PDA

Pokaż pełną wersję : Pas

Strony : 1 [2]

Gata
30-06-2010, 08:32
I jak tam? Przyjadą nasze cudeńka?

Adara
30-06-2010, 13:16
Właśnie się zamawiają.:)

Fuego
14-07-2010, 09:55
Dziewczyny, a jak długie robicie koralikowe frędzelki? Pewnie gdzieś to było na forum, ale proszę też o patent na ich zakańczanie (oprócz lakieru do paznokci coś jeszcze??)

Scarabee - ile takich zatrzasków przyszywasz do pasa??

scarabee
14-07-2010, 12:43
Fuego - po 3 na każdą stronę :)

Co do koralików - powtarzało się już nieraz ;) Dla mnie idealne są pomiedzy 12 a 17cm, ale to bardzo indywidualna sprawa - sama najlepiej ocenisz, jakie bedą najlepiej grały z całością stroju i Twoją sylwetką :) Co do zakańczania, ja robię tak, że robię frędzel takiej długości jak trzeba, po czym nawlekam odrobinę większy koralik i przeprowadzam nitkę z powrotem przez wszystkie koraliki oprócz tego ostatniego. To usuwa problem węzełków i sprawia, że frędzel jest trwalszy.

Honorata
14-07-2010, 13:32
Hej dziewczyny, czy widziałyście w PL coś takiego?
https://turquoiseintl.com/store/index.php?cPath=29_67&sort=2a&page=2&osCsid=ee9a570af94defaae4aff99f5962462a
może nie doczytałam.. jeśli się powtarzam, wybaczcie.
pozdrawiam

Fuego
14-07-2010, 15:29
Fuego - po 3 na każdą stronę :)

Co do koralików - powtarzało się już nieraz ;) Dla mnie idealne są pomiedzy 12 a 17cm, ale to bardzo indywidualna sprawa - sama najlepiej ocenisz, jakie bedą najlepiej grały z całością stroju i Twoją sylwetką :) Co do zakańczania, ja robię tak, że robię frędzel takiej długości jak trzeba, po czym nawlekam odrobinę większy koralik i przeprowadzam nitkę z powrotem przez wszystkie koraliki oprócz tego ostatniego. To usuwa problem węzełków i sprawia, że frędzel jest trwalszy.

Dzięki Scarabee :) Muszę niestety poprawić te kilkanaście sztuk, albo wierzyć mocno w to, że lakier do paznokci wytrzyma wibracje;):D
Ja moje frędzle chcę doszyć do pasa, który będę zakładać na haremki. Do haremek doszyty jest "fartuszek" z klosza, którego brzegi dochodzą mniej więcej do kolców biodrowych (chyba tak się te kostki nazywają:confused:). Widzicie to? I mój pas starcza też mniej więcej do kolców... i teraz kolejna kwestia problematyczna;): Czy sznurować pas z tyłu (wtedy frędzle będą się "trzęsły" z tyłu, czy sznurowanie przekręcić na tył i wtedy frędzle będą widoczne z przodu:D:wacko: Ma to o tyle istotne znaczenie, że do pasa elastycznego, do którego wszyte są haremki i fartuszek, doszyję zatrzaski - zgodnie z Twoim patentem Scarabee).

[Czasami myślę, że łatwiej jednak byłoby się poświęcić jakiemuś systemowi filozoficznemu.... żeby daleko nie szukać, np. fenomenologii... ;):D:D]

scarabee
14-07-2010, 16:03
[Czasami myślę, że łatwiej jednak byłoby się poświęcić jakiemuś systemowi filozoficznemu.... żeby daleko nie szukać, np. fenomenologii... ;):D:D]

Jedno nie wyklucza drugiego - sama jestem dobrym tego przykładem, że tak nieskromnie powiem :P

Co do pasa - przymierz obie wersje i zobacz, jak Ci się bardziej podoba ;) Tutaj recepty nie ma :)

Ismaena
14-07-2010, 16:41
Hej dziewczyny, czy widziałyście w PL coś takiego?
https://turquoiseintl.com/store/index.php?cPath=29_67&sort=2a&page=2&osCsid=ee9a570af94defaae4aff99f5962462a
może nie doczytałam.. jeśli się powtarzam, wybaczcie.
pozdrawiam

