj na wf-ie miałyśmy z koleżankami większy luz dany. zaczęłam rozmawiać z koleżanką o tb(która nie ma zielonego pojęcia o tb, poza tym jest wysoka, chuda i sztywna jakby kij połknęła). Opowiedziałam jej o shimmy przeponą. Zapytała co to jest. Opisałam jej ten ruch, a ona na to "O to chodzi?" i bez przygotowania pokazała mi idealne shimmy przeponą!!! :eek: Okazałam jej swoje uznanie, i to wielkie, a ona skromnie powiedziała "ale to tak każdy potrafi..."
A mi sie przypomniało, że w wątku "największa frajda" dzieliłam się jakimiś refleksjami o shimmy przeponą. Jakby ktoś dalej potrzebował porad. Trzeba będzie to zebrać w całość...
Wlasnie, Quesse, dzisiaj też wpadłam na ten wątek.
Bałagan nam sie troche robi na forum ;)
ja w ogóle nie wiem które shimmy robić na początek i JAK je zrobić?? Gdzieś natknęłam się przed chwilą na shimmy co to się pośladki na przemian napina i chyba jutro będę w każdej wolnej chwili tak robiła (już mi się zaczęło xD )
Anthilie
22-08-2008, 01:29
Mnie shimmy przeponą wychodzi naturalnie, ale nie potrafię do przodu wypchać przepony a dół brzucha wciągnąć by zrobić falę :( niby fajnie umieć robić to shimmy ale o wiele bardziej widowiskowa jest fala.
nie martw się Anthilie, nie każdemu od razu wychodzi fala brzuchem (np mnie) :)
porady na ten temat znajdziesz w tym wątku
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=149
Anthilie
22-08-2008, 22:13
Dzięki Azhar :)
Antalaja
02-09-2008, 14:30
A ja się pochwalę, że wychodzi mi shimmy przeponą, a nigdy się tego nie uczyłam :yeahhh:
Oczywiście nie jest idealne, czasem dostaję niemocy i jakoś mięsień nie chce drgać :rolleyes: I długo tak robić też nie dam rady. Ale myślę, że jak poćwiczę to wszystko będzie elegancko :D
Gratulacje Nasiro!!:drzyjcie:
kasiadublin
19-09-2008, 23:13
witam ekspertki shimmy :)
moze jest jakies video z shimy przepona? albo jakis maly instruktaz?
i jeszcze pytanie odnosnie shimmy kolanowego - czy piety sa wbite w podloge czy moze ciezar ciala bardziej na srodstopiu?
przyznam ze uspokoilam sie troche wchodzac na forum, ze nie tylko JA opanowuje shimmy :P przy wzlotach i upadkach :D
witam ekspertki shimmy :)
moze jest jakies video z shimy przepona? albo jakis maly instruktaz?
i jeszcze pytanie odnosnie shimmy kolanowego - czy piety sa wbite w podloge czy moze ciezar ciala bardziej na srodstopiu?
przyznam ze uspokoilam sie troche wchodzac na forum, ze nie tylko JA opanowuje shimmy :P przy wzlotach i upadkach :D
Ja się uczyłam, że ciężar ciała w tym ruchu, przenosimy na przody stóp ;)
jeśli chodzi o shimmy przeponą, to odpowiedz znajdziesz TUTAJ (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=20065&postcount=2) :) i TUTAJ (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=379) 1 i 2 strona i pewnie dalej też się nad nim rozwodzimy ;)
Kasiu, przejrzyj ten wątek, była wcześniej instrukcja jak robić shimmy przeponą :)
EDIT: O rety, Farido :D Tośmy się wstrzeliły ;)
kasiadublin
19-09-2008, 23:31
maja i farida - wielkie dzieki za instrukcje oraz za drogowskaz na przepone.. nie wiem jak cytowac kilka wypowiedzi :D
maja i farida - wielkie dzieki za instrukcje oraz za drogowskaz na przepone.. nie wiem jak cytowac kilka wypowiedzi :D
Nie ma sprawy :) Zawsze możesz liczyć na nas i na wszystkie inne forumowiczki :) Jak czegoś nie wiesz, śmiało pytaj :)
Przy każdym poście, obok "CYTUJ" masz taki znaczek z cudzysłowiem :) Gdy chcesz zacytować kilka odpowiedzi, klikasz na ten znaczek, przy każdej odpowiedzi, którą chcesz zacytować. Znaczek ten zmieni kolor na czerwony :) następnie klikasz "CYTUJ" I gotowe :) Mam nadzieje, że moja wypowiedz nie jest za bardzo zawiła :embarrest:
Edit: Sprawdz też TUTAJ (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=464&postcount=3). W TYM wątku (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=55&highlight=Mo%BFesz+cytowa%E6+ca%B3%B1+czyj%B1%B6+w ypowiedz+poprzez+naci%B6ni%EAcie+przycisku) znajdziesz wiele przydatnych informacji dot. obsługi forum :)
kasiadublin
20-09-2008, 00:01
Ja się uczyłam, że ciężar ciała w tym ruchu, przenosimy na przody stóp ;)
jeśli chodzi o shimmy przeponą, to odpowiedz znajdziesz TUTAJ (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=20065&postcount=2) :) i TUTAJ (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=379) 1 i 2 strona i pewnie dalej też się nad nim rozwodzimy ;)
Kasiu, przejrzyj ten wątek, była wcześniej instrukcja jak robić shimmy przeponą :)
EDIT: O rety, Farido :D Tośmy się wstrzeliły ;)
dziala :D dzieki!
Dziewczyny, shimmy ładnie zaprezentowane jest na dvd "every shimmy in the book, with Bozenka
" http://store.copelandstore.com/everyshimmyinthebookwithbozenka.aspx
Podane jest 12 rodzajów, wykonanie każdego pokazane i wytłumaczone :) Fajnie jej to wychodzi, też bym tak chciała ....
