Pokaż pełną wersję : Taniec z tacą
Mała tancereczka
26-12-2007, 13:13
W poszukiwaniu tańca z różnymi przyborami natrafiłam na taniec z tacą.
bellydancer shabnam
http://www.youtube.com/watch?v=_c_HJhVTMJA
OOO ja też za chwile umieszcze pewien filmik, na ktory trafiłam pare miesięcy temu :) Tylko musze go poszukac :>
edit: No i znalazłam :-)
Sahara Shimmer
http://www.youtube.com/watch?v=dV8liQymlus
Taki taniec można zaprezentować, gdy chce się dostać pracę kelnerki. :D A tak serio, to naprawdę podziwiam te tancerki. Fajne filmiki...:);)
Już wiem co bede robić przez następne 2 dni :D Biegne szukać jakiejś tacy :D
Bardzo fajny rekwizyt:) Sama chętnie spróbowałabym tańca z tacą - ale do tego potrzebna jest chyba taka specjalna, żeby była dobrze wyważona, więc raczej w kredensie nic nie znajdę;) Na razie ćwiczę z poduszką na głowie - przynajmniej nie boli, kiedy spada na stopę;)
Są podobno takie wypasione specjalne do tańca, z lekko chropowatym spodem... ale nie wiem gdzie możnaby je kupić ani za ile ;)
Na zajęciach tańczymy z tacami kelnerskimi używanymi w restauracjach - dość duże i ciężkie, spokojnie da się z nimi tańczyć. Niestety nie mam takiej w domu, ale planuję kupić... kiedyś.
Można kupić takie tace w sklepach typu Makro, w Krakowie w K'Witku, generalnie tam gdzie może być zaopatrzenie gastronomii. Cena to kilkadziesiąt złotych, chyba koło 40, więc tania nie jest.
Póki co mam małą i lekką i o wiele trudniej ją zbalansować niestety.
Keira: a gdyby na tej Twojej tacy cos polozyc? co prawda poprzeczka wtedy idzie w gore :D ale lepiej dociazona taca powinna sie trzymac. zreszta na filmiku tez na tacy stal dzban i kieliszki.
Przypomina mi się koszmar chodzenia z książką na głowie parę lat temu. Może to błąd, że szłam bardzo sztywno? Może trzeba było iść bardziej z "bioderka", tak jak Afrykanki z misami na głowie???
Hej Dziewczyny,
co do tacy,polecam zakup najtańszej,ważne,żeby dobrze trzymała się na głowie.Swoją kupiłam w realu za 9,90:D (oczywiście przetestowałam ją na miejscu :p)jest troszkę lekka więc przykleiłam do niej świeczki i jest idealna.Jeżeli kupicie ciężką,to mało przyjemny stanie się taniec,jeżeli ułożycie na niej jeszcze owoce czy świeczki.Będzie troszkę za ciężko...
i zachęcam do cierpliwości,ja ćwiczyłam 2 tygodnie,żeby opanować tego gadżeta ;) w końcu udało się:)
pozdrawiam
Zaina
Keira: a gdyby na tej Twojej tacy cos polozyc? co prawda poprzeczka wtedy idzie w gore :D ale lepiej dociazona taca powinna sie trzymac. zreszta na filmiku tez na tacy stal dzban i kieliszki.
No właśnie ja też tak jak Zaina dokleiłam świeczki, ale chyba jakoś w złych miejscach i w ogóle już nie mogłam jej zbalansować :( Wkurzyłam się i oderwałam je, teraz myślę czy może przykleić krótsze i mniej? Ech, muszę pokombinować.
No właśnie ja też tak jak Zaina dokleiłam świeczki, ale chyba jakoś w złych miejscach i w ogóle już nie mogłam jej zbalansować :( Wkurzyłam się i oderwałam je, teraz myślę czy może przykleić krótsze i mniej? Ech, muszę pokombinować.
