PDA

Pokaż pełną wersję : Strój do tribalu

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7

Farida
26-12-2007, 15:21
Jako, że istnieje już wątek Strój do tańca (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=182) w ktorym nikt nic nie pisze o tribalu...wiec postanowiłam stworzyć wątek bardziej szczegółowy ;) Czy któraś z Was ma już za sobą tworzenie stroju do tribalu? Jakie elementy mogą się nam przydać do jego stworzenia? Mi jak narazie na myśl przychodzą różnego rodzaju, lusterka, pompony, frędzle i oczywiście muszelki kauri :) Dodatkowo szerokie metalowe srebrne bransolety itp. biżuteria :)

Piszcie co Wam się kojarzy ze strojem do tribalu :)

Link do stroju użytkowniczki innego fora:
http://www.taniecbrzucha.fora.pl/fuzje-stylow,2/tribal-bra-mojej-roboty,222.html

Basinah
26-12-2007, 15:48
Piszcie co Wam się kojarzy ze strojem do tribalu :)

Mi się kojarzy ta babci i jej sznurek od zasłony z tematu "Bellydancowe ohydztwa" (http://belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=272) :D:p

Farida
26-12-2007, 15:50
Mi się kojarzy ta babci i jej sznurek od zasłony z tematu "Bellydancowe ohydztwa" (http://belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=272) :D:p

Hahahaha też cały czas o tym myśle :D

Quesse
26-12-2007, 20:37
Ja na razie mam bluzeczkę: taką wiązaną, trochę "cygańską", w czarno-czerwone wzory, z powiewającymi rękawami. W planach: zrobienie pasa (najważniejsze!), skombinowanie spódnicy i długich, koronkowych rękawiczek oraz jakiegoś indyjskiego, ozdobnego szala do zaczepienia na głowie. Plus włóczkowe frędzle zwisające z pasa i włosów, ozdoby z piór i masa ciężkiej biżuterii, ewentualnie jakieś chusty na biodrach. Wszystko utrzymane w odcieniach czerni i bordo. To się rozmarzyłam - teraz czas na wykonanie... ;)

Mój strój powinien być nieco neutralny, by można było dostosować go do ATSu i do fusion. Do ATSu potrzebuję cygańskiej, bogatej spódnicy, a do fusion mam spódnicę czarną typu "syreni ogon" - może też spróbuję zdobyć spodnie dzwony. Ale pas zrobię tak, by pasował do obu wersji - muszle, frędzle włóczkowe, pióra, raczej bez pomponów i raczej bez lusterek. Na stronie Yolandy (http://www.tribalbellydance.pl/) jest trochę informacji, czym różnią się stroje do ATS i fusion - ale na szczęście każdy z nich pozwala na cudowną różnorodność:)

Maja
26-12-2007, 21:41
Ja mam za sobą tworzenie stroju do tribalu. Mam dwa staniki i jeden pas. Materiały, które użyłam do staników to:
cekiny [a i owszem! niewiele ich, oczywiście. nie tyle, ile do stroju kabaretowego, ale zawsze]; muszle kauri; monety, które obcięłam z chusty na biodra, bo innych nie miałam; użyłam również bransoletek, które rozcięłam i przyszyłam do miseczek oraz 4 rzędy łańcuszków z india szopu, które są zamocowane do stanika, ale zdobią brzuch. :)

Do pasu użyłam:
kauri, okrągłe metalowe klamry od pasków, paseczek z lusterkami i hafcikami kupiony w india szopie oraz kawałki sztywnego materiału, które są tak długie jak spódnica. Dodatkowo znalazłam w jednym india szopie świetny metalowy łańcuch a la pas z hinduskimi ozdobami, które mają dzwoneczki. Ten łańcuch zakładam na pas.

Zdjęcie możecie zobaczyć tu: http://picasaweb.google.pl/halcyldis/Stroj/photo#5148381009718351922

Z moich doświadczeń: przydają się metalowe paski, które można kupić np. na allegro: http://www.allegro.pl/item287653359_metalowy_pasek_damsk_z_turkusowymi_o czkami.html
Można nimi ozdobić nie tylko pas na biodra, ale również... opaskę do włosów :) tego typu paska użyłam w ten sposób [do tego doszły jeszcze cekinki i opaska gotowa].
Do ozdoby włosów, jak pisała Quesse, pióra, np. bażancie albo pawie. Oprócz tego sztuczne kwiaty [z prawdziwymi nie próbowałam], które mocowałam spinkami i się trzymały. Inne dziewczyny miały problemy ze spinkami.

Jeśli chodzi o kolorystykę stroju... nie mam nic przeciwko beżowemu ;) i pewnie prędzej, czy później taki sobie sprawię.

Co do spódnic: mam z granatowego sari w złote malunki, mam w odcieniach beżu i brązu.

