Pokaż pełną wersję : niesamowite dziewczyny tańczą z taką lekkością (tancerka turecka Didem)
BELLY DANCE !!!! KURDISH MUSIC !!!!
music is by the kurdish singer Tooraj. BIJI KURDISTAN !...kurdistan belly dancing dance kurdish kurd kurds kurdi iran persian touraj tooraj kurden kurdin kurde oriental shaking
BELLY DANCE !!!! KURDISH MUSIC !!!!
http://pl.youtube.com/watch?v=e7USzUTBeTM
I really like the dance of the girl in white costume!
She looks like a Didem :-\ Isn't She?? :rolleyes:
Piękne szczupłe dziewczyny... ;)
Udowadniają że dobre shimmy to technika a nie tłuszczyk :)
Haniya Kraków
18-09-2008, 21:44
To trzeba Didem przyznać- technike ma niesamowicie opanowaną
To jest Didem. Nie lubie jej stylu tańczenia.
MalenaSlav
18-09-2008, 23:23
Tez nie lubie Didem, okropnie chaotyczne rece i zarzucanie wlosami.
A ten watek to o czym tak w ogole jest? :)
hihii, Malenko, o niesamowitych dziewczynach, czyli o nas ;) !!! Ja też Didem nie lubię, bo jest zbyt gimnastyczna, a nie bellydensowa, bez wyrazu po prostu. Sama technika, bez tańca. I zgadzam się z Maleną, te ręce...
MalenaSlav
19-09-2008, 00:18
hihii, Malenko, o niesamowitych dziewczynach, czyli o nas ;) !!! Ja też Didem nie lubię, bo jest zbyt gimnastyczna, a nie bellydensowa, bez wyrazu po prostu. Sama technika, bez tańca. I zgadzam się z Maleną, te ręce...
aaa skoro o nas to juz mi sie podoba ;) tylko nie wiem czy do konca taka byla intencja zakladajacego ;)
gimnastyczna to fakt - apogeum jej gimnastycznosci byl pokaz z obrotami w szpagacie, pomylil sie biedaczce pokaz taneczny z olimpiada ;)
kaoruaki
19-09-2008, 13:15
otóż to, nie znam się, tańczę od niedawna, ale też bardziej przypomina mi jej taniec haotyczną gimnastykę. Mało w tym powabności płynności, takiej gracji..nie wiem jak to ująć. To tylko moje zdanie;)
Haniya Kraków
19-09-2008, 18:00
Moim zdaniem brak jej takiej tanecznej arabskiej duszy, przypomina raczej europejskie "gwiazdy" pop :(
A propos zarzucania włosami:) Mi się to akurat podoba. Sama po sobie widzę, że jak tak robię w tańcu to mi przybywa energii:)
cale nagranie przedstawia Didem. ciekawy styl ale rzeczywiscie za malo techniki bellydance. ladnie sie prezentuje ale nic poza tym.
Alienora
15-10-2008, 21:14
Yyyy mnie się nie bardzo podobało... A to zarzucanie wlosami, jakieś takie mało subtelne...
Na Didem trafiłam przeszukując YouTube w poszukiwaniu pierwszych informacji i TB. Wówczas wydawało mi się, że jest naprawdę niezła. Dziś, z perspektywy roku wydaje mi się, że jej występy są bardzo "sportowe", nie czuję aby był w nich jakiś przekaz, tajemnica, którą widzę u innych tancerek.
Didem uprawia chyba bardzo popowe belly dance. Za energiczne jak dla mnie. Nie ma w sobie łagodności i kobiecości. Przypomina mi fikającą kózkę:-)
Trudno się dziwić, ma 17 lat, nie oczekujmy po dziecku dojrzałości :) Skojarzenie z kózką... Hm, trafne, trafne.
Didem ma 17 lat ? Nie wiedziałam.
