Pokaż pełną wersję : Poszukiwania "barefoot sandals"
Witam! Nie wiem, czy dostanę odpowiedź na Waszym forum, ale spróbuję przynajmniej... Czy orientujecie się może, gdzie można nabyć w Polsce tzw. barefoot sandals (nie mam pojęcia czy w ogóle ma to jakąś inną nazwę), czyli rodzaj biżuterii zakładany na stopy, a wygląda on tak:
http://www.barefoot-occasions.com/image/14378434.jpg
Zdaję sobie sprawę, że nie jest trudno je samodzielnie wykonać, no ale czuję że stracę masę czasu na dobór materiałów. Jeżeli ktoś trafił na jakieś oferty z polskich sklepów (najlepiej internetowych), to bardzo proszę dać znać. Z tego, co się orientuję, to moda na te ozdoby panuje głównie na Zachodzie, nie wiem, czy choć w nikłym stopniu dotarła do Polski, ale liczę na to, że tak:) Z góry dziękuję za odpowiedź!
Mogę ci takie zrobić - mnie dobór materiałów zajmuje chwilkę :-) Zapraszam na prv, jeśli chcesz.
Niestety z powodu nadgorliwości Google (wpisywanie "biżuteria na stopy" znajduje wyniki we wszystkich przypadkach słowa "stopa" i "stop (metalu") nie znalazłam tego, co chciałam znaleźć, ale głowę bym dała, że GDZIEŚ widziałam takie zdjęcia...
Mi też się wydawało, że gdzieś widziałam coś podobnego i nawet wiem gdzie :)
http://joyofbellydancing.com/vintagephoto2pc.html
http://joyofbellydancing.com/images/adjanRuby.jpg
O coś takiego chodziło???
O, WIEDZIAŁAM, że już widziałam to zdjęcie :-D
Niestety, z tego, co się doczytałam, www.jewels-by-jan.com (http://www.jewels-by-jan.com) nie wysyła do Polski.
Ja niezbyt lubię swoje stopy, więc jakoś nie mam ochoty ściągać na nie uwagę, ale muszę przyznać, że fajnie wyglądają te barefoot sandals. :thumbsup: Ciekawe, czy chociaż nie piją tak jak japonki? :blink:
Zależy jak je zrobić. Jeśli na gumce - to troszkę tak, ale jeśli na druciku jest ten zawijas na stopie, a wokół palca jest półokrągła obrączka - to nie :-)
Mnie japonki nie piją, ale znam ten ból z opowieści :-)
Yasirah Mahibah
06-02-2008, 16:30
A ja ma takie ozdoby. U mnie w domu zawsze takie leżały i nie wiedziałam do czego służą. I teraz po przeczytaniu tego tematu będę wiedziała, jak je nosić :) Aha, nie pytajcie skąd je mam, bo nie wiem :):):)
A powiedzcie mi, kiedy to nosić...? latem zamiast butów...? Zimą w kozaczkach? ŁAdne ale dość mało praktyczne. A latem na plaży to się paski opalą...
Do sesji zdjęciowej! :-D
A latem na plaży też można. Mnie osobiście paski nie przeszkadzają.
Jak byłam w Niemczech, to widziałam, że nastolatki w lecie chodzą boso po mieście. Wtedy też takie ozdoby można na stopy założyć, choć mnie się ten pomysł średnio podoba.
bollyanna
07-02-2008, 08:30
Boso po mieście? Nieźle! Zabawa dla twardzieli. Kiedy ja wychodzę z domu robię slalom między różnymi niespodziankami pozostawionymi przez psy sąsiadów oraz resztkami butelek... Więc te barefoot sandals chyba wchodzą w grę tylko do sesji zdjęciowej. Chociaż mnie osobiście bardziej podobają się bransoletki na stopy.
Yasirah Mahibah
07-02-2008, 10:54
Boso po mieście? Nieźle! Zabawa dla twardzieli. Kiedy ja wychodzę z domu robię slalom między różnymi niespodziankami pozostawionymi przez psy sąsiadów oraz resztkami butelek...
Kiedyś po ulewie nad morzem, wracałam z rodzicami na boso (jak większość ludzi) przez całe miasto,bo tak strasznie lał deszcz. Trzymałam w rękach nowe wyszywane koralikami klapki. No po prostu nie chciałam, żeby się zmoczyły :) A że mieszkaliśmy troszkę daleko od morza...
Boso? Zawsze! Podczas deszczu, kiedy jest błoto, często niosę sandałki w recę - szkoda by było je zniszczyć. Chodzę boso w mniejszych miastach, kiedy jestem w jakiejś miejscowości nad morzem, kiedy jest ciepło, kiedy tylko mam okazję. Wtedy takie ozdoby na stopy byłyby świetne:)
Kiedyś w wakacje spędziłam miesiąc na działce, gdzie chodziłam boso przez cały czas. Potem wróciłam do Warszawy i niechcący wyszłam do sklepu na bosaka! Po prostu tak się do tego przyzwyczaiłam, że wyszłam z domu i przeszłam przez ulice, zanim się zorientowałam, że mam bose stopy! :D
Yasirah Mahibah
07-02-2008, 16:49
Tak jak Quesse wszędzie na bosaka, tak ja wszędzie z uporem maniaka wychodzę w łapciach:)
Ja też jak Quesse. Bardzo lubię chodzić boso. Ale po trawie bardzo uważam, bo w przypadku nadepnięcia na osę czy szerszenia może się to dla mnie źle skończyć.
Mam już koraliki na moje barefoot sandals i teraz czekam na gumkę do nich. Jak zrobię, wkleję zdjęcie.
