PDA

Pokaż pełną wersję : Bollywood dance i klasyka hinduska

DżalaMadija
31-10-2009, 20:55
Hej dziewczyny, nie wiem czy nie zostanę powieszona za taki w temat w dziale bellydance, ale oprócz tb tańczymy inne style, a bollywood dance jest związany z orientem - jak by nie patrzeć:) często też na imprezach orientalnych jest tańczony obok tańca brzucha i dla początkujących tancerek wydaje się pochodzić z tej samej rodziny co tb i tribal... no włąśnie wydaje się, ale jest zupełni inaczej:) często też można spotkać np na allegro ciuchy podpisane jednocześnie boollywood jaki bellydance i jak tu taki zwykły śmiertelnik ma się połapać?? pamiętam moją pierwsza lekcje bollywood - na zastępstwo modern bellydance (bo to w tedy tańczyłam:P) przyszła instruktorka tańca brzucha i bollywood no i zaproponowała choreografię hinduską, muzyka i ruchy tak mi się spodobały, że postanowiłam zapisać się na bollywood dance bo sądziłam, że będę mogła udoskonalać tym mój tb - w końcu orient to orient (tak myślałam:idea:) no cóż teraz jestem bardzo dobrze zorientowana w tym ,z e to zupełnie inne tańce:)
a jak to jest z waszą fascynacja ty tańcem/kinem/mehindi itp??

Ksiksi
01-11-2009, 12:04
Ja nie zakładałam tutaj takiego tematu ;) ponieważ praktycznie wszystko znajduję na bollywood.pl :D wydarzenia, warsztaty, tradycja, malowanie henną, stroje i oczywiście filmy:D
Moje pierwsze warsztaty to było połączenie tb i bolly, przy jednoczesnym zaznaczeniu różnic:p ale już wtedy znałam różnice, może nie tak szczegółowo jak teraz:) Swoje zainteresowania zaczęłam od Indii, potem w stronę tb, ale obecnie to w stronę belly i bolly:D Jak znajdę ciekawy warsztat z klasyki indyjskiej to niewiele się zastanawiam, bo jest tego o wiele mniej niż tb. Klasyki indyjskiej można się uczyć w paru miejscach w Polsce. Również o tym jest na bollywood.pl. Tańce indyjskie (klasyka czy też folklor) to temat bardzo szeroki, na wiele lat studiowania. Jak pewnie wiele z Was wie pierwsze dzwonki uczniowie dostają po 10 latach nauki co jest równoznaczne z gotowością do pierwszego występu scenicznego.

DżalaMadija
01-11-2009, 12:37
zgadzam się, też dość często zaglądam na bollywood.pl, ale wiele z nas zaczynało swoja przygodę z bellydance i boolywood jednocześnie... jestem ciekawa spostrzeżeń tancerek bd na ten temat:)

Ksiksi
01-11-2009, 12:53
Uważam, że jak ktoś lubi bollywood dance, to powinien znać tb (minimum podstawy), ponieważ często można zauważyć w owych choreografiach elementy tb, ale są też bez tb z folklorem i klasyką. Sądzę, że nie należy do muzyki indyjskiej zatańczyć tylko tb ja już widziałam:eek: chyba że wcześniej zaznaczymy, że będzie to tb do takiej muzyki i wyjaśnimy:)
Dla mnie bollywood dance to elementy klasyki, folkloru i tb, połączone w zgrabną całość dopasowane do tekstu piosenki i muzyki, chyba że już bardzo klasycznie to wtedy zatańczymy historię całą z lekkim unowocześniniem, żeby było takie bolly;) Oczywiście jak ma być to klasyka indyjska to zapowiadamy np.bharatanatyam
Ja uwielbiam folklor indyjski:D i tb również. Spotkałam już takie same ruchy i kroki ucząc się folkloru indyjskiego i tb, pod innymi nazwami ale było to samo:p więc jednak to orient i podobieństwa są;)