Co do biżuterii: marzę o wyjeździe do Indii na jakiś tamtejszy bazar, żeby się obkupić :D

Semiramis
27-12-2007, 01:04
Ja dopiero przymierzam się do robienia stroju. Chciałabym znaleźć dużą, rozłożystą spódnicę :) Mam zamiar pobuszować trochę po lumpeksach. Na razie mam dość szeroką spódnicę z czarnego weluru znalezioną w pewnym 'gotyckim' sklepie :D Oczywiście zabieram się za pas. Mam na razie pas z lusterkami shisha, kółeczka, włóczkę, pasek z dzwoneczkami i pasek na łańcuszku z różnymi metalowymi akcesoriami - coś co przypomina monetki i zwisające części porobione z popsutych kolczyków. Mam trójkątną bordową chustę z frędzelkami, ale jest ona tkana a u tancerek raczej widywałam welurowe.. Nastawiam się na zrobienie stroju ats, bo na razie zgłębiam jego tajniki.

Mam pytanie do maja_329: jak zamocowałaś panel z przodu spódnicy?

Pozdrawiam

Maja
27-12-2007, 11:00
Mam pytanie do maja_329: jak zamocowałaś panel z przodu spódnicy?

Chodzi Ci o ten zielony materiał? Mam takie prostokąty z przodu i z tyłu, a przyszyłam je do pasa, ale od strony wew. :)

Z tego, co piszesz o swoich materiałach, to są ciekawe i mogą dobrze wyglądać na pasie!
Trójkątna bordowa chusta jest ok, nie musi być koniecznie welurowa ;)

Quesse
27-12-2007, 14:03
maja_329: Świetny strój:)

To ja też pozwolę sobie zadać pytanie: wiecie może, czy takie frędzle włóczkowe robi się po prostu ze zwykłej włóczki? Czy jest w tym jakiś haczyk, którego nie znam? Czy one się przypadkiem nie plączą i nie czepiają stroju?

Maja
27-12-2007, 15:02
W naszej grupie dziewczyny robiły frędzle z najzwyklejszej w świecie włóczki. :) Co do Twoich wątpliwości, to nie umiem na nie odpowiedzieć. :confused: Nie zauważyłam, żeby dziewczyny na nie narzekały... Musisz spróbować i nam powiedzieć!

Semiramis
27-12-2007, 17:12
Z tego, co piszesz o swoich materiałach, to są ciekawe i mogą dobrze wyglądać na pasie!
Trójkątna bordowa chusta jest ok, nie musi być koniecznie welurowa ;)

Dzięki :) Twój strój jest bardzo ciekawy, różnorodny i bogaty :) Bardzo podoba mi się pomysł z ozdobieniem brzucha.
Chyba sporo czasu zajęło Ci 'opracowanie' projektu i jego realizacja.
Całe wasze plemię wyglądało profesjonalnie. Szkoda, że nie mogłam zobaczyć was na występie. Ale po takim sukcesie myślę, że jeszcze nie raz pokażecie się większej publiczności :D

A wracając do stroju to jednak kółeczka zrobie nowe, bo potrzebuję większych. Mam zamiar do nich przymocować sznureczki z wełny (też jestem ciekawa czy nie będą się plątać). Będę polować na muszelki kauri i ogólnie myśleć nad koncepcją górną stroju. Pewnie będzie to bolerko + stanik, który czymś obszyję :P Chciałabym przymocować na środku stanika (między miseczkami) coś w rodzaju biżuterii, która jest używana w pasach kutchi.
Dziewczyny, jak już będziecie miały jakąś część stroju to się pochwalcie :)

Maja
27-12-2007, 22:35
Dziękuję za ciepłe słowa :) To fakt, sporo czasu poświęciłam na projektowanie. Przejrzałam mnóstwo zdjęć tancerek. Potem zrobiłam projekt, który musiałam jeszcze skonfrontować z rzeczywistością. Na ozdobę brzucha wpadłam prawie przez przypadek. A na pomysł jak ją umieścić wpadł mój chłopak. Więc i on ma wkład w tworzenie. ;)
Muszelki kauri możesz kupić tu: http://www.mk-art.pl/muszelki-myszki-1216-m013-p-670.html

Ozdoby kuchi ciężko dostać :mad: Ale jeśli znajdziesz coś, to daj znać.

Jeżeli chodzi o topy, to my mamy rajstopki z wyciętą dziurą w kroczu ;) i to jest świetny pomysł na top, bo rajstop jest bardzo dużo, mają różne wzory i jest w czym wybierać i przebierać. Dodatkowo są elastyczne i idealnie przylegają do rąk, więc nie potrzeba kupować rękawiczek.

Zafirah
27-12-2007, 22:49
maja_329: a te rajstopki rozprute na srodku to nie pruja się dalej? obszywalas je jakos?

co do frędzli to ja ostatnio wpadlam na fajny pomysł. zamiast męczyc sie z wloczką mozna by chyba wykorzystać do pasa cos takiego: http://allegro.pl/item284897023_fredzle_235_czarne_firany_firanki_za slony.html ogladalam podobny z bliska w sklepie i fajnie sie to prezentuje...

Maja
27-12-2007, 23:00
Świetny pomysł! Pewnie muszą świetnie chodzić przy obrotach :D

Rajstopek niczym nie obszywałam, nie prują się.