Świeczki muszą być idealnie zbalansowane(czyt.przyklejone ;))Osobiście mam 4,są one średniej wysokości i dość sporej szerokości,prawie linijką odmierzone odległości między nimi.
Bardzo lubię taniec z tacą i zapalonymi świeczkami,taki pokaz jest bardzo efektowny,a publiczność oczarowana.
Świeczki muszą być idealnie zbalansowane(czyt.przyklejone ;))Osobiście mam 4,są one średniej wysokości i dość sporej szerokości,prawie linijką odmierzone odległości między nimi.
Bardzo lubię taniec z tacą i zapalonymi świeczkami,taki pokaz jest bardzo efektowny,a publiczność oczarowana.
A jak radzisz sobie z rotacją tacy?????:confused:
Balans mam opanowany ale moim przekleńtwem jest jest właśnie rotacja i poślizg tacy na włosach - bez obciążenia tacy jakoś idzie ale ze świecami taca "odlatuje jak ufo" z mojej głowy :angry::sad::cry::cry: - właśnie zabrakło mi emiotka tupającego nogą w podłgę z rozpaczy nad złośliwością przedmiotów martwych :( i.... siły odśrodkowej;)
Jaką średnicę tacy polecasz ???
Safiro: a moze tą tace podkleic kawałkiem jakiegos antyposlizgowego materiału? cos gumowanego byloby najlepsze...
Bardzo pomaga posmarowanie spodniej strony tacy świeczką - wytworzenie cienkiej warstwy wosku plus opaska na włosy. Podobno lepiej się też trzyma na włosach spryskanych lakierem, ale nie próbowałam.
A siła odśrodkowa - wydaje mi się że nie ma innej rady tylko nie robić za szybkich obrotów i nie kończyć ich gwałtownie, tylko powoli wyciszać obrót do całkowitego zatrzymania.
Solencja
29-12-2007, 03:53
Bardzo pomaga posmarowanie spodniej strony tacy świeczką - wytworzenie cienkiej warstwy wosku plus opaska na włosy. Podobno lepiej się też trzyma na włosach spryskanych lakierem, ale nie próbowałam.
A siła odśrodkowa - wydaje mi się że nie ma innej rady tylko nie robić za szybkich obrotów i nie kończyć ich gwałtownie, tylko powoli wyciszać obrót do całkowitego zatrzymania.
Tak właśnie. Masz rację w 100% :)
Taca jest takim rekwizytem, że niestety nie każda może z nią tańczyć. Ważny jest też kształt głowy(czaszki). U niektórych nie będzie się trzymała pomimo wszelkich użytych sztuczek i trików:(
Dzięki za rady :)
Chyba pomyślę o gumie - o tym nie pomyślałam - wcześniej stosowałm plaster opatrynkowy w taśmie do - jest doś szorstki ale to niedaje takiego oporu by czyć się pewnie na występach.
tak mi się skojarzyło że najlepsza by była taka wielgachna przyssawka do szyb i przyczepiać sobie tacę do opaski :D:p tyle tylko że publicznośc mogłaby się zdziwić gdy nie mogłabym bym tej tacy oddessać z głowy:D:p
Roksolanka (Naima)
02-01-2008, 16:30
Przepraszam, że się wcinam nachalnie, ale może któraś by napisała hasełko o tacy do słownika, co?
Przy okazji: Safiro! Gratulacje z powodu konceptu o przyssawce. Moja wyobraźnia zadziałała jak należy i dostałam ataku śmiechu...
