Pokaż pełną wersję : Pilates a taniec brzucha
Ostatnio dużo piszemy o innych technikach pomagających nam w tańcu brzucha oraz przy okazji zauważam, że coraz więcej z nas narzeka na bóle kręgosłupa, pleców. Jako instruktorka pilates muszę potwierdzic, ze p pomaga on w świadomości własnego ciała, mięśni wewnętrznych, o których się wcześniej nie wiedziało, pomaga zniwelowac bóle pleców, pomaga w prawidłowej postawie. Ja osobiście nie wyobrażam sobie swoich występów, bez porządnej rozgrzewki pilatesowej. Stąd mam propozycję dla krakowianek- może byłybyście chętne, żeby w którąś sobotę zorganizowac zajęcia pt. "Pilates dla tancerek brzucha"? Pokazałabym Wam jak okiełznac swoje wewnętrzne mięśnie brzucha, pleców, jak pracowac przeponą, w jaki sposób zapanowac nad własnym ciałem, co zrobic gdy bolą plecy, jak bezpiecznie przygotowywac ciało do trudniejszych figur w tb itp. Czy byłyby chętne?
carmenta
05-01-2010, 09:43
ja bym bardzo chciała, żeby coś takiego powstało w Warszawie. Ehhh...zazdroszczę Krakowiankom. Pomysł Zahary wydaje mi się rewlacyjny - więc korzystajcie dziewczyny ile się da :)
Carmento bywam co jakiś czas w Warszawie na warsztatach więc jak tylko będę następnym razem i byłoby parę chętnych to mogę u kogoś w mieszkaniu Wam wszystko pokazac (w zamian za nocleg i jakąś strawę:D)
carmenta
05-01-2010, 10:10
będę pamiętać :)
Ja jestem chętna ale w luuutym! A w ogóle to miałam z Tobą pogadać o regularnych zajęciach, ale cóż - nie wyszło :p
Sahiyo regularne zajęcia pilates bardzo pomagają w tańcu, więc może uda Ci się wygospodarowac chwilę jak już wrócisz do Krakowa;). Niestety w lutym wolnego dnia nie posiadam w kalendarzu:( najbliższy możliwy termin to 30 stycznia, kolejny to dopiero w marcu
Świetny pomysł, a czy bardzo początkujące 'tancerki' mogą wziąć udział?
Jako że i tak myślałam o regularnych zajęciach, to na te warsztaty aż tak mnie nie ciągnie :D Tylko właśnie myślałam o Tobie, bo potrzebuję "specjalnej troski" (żeby ktoś patrzył, czy nie oszukuję:p)
Nie masz czasu = na browara też nie masz? Tzn że mam już zaklepywać termin w lutym czy zbierać manatki i wybrać się jednak pojutrze do Krakowa?:D
ShirinGol
05-01-2010, 19:08
Zrób w poniedziałki po 18, to się dopiszę! :)
A na jakiś warsztacik to i ja się piszę, Zaharko! Zrób kiedyś w Warszawie... Albo przy okazji jakichś większych wydarzeń takie korepetycje:D
Świetny pomysł, a czy bardzo początkujące 'tancerki' mogą wziąć udział?
Jak najbardziej bardzo początkujące tancerki są mile widziane, będziesz mogła od samego początku nauki tańca dbac odpowiednio o swój kręgosłup:)
Tylko właśnie myślałam o Tobie, bo potrzebuję "specjalnej troski" (żeby ktoś patrzył, czy nie oszukuję:p)
Nie masz czasu = na browara też nie masz? Tzn że mam już zaklepywać termin w lutym czy zbierać manatki i wybrać się jednak pojutrze do Krakowa?:D
Zapytaj się moich dziewczynek, że u mnie na zajęciach nie ma oszukiwania, a na pilatesie to chodzę i "macam" dziewczyny, żeby sprawdzic czy napinają co trzeba, czy nie wyginają za bardzo kręgosłupa i czy się nie obijają:p.
