PDA

Pokaż pełną wersję : Czego się teraz uczycie?

Basinah
14-11-2007, 14:15
Bo ja fali brzucha :D

Vasanta
14-11-2007, 14:43
Wielbłądka. I nijak się nie chce zrobić dobrze, paskudnik.
<idzie dalej ćwiczyć>

Tadinanefer
01-05-2009, 10:01
Basinah, witaj w klubie - ja też uczę się fali brzuchem :) Poza tym, także shimmy rotacyjnego i shimmy biustem góra dół, co Suraiya nazywa "eartquake" shimmy. Uff... sporo roboty ;) Pozdrawiam i powodzenia dziewczyny!!

Nunah
01-05-2009, 10:05
usiłuję opanować shimmy przepony i falę w drugą stronę niż umiem (a nie wiem w końcu jak umiem, chyba od góry), próbuję i próbuję... ale to jeszcze nie to ;) i powoli przygotowuję się do pracy ze szm... woalem :)

shimmy biustem góra dół, co Suraiya nazywa eartquake" shimmy.
dobry boże :blink: haha spróbowałam zrobić coś co mogłoby być shimmy góra-dół i w efekcie trzęsę się calutka jak w nagłym ataku konwulsji :cool:

Firyal
01-05-2009, 10:05
Hm. Shimmy przeponą, kombinacji,która nie chce wyjść w ogóle, chodzonego shimmy rotacyjnego. Ostatnie to moja pięta Achillesowa. Nijak nie umiem tego zrobić:(

Tadinanefer - earthquake to raczej jednoczesne shimmy miednicą i biustem, takie dziwne^^

Arshenique
01-05-2009, 10:07
hihi i ja sie uczę fali brzuchem :P. A do tego staram się layerować ruchy i robić coś sensownego z moimi długimi rękoma ;)

Vella
01-05-2009, 12:08
Układu.
A przynajmniej powinnam, ale mi sie nie chce :P

Geesou
01-05-2009, 12:12
Izolacji - ale takich trudniejszych
Saggatów i rytmiki
balansu z tacą

Oleta
01-05-2009, 12:20
Moja pięta achillesowa ;) czyli to nad czym pracuję i ciągle mi się wydaje, że bezskutecznie to praca rąk...
Ech - nie chcą ze mną współpracować złośliwe kończyny! :(;)

klymenystra
01-05-2009, 12:46
Fali brzuchem (gora idzie, dol nie chce), nakladanie na zmiane shimmy ramion i bioder na wielblada i chodzenia w shimmy (to chyba jest ktorej shimmy 3/4). A - no i chodzenia w wielbladzie z shimmy ramion. Kosmos :)

Setarah
01-05-2009, 12:55
A ja, żółtodziób, próbuję zapanować nad shimmy egipskim i kickami :D

Abir
01-05-2009, 13:57
Hm. Shimmy przeponą, kombinacji,która nie chce wyjść w ogóle, chodzonego shimmy rotacyjnego. Ostatnie to moja pięta Achillesowa. Nijak nie umiem tego zrobić:(

Tadinanefer - earthquake to raczej jednoczesne shimmy miednicą i biustem, takie dziwne^^

Downie, przecież shimmy przeponowe umiesz.
Kombinację - masz na myśli akcenty bioder w dół (w chodzie) plus shimmy biustem? Jestem z siebie dumna, opanowałam :D.
A to rotacyjne jest głupie, zgadzam się - w sensie nawet mi wychodzi, ale nie czuję się pewnie w tym ruchu :confused:.

Ja się teraz uczę nie garbić :eek::eek::eek::eek:. Prawda jest taka, że kiedy patrzę na siebie w lustrze, jestem wyprostowana, ręce ładnie w półkolu, ramiona w tyle, łokcie nie opadają.
Ale kiedy mam tańczyć bez lustra - masakraaa.

Vasanta
01-05-2009, 21:12
Shimmy przeponą i shimmy rotacyjnego. Myślałam, że to drugie umiem... Póki nie spojrzałam na siebie w lustrze.

DLACZEGO, dlaczego nie mogę wyglądać NORMALNIE, jak tańczę?! Ja protestuję! Protestuję przeciwko byciu pokraką!

Nunah
01-05-2009, 21:41
DLACZEGO, dlaczego nie mogę wyglądać NORMALNIE, jak tańczę?! Ja protestuję! Protestuję przeciwko byciu pokraką!
dopisz mnie do klubu ;) a shimmy rotacyjne huuu wiele jeszcze przede mną ;)

Sumaiya
01-05-2009, 22:52
taniec stoi, czekam na obóz z Nadirą.... :unsure:
póki co wykańczam prezentację, jutro może powtórzę jakieś lektury no i obowiązkowo testy z biologii :) tyle co chodzi o moją naukę
†† 4, 5, 6, 11, 19 maj ††

