PDA

Pokaż pełną wersję : 9th World Danceweek w Mikołajkach (2009r) - jak się przygotować? + Wrażenia i relacje po konkursie

Catalina
06-08-2009, 20:46
Hej Dziewczyny!

Wybieracie sie w tym roku na konkurs bellydance do Mikolajek? :D

Miranda
07-08-2009, 02:21
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=780
Lektura obowiązkowa :D

Haniya
07-08-2009, 08:47
a czy są już jakieś informację na temat tegorocznego konkursu, bo na stronie danceweek.pl jeszcze nic nie ma (chyba, że się mylę;) )

Catalina
18-08-2009, 01:54
Na stronie ido-dance.com można znaleźć info, że takowy konkurs będzie w dniach 10-13 grudnia, ale dotyczy to nie tylko samego tańca brzucha, więc nam pewnie przypadnie jeden dzień z powyższych.

Malikah (Alexa)
12-09-2009, 19:45
Co daję wygrana w tym konkursie? Poza niesamowitą satysfakcją,
czy uczestniczki kwalifikują się np. na Mistrzostwa Europy bądź Świata?
Czy tylko wygrana Mistrzostw Polski do tego upoważnia?

Zaina
13-09-2009, 01:39
Co daję wygrana w tym konkursie? Poza niesamowitą satysfakcją,
czy uczestniczki kwalifikują się np. na Mistrzostwa Europy bądź Świata?
Czy tylko wygrana Mistrzostw Polski do tego upoważnia?

Festiwal w Mikołajkach nie kwalifikuje do ME i MŚ. Jedynie Mistrzostwa Polski( 10 pierwszych osób). Jeżeli mówimy o konkurach organizowanych przez IDO.

Przyznam, że po zeszłorocznych przebojach, bardzo jestem ciekawa co będzie się działo w tym roku.
Dlatego myślę, że warto jechać.

Malikah (Alexa)
14-09-2009, 15:32
Dziękuję Zaino za odpowiedź, a znamy juz termin najbliższych MP?

Zaina
14-09-2009, 15:44
Dziękuję Zaino za odpowiedź, a znamy juz termin najbliższych MP?

Nie ma za co:)

Ja na razie o MP 2010 nic nie wiem.

Malikah (Alexa)
25-09-2009, 21:08
Od tygodnia czynna jest już rejestracja on - line.
Napiszcie proszę ile może maksymalnie trwać utwór?
Czy potrzebne nam są książeczki startowe?
pozdrawiam serdecznie

Haniya
26-09-2009, 22:14
czy możesz przesłać linka do tej rejestracji bo nie mogę znaleźć na stronie:D

Malikah (Alexa)
26-09-2009, 23:56
Ja tak samo nie mogłam znaleźć, aż napisałam do oganizatora zapytanie kiedy się ona zacznie, ale później zauważyłam, że jest po lewej stronie,pod wyszukiwarka słów, na wszelki wypadek przesyłam link
http://www.turnieje-taneczne.pl/Mikolajki2009/

Miranda
27-09-2009, 00:35
Klikasz "belly dance" a potem "soliści".

Haniya
27-09-2009, 11:08
dziękuję Wam dobre kobiety;)

Almass
21-10-2009, 10:20
Dziewczyny, wybieracię do Mikołajek w grudniu?? Pytam bo zastanawiam sie sama czy jechac i jaka bedzie frekfencja?

Inci
21-10-2009, 10:26
Z tego co widzę jest już siedem uczestniczek z Polski.
Oczywiście,że się nie zastanawiaj tylko jedź. Mamy tam fajny hotelik na oku. Bardzo milusio było w tamtym roku. Będzie okazja do spotkania się.

Almass
21-10-2009, 10:45
No to myślę, że sie wybiorę :) Mam tylko pytanie dotyczace samych zapisów. Jest obowiazek zgłaszania sie przez szkołe tańca czy nie? I jak wyglada sprawa z legitymacją IDO, bo z tego co pamietam to nie opłacałam tegoroczenej składki:embarrest:

Nazli
26-10-2009, 19:10
Witam
Dziewczyny czy któraś z Was wie może jakie są zasady wzięcia udziału w konkursie Dance World Week w kategorii Belly Dance? Do kiedy można się rejestrować itp?

Lulua
26-10-2009, 19:45
Kompletnie nie znam tej imprezy, ale jeśli to coś pomoże, to proszę:
http://www.danceweek.org/mikolajki/

Nazli
26-10-2009, 20:36
Dzięki, właśnie widziałam tą stronkę ale nie widzę tam info o tym czy jakiś konkretny styl trzeba przygotować itd.

Lulua
26-10-2009, 20:44
faktycznie nie ma, nawet w formularzu zgłoszeniowym. Chyba najszybciej będzie wysmarować maila do organizatora albo załatwić telefonicznie :)

Nunah
26-10-2009, 22:54
Tutaj (http://belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=2281&highlight=miko%B3ajkach) jest co-nieco na ten temat (jeśli chodzi Ci o konkurs w Mikołajkach). Z tego, co jest napisane na stronie wynika, że zgłaszać można się do 15 listopada. Zasady są takie same, jak przy okazji innych konkursów IDO :) Ćwierćfinał: 2-3 minuty, klasyka, dopuszczalne rekwizyty to woal, dwa woale i saggaty - chyba, że coś się zmieniło :)

Varda
27-10-2009, 09:04
Hej, troche się też w tym gubie:) rozumiem, że trzeba zapisac sie on line, potem wpłacić 100zł i wysłać im dowód wpłaty do 15 listopada. To wszystko? Żeby się dowiedzieć dokładniejszych rzeczy typu czas trwania utworów, nalezy napisać maila. TAK?:):)

Madeleine_K
27-10-2009, 09:16
mnie się wydaje, że należy występować z ramienia jakiejś organizacji, która posiada uprawnienia do wystawiania zawodników na zawody. Co roku Rasha użyczała swojej protekcji startującym. W tym roku (chyba) wyjechała za granicę. Ale wnioskuję z ilości kandydatek na MP w Belly Dance, że Sihir Rosalii też posiada owe prawa i to właśnie do niej należy się zwrócić. I jeszcze jak dobrze pamiętam, Iwonka Torbicka z Lublina. (proszę mnie poprawić, jeśli źle myślę)

Pozdrawiam!

Almass
27-10-2009, 09:23
Ćwierćfinał: 2-3 minuty, klasyka, dopuszczalne rekwizyty to woal, dwa woale i saggaty - chyba, że coś się zmieniło :)

Ojej to występ z laską jest niedopuszczalny? Z tego co wiem to we wcześniejszych edycjach tego konkursu były występy z tym rekwizytem.

Mnie też bardzo interesuje kto będzie w tym roku sędziował itd. Rasha zawsze podawała takie informacje dużo wcześniej, a teraz jakoś nikt się nie kwapi by ją zastąpić.......

Inci
27-10-2009, 11:25
Całą chore z laską można do show czyli na Mistrzostwach Polski będzie ta konkurencja . W Mikołajkach tylko klasyka.
Więcej informacji co jest ważne w ułożeniu choreografii konkursowej
http://taniecbrzuchainci.wordpress.com/konkursy/

Może się przyda?

Pierwotnie wysłane przez Varda http://www.belly-dance.pl/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?p=86972#post86972)
Hej, troche się też w tym gubie:) rozumiem, że trzeba zapisac sie on line, potem wpłacić 100zł i wysłać im dowód wpłaty do 15 listopada. To wszystko? Żeby się dowiedzieć dokładniejszych rzeczy typu czas trwania utworów, nalezy napisać maila. TAK?:):)Tak trzeba zrobić. W festiwalu mogą wziąć udział osoby ze szkół nie zrzeszonych w PFT. Konkurs jest rozstrzygany wg regulaminu
http://ido.k5v.de/ceis/ido/rules/competitionRules/ danceSportRules.pdf (http://ido.k5v.de/ceis/ido/rules/competitionRules/danceSportRules.pdf)

Muza do 1/4 2-3 min, 1/2 3-4 min do finału 4-6 min. __________________

Almass
27-10-2009, 12:08
Ok czyli jako rekwizyty tylko woale, sagaty lub taniec solo. I nic wiecej?

Nunah
27-10-2009, 13:13
Nic - nowy, tegoroczny regulamin IDO... Reszta rekwizytów tylko w kategorii show :)

Almass
27-10-2009, 13:22
Nic - nowy, tegoroczny regulamin IDO... Reszta rekwizytów tylko w kategorii show :)
Troche mi to pokrzyżowało plany. No nic trzeba bedzie przysiaść nad czyms innym :)

Haniya
27-10-2009, 20:02
piszę to co wyczytałam w regulaminie:

rekwizyty: laska, zillisy i woal oraz skrzydła( tylko na wejście lub zejście)

czas prezentacji: 1/8 -1:30min 1/4- 2-3 min 1/2- 3-4min finał 4-6min

inne: -na półfinał i finał trzeba mieć inną choreografię oraz różne stroje

mam nadzieję, że się przyda;)

Nunah
27-10-2009, 20:08
Ooo, a więc jednak :) Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
A czy jest szansa, że będzie 1/8 finału? Czy nastawiać się na 1/4?

Haniya
27-10-2009, 20:15
no właśnie nie mogę wejść na listy startowe żeby zobaczyć ile nas jest( coś się zablokowało), a to czy będzie 1/8 czy nie od tego zależy

Almass
27-10-2009, 20:20
Narazie jest kilkanaście zpisanych dziewczyn. Ale ile będzie naprawdę to sie pewnie dopiero przed konkursem okaże :) Ja bym stawiała jednak,że konkurs zacznie sie od 1/4

Nazli
27-10-2009, 23:03
Dziewczyny ale czy konkurs składa się tylko z własnych choreografii do wybranej przez siebie muzyki czy może najpierw są jakieś eliminacje- w sensie grupowa improwizacja i w ten sposób wyłaniane są osoby do kolejnych części?

Miranda
27-10-2009, 23:11
Była zbiorowa improwizacja do drum solo w zeszłym roku, ale nie służyła jako etap eliminujący. Myślę, że po prostu sędziowie się przy tym rozeznają w całości, orientują, na kogo warto patrzeć w prezentacjach solowych, a na kogo nie.

Rosalia
27-10-2009, 23:16
http://taniecbrzuchainci.wordpress.com/konkursy/
Inci, Mirando, wielkie dzięki , że się tym zajęliście! :*
Ja ciągle nie mam czasu, a jeszcze w tym roku mam spektakl dyplomowy na studiach. :(
Mimo to, że mało mam czasu na odpisywanie na forum, to chętnie drogą mailową i telefoniczną wszystko wszystkim zainteresowanym doradzę.
Przyznam się, że odbył się 6.09.2009 państwowy egzamin sędziowski w Łodzi i 4 osoby w tym ja go zdały.
Od 2010 możemy sędziować.
Mam przepisy IDO w języku polskim ale niestety nie przetłumaczone przez biegłego przysięgłego i nie wolno mi ich nawet dać na naszą stronę. Mimo to mogę je w razie potrzeby wyjaśniać i podawać fragmenty.
Chętnie pomogę!
Tak, moja szkoła jest zrzeszona w Polskim Towarzystwie Tanecznym, mamy prawie 30 zrzeszonych zawodniczek belly dance.
Jeśli jest taka potrzeba (nawet w przyszłości) to nie widzę problemu w czyimś starcie pod naszymi skrzydłami, nawet jeśli ten ktoś nie ma z nami nic wspólnego.
Mikołajki są imprezą towarzysąca Mistrzostwom Świata w Jazz i Modern ale belly dance jest z tzw- wolnej stopy- czyli idziesz i tanczysz- nie ma potrzeby przynależności. Mimo to wszystkie dyscypliny w trakcie tygodnia tańca w Mikołajkach rozgrywane są w oparciu o przepisy IDO.