Born in 1986. To teraz już 22 :) Ale część tych filmików jest stara, można zajrzeć na YouTube, tam często jest napisane "17 year old turkish dancer" czy coś takiego. Didem zaczęła tańczyć publicznie mając 13 czy 14 lat i szczyt jej popularności przypadł właśnie na wiek 17-20 lat, kiedy tańczyła w programie TV, skąd pochodzi najwięcej filmików. Od sierpnia bieżącego roku nie tańczy już w tym programie, bo postanowiła wrócić do szkoły.
Dziękuję za wyczerpujące informacje :)
:redface:Ten filmik jest posklejany z wielu występów, dodano jednolity podkład muzyczny co jak już nie jedna z was zauważyła może wpłynąć ujemnie na odbiór występu. :pNo cóż, Didem jest tu śliczną, zgrabną giętką dziewczyną z długimi włosami, która z pewnością tańczy technicznie lepiej od niejednej tancerki. :DKiedy się uśmiecha wydaje się nieco cieplejsza, a nie taka stricte techniczna... Z pewnością może się podobać, ma też piękne stroje. Chciałabym ją zobaczyć za jakieś 10 - 15 lat, wtedy będzie miała więcej doświadczeń jako tancerka i jako kobieta, a z pewnością pokaże to w tańcu...:idea:;):rolleyes:
Ja wiem, że włosy mogą być "rekwizytem" w tańcu.. ale takie "trzepanie" psuje mi trochę efekt.. Sam taniec bez włosów (:P) podoba mi się :)
Mnie sie bardzo Didem podoba w tym filmiku, ale w drugiej części, zaczynającej sie od 3 minuty, ale najlepszy fragmentem, który robi na mnie wrażenie to około 4:35- 5:25. Jakie wyczucie rytmu!!!:eek:
Didem turkish bellydancer I
http://pl.youtube.com/watch?v=hkSdXlS62K0&feature=related
ojejku, ona tańczy na obcasach. Mnie by to przeszkadzalo. Poza tym, ona chyba wlaśnie taki popowy bellydance tańczy. Chudzina z niej.
A mnie się podoba ta Didem, jest prześliczna. Chciałabym mieć takie "zdyscyplinowane i punktualne" biodra!
Jedyne co tak naprawdę lubię u Didem, to jej buzia(wyjątkowo ładna) i stroje - często prawdziwe cudeńka. Może i jest technicznie dobra, to jednak jest taka szczuplutka, że kiedy tańczy, wydaje się być wycięta z papieru, taka dwuwymiarowa. Do tego tańczy raczej bez uczucia, ale to oczywiście tylko moje zdanie.
A ja kocham ją za technikę, traktuję jej taniec jako popis możliwości. Fakt, że brak w tym tańcu tzw. historii, czyli przemyślanej choreografii, w której znalazłyby się uczucia.
Ale i tak patrzę na to co robi z podziwem ;)
myślę że Didem ma podobny styl jak Rania
Chudzina z niej.
Jaka tam chudzina. Ona jest po prostu drobna. Mam taką samą budowę ciała i tak samo jestem drobna, więc wiem co mówię:smile1:
Dlatego pewnie czasem lubię popatrzeć na jej taniec. Chociaż jest bardzo zachowawczy. I nie czuję radości z tego tańca, a to dla mnie jest szalenie ważne. Biodra owszem poskromione, ale ktoś tu już pisał, że jest zbyt energiczna w tańcu. Powiedziałabym, że taka trochę nerwowa. To znaczy niby spokojna, bo stresu po niej nie widać, ale chwilami szarpie tym biodrem czy ręką. Oglądając Didem sama w niektórych momentach się spinam.
Layla1700
08-08-2009, 21:50
brak jej tajemniczości, magii jaka powinna towarzyszyć BD. Oglądając wystep powinniśmy przenieść się do krajów orientu, poczuć się jak na dalekiej odległej pustynii, patrzeć na tancerke jak na księżniczke lktóra swoim wdziekiem i tajemniczością uwodzi...:)
http://www.youtube.com/watch?v=FqcxcPGyyNA
Też chyba nikt nie wrzucał - Didem z assayą:
Didem Bellydance 10 w/ a Cane!
http://www.youtube.com/watch?v=NQYRz1M7b3Y&feature=fvw
Ktoś kiedyś pytał, do czego poza saidi można z laską zatańczyć :) Jak widać, do drum solo można ;)
Layla1700
01-10-2009, 22:37
według mnie jest to słabe i bz wyrazu.. ale moze się nieznam
Didem jest kontrowersyjną tancerką, Laylo - nawet dla swoich rodaków, mimo że styl turecki należy do tych mniej ortodoksyjnych :) Jej styl jednych zachwyca, innych odrzuca. Nie można jej jednak odmówić talentu i techniki, nawet jeśli styl tańca i dobór choreografii nie zachwyca.