Mogłabym wrzucić na rapidshare, ale nie umiem :P
Na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że na początek łatwiej jest się nauczyć kolanowego stojąc na palcach. Jak już opanujesz skoordynowanie zginania i prostowania obu kolan - nie będzie istotne, czy stoisz na palcach, czy na całych stopach. U mnie podziałało, a przez wiele miesięcy nie mogłam się go nauczyć, bo mi szybciej 'latało' jedno kolano i wyglądałam jak paralityk. Do tego na scenie dużo lepiej widać shimmy, jeśli się je wykona na palcach (jeśli choreografia pozwala:D), szczególnie jeśli się nie grzeszy tłuszczykiem :D:D:D
O ile dobrze kojarzę, shimmy robione kolanami czyli shimmy egipskie należy robić z ciężarem na przedniej części stóp:)
Mogłabym wrzucić na rapidshare, ale nie umiem :P
Jeśli masz możliwość wrzucenia tego filmu, byłoby wspaniale :)
"Darmowy hosting plików" zapewnia mnóstwo stron - możesz je znaleźć, wpisując to hasło w google. Obsługa jest dziecinnie prosta - zwykle trzeba spakować plik, dzieląc go na kawałki po 100 MB. Następnie wchodzisz na wybraną stronę z hostingiem, klikasz "przeglądaj" i postępujesz tak, jak przy dodawaniu załączników do e-maili. Następnie kopiujesz sobie "download link", jaki ci wyskoczy - i możesz udostępniać.
Jeśli zaś chodzi o shimmy, to w moim przypadku było zupełnie odwrotnie niż u Inayat - łatwiej było mi się nauczyć stojąc na całych stopach, co później wygenerowało troszkę kłopotów z choo-choo shimmy. Ale nauczyłam się i tego :)
kasiadublin
05-10-2008, 00:03
dziewczyny dzieki wielkie za rady. jutro ide na lekcje prywatne :D 2h i mimo ze kosztowac mnie bedzie majatek, na pewno warto! pozdrawiam
Jeśli masz możliwość wrzucenia tego filmu, byłoby wspaniale :)
"Darmowy hosting plików" zapewnia mnóstwo stron - możesz je znaleźć, wpisując to hasło w google. Obsługa jest dziecinnie prosta - zwykle trzeba spakować plik, dzieląc go na kawałki po 100 MB. Następnie wchodzisz na wybraną stronę z hostingiem, klikasz "przeglądaj" i postępujesz tak, jak przy dodawaniu załączników do e-maili. Następnie kopiujesz sobie "download link", jaki ci wyskoczy - i możesz udostępniać.
postaram sie niebawem. tak tylko sie zastanawiam, czy bez problemu zgram to z plyty na kompa...
Hurricare
11-10-2008, 23:16
Pochwalę się, że chyba nauczyłam się shimmy przeponą :), ale muszę je robić jakoś nieprawidłowo, bo brakuje mi oddechu, podczas gdy trzęsę...
Hurricae, bo to shimmy (podobno) robi sie własnie na bezdechu, wstrzymujesz oddech i dopiero.
hurricae to się wyćwiczy - tak, robimy na bezdechu, ale później wydłuża się czas drżenia i nie ma efektu "o ja Cię, chyba się duszę" :).
Yasirah Mahibah
12-10-2008, 10:34
Tak szczerze mówiąc, to też myślałam, że robię źle, bo bez oddechu; próbowałam nawet oddychać, ale nie wychodziło:embarrest: A teraz wiem, że to jednak oddychać nie można i było dobrze :D
hurricae, poza tym, że z czasem się zapewne przyzwyczaisz (tak jak wspomniała Medini), to spróbuj też zrobić shimmy przeponą z różną zawartością powietrza w płucach. Tak mi się coś kojarzy, że jakaś forumowiczka pisała, że robi na całkowitym wydechu (choć głowy sobie uciąć nie dam :D), a np. ja trochę powietrza w płucach zawsze mam (tak 1/4. Na całkowitym wydechu szybciej musiałam przerwać i odetchnąć) :D Nie wiem czy napisałam to w miarę zrozumiele, jak co to pytać :D
"Na całkowitym wydechu" to jest biologicznie niemożliwe, co wiadomo ze szkolnych podręczników biologii:D
"Na maksymalnym wydechu" - tak zalecają wszyscy znani mi instruktorzy, z którymi o tym rozmawiałam. I tak osiągam najsilniejsze shimmy przeponą. Ale tak na dłuższą metę to kwestia upodobań - ten pełny wydech jest ważny na etapie uczenia się wyczuwania przepony.
"Na całkowitym wydechu" to jest biologicznie niemożliwe, co wiadomo ze szkolnych podręczników biologii:D
Źle sformułowałam :D
Ale przy "maksymalnym wydechu" ja nie potrafię :D Tzn. potrafię, ale bardzo króciutko niestety. Ale może to też kwestia wyćwiczenia (bo samą przeponę już wyczułam jakiś czas temu :D)
Mam problem:kiedy próbuję robić shimmy kolanowe, przy zwiększaniu tempa mam wrażenie, że zapominam o ruchu kolan, a cały ruch wychodzi jakby z ud. Czy tak powinno być, czy może nie?
Ja wyciągnę temat na wierzch, bo mam to samo, przez pierwsze pare sekund ruszam normalnie kolanami, a potem shimmy wychodzi u mnie już tylko z bioder - drżę mocno i moge długo, ale cos mi się wydaje, że robię to nieprawidłowo...(?)
Shimmy kolanowe to shimmy z kolan (z mocnym uziemnieniem przedniej części stóp). Shimmy biodrowe wychodzi z bioder i to zupełnie inne drżenie. W pierwszym wibracje bardziej odczuwa się na pupie i brzuchu, w biodrowym na pupie i wewn. stronie ud, choć na pewno na brzuchu tez widać ale wyrażnie "czuć" na sobie różnicę. Poza tym w sh. biodrowym wykonujemy ruchy z przemieszczaniem bo jest bardziej swobodne, w kolanowym nie bardzo to wygląda :)
Ale generalnie chodzi mi o to czy w biodrowym rusza się kolanami? ( dla osób które tańczą już jakiś czas, pytanie może się wydać żenujące, ale ja serio nie wiem)
A ja popieram shimmy biustem ! Kiedyś, interesując się cygańskim folklorem znałam tylko takie shimmy . Wykonywała je moja mama, wykonywałam ja :) Dopiero jak zaczęłam tanczyć BD dowiedziałam się, ze tak się nie powinno tańczyć. No cóż, a ja będę, bo lubię :D:D:D
Ale generalnie chodzi mi o to czy w biodrowym rusza się kolanami? ( dla osób które tańczą już jakiś czas, pytanie może się wydać żenujące, ale ja serio nie wiem)
Hekathe, nie da się przy tym nie ruszać kolanami ;), natomiast tu chodzi o to, gdzie się kładzie nacisk: w kolanowym ruszasz kolanami, a przy okazji trochę chodzą biodra (ale raczej drżą niż latają góra dół), przy biodrowym ruszasz biodrami, a przy okazji ruszają się kolana :)
Sylka, to zależy, czy tańczysz tb, czy taniec cygański, bo w tb shimmy z biustu a nie z ramion to błąd, a w tańcu cygańskim nie. Chyba lepiej zaadoptować oba sposoby zależnie od rodzaju tańca.