Vella
01-05-2009, 22:55

hehe, a ja gdy patrze na siebie przypominam sobie Pratchetta: "gracja i koordynacja plażowego leżaka"
No po prostu cała ja :unsure:

Rashida
01-05-2009, 23:22
Ja układu choreograficznego na Świeto Tańca 05.06 w Legnicy

Shimmi rotacyjne też mi raczej srednio wychodzi,ale 24.05 jadę na warsztaty z tej tematyki własnie,więc może sie podciągnę:)

Angewera - ja siedzę w komisjach maturalnych.Jak co roku "slepnę i głuchnę" przymykając oko na zdających maturzystów,aczkolwiek chyba nie ściagają:cool:

Vella
01-05-2009, 23:30
,aczkolwiek chyba nie ściagają:cool:

hahaha

To mi przypomniało moją maturę
i to jak nasza wychowawczyni - kobieta, ktora w pierwszej klasie zabrała mi kartkę chociaż nie ściągałam, za samo stwierdzenie możliwości: bo w zeszycie był ołówek (sic!) i wlepiając dwie jedynki co obrazuje dobrze jej stosunek do sciagania - na maturze sama biegala ze sciagawkami, donosząc je na salę, wprawdzie bez ładu i składu, ale za to bardzo gorliwie :)

Rashida
02-05-2009, 00:18
Teraz jest tak,że w małej salce siedzi kilka - kilkanaście osób i wszystko widac jak na dłoni.Ja przewaznie czytam książkę (chciaz oficjalnie nie wolno) i nie patrzę co tam kto robi na sali

Ale dobra- juz nie spamuję:)

Ja w swoich układach choreograficznych łącze taniec brzucha z akrobatyką,elementami fitness.Własnie nad takim układem teraz pracuję

Adara
04-05-2009, 09:16
Fali w drugą stronę niż w tą, którą umiem i camela.... To drugie mi wyjątkowo nie idzie.

Tadinanefer
09-05-2009, 09:30
Pierwotnie wysłane przez przez Nunah:
dobry boże :blink: haha spróbowałam zrobić coś co mogłoby być shimmy góra-dół i w efekcie trzęsę się calutka jak w nagłym ataku konwulsji :cool:No tak, to Ci chyba nieźle wychodzi :D, bo to głównie na tym ma polegać. Stąd nazwa "eartquake" (trzęsienie ziemi) że się cała trzęsiesz. A jak Suraiya to wykonywała, to bardzo ładnie ten ruch się prezentował i przede wszstkim energetycznie :D Dobry na zakończenie drum solo. Miodzio :)

carmenta
10-05-2009, 22:14
Ja teraz próbuję opanować shimmy przy chodzeniu (póki co wychodzi mi albo shimmy, albo chodzienie:D), w pracy przy biurku ćwiczę wypychanie i wciąganie brzucha (bo,że to fala to za dużo powiedziane heheh) no i jeszcze ruchy nadgarstków, bo jakieś takie sztywne mam. Zwlaszcza lewy. Tak w ogóle to calą stronę lewą mam jakąś taką...niedorozwiniętą. Jakbym tam niedowlad miala. I w kolanie i w biodrze i w brzuchu i w ręce. Czy wy też dziewczyny tak macie, że jedna część ciala musi się dlużej uczyć a i tak nie wygląda do końca tak jak powinna? Ja mialam kiedyś zlamaną prawą rękę i prawą nogę (prawie jednocześnie), więc musialam się bardziej skupiać na ich rehabilitacji jak już mi gipsy pozdejmowali. No i teraz prawa strona chodzi bez zarzutu. Może to dlatego?;)

Vasanta
10-05-2009, 22:21
Każdy tak ma - to konsekwencja prawo- lub leworęczności, - nożności, oczności itd. Choć czasem można się zdziwić - na przykład zawsze wszystko na prawo, a nagle na lewo coś lepiej idzie :)

Któraś z forumowiczek niedawno radziła, jak to pokonać: jeśli na dobrą stronę powtarzasz ruch 2 razy, to na złą - 20 razy. Ciało się przyzwyczai :)

carmenta
10-05-2009, 22:25
No wlasnie moja instruktorka tak ma. Jest praworęczna i wszystko na co dzień robi prawą stroną (jeśli tak można rzec), ale w tańcu okazlo się, że to wlaśnie prawa nie nadąża za lewą :) Interesujące jest cialo czlowieka i jego niedoskonalości :)

Khalidah
10-05-2009, 22:35
A ja mogę napisać w imieniu swoim i kilku osób też, że uczymy się w arabskim kroku podstawowym akcentów biodrem w dół, a w czasie tego shimmy barków, odwrócony wielbłąd i do tego opanowanie wszystkich dwóch rąk, których nagle każdy ma za dużo (prawda, Vasanto? ;>)

Kosmos póki co :blink:

klymenystra
10-05-2009, 22:37
Khalidah przerazilas mnie. Usiluje sobie to zwizualizowac i nie moge. O.o

Khalidah
10-05-2009, 22:40
mnie też to przeraża ;)
ale oglądnięcie jak to robi Suraiya nieco pomaga w wizualizacji :)

Vasanta
10-05-2009, 23:29
Dokładniej to nie jest wszystko naraz, tylko po kolei :) Ale racja, ręce przy kroku arabskim to może prosta sprawa, ale jeśli masz zrobić cztery kroki i przy każdym w zasadzie ręce są inaczej ułożone, a później to samo, tylko odwrócone lustrzanie... AAA! Mam za dużo rąk!!!