Layla1700
01-10-2009, 22:46
Tak to prawda ja podziwiam jej rozćiwczenie i technike jednak według mnie (to jest wyłacznie moje zdanie) w belly dance powinna być ta nutka tajemniczośći,,magii i uważam że dobrze tańczy ale mi się niezbyt miło ją ogląda (mam czasami wrażenie że jest wulgarna):D
Zgadzam się z Tobą, też za nią nie przepadam, zwłaszcza te gimnastyczne elementy mnie wkurzają i ta "ziomalskość" (określenie Mirandy z tego postu (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=79739&postcount=9)), ale bardzo lubię jej stroje i te zbliżenia na brzuch. Ona na żywo ma taki brzuch, jakby jej go robili najlepsi graficy, i bioderka też, i zazdroszczę jej tego mocnego shimmy mimo drobnej budowy.
Layla1700
01-10-2009, 22:55
tak figure ma ładną trzeba przyznać stroje też mi się podobają :)jednak ja bym do nich dodała złotej biżuterii np jakiś fajny grubszy naszyjnik i branzoletki i więcej jakiś frędelków itp a mi jeszcze troche przeszkadza u niej takie "mocne" machanie włosami< niewiem jak mam się wyrazić, brakuje mi słow>
U Didem to już jest prawie pogo ;)
Layla1700
01-10-2009, 23:04
haha:D brakuje tylko muzyki rockowej:D
wcale się nie przejęła, że jej laska z głowy spadła, chyba że ten banan na twarzy to była ta oznaka ;)
Chciałam tylko powiedzieć, że jestem zauroczona tym występem Didem:
New Didem 1
http://www.youtube.com/watch?v=mF6I6A3NViM
Hurricare
02-12-2009, 13:21
Czy Didem przytyła czy tylko obraz jest rozciągnięty? Jeśli tak to spora zmiana jak na przecinka, którym wcześniej była ;)
Widać, że Didem dojrzewa. Jej taniec bardzo się zmienił. Już nie gustuje jedynie w drum solo, ale zabiera się za klasykę i naprawdę fajnie jej to wychodzi.
Świetnie! Aż miło popatrzeć na Didem w całkiem innym wykonaniu, nawet praca rąk mi się podoba...i niesamowite obroty...
Nigdy nie przepadałam za jej tańcem ale ten występ naprawe jest wyjątkowy, jeszcze tylko buty na obcasach bym wymazała:rolleyes:
Chciałam tylko powiedzieć, że jestem zauroczona tym występem Didem
Podzielam Twój zachwyt :) bardzo przyjemnie się to ogląda :)
No właśnie...tylko te buty... :P
DżalaMadija
02-12-2009, 16:33
ja za nią szczególnie nie przepadam, ale w końcu nie ma rozcięcia na nodę do samej pachwiny... w kręconych włosach jest jej lepiej niż w prostych... no a występ spoko, jest w nim kilka elementów, które mnie zainspirowało:):)
a i te buty też mi się nie podobają...:/
Layla1700
02-12-2009, 18:01
ma rozcięcie tylko ta brązowa chysta przy biodrze troche zakrywa
nooooo..... cóż za zmiana. Tak się prezentuje duużo lepiej
Didem od zawsze była mi raczej obojętna, ale to się chyba zmieni - to zdecydowanie najlepszy taniec w jej wykonaniu jaki widziałam!:) bardzo mi się podoba - apetyczne akcenty i świetne obroty!:love: strój też mi się podoba, no może z wyjątkiem tej brązowej "szmatki":p:blink:
(od zawsze nie mogę nadziwić się wyglądem jej brzucha - jest jak plastikowy:D :p)
Didem od zawsze była mi raczej obojętna, ale to się chyba zmieni - to zdecydowanie najlepszy taniec w jej wykonaniu jaki widziałam!:) bardzo mi się podoba - apetyczne akcenty i świetne obroty!:love: strój też mi się podoba, no może z wyjątkiem tej brązowej "szmatki":p:blink:
(od zawsze nie mogę nadziwić się wyglądem jej brzucha - jest jak plastikowy:D :p)
Każda tancerka dojrzewać po pewnym czasie i przekonuje się, że nie trzeba robić szpagatów, przerzutów i innych bombek na choince aby pokazać piękny taniec. Może i ona do tego dorosła bo zaprezentowała delikatny i ładny taniec.