13 grudnia hall A godzina 10 belly dance adults

Jury: Międzynarodowa Komisja Sędziowska powołana przez organizatora, której przewodniczyć będzie IDO President Mr William E. Fowler - USA, to kolejna wizyta Pana Prezydenta IDO w Polsce. SUPERVISOR - Mr Velibor Srdic - Bosnia, IDO vce President

Najprawdopodobniej z Polski będzie belly sędziować ta sama osoba która pojedzie sędziować Mistrzostwa Europy w Mińsku- a kto to jest - narazie nie wiadomo.
A pro pos sędziowania- na 2 dniowym szkoleniu jasno i precyzyjnie wyjaśniono nam, że w kryteriach sędziowania na I miejscu jest zgodność ze stylem- w tym wypadku orientalnym. Wszyscy sędziowie ocieniający ubiegłe Mistrzostwa Polski w Radomiu znali się doskonale na Turniejowym Tańcu brzucha. Sędziowie w Mikołajkach rownież znają się na turniejowym tańcu brzucha, który ma swoje ścisłe zasady i naprawdę poleacam się ich trzymać. Ja i moja rewia na pokazach nie tanczymy tańca konkursowego- ale turniej ma swoje prawa.
I tak;
czasy dla solistek dorosłych;
1/8 finału- czyli wspolne drum solo- może trwać max 1.30 idnywidualne drum 30 sekund. Ta runda jest do muzyki organizatora- nie musi to byc drum solo- choć zazwyczaj jest. Ta rudna jest w przypadku więcej niż 24 zawodniczki. Może też być dla uciechy widzów, wtedy nikt nie odpada, ale polecam dobrze tańczyć bo sędziowie już wtedy zwracają na kogoś uwagę.
1/4 finału- max 24 osoby- muzyka własna 2.00-3.00 minuty
po tej rundzie połowa odpada

1/2 finału- 12-14 osób ( w zależności od zdobytych pukntów w 1/4) , nie ma obowiązku zmiany kostiumu ani choregrafii- choć można.
muzyka własna- 3.00-4.00 minuty

finał- 6-7 osób - rzadko 8 osób, muzyka włąsna 4.00-6.00 minut- obowiązkowa zmiana choreografii i stroju

To wszystko dotyczy dorosłych w klasyce solo.

Sędziowanie jest według systemu 3-D czyli;
można uzyskać od 1-10 puktów za
-TECHNIKĘ- jakoś, dokłądność, poziom trudności figur i kroków z belly dance i tańca klasycznego-dobrze punktowane są nakładania np. shimmi na camel :), chrakter i styl tańca, przemieszczanie,

-KOMPOZYCJĘ- figury wykorzystane, wzory, linie po scenie, zmienność i orgyginalność komponentów, wykorzystanie przesteni wertklanej i horyzontalnej i parkietu

- PREZENCJĘ-IMAGE- ekspresja fizyczna i emocjonalna, poziom energii, kontakt z widownią, makijaż, zestawienie muzyki, ruchu kostiumu oraz całościowy przekaz występu.

uwaga to nie dotyczy SHOW! show ma 4-D

Czyli maxymalnie możecie uzykać 30 punktów a min 3. KAŻDE "D" OCENIANE JEST OSOBNO! więc można mieć za image 10 a za tehcnikę 1, więc równie ważny jest np strój jak taniec.
Z doświadczenia z Mistrzostw Świata w Moskwie polecam kiecke i choreo zmienic dopiero na final- bo po sędziowaniu caly dzien sędziom się mylą osoby. Wam po 600 zawodników też by się myliło:):):)

Przypominam- każda runda muzyka na osobnej płycie! za to grozi dyskwalifikacja. Płytka z jedną piosenka podpisana imie nazwisko , jaka runda numer startowy i czy zaczynacie z punktu czy najpierw muzyka.

W klasyce wolno tańczyć tylko z sagatami, laską, woalem lub izisami.
Uwaga z izisami nie w trakcie calej choreo tylko na początku lub końcu. Zaciemnia to obraz tańca. Generalnie za na ważnych imprezach nikt nie tanczyc z rekwizytem poza woalem. Tancerki wolą wykorzystać ten czas czas na pokazanie pracy przepony :):) ----> patrz Nino:) hihi

Nie wolno akrobacji czyli- obrotu wokół osi poprzecznej lub strzałkowej. szpagat nie jest akrobacją- więc wolno.

Tyle mi teraz przychodzi do głowy.
Nie wiem czy z sihirkami dotrzemy do Mikołajek bo 6 grudnia jesteśmy w Mińsku na Mistrzostwach Europy. Jeśli dotrzemy będą miałą przy sobie przepisy. Chciałybyśmy dojechać do Mikołajek:) - czas i pieniążki pokażą.

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania piszcie na rozaliaart@interia.pl lub sihir@sihir.pl
Postaram się szybko odpisywać.
gorąco polecam przeczytać zawartość linka kóry podałą Inci a ja skopiowałam go w tym poście. Pomoże Wam z choreo.

Pozdrawiam serdeczenie i orientalnie:)
powodzenia w przygotowaniach:)
cium :*

Inci
27-10-2009, 23:35
Rosalia- dzięki za wyjaśnienia.
Wierzę,że będziecie w komplecie w Mikołajkach.

Haniya
27-10-2009, 23:41
Rosalio jesteś wspaniała;)

Varda
28-10-2009, 10:20
Czyli, jesli dobrze zrozumiałam:), mamy przygotować 3 choreografie, bo 1/8 to grupowe drum solo?:)Pierwszy raz tam jade, dlatego sie tak żarliwie dopytuję;p

Haniya
28-10-2009, 11:17
z tego co mówią dziewczyny o zeszłym roku i z tego co napisała Rosalia (a jest jedną z najlepiej poinformowanych ) właśnie tak, ale wydaje mi się, że lepiej przygotować jakiś układzik na 1:30 min tak na wszelki wypadek;)

Nunah
28-10-2009, 12:14
Haniya - z wypowiedzi Rozalii (dzięki!!!) zrozumiałam, że 1/8 nie przygotowujemy - że jest to zawsze improwizacja do muzyki organizatora :) Więc raczej mała jest możliwość przygotowania czegokolwiek do nieznanego drum, ale w sumie można coś orientacyjnego stworzyć, żeby czuć się w miarę swobodnie podczas zbiorowej prezentacji :redface:
Mam nadzieję Sihirki, że się pojawicie! :)

Varda
30-10-2009, 08:23
Dziewczyny, odpowiedzcie mi, bo pisałam maila do organizatora i w zasadzie nie powiedzieał mi nic!
Jak wpłacacie te 100zł? Na stronie pisze, że trzeba im wysłać dowód wpłaty. no ale jak przelewam z konta na konto, to automatycznie wiedzą kto wpłacił, więc to jest dowód. Mam wpłacić na poczcie a potem ksero-kopię (tak,jak napisali na stronie)zeskanować i wysłac mailem??
ODP!:):):)

Haniya
30-10-2009, 19:41
ja zrobiłam tak: zrobiłam przelew a potem ściągnęłam potwierdzenie przelewu ze strony swojego konta i wysłałam na podany mail

a ja mam inne pytanie : czy możecie wejść na listy startowe? bo ja nie mogę i to z dwóch różnych miejsc w Polsce;)

Nazli
31-10-2009, 09:34
Dziewczyny a jak wygląda sprawa muzyki, czy może być na przykład wokal czy raczej muzyka instrumentalna?

Nunah
31-10-2009, 11:21
W Radomiu był chyba zupełny zakaz wokalu w klasyce, ale jak będzie tutaj... Nie wiem :(

Rosalia
31-10-2009, 16:21
Wokal jest dozwolony, ale po pierwsze trzeba wiedzieć o czym w danej piosence ktoś spiewa żeby o tym samym tańczyć.
Na Mistrzostwach Świata z Show zapytano formację która tańczyła do chińskiej pieśni o czym ona opowiada a oni.... "yyyyyy" no i też tak ich oceniono. Teraz tego się pilnuje- tak mi powiedziano na szkoleniu sędziowskim.
Można tańczyć np do muzyki popowej gdzie jest wokal ale wtedy choreografia i image muszą być zgodne ze stylem pop-u.
Mistrzyni Świata tańczyła w Moskwie do bardzo starej orientalnej piosenki Beetwanes Beek ( mam nadzieję, że nie zrobiłam błędu w tytule) gdzie jest tekst i było super, ale to już w finale więc .....
Pozdrawiam

Haniya
31-10-2009, 18:01
ja ponawiam pytanie o listy startowe:D macie do nich dostęp?

Varda
31-10-2009, 18:17
ja nie mam:)

Almass
02-11-2009, 09:49
Coś się im chyba popsuło :)

Almass
03-11-2009, 19:57
Mam jeszcze pytanie dotyczące utworów. Jak było wcześniej wspomniane choreografia w półfinale i finale nie może być ta sama. A co jeśli użyje się tej samej choreografii powiedzmy w ćwierćfinale i finale (tylko w ćwierćfinale będzie ona odpowiednio krótsza)? A na półfinał zatańczy się zupełnie inny utwór w innym stroju? Oczywiście zakładając, że się przejdzie te etapy:wacko:

Nunah
03-11-2009, 20:51
Można :) Różnić się muszą tylko choreografie pół- i finałowe.

Rosalia
03-11-2009, 22:47
tak jak pisze Nunah-
musi być inny poł finał od finału-strój i choreo.
Czyli ta opcja o której Almass piszesz może się wydarzyć.
Tak chyba zrobiła Nino w Mińsku, ale nie jestem pewna.
Najlepiej jest jednak ćwierć finał i pół finał tańczyć w tej samej sukience a zmienic dopiero na finał- kwestia bycia zapamiętanym przez sędziów, którzy przez cały dzień oceniają wiele kategorii.

roztańczone pozdrowienia

ps; na mojej stronie www.sihir.pl w zakładce sekcja sportowa powolutku zamieszczamy różne potrzebne informacje. Już jutro powinny też być polskie przepisy do wglądu, ale nie do celów formalnych- tylko jako pomoc w zrozumieniu anglielskich. Nie jestem przysięgłym tłumaczem- więc nie można się nigdzie na nie powołać. Więc jak coś zapraszam na stronke.

Ayça
04-11-2009, 16:17
Rozumiem, że w Mikołajkach jest tylko klasyka?

Nunah
04-11-2009, 17:15
Tak, tylko klasyka dorosłych :)

Varda
05-11-2009, 13:57
Wiecie może ile cały konkurs będzie trwał?:) Bo zaczyna sie chyba o 10:)

Miranda
05-11-2009, 14:39
O, to może być różnie... Między etapami mogą być jeszcze rozgrywane konkurencje z innych tańców, więc spokojnie kilka godzin wszystko potrwa...

Almass
05-11-2009, 21:21
W programie jest napisane ze taniec brzucha jest w niedzielę a całość ma sie zakończyc koło 15.30.

Malikah (Alexa)
09-11-2009, 23:27
Witajcie,
ja mam jedno pytanie dotyczące muzyki...
Czy utwór musi koniecznie zawierać drum solo, czy wystarczą tylko jego elementy?

Miranda
09-11-2009, 23:45
Hmmm... A jak rozumiesz "utwór zawierający drum solo" i "utwór zawierający elementy drum solo"?