Intisar, wczoraj byłam na warsztatach z Surayią i pokazywała shimmy z biustu jako jeden z rodzajów shimmy BD. Tak więc,mowienie ,ze to błąd jest jakims stereotypem. Oczywiście Surayia zaznaczyła, że nie przepada za tym shimmy, woli z ramion, ale wyraźnie dała nam do zrozuienia , że takie jest dopuszczalne .
Tak Hekathe ruszają się kolana bo wprawiasz swobodnie w ruch biodra ale to nie kolana są siłą napędową a biodra, które kołyszą się w szybkim tempie.
Sh. kolanowe najlepiej rób na wyprostowanych nogach-wygląda dużo ładniej. Natomiast sh.biodrowe wymaga lekkiego zgięcia kolan
Sylka, to zależy, czy tańczysz tb, czy taniec cygański, bo w tb shimmy z biustu a nie z ramion to błąd, a w tańcu cygańskim nie. Chyba lepiej zaadoptować oba sposoby zależnie od rodzaju tańca.
To nie błąd-obydwa są dopuszczalne. Zerknij na wątek wszysko o shimmy
To nie błąd-obydwa są dopuszczalne. Zerknij na wątek wszysko o shimmy
Czyli jednak znowu wychodzą różnice między szkołami. Będę się jednak trzymać swojej wersji o "czystości gatunkowej" ;)
A tak w ogóle to jak się robi shimmy biustu? Bo nie wiem...:embarrest:
Zamiast uderzać ramionami jak paletkami od tenisa stołowego (shimmy biustu z ramion), to trzęsiesz biustem jak...hmmm...jak biustem :rolleyes:;) (shimmy biustu cygańskie).
Jak dla mnie większej różnicy nie ma :) Przy obu zauważalnie trzęsie się biust, przy shimmy ramion bardziej ramiona. Za to nie podoba mi się nadmierne eksponowanie trzęsącego się biustu, zarówno przez dekolt, jak i pochylanie się do przodu - uważam to za niegustowne i nieeleganckie.
Robisz taki slide, jakbyś rysowała linię prostą od jednego cycka do drugiego :D
Za to nie podoba mi się nadmierne eksponowanie trzęsącego się biustu, zarówno przez dekolt, jak i pochylanie się do przodu - uważam to za niegustowne i nieeleganckie.
Kwestia gustu.:) Ja tam uwielbiam shimmy biustem i robię je dość mocno i wyraźnie. Moja pierwsza instruktorka mówiła, że w ogóle shimmy biustem się nie powinno robić, za to druga jak najbardziej, bardzo często używała shimmy biustem w choreografiach i zaraziła mnie uwielbieniem do tego ruchu.:) Moja teraźniejsza instruktorka podczas shimmy lekko się pochyla, ale oczywiście nie za bardzo i mimo, że na początku nie bardzo mi się to podobało, teraz się przekonuje. Tylko tu zdecydowanie trzeba być uważnym, nie przesadzać z pochylaniem i robić to delikatnie, bo faktycznie nadmiernie eksponowanie trzęsącego się biustu może wydać się nieeleganckie, no i istnieje niebezpieczeństwo że pierś wysunie się ze stanika:embarrest:;)
Pozwole sobie sie wtracic... bo mnie tu wspomniano ;-) Wedle mojej wiedzy oba rodzaje shimmy sa jak najbardziej dopuszczalne - od wielu nauczycielek z roznych rejonow swiata slyszalam o wyraznym rozroznieniu shoulder shimmy i chest shimmy i z pewnoscia zatem oba mozna z powodzeniem stosowac... pod warunkiem, ze nie miesza sie elementow technicznych wlasciwych dla jednego shimmy z drugim:-)
Pozdrawiam!
Surayia - kłaniam się nisko :D
Hmm..a shimmy nadgarstków? Słyszałam, że takowe istnieje, ale szczerze mówiąc nie umiem sobie tego wyobrazić :)
Nadgarstków ? Nie słyszałam. Ale samych dłoni - owszem. W folklorze cygańskim jedno z dwóch głównych shimmy. A może właśnie o to Ci chodzi ? W Belly Dance nie widziałam, zeby ktoś je stosował. Osobiście znam je od najwcześniejszego dzieciństwa - mama mnie nauczyła :D
No to może coś pokręciłam. Sylko, a jak to shimmy wygląda? Mogłabys opisać? Szkoda, że nie zapytałam w zeszłym tygodniu...pokazałabyś mi :)
P.S: Super, że Twoja mama przekazała Ci wiedzę o tańcu i folklorze (bo rozumiem, że płynie w waszych żyłach Romska krew). To mi się w krajach arabskich właśnie bardzo podoba - matka uczy córkę tańczyć, potem ta córka swoją córkę...ach!
Ja też chętnie bym się dowiedziała jak to wygląda, przydałby się też filmik ilustrujący to shimmy.
Jawahir - nic mi nie wiadomo czy płynie w moich żyłach romska krew :) Genealogii niestety nie zbadałam. Ale na moją mamę od najmłodszych lat mówili "cyganeczka", a w tamtych czasach jeszcze widywało się romskie tabory i ona się od nich nauczyła podpatrując :D Do dzisiejszego dnia, kiedy słyszy cygańską muzykę od razu rozpuszcza włosy i idzie w tany , rewelacja ! :D:D:D Z tej racji, ze na mnie od dziecinstwa też mówiono cyganeczka, a nawet przypisywano mi wiele innych nacji , to ja też połknęłam romskiego, folklorystycznego bakcyla :)
A shimmy dłońmi robi się skręcając je do góry w prawo i lewo, albo inaczej mówiąc robisz półobroty dłonmi do góry i na dól, machasz nimi bardzo szybko w ten sposób. Ręce tańczą, krzyżujesz je itd przy tym. Nie wiem czy zrozumiale się wyraziłam. Jak znajdę jakiś filmik to wrzuce, ale coś mi youtube kiepsko chodzi ostatnio...