Altaira
27-12-2007, 23:08
Na pokazie tribalu widziałam, że niektóre dziewczyny np. rozpruwały kabaretki w kroku i nosiły jako topy, a na to choli albo tribalowy stanik. Też bardzo ładny patent.

Maja
27-12-2007, 23:28
Właśnie o tym piszę. ;)

Altaira
28-12-2007, 04:18
Ach, no, mowa była o rajstopkach, widać dla mnie rajstopki nie równa się kabaretki :)

Basinah
28-12-2007, 08:08
Łał, dziewczyny, normalnie Was podziwiam. :biggrin: Stroje na pewno będą efektowne, a zrobione z rajstop, firanek i rzeczy z lumpeksu. :D To trzeba mieć talent. ;) :yeahhh::)

Atiya
28-12-2007, 11:57
a ja nadal nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak z kabaretek zrobic top :/

Zafirah
28-12-2007, 13:00
Atiya: bierzesz rajstopy kabaretki, odcinasz stopki i rozcinasz je w kroku. to rozciecie to bedzie dekolt, wkladasz to przez glowe glownym otworem, naciagasz na ręce i gotowe :)

Quesse
28-12-2007, 13:10
Atyia - to proste: robisz dziurę w kroczu - na głowę. Nogawki robią za rękawy - tylko potrzebne są dziurki na palce/dłonie (tam, gdzie z założenia są palce stóp). Tutaj (http://www.troupeshuvani.com/Troupe.html)link to strony z paniami, które mają coś takiego na sobie na niektórych zdjęciach.

MarTinko - właściwie nie mamy wyjścia, chyba że szycie na zamówienie - a nie każdy krawiec się podejmie czegoś takiego. Stroje do tribalu są takie wielowarstwowe i obfite, że muszą być zbieraniną rzeczy wyszperanych tu i ówdzie;)

Atiya
28-12-2007, 13:44
dzieki dziwczynki :) coz z moja wyobraźnia nie tak :/ faktycznie stroje do tribalu są niepowtarzalne.. to TB to małe dzieła sztuki ale w tribalu to pomysłowasc sie najbardziej liczy jak widze.. i chyba ciezko sie tanczy w tych wszystkich ozdobach.. te stroje wygladaja na bardzo ciezkie

Farida
28-12-2007, 13:46
Atyia - to proste: robisz dziurę w kroczu - na głowę. Nogawki robią za rękawy - tylko potrzebne są dziurki na palce/dłonie (tam, gdzie z założenia są palce stóp). Tutaj (http://www.troupeshuvani.com/Troupe.html)link to strony z paniami, które mają coś takiego na sobie na niektórych zdjęciach.

Swietnie to wyglada :) Rewelacyjny patent :biggrin:

Quesse
28-12-2007, 13:50
Podejrzewam, że problemem może być nie ciężar stroju, ale ryzyko sczepienia się ze sobą różnych jego elementów:D

scarabee
07-05-2008, 15:29
Po zrobieniu bluzki z rajstop (jestem zachwycona!) i nakupieniu podstawek z muszelek kauri (ale to tanie jest!) gadałam z Blancari na gg i napisała coś bezbłędnego na ten temat ;) Aż się nie mogę powstrzymać, żeby tego nie wkleić ;)

Oto ten tekst:

Aukcja allegro:
SPRZEDAM PROFESJONALNY STROJ DO TRIBALU
- UNIKAT - JEDYNY NA ALLEGRO
bluzeczka z najwyższej jakości rajstop renomowanej firmy Gatta,
pas i stanik obszyte ślicznymi muszelkami, stanowiącymi kiedys podstawkę pod coś oraz słodkimi kapselkami z butelek po najlepszym piwie
mnóstwo frędzli z przedwojennej kotary sypialnej
kupa ozdobnego żelastwa prosto z największego skupu złomu
haremki ze starych pociętych dzwonów po szalonej hippisce - cioci Krysi
a wszystko za jedyne 650 zł

(żeby nie było, pozwolenie autorki na udostępnienie tekstu mam ;) )

Vea
07-05-2008, 17:32
świetne podsumowanie !! cała prawda:D

*Sylwia*
07-05-2008, 18:27
co do frędzli to ja ostatnio wpadlam na fajny pomysł. zamiast męczyc sie z wloczką mozna by chyba wykorzystać do pasa cos takiego. ogladalam podobny z bliska w sklepie i fajnie sie to prezentuje...

Te zasłony są bardzo fajne, sznurki wcale się nie plączą. Na allegro można je kupić już za 25 - 30 zł. Kiedyś były droższe ale teraz znacznie staniały.

Miranda
07-05-2008, 21:33
Jak ktoś ma cierpliwość, to pewnie może sobie sam posplatać warkoczyki z włóczki, albo przypomnieć sobie, jak to się kiedyś w szkole robiło takie wieszadła na kwiaty ze sznurka...