Malikah (Alexa)
10-11-2009, 00:37
:)
Może to pytanie rzeczywiście średnio zabrzmiało.
Są twory, które w swojej budowie posiadają np.kilkuminutowe uderzenia bębnów bez akompaniamentu, są tez takie w których bębny stanawią tlo.
Po obejrzeniu filmików z tamtego roku , wiem już, że w utworze nie musi być ''typowego drum solo'', wystarczą tylko jego elementy.
Może jest juz za późno na moje wywody:D

Varda
10-11-2009, 08:36
Wiesz co, ja też oglądałam zeszłoroczne filmiki i stwierdziłam tylko, że nieważne czy masz bebny czy też nie, lecz ważne, zeby muzyka Ci naprawdę pasowała, a ruchy były z nią zgodne.
Jesli czymś to posłuży - na 1/2 mam przygotowany 2,5 minutowy utwór i 1min drum solo. Nastepują zaraz po sobie.

Haniya
10-11-2009, 12:20
a ja chciałam się zapytać o kwestie czysto organizacyjne;):

1. o której się konkurs zaczyna?
2. czy trzeba się wcześniej jakoś zameldować( na konkursie nie w hotelu:D) i czy można to zrobić telefonicznie?
3. czy numery startowe otrzymujemy w niedzielę przed zawodami?
4. czy jest tam udostępnione miejsce na przebieranie się itp;)

z góry dziękuję za podpowiedzi:love:

Miranda
10-11-2009, 16:29
To może napiszę, jak było w zeszłym roku. Rejestracja była w dzień konkursu, od rana. Wtedy też wydawali od razu numerki. Do przebrania była sala piętro niżej czy wyżej, nie pamiętam. Dość duża, bo i byli tam zawodnicy innych tańców.
Ale to wszystko niewiele znaczy, bo w tym roku może być inaczej...

Catalina
10-11-2009, 16:55
Hej Dziewczyny!
"Nie wolno akrobacji czyli- obrotu wokół osi poprzecznej lub strzałkowej."

Ok, teraz prosze o wyjasnienie, jak wygladaja te obroty.
Dzieki.

Haniya
10-11-2009, 18:29
CATALINO z tego co ja rozumiem to wokół osi poprzecznej czyli tzw. "fikołek" a strzałkowej to obroty w miejscu wokół własnej osi. ale też nie jestem pewna.

MIRANDO bardzo dziękuję za cenne wskazówki, czyli to co pisała Rasha w zeszłym roku, że trzeba dzień wcześniej zadzwonić nie miało miejsca?

Almass
10-11-2009, 18:30
Hej Dziewczyny!

Ok, teraz prosze o wyjasnienie, jak wygladaja te obroty.
Dzieki.

Podejrzewam, że chodzi tu o gwiazdę :) Ale raczej tego nie będzie w żadnej choreo z TB.

Catalina
10-11-2009, 19:25
Haha, wyobrazacie sobie fikolka w choreografii TB?

Mysle, ze nie chodzi o obroty wokol wlasnej osi, bo tego jest pelno w klasycznych choreografiach, raczej jakies wypasione piruety etc.

Podejrzewam, że chodzi tu o gwiazdę :) Ale raczej tego nie będzie w żadnej choreo z TB.

Almass, co do gwiazdy, to widzialam film jednej z uczestniczek z zeszlego roku, ktora zrobila wlasnie gwiazde w trakcie :)

A teraz z innej beczki, macie juz nocleg?
Moze macie jakies namiary na fajny tani hotel?

Pozdrawiam!!!

Miranda
10-11-2009, 23:39
MIRANDO bardzo dziękuję za cenne wskazówki, czyli to co pisała Rasha w zeszłym roku, że trzeba dzień wcześniej zadzwonić nie miało miejsca?
Tak, tak, miało, po prostu zapomniałam o tym! Było tak, że nasza ekipa przyjechała na miejsce dzień wcześniej i dowiedzieliśmy się chyba właśnie od Rashy, kiedy ma być rejestracja.
Mam nadzieję, że tym razem nic nie pokręciłam. Byłam lekko przejęta...:embarrest:

Haniya
10-11-2009, 23:54
czyli chyba najlepiej napisać do nich i się zapytać jak to ma być z rejestracją:)

Inci
11-11-2009, 00:08
Hej Dziewczyny!

Nie wolno wykonywać przerzutu bokiem - gwiazda,przerzutu w przód i tył , salta w przód i tył.

Tak, tak, miało, po prostu zapomniałam o tym! Było tak, że nasza ekipa przyjechała na miejsce dzień wcześniej i dowiedzieliśmy się chyba właśnie od Rashy, kiedy ma być rejestracja.
Mam nadzieję, że tym razem nic nie pokręciłam. Byłam lekko przejęta...:embarrest:

Byłaś mocno przejęta.Całe szczęście,ze nie kłopotałaś się jeszcze dodatkowo rejestracją ;) Dzwoniliśmy już z Lublina a potem w przeddzień zawodów. :)
Rejestracja była rano w dzień zawodów.

Miranda
11-11-2009, 00:56
Nie wolno wykonywać przerzutu bokiem - gwiazda,przerzutu w przód i tył , salta w przód i tył.

Byłaś mocno przejęta.Całe szczęście,ze nie kłopotałaś się jeszcze dodatkowo rejestracją ;) Dzwoniliśmy już z Lublina a potem w przeddzień zawodów. :)
Rejestracja była rano w dzień zawodów.
Tak, bo jak się ma dobrego trenera, który wszystkiego dopilnuje, to się nie trzeba takimi rzeczami kłopotać :). I potem się nie pamięta.;)

A co do gwiazdy, którą wykonywała Agata, to pamiętam, że dziewczyny mówiły, że miała za ten taniec 0 punktów w którejś tam kategorii oceny. To widocznie za tę gwiazdę. Wtedy myślałyśmy, że za upadek, który jej się przydarzył pod koniec.

Wtedy wielu rzeczy nie wiedziałyśmy. Na przykład tego, że to tylko klasyczny BD. Niektóre nasze dziewczyny tańczyły np. z wachlarzami.

Rosalia
11-11-2009, 01:55
Drogie Panie,
kilka słów wyjaśnienia;

-Przepisy zeszłoroczne już się zmieniły. Rok temu czyli tez w Mikołajkach wolno było część akrobacji i wolno było też różne rekwizyty- które teraz są zabronione- jak wachlarze.
Akrobacje osiowe- to tak dokładnie jak wytłumaczyła Inci.

-jeśli chodzi o drum w kompozycji- to może być drum solo ( bez akompaniamentu innego instrumentu) fragment, może być też drum wraz z akompaniamentem. grunt żeby się rytm zmieniał.

- nocleg- w poblizu Gołębiewskiego jest dużo i tanie w domkach prywatnych. odsyłam do google.pl :P

- podaję nowości w przepisach IDO;

1. Została wprowadzona kategoria 8 lat i poniżej w każdej dyscyplinie i kategorii, gdzie mogły występować dzieci.
2. Ostateczny terminy zgłoszeń - 3 tygodnie przed planowanym pierwszym dniem rozegrania turniejów.

Pojawiła się nowa możliwość weryfikacji zgłoszenia na imprezę międzynarodową.
Należy odwiedzić stronę ido-dance.com. Wejść w zakładkę turnieje (i rok) następnie przejść do danego turnieju i sprawdzić szczegółową listę osób zgłoszonych na dany turniej.
Ta procedura dotyczy wyłącznie turniejów IDO, które zgłaszane są przez DIES.

- podaję jeszcze info dla zainteresowanych konkursami ( mam nadzieję, że to nie offtop)

4. Mistrzostwa Polski 2010.
Synchro Dance, Techno, Belly Dance, Tap Dance, Break Dance, Tańce
Par , Street Dance Show - Tarnowo Podgórne - 28./29./30.05.2010 r.

Życzę miłych treningów i ciumas z Krakowa ( mglistego)

Miranda
11-11-2009, 02:04
Jak zwykle wielkie dzięki za sprostowanie! Dobrze wreszcie mieć na forum kogoś, kto się orientuje w tej gmatwaninie przepisowej. :)

Almass
11-11-2009, 10:28
Jakimś cudem udało mi się wczoraj wejść na listę startową( bo teraz już się nie otwiera) i było zapisanych 21 zawodniczek. Zostały jeszcze 4 dni na rejestrację wiec myślę, że ta liczba się dużo nie zmieni....Przeważają zawodniczki z Polski.

Nunah
11-11-2009, 11:46
To faktycznie malutko nas będzie w tym roku - chyba, że niektórzy zdecydują się dopiero w ostatniej chwili.

PS Ale mam liczbę wiadomości :D

Catalina
11-11-2009, 14:30
Mistrzostwa Polski 2010.
Synchro Dance, Techno, Belly Dance, Tap Dance, Break Dance, Tańce
Par , Street Dance Show - Tarnowo Podgórne - 28./29./30.05.2010 r.
( mglistego)

Rosalio, czy te Mistrzostwa rozgrywane sa rowniez wg regulaminu IDO?

(PS. To jest offtop, czekam na maila z nagana ;))

Miranda
11-11-2009, 14:36
Miejmy nadzieję, że wszystkie zapisane się faktycznie pojawią, a nie, jak w zeszłym roku, że na ich miejsce weszły niezapisane wcześniej Rosjanki, no i wiadomo, co dalej.....

Haniya
11-11-2009, 15:46
Nunah diablica w Tobie siedzi;)

Rosalia
11-11-2009, 22:06
Catalino- tak Mistrzostwa Polski rozgrywane są wg przepisów IDO- zresztą tak jak M. Europy i Świata :)

Mirando- Rosjanki tak jak każdy może nawet w ostatniej chwili zgłosić się na turniej w Mikołajkach- zapłacić podwójnie i tańczyć. To nie zależy od wolnych miejsc z powodu zgłoszonych a nieobecnych. Więc liczba startujących może się jeszcze do ostatniej chwili zmieniać aż do odprawy sędziowskiej przed rozegraniem zawodów.
Jeśli szczęśliwie wrócimy z Mińska i będziemy miały silę ( i kasę;) ) na ostatnią chwilę zgłoszą się 4 Sihirki :)

Ciumaski

Varda
13-11-2009, 11:41
Rany...jak Wam ida przygotowania do konkursu,dziewczyny? bo mi kiepsko! Mam kryzys twórczy:) Cwicze i ćwiczę, próbuje i próbuje i niczego nie potrafie skleić w jedną całość!:( to strasznie zniechęcające!:(

Almass
13-11-2009, 11:45
Vardo coś o ty wiem. Ja już jedna choreografie mam, ale z drugą mam duży problem. Niby wiem jak chce by to wyglądało ale nie mogę sie zebrać. A jeszcze jestem w trakcie egzaminu DELE z hiszpańskiego i nie moge się skupić na tańcu. Ale obiecałam sobie, że jutro sie biorę do roboty...

Haniya
15-11-2009, 17:57
napisałam maila do organizatora i jedno z moich pytań dotyczyło nieczynnych list startowych- powiedział, że zostaną uruchomione w przyszłym tygodniu.

czy mogłybyście podać mi numer,pod który trzeba zadzwonić by potwierdzić swoje przybycie, bo niestety na to pytanie odpowiedzi nie uzyskałam:confused:

Catalina
19-11-2009, 03:12
Pytanie praktyczne do Dziewczyn, ktore byly w zeszlym roku: jaka jest podloga w sali konkursowej? Sliska/szorstka? Tanczylyscie w baletkach czy bez?

Oraz gdzie odbywa sie konkurs, w hotelu Golebiewskim, czy ubzduralam to sobie?

Nunah
19-11-2009, 07:44
Listy startowe są dostępne :) I sporo nas dołączyło.