Czasem zdarza się że ktoś wystawia na Allegro takie frędzle koralikowe

Aireen
14-07-2010, 17:34
Czasem zdarza się że ktoś wystawia na Allegro takie frędzle koralikowe

Widziałam i sama kupowałam na eBay'u. Frędzle całkiem fajne, choć czasem coś się posypało. Na szczęście każdy frędzel jest odrębną całością i jak się przerwie to tragedii nie ma:) Koraliki pięknie się mienią w sztucznym świetle. Wadą może być to, że przerwy pomiędzy pojedynczymi nitkami (frędzlami) mają około 5 mm.

http://shop.ebay.pl/moonlight-102/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p4340

Honorata
14-07-2010, 22:25
...Wadą może być to, że przerwy pomiędzy pojedynczymi nitkami (frędzlami) mają około 5 mm.

http://shop.ebay.pl/moonlight-102/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p4340

Dziękuję za linka :)
ostatnio oglądałam piękny profesjonalny pas (Amiry) i wprost się zakochałam! Efektowny, a jednocześnie "nieprzeładowany".
Nie zauważyłam przerw między frędzelkami ale mogły być przyszyte podwójnie (podwójnie złożona taśma).
Pas był sprytnie wyprofilowany na pupę ;)

Bardzo mi się podoba efekt jaki dają w tańcu frędzelki, bo osobiście nie lubię monet. Na allegro znalazłam frędzelki firankowe, które może też się nadają. Nie wiem tylko czy nie będą za lekkie:
http://allegro.pl/item1107629562_polecam_fredzle_fredzelki_tasma_tas iemka.html

Fuego
14-07-2010, 22:33
Jedno nie wyklucza drugiego - sama jestem dobrym tego przykładem, że tak nieskromnie powiem :P

Co do pasa - przymierz obie wersje i zobacz, jak Ci się bardziej podoba ;) Tutaj recepty nie ma :)

No proszę:D:D Jakież to forum pełne jest wysoce wykształconych kobiet ;):D Gratuluję Scarabee... Moje rozumienie filozofii skończyło się na Kancie... potem było już tylko gorzej:wacko:

szarlotka
14-07-2010, 22:41
Kupiłam te frędzle, i choć są bardzo przyjemne w dotyku, to polecałabym ci raczej dłuższe, bo te dość słabo 'latają'. Ja użyłam tych (http://allegro.pl/item1114332788_fredzle_do_zaslon_szer_120mm.html) frędzli do mojego retro stroju i jak dla mnie dają super efekt - co prawda trochę inny niż koralikowe frędzle, bo dużo łatwiej jest je wprawić w ruch. :D

Honorata
15-07-2010, 09:55
Dzięki Szarlotko. To zdecydowanie coś dla mnie ;)

Fuego
15-07-2010, 20:12
Widziałam i sama kupowałam na eBay'u. Frędzle całkiem fajne, choć czasem coś się posypało. Na szczęście każdy frędzel jest odrębną całością i jak się przerwie to tragedii nie ma:) Koraliki pięknie się mienią w sztucznym świetle. Wadą może być to, że przerwy pomiędzy pojedynczymi nitkami (frędzlami) mają około 5 mm.

Aireen, a możesz mi taki jeden przysłać, co by go prawie organoleptycznie obadać??:) Teraz dziergam w sumie mój pierwszy pas z koralikami i te wcześniejsze z kamieniami czy piórkami, to była betka:blink:;):D Robiłam jakieś małe ilości frędzelków przy biustonoszu, ale pas to jakieś 52 staniki do wydziergania:mad:
A może będziesz znowu coś zamawiać??:love::love::love: Jak to wychodzi kwotowo - ostatecznie za metr?? Trzeba kupić jakąś konkretną ilość?