Co do browara, to wiesz że zawsze znajdę dla Ciebie czas;), prawie codziennie po 22 jestem wolna:D
Zrób w poniedziałki po 18, to się dopiszę! :)
Jeśli chodzi o stałe zajęcia pilates typowo pod tancerki mogę zrobic jedyne w piątki o 17, niestety przez wszystkie inne dni, nie mam już nic wolnego, a i sala jest cały czas zajęta.
A na jakiś warsztacik to i ja się piszę, Zaharko! Zrób kiedyś w Warszawie... Albo przy okazji jakichś większych wydarzeń takie korepetycje:D
Quesse wiesz dobrze że pewnie jeszcze nie raz zawitam do Warszawy i pewnie znów będę u Ciebie gościc i raczyc się cudnym jedzonkiem:love:, na pewno coś się uda zorganizowac i to może w nie bardzo odległej przyszłości:)
W takim razie jeśli są chętne, to dziś w chwili wolnego czasu wrzucę informacje o warsztatach;)
Edit: Już umieściłam;). Wszystkie informacje na temat warsztatów znajdziecie tutaj (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=2936)
Ja chodzę na pilates do NCK i jestem bardzo zadowolona z postępów jakie czynię z miesiąca na miesiąc. Wzmocnione plecy i szyja to najciekawsze co mnie spotkało :) dziwiłam się jak wielkie znaczenie może to mieć dla postawy i samopoczucia
Jaka byłaby różnica w zajęciach pilates dla tancerek a standardowymi zajęciami pilates? Czy standardowe zajęcia dałyby taki sam rezultat? pytam bo w piątek o 17.00 ciężko byłoby mi zorganizować sobie czas.
DżalaMadija
16-01-2010, 10:05
Ja dołączam się do pytania Ajszy, może zapisała bym się we Wrocławiu na zwykły pilates.
Vranjanka
16-01-2010, 10:28
Jak we Wrocławiu DżalaMadijo, to ja od razu Ci podpowiem gdzie bo swojego czasu wypróbowała tam wszystkie instruktorki pilatesu (moja mama chciała się zapisać, a że nie ma o tym pojęcia to wysłała mnie na przeszpiegi).
Gymnasion nie - instruktorka gada cały czas i przez godzinę pokazuje 5 ćwiczeń (dla mnie najtrudniejsze było ćwiczenie cierpliwości, żeby nie kazać jej się zamknąć:rolleyes:)
Akademia Ruchu tak i nie - są dwie instruktorki - Olga (na nie, połowa zajęć to jakiś aerobik, nic nie wyjaśnie, więcej ci może krzywdy zrobić) i Krystyna - jest najlepsza we Wrocławiu, daje niezły wycisk, mimo, że wygląda niepozornie, polecam!
Spojrzałam gdzie mieszkasz i może ci jeszcze pasować w Zamku w Leśnicy - nie byłam, ale znam wiele osób które sobie chwalą, bo podono fajnie tłumacząca instruktorka i cenowo najkorzystniej we Wrocławiu.
No i wystrzegaj się wszystkich osiedlowych klubów fitness, bo tam są specjaliści od aerobiku po weekendowym kursie pilatesu i robią ten cholerny aerobik wstawiając jakieś quasi-pilatesowe ćwiczenia.
A pilates nawet bez przydomka "dla tancerek" z penością się w tańcu przyda - wzmocni brzuch, poprawi równowagę i nauczy korzystać ze swojego ciała:)
DżalaMadija
16-01-2010, 10:35
Dziękuje bardzo!!(wiem od czego są punkty reputacji:))
zamek w Leśnicy - daleko, ale korzystne połączenie, najfajniejsze wydaja się te zajęcia w Akademii ruchu, bo do rynku ma bliżej:)
Jaka byłaby różnica w zajęciach pilates dla tancerek a standardowymi zajęciami pilates? Czy standardowe zajęcia dałyby taki sam rezultat? pytam bo w piątek o 17.00 ciężko byłoby mi zorganizować sobie czas.