Ja podobnie jak Wy uwielbiam chodzic boso :)
Jedyne co, to nienawidze zimnej powierzchni :rolleyes:
A ja jestem ciekawa dlaczego żadna z nas jeszcze nie napisała, że taki "bajer sandał" :D może być świetnym elementem biżyteryjnym dla tancerki brzusznej... No przecież to będzie ślicznie wyglądało jak spod spódnicy wyciągniemy tak ozdobioną stopę :) albo i dwie:) MAm rację prawda?
No to ja chyba też się wezmę za wymyślanie jakby taki mój "bajer" miał wyglądać.
Tylko jeśli tylko rzeczona tancerka występuje boso. A to się chyba rzadko zdarza.
Taki koralikowy sandałek może być dla mnie idealny. Latem, na plaży mogą być świetne. ;):rolleyes:
ale zaraz to to ma jakąś podeszwę czy to tylko zamotany sznur korali?
fajnie wygląda, ale mnie chyba by przeszkadzało mieć coś między 2 a 3 palcem u nogi...:p
jeśli szukacie w necie to może spróbować przez słówko hawaianas? na całym świecie nasze "japonki" nazywane są właśnie "hawajkami" :P i pokombinować "arabian hawaianas" czy coś takiego.
Oj,Vasanto,jak pisałaś o tym metalowym kółeczku między palcami to to obciera bardziej niż gumka. Co prawda nie mam takiego cudu na stopy,ale mam na ręce i to obciera palec jak się w tym za długo tańczy...
Podoba mi się to:) chodziłabym w tym i to chętnie - tak jak większość uwielbiam chodzić boso:)
jeszcze się wtrące - w japonkach to mi np najmniej przeszkadza skóra i kauczuk, może z takim czymś popróbować?
są tzw peloty to są takie wkładki do butów -takie placki pod śródstopie je się zakłada na palec właśnie taką pętelką, może do takiej pętelki z peloty dorobić te koraliki?
http://www.lila.ara.pl/ Ta kobitka podobno robi lub sprowadza różnego rodzaju biżuterię. Możesz do niej napisać, na pewno odpisze. Osobiście nic u niej nie zamawiałam , więc nie wiem jakiej to jest jakości. Ale jedna moja znajoma jest jej stałą klientką jeśli chodzi o biżuterię.
ale zaraz to to ma jakąś podeszwę czy to tylko zamotany sznur korali?
Jak sama nazwa wskazuje, 'barefoot sandals' to 'bosostope sandały', a więc nie mają podeszwy.
jeśli szukacie w necie to może spróbować przez słówko hawaianas? na całym świecie nasze "japonki" nazywane są właśnie "hawajkami" :P i pokombinować "arabian hawaianas" czy coś takiego.
Wątpię, żeby to pomogło, bo ta biżuteria to nie są japonki zwane hawaianas, tylko konstrukcja z koralików zwana barefoot sandals. Ale zainteresowana (założycielka tematu) straciła już zainteresowanie.
Znalazłam taką biżuterię na stopy.
http://www.onlyher.pl/products/157
Dzięki za linka, Vasanto :D
ja postanowiłam zrobić sobie takie cudeńko sama. i z tego co zauważyłam to wyjdzie mnie prawie o 70% taniej:D
Ja widziałam biżuterię na stopy w Rossmanie - srebrny łańcuszek przeciągnięty do pierścionka na palec po ok. 20 zł za sztukę.;)
Haniyo, i bardzo dobrze - koraliki są tanie :) Ale nie każdy ma cierpliwość, talent i ochotę, i takie osoby są odbiorcami gotowych wyrobów :)
Tylko jeśli tylko rzeczona tancerka występuje boso. A to się chyba rzadko zdarza.
Rzadko? Ja rzadko widuję, żeby tancerki miały jakiś obuw...:D
Rzadko? Ja rzadko widuję, żeby tancerki miały jakiś obuw...:D
Post sprzed 1,5 roku... :D Wtedy owszem, większość tancerek, które widziałam na występach, miała na sobie baletki. Tak to bywa na scenach plenerowych :) Obecnie mam w pamięci dużo więcej obejrzanych występów, także tych w 100% profesjonalnych, i zupełnie inne zdanie na ten temat :)
Zatem - tak dla barefoot sandals! Barefoot sandals dla każdej tancerki!
Post sprzed 1,5 roku... :D Wtedy owszem, większość tancerek, które widziałam na występach, miała na sobie baletki. Tak to bywa na scenach plenerowych :) Obecnie mam w pamięci dużo więcej obejrzanych występów, także tych w 100% profesjonalnych, i zupełnie inne zdanie na ten temat :)
O, sorry, nie spojrzałam na datę... :D
Bo to w ogóle jest strasznie wykopany temat (listopad 2007) :)
Autorka go założyła, po czym ani razu później nie zajrzała na forum.
klymenystra
31-08-2009, 13:54
Ja swoje barefoots kupilam na ebayu za 4 funty :) Bardzo ciekawa ozdoba :)
[quote=Lulua;9762]ale zaraz to to ma jakąś podeszwę czy to tylko zamotany sznur korali?
To taki zamotany sznur korali, jak to ujęlaś :)
Bez podeszwy.
To ja odświeżę temat:p
Znalazłam i takie cudeńka http://madamebovary.otwarte24.pl/Bizuteria-na-stope
Pisałam do Dziewczyny, która to robi - okazało się, że jest autorką ozdób ze stronki 'onlyher' :idea: - zamówiłam Artemidę z turkusem:D (taniej hihi)
a niedługo ma wrzucić nowe modele na swoją stronę :rolleyes:
Nie mogę się już doczekać odbioru sandałka:)
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.