Almass
19-11-2009, 10:26
Wychodzi na to, że 25 dziewczyn bo niektóre wpisy sie powtarzają. Ale ile będzie naprawdę to dowiemy się w dniu konkursu pewnie :)

Rosalia
19-11-2009, 12:03
Podłoga to gumolit, czyli jest raczej tępo ale i miękko.
Turniej rozgrywany jest w Gołębiewskim.
90% tancerek tańczy na boso. sama myślę o baletkach na same paluszki, bo na gumolicie mnie sie źle tańczy na boso.
Na 90% nasz Sihirowy skład też zatańczy w Mikołajkach:)
Pozdrawiam cium

Catalina
29-11-2009, 18:18
Dziewczyny, jak ida przygotowania??? :) mikolajki coraz blizej :)

Varda
29-11-2009, 19:12
Eeee...utknęły w miejscu:) Stroje nieprzygotowane, nadal mam kryzys twórczy i w ogóle....:) Ale generalnie nastawiam się pozytywnie, staram się traktować to w kategoriach zabawy albo...ubawu....;p

Faiza
29-11-2009, 19:51
jak wam fajnie ze sie wbieracie do Mikolajek. ja juz od jakiegos czasu chce sie wybrac ale nie wychodzi mi to. pewnie w przyszlym roku pojade bo na koniec kwietnia urodzilam dziecko i dopiero od nie dawna powoli wracam do formy wiec do przyszlego roku mysle ze juz dobrze bede wytrenowana i na pewno pojade :) bede trzymac mocno za wszystkie uczestniczki z Polski kciuki ;)

Miranda
29-11-2009, 20:06
Hehehe, może z okazji grypy w tym roku przyjedzie mniej ruskich....

Nunah
29-11-2009, 20:11
Bardzo śmieszne :P Chociaż myślę, że właśnie z tego powodu większość startujących to jednak będą Polki.

Haniya
30-11-2009, 20:20
ale jesteście okrutne;)

Miranda
30-11-2009, 22:59
Nie chodziło mi o to, że nie przyjadą bo są chore, tylko że ogólnie ludzie unikają wyjazdów w takich sytuacjach. Przecież nawet do Mińska nie wszyscy się wybierają...

Almass
01-12-2009, 17:12
Ja mam pytanie logistyczne. Czy ktoś w niedziele po zawodach bedzie wracał w kierunku Warszawy lub jakiegos innego wiekszego miasta w kierunku poludniowym? Bo widze, że jedyny niedzielny bus do Warszawy jest o godz 14, wiec bardzo wczesnie. A ja jeszcze potem musze dojechac do Krakowa i zupelnie nie wiem jak mam wrocic...

Varda
02-12-2009, 20:00
Almass, to faktycznie jest problem.
Dlatego pytam dziewczyn z Warszawy - która z Was jedzie samochodem??

Rosalia
02-12-2009, 22:38
Będziemy wracać w niedziele po zawodach, prawdopodobnie dwoma samochodami do Krakowa. Ale będziemy wiedzieć to na pewno po powrocie z Mińska. Wiec kontaktuj się z nami (Sihirem) po 8 grudnia.
Pozdrawiam

Almass
02-12-2009, 23:58
Będziemy wracać w niedziele po zawodach, prawdopodobnie dwoma samochodami do Krakowa. Ale będziemy wiedzieć to na pewno po powrocie z Mińska. Wiec kontaktuj się z nami (Sihirem) po 8 grudnia.
Pozdrawiam

Dzięki. Napewno się skontaktuje :)

Miranda
03-12-2009, 00:27
Jeszcze małe pytanko do Rozalii - czy przekroczenie maksymalnego czasu o 10-15 sekund to wielka tragedia?

Rosalia
03-12-2009, 11:53
Jeszcze małe pytanko do Rozalii - czy przekroczenie maksymalnego czasu o 10-15 sekund to wielka tragedia?

Mirando, wydaje mi się, że aż tyle to duży problem. Ja teraz na M. Europy ryzykuję 3 sekundami i sie stresuję, że mi zetną. Wydaje mi się że jeżeli Tobie zetną- czyli wyłączą wcześniej o az 10 sekund to utraci na tym cała ocena kompozycji- bo będzie nie skończona a Ty będziesz się stresować w trakcie tańca.
Osobiście radzę skrócić;)
Ide się pakować:)
ciumas

Almass
07-12-2009, 10:24
Płytki z utworami mają być nagrane w formacie CD czy MP3?

Inci
07-12-2009, 13:08
Płytki z utworami mają być nagrane w formacie CD czy MP3?

Przygotuj sobie po dwie płytki audio CD.

Varda
07-12-2009, 13:54
Rozalio, czy będziecie wracać przez Warszawę? I czy znajdą się dwa miejsca?:):)

Almass
07-12-2009, 16:21
Rozalio, czy będziecie wracać przez Warszawę? I czy znajdą się dwa miejsca?:):)
Ja też sie dołączam do prośby Rosalio, tak jak pisałam w zeszłym tyg. Zupełnie nie mam jak wracac po zawodach, wiec super byłoby sie zabrac z Wami do Krakowa, albo chociaz do Warszawy.

Varda
07-12-2009, 17:31
To w takim razie 3 miejsca:):)

ALMASS, a czym jedziesz z Krakowa?

I mam jeszcze pytanie do Rozalii - czy w Waszych samochodach byłoby jakieś miejsce do Mikołajek?...

Catalina
08-12-2009, 20:25
Dziewczyny, my wracamy samochodem w niedziele w kierunku Warszawy, mysle ze 2 mozemy zabrac. Dajcie znac na priv.

Haniya
08-12-2009, 22:14
na stronie napisane jest, że rejestracja zawodników na festiwal odbywa się w środę i w czwartek, a co zrobić jeżeli przyjeżdża się w niedzielę?

Varda
09-12-2009, 11:23
zadzwonić?;)

Haniya
09-12-2009, 11:26
no właśnie tylko miałam nadzieję, że któraś z Was ma może numer telefonu;)

Varda
09-12-2009, 11:30
Hm...w poprzednim temacie, z zeszłego roku, Rasha podawała telefon. Nie wiem czy jest aktualny. Zaraz znajdę:)

<szukała i znalazła>

"1. Bardzo proszę o rejestracje najpózniej do piątkowych ( 12.12.08) godzin wieczornych. Nie jest wymagana rejestracja osobiście - można w tym celu wykonać telefon do osoby podanej poniżej i potwierdzić przybycie do Mikołajek i uczestnictwo w festiwalu. Osoba odpowiedzialna za rejestrację: JACEK LESZCZYŃSKI tel. 605 743 640.
Ważne jest aby rejestrować sie dopiero po przybyciu do Mikołajek!"

WAŻNE!!!!!!!!!

SZUKAM KOGOŚ DO POKOJU 2-OSOBOWEGO!!!!!!!!!!!

Inci
09-12-2009, 12:04
Festiwal wygląda tak :
W tej chwili jest właśnie odprawa ( dzwoniłam do prezesa)
Do godziny 22:00 może 23:00 nie ma co liczyć na kontakt z kimkolwiek.
W sobotę jak przyjedziecie trzeba zadzwonić ok 22:00 i poinformować,że jesteście gotowe do startu.
Organizatorzy chcą wiedzieć na ile osób startujących mogą liczyć ( dlatego ważne jest ,żeby zadzwonić już w Mikołajkach.

Tak było w tamtym roku.
spróbuję się skontaktować wieczorem z prezesem- to będzie jaśniej.

Varda
09-12-2009, 12:32
Super,dzięki:)

SZUKAM KOGOŚ DO POKOJU 2-OSOBOWEGO!!!!!!!:)

Rosalia
09-12-2009, 15:39
Almass,tak jak wcześniej pisałaś i ja krótko napisałam jedziemy w dwa autka. w jednym z nich na 100% jest jedno miejsce. proszę tyrknij na nr; 600 384 700 i wszystko będzie wiadomo.
Varda, nie wiem czy jest jeszcze jedno miejsce, ale też możesz przedzwonić. Ja się tym nie zajmuję tylko nasze sihirowe Mamy;)
My wyjeżdzamy z Krakowa w sobotę o 4 rano.

ps;Jejku co dopiero wróciłyśmy a już jedziemy :)
Pozdrawiam

Haniya
09-12-2009, 16:03
czyli nie musimy się rejestrować już jutro?

Anielskaharmonia
10-12-2009, 14:26
Życzę wszystkim startującym forumkom sukcesów i dobrej zabawy :D.
Oczywiście najgoręcej wspieram maglowe dziewczyny :serce:.
Liczę na liczne relacje po powrocie :).

Haniya
10-12-2009, 19:57
właśnie się dowiedziałam, że nie trzeba nigdzie wcześniej dzwonić tylko pomiędzy 7:30 a 8:00 w niedzielę trzeba się stawić na rejestracji;) o matko muszę o 5 wyjechać!!!!:(

Varda
11-12-2009, 12:17
nie martw się:) Ja także jutro muszę wstać o 5 rano:) I myślę, że nie tylko my dwie o tak wczesnej porze zerwiemy się z łóżek, więc...jest to pocieszające;p

Sowillo
11-12-2009, 14:15
Do wszystkich Polek startujących w konkursie TB na festiwalu w Mikołajkach - niech sędziom opadną szczęki pod wrażeniem waszego przepięknego tańca, powalcie ich waszym urokiem osobistym.

Udanych występów i powodzenia!

Nunah
11-12-2009, 18:21
Niedziękujemy- dla bezpieczeństwa ;)

ladyhawke
11-12-2009, 18:54
Dziewczyny trzymam kciuki.

Almass
11-12-2009, 19:17
Do wszystkich Polek startujących w konkursie TB na festiwalu w Mikołajkach - niech sędziom opadną szczęki pod wrażeniem waszego przepięknego tańca, powalcie ich waszym urokiem osobistym.

Udanych występów i powodzenia!

Oby sędziom opadały szczęki a nie nam części kostiumów (tfu tfu) :)

Nazli
11-12-2009, 22:32
Dziewczyny a jak opisać płytki?

Nunah
11-12-2009, 22:34
Wydaje mi się, że po prostu

Imię i nazwisko
Runda
wyjście w trakcie muzyki / przed startem muzyki

Nazli
11-12-2009, 23:22
Runda to znaczy 1/4, 1/2 i finał tak?

Nunah
11-12-2009, 23:40
Tak :) Na każdą rundę oddzielna płyta.

Nazli
12-12-2009, 10:21
OK, dzięki bardzo

ladyhawke
13-12-2009, 12:54
I jakie wieści dziewczyny, co tam w Mikołajkach poza zimnem na polu.

Anka88
13-12-2009, 18:15
1 miejsce - Rasalia (Kraków, ST Sihir)
2 miejsce - Patrisia (Kraków, ST Sihir)

o reszcie miejsc niestety nic nie wiem. Serdeczne gratulacje zwycięzcom i wszystkim biorącym udział w 9th WD w Mikołajkach!

ladyhawke
13-12-2009, 18:23
Super, gratulacje

Miranda
13-12-2009, 22:43
Joł! Piszemy do Was z kwatery głównej Mikołajki Dance Week 2009 :D Hahaha. A tak na poważnie - tutaj: Miranda, Nunah, Kinga, Eyyam, Inci i reszta "ferajny" wspierającej ;) Pozdrawiamy serdecznie, gratulujemy sukcesów wszystkim startującym i niniejszym ogłaszamy listę finalistek:

1. Rozalia Walocha
2. Patrycja Kempkowska
3. Maria Zając
4. Ewelina "Eyyam" Turek
5. Marta Nowicka
6. Sylwia Sachajko
7. Monika "Miranda" Denda

Co do samego konkursu - zjawiło się niestety tylko 15 tancerek, wszystkie z Polski - jak przewidywałyśmy wschodnie sąsiadki jednak nie zdecydowały się na start. Style tańca wśród tancerek były bardzo zróżnicowane, dlatego wnioskujemy, że sędziowie mieli nie lada problem z ocenami :) Poziom jednak był wysoki, co niewątpliwie świadczy o tym, że taniec brzucha w Polsce rozwija się, w dodatku wszechstronnie: w stylu rosyjskim, egipskim, tureckim, syryjskim. Pojawiło się wiele rekwizytów: woale, skrzydła, saggaty. Kilka udanych debiutów :) (u nas jeden bardzo udany lubelski debiut :)).