Ismaena
15-07-2010, 22:04
Fuego frędzelki z koralików robi się naprawdę szybko. :) Najgorzej jest na początku ale już następnego dnia idzie coraz szybciej. Ja siadam sobie wieczorkiem i oglądając film potrafię nawlec dużą ilość takich frędzli. Wogóle wydaje mi się ze im więcej nawlekam tym szybciej mi idzie, a satysfakcja nieporównywalna. Robiłam np. pas, który mam na fotce w profilu. Najlepiej kupić sobie takie większe koraliki, bądź "koraliki-łezki" i wtedy nie musisz przeprowadzać nitki dwa razy przez wszystkie koraliki co znacznie uałatwia i przyśpiesza nawlekanie a frędzelki są bardziej "napięte"

Fuego
16-07-2010, 09:29
Fuego frędzelki z koralików robi się naprawdę szybko. :) Najgorzej jest na początku ale już następnego dnia idzie coraz szybciej. Ja siadam sobie wieczorkiem i oglądając film potrafię nawlec dużą ilość takich frędzli. Wogóle wydaje mi się ze im więcej nawlekam tym szybciej mi idzie, a satysfakcja nieporównywalna. Robiłam np. pas, który mam na fotce w profilu. Najlepiej kupić sobie takie większe koraliki, bądź "koraliki-łezki" i wtedy nie musisz przeprowadzać nitki dwa razy przez wszystkie koraliki co znacznie uałatwia i przyśpiesza nawlekanie a frędzelki są bardziej "napięte"
Coś w tym jest, że następnego dnia idzie szybciej ;):D Ja mam cały karton koralików kulek 2mm i rurek 4mm (zresztą "uszczęśliwiłam" nimi za pomocą Allegro parę forumowiczek;)) i używam właśnie tych. A ten Twój pas jest śliczny. Mój stan psychiczny nie pozwolił mi jednak na robienie frędzelków jeden za drugim;):wacko: Ja robię takie "kępki" złożone z 4 frędzelków (2 złote i dwa opalizujące). Ich rozkład jest nieregularny i zawsze w zimowe wieczory będę mogła dorobić więcej:D Może się zmobilizuję i zrobię zdjęcie tego mojego pasa... i tu wkleję (chociaż jeszcze nie wiem jak:blink: - btw, czy ta ikona oznacza ogólny stan zwątpienia??)... ocenicie, czy tak jest ok:)

No dobra, spróbuję wkleić zdjęcia... chyba się udało...jupi!!!:D

Acha judi... haremki do tego pasa są w kolorze Twojej spódnicy... taki piekny głęboki fiolet:love:

Odebrałam dzisiaj moje haremki od krawcowej... I po przymiarce wiem, że na pewno pas będę sznurować z tyłu. Nie mam siły, żeby się ubrać i robić zdjęcia... :wacko: jest strasznie gorąco.... a jeszcze muszę się spakować, bo jutro pędzę do Łodzi na festiwal flamenco... będziemy z moim klonem;) uczyć się na warsztatach u prawdziwych Hiszpanów:D

Ismaena
16-07-2010, 23:30
Fuego bardzo dobrze ci idzie i bardzo ładnie wygląda. Kępki również maja swój urok ;) Nawet nie wiedziałam ze jutro jest w Łodzi festiwal flamenco :eek:

Aireen
17-07-2010, 00:05
Aireen, a możesz mi taki jeden przysłać, co by go prawie organoleptycznie obadać??:) Teraz dziergam w sumie mój pierwszy pas z koralikami i te wcześniejsze z kamieniami czy piórkami, to była betka:blink:;):D Robiłam jakieś małe ilości frędzelków przy biustonoszu, ale pas to jakieś 52 staniki do wydziergania:mad:
A może będziesz znowu coś zamawiać??:love::love::love: Jak to wychodzi kwotowo - ostatecznie za metr?? Trzeba kupić jakąś konkretną ilość?

Jeśli przyjrzysz się tym aukcjom, to zauważysz, że te frędzle sprzedawane są w zestawach, czyli ilości potrzebnej do "ofrędzlowania" jednego pasa i stanika (1 metr długich frędzli i 1 metr krótszych). Poniżej masz moją fotkę w kostiumie, do którego są takie przyszyte. Trochę trzeba było je zagęścić dla efektu. Jeśli chcesz, mogę przysłać kawałek taśmy do zbadania, bo mi jeszcze czerwone zostały:)

http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php?photo=9336&title=saggaty&cat=all