Vasanta
07-05-2008, 22:24
Różnica między zasłoną z frędzli i zwykłą włóczką jest taka, że frędzle z zasłony są absolutnie sztuczne (to poliester jest jakiś czy coś), przez co śliskie i się nie plączą. Do tego dość ciężkie, dzięki czemu ładnie się układają :)

Anyali, one staniały, bo to był hit w zeszłym roku - w każdym czasopiśmie wnętrzarskim je widziałam. Teraz na topie jest co innego :)

bollyanna
08-05-2008, 21:16
Zainteresowane informuję, że na qnszt.pl przecenili muszelki o 20%. Zawsze to coś :)

Sparrow
08-05-2008, 22:07
wlasnie - za 150 muszelek plus koszty przesylki i pare koralikow zaplace 25 PLN i zrobie sobie w koncu druga pare rozetek takich blekitnych ja k woda :D i pas taki wiecej omuszlony :D

Farida
09-05-2008, 05:48
A ja chciałam napisać, ze w ramach rozpoczęciu sezonu turystycznego, budki z pamiątkami, przym trójmiejskich plażach, zapełniły się gadżetami z muszelkami kauri :D Wszędzie tego pełno:D!!!

scarabee
09-05-2008, 08:58
A ja chciałam napisać, ze w ramach rozpoczęciu sezonu turystycznego, budki z pamiątkami, przym trójmiejskich plażach, zapełniły się gadżetami z muszelkami kauri :D Wszędzie tego pełno:D!!!

Potwierdzam :D Sama wykupiłam wszystkie podstawki z muszelek na straganiku na pewnym kaszubskim festynie - i wyszło o wiele taniej niż gdybym kupowała na sztuki :D

Marzenie
09-05-2008, 18:08
Jak ktoś ma cierpliwość, to pewnie może sobie sam posplatać warkoczyki z włóczki, albo przypomnieć sobie, jak to się kiedyś w szkole robiło takie wieszadła na kwiaty ze sznurka...

Nooo... ja próbowałam. Ale gdy warkoczyk o długości 120 cm plotłam przez 30 minut i pomyślałam, że potrzebuję przynajmniej 50 takich warkoczyków, to zrezygnowałam z tego pomysłu. ;)

Nox
09-05-2008, 18:20
A próbowałaś zaangarzować kogoś do pomocy ?

Vasanta
09-05-2008, 20:09
Nox... Firefox! BŁAGAM.

Blancari
09-05-2008, 20:18
Nox... Firefox! BŁAGAM.

To się nawet rymuje :D
Przyłączam się do modłów, błagań i innych rytuałów.
Nox - miej Ty zmiłowanie nad ludźmi.

Aurinko
09-05-2008, 20:24
:unsure::unsure::unsure:Z tymi rajstopami to była jazda, jak przeczytałam instrukcję, to się uśmiałam...
:redface::redface:ale takie stroje są na prawdę wspaniałe, mój byłby biało-brązowy (taka ciemna czekolada) ze srebrna biżuterią, srebrne wzorki na czole przy samych włosach i policzkach i brązowa pomadka...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Marzenie
10-05-2008, 11:59
A próbowałaś zaangarzować kogoś do pomocy ?

Oj nie. Wszystkim robiło się słabo, gdy na mnie patrzyli ;) Ehhh...

Farida
10-05-2008, 20:28
Potwierdzam :D Sama wykupiłam wszystkie podstawki z muszelek na straganiku na pewnym kaszubskim festynie - i wyszło o wiele taniej niż gdybym kupowała na sztuki :D

Zgadzam sie ;) Kupując podstawki z muszelek kaurii (które dodatkowo są już z dziurką :D) można sporo zaoszczędzić. Muszę Wam się przyznać, że ostatnio zakochałam się w brązowych (kawowych) kaurii :) Są przepiękne, ale niestety kosztują - 50-80 gr za sztuke :( Chyba pozwole sobie jedynie na naszyjnik :(

Aireen
10-05-2008, 23:03
Ostatnio naszło mnie, by zdobyć jakiś zamiennik oryginalnych tribalowych monetek. Nigdzie w Polsce ich nie mogę znaleść. Raz widziałam je na Allegro - 20 szt za 20 zł:/ Były na eBayu, ale też drogo. Nie chciałabym przyszywać tych świecących blaszek z chust, bo to nie ten klimat. W przypływie desperacji już chciałam jechać do Praktikera w poszukiwaniu metalowych uszczelek:) Byle to coś sprawiało wrażenie starego, matowego srebra. Szkoda tylko, że uszczelki mają w środku sporą dziurę:) Teraz znów mam pomysł. A jakbym kupiła na Allegro stare zagraniczne monety (można dostać sporo i za małe pieniądze) i jakoś dokleiła (przylutowała?) do nich haczyki, nadały by się? Jak myślicie? A może zrobić w nich dziurkę na nitkę (chociaż szkoda by było, no i zazwyczaj w tribalu są takie zawieszki a nie dziurki). Czy to w ogóle dobry pomysł?

Quesse
11-05-2008, 10:42
Aireen: pomysł dobry - stare monety na pewno byłyby efektowne. Jeśli chce Ci się lutować, oczywiście;) Ja jestem leniwa i po prostu poluję na inne metalowe ozdoby zamiast monetek.