Było nam niezmiernie miło zatańczyć w takim gronie i takiej atmosferze. Bardzo brakowało jednak widowni - wspierały się nazwajem w zasadzie tylko zawodniczki i ich rodziny oraz nieocenieni Trenerzy - następnym razem mamy nadzieję, że ilość oglądających bardziej dopisze.

Poszerza nam się grono osób, które złapały "bakcyla" konkursów - super :) Zwiększają się ambicje tancerek, umiejętności. Nie zamierzamy poprzestać jednak na tym - chyba nikt nie zamierza ;) Mamy nadzieję, że następnym razem będzie nas więcej, będzie jeszcze barwniej i bardziej inspirująco.

Bardzo dziękujemy wszystkim Zawodniczkom za świetną atmosferę zarówno w garderobie, jak i na samym konkursie i poza nim - integracja non stop w toku ;) Gratulacje!

Almass
14-12-2009, 01:21
Po długiej tułaczce do Krakowa w końcu dotarłam i oficjalnie składam gratulacje wszystkim finalistką! I dziękuje dziewczyny za super atmosferę i towarzystwo. Naprawdę miło spotkać stare znajome oraz poznać nowe. Choćby z tego powodu warto jeździć na zawody :)

Sowillo
14-12-2009, 08:33
Gratuluję wszystkim tancerkom wyśmienitych występów i najwyższych miejsc na podium :biggrin: :yeahhh:.

Varda
14-12-2009, 09:35
Brawo dla dziewczyn, które dostały się do finału:) Ale gratuluję także wszystkim dziewczynom, dlatego, że przyjechały i walczyły, mimo, że reprezentują inne style niż rosyjski.
Było...wesoło i interesująco. Zaobserwowałam dużo ciekawych zjawisk. Pozostaje teraz tylko wyciągnięcie wniosków, więcej pracy nad sobą i jeszcze więcej godzin ćwiczeń..

Mam pytanie do Inci. Czy mogłabyś mi przesłać filmik?:):)

Ishtar-Białystok
14-12-2009, 10:08
Bardzo dziękujemy za trzymanie kciuków i gratulacje. Mi osobiście najbardziej podobała się atmosfera na zawodach wśród zawodniczek, wzajemne wsparcie, pomoc oraz życzliwość. Warto było pojechać dla poznania tak wspaniałych osób, ponowne zobaczenie tancerek z tegorocznego obozu (i nie tylko) :) oraz widok przewspaniałych występów uczestniczek. Nowe style-nowe inspiracje:) To było fantastyczne przeżycie, a przede wszystkim motywacja do uczestnictwa w kolejnych konkursach :)

Varda
14-12-2009, 15:21
chyba zeszły rok był bardziej emocjonujący,bo nikt nic nie pisze:)

Ishtar-Białystok
14-12-2009, 17:15
Dziewczyny może jeszcze nie wróciły do domów, bądź jeszcze chłoną emocje po wczorajszym konkursie :)

Nazli
14-12-2009, 17:40
Dzięki dziewczyny za gratulacje i również gratuluje zarówno pozostałym finalistkom jak i wszystkim uczestniczką. Myślę że samo wzięcie udziału w konkursie wymaga nie lada odwagi- dla mnie to było naprawdę wyzwanie. Nie spodziewałam się tak przyjemnej atmosfery. Było mi bardzo miło Was poznań, byłam pierwszy raz na tego typu imprezie i mam nadzieję nie ostatni. Mam nadzieję zobaczymy się wkrótce.
Pozdrawiam wszystkie uczestniczki, zwłaszcza te które wytrwały do końca:) i czekały na ogłoszenie wyników.

Haniya
14-12-2009, 19:51
Było na prawdę wspaniale. bałam się, że będzie jakaś niezdrowa rywalizacja a tu jakie miłe zaskoczenie:D serdecznie wszystkie dziewczyny pozdrawiam i do zobaczenia za niedługi czas;)

Ayça
14-12-2009, 22:05
Szkoda, ze nie mogłam zobaczyć tych pokazów. Na pewno były fantastyczne.
Będą jakieś filmiki?

Miranda
14-12-2009, 22:13
Będą jakieś filmiki?
DVD z festiwalu jest do kupienia na stronie festiwalu. :)

Nunah
15-12-2009, 10:48
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim startującym w Mikołajkach Dziewczynom za cudowną atmosferę, Parze Trenerskiej za cierpliwość w przygotowywaniu do konkursu swoich uczennic, klubowym Koleżankom za atmosferę w drodze i hotelu, Sihirkom za cenne opinie i towarzystwo, Almass, Eyyam, Vardzie i Ishtar za możliwość ponownego spotkania i przemiłych pogaduch ;) Dziewczynom, które poznałyśmy, za miłe przyjęcie.
Gratuluję wszystkim Zawodniczkom, nie tylko finalistkom - widać niesamowity rozwój u każdej z Was, którą miałam przyjemność widzieć "w akcji" już wcześniej. Gratuluję udanych debiutów i wysokich miejsc. Dziękuję za wspaniałą atmosferę w garderobie i na sali, która w ogóle nie przypominała atmosfery wzajemnej konkurencji - czułam się jak na orientalnej hafli, odliczając gonitwę do rozwieszonych wyników półfinału :D Mimo, że nawet wtedy rywalizacja nie wzięła góry nad wzajemnym wsparciem.
Do zobaczenia na następnych zawodach... albo - mam nadzieję - wcześniej :) Miło było znów Was zobaczyć i poznać.

Anielskaharmonia
15-12-2009, 13:58
Gratulacje dla wszystkich startujących i wspierających :).
Brawa dla finalistek :D.

Moon
16-12-2009, 18:43
Ja również przyłączam się do gratulacji dla całej grupy tancerek, które startowały!

Byłabym jednak szczęśliwsza gdybyście dziewczyny oprócz podziękowań i gratulacji napisały coś bardziej merytorycznie na temat przebiegu zawodów. Co było wysoko punktowane a za co komisja obcinała punkty. Jak były interpretowane punkty regulaminu co do którego były wątpliwości. Czy sędziowie znowu pierwszy raz na oczy widzieli taniec brzucha czy byli obeznani z tematem itp.
Czekamy wszyscy na relacje. :)

Sakina
16-12-2009, 18:53
Czekamy czekamy! I ja tez nie wiem czy jesli ktoś wygra to może startowac w kolejnych latach? Nasuwają mi się rozne pytania bo czasem zawody pełne są tancerek, a rok później one wszystkie gdzieś znikają mimo sukcesów w poprzednch latach. Chyba, że sobie wszystko ze sobą mylę :)

Almass
16-12-2009, 20:41
Nie mamy tak szerokiej wiedzy póki co, za co sędziowie dodawali a za co odejmowali. Na razie nie ma udostępnionego pliku z punktacją...
Wydaję mi się, że komisja sędziowska nie była super wyszkolona w tematyce tańca brzucha gdyż praktycznie ci sami ludzie oceniali wszystkie konkurencje taneczne tego dnia..... Co nie znaczy, że dziewczyny, które wygrały na to nie zasłużyły, bo zatańczyły naprawdę super.
Niestety, nie zmienia to faktu, że cały czas mam takie wrażenie, że jak na razie w Polsce turnieje tańca brzucha są traktowane po macoszemu. Zarówno pod względem ilości uczestników, frekwencji na widowni czy też składu sędziowskiego

Miranda
16-12-2009, 21:36
Na temat poziomu i oceniania myślę że najlepiej może się wypowiedzieć Rozalia, która sama posiada uprawnienia sędziowskie, a także rozmawiała z sędziami zarówno w Mińsku, jak i w Mikołajkach.:)

Nunah
16-12-2009, 23:29
Sędziów niestety nie znam dokładnie i myślę, że Rozalia rzeczywiście napisze nam najwięcej na ten temat, natomiast podczas zawodów zamieniłyśmy kilka słów i wynikło z nich, że jak najbardziej skład sędziowski znał się na temacie... :)

Rosalia
17-12-2009, 00:29
Witajcie.
Wróciłam do swoich obowiązków i znów mam niewiele czasu żeby napisać.
Tutaj są szczegółowe wyniki
http://dance.pl/wyniki.php?id=175

Mimo iż polskie tancerki uwielbiają narzekać na sędziów to Was zawiodę tylko jeden z nich nie jest tak znaną osobistością w świecie międzynarodowych sędziów od belly dance.
Kokoulin Andrey z Moskwy to supervisor mistrzostw świata
w Moskwie i jeden z najważniejszych sędziów belly dance
w świecie.
Boyko Pavel na Ukrainie wraz z Ireną Bous i Eleną Radchenko
to "święta trójca" od sędziowania belly dance

Sira Ilona kiedyś nawet tańczyła belly dance.
We wrześniu było szkolenie sędziów w PTT i choreograf z Rosji szczegółowo
uczyła zasad kompozycji również pod kątem belly dance.
Polski sędzia - Bałabuszek był na nim obecny.

Poza tym każdy z tych sędziów jest sędziom międzynarodowym.

Jeśli chodzi o przepisy i niejasności to już na początku tego wątku sporo się wypowiadałam
i nie sądziłam , że mogą być niedomówienia.
Na mojej stronie niezmiennie są informacje dotyczące konkursowego
belly dance. Na stronie http://www.ido-dance.com/ przepisy były i będą nadal.
Warto zaglądać często bo mają podobno ulec zmianom.

Myślę, że również w trakcie imprezy, przed i po starałam się
wiele wyjaśniać. Ale......

O ilość startujących i kibiców, myślę, że to my tancerki powinnyśmy
zadbać.
Forum daje ogromne możliwości propagowania tego pięknego tańca.

Odpowiadam na pytanie Sakiny- wolno tańczyć puki sił starczy.:D
Zapraszam do udziału w turniejach.
Dziękujemy za gratulacje i również gratulujemy finalistkom.
Pozdrawiam

Miranda
17-12-2009, 00:54
Mimo iż polskie tancerki uwielbiają narzekać na sędziów to Was zawiodę
Hehe, faktycznie, wygląda na to, że skandale i niesprawiedliwości wywołują większe zainteresowanie na forum.:D
Tak, w tym roku nie ma się do czego przyczepić. Atmosfera wśród zawodniczek była wymarzona i mam nadzieję, że na przyszłych konkursach nie ulegnie ona zmianie. Niech żałują te, które zrezygnowały ze startu!

Rosalia
17-12-2009, 01:02
Hehe, faktycznie, wygląda na to, że skandale i niesprawiedliwości wywołują większe zainteresowanie na forum.:D
Tak, w tym roku nie ma się do czego przyczepić. Atmosfera wśród zawodniczek była wymarzona i mam nadzieję, że na przyszłych konkursach nie ulegnie ona zmianie. Niech żałują te, które zrezygnowały ze startu!

Amen! i Alleluja! :D:D:D:D:D:D:D:D:D

Varda
17-12-2009, 09:54
Co oznaczają ABCD?..:)
O dżizas, zajecie ostatniego miejsca to sroga nauczka:) Ale:"Nic tak nie zawodzi jak sukces, bo niczego nie moźna się z niego nauczyć":)

ladyhawke
17-12-2009, 10:12
O dżizas, zajecie ostatniego miejsca to sroga nauczka:) Ale:"Nic tak nie zawodzi jak sukces, bo niczego nie moźna się z niego nauczyć":)

Ja ci gratuluje odwagi i tego ze potrafisz wyciagac wnioski, ze mobilizuje to ciebie do pracy, a nie ze zwalasz swoje takie czy inne miejsce na to ze sedziowe sa tacy czy inni. Chyle czola, brawo.

