Pokaż pełną wersję : Czego się teraz uczycie?
Wielbłądka. I nijak się nie chce zrobić dobrze, paskudnik.
<idzie dalej ćwiczyć>
Tadinanefer
01-05-2009, 10:01
Basinah, witaj w klubie - ja też uczę się fali brzuchem :) Poza tym, także shimmy rotacyjnego i shimmy biustem góra dół, co Suraiya nazywa "eartquake" shimmy. Uff... sporo roboty ;) Pozdrawiam i powodzenia dziewczyny!!
usiłuję opanować shimmy przepony i falę w drugą stronę niż umiem (a nie wiem w końcu jak umiem, chyba od góry), próbuję i próbuję... ale to jeszcze nie to ;) i powoli przygotowuję się do pracy ze szm... woalem :)
shimmy biustem góra dół, co Suraiya nazywa eartquake" shimmy.
dobry boże :blink: haha spróbowałam zrobić coś co mogłoby być shimmy góra-dół i w efekcie trzęsę się calutka jak w nagłym ataku konwulsji :cool:
Hm. Shimmy przeponą, kombinacji,która nie chce wyjść w ogóle, chodzonego shimmy rotacyjnego. Ostatnie to moja pięta Achillesowa. Nijak nie umiem tego zrobić:(
Tadinanefer - earthquake to raczej jednoczesne shimmy miednicą i biustem, takie dziwne^^
Arshenique
01-05-2009, 10:07
hihi i ja sie uczę fali brzuchem :P. A do tego staram się layerować ruchy i robić coś sensownego z moimi długimi rękoma ;)
Układu.
A przynajmniej powinnam, ale mi sie nie chce :P
Izolacji - ale takich trudniejszych
Saggatów i rytmiki
balansu z tacą
Moja pięta achillesowa ;) czyli to nad czym pracuję i ciągle mi się wydaje, że bezskutecznie to praca rąk...
Ech - nie chcą ze mną współpracować złośliwe kończyny! :(;)
klymenystra
01-05-2009, 12:46
Fali brzuchem (gora idzie, dol nie chce), nakladanie na zmiane shimmy ramion i bioder na wielblada i chodzenia w shimmy (to chyba jest ktorej shimmy 3/4). A - no i chodzenia w wielbladzie z shimmy ramion. Kosmos :)
A ja, żółtodziób, próbuję zapanować nad shimmy egipskim i kickami :D
Hm. Shimmy przeponą, kombinacji,która nie chce wyjść w ogóle, chodzonego shimmy rotacyjnego. Ostatnie to moja pięta Achillesowa. Nijak nie umiem tego zrobić:(
Tadinanefer - earthquake to raczej jednoczesne shimmy miednicą i biustem, takie dziwne^^
Downie, przecież shimmy przeponowe umiesz.
Kombinację - masz na myśli akcenty bioder w dół (w chodzie) plus shimmy biustem? Jestem z siebie dumna, opanowałam :D.
A to rotacyjne jest głupie, zgadzam się - w sensie nawet mi wychodzi, ale nie czuję się pewnie w tym ruchu :confused:.
Ja się teraz uczę nie garbić :eek::eek::eek::eek:. Prawda jest taka, że kiedy patrzę na siebie w lustrze, jestem wyprostowana, ręce ładnie w półkolu, ramiona w tyle, łokcie nie opadają.
Ale kiedy mam tańczyć bez lustra - masakraaa.
Shimmy przeponą i shimmy rotacyjnego. Myślałam, że to drugie umiem... Póki nie spojrzałam na siebie w lustrze.
DLACZEGO, dlaczego nie mogę wyglądać NORMALNIE, jak tańczę?! Ja protestuję! Protestuję przeciwko byciu pokraką!
DLACZEGO, dlaczego nie mogę wyglądać NORMALNIE, jak tańczę?! Ja protestuję! Protestuję przeciwko byciu pokraką!