Farida
11-05-2008, 10:55
Jak mi sie uda, to wkleje Wam pozniej monetki przy moim tribalowym staniku ;)

Aireen
12-05-2008, 13:04
Farido - chętnie zobaczę:) Quesse - a jakiego rodzaju ozdoby Twoim zdaniem mogą zastąpić monetki?

Quesse
12-05-2008, 13:17
Ja rozwalam metalowe naszyjniki i bransoletki. Można też kupić jakiś fajny pasek tribalowy i rozwalić - tak chyba zrobiła Anyali. Po rozwaleniu ma się kupę żelastwa, którą można malowniczo przyszyć do stanika:) Jeśli chodzi o ozdoby wiszące, to można jeszcze wykorzystać metalowe kolczyki z indiashopów. Zdarzają się takie naprawdę pasujące do tribalowych staników:)

Anais
12-05-2008, 13:48
Znalazłam przypadkiem - tribalowy pas...dziergany http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=99706.0
;)

a tu całkiem fajny stanik z pasem
http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=180618.msg1877233#msg1877233
te większe zawieszki można zrobić właśnie z indiashopowych kolczyków lub wisiorków

Quesse
12-05-2008, 13:57
Anais - ten drugi strój w stylu tribaret jest śliczny... Zainspirował mnie:) Teraz szukam tkaniny w takie roślinne esy-floresy. Czerwono-czarnej, oczywiście:D

Farida
12-05-2008, 14:09
Zgadzam sie :) Ten drugi strój jesli sliiiczny :smile1:

Czerwono-czarnej, oczywiście:D

:D!

Anais
12-05-2008, 14:10
Mi się też bardzo spodobał i kombinuję coś w tym stylu :D
Elementy tego stroju w zbliżeniu: http://img.photobucket.com/albums/v114/Buggirl/dance/IMG_3710.jpg
i http://img.photobucket.com/albums/v114/Buggirl/dance/IMG_3699.jpg

Znalazłam jeszcze coś co może być inspirujące:
http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=178275.0
można to zrobić w prosty sposób nitownicą dostępną w większości sklepów budowlanych, pod warunkiem, że materiał nie będzie zbyt gruby w miejscu, w którym chcemy dać oczko-nit.

Quesse
12-05-2008, 14:33
To jak już tak rzucamy linkami, to ja właśnie siedzę w galerii forum o tribaret na tribe.net (http://tribaret.tribe.net/?current=tribephotos&set=y#tabs). I jestem zachwycona:) Spójrzcie choćby na to (http://tribaret.tribe.net/photos/5db4f724-2189-4781-8763-8926b2c5d0ce).
Moje zainteresowanie tribaretem rośnie:) Podejrzewam, że to nie mój styl, ale przyjemnie się patrzy:)

Anais
12-05-2008, 15:30
Quesse, super link! znalazłam dzięki niemu strój dziewczyn z filmiku, który bardzo, bardzo lubię - Sangiore "Tribal Whites". Byłam ciekawa jak są ubrane, ale kiepska jakość filmu nie pozwalała dostrzec szczegółów, a teraz już wiem :)

scarabee
12-05-2008, 16:02
Piękne te tribaretowe stroje... To chyba coś dla mnie :p
Dzięki za linka, Quesse, sporo w tym inspiracji widzę :)

Domyślam się, że również takiec jest wypadkową cabaret i tribal. Jak to dokładnie wygląda? Macie może filmiki z czymś takim? Bo ciekawam straszliwie ;)

Aida
12-05-2008, 17:14
http://youtube.com/results?search_query=tribaret&search_type=

scarabee
12-05-2008, 17:28
Hehe, dzięki ;)
pytałąm tylko, czy ma ktoś może coś szczególnego do polecenia ;) Bo po wpisaniu hasła na youtube niekiedy nawet na pierwszej stronie wychodzą 'kwiatki', które później trafiają do wątku z ohydztwami ;)

Anais
13-05-2008, 12:16
To chyba nie jest taka prosta sprawa. Z tego co zdążyłam sobie poczytać wynika, że styl ten nie ma jednej właściwej definicji - każdy rozumie go w trochę inny sposób. Nie ma jasno określonych reguł, ani granic, które pozwalałyby go ulokować gdzieś obok czy pomiędzy tradycyjnego tańca i tribalu/ATS. Jedni podkreślają, że istotny jest strój - podobny do tribalowego ale bardziej kobiecy i dopuszczający więcej kolorów i w ten sposób dokonuje się klasyfikacja - zgodnie z tym jesli ktoś tańczy tribal w jasnym stroju tańczy już tribaret; inni starają się szukać różnic w stylu tańca.
Ciężko chyba znaleźć taki filmik, który byłby kwintesencją tego stylu.

tu ciekawa dyskusja (http://tribaret.tribe.net/thread/17fd1fc6-d005-4ccb-9d90-b4c690030e49)(problemu jednak nie rozwiązuje ;))