Almass
17-12-2009, 10:35

Właśnie, też się zastanawiam. Chyba każda literka jest przyporządkowana każdemu sędziemu? No cóż, nie spodobałyśmy się, chlip. Ale taniec konkursowy rządzi się swoimi prawami. Zresztą było już to tyle razy poruszane na tym forum ,że nie ma sensu znowu się rozpisywać. Ważne żeby kochać to co się robi i były osoby, które chcą to oglądać. A doświadczenia z takich zawodów są zawsze bardzo cenne.

MartaL
17-12-2009, 11:20
Zgadzam się z Tobą Kasiu! Cieszę się, że mogłam zobaczyć jak wygląda taki większy turniej - to był mój 1 raz i dał mi mnóstwo wiedzy i jeszcze więcej zapału do uczestniczenia w innych:) Cieszę się, że mogłam obejrzeć tyle różnych pokazów w Waszym wykonaniu!:)

Pozdrawiam
Marta Lewsza

Miranda
17-12-2009, 13:59
Dziewczyny, spoko luz, jak mawia młodzież!:D Każdy przez to przechodzi. Pisać można nie wiadomo co i nie wiadomo ile, a i tak najlepiej się zrozumie, jak się tego doświadczy na własnej skórze... (patrz: zeszłoroczne ME w Mińsku :D)

Kilka zasad jednak mogę "przyszłym pokoleniom" sformułować:

1. Przede wszystkim taniec powinien być w stylu "megance", czyli przekrojowy, pokazujący całe spektrum umiejętności tancerki. Częste zmiany tempa i rytmu, przy których tancerka demonstruje swoją błyskawiczną reakcję, krótka wstawka folklorystyczna (np. saidi), krótka wstawka drum solo... Więcej informacji: http://taniecbrzuchainci.wordpress.com/konkursy/
lub http://www.sihir.pl/sekcja-sportowa.html
2. Wykorzystanie przestrzeni! Na to należy położyć szczególny nacisk. Nie jest mile widziane spędzanie zbyt długiego czasu w jednym miejscu.
3. Taniec musi być "mocno nasycony ruchami", tzn. powinien zawierać ich dużą ilość, nawet, jak słyszałam, "więcej, niż sugeruje muzyka". Momenty zatrzymania, które podziwiamy u niektórych tancerek, na konkursie nie znajdują uznania.
4. Nie należy tańczyć "do sędziów"! Tzn. patrzeć na nich, wdzięczyć się itp. Taniec powinien być skierowany do publiczności (nawet jeśli jej nie ma).
5. Image. Strój oczywiście musi pasować do tancerki i do tańca, ale musi też mieć w sobie "to coś", żeby w jakiś sposób zwracał na siebie uwagę. "To coś" może być nawet kiczowate. Znany przykład: Arina Firsowa i jej zebra z różowymi kwiatkami, albo czerwone rękawiczki.
6. Włosy powinny być zadbane, rozczesane, ufryzowane, ale jednocześnie muszą ładnie pracować w tańcu. Nie powinny być za bardzo spięte do tyłu.
7. Makijaż musi być mocny, wręcz przesadzony, aby był widoczny nawet z ostatniego rzędu. (Dobry efekt dają ogromne sztuczne rzęsy.)
8. Równie wyrazista i przesadzona musi być mimika tancerki. Jeśli uśmiech - to "dookoła głowy", jeśli rozpacz - to maksymalnie przeteatralizowana. Niedopuszczalny jest taniec "bez twarzy", czyli z miną neutralną. (i broń Boże, nie ze wzrokiem spuszczonym w dół!)
9. Podobno sędziowie doceniają też u tancerek swobodne, "luzackie" podejście do tańca.
10. O technice chyba pisać nie ma potrzeby - musi być perfekcyjna. Obciągnięte stopy, proste plecy, równowaga w obrotach, izolacje...

Jeśli ktoś ma coś do dodania w tej kwestii - śmiało!

Sakina
17-12-2009, 16:00
Hmm...a czy wiele się zmieniło od czasów kiedy Rasha sędziowała? CZy to nie ten konkurs zupełnie? Mam takie wrażenie jakby to się wszystko kurczyło zamiast rozszerzać? A moze wcześniej startowały raczej dziewczęta od Rashy? Teraz większa rozmaitosć szkół. No ale gdzie się podziały dziewczęta z dawnych lat?

Almass
17-12-2009, 16:45
Fakt, że w tym roku frekwencja była sporo mniejsza niz rok wczesniej głównie przez to , że nie przyjechały żadne zawodniczki z innych krajów. Nie byłam na poprzednich edycjach tego konkursu w Mikołajkach, jedynie na Mistrzostwach Polski, wiec cięzko powiedzieć ile sie zmieniło. Nie jest jednak tak, że kiedyś startowały w wiekszości zawodniczki od Rashy.. Rok temu były od niej może z 2 osoby.

Nunah
17-12-2009, 16:51
Zdecydowanie w tym roku winą słabej frekwencji był brak zawodniczek spoza Polski - szkoda :)
Warto zapamiętać to, co wypisała Miranda - super jest tak przeanalizować swój start i porównać: "Aha, czyli to był błąd!". Ale mimo wszystko to, co powiedzieli sami sędziowie - tańczymy dla siebie, a nie dla nich. Dlatego nie można sobie brać bardzo do serca wyników konkursów :)

Eyyam
18-12-2009, 00:51
FILM:
Na stronie głównej festiwalu http://www.danceweek.org/mikolajki/
jest zamieszczony film z finału. W trakcie trwania festiwalu - w zeszłym tygodniu, relacje zmieniały się, więc i film z naszych mistrzostw może zostać zmieniony, może będzie pare dni...a może do jutra...miłego oglądania;).

...i moje wrażenia
Odpoczęłam po dalekiej podróży i ochłonęłam z emocji, zatem dołączę się do relacji.
Na wstępie chcę podziękować wszystkim uczestniczkom mistrzostw za przemiłą atmosferę:love:! Czułam się jakbym była na jakimś festiwalu gdy wszyscy się przygotowują i pomagają sobie wspólnie za kulisami, niż na konkursie!

Jestem zaszczycona, że znalazłam sie w finale i wśród tancerek o tak różnych stylach. Przyznaję oglądając kolejny raz DVD nabieram coraz więcej przekonania, że sędziowie mieli nie łatwy wybór, poziom finalistek był wysoki i każda jak już wspomniałam była zupełnie inna....a kryteria te same dla wszystkich. Podsumowując - konkurs podlegał pod zasady IDO, zatem wszyscy wiemy, że choć byłaby doskonała tancerka w stylu egipskim, to i tak liczy się styl rosyjski na tego typu konkursach i jadąc na mistrzostwa podległe pod IDO to trzeba wziąć pod uwagę.
...nie zrażać się jeśli tańczy się w innym stylu;), nie o to chodzi, bądźmy tak różne, inspirujmy się nawzajem....jak wszystkie zaczniemy tańczyć w 1 stylu nie będzie to dobre dla rozwoju tańca w Polsce.

Dla mnie konkurs był kolejnym doświadczeniem i wzbudzeniem kolejnych ambicji. Szkoda, że tak mało mimo wszytko nas startuje z Polski w konkursach, a szczególnie instruktorek. ...tak, mamy trudniejsze zadanie, bo instruktorki ocenia się "podwójnie", hehe...:p

Od siebie dodam że tańcem urzekły mnie najbardziej Marta Nowicka - delikatnością, powabem i techniką oraz Dorota Maciocha(Nunah) i tak mi żal, że Dorota nie dostała się do finału, tańczyła tak dojrzale "Tamil" - Mario Kirlis, czemu to podkreślam, bo Dorota jest jedną z młodszych tancerek, ale już bardzo rozumie t.orient. - to się chwali! :thumbsup:

Nie mamy jeszcze w Polsce licznych festiwali i wielu wielkich scenicznych gali orientalnych, ale będąc na widowni tego konkursu można było poczuć się jak na festiwalu zapewne! Zachęcam fanki/fanów belly dance'u do licznego przybycia na kolejne nasze krajowe konkursy;). Do zobaczenia! :serce:

Miranda
18-12-2009, 14:45
Dziękujemy za opinię, Eyyam! Powtórzę się jednak, że warto było się wybrać na konkurs dla takiej integracji i poznania wielu osób, które wcześniej znało się tylko ze słyszenia albo z forum.

Mam jeszcze takie dwie refleksje:

Dostałam w końcu nauczkę, że należy się porządnie przygotowywać do WSZYSTKICH ewentualnych etapów, a nie usprawiedliwiać, że "E, do finału i tak na pewno nie dojdę". Wszystko jest możliwe.

Zauważyłam też, że pogwałcenie pewnych punktów regulaminu (nie zmienienie stroju do finału, nie przestrzeganie długości utworu) nie powoduje dyskwalifikacji zawodniczki, a jedynie obniżenie punktacji. Stąd dobrym tancerkom pewne rzeczy uchodzą płazem, bo przy wysokiej punktacji za technikę i inne rzeczy drobna obniżka już wiele nie zaszkodzi.

Eyyam
18-12-2009, 16:34
Mirando, co za słowa TY - do finału nie dojdziesz, no nie! od Ciebie słyszeć takie słowa!!! Nawet nie powtarzaj drugi raz! HEHEHEHE! Kto jak kto ale Ty w finale - to oczywiste! ...i dobra - nie słodzę:D,no!

...a tak do rzeczy, też zauważyłam, że pomimo ścisłych zasad zdarzają się takie niedociągnięcia...i nic się z tym nie dzieje, pytanie czy za rok będzie to sprecyzowane? czy zatem warto się przygotowywać, niekiedy spędzać godziny, nawet na wynajętej sali i inwestować w to pieniądzę..poza wszystkimi kosztami(hotel, podróż,stroje itd. itp....), gdy zdarzają się osoby zupełnie nie przygotowane do finału...o szyciu strojów już nie wspomnę...można by podsumować, że czasem to jak "loteria", a odmienne oceny sędziów, są bardzo subiektywne, bo przy stylach odmiennych od rosyjskiego muszą oni starać się dopasować oceny do różnie tańczących tancerek, niekiedy staje się to krzywdzące gdy ktoś tańczy taniec orientalny bardzo orientalnie a spada na 5 miejsce lub nie wejdzie do finału....bo nie preferuje tego stylu, a może na innym konkursie zdobyłby czołowe miejsce? Tak, już pisałam trzeba się dostosować i zrozumieć, że konkurs ma takie kryteria, tylko czemu zasady są łamane i nie ma to konsekwencji....?

Mam nadzieję, że to się zmieni i nie będzie tylu niewiadomych i zasady będą zasadami! Mam nadzieję również, że nie ulegniemy wszystkie stylowi rosyjskiemu - po to aby wygrywać tylko w kierunku jednej strony świata, tym bardziej że taniec orientalny wywodzi się nie z tego obszaru....;) ...co nie znaczy, że nie cieszę się, że mamy tancerki tego również stylu w Polsce: Patrycja z Rosalią odnoszą liczne sukcesy - gratulacje dziewczyny, że znalazłyście swój styl, w którym czujecie się najlepiej! :serce:

nie ma naszego filmu jako głównego, ale jeśli jest inny to trzeba go przewinąć do końca i potem się pojawiają wszsytkie filmy z całego festiwalu, a wśród nich "Belly Dance Adults", zatem nadal jest dostępny dla zainteresowanych;).