dopisz mnie do klubu ;) a shimmy rotacyjne huuu wiele jeszcze przede mną ;)
taniec stoi, czekam na obóz z Nadirą.... :unsure:
póki co wykańczam prezentację, jutro może powtórzę jakieś lektury no i obowiązkowo testy z biologii :) tyle co chodzi o moją naukę
†† 4, 5, 6, 11, 19 maj ††
hehe, a ja gdy patrze na siebie przypominam sobie Pratchetta: "gracja i koordynacja plażowego leżaka"
No po prostu cała ja :unsure:
Ja układu choreograficznego na Świeto Tańca 05.06 w Legnicy
Shimmi rotacyjne też mi raczej srednio wychodzi,ale 24.05 jadę na warsztaty z tej tematyki własnie,więc może sie podciągnę:)
Angewera - ja siedzę w komisjach maturalnych.Jak co roku "slepnę i głuchnę" przymykając oko na zdających maturzystów,aczkolwiek chyba nie ściagają:cool:
,aczkolwiek chyba nie ściagają:cool:
hahaha
To mi przypomniało moją maturę
i to jak nasza wychowawczyni - kobieta, ktora w pierwszej klasie zabrała mi kartkę chociaż nie ściągałam, za samo stwierdzenie możliwości: bo w zeszycie był ołówek (sic!) i wlepiając dwie jedynki co obrazuje dobrze jej stosunek do sciagania - na maturze sama biegala ze sciagawkami, donosząc je na salę, wprawdzie bez ładu i składu, ale za to bardzo gorliwie :)
Teraz jest tak,że w małej salce siedzi kilka - kilkanaście osób i wszystko widac jak na dłoni.Ja przewaznie czytam książkę (chciaz oficjalnie nie wolno) i nie patrzę co tam kto robi na sali
Ale dobra- juz nie spamuję:)
Ja w swoich układach choreograficznych łącze taniec brzucha z akrobatyką,elementami fitness.Własnie nad takim układem teraz pracuję
Fali w drugą stronę niż w tą, którą umiem i camela.... To drugie mi wyjątkowo nie idzie.
Tadinanefer
09-05-2009, 09:30
Pierwotnie wysłane przez przez Nunah:
dobry boże :blink: haha spróbowałam zrobić coś co mogłoby być shimmy góra-dół i w efekcie trzęsę się calutka jak w nagłym ataku konwulsji :cool:No tak, to Ci chyba nieźle wychodzi :D, bo to głównie na tym ma polegać. Stąd nazwa "eartquake" (trzęsienie ziemi) że się cała trzęsiesz. A jak Suraiya to wykonywała, to bardzo ładnie ten ruch się prezentował i przede wszstkim energetycznie :D Dobry na zakończenie drum solo. Miodzio :)
carmenta
10-05-2009, 22:14
Ja teraz próbuję opanować shimmy przy chodzeniu (póki co wychodzi mi albo shimmy, albo chodzienie:D), w pracy przy biurku ćwiczę wypychanie i wciąganie brzucha (bo,że to fala to za dużo powiedziane heheh) no i jeszcze ruchy nadgarstków, bo jakieś takie sztywne mam. Zwlaszcza lewy. Tak w ogóle to calą stronę lewą mam jakąś taką...niedorozwiniętą. Jakbym tam niedowlad miala. I w kolanie i w biodrze i w brzuchu i w ręce. Czy wy też dziewczyny tak macie, że jedna część ciala musi się dlużej uczyć a i tak nie wygląda do końca tak jak powinna? Ja mialam kiedyś zlamaną prawą rękę i prawą nogę (prawie jednocześnie), więc musialam się bardziej skupiać na ich rehabilitacji jak już mi gipsy pozdejmowali. No i teraz prawa strona chodzi bez zarzutu. Może to dlatego?;)
Każdy tak ma - to konsekwencja prawo- lub leworęczności, - nożności, oczności itd. Choć czasem można się zdziwić - na przykład zawsze wszystko na prawo, a nagle na lewo coś lepiej idzie :)
Któraś z forumowiczek niedawno radziła, jak to pokonać: jeśli na dobrą stronę powtarzasz ruch 2 razy, to na złą - 20 razy. Ciało się przyzwyczai :)
carmenta
10-05-2009, 22:25
No wlasnie moja instruktorka tak ma. Jest praworęczna i wszystko na co dzień robi prawą stroną (jeśli tak można rzec), ale w tańcu okazlo się, że to wlaśnie prawa nie nadąża za lewą :) Interesujące jest cialo czlowieka i jego niedoskonalości :)
Khalidah
10-05-2009, 22:35
A ja mogę napisać w imieniu swoim i kilku osób też, że uczymy się w arabskim kroku podstawowym akcentów biodrem w dół, a w czasie tego shimmy barków, odwrócony wielbłąd i do tego opanowanie wszystkich dwóch rąk, których nagle każdy ma za dużo (prawda, Vasanto? ;>)
Kosmos póki co :blink:
klymenystra
10-05-2009, 22:37
Khalidah przerazilas mnie. Usiluje sobie to zwizualizowac i nie moge. O.o
Khalidah
10-05-2009, 22:40
mnie też to przeraża ;)
ale oglądnięcie jak to robi Suraiya nieco pomaga w wizualizacji :)
Dokładniej to nie jest wszystko naraz, tylko po kolei :) Ale racja, ręce przy kroku arabskim to może prosta sprawa, ale jeśli masz zrobić cztery kroki i przy każdym w zasadzie ręce są inaczej ułożone, a później to samo, tylko odwrócone lustrzanie... AAA! Mam za dużo rąk!!!