Nawet ta chustka przy pasie mi nie przeszkadzała tylko podkreślała ruchy jej szczuplutkich bioder.
Dzięki Abirku za znalezienie i wstawienie tego filmu. :)
Pojawił się kolejny filmik Didem, który mnie osobiście przypadł do gustu - no, oprócz kilku elementów m.in uniesień tej zgiętej nogi w drum solo.
Ale na pierwszą część występu naprawdę miło się patrzy - a poza tym po raz kolejny ma niesamowity stój.
Kinali_Didem - Belly Dancer
http://www.youtube.com/watch?v=DelHfX97ugY
Filmik faktycznie świetny, a kostiumy to ona zawsze miała piękne :love:
Znalazłam film z Didem z czasów kiedy jeszcze nie była taka znana. Tańczyła wtedy w nocnym klubie Sultana w Istanbule.
didem befor she was famoues
http://www.youtube.com/watch?v=-65T8k_-MGM&feature=related
DżalaMadija
04-03-2010, 17:25
A tu Didem z fanveil:eek: nigdy nie tańczyłam z tym rekwizytem, ale jak dla
mnie to kiepsko jej to wyszło:/ I to niezgrabne zebranie na koniec..
New Didem 2
http://www.youtube.com/watch?v=J3SzsGI6PWA&feature=related
Znalazłam film z Didem z czasów kiedy jeszcze nie była taka znana. Tańczyła wtedy w nocnym klubie Sultana w Istanbule.
Chyba była bardzo młodziutka wtedy. Miałam wrażenie, że zupełnie się nie angażowała w ten taniec (mam też to wrażenie przy oglądaniu obecnych filmików, ale przynajmniej teraz tańczy do muzyki... To trudny utwór.).
A tu Didem z fanveil:eek: nigdy nie tańczyłam z tym rekwizytem, ale jak dla
mnie to kiepsko jej to wyszło:/ I to niezgrabne zebranie na koniec...
Szmacenie jedwabiu to jeden z siedmiu grzechów głównych ;)
Fanveilem trzeba machać, żeby pracował, tak jak woalem jedwabnym.
Śliczny strój miała, ale sam taniec przypominał jak dla mnie alfabet semaforowy...
Pierwszy filmik w tym wątku zdecydowanie najbardziej mi się podobał. Widać kobiecą, opanowaną tancerkę, spokojnie (nie leniwie ani ospale) z wdziękiem wykonującą ładny układ. Strój świetny, to fakt i w końcu ręce... Kolejne filmy takie sobie, a fanweili mi żal:rolleyes:
Występ Didem wydaje mi się w 100% nieatrakcyjny, dla porównania podsyłam link z cudowną fanveilowa interpretacją- może Didem tez powinna to zobaczyć
Bozenka - Show Venezuela 2008 - Fanveils
http://www.youtube.com/watch?v=HCylx5j0io0&feature=related
Może i powinna zobaczyć. Myślę jednak, że nie zawsze występ pokazuje w całości umiejetności tancerki. Czasem występ zepsuje niefortunnie dobrany strój, a czasem przeciąg w studiu przy tańcu z woalem, a czasem stres. Sama wiesz Thasis jak jest, bo wystepujesz. Z tego co wiem Didem tylko raz zatańczyła z funveilami. Może to nie jest rekwizyt dla niej.