Ja tak robię jak łapię stopa, skuteczniejsze niż wyciągnięcie ręki :D
Hmm, tylko ręce muszą byc wyprostowane i wyciągnięte przed siebie, a dłonie wierzchem do sufitu . Stopa byś w ten sposób nie złapała :)
Sylko - Z opisu Twojej mamy już wiem po kim odziedziczyłaś otwartość i radość z tańca ;)
A czy z tym shimmy, to jest to mniej wiecej to co Jillina robi w 43 sekundzie z prawą ręką? Dłoń ma być z rozłożonymi palcami?
Jillina - Performance to Warda
http://www.youtube.com/watch?v=izEL3BjNqII
Ok, Ty tu jesteś ekspertem ;)
Filmik nie wchodzi :(
Tak , to jest dokładnie to shimmy. Fajnie zobaczyć, że w BD tez ktoś tego używa :D
Czyli innymi słowy takie jakby "strząsanie zegarka" mając jednocześnie rozłożone/rozpostarte palce dłoni :D
klymenystra
16-11-2008, 19:24
Ojej, Sylko, dzieki temu, co piszesz o tancach cyganskich, coraz bardziej mnie do nich ciagnie. Czy sa jakies filmiki, instruktazowe i nie tylko, zeby mozna cos podpatrzec i sie poduczyc?
Byłam kiedyś na Międzynarodowym Festiwal Romów w Ciechocinku. Wyjechałam stamtąd absolutnie zauroczona ich tańcem. Do dzisiaj pamiętam zespół kobiet w pełnym przekroju wiekowym od dzieci do babć które cudownie tańczyły. Takie festiwale wiem że odbywają się regularnie na terenie polski, musimy być czujne i jak coś będziemy wiedziały to się wybierzemy.
Tak, tak Moje Drogie - Hand Shimmy jak najbardziej w BD istnieje, umiejetnie uzyte moze byc z pewnoscia urocze:-) Przyjrzyjcie sie Khaleegy, macie spore prawdopodobienstwo, ze ten ruch tam znajdzicie:-) Zycze owocnych poszukiwan - szperajcie, dowiadujcie sie:-) To wszystko wspaniale wzbogaca:-)
Pozdrawiam:-)
Shimmy dłonią występuje w khaleegy. Otwarat dłoń wykonuje dość szybkie ruchy na boki (ruch wychodzi z nadgarstka)
Ojej, Sylko, dzieki temu, co piszesz o tancach cyganskich, coraz bardziej mnie do nich ciagnie. Czy sa jakies filmiki, instruktazowe i nie tylko, zeby mozna cos podpatrzec i sie poduczyc?
Oczywiscie ,że są . Szukajcie a znajdziecie - na Youtube oczywiście najprędzej :)))
Niestety coś mi ostatnio komp szwankuje i nie otwiera filmów. Jak dojdę z nim do ładu to coś wrzucę ;)
Załóż wtedy nowy watek...sama tak coraz ciekawsza jestem z czym to się je. Na razie pozostaje zaspokoić się wizualnie. Trudno mi samej oceniać i szukać na jutubie dlatego liczę na wątek z profesjonalnymi odsyłaczami.
W ogóle na tym filmiku, zaraz po tym shimmy dłoni są ciekawe ruchy - stukanie nadgarstkiem o nadgarstek i nadgarstkiem o głowę. Robimy to często na zajęciach- uwielbiam te ruchy, wydają mi się takie megakobiece :) Zwłaszcza jak się odpowiednią minkę do tego zrobi :D
Znacie więcej takich ruchów? A może mają one jakies znaczenie?
Racja... Takie zalotne i delikatne, pozwalają się dotykać, ale jakby bez dotykania... Taka flirciara z tej Jilliny :)
tancereczka_21
03-12-2008, 12:57
Pamiętam jak mi wyszło moje pierwsze shimmy...w domu.Nie mialam tego jeszcze na zajęciać i "kręciłam" pupą na lewo i prawo aż w końcu zaczęło wychodzić...a pół roku później dowiedziałam się że to jest 3/4 shimmy :D ktoś mi powiedział potem że to jedno z trudniejszych,byłam DUMNA ale za to nie wychodziły mi te "najprostrze" tj kolanowe :D bosko...
teraz próbuję opanować tzw. overshimmy (taką nazwę po raz pierwszy usłyszałam na warsztatach fusion z Yolandą...) Jakieś wskazówki? mnie najlepiej "wychodzi" stojąc na palcach...;)
A to co robi Kopteva w 1:38 min to też shimmy dłonią?
Evgenia Kopteva
http://pl.youtube.com/watch?v=DQ6fly59JhI
Hmm... wydaje mi się, że tak;)
teraz próbuję opanować tzw. overshimmy (taką nazwę po raz pierwszy usłyszałam na warsztatach fusion z Yolandą...) Jakieś wskazówki? mnie najlepiej "wychodzi" stojąc na palcach...;)
Z tego, co mi się wydaje po warsztatach z Yolandą, to chyba over się robi głównie na palcach.
No i oczywiście za żadne skarby nie mogę się go nauczyć :/ A jest tak przydatne w tribalu :(
tancereczka_21
04-12-2008, 09:17
tribal nie tribal - technika ta sama, tyle że podkład muzyczny inny :D ale wracając do shimmy...nie ważne!chcę,muszę,pożądam,życzę sobie umieć ;) w każdym razie ostatnio (wczoraj) zaczęło mi wychodzić...COŚ...znaczy stoję na palcach i nakładam drżenia na pionową ósemkę...ale nie jestem pewna czy to jest over shimmy :suspicious:
Anthilie
04-12-2008, 13:25
Czy to jest shimmy biustem, a nie ramion to co robi wiele razy ta tancerka? np. w 1:13 min.
Nagwa Fouad Bellydancer
http://pl.youtube.com/watch?v=pI7ERf0BT5A
Ja tam widzę szybkie ruchy ramion.