Khalidah
10-05-2009, 23:42
Nu, po kolei, ale 2+2 po kolei :) a i tempo robi swoje ;)
Ja próbuję opanować na elegancko shimmy 3/4 do dołu wraz z wariacją overshimmy. Czasami jakoś wychodzi, a czasami wychodzi coś zupełnie dziwnego. Chciałabym opanować go w miarę przed Raqs Tribal SE, ale jakoś nie do końca to widzę :/
Choć czasem można się zdziwić - na przykład zawsze wszystko na prawo, a nagle na lewo coś lepiej idzie :)
Aaa. Odkryłam, że potrafię się długo kręcić tylko w lewo! A w choreografii mamy w prawo...
(czyli już wiadomo, co ćwiczę)
Suraiyowe dziewczęta - ta kombinacja to nic w porównaniu z tą po shivie.
Obydwie są możliwe do wykonania :).
Możliwe, ale chyba po wielu godzinach cwiczeń. Moje ciało się trochę przy nich buntuje:mad:
Największa satysfakcja, kiedy w końcu się uda :).
carmenta
12-05-2009, 15:10
Ja na ostatnich zajęciach moich jakaś taka sztywna byłam :( A do tego mój biedny kręgosłup się buntuje i wracam od dziś na jogę, żeby mu ulżyć i się porozluźniać. Może wtedy zaczną mi co niektóre figury wreszcie wychodzić:)
Próbuję się właśnie nauczyć camela i wzmocnić trochę mięśnie brzucha, żeby nad nim choć trochę zapanować i żeby przygotować się do ćwiczenia fali brzuchem (jeszcze daleko do tego, oj daleko...:unsure:).
Pokracznie idzie, ale każdy sukces cieszy.
Ostatnio opanowałam koordynacyjne ćwiczenie kręcenia stopą i nadgarstkiem w przeciwnych kierunkach :)
Ja męczę shimmy przeponowe - mam takie momenty, że rzeczywiście fajnie wychodzi, a czasem blokuje się po 2 sekundach; może jeszcze za moło jestem rozluźniona...
miniM ja również pracuję nad shimmy przeponowym, ale nie wychodzi mi w ogóle. Jednak nie martwię się tym zbytnio bo wiem że wynika to ze zbyt umięśnionych mięśni górnych brzuszka:D i z faktu, że nie umiem jeszcze w pełni panować nad moją przeponą.
Jednak nie martwię się tym zbytnio bo wiem że wynika to ze zbyt umięśnionych mięśni górnych brzuszka:D
Właśnie też miałam ten problem, w czasach gdy jeszcze chodziłam na treningi aerobiku sportowego ;) rzeczywiście, przy mocno umięśnionym brzuchu to jest okropnie trudne! Ja już od blisko roku nie trenuję as, więc mój brzuch sporo się rozluźnił, także jest coraz lepiej (jeśli chodzi o shimmy, bo jeśli chodzi o moją kondycję to niestety nie :p).
Ale walcz dalej, w końcu wyjdzie ;)
Rozluźniam, rozluźniam. A brzuch mam taki po 3 miesiącach samoobrony xX I schudłam jak pies, wszystko ze mnie leciało i się mieściłam w rozmiar 34, a chodziłam w 40:D A i doskonale shimmy kolanowe.
A i doskonale shimmy kolanowe.
Super! Ja odkąd się go nauczyłam stało się moim ulubionym :D
Moim również! Jednak już po weekendzie zajmę się rekwizytami gdyż zaopatrzę się w nie na Euro Raksie!!!:D
Mona Farhannah
02-05-2012, 20:31
Kupiłam ostatnio odpowiednio długie kijki i zaczynam naukę tańca ze skrzydłami :) Dla mnie o tyle trudniejszą że jestem dość niska i muszę uważać aby ich nie przydepnąć. Ale to fajna zabawa i całkiem do ogarnięcia :)
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.