Tutaj taniec z dużą ilością świec na tacy:
Djamila - Mystic Dance - Bauchtanz Bellydance
http://www.youtube.com/watch?v=GgUG1AfTST4
Tutaj taniec z dużą ilością świec na tacy:
Djamila - Mystic Dance - Bauchtanz Bellydance
:amazed: Super, Seper, Super :biggrin: - i super pomysł gesty "faraońkie" i kawałek układu w profilu
Czy ktoś doliczył się świeczek ????:unsure: - myślę że 8
Kupiłam tacę w Duce za 25 zł. Zwykła srebrna i bardzo fajnie mi się z nią tańczy. Doklejenie świeczek dodatkowo ją obciążyło. Ćwiczę i ćwiczę i już ją powoli oswajam :)
Odnośnie triku na "nieślizganie" polecam przyklejenie plastrów od spodu. Ale nie takich zwykłych, tylko jest taka taśma bez gazy i bez waty, tzw "uniwersalny przylepiecj tkaninowy". To jest dosyć szorstkie, więc zmniejsza poślizg na głowie ;)
występ Djamili - mistrzowski!:serce: coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem tacy:love:
Khalisah
28-09-2009, 15:52
Taniec brzucha Elmas z tacą
http://www.youtube.com/watch?v=6KvogE_IT8s
Athena Najat at Chakra-Greece
http://www.youtube.com/watch?v=gGSPplukhsM&feature=related
Ostatnio taniec z tacą bardzo mi się podoba, koniecznie muszę wyćwiczyć balans. Ale najpierw zaopatrzę się w tacę ;)
AAAA!!! Moja taca wygląda jak ostatnie nieszczęście! Jest cała w plamach z wosku! pozdrapywałam krople wosku, ale taca dalej jest brudna. Czym ją wyczyścic żeby to zeszło a taca została nieporysowana? :(
Nadira na warsztatach mówiła, że wrzątkiem,ale jeszcze nie testowałam
Wystarczy nawet ciepła woda z kranu.
Inci ma rację, do zlewu i ciepłą wodą. Wtedy wosk się rozpuszcza i można go delikatnie zdrapać :)
Drugi sposób: gazeta i żelazko :D
Gazeta i żelazko na tacy jakoś średnio mi sie widzi :D Ale ciepła woda pomogła-dzięki :)
DżalaMadija
31-10-2009, 17:34
Wy serio kupujecie takie zwykłe tace?? bo w szeherezadzie widziałm kiedys tace z dzbankiem i kieliszkami jak na pierwszym filmie... one serio bez specjalnego wgłębienia się trzymają na głowie??
Jeżeli nie masz za mocno zaokrąglonej na czubku głowy to tak :)
Jak już mówiłam moja taca pochodzi z Duki i po wielu godzinach ćwiczenia teraz już nie mam żadnych problemów z utrzymywaniem jej na swoim miejscu. Kwestia wprawy... no i przede wszystkim poskromienia strachu że spadnie :D
DżalaMadija
31-10-2009, 19:44
wow, a ja myślałam, że wszystkie rekwizyty do bellydance są cholernie drogie(pomijając woale i laski), jak tylko trochę opanuję moje zillisy to kupuję tace:)
Taki off - nie powiedziałabym, że woale są tanie - przynajmniej jedwabne (a dla mnie tylko to jest woalem :D)
DżalaMadija
01-11-2009, 11:34
no ja jedwabnych nigdy nie używałam:(
Ale z drugiej strony gotowe woale żorżetowe też tanie nie są - trzeba liczyć co najmniej 100 zł na taki:)
Ale z drugiej strony gotowe woale żorżetowe też tanie nie są - trzeba liczyć co najmniej 100 zł na taki:)
Otóż to, Rillo. Właśnie chciałam to napisać;). Ja za mój woal "niejedwabny" (nie wiem dokładnie z czego jest, ale wygląda mi na fuzję materiałów ;) ) kupiony za granicą, dałam jakieś 140 zł :-\ Ale...z tym to się tańczy... :embarrest::love: Uwielbiam go :love: I pewnie nabędę jeszcze kolejne, jak będzie ku temu okazja i $ :redface:
DżalaMadija
01-11-2009, 17:31
ja u krawcowej płacę 25 złoty za uszycie, tylko muszę dać materiał (jakieś 30-40zł żorżeta) - w cenie mogę poprosić o jakieś ładne obszycie:)
Layla1700
27-02-2010, 22:50
Neon - Bellydance performance for the Venus Uprising "Metamorphosis" show, NYC
http://www.youtube.com/watch?v=xXuF1nfvK0k&feature=channel
niesamowita...