Ja tam widzę źle dobrany stanik :P
A tak serio, to Djamila ma rację - zdecydowanie to shimmy biustem, szkoda, że nie mam czym go robić ;)
Anthilie
04-12-2008, 21:05
To cieszę się, że miałam słuszne przypuszczenia ;) Dziękuję za odpowiedzi :)
Haha, a mi już powoli wychodzi to shimmy biustem:D Narazie tylko jak siedzę, ale zawsze coś:D
bollyanna
06-12-2008, 12:18
Skoro już jesteśmy przy shimmy biustem, to może ktoś mi podpowie, jak to technicznie zrobić? U mnie zawsze wychodzi ramionami :(
Yasirah Mahibah
06-12-2008, 14:55
Postaraj ruszać bardziej tułowiem i na początku trzymaj ręce i ramiona do tyłu :) Powinno pomóc;)
Skoro już jesteśmy przy shimmy biustem, to może ktoś mi podpowie, jak to technicznie zrobić? U mnie zawsze wychodzi ramionami :(
Może się mylę, ale chyba ramiona zawsze się będą delikatnie ruszały:) Chodzi chyba o skupienie na różnych elementach: przy shimmy ramionami skupiam się na tym, żeby biust mi się jak najmniej ruszał, przy shimmy biustu - przeciwnie, z jednoczesnym minimalizowaniu ruchu ramion. Tak czy inaczej myślę o biuście :D
Anthilie
06-12-2008, 15:14
Mnie jakoś wychodzi shimmy biustem i ramiona też lekko się poruszają :) a wprawiam w ruch biust ruszaniem szybko na boki górną częścią tułowia, prostuję się maksymalnie i lekko wypycham do przodu klatkę piersiową. Myślę, że tak się to robi :)
Hurricare
06-12-2008, 19:12
Ostatnio na zajęciach uczyliśmy się egipskiego dreptania:D (shimmy). U mnie z tym ruchem pojawia się taki problem, że nie mogę go zbyt długo, nieprzerywanie robić, ponieważ w pewnym momencie nogi się pode mną uginają:(. Dlaczego? Muszę je wzmocnić, przyzwyczaić do tego?
Pozwolę sobie na cytat: a lot of practice! :)
Ściągnij łopatki, klatka w przód, ruch ma wychodzić z zewnętrznej części biustu (od pach).Dobrze by było,gdyby ktoś stanął za Tobą, położył dłonie po obu stronach w tym właśnie miejscu i lekko poruszał w przód i tył-wtedy wyczujesz jak powinno się zachować ciało w tym ruchu
bollyanna
07-12-2008, 14:17
Tyle podpowiedzi, dzięki! Lecę próbować :)
Żałujcie, że nie byłyście na dzisiejszych warsztatach z Anią Redlin! Tyle over shimmy i 3/4 shimmy nam zapodała, że czy chcemy, czy nie, to MUSIMY się ich pięknie nauczyć, bo chyba dalsza zabawa w tribal nie ma sensu bez tych umiejętności :D:D:D
dzisiaj siedząc przed komputerem z nudow zaczęłam robić powolną falę brzuchem, potem shimmy przeponowe a potem nagle te dwie figury mi sie na siebie nałożyły :eek: jeszcze to dosc topornie wygląda i muszę nad tym popracować. slyszałyście kiedyś o czymś takim? bo ja nie i mocno się zdziwiłam co mój brzuch wyprawia :cool::D
Ja widziałam... Sadie tak umie... WOW, Zafirah, gratuluję! Chyba jesteście z tej samej planety :)
BlackPearl
14-12-2008, 18:34
Żałujcie, że nie byłyście na dzisiejszych warsztatach z Anią Redlin! Tyle over shimmy i 3/4 shimmy nam zapodała, że czy chcemy, czy nie, to MUSIMY się ich pięknie nauczyć, bo chyba dalsza zabawa w tribal nie ma sensu bez tych umiejętności :D:D:D
A jakże.....:)
A do tego over shimmy wygląda obłędnie:p
Wogóle tribal to ach i och....
Sadie? :D w takim razie mam się z czego cieszyć :D i na pewno nie ominę jej kolejnych warsztatów.
Macabresca
14-12-2008, 19:18
Buhaha, a ja mam odwrotny problem, jak robie shimmy ramionami, to mi znacznie bardziej biust lata :) Z kim by tu się podzielić moim nadmiarem?
A może mi ktoś wytłumaczyć, na czym polega over shimmy? :D
A może mi ktoś wytłumaczyć, na czym polega over shimmy? :D
Otóż, aby zrobić over shimmy najpierw trzeba pamiętać o postawie:
- kolana lekko ugięte
- miednica 'pod siebie', biodra ciągną w dół
- klatkę piersiową ciągniemy wysoko do góry, ta część ciała ma jakby lewitować
- w brzuchu wyobrażamy sobie dziurę :D
Przez to wydłużamy maksymalnie przestrzeń między biodrami a żebrami.
Ruch bioder jest podobny jak w shimmy 3/4 z tym, że biodro robi półósemkę od góry, czyli pierwszym akcentem jest drop biodra, uniesienie biodra i znów drop. Można ćwiczyć na całych stopach, ale docelowo over shimmy robimy na palcach, chodząc :)
Otóż, aby zrobić over shimmy najpierw trzeba pamiętać o postawie:
- kolana lekko ugięte
- miednica 'pod siebie', biodra ciągną w dół
- klatkę piersiową ciągniemy wysoko do góry, ta część ciała ma jakby lewitować
- w brzuchu wyobrażamy sobie dziurę :D
Przez to wydłużamy maksymalnie przestrzeń między biodrami a żebrami.
Ruch bioder jest podobny jak w shimmy 3/4 z tym, że biodro robi półósemkę od góry, czyli pierwszym akcentem jest drop biodra, uniesienie biodra i znów drop. Można ćwiczyć na całych stopach, ale docelowo over shimmy robimy na palcach, chodząc :)
hmmmm, a macie jakiś filmik instruktazowy?? bo jakoś moja wyobraźnia nie działa poprawnie chyba - coś pokręconego wychodzi...
