Pokaż pełną wersję : Jaka jest różnica między stylami ATS i fusion?
Jaka jest różnica między tymi stylami?
W skrócie:
American Tribal Style to taniec improwizowany grupowy. Z przodu stoi tzw. liderka i tańczy, poprzez zauważalne tylko przez grupę sygnały (znaki dawane rękami) daje znać, jaka figura będzie tańczona jako następna. Odpowiednimi znakami sygnalizuje zmianę kroku i figury, dlatego grupa tańczy synchronicznie, choć nie mają przygotowanej wcześniej choreografii, lecz improwizują. Podczas tańca występują zmiany liderki - tzn. liderka oddaje liderowanie poprzez np. wycofanie się, a na jej miejsce wchodzi wtedy jakakolwiek tancerka z grupy i to ona przejmuje rolę liderki, teraz to ona decyduje, co będą tańczyć w danej chwili i sygnalizuje to grupie. ATS zawiera konkretne, ustalone figury, ponieważ jest to konieczne, by grupa mogła się porozumieć.
Tribal fusion nie jest tańcem liderowanym - tutaj, tak jak w tradycyjnym bellydance, występuje solistka lub grupa z gotową choreografią. Pod innymi względami, tribal fusion jest o wiele bardziej mroczny i zmysłowy od ATS. Tancerki ATS często noszą cygańskie spódnice, barwne i bogate stroje, ich taniec jest dumny i tajemniczy, lecz nieco bardziej pogodny od tańca tribal fusion. W fusion tancerki noszą ciemne stroje, ich taniec jest mroczny, zmysłowy, nieco agresywny. Występują w nim też zupełnie inne ruchy niż w ATS - więcej jest ruchów wężowych, wijących się.
Przykłady:
Fat Chance Belly Dance
ATS
http://www.youtube.com/watch?v=S52T9Zq2fYU
Zoe at Tribal Fest 7 Solo
Fusion
http://www.youtube.com/watch?v=NFXNZLsEVqw
Oto link do strony polskiej grupy tribal "Zaghareet", gdzie opisana jest historia tribalu i wiele ciekawych faktów na jego temat:
http://www.tribalbellydance.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=92&limit=1&limitstart=0
Co się stało ze stroną Yolandy? Zupełnie przestała istnieć czy jest teraz pod innym adresem? Kiedyś ją przeglądałam i teraz chętnie bym znów zajrzała, ale ten adres już nie działa :(
Zespół zmienił nazwę, więc pewnie szykują nową stronę. :)
Roksolanka (Naima)
16-07-2009, 22:31
??? Jak to?
Chyba przeoczyłam coś ważnego.
Niedobrze, muszę nadrobić.
Dzięki za cynk.
Że zmienił nazwę, wiadomo od co najmniej kilku miesięcy... :p Na Nanda Devi.
Roksolanka (Naima)
16-07-2009, 22:37
Ale wstyd....
I to ja nie wiem....
Ale wstyd...
scarabee
16-07-2009, 23:02
...a na Raqs Tribal występował jako Samarkanda ;) Zaiste, można się pogubić ;)
tak, tak wiem, ale i strony Nanda Devi nie ma
Dziewczyny, spokojnie. Jak wiemy wszystkie, Yola, jest baaardzo zajętą osobą i ma masę spraw na głowie. Uważam, że zamiast snuć jakiekolwiek domysły ;) po prostu trzeba poczekać, aż Yola umieści jakieś info od siebie (jeśli będzie oczywiście chciała:))
Tak jak napisała scarabee, grupa występuje teraz jako Samarkanda i tyle wiemy :-)
Chciałam zwrócić jeszcze uwagę na to, że wątek traktuje o różnicach między stylami ATS i Fusion, a Wy tutaj dziewczęta, prowadzicie pogawędkę nie na temat ;-)
oh, pouczające :D:D:D (żart)
Beata Dogan
12-09-2009, 22:49
Hej a propos zespołu ZAGHAREET tudzież NANDA DEVI rzeczywiście YOLANDA przeorganizowała zespół i zmieniłyśmy nazwę na SAMARKANDA,co do strony nowego zespołu jest w trakcie tworzenia,przepraszam FARIDO że nie na temat ale pomyślałam że rozwieję wasze wątpliwości .
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.