O rany! (normalnie użyłabym pewnie innego swormułowania):eek:
Kopara opada!!!:eek:
dobra zawodniczka- nie ma co...
Agnieszka Dzikowska
17-09-2010, 16:47
Takie głupie pytanie do dziewczyn bardziej zaawansowanych w tańcu z tacą niż ja. W jaki sposób przykleiłyście świeczki i Wam się nie odklejają?!? Ja wiem, że pytanie brzmi kretyńsko, ale szczęśliwie kupiłam tacę i bez świeczek jakoś daje się tańczyć, więc zaczęłam przyklejać świeczki na wosk... i się odkleiły:mad: Teraz się boję, że podczas ćwiczeń zapalona świeczka może na mnie spaść:blink:
Używałyście jakichś specjalistycznych świeczek czy ogólnodostępnych?
Ellswarth
17-09-2010, 19:53
zamiast naklejać świeczki NA tacę lepiej oblać je wokoło woskiem, wtedy się nie przesuwają podczas tańca, a nawet jak część odpadnie to nie przewróci się nic i nei ochlapie.
Plastelina, Plastelina i jeszcze raz plastelina!
Tylko w gorące dni trzeba uważać, żeby przed występem taca była płasko, bo plastelina mięknie i świeczki się przechylają. Ale na występie nie ma z tym problemu.
Agnieszka Dzikowska
18-09-2010, 13:55
Ellswarth, dobry pomysł:thumbsup: na pewno trzyma lepiej niż tylko "przyklejenie" świeczek tylko od spodu.
Qirmida, jestem pełna podziwu dla Twojej kreatywności, o tym nawet nie pomyślałam;) Całą powierzchnię tacy pokrywasz plasteliną? Czy tylko "obklejasz" nią świeczki?
Wielkie dzięki za pomoc dziewczyny:)
Do świec długich: robię plastelinową kulkę, kładę ją w miejscu gdzie chcę przykleić świeczkę i wgniatam świeczkę w środek trzymając plastelinę po bokach, żeby się za bardzo nie rozciągnęła na boki-wtedy świeczka jest mocno przyklejona i tworzy się taki "stożek o wysokości mniej więcej pół centymetra, przez co świeczka jest bardzo stabilnie i mocno przytwierdzona i jak wcześniej mówiłam o ile nie jest ciepło nic się dzięki temu nie wygina, nie przechyla i jest cacy :D
a podgrzewacze przyklejałam tylko od spodu-też robiłam kulkę, wyciągałam świeczkę z tego "sreberka, wgniatałam samo aluminium przyciskając mocno palcami w kulkę (pilnowałam tylko żeby kulka miała rozmiar taki żeby docelowo okleił od spodu kółko o średnicy ciut mniejszej niż świeczka, żeby nie wystawała po bokach), a na koniec wkładałam świeczkę w sreberko ;)
Najlepiej jak plastelina jest w kolorze świeczki lub szara, bo wtedy mniej ją widać, ale ja za pierwszym razem kleiłam baaaaardzo na szybko i użyłam pomarańczowej i czerwonej, bo tylko takie resztki miałam a i tak widać tylko jak się patrzy z bliska i z góry na tacę :D
Agnieszka Dzikowska
20-09-2010, 22:54
Qirmida, znam dużo kreatywnych osób, ale Ty chyba wszystkie przebiłaś!:) Chyba muszę iść do papierniczego po plastelinę;)
margeritue
16-10-2010, 23:41