dokładnie o to mi chodziło, że nie jest to zdecydowanie jej rekwizyt- przynajmniej tak to się prezentuje na tym filmie- w moim odczuciu fanveile powinny pracowac dokładnie tak jak na filmiku który zamieściłam, bo on oddaje klimat tego rekwizyt. Osobiście nie przepadam za Didem, dla mnie jest ona nieobecna jak tańczy i wszysto to co robi odbywa się jakoś bez emocji i jej zaangażowania- brak feelingu- chociaż filmik zamieszczony przez Abir różnie się w odbiorze od pozostałych. Za to obraca się bardzo dobrze, i tego można jej pozazdrościć
Właśnie mogę patrzeć na taniec Didem na dwóch filmikach.
Nie wiem czym to jest spowodowane, bo pokazała, że tańczyć potrafi. A może tureckiej widowni właśnie się podoba ta Didem, która dla nas jest kontrowersyjna?
Didem bardzo mi się podoba. Genialna technika, piękne stroje. Jest idealnym, neutralnym tworem do programu telewizyjnego. Właśnie takiego jak show Ibrahima Tatlisesa :)
Ja zawsze podziwiałam technikę Didem.... No bo szczerze - tańczyć w takim stroju i ani razu nie pokazać, że się nie ma majtek na sobie! Jak dla mnie wyczyn :p
Layla1700
25-10-2010, 16:33
Didem (Turkish Oryantal) Belly Dance 4
http://www.youtube.com/watch?v=9NffIFTrarw&feature=related
fajny strój.
Fajny, jak to u Didem :)
Ale nie lubię, jak tancerka śpiewa piosenkę bolly tańcząc belly :/
Co nie zmienia faktu, że lubię patrzeć na Didem.
Jakaś taka... fajna :)
Layla1700
25-10-2010, 20:40
no jakies tam elementy bolly chyba sa ,niewiem dokładnie bo sie nieznam, ja jej nie lubie, może tańczy fajnie,może jest ładna,ale jakoś mi nie pasuje:)
Ishanira
09-02-2011, 22:23
Czy Didem przytyła czy tylko obraz jest rozciągnięty? Jeśli tak to spora zmiana jak na przecinka, którym wcześniej była ;)
Widać, że Didem dojrzewa. Jej taniec bardzo się zmienił. Już nie gustuje jedynie w drum solo, ale zabiera się za klasykę i naprawdę fajnie jej to wychodzi.
No właśnie, na początku jest rozciągnięty jak wkracza na scenę, a później (tak mi się wydaje), że wszystko jest ok. I szczerze mówiąc, widziałam kilka jej wcześniejszych filmików i (jak zwykle bacznie i szczegółowo) przyglądałam się jej figurze, czasem tak mam :D, bo nie wie mogłam uwierzyć, że można być tak drobną i tak brykać :D (mam nadzieję, że nie obraże nikogo takim określeniem). Bo tak mi się ona kojarzyła, jak tu ktoś napisał z kózką taką. Aaa, no właśnie, bo zaraz coś napiszę innego niż zamierzałam, no właśnie widać różnicę jak i w tańcu tak i w figurze. Taniec różnorodniejszy się stał i jeszcze bardziej utechniczniony (pozytyw jak najbardziej :P ), ale przede wszystkim po raz pierwszy zauważyłam radość w tańcu, ciepło, no i częściej się uśmiecha, a w figurze od razu zauważyłam różnicę w biuście (bez względu na super dopasowany stanik wcześniej jak i teraz) jest on pełniejszy, no i jest mini-oponeczka )naprawdę miniaturowa (się nie czepiam, bo to na plus) i naprawdę to razem się fajnie zgrało :) Nie przepadałam za jej występami, bo takie sztuczne, bez emocji, a tu proszę bardzo, Didem pełniejsza i fizycznie i tanecznie, wydawało mi się, że tak z głębi duszy to było.. :D Naprawdę super...no, a buty,,, no cóż, możemy udawać, że ich nie ma :D
Didem niedawno powrócila na jakiś czas i znowu zniknęła. Dodam kilka jej nowych występów, ponieważ zaszło kilka zmian zarówno w jej tańcu jak i wyglądzie( np, tatuaż na plecach). Jeśli chodzi o taniec to wydaje mi się, że już gorzej zatańczyć nie mogła. Zrobiła się jakaś sztywna no i wciąż te same choreografie. A szkoda, bo lubiłam starą Didem....