"Normalny" pilates oczywiście również bardzo Ci pomoże. Zaproponowałam zajęcia dla tancerek, bo na nich wybrałabym cwiczenia pod tancerki, ułatwiające kontrolę ciała, wzmacniające potrzebne mięśnie. Na standardowych zajęciach są cwiczenia raczej "ogólnorozwojowe" głównie mięśni wewnętrznych tułowia, ale przy okazji również mięśni ramion, pośladków, nóg itp. Zresztą w różnych miejscach różnie jest prowadzony pilates, moje zajęcia są specyficzne, wiele cwiczeń jest opracowanych przeze mnie w oparciu o metode pilates, są też cwiczenia zaciągnięte z emisji głosu- służące okiełznaniu przepony itd. Trzeba przyjśc i poczuc to na własnej skórze;) i stwierdzic czy odpowiada czy nie. Pierwsze zajęcia u nas w klubie są zawsze gratis, więc serdecznie zapraszam lub na warsztaty z metody pilates dla tancerek.
Ja dołączam się do pytania Ajszy, może zapisała bym się we Wrocławiu na zwykły pilates.
Oczywiście zapisz się. Na pewno Ci to pomoże. Jeśli macie ochotę to wybieram sie do rodziny do Wrocławia, więc jeśli byłyby u Was jakieś chętne to przy okazji mogę poprowadzic dla Was zajęcia z metody pilates dla tancerek;).
Ja bym była bardzo chętna na takie warsztaty we Wrocławiu:)
Ale tez mysle o zajeciach stalych we Wrocku, na co zwrocic uwage na regularnych zajeciach, tak aby wiedziec ze sa dobrze prowadzone i ze krzywdy sobie nie zrobie i bede miala jakies efekty?
Przede wszystkim na wstępie zapytaj prowadzącą o uprawnienia do prowadzenia zajęc- to jest podstawa. Poinformuj instruktora, że jesteś na zajęciach pierwszy raz- powinien zapytac Cię o przebyte urazy, kontuzje, stan kręgosłupa, stawów kolanowych, skokowych i ogólnie o stan zdrowia i kondycji; powinien Ci również wytłumaczyc, gdzie są umiejscowione i jak są ułożone mięśnie, których będziesz używac w trakcie zajęc- przede wszystkim mięsień poprzeczny brzucha. Instruktor powinien wyjaśnic jak powinna wyglądac prawidłowa postawa ciała- przede wszystkim neutralne ułożenie miednicy i kręgosłupa. Podczas cwiczen na podłodze instruktor powinien Ci asystowac przy prawidłowym ułożeniu i wykonaniu przynajmniej pierwszego cwiczenia, ponieważ od prawidłowego ułożenia miednicy i kręgosłupa zależy to których mięśni użyjemy do wykonania cwiczenia i czy nie zrobimy sobie krzywdy.
To chyba najważniejsze sprawy, jeśli tylko coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę- w razie jakichkolwiek pytań piszcie śmiało;)
Odkopuje wątek- mam już troszkę więcej czasu, więc mogę się gdzieś wybarac i zorganizowac warsztaty z pilatesu dla tancrek- piszcie czy jesteście chętne i jakie terminy Wam odpowiadają;)
carmenta
18-06-2010, 16:11
Chyba najlepiej jakiś weekendzik. Ja głosuję na Warszawę oczywiście (skoro i tak zamierzasz jeździć po Polsce, to może i stolice by się udało zahaczyć :D). Mnie pasuje nawet ten następny :D
Oczywiście że mogę przyjechac do Warszawy;) Jeśli chodzi o najbliższe terminy to w grę wchodzi 17 lipiec
carmenta
18-06-2010, 16:15
No i bardzo dobrze, bo mnie pasuje :)
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.