Fuego
18-07-2010, 00:07
Fuego bardzo dobrze ci idzie i bardzo ładnie wygląda. Kępki również maja swój urok ;) Nawet nie wiedziałam ze jutro jest w Łodzi festiwal flamenco :eek:
Ano jest... i to jaki :D Właśnie wróciłam z koncertu gwiazd w Nowym... było bardzo, ale to bardzo klimatycznie:D mój klon powiedział, że wszytko byłoby ok, tylko, żeby się ten Antonio tak nie darł;) No niestety śpiew Hiszpanów jest bardzo specyficzny, ale ja go uwielbiam:love:
Dziękuję za pochwały - pas zabrałam ze sobą do dalszego dziergania, bo nie samymi warsztatami człowiek żyje prawda??:D

Aireen - bardzo ładnie zagęściłaś. Ten 1 metr wystarcza na zagęszczenie, czy trzeba zamówić dwa komplet? Efekt jest super, bo Ty jesteś śliczna w tej zieleni. Czy Ty masz na sobie welurowe zielone spodnie:eek:?? Ja mam bardzo podobne w stroju z piórkami... Zielony welur, na dole nogawek cztery rzędy falbanek, bo w nich tańczę andaluzyjski;)(cokolwiek miałoby to oznaczać) Z wysyłką frędzla możemy poczekać, bo na razie rzeźbię pas ze zdjęć. Dzięki:)

judi... a gdzie tu w Łodzi jest jakaś fajna hurtownia tkanin??

Ismaena
19-07-2010, 23:48
judi... a gdzie tu w Łodzi jest jakaś fajna hurtownia tkanin??

Będzie ciężko :D zależy czego szukasz, co chciałabyś kupić. Osobiscie zawsze kupowałam materiały na Allegro, bądź w sklepie przy Piotrkowskiej (w okolicy numeru 51, nie pamiętam dokładnie), mają często wyprzedaże czy promocje. Z hurtowni słyszałam że jest chwalona " aja" w Rzgowie, zaraz przy wjeździe do Łodzi, ale oni prowadzą typową sprzedaż hurtową, czyli minimalny zakup musi być chyba 20-30mb z jednego wzoru. Jeżeli szukasz dodatków krawieckich to polecam Grażkę lub Polimex. W Polimex-ie również mają duży wybór tkanin, chociaż ja nigdy nie zaopatrywałam się u nich w tkaniny tylko w dodatki. Tutaj masz namiary na tą hurtownię:
http://polimex.net/index.html

Aurinko
20-07-2010, 14:56
A mi się podoba taki pas:

www.youtube.com/watch?v=hIjqNxM3eQ0&feature=player_embedded#!

Czy ktoś z was wie jak można go zrobić?

Ismaena
20-07-2010, 22:42
To jest moim zdaniem raczej prosty pas + frędzelki takie, o których wspominała Szarlotka. Nie wiem tylko czym jest ozdobiony, bo nie widać tego zbyt wyraźnie

Honorata
01-09-2010, 15:41
@ judi:
czy wiesz może jak wyprofilować ten pas na pupę?
Przymierzałam pas Amiry i on właśnie był tak sprytnie skrojony, że pięknie układał się na pupie... Tylko nie wiem jak i w którym miejscu należy ciąć i szyć? Czy w pionie na środku, w dolnej części czy po bokach w poziomie zrobić zaszewki? A może jest na to inny sposób?

A poza tym chciałam się pożalić - Dziewczyny! nie mogę przez Was normalnie spać! śnią mi się na okrągło wykroje, cekiny i frędzle :D
Mam straszny kłopot z dobraniem odpowiedniej kolorystyki do mojego "typu urody" i generalnie wolny czas dzielę na BD forum i pasmanterie internetowe :D

zatem, reasumując - czekam na dalsze wskazówki ;) i pozdrawiam

scarabee
01-09-2010, 21:36
Honorato - Ja używam na to dwóch sposobów - albo robię zaszewki na 1/3 i 2/3 szerokości, albo, jeśli pas jest na to zbyt sztywny, robię zapięcia po obu stronach (tak, że mam osobno przód i tył) i ścinam krawędzie przy zapięciach po skosie (tak, żeby obwód pasa na dole był większy niz u góry) - z resztą kiedyś w tym wątku wrzuciłam wykrój tak zrobionego pasa :) Mam nadzieję, że to brzmi jasno :)

Agnieszka Dzikowska
02-09-2010, 22:35
Honorata, ja profiluję pas "na sobie";) Górną krawędź odrysowywuję od górnej krawędzi spodni (żeby łuk ładnie układał się na biodrach) i taki kawałek materiału "przykładam" do siebie. Zaszewki można zrobić tam gdzie się chcę, nie muszą być pionowe, mogą być po skosie lub zamiast jednej zaszewki można zrobić kilka. Zawijam tak żeby ładnie sie układało, zszywam, zakładam i poprawiam, jeśli nie leży dobrze.