Didem Bellydance show @ Rengarenk
http://www.youtube.com/watch?v=5YkgcEe_e0s&feature=related
Didem Belly Dancer .wmv
http://www.youtube.com/watch?v=tjLxEvscIJ8&feature=related
Didem - Rengarenk Dans Performans 1 -in red- (22.11.2010)
http://www.youtube.com/watch?v=gxLYEqXT6QA
W pierwszym filmiku jak nie Didem. Spokojnie, opanowanie, "less is more", nawet dosyć klasycznie, soczyście we wstawce beledi. Denerwuje mnie jedynie wciąż ten nieklasyczny nawyk tarmoszenia spódnicy. Ale jak dla mnie - naprawdę miły dla oka występ, pewnie lepiej prezentowałby się w "nieshowowej" otoczce. Scena - to jest to, wydobyłaby z tego występu wiele.
W dwóch kolejnych występach nie podoba mi się muzyka, więc nie doglądałam ;)
Z twarzy to w ogóle już jak nie Didem - zrobiła sobie nos i usta i przestała być podobna do siebie. A szkoda, bo śliczne było z niej dziewczątko.
Zarzucanie spódnicą ona chyba ma we krwi - bo o ile pamiętam, Didem ma romskie pochodzenie?
Drum solo mi się nie podobało, odnoszę wrażenie, że stoi w miejscu z rozwojem.
Za to fajny ten pierwszy filmik (a nasza polska Zaina miała pierwsza taki strój! :D) - zgadzam się z Abir, oszczędnie i... ładnie.
Na moje oko, ma też większe piersi. Ech, nie rozumiem takich kobiet - była śliczna i tyle zmieniła. Po co?
Jakoś nie potrafię się przekonać do jej występów, taka laleczka, bardziej pokazująca swoje wdzięki niż taniec.
Piersi to już dawno - i o ile jestem w stanie zrozumieć, że ktoś ma na tle biustu kompleks i wydaje mu się, że jedynym wyjściem jest operacja, to nie potrafię pojąć, jak można chcieć zmienić całkowicie normalny nos na... normalny.
Ja wciąż patrzę na nią jak zaczarowana, ma w sobie jakiś nieuchwytny wdzięk, tańczy z uśmiechem, ale ruchy ma oszczędne i całkowicie pod kontrolą.
Wiem, że któraś to w końcu powie, więc teraz ja chcę być pierwsza: ma źle dobrany stanik. ;)
Nigdy mi się Didem nie podobała, nadal mi się nie podoba. Jedyne co mnie pociesza, że u szczupłych dziewczyn też coś może być widać. Zastanawiam się tylko jak ona to robi, że jej nie widać mięśni. Ja mam trochę więcej tego tłuszczu (o ile można o tłuszczu w moim wypadku mówić) na brzuchu, a i tak mi mięśnie "prześwitują"...
Wiem, że któraś to w końcu powie, więc teraz ja chcę być pierwsza: ma źle dobrany stanik. ;)
hi hi, wczoraj już miałam napisać, jak oglądałam ten filmik, to nie mogłam się skupić na tańcu, tak mi ten stanik przeszkadzał. Miałam wrażenie, że jego zawartość za chwilę wypadnie z za małych miseczek i na plecach tak jakoś dziwnie leżał.
Co do tańca, jak dla mnie jest świetną tancerką, ale jak się ją któryś raz po rząd ogląda, to się robi nudna. Mnie nie potrafi oczarować tak jak Orit, którą mogłabym oglądać bez końca i za każdym razem odkryłabym coś nowego, niepowtarzalnego.
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.