Vea
13-05-2008, 13:01
Jak mi sie uda, to wkleje Wam pozniej monetki przy moim tribalowym staniku ;)
i gdzie te wklejone fotki :>

A ja mam ogolnie pytanie, czy jeżeli mam zamair uszyc panel to czy pasuja do tego wszelkie fredzle czy wtedy powinien byc tylko panel i pas ( i cos pod spodem oczywiscie:D )

Farida
13-05-2008, 13:42
tu ciekawa dyskusja (http://tribaret.tribe.net/thread/17fd1fc6-d005-4ccb-9d90-b4c690030e49)(problemu jednak nie rozwiązuje ;))

Ta dyskusja przyczyniła sie do misz-maszu w mojej głowie :unsure:
Musze to wszystko sobie poukładac i przemyslec ;)

Vea: musze tylko znalezc odpowiednie foto z przybliżoną monetką :D Wkleje wkleje :)

Quesse
14-05-2008, 16:27
A ja mam ogolnie pytanie, czy jeżeli mam zamair uszyc panel to czy pasuja do tego wszelkie fredzle czy wtedy powinien byc tylko panel i pas ( i cos pod spodem oczywiscie:D )

A może długie frędzle, ale tylko z boków? Bo panel jest z przodu (z przodu i z tyłu?). Albo takie pojedyncze, grube warkocze z muszelek - też by mi pasowały. Albo frędzelki przy samym pasie - mogą być na całej długości, ale już nie jakieś strasznie długie, by nie zasłaniały panelu. Bo rozumiem, że chodzi o strój do tribalu?

To chyba nie jest taka prosta sprawa. Z tego co zdążyłam sobie poczytać wynika, że styl ten nie ma jednej właściwej definicji - każdy rozumie go w trochę inny sposób. Nie ma jasno określonych reguł, ani granic, które pozwalałyby go ulokować gdzieś obok czy pomiędzy tradycyjnego tańca i tribalu/ATS. Jedni podkreślają, że istotny jest strój - podobny do tribalowego ale bardziej kobiecy i dopuszczający więcej kolorów i w ten sposób dokonuje się klasyfikacja - zgodnie z tym jesli ktoś tańczy tribal w jasnym stroju tańczy już tribaret; inni starają się szukać różnic w stylu tańca.

Dzięki za ciekawy link:)

Sama się ostatnio zastanawiam, jak tribaret właściwie wygląda. Jak to się tańczy? Bo stroje są piękne, ciekawie łącza motywy stylu cabaret i tribalu. Ale jak to się łączy w tańcu? W filmach z mieczem wrzuciłam filmik, który opisany jest jako tribaret:

Bellydanza Miryam Bedwell
http://www.youtube.com/watch?v=68iQmKHgj7Q

Przeglądałam też to, co wyskakuje w wyszukiwarce na youtubie po wpisaniu "tribaret" - i na razie nic mi nie wpadło w oko. Podejrzewam, że sporo filmów zahaczających o tribaret może być opisana jako tribal lub cabaret i od naszej domyślności zależy, czy zorientujemy się, że "to właśnie to" ;)

Na tribalbellydance.org tribaret opisany jest tak:

"Tribaret is a word I coined out of necessity to be clear about the fad of tribal, wherein groups seem to be rushing to embrace the word "tribal", whether they are studying/incorporating all the details that go along with that moniker or not. Others may be using this same term to define another phenomenon or style, but herein is how I coined this word to mean. I use the term tribaret mainly to refer to the fusion of tribal bellydance--usually in costume only--with the cabaret style of bellydance, and the dancers calling themselves tribal despite the fact that they do not fit some of the basic criteria which defines tribal bellydance. Tribaret can refer to performances done in tribal costume in which improvisation is very minimally used and the remainder of the performance is distinctly cabaret in style, performances where tribal costuming is used but no tribal moves or concepts are used at all, a performance in which improv is used significantly yet the costumes are distinctly cabaret inspired, and so on. Ultimately, it is a fusion of tribal and cabaret in which the key elements of tribal are nearly or completely ignored. For instance, a group that does a lot of tribal improv, but wears only panel skirts over bare legs, bras, and epaulettes would be tribaret. A troupe that does a cabaret style choreographed dances while wearing heavy skirts, mirror cholis, and tassel belts is tribaret. There are many nuances which are involved in what is tribal style versus cabaret, but usually a distinction can be made when, as mentioned before, key elements which define tribal are left out and largely only the claim of being tribal truly remains.
Some dancers have found this term resonates with them, and are using the term, along with the related term “Glamour Tribal”, to describe their style of costuming and dance. But much like the other categories already discussed, this definition is one of much debate and is still in flux.
Remember folks, if definitions were all in the costume, then a TV repairman could call himself a heart surgeon if he put on scrubs. The costume just does not define the dancer as Tribal. Concentrated study of the art does."