Dziękuję za wytłumaczenie, Inayat :D, ale niestety tak jak LATILLA mam problem z wyobrażeniem sobie tego :( Tzn. mniej-więcej sobie wyobrażam, ale fajnie by było porównać wyobrażenia z rzeczywistością :D
Na tym filmiku od 1:36 jest over, tylko że po skosie. Lepiej widać jak się idzie przodem. Jeszcze poszukam :)
Rachel Brice - Oriental Dream 2007
Rachel Brice - Oriental Dream 2007 (http://pl.youtube.com/watch?v=rYAfuyAItX8)
Oo... to tak się da? Ja też tak chcę! :D
Tu Ania robi over od 2:27
tribal fusion - anna redlin
tribal fusion - anna redlin (http://pl.youtube.com/watch?v=fdJ1GJUIpIs)
Uwielbiam ten filmik. Ania tańczy tak łagodnie, tak płynnie że nie moge po prostu. Co za precyzja, doskonale! I taki spokój.....urocze
Dzisiaj myślałam, że mi wyszło. Jak popatrzyłam na Anię - nie, to chyba jednak nie to :P.
Anthilie
17-12-2008, 13:08
To jest jakiś wielbłąd to co robi Ania w 1:20 ?
Hm... Jak dla mnie - akcent biustem w górę po prostu :) Chyba że ci o ten obrót chodzi...
Anthilie
17-12-2008, 13:36
Nie chodzi mi o obrót, ani o akcent biustem. Ona coś zrobiła jeszcze z brzuchem przed akcentem biustem.
Znalazłam filmik z Ranią. Robi ten ruch, o który mi chodzi w 1:38
oriental belly dance super star " RANIA "
http://pl.youtube.com/watch?v=_pXNSsrP3j8
A, to :) Bodywave, czyli kamel w przeciwną stronę? Ten akcent biustem jest wtedy bardzo widoczny, bo biust idzie na końcu :)
Anthilie
17-12-2008, 14:42
Zaczyna się od dolnego wielbłąda, później wypycha się okolice przepony/brzucha, a na koniec biust? Próbowałam zrobić coś takiego jak na tym filmiku. Mnie wychodzi to mniej więcej tak jak to opisałam, tylko nie wiem, czy prawidłowo to robię...
Instrukcję wykonania bodywave znajdziesz tutaj (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=2605&postcount=1) - najpierw miednica, później brzuch, później biust.
To jest jakiś wielbłąd to co robi Ania w 1:20 ?
To jest po prostu omi z bezpośrednim przejściem w falę ciała od dołu podkreśloną falą brzucha w tym samym kierunku. Uwielbiam ten ruch :)
Anthilie
17-12-2008, 23:04
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytanie :)
To jest po prostu omi z bezpośrednim przejściem w falę ciała od dołu podkreśloną falą brzucha w tym samym kierunku. Uwielbiam ten ruch :)
Spróbowałam to zrobić z omi, ale już kompletne mi wtedy nie wychodzi :P
Najpierw opanuj falę. A potem ją łącz z innymi figurami.
Najlepiej wyobrazić sobie, że.... wymiotujesz. Obleśne, ale pomaga :D Stań w pozycji podstawowej, na lekko ugiętych kolanach, najlepiej bokiem do lustra. Pierwszy ruch to lekkie wypięcie pośladków, uderzasz miednicą do przodu i mocno ciągniesz całe ciało do góry. Po kolei jakbyś chciała przyklejać ciało do ściany od miednicy do ramion. Mając miednicę już z przodu jesteś przez chwilę jakby przygarbiona z wklęśniętą 'częścią brzuszną' ciała (jakby, bo jak już opanujesz ruch, to mięśnie brzucha również robią falę). Ostatni ruch to jakby ktoś Cię popchnął z tyłu w plecy. Falę zamykasz ramionami, ich wypchnięciem. To jest oczywiście mocno przesadzony opis, bo jak widać na filmikach - wykonuje się go płynnie i delikatnie. Ale taka przesada jest dobra na początek, żeby załapać o co chodzi :)
Anthilie
18-12-2008, 21:16
Szkoda, że nie mogę sprawdzić, czy robię ten ruch poprawnie, czy źle....
Szkoda, że nie mogę sprawdzić, czy robię ten ruch poprawnie, czy źle....
W prywatnej wiadomości Ci wkleję filmik w wykonaniu samej mistrzyni, bo się nam tu offtop zrobił z shimmy do fali ;o)
Jak się nauczyć shimmy przeponą? Chodzi o te shimmy, które Sadie wykonuje często w swoich choreografiach :) byłabym wdzięczna za jakieś rady, ćwiczenia ;)
Pozdrawiam.
Wystarczy przeszukać wątek:
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=184&page=8,
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=379
http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=20065&postcount=2
Według mnie to jedno z najłatwiejszych shimmy :).
Hurricare
27-12-2008, 19:39
Jak się nauczyć shimmy przeponą? Chodzi o te shimmy, które Sadie wykonuje często w swoich choreografiach :) byłabym wdzięczna za jakieś rady, ćwiczenia ;)
Pozdrawiam.
Może ja jakoś pomogę :D, nie zauważyłam, aby ktoś na forum wcześniej wspominał o takiej metodzie nauki tego ruchu, który zaraz zaprezentuję. Wymyśliłam ją sama, na mnie działa, może Tobie też pomoże. Jest bardzo prosta:
1.Najpierw śmiej się do rozpuku ( jeśli nie posiadasz dziwnej, acz pomocnej w tym momencie umiejętności śmiania się z niczego, obejrzyj coś, co Cię zawsze rozbawia: filmik, dowcip :D)
2. Pewnie śmiejesz się z otwartą buzią? Zamknij ją i "śmiej się nosem" (tzn. oddychasz szybko przez nos)
3.Przestań oddychać nosem (tylko na chwilkę), ale nie otwieraj ust, dalej się śmiej! Teraz powinnaś "śmiać się samym brzuchem", co będzie shimmy przeponą:)
4. Uważaj by się nie udusić:p, gdyż ma się takowe wrażenie, kiedy pierwszy raz takie drżenie zagości w twym ciele. Stopniowo, powoli dojdziesz i wyczujesz to shimmy.
Nie wiem czy powyższe wskazówki, będą pomocne dla osób, które "nie czują przepony". Nie były testowane na nikim oprócz mnie, więc ostrożnie:D.