Abeille
07-10-2010, 16:16
A co myślicie o ozdobieniu pasa czymś na kształt cekinów, tylko rozmiaru monetek? Są raczej lekkie, ale nie dzwonią, a przyjemnie szeleszczą. Mam z czegoś takiego w wersji mini zrobione kolczyki i są bardzo przyjemne wizualnie i dla ucha. Czy taki pas POWINIEN być ciężki, czy to tylko kwestia preferencji?

Niśka
07-10-2010, 16:24
Abeille, to kwestia preferencji.
Mozna wystąpic i bez pasa, mozna tez mieć spódnicę ze zdobieniem u góry.
Można również przepasać się szarfą.
Podobnie jest na zajęciach.

Ale. Jesli dobrze mi się wydaje, jesteś na razie na początku swej edukacji tanecznej? Wówczas, w moim prywatnym odczuciu, lepszy jest pas dźwięczący, abyś nabrała prawidłowych nawyków przy robieniu akcentów biodrami - przy tym bardzo pomaga to, że sie słyszysz. Z czasem, w miare edukacji, chyba większosc dziewczyn rezygnuje z dźwięczących pasów na korzyść różnych chust, szarf, łańcuszków i ozdób mniej dźwięczących/nie dźwięczących. Na przykład takich, jaką opisujesz.
Dlatego jesli planujesz wykonanie sobie takiego pasa, to nie rezygnuj z planów. Jeśli teraz go nie wykorzystasz, to na pewno Ci się przyda - i to w niedługiej przyszłości ;)

Abeille
09-10-2010, 00:07
Dziękuję Niśka za rade. Masz rację, dopiero zaczynam, mam za sobą dopiero pierwsze zajęcia. :-D Pewnie masz rację, problem z talentem, nie wiem czy podołam z pasem, więc teraz rozważam łańcuszki z monetkami, wydaje mi się, że łatwiej byłoby je wykonać. Problem w tym, że nigdy takowego nie miałam, nawet do potrzymania. :-D
Wiem, że to sprawa indywidualna, zależna od kroju itp, ale rozważam zakupienie części materiałów, czy możecie mi powiedzieć, tak na oko, ile taki pas http://www.tunis.com.pl/pics/products/8542b656f9d24ffa5055542a217416c3_2.jpg może mieć monetek?

Sabira
22-10-2010, 23:59
Wlasnie zabralam sie za pas, tylko zaczyna brakowac mi koralikow. I teraz tak przy okazji - jestem we Wroclawiu i chcialam zapytac dziewczyn z tych okolic, czy nie wiecie przypadkiem gdzie znajde tutaj sklep z koralikami, cekinami itp??

Vasanta
23-10-2010, 00:02
czy możecie mi powiedzieć, tak na oko, ile taki pas http://www.tunis.com.pl/pics/products/8542b656f9d24ffa5055542a217416c3_2.jpg może mieć monetek?
Na oko to niecałą setkę :)

Habibti
04-11-2010, 23:02
Te wszystkie pasy i chusty są po prostu przepiękne, ale słyszałam od znajomej, która tańczy belly jakieś 4 lata, że na początku niewygodnie tańczy się w pasach, które mają dużo monetek bo są zbyt cięzko...zgadzacie się? ;)
Mnie osobiście lepiej się tańczy jak mi coś na biodrach 'dzwoni' a im głośniej, tym lepiej ;p

Vasanta
05-11-2010, 13:40
Ja na początku lubiłam to obciążenie bioder. Pomagało lepiej wyczuć ruchy, a głośne dzwonienie ujawniało brak izolacji. Dopiero później odeszłam od ciężkich pasów na rzecz cichych chust z frędzelkami. I chyba większość dziewczyn tak ma, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji :)

Sabira
05-11-2010, 19:27
Miałam tak samo. To znaczy jak spróbowałam ćwiczyć w pasie bez dzwoniących monetek stwierdziłam, że jest lepiej. A jeśli ma się chustę z koralikami, izolację też na nich widać. Jakoś monety zupełnie przestały mi się podobać w sumie nie wiem dlaczego