Zaznaczyłam fragmenty, które moim zdaniem są kluczowe. Czyli tak w skrócie, tribaret to np. tańczenie cabaret w stroju typowym dla tribalu lub tańczenie tribalu w stroju przypominającym strój do cabaret style. I tak dalej...
Ciekawe zagadnienie:)

Basinah
14-05-2008, 17:47
Ten tribaret jest jakiś rozmyty, niby cabaret, ale nie do końca i tak samo z tribalem. Czyli różnica jest tylko w ubiorze? :confused:

Quesse
14-05-2008, 18:00
Martinko, nie chodzi tylko o strój. Jak zrozumiałam z paru linków, które tu padły, tribaret to pojęcie obejmujące wszelkie zjawiska między tribalem i cabaret style - mieszanki taneczne oraz stylistyczne. Czyli np.:

-tańczenie improwizacji ATS-owej w strojach w stylistyce raczej cabaret

-tańczenie wszelkich innych odmian tribalu w strojach do cabaret

-tańczenie cabaret style w strojach w stylistyce tribalowej

-tańczenie wszelkich fuzji i mieszanek tanecznych cabaret style i tribalu (w strojach do jednego, do drugiego bądź łączących style)

-tańczenie (cabaret/tribalu/mieszanki) w strojach, które są połączeniem stylistyki tribalu i cabaret style

I pewnie jeszcze parę innych możliwości;)

Choć trzeba przyznać, że stroje w stylu tribaret są niezwykle ciekawe i to one właśnie dają mi jakieś wyobrażenie "co to słowo znaczy" ;)
Dobrze zrobiona fuzja tribalu z cabaret style, w strojach również umiejętnie łączących dwa style, mogłaby być bardzo ciekawa! Pytanie pozostaje jeszcze: do jakiej muzyki?
W dyskusji w linku podanym przez Anais też rozważają to zagadnienie.

A, jeszcze jedno. Mówi się głównie o fuzji amerykańskiego cabaret style z tribalem - ale gdzieś wyczytałam, że robi się także tribaretowe fuzje klasycznego egipskiego z tribalem.

Farida
14-05-2008, 18:24
A, jeszcze jedno. Mówi się głównie o fuzji amerykańskiego cabaret style z tribalem - ale gdzieś wyczytałam, że robi się także tribaretowe fuzje klasycznego egipskiego z tribalem.

Ja tez gdzies o tym czytałam. Generalnie,tribaret, to cholernie szerokie pojęcie. Gdzie są granice? Czy istnieją?

Quesse
14-05-2008, 19:05
Ja myślę, że to taki worek;) do którego wrzuca się wszelkie zjawiska "pomiędzy", jak te, które wymieniłam. Pytanie, czy wszystkie te zjawiska mają sens? Na pewno ciekawie zrobiona fuzja ma sens. Nie wiem, czy tańczenie cabaret style w typowym stroju do tribalu ma sens... ;) Więc to pojęcie może mieścić w sobie wszystko, ale tylko ta lepsza, ciekawsza i bardziej dopracowana część tych zjawisk będzie jakoś uzasadniała ten termin.

Farida
14-05-2008, 19:33
Obok tribaretu lokują sie jeszcze tribal fusion czy bellydance fusion. Wszelkie wszelakie fuzje. Wiadomo, bellydance fusion moze nie miec w sobie wcale tribalu, chociaz wlasnie dosyc czesto spotykam na U tubie filmy, tribalowe, tak podpisane. Byc moze to juz tribaret? A tribal fusion? Wlasciwie moze byc tez tribaretem, czyz nie?;) Im bardziej nad tym wszystkim rozmyslam, tym bardziej sie gubie i w niektorych momentach chyba nawet bylabym w stanie postawić znak równości między tribaretem, a tribal fusion (oczywiscie ten znak rownosci duzo na wyrost + wyłączając wszelkie mroczne fuzje)
Czy tribaret jest dzieckiem tribal fusion, czy moze zupelnie jakąś osobną odmianą? Quesse, podyskutujmy :D

Sirvana
14-05-2008, 22:09
Wiecie co,a mi jakoś tribaret odpowiada. Mam kilka koncepcji, które są za lekkie na tribal, nawet na fusion, ale zdecydowanie nie idą w stronę cukierkowości i blichtru kabaretu. Kojarzą mi sie z klimatami fantasy, ze zwiewnością leśnych duchów, faerie itd- gdzie błyszczy, świeci, jest półprzezroczysto i delikatnie, ale przy okazji drapieżnie i surowo. jak w naturze. Swego czasu miałam problem, do czego zakwalifikować mój ciuch, skoro nie do końca pasował do podanych kategorii, ale odzwierciedlał moje pomysły na taniec. I proszę- znalazło się ;)

*Sylwia*
15-05-2008, 10:34
Znalazłam 3 fajne bolerka na allegro. Można je zawiązać z tyłu i będą wyglądać jak tribalowe choli. I cena jak na razie bardzo niska.