Pozdrawiam:drzyjcie:
Hurricae, bardzo dobrze to opisałaś :)
A mi się zdarzyło dzisiaj coś dziwnego, bo puściła mi kolejna blokada, o której nie miałam pojęcia i zrobiłam takie shimmy jak trzęsienie ziemi. Niesamowite uczucie, tym bardziej, że myślałam, że moje shimmy, które do tej pory robiłam, już jest maksymalne :)
Hurricae, bardzo dobrze to opisałaś :)
A mi się zdarzyło dzisiaj coś dziwnego, bo puściła mi kolejna blokada, o której nie miałam pojęcia i zrobiłam takie shimmy jak trzęsienie ziemi. Niesamowite uczucie, tym bardziej, że myślałam, że moje shimmy, które do tej pory robiłam, już jest maksymalne :)
To w takim razie moje wielkie gratulacje:thumbsup:. Shimmy nazywane earthquake jest jednym z najtrudniejszych. Pamiętam jak dużo dziewczyn po warsztatach z Beatą i Horacjem Cifuentes podkreślało jak trudno je wykonać :)
A mógłby mi ktoś mądry podpowiedzieć, czy dobrze kojarzę: shimmy earthquake to takie, w którym prostuje się oba kolana jak w egipskim, ale nie na zmianę, lecz jednocześnie?
(Niech żyje offtop!)
A czy nie dochodzi do tego ruch klatka piersiową dodatkowo? Czy mylę z czymś innym?
Earthquake to shimmy całym ciałem, robione tak, jak to opisała Quesse plus klatka piersiowa. Mi nie chodziło o to shimmy, tylko o egipskie, ale tak mocne jak trzęsienie ziemi (to było tylko niefortunne porównanie :)). Ale i tak jestem niesamowicie szczęśliwa! :)
(Earthquake jestem w stanie zrobić, ale nie przepadam za nim zbytnio szczerze powiedziawszy, bo czuję się wtedy, jakbym dostawała palpitacji ;))
kasiadublin
07-01-2009, 14:57
dziewczyny, kiedys o tym wspomnialam, ze mam plyte z zestawem shimmy. chce wrzucic na rapidshare i chyba nawet to juz zrobilam, zna sie ktoras na rapidshare? zupelnie nie moge znalezc tego postu, ktos mi kiedys wspomnial o tym.
dziewczyny, kiedys o tym wspomnialam, ze mam plyte z zestawem shimmy. chce wrzucic na rapidshare i chyba nawet to juz zrobilam, zna sie ktoras na rapidshare? zupelnie nie moge znalezc tego postu, ktos mi kiedys wspomnial o tym.
http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=4332&postcount=55
kasiadublin
08-01-2009, 20:35
dzieki Inayat :)
Płyta nosi tytuł "every shimmy in the book" with Bozenka. A bellydancers' complete guide to mastering hip perfection.
Na próbę zamieszczam link. U mnie działa, tylko że on nie jest w formacie rar ani winzip więc nie wiem czy będzie działał u wszystkich. A może doradzicie, czy najpierw pliki spakować a dopiero później wrzucać na rapida, czy jest ok tak jak zrobiłam ja czyli prosto z płyty je wrzucałam:confused:
Oto link:
Bedouin shimmy:
http://rapidshare.com/files/179101998/VTS_21_1.VOB
Zawsze najlepiej jest spakować. TO zajmuje kilka sekund, a znacznie usprawnia pobieranie.
kasiadublin
09-01-2009, 00:57
Wlasnie kumpela mowi, że sciagnela i u niej nie działa :wacko: Eh, trzeba będzie ponownie spróbować...
Ściągnęłam filmik i pięknie działa :D Lecę wypróbować xD
anna.redlin
10-01-2009, 00:10
Tu Ania robi over od 2:27
tribal fusion - anna redlin
Nie-e :)
Ania tu nie robi over shimmy, tylko haggala shimmy ;) - akcent też jest w dół, ale idzie z twistem w przód, a w over jest slide (albo maya, jak kto sobie woli wizualizować).
Ale na tym filmie z Rachel jest over, zgadza się :)
Pozdrawiam!
dzieki Inayat :)
Płyta nosi tytuł "every shimmy in the book" with Bozenka. A bellydancers' complete guide to mastering hip perfection.
Na próbę zamieszczam link. U mnie działa, tylko że on nie jest w formacie rar ani winzip więc nie wiem czy będzie działał u wszystkich. A może doradzicie, czy najpierw pliki spakować a dopiero później wrzucać na rapida, czy jest ok tak jak zrobiłam ja czyli prosto z płyty je wrzucałam:confused:
Oto link:
Bedouin shimmy:
http://rapidshare.com/files/179101998/VTS_21_1.VOB
Mi działa i jest super, poproszę całą resztę :)
Nie-e :)
Ania tu nie robi over shimmy, tylko haggala shimmy ;)
Aaaaaaaale wstyd :(:embarrest:
kasiadublin
10-01-2009, 13:54
Mi działa i jest super, poproszę całą resztę :)
JEjku jak sie cieszę! bo właśnie ściągnęłam program do konwertowania plików vob na pliki avi, co teraz właśnie robię :D chyba w tej wersji są bardziej dostępne :) myślę, że dam posta dziś po południu jak będę miała wszystko. aha, potem dorzucę jeszcze jej improwizację i jej wypowiedź.
Ok. Wklejam linki, pliki avi, spakowane:
http://rapidshare.com/files/181754735/Every_shimmy_in_the_book1.rar
http://rapidshare.com/files/181764216/Every_shimmy_in_the_book_2.rar
http://rapidshare.com/files/181764512/Every_shimmy_in_the_book_3.rar
http://rapidshare.com/files/181764089/Every_shimmy_in_the_book_4.rar
http://rapidshare.com/files/181766145/Every_shimmy_in_the_book_5.rar
http://rapidshare.com/files/181786660/Every_shimmy_in_the_book_6.rar
http://rapidshare.com/files/181785273/Every_shimmy_in_the_book_7.rar
http://rapidshare.com/files/181784832/Every_shimmy_in_the_book_8.rar
http://rapidshare.com/files/181789956/Every_shimmy_in_the_book_9.rar
http://rapidshare.com/files/181796074/Every_shimmy_in_the_book_10.rar
http://rapidshare.com/files/181794699/Every_shimmy_in_the_book_11.rar
http://rapidshare.com/files/181795123/Every_shimmy_in_the_book_12.rar
hasło: bozenka
Uff...trochę było przy tym roboty!