Firyal
05-11-2010, 19:42
Ja swoim kursantkom na początku zalecam chusty,bo jest im łatwiej ćwiczyć izolację,a ja sama słyszę,że nie izolują;)

Szarifa
05-11-2010, 20:18
Mi także na jakichś samych początkach chusta z monetkami pomagała. Ale szczerze mówiąc teraz mnie wręcz rozprasza. :D

Saja
12-11-2010, 12:31
ja ćwiczę jeszcze z monetami, choć mając na sobie zwykłą chustę z frędzlami jakoś lepiej mi się tańczy, bez wspomnianego przez Vasante obciążenia ruch jest u mnie jakby widoczniejszy.... według mnie... choć mogę sie mylić...

DanceOfDevotion
18-12-2010, 13:26
wymyśliłam sobie pewien bajer, szukam go w internecie, ale albo źle szukam, albo w necie tego nie ma.
Mianowicie chodzi mi o metalowy pas, szerokości ok 15 cm, bez monet, koloru starego srebra, ciężki ale skromny, tak jakby "ażurowy", żeby bardziej przypominał wzorem jakąś kolię na szyję czy berberyjski naszyjnik, niż pas z monetkami i frędzlami. Wydawało mi się, że na kimś taki widziałam, ale mogło mi się tylko wydawać. Szukam tak dla siebie do ćwiczeń (tych codziennych i tych "odświętnych"), broń Boże do żadnych występów;) Czy ktoś wie gdzie mogę takowy pas znaleźć, albo chociaż nakierować gdzie mogłabym jeszcze poszukać? Czy wogóle taki znajdę...?

Agnieszka Dzikowska
18-12-2010, 14:13
Nie wiem czy ja dobrze rozumiem o co chodzi, ale myślę, że można by kupić posrebrzane łańcuszki, kombinerki w dłoń, połączyć według własnego uznania i gotowe:)

scarabee
18-12-2010, 14:34
Zgaduję - chodzi o coś takiego?
http://cgi.ebay.pl/Silver-Plated-tribal-Belly-dance-Dancing-hip-waist-belt-/150513220058?pt=UK_WSJL_Wholesale_GL&hash=item230b4979da
http://cgi.ebay.pl/Silver-Plated-tribal-Belly-dance-Dancing-hip-waist-belt-/150513215924?pt=UK_WSJL_Wholesale_GL&hash=item230b4969b4
http://cgi.ebay.pl/Silver-Plated-tribal-Belly-dance-Dancing-hip-waist-belt-/150513216470?pt=UK_WSJL_Wholesale_GL&hash=item230b496bd6

Na ebayu jest tego sporo :)

DanceOfDevotion
18-12-2010, 14:39
tak tak, taki pas tez bylby super. Z tym, że sama go nie byłabym w stanie zrobic- dla mnie zaczepienie bigli do kolczyków już jest wyższą szkołą jazdy i nawet to mi krzywo wychodzi;) tez mi taki pomysl przeszedł przez głowę, jednak jeśli nie znajdę nic gotowego, to poproszę wtedy kogoś o wykonanie. ja ręczne robótki musiałabym zacząć chyba od nauki nawlekania koralików na nitki;) mam za dużo sił w rękach i zawsze coś psuję.

Ismaena
20-12-2010, 17:45
Te pasy bywają również w sklepach indyjskich

Ksiksi
20-12-2010, 20:07
Tak w sklepach indyjskich, również internetowych :) czasami na allegro widziałam, całkiem fajny ale złoty więc się nie biję;)
http://allegro.pl/zloty-pas-do-belly-dance-taniec-brzucha-i1376537203.html

DanceOfDevotion
20-12-2010, 20:25
Scarabee- nie wiem dlaczego, wczesniej nie zauwazylam Twojego posta.
Takie pasy (jak w linkach z ebay) widziałam- choć chyba te jakby ładniejsze:)
jednak nie do końca mi o takie chodzi. Jedyne co znalazłam, to indyjskie pasy do sari, do takiego się równiez przymiezam. Rozglądam się za czymś skromniejszym, w kolorze starego srebra, nawet niekoniecznie brzęczącym:) Narazie "obczajam" te pasy od sari, moze się który nada.