Pozdrowienia:love:,
Eyyam

Dostałam w końcu nauczkę, że należy się porządnie przygotowywać do WSZYSTKICH ewentualnych etapów, a nie usprawiedliwiać, że "E, do finału i tak na pewno nie dojdę". Wszystko jest możliwe.

Zauważyłam też, że pogwałcenie pewnych punktów regulaminu (nie zmienienie stroju do finału, nie przestrzeganie długości utworu) nie powoduje dyskwalifikacji zawodniczki, a jedynie obniżenie punktacji. Stąd dobrym tancerkom pewne rzeczy uchodzą płazem, bo przy wysokiej punktacji za technikę i inne rzeczy drobna obniżka już wiele nie zaszkodzi.

Ayça
18-12-2009, 20:32
Ewelinko pozwolę się Tobą pochwalić.
Byłaś boska.
Same zobaczcie :)
MIKOLAJKI WORLD DANCE WEEK 2009 - BELLY DANCE COMPETITION Eyyam Ewelina Turek

http://www.youtube.com/watch?v=-eYlK-dPMOE

Miranda
18-12-2009, 22:53
Eyyam, no jasne, że musiałam przejść do finału! Przecież ktoś musi być w finale ostatni! :D

Co do regulaminu... Czy sugerujesz, że należałoby całkiem dyskwalifikować zawodniczki za nieprzestrzeganie pewnych punktów regulaminu? Początkowo pomyślałam, że to zbyt surowa kara, ale z drugiej strony... Po to jest regulamin, żeby go przestrzegać. Oczywiście, te niedociągnięcia, które zdarzyły się niektórym dziewczynom, wynikły z tego, o czym wcześniej wspomniałam - nie spodziewały się awansu do finału. Niemniej jednak w przyszłości co lepsze i pewniejsze siebie tancerki mogą zacząć świadomie przekraczać regulamin... Nie, nie wiem co o tej sprawie myśleć.

A co do stylu... Jeśli ktoś ma na celu tego typu zawody WYGRYWAĆ, to niestety, musi polubić "rosyjski styl". Jeśli jednak cele są inne (samodoskonalenie się, nabywanie doświadczenia scenicznego itp.), to spokojnie może zostać przy swoim. Zobaczymy, jak będzie w nowym regulaminie, który ponoć ma uczynić klasykę jeszcze bardziej klasyczną. Ciekawe, w którą stronę to pójdzie. :)

Haniya
19-12-2009, 09:53
dla mnie występ na festiwalu był baaaardzo ciekawym doświadczeniem:D no i oczywiście miałam możliwość poznania tak wspaniałych osób jak Wy!!

co do tego jaki styl jest preferowany: osobiście uważam, że nieważnym jest czy ktoś tańczy bardziej po "rosyjsku" czy "egipsku" czy "turecku" najważniejsze jest by mieć możliwość wyciągnięcia jakiś wniosków na przyszłość by być jeszcze lepszym, by się ciągle doskonalić :)

strasznie żałuję, że nie zostałam by obejrzeć Wasze finałowe występy, mam nadzieję, że mi to wybaczycie (czasem z nauką i mężczyznami nie da się wygrać), bo tańczyłyście wspaniale:love:- ja bym dała same pierwsze miejsca;)!!

Eyyam
19-12-2009, 16:47
Ojojojojooj....ale nie powinnaś to być Ty;)!...ach te Twoje poczucie humoru!....psyt>>>"ostatni będą pierwszymi" - Radom już niedługo!:D

Eyyam, no jasne, że musiałam przejść do finału! Przecież ktoś musi być w finale ostatni! :D

....a tak do rzeczy - ponownie...
W kwestii dyskwalifikacji pojawia się dylemat, w sytuacji gdy przeważa wysoka jakość tańca nad tymi drugorzędnymi punktami regulaminu! Szczerze mówiąc sama do końca nie wiem(nie jestem jeszcze sędzią tanecznym), czy ten sam strój jaki miała Maria Zając(3 miejsce) lub niewłaściwa długość muzyki(tu: Mirando podaj przykład jeśli zauważyłaś, proszę). Wiemy, że Maria dostała częściowo obniżoną punktację od części sędziów, a od drugiej części nie...więc do końca sytuacja jest nie jasna, dla nas....jedni wzięli to pod uwagę, inni nie...? W moim osobistym odczuciu: do końca nie wiadomo, czy się przygotowywać w 100% i przestrzegać wszystkich reguł na następnych mistrzostwach, skoro i tak na żywo sytuacja potrafi nas zaskoczyć...np. mniejszą ilością rund...nie było ani 1/8 ani 1/4....tylko 2 rundy 1/2 i Finał, zawsze wszystko wychodzi w trakcie, ale fakt - ta kwestia jest oczywista, bo zależy od ilości zawodniczek, tego nigdy nie przewidzimy. A pozostałe reguły, mam nadzieję że w przyszłości będą bardziej stałe i sprecyzowane...chociaż, co roku / czy pół roku jak czytam na forum relacje z konkursów, to zawsze są jakieś nowe niewiadome i 1000 dylematów, niedomówień....ech:blink:.
A przygotowane powinny być wszystkie zawodniczki do finału!!! Jakby nie tańczyły - to nie ważne, po prostu niektórym może brak pewności siebie i nie wierzą w swoje siły - a nie powinny, życie potrafi zaskoczyć;)! ...pytanie drugie: po co przyjeżdżamy na konkurs - nie przygotowane do wszystkich rund i omijając reguły, o których tak głośno tu na forum, w regulaminach IDO? Dla osób, które traktują takie zawody poważnie i wkładają w przygotowanie dużo pracy, bywa to lekko krzywdzące, jeśli jednak pkt regulaminu dla innych okazują się nie ważne.

Co do regulaminu... Czy sugerujesz, że należałoby całkiem dyskwalifikować zawodniczki za nieprzestrzeganie pewnych punktów regulaminu? Początkowo pomyślałam, że to zbyt surowa kara, ale z drugiej strony... Po to jest regulamin, żeby go przestrzegać. Oczywiście, te niedociągnięcia, które zdarzyły się niektórym dziewczynom, wynikły z tego, o czym wcześniej wspomniałam - nie spodziewały się awansu do finału. Niemniej jednak w przyszłości co lepsze i pewniejsze siebie tancerki mogą zacząć świadomie przekraczać regulamin... Nie, nie wiem co o tej sprawie myśleć.

Miranda
19-12-2009, 17:58
...pytanie drugie: po co przyjeżdżamy na konkurs - nie przygotowane do wszystkich rund i omijając reguły, o których tak głośno tu na forum, w regulaminach IDO? Dla osób, które traktują takie zawody poważnie i wkładają w przygotowanie dużo pracy, bywa to lekko krzywdzące, jeśli jednak pkt regulaminu dla innych okazują się nie ważne.

A to prawda... Zapomniałam o tej stronie medalu. Chciałabym zatem z tego miejsca przeprosić wszystkie dziewczyny, które nie dostały się do finału, a miały do niego przygotowaną choreografię, w przeciwieństwie do mnie. Fakt, można było się poczuć skrzywdzonym.

Almass
19-12-2009, 18:16
A to prawda... Zapomniałam o tej stronie medalu. Chciałabym zatem z tego miejsca przeprosić wszystkie dziewczyny, które nie dostały się do finału, a miały do niego przygotowaną choreografię, w przeciwieństwie do mnie. Fakt, można było się poczuć skrzywdzonym.
Mirando, tu nie ma za co przepraszać tylko cieszyć się zajętym miejscem. Przecież sędziowie nie umieją przepowiadać przyszłości by stwierdzić "hmm ona na pewno przygotowała coś ciekawego na finał wiec ją przepuśćmy":) Takie są już konkursy, że jedni przechodzą dalej a inni nie. Za rok może być zupełnie odwrotnie, kto to wie! Najważniejsze to cieszyć się z sukcesów i nie załamywać porażkami. I nie warto rozkładać tego na części pierwsze. Eso es la vida...;)

Malikah (Alexa)
19-12-2009, 22:35
A co w tym roku jest w Radomiu? I kiedy?

Miranda
19-12-2009, 22:43
A co w tym roku jest w Radomiu? I kiedy?

W tym roku już były, znaczy Mistrzostwa Polski.:D Następne, w 2010, będą już nie w Radomiu, a gdzieś pod Poznaniem.

Nunah
19-12-2009, 22:48
Tak jak pisała wcześniej Rosalia Mistrzostwa Polski 2010 odbędą się w Tarnowie Podgórnym w dniach 28-30 maja 2010 :)

Malikah (Alexa)
19-12-2009, 22:50
Dokładnie tak:)
Czyli Radom w w 2010 nic nie organizuje dla naszych brzuszków?

Nunah
19-12-2009, 22:53
Szykuje się chyba tylko zmiana miejsca - wszystko pozostaje tak samo jak w tym roku (?) tak przynajmniej zrozumiałam :)

Anielskaharmonia
19-12-2009, 23:08
Ewelino, gdy oglądałam filmik z Twoim występem cały czas miałam uśmiech na twarzy :). Bardzo miło się na twój taniec i na Ciebie samą :). Szczere gratulacje :):D. Mam nadzieję, ze wkrótce nadarzy się możliwość osobistego spotkania.

Inci
19-12-2009, 23:26
W tym roku już były, znaczy Mistrzostwa Polski.:D Następne, w 2010, będą już nie w Radomiu, a gdzieś pod Poznaniem.

W 2010 nasze mistrzostwa będą w towarzystwie z ;
Synchro Dance, Techno, Belly Dance, Tap Dance, Break Dance, Tańce Par , Street Dance Show -
Tarnowo Podgórne - 28./29./30.05.2010 r.

Jest trochę czasu na przygotowania.

Eyyam
19-12-2009, 23:36
Droga Ayça,
:love:Dziękuję za uznanie:).

Ewelinko pozwolę się Tobą pochwalić.
Byłaś boska.
Same zobaczcie :)

Witaj Anielskaharmonio,
Niezmiernie mi miło:embarrest:, dziękuję:)! Mam ogromną nadzieję, że się spotkamy niedługo i nie jeden raz;).

Ewelino, gdy oglądałam filmik z Twoim występem cały czas miałam uśmiech na twarzy :). Bardzo miło się na twój taniec i na Ciebie samą :). Szczere gratulacje :):D. Mam nadzieję, ze wkrótce nadarzy się możliwość osobistego spotkania.

Orientalnie Was pozdrawiam:serce:,
Eyyam

Eyyam
21-12-2009, 17:35
Ponownie pochwalę Nunah;).
Bardzo mi się podoba Twoja klasyka i dopinguję Twój rozwój w tańcu:)!
....i ta cudna muzyka - świetny, wysmakowany wybór;).

Nunah - World Dance Week Mikołajki 2009 1/2 finał

http://www.youtube.com/watch?v=a6ABm0FDrh0

Nunah
21-12-2009, 17:50
Dziękuję, Kochana - za pomoc przy filmie i motywujące opinie :) Buziaki.

Firyal
21-12-2009, 17:53
Nunah - bardzo się rozwinęłaś, odkąd widziałam ostatnio Twój taniec, gratuluję!:)

Eyyam
21-12-2009, 17:59
Nie ma sprawy;), z przyjemnością pomogłam.
...oglądam n-ty raz i za każdym razem ulegam temu najważniejszemu w tańcu - Twoim emocjom! Powodzenia, trzymam kciuki za następne mistrzostwa...i do zobaczenia na nich:D.

Dziękuję, Kochana - za pomoc przy filmie i motywujące opinie :) Buziaki.

Catalina
21-12-2009, 18:43
Rowniez gratuluje wszystkim laureatkom, ale tez tym, ktore nie dostaly sie do finalu, ale walczyly! :)

Konkurs to najlepszy sposob na weryfikacje swoich umiejetnosci.

