PDA

Pokaż pełną wersję : Taniec brzucha na lodzie

Hurricare
17-07-2009, 00:05
Na ochłodę w gorące dni przyda się nieco lodu..., który można połączyć z belly :D
Bellydancing on Ice

http://www.youtube.com/watch?v=tdhe8A46m54

Alexandra from Greece bellydances on ice

http://www.youtube.com/watch?v=P4_-iWAdjq0

I jak się podoba?

Nashita
17-07-2009, 00:49
Nawet nie obejrzałam do końca, gdyż nie podoba mi się sam pomysł tańca brzucha na lodzie. Niedługo będzie taniec brzucha na linie i inne wygibasy. Żałuję, że w tym całym rozgłosie wokół tańca brzucha zatraca się sama idea, czy sedno tego tańca. Mam wrażenie, ze teraz taniec orientalny to "jak najwięcej popisowych i najlepiej karkołomnych figur włożyć w 3:50min". Brakuje mi tradycji.
I coraz bardziej przeszkadzają mi fuzje. brak mi czystego tańca orientalnego... (Ale tym mogę już wywołać burzliwą dyskusję; cóż, taki mały offtop:P)

Setarah
17-07-2009, 08:45
Pomijając to, że pierwszy taniec sam w sobie mi się nie podobał, a tancerka na drugim filmiku robiła okropne! miny, to zgadzam się z Nashitą - za mało orientu w tańcu orientalnym. Rozumiem wplatanie elementów tb w łyżwiarstwo figurowe na przykład, ale sam taniec na lodzie? Moim zdaniem kiedy robi się show, to trzeba pomyśleć też o tym, żeby nie był to pusty zbiór atrakcji, ale taki mały spektakl, który coś w sobie niesie i coś prezentuje. A tutaj - nawet wizualnie tb nie pasuje do lodu! :D

Vasanta
17-07-2009, 09:37
A mnie się podoba sam pomysł. Co z tego, że tb powstał w krajach, w których nikt na łyżwach nie jeździł? Przecież większość piruetów i obrotów w łyżwiarstwie aż się prosi, żeby dodać do nich woal! I te elementy szalenie mi się podobały. Nie podobało mi się natomiast to, co stricte do tb należy - "siad sułtana" na lodzie, chodzone wielbłądy, dropy, trzepanie włosami... Moim zdaniem robiąc taką fuzję, powinno się przede wszystkim myśleć o dostosowaniu do siebie dwóch rodzajów aktywności. Łyżwiarstwo to JAZDA, zatem tu byłby właściwy bardziej styl zwany przez nas "rosyjskim" - więcej kroków, przejść, arabesek, piruetów.

Ta druga pani jest paskudna.

Nashito, dyskusje o fuzjach były już na tym forum i obawiam się, że quot capita tot sententiae :) Są wśród nas bardziej konserwatywne tancerki, a są takie, które zatańczą wszystko ze wszystkim do wszystkiego :) Wielokrotnie jednak powtarzane było, że nie istnieje klasyczny kanon tańca brzucha... Bo każdy instruktor za kanon uznaje co innego. Zamiast narzekać na obecny stan rzeczy, trzeba się cieszyć tańcem :) Jaki by nie był!

ShirinGol
17-07-2009, 11:38
Mnie się te tańce średnio podobały - szczególnie te miny jak z reklamy sekstelefonu - ale sam pomysł - tu zgadzam sie z Vasantą - przypadł mi do gustu.
Offtop. Jestem mało konserwatywna. I wydaje mi się, że warto czasami odpuścić i nie traktować tańca TAK śmiertelnie poważnie, jakby jego istotę określało jakieś niełamalne 10 przykazań. A więc czemu się nie zabawić i nie zatańczyć na lodzie?
A poza tym, drogie dziewczęta, gdyby ludzie zawsze chcieli pozostawać przy tym, co już utarte, chodziliby tylko w lewo, prawo, przód i tył (taniec to w końcu pewna dewiacja chodzenia :) ) i znaliby zaledwie kilka słów i fraz - "samica", " wilk", "jeleń" itd.
A ile mamy teraz tańców i jak rozwinięte języki świata dzięki temu że ruszyliśmy się z konserwy :)

Setarah
17-07-2009, 11:53
Może inne choreografie, stroje, wykonanie bardziej by mnie przekonały ;) Tu byłą wyraźna granica taniec-lód. Jakby urządzenia były niekompatybilne :D

Aurinko
17-07-2009, 18:32
To dopiero jest wyzwanie! Woale wyglądają jak żagle, ten pęd na łyżwach daje nowe możliwości, ale jest też dużo ograniczeń, bo tańcząc na boso można wiele ruchów dopełnić dzięki giętkim stopom, kostkom i tego tancerki na lodzie są pozbawione, depka chyba w ogóle nie wchodzi w rachubę. Wydaje mi się, że ludzie są przyzwyczajeni do innego rodzaju tańca na lodzie, chociaż wszelkie innowacje w tej dyscyplinie choćby w temacie stroju zwykle są mile widziane. Tancerze na lodzie muszą wykonać konkretne kombinacje podczas krótkiego występu i o ile taki strój im tego nie utrudni, to będzie chyba OK. Nie wiem tylko czy sędziowie będą potrafili docenić węże, shimmy czy inne akcenty... No i co powiecie na pionowe szpagaty?..:eek:

Drugi film zupełnie mi się nie podoba.:wacko:

Lulua
18-07-2009, 02:34
Ja myślę, że już nie takie rzeczy na rewiach na lodzie robiono :)