PDA

Pokaż pełną wersję : Jak zorganizować warsztaty taneczne?

mks
30-04-2009, 12:29
:)

Jak zorganizować warsztaty taneczne?

Co jest ważne?
Kto może zorganizować takie warsztaty?
Jak się przygotować?

Ten temat uzmysłowił mi, że trzeba mieć wolną „chwile” czasu na zorganizowanie profesjonalnych warsztatów ;)

Poniżej --> plan działania organizatora warsztatów, na pewno znajdą się uwagi ;), co można jeszcze w nim ująć… a najbardziej ciekawią mnie nowe pomysły na fajne opcje typu pamiątkowa płytka [patrz niżej]

------------------------------------------------------------------------

ORGANIZACJA WARSZTATÓW TANECZNYCH:

wybór trenera, ustalenie szczegółów: terminu, tematu/programu warsztatów, podpisanie umowy i załatwienie przelotu, dojazdu trenera

przygotowanie i wynajęcie odpowiedniej [również do liczby uczestników] sali szkoleniowej,

promocja warsztatów (info na www, plakaty informacyjne),

przygotowanie sprzętu grającego [odpowiednie nagłośnienie],

przygotowanie materiałów warsztatowych dla uczestników [np. rekwizytów] *

zapewnienie minimum liczby uczestników warsztatów,

udostępnienie dodatkowych informacji o miejscach noclegowych dla uczestników warsztatów,

zapewnienie noclegu dla trenera (zazwyczaj w przypadku warsztatów wielodniowych),

zapewnienie mini cateringu (woda, czekolada ;)) *

i jeszcze fajna opcja, z którą się pośrednio spotkałam, miłe zakończenie profesjonalnych warsztatów:
pamiątkowa płytka nagranie na płytkę występu tancerki prowadzącej warsztaty z datą, miejscem warsztatów oraz z opisami na dole ekranu: opisy dot. rytmów podczas wykonywanego układu [oczywiście z zastrzeżeniem kopiowania]

* jeśli jest taka możliwość

Farida
30-04-2009, 12:49
Myślę, że do pierwszego punktu, możesz dopisać jeszcze -> podpisanie odpowiedniej umowy i załatwienie przelotu, dojazdu. Wydaje mi się, że ustalenie warunków poprowadzenia warsztatów i podpisanie umowy, która jest przecież bardzo wiążąca, jest największą "przeprawą" dla organizatora. :)

mks
30-04-2009, 12:53
Myślę, że do pierwszego punktu, możesz dopisać jeszcze -> podpisanie odpowiedniej umowy i załatwienie przelotu, dojazdu. Wydaje mi się, że ustalenie warunków poprowadzenia warsztatów i podpisanie umowy, która jest przecież bardzo wiążąca, jest największą "przeprawą" dla organizatora. :)

ok zrobione

Sowillo
30-04-2009, 12:56
Moim zdaniem w czołówce harmonogramu powinno się znaleźć:
- określenie minimum opłacalnej liczby uczestników warsztatów wraz z kosztorysem warsztatów,
- załatwienie wizy dla zagranicznego instruktora

Djamila
02-05-2009, 15:17
Nie jest to wszystko takie proste jakby się wydawalo. Przede wszystkim trzeba dostać pozwolenie urzędu na przyjazd gościa z zagranicy (jeśli wymaga on wizy). O wizę ubiega się blizej terminu warsztatów chociażby dlatego,że jednym z dokumentów wymaganych jest bilet lotniczy, który z dużym wyprzedzeniem nie ma korzystnych cen, a przeciez chodzi o to,żeby ciąc koszty bo ceny warsztatów do najnizszych nie należą. Najlepiej kupowac je jakies 2 m-ce przed terminem zajeć.
Z kolei 2 miesiące to zbyt krótki okres na ogloszenie warsztatów-zwłaszcza,że mógłby się pojawic problem znalezienia wolnej sali na zajęcia, show.... No i wiadomo-dobrze z wiekszym wyprzedzeniem zaplanować taki wydatek w budżecie. Tak więc wszytkie te zagadnienia są od siebie zależne.