Czy ktoras moglaby wyjasnic zawilosci punktacji? Bralam udzial po raz pierwszy w takiego rodzaju turnieju, wiec i ta czesc jest dla mnie nowoscia. Dziewczyny, co oznacza ABCD oraz RDSum-M?

Chcialabym na podstawie punktacji wyciagnac wnioski na przyszlosc :)

Pozdrawiam Was wszystkie :* i do zobaczenia na nastepnych turniejach.

Inci
21-12-2009, 19:06
Dziewczyny, co oznacza ABCD oraz RDSum-M?

ABCDE - to sędziowie.
Główny Sennewald Jacek Poland

A Sira Ilona Ukraine

B Boyko Pavel Ukraine

C Srdic Velibor Bo&#182;nia

D Kokoulin
Andrey Russia

E Bałabuszek Piotr Poland

Patrząc na tabelkę możesz sprawdzić jak sędziowie oceniali i który , której zawodniczce dał awans do finału( stawiająć X)

RDSum-M - to ilość sędziów typujących daną zawodniczkę do finału.

Haniya
22-12-2009, 10:54
Nunah tańczysz z takim wdziękiem!! wspaniale:love:

Moon
22-12-2009, 11:23
Kilka zasad jednak mogę "przyszłym pokoleniom" sformułować:

Bardzo dziękuję Mirando, właśnie o takie szczegóły mi chodziło. To esencja, która będzie doskonałym przewodnikiem dla wszystkich dziewczyn do przygotowań.
Rozwiałaś wiele moich wątpliwości z oglądanych filmików po mistrzostwach. Teraz potrafię zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej zostały ocenione. Choć nie ze wszystkimi ocenami się zgadzam.;)

ShirinGol
22-12-2009, 20:06
Rozwiałaś wiele moich wątpliwości z oglądanych filmików po mistrzostwach. Teraz potrafię zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej zostały ocenione. Choć nie ze wszystkimi ocenami się zgadzam.;)

O, a gdzie oglądałaś te filmiki? Faktycznie trzeba je kupić na DVD? Bo oprócz filmu Nunah ja nic nie znalazłam... Jeśli znasz jakiś link online, to podziel się proszę :)

Aaaaaaa, dobra dobra, sama znalazłam! I gdyby ktoś chciał, to tu jest bezpośredni link i nie trzeba przewijać do końca tego męczącego filmu z dziećmi, żeby dotrzeć bezpośrednio do TB :-)
http://www.esporttv.pl/index.php?discpl=18

Catalina
23-12-2009, 03:21
Wlasnie obejrzalam film z finalu na stronie, i musze wyrazic swoj podziw dla Rosalii: Rosalio brawooooo!!! Takich jaj nam potrzeba w polskim tancu orientalnym!!! Widzialam tez na zywo, ale dopiero teraz jestem w stanie na chlodno ocenic.

Wiele z Was krytykuje rosyjski styl, ale mi nasuwa sie na mysl taka refleksja, ze to dopiero jest taniec pelen emocji. Taki taniec to na pewno nie jest mdle machanie bioderkiem ;), ktorego akurat w naszym kraju nie brakuje takze wsrod instruktorek.

Mała tancereczka
23-12-2009, 10:19
Wlasnie obejrzalam film z finalu na stronie, i musze wyrazic swoj podziw dla Rosalii: Rosalio brawooooo!!! Takich jaj nam potrzeba w polskim tancu orientalnym!!! Widzialam tez na zywo, ale dopiero teraz jestem w stanie na chlodno ocenic.

Wiele z Was krytykuje rosyjski styl, ale mi nasuwa sie na mysl taka refleksja, ze to dopiero jest taniec pelen emocji. Taki taniec to na pewno nie jest mdle machanie bioderkiem ;), ktorego akurat w naszym kraju nie brakuje takze wsrod instruktorek.

Ale też wielu dziewczynom podoba się ten styl warto dodać aby być szczerym i sprawiedliwym ;):)

Chciałam się zapytać w której minucie występują nasze dziewczyny bo przewijając nie mogłam na nie trafić.

Hurricare
23-12-2009, 11:29
Chciałam się zapytać w której minucie występują nasze dziewczyny bo przewijając nie mogłam na nie trafić.
Na tym filmiku nie ma finału belly, trzeba poszukać w prawym panelu wśród innych filmików FINAL BELLY DANCE ADULTS

klymenystra
23-12-2009, 12:02
Mi tez sie w miare podoba rosyjski styl, ale w wykonaniu Rosalii i Patrycji :) Tzn one nie przeginaja jak Rosjanki, ani w udawaniu emocji ani w strojach, a taniec jest zywy i ciekawy :)
Mdle machanie bioderkiem, chocby i najpiekniejsze, jest potwornie nudne, smiem twierdziec, ze wiekszosc tancerek, nawet utytulowanych tak tanczy ;)

Firyal
23-12-2009, 12:39
Hm, znam dużo tancerek polskich, które mdło biodrem nie machają;) A mnie się rosyjski styl tańca nie podoba, bo mam wrażenie, oglądając Rosjanki, że te emocje są sztucznie wyuczone:) Może to tylko wrażenie, bo Rosjanek na żywo nie widziałam, mimo to na pewno w rosyjski styl tańca nie pójdę.

Nunah
23-12-2009, 12:54
Co do emocji - nie jesteśmy w stanie odebrać energii tancerki ani odczytać jej emocji w trakcie wykonywania tańca nie widząc jej na żywo. Dlatego nie przesadzałabym w drugą stronę i nie mówiła o braku emocji u tancerek które nie tańczą stylu rosyjskiego (nazywając ich taniec mdłym), zwłaszcza jeśli nie widziałam ich na żywo :)

Inci
23-12-2009, 13:42
A mnie się rosyjski styl tańca nie podoba, bo mam wrażenie, oglądając Rosjanki, że te emocje są sztucznie wyuczone.

Dobra tancerka raczej nie pokazuje swoich emocji na scenie.
Nikt chyba nie chce oglądać wściekłości tancerki, która tuz przed występem odebrała telefon z przykrą wiadomością.
Nie lubimy widzieć jak bardzo boi się naszej oceny . ( na zawodach oceny sędziów).
Wszystkie swoje emocje - zwłaszcza te negatywne zostawiamy przed wejściem na scenę. Na scenie gramy.
Jeśli tancerka jest daleko od widzów- zrozumiałe,że jej miny, gesty muszą być baaaaaaaaaardzo wyraziste, żeby się nie zamazały.
Duża scena wymaga też zagospodarowania - tancerka nie może za wiele czasu tańczyć w jednym punkcie. ( z daleka może to wyglądać jakby tancerka zmęczyła się i przystanęła żeby odpocząć- na tą kwestię zwracali uwagę tez sędziowie z Radomia)
Taniec konkursowy rządzi się swoimi prawami. Rosjanki biorą udział w konkursach od lat i to w ogromnej ilości konkursów. Możemy się od nich uczyć- jeśli oczywiście chcemy:)

Firyal
23-12-2009, 16:56
Chodziło mi raczej o to, że Rosjanki, które oglądam na YT pokazując emocje wyglądają nieszczerze - jakby im ktoś powiedział, że w tym momencie mają zrobić tragiczną minę, a troszkę dalej się uśmiechnąć.
Sprawia to na mnie wrażenie sztuczności tych emocji. Kiedy się układa choreografie to bardzo wiele zależy od muzyki - mówimy wtedy, że "czujemy" piosenkę. Kiedy ją czujemy możemy pokazać emocje, które w nas wzbudza - smutek, tragizm, a także szczerą wesołość czy uczucie niebywałej błogości. Zwykle wtedy te emocje są odbierane przez widza pozytywnie, bo nawet na odległość widać, że tancerka CIESZY się tym co tańczy lub o mało łzy jej nie lecą, gdy tańczy smutny fragment...

Postaram się kiedyś zobaczyć Rosjanki tańczące na żywo, może to złudzenie wywołane filmami:)

P.S. Obejrzałam właśnie film z mistrzostw - taką szczerą radość wyraźnie widać w wykonywanym przez Rosalię drum solo:)

martanowicka
27-12-2009, 00:31
Ja również dziękuję za wspaniałą atmosferę i to, że miałam okazję poznać kilka forumowiczek:)
Mam nadzieję do zobaczenia niedługo
Dorzucam mój filmik z finału
Marta Nowicka ( world dance week Mikołajki 2009 finał )

http://www.youtube.com/watch?v=t9VkykIBVxE

Zaina
27-12-2009, 00:52
Dorzucam mój filmik z finału

... w którym ja się zakochałam...
ale o tym to już wiesz...Przepraszam, że się powtarzam...musiałam:D:D

Nailah
27-12-2009, 12:36

Brawo, Marta!:biggrin::serce:

avocado2
27-12-2009, 12:59
Marto! Brawo! Wyglądasz jak baletnica, która postanowiła zatańczyć taniec brzucha :-)
Piękny występ, pełen gracji i elegancji.

Almass
27-12-2009, 13:47
Mnie również występ Marty się niezmiernie podobał. Był pełen gracji i delikatności. Brawo!!

Miranda
04-01-2010, 23:41
Mario, moim zdaniem byłaś największym odkryciem tego konkursu. Gdyby nie ten nieszczęsny strój... zwyczajnie mogłaś go wygrać! Gratuluję tak znakomitego debiutu!:thumbsup::)

Nazli
04-01-2010, 23:42
....a tak do rzeczy - ponownie...
W kwestii dyskwalifikacji pojawia się dylemat, w sytuacji gdy przeważa wysoka jakość tańca nad tymi drugorzędnymi punktami regulaminu! Szczerze mówiąc sama do końca nie wiem(nie jestem jeszcze sędzią tanecznym), czy ten sam strój jaki miała Maria Zając(3 miejsce) lub niewłaściwa długość muzyki(tu: Mirando podaj przykład jeśli zauważyłaś, proszę). Wiemy, że Maria dostała częściowo obniżoną punktację od części sędziów, a od drugiej części nie...więc do końca sytuacja jest nie jasna, dla nas....jedni wzięli to pod uwagę, inni nie...?

Rzeczywiście nie byłam przygotowana do finały i nie miałam drugiego stroju gdyż jak wspomniałam nie spodziewałam się że się do niego dostanę- tym bardziej że był to dla mnie pierwszy tego typu konkurs. Z tego co się jednak orientuję fakt że nie zmieniłam stroju przypłaciłam ostatnim miejscem jakie otrzymałam od sędziego odpowiedzialnego właśnie za tą kwestię. Myślę że każdy sędzia ocenia inny element występu i tak brak mojego drugiego stroju został zauważony i oceniony jako ostatnie miejsce w finale.

Dziękuję Ci Mirando za miłe słowo, nie sądzę bym zajęła wyższe miejsce niż III nawet gdybym miała drugi strój, niemniej jednak fajnie słyszeć coś takiego:)

Catalina
16-01-2010, 16:21
Katarzyna Lewsza World Dance Week Mikołajki 2009

http://www.youtube.com/watch?v=oT4OMeJXAh0

Marta Lewsza World Dance Week 2009 Mikołajki

http://www.youtube.com/watch?v=P-aYXbmKmPM

Zapraszam do obejrzenia filmow mojego i siostry z polfinalu.
:)

Selena
27-10-2010, 19:22
Nie wiem czy dobrze sprawdziłam ale nie widzę kategorii belly dance w tegorocznym 10th World Danceweek w Mikołajkach :(
Czy rzeczywiście nie ma naszej kategorii w tym roku?

Nashita
28-10-2010, 15:31
Ja też nie widziałam.