No to może ja wyjaśnię earthquake z moich info jest to shimmy miednicą (w przód i w tył), coraz szybciej szybciej, do tego dołączamy biust (afro shimmy - patrz wyjaśnienie Queese) aż dochodzi do shimmy całym ciałem aż po policzki - ale dodam, że shimmy, a nie miotanie ciałem, by to było jasne, generalnie drży wszystko i wszędzie :) (jeśli coś pomieszałam, proszę o sprostowanie)
JEjku jak sie cieszę! bo właśnie ściągnęłam program do konwertowania plików vob na pliki avi, co teraz właśnie robię :D chyba w tej wersji są bardziej dostępne :) myślę, że dam posta dziś po południu jak będę miała wszystko. aha, potem dorzucę jeszcze jej improwizację i jej wypowiedź.
Ok. Wklejam linki, pliki avi, spakowane:
http://rapidshare.com/files/181754735/Every_shimmy_in_the_book1.rar
http://rapidshare.com/files/181764216/Every_shimmy_in_the_book_2.rar
http://rapidshare.com/files/181764512/Every_shimmy_in_the_book_3.rar
http://rapidshare.com/files/181764089/Every_shimmy_in_the_book_4.rar
http://rapidshare.com/files/181766145/Every_shimmy_in_the_book_5.rar
http://rapidshare.com/files/181786660/Every_shimmy_in_the_book_6.rar
http://rapidshare.com/files/181785273/Every_shimmy_in_the_book_7.rar
http://rapidshare.com/files/181784832/Every_shimmy_in_the_book_8.rar
http://rapidshare.com/files/181789956/Every_shimmy_in_the_book_9.rar
http://rapidshare.com/files/181796074/Every_shimmy_in_the_book_10.rar
http://rapidshare.com/files/181794699/Every_shimmy_in_the_book_11.rar
http://rapidshare.com/files/181795123/Every_shimmy_in_the_book_12.rar
hasło: bozenka
Uff...trochę było przy tym roboty!
dziękuję, dziękuję, dziękuję, tyle shimmy ;)
Mi się nie chce stąd otworzyć cz. 2 i 11, bo jakiś błąd wyskakuje..
A ja robię te moje shimmy biodrowe i niby wszystko ładnie, luźno, pośladki się obijają o siebie i w ogóle, tylko coś to wszystko jest za delikatne.... :/ Szczupła jestem, więc wiem że muszę się trochę namachać, ale ja nie jestem w stanie podnieść tych bioder wyżej i nie wiem co z tym zrobić. Może jestem za mało rozciągnięta?
I jeszcze mam takie dwa głupie pytania początkującej:p (mam nadzieję, że mi wybaczycie:P)
1. Jak robię shimmy kolanowe moje nieszczęsne, to brzuch powinien być maksymalnie rozluźniony i ma mi tak latać?;) Przed chwilą udało mi się doprowadzić do takiego stanu, że miałam wrażenie, jakby mi się skóra z moim małym tłuszczykiem przesuwała na wszystkie strony, uczucie prawie jak łaskotki. Ucieszyłam się niesamowicie i zastanawiam się czy słusznie:p
2. Jak to jest z 3/4 shimmy?? Słyszałam różne wersje i zgłupiałam. Ile jest tych akcentów, dwa czy trzy? Tu wyczytałam, że 3, a w necie na filmiki instruktażowym- dwa... I jak to jest z ciężarem? Podnoszę to biodro ze strony, na której mam ciężar ciała, czy np. jak ciężar mam na lewej to podnoszę prawe?
Biodrowe - być może problemem jest za małe rozciągnięcie :) Masz lekko ugięte kolana?
Kolanowe - mi się brzuch trzęsie i bardzo się z tego cieszę, podobno dobre shimmy kolanowe zaczyna się, gdy czujesz drganie w policzkach ;)
3/4 - na mój gust trzy akcenty i przy każdym trzecim uniesienie biodra, na którym jest ciężar ciała. Ciężko mi to rozdzielić na czynniki pierwsze :( Mam nadzieję, że nie wprowadzam Cię w błąd.
podobno dobre shimmy kolanowe zaczyna się, gdy czujesz drganie w policzkach ;)
A ja się denerwowałam, że mi to shimmy w policzki idzie i myślałam, że robię coś źle ;>
scarabee
01-02-2009, 09:46
2. Jak to jest z 3/4 shimmy?? Słyszałam różne wersje i zgłupiałam. Ile jest tych akcentów, dwa czy trzy? Tu wyczytałam, że 3, a w necie na filmiki instruktażowym- dwa... I jak to jest z ciężarem? Podnoszę to biodro ze strony, na której mam ciężar ciała, czy np. jak ciężar mam na lewej to podnoszę prawe?
Akcenty są 3, tylko nie tym samym biodrem ;) Jak przenosisz ciężar ciała na prawą nogę, robisz prawym biodrem akcent w bok, a następnie lewym w górę i w dół. Potem stawiając lewą nogę, robisz lewym biodrem akcent w bok, prawym góra dół. Mam nadzieję, że jasno to opisałam ;)
Adara 1. Tak ;) 2. Jak zaczynasz się dopiero uczyć, ćwiczysz wolno, to wyraźnie zauważysz 3 akcenty na 4 takty w muzyce ;). Gdy przyspieszysz tempo, dalej będą 3 akcenty, powstanie ładne "regularne shimmy" (triola).
Krótki przepis: Jeśli ćwiczysz 3/4 "up down up" (istnieją jeszcze inne opcje 3/4) (zacznijmy od prawej nogi) )przenosisz ciężar ciała na prawą nogę i jednocześnie tym biodrem wykonujesz podbicie, lewą nogę masz wolną (ciężar cały czas na prawej nodze) i nią wykonujesz podbicie i opuszczenie biodra. Teraz przenosisz ciężar ciała na lewę nogę, jednocześnie podbijając lewe biodro, prawą nogę masz wolną i nią wykonujesz podbicie i opuszczenie biodra. I cykl się powtarza :) Powodzenia :)
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.