Khalidah
10-05-2009, 23:42
Nu, po kolei, ale 2+2 po kolei :) a i tempo robi swoje ;)

Ailinon
10-05-2009, 23:59
Ja próbuję opanować na elegancko shimmy 3/4 do dołu wraz z wariacją overshimmy. Czasami jakoś wychodzi, a czasami wychodzi coś zupełnie dziwnego. Chciałabym opanować go w miarę przed Raqs Tribal SE, ale jakoś nie do końca to widzę :/

Abir
11-05-2009, 10:04
Choć czasem można się zdziwić - na przykład zawsze wszystko na prawo, a nagle na lewo coś lepiej idzie :)

Aaa. Odkryłam, że potrafię się długo kręcić tylko w lewo! A w choreografii mamy w prawo...

(czyli już wiadomo, co ćwiczę)

Firyal
12-05-2009, 08:16
Suraiyowe dziewczęta - ta kombinacja to nic w porównaniu z tą po shivie.

Abir
12-05-2009, 08:29
Obydwie są możliwe do wykonania :).

Zahara
12-05-2009, 08:40
Możliwe, ale chyba po wielu godzinach cwiczeń. Moje ciało się trochę przy nich buntuje:mad:

Abir
12-05-2009, 13:56
Największa satysfakcja, kiedy w końcu się uda :).

carmenta
12-05-2009, 15:10
Ja na ostatnich zajęciach moich jakaś taka sztywna byłam :( A do tego mój biedny kręgosłup się buntuje i wracam od dziś na jogę, żeby mu ulżyć i się porozluźniać. Może wtedy zaczną mi co niektóre figury wreszcie wychodzić:)

Lipsa
23-04-2012, 10:22
Próbuję się właśnie nauczyć camela i wzmocnić trochę mięśnie brzucha, żeby nad nim choć trochę zapanować i żeby przygotować się do ćwiczenia fali brzuchem (jeszcze daleko do tego, oj daleko...:unsure:).

Pokracznie idzie, ale każdy sukces cieszy.

Ostatnio opanowałam koordynacyjne ćwiczenie kręcenia stopą i nadgarstkiem w przeciwnych kierunkach :)

miniM
23-04-2012, 12:39
Ja męczę shimmy przeponowe - mam takie momenty, że rzeczywiście fajnie wychodzi, a czasem blokuje się po 2 sekundach; może jeszcze za moło jestem rozluźniona...

Shanta
23-04-2012, 13:34
miniM ja również pracuję nad shimmy przeponowym, ale nie wychodzi mi w ogóle. Jednak nie martwię się tym zbytnio bo wiem że wynika to ze zbyt umięśnionych mięśni górnych brzuszka:D i z faktu, że nie umiem jeszcze w pełni panować nad moją przeponą.

miniM
23-04-2012, 15:34
Jednak nie martwię się tym zbytnio bo wiem że wynika to ze zbyt umięśnionych mięśni górnych brzuszka:D

Właśnie też miałam ten problem, w czasach gdy jeszcze chodziłam na treningi aerobiku sportowego ;) rzeczywiście, przy mocno umięśnionym brzuchu to jest okropnie trudne! Ja już od blisko roku nie trenuję as, więc mój brzuch sporo się rozluźnił, także jest coraz lepiej (jeśli chodzi o shimmy, bo jeśli chodzi o moją kondycję to niestety nie :p).

Ale walcz dalej, w końcu wyjdzie ;)

Shanta
23-04-2012, 15:57
Rozluźniam, rozluźniam. A brzuch mam taki po 3 miesiącach samoobrony xX I schudłam jak pies, wszystko ze mnie leciało i się mieściłam w rozmiar 34, a chodziłam w 40:D A i doskonale shimmy kolanowe.

miniM
24-04-2012, 08:41
A i doskonale shimmy kolanowe.

Super! Ja odkąd się go nauczyłam stało się moim ulubionym :D

Shanta
24-04-2012, 12:17
Moim również! Jednak już po weekendzie zajmę się rekwizytami gdyż zaopatrzę się w nie na Euro Raksie!!!:D

Mona Farhannah
02-05-2012, 20:31
Kupiłam ostatnio odpowiednio długie kijki i zaczynam naukę tańca ze skrzydłami :) Dla mnie o tyle trudniejszą że jestem dość niska i muszę uważać aby ich nie przydepnąć. Ale to fajna zabawa i całkiem do ogarnięcia :)