Wow! Jestem w szoku! Szukałam tacy do tańca brzucha w wszelkich możliwych sklepach z akcesoriami i nic, już nawet zaangażowałam szwagra żeby mi czeskie sklepy tłumaczył w poszukiwaniu tacy a tu się okazuje że tacę to ja mogę kupić w pierwszym lepszym sklepie z tacami? nieee, nie żartujcie. To NAPRAWDĘ taka normalna taca? Nie żaden specjalny rekwizyt z wgłębieniem które w cudowny sposób przykleja się do głowy tworząc złudzenie jaka to tancerka zdolna, że jej z głowy nie spada? Czyli naprawdę te tancerki takie zdolne są że im z glowy nie leci - o kurde! a ja cały czas myślałam na czym polega ten myk, już sobie wymyśliłam nawet że pewnie one dlatego mają te opaski na głowie do tańca z tacą że pod tymi opaskami jest ukryty taki wielki magnes czy coś.... :D normalnie jeszcze bardziej mi się to podoba. A co w takim razie jak na występie stres itd i taka taca nagle spada? Porzucamy występ i zbieramy świeczki po podłodze? Czy udajemy że tak właśnie chciałyśmy zrobić??? Już mi wesoło :) pozdrawiam serdecznie i SZACUNECZEK dla występujących z tacą - bez magnesu ;P
Naprawdę normalna taca :)
I ćwiczymy tak długo, aż spadać nie będzie :)
Świeczek nie trzeba zbierać, przykleja się je do tacy :)
powtórzę-zwykła taca (np. z duki), plus świeczki, plus plastelina, plus ewentualnie tricki na zmniejszenie poślizgu od dołu (smarowanie tacy od dołu woskiem, albo plaster tkaninowy) plus odrobina ćwiczeń i tańczysz z tacą :)
Ellswarth
17-10-2010, 13:23
Właśnie o to chodzi, żeby sprawiało wrażenie trudnego i niesamowitego! :D
Mnie osobiście zadziwiła jedna z naszych Kursantek An Najmowych - Ola.
Podczas jednej hafli podczas zabawy z rekwizytami z tacą nieobklejoną żadnym antypoślizgowym czymś tańczyła tak, jakby miała ją przyklejoną do głowy :P
Choć podobno nigdy nie tańczyła z żadnym podobnym rekwizytem. ;]
Niektórzy po prostu mają talent! ;)
Wow! Jestem w szoku! Szukałam tacy do tańca brzucha w wszelkich możliwych sklepach z akcesoriami i nic, już nawet zaangażowałam szwagra żeby mi czeskie sklepy tłumaczył w poszukiwaniu tacy a tu się okazuje że tacę to ja mogę kupić w pierwszym lepszym sklepie z tacami? nieee, nie żartujcie. To NAPRAWDĘ taka normalna taca? Nie żaden specjalny rekwizyt z wgłębieniem które w cudowny sposób przykleja się do głowy tworząc złudzenie jaka to tancerka zdolna, że jej z głowy nie spada? Czyli naprawdę te tancerki takie zdolne są że im z glowy nie leci - o kurde! a ja cały czas myślałam na czym polega ten myk, już sobie wymyśliłam nawet że pewnie one dlatego mają te opaski na głowie do tańca z tacą że pod tymi opaskami jest ukryty taki wielki magnes czy coś.... :D normalnie jeszcze bardziej mi się to podoba. A co w takim razie jak na występie stres itd i taka taca nagle spada? Porzucamy występ i zbieramy świeczki po podłodze? Czy udajemy że tak właśnie chciałyśmy zrobić??? Już mi wesoło :) pozdrawiam serdecznie i SZACUNECZEK dla występujących z tacą - bez magnesu ;P
E...To jak z mieczem,też nie jest specjalnie przyklejony czy też plastikowy o_O
Taca jest zupełnie normalna, ale traktuje się włosy grubą warstwą lakieru oraz tacę woskiem,by się nie obracała na włosach. A balans jest kwestią techniki:)
Agnieszka Dzikowska
17-10-2010, 21:10
Dobry pomysł na antypoślizg to guma. Ja przykleiłam do swojej tacy od dołu gumę z wypustkami z rakietki do ping-ponga na klej UHU:D
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.