Chociaż w głowie mam ciągle jedną wizję, której prawdopodobnie nigdzie nie znajdę, moze kiedyś, moze kiedys...

Ksiksi
20-12-2010, 20:28
Takie skromne to w Radhashopie chyba były kiedyś ;)

scarabee
20-12-2010, 21:01
Chociaż w głowie mam ciągle jedną wizję, której prawdopodobnie nigdzie nie znajdę, moze kiedyś, moze kiedys...

W takim razie najlepiej poszukaj kogoś, kto ma dobre kombinerki i smykałkę do majsterkowania ;) Wtedy będziesz miała pas dokładnie taki, jak chcesz, i w dodatku nepowtarzalny :)

DżalaMadija
20-12-2010, 22:25
W takim razie najlepiej poszukaj kogoś, kto ma dobre kombinerki i smykałkę do majsterkowania ;) Wtedy będziesz miała pas dokładnie taki, jak chcesz, i w dodatku nepowtarzalny :)
polecam ludzi z bractw rycerskich:) szczególnie tych robiących kolczugi, moja koleżanka dostała na urodziny stringi i stanik... robione w ten sam sposób co kolczugi;)

DanceOfDevotion
20-12-2010, 22:51
dziewczyny, potraficie zmotywować:)
te stringi mnie zaintrygowały, nie powiem! akurat chłopaków z bractwa mam pod ręką, że tez o nich nie pomyślałam wcześniej... Dzięki za pomysł.

Ksiksi, właśnie w Radhashopie się natknęłam na te pasy do sari, sama na to tez bym pewnie nie wpadła, ze te pasy można inaczej trochę wykorzystać. Pas z allegro fajny- ja bym spróbowała taki z gęstszym splotem i czymś innym zamiast monetek, tak na początek. Ciekawe co na to moi "rycerze".

Sabira
21-12-2010, 10:49
Jako, że należę do bractwa rycerskiego, mogę powiedzieć, że ktoś kto się tym zajmuje pewnie z chęcią się zgodzi ;) Szukaj na allegro kolekcje--> militaria --> rycerstwo - tam ludzie, którzy kolczugi wystawiają pewnie z chęcią przyjmą zamówienie ;)

Lubna
09-03-2011, 10:12
W jakiej kolejności najlepiej ozdabiać pas? To znaczy najpierw przygotować sobie frędzle bądź koraliki wiszące u dołu pasa i wszelkie inne wisiorki i je naszyć, czy najpierw ozdobić pas cekinami i na końcu doszyć koraliki/wisiorki/frędzle?

Ksiksi
10-03-2011, 19:02
Ja zdobiłam najpierw kamykami itp a potem doszywałam koraliki wiszące. Potem po przyszyciu jeszcze dodatkowo ozdabiałam, ale wtedy już koraliki wiszące się plątały, co prawda nie było ich dużo, ale trzeba było uważać, żeby nie szarpnąć.

Sabira
11-03-2011, 15:29
To co wisi luzem, zawsze doszywaj na końcu. Strasznie przeszkadza wszystko co wisi, w momencie kiedy chcesz zabrać się za naszywanie rzeczy nie wiszących :) Ja zawsze zaczynam tak - obszywam całość materiałem, jeśli maja być to naszywam cekiny, potem większe kamienie, następnie małe, żeby wypełnić luki, a na koniec doczepiam to co dynda :) Jeśli jest potrzeba, doszywam podszewkę i gotowe ;)
Powodzenia!

miniM
12-04-2011, 10:43
Pewnie widziałyście, że w Empiku jakiś czas temu pojawiły się różne elementy do robienia kolczyków, bransoletek itp. Wybór jest ogromny, koraliki, kryształki, kamyki i mnóstwo innych rzeczy których nie potrafię nazwać :p niektóre z nich z powodzeniem można wykorzystać jako ozdobę przy pasach czy stanikach :)

scarabee
12-04-2011, 11:23
Można - tylko drogie potwornie ;) dokładnie takie same elementy można znaleźć na Allegro i w sklepach internetowych po o niebo lepszych cenach :)

miniM
12-04-2011, 15:45
to też prawda, empik niestety się ceni :) ale warto iść i zobaczyć je najpierw na żywo nim się zamówi, bo niestety ale zdjęcia internetowe lubią kłamać ;)