http://allegro.pl/item362913766_atmosphere_primark_koronkowe_bolerko _38_40_.html

http://allegro.pl/item364586653_koronkowe_dunnes_stores_roz38_40.htm l

http://allegro.pl/item360375291_bezowe_zawiazywane_bolerko_38_40.htm l

Sama bym kupiła ale to trochę nie mój rozmiar :D

i chusty:

http://allegro.pl/item365236125_nowa_piekna_angielska_chusta_cudooo. html

http://allegro.pl/item364915132_chusta_180_cm.html

Quesse
15-05-2008, 13:52
Obok tribaretu lokują sie jeszcze tribal fusion czy bellydance fusion. Wszelkie wszelakie fuzje. Wiadomo, bellydance fusion moze nie miec w sobie wcale tribalu, chociaz wlasnie dosyc czesto spotykam na U tubie filmy, tribalowe, tak podpisane. Byc moze to juz tribaret? A tribal fusion? Wlasciwie moze byc tez tribaretem, czyz nie?;) Im bardziej nad tym wszystkim rozmyslam, tym bardziej sie gubie i w niektorych momentach chyba nawet bylabym w stanie postawić znak równości między tribaretem, a tribal fusion (oczywiscie ten znak rownosci duzo na wyrost + wyłączając wszelkie mroczne fuzje)
Czy tribaret jest dzieckiem tribal fusion, czy moze zupelnie jakąś osobną odmianą? Quesse, podyskutujmy :D

Czasem mam wrażenie, że niektóre filmiki tribal fusion spokojnie można zakwalifikować jako tribaret - np. niektóre pokazy The Indigo. Ale ta klasyfikacja jest bardzo intuicyjna - mam jakieś wyobrażenie, czym może być tribaret, ale ciężko ująć to w jakieś kategorie i wyznaczyć stałe punkty. Myślę, że tribaret jest dzieckiem tribal fusion o tyle, o ile tribal fusion otworzył drogę dla wszelkich wariacji wokół tribalu i sprawił, że tribal to nie tylko grupowa improwizacja w turbanach;) Jak wynika z mojej skromnej wiedzy, to chyba właśnie od tribal fusion zaczęły się eksperymenty z muzyką różnych kultur i współczesną, z łączeniem rzeczy pozornie nie pasujących i z najróżniejszymi fuzjami tribalu z innymi odmianami tańca. Więc pod tym względem mogłabym uznać tribal fusion za matkę zjawisk określanych jako tribaret...lub może tribaret jako odmiana tribal fusion.:confused:

Khatira: mi też się spodobała stylistyka tribaretu:) Na początku sam pomysł łączenia cabaret style z tribalem wydał mi się dziwny - bo w końcu tribal powstał m. in. jako alternatywa i przeciwwaga dla "cukierkowości" i "uzachodnienia" tańca brzucha w jego amerykańskiej postaci. Więc teraz znów to łączyć?? Ale... Czemu nie:) Też czasem miewam taneczne pomysły "z pogranicza", a moje próby wymyślenia sobie stroju do cabaret zawsze kończą się projektem lekko tribalizującym - najwyraźniej mój gust został "skażony tribalem" na zawsze:D
A wizja stroju, jaki opisałaś (zilustrowana świetnymi i pięknymi zdjęciami z Twojej galerii) sprawiła, że z niecierpliwością czekam na okazję, by zobaczyć Twój taniec:)

Anais
15-05-2008, 14:03
Quesse, ja też sobie w ten sposób kombinuję. Być może za jakiś czas tribaret stanie się bardziej "samodzielny" i łatwiej będzie go zdefiniować.
A stroje w tym stylu podobają mi się ogromnie :)

Sirvana
16-05-2008, 14:05
Quesse, to bądź baaardzo cierpliwa ;) Plastycznie i krawiecko mogę sobie w domu poszaleć, ale taniec trenuję o wiele za krótko, żeby przerzucić swoje pomysły do choreografii- najpierw techniki muszę porządnie wyćwiczyć, tańczę dopiero pół roku... Ale kiedyś się nauczę fachowo ;) a po Twoich fotach marzę, żeby zobaczyć Ciebie w akcji, rzadko kiedy widać na zdjęciach, żeby tancerka tak czuła muzykę, a Twoja fota z zamkniętymi oczami jest po prostu zabójcza.

Anyali, bolerka super, z tym, że ja mam techniczny problem z takim ciuchem. podczas tańca, zwłaszcza, kiedy podnoszę ręce, podjeżdża mi do połowy biustu, dlatego zawsze nakładam na jakiś top. Nie wiem, czemu się tak robi! ;)

Quesse
16-05-2008, 15:37
Quesse, to bądź baaardzo cierpliwa ;) Plastycznie i krawiecko mogę sobie w domu poszaleć, ale taniec trenuję o wiele za krótko, żeby przerzucić swoje pomysły do choreografii- najpierw techniki muszę porządnie wyćwiczyć, tańczę dopiero pół roku... Ale kiedyś się nauczę fachowo ;) a po Twoich fotach marzę, żeby zobaczyć Ciebie w akcji, rzadko kiedy widać na zdjęciach, żeby tancerka tak czuła muzykę, a Twoja fota z zamkniętymi oczami jest po prostu zabójcza.

Taaak, ja zawsze wczuwam się i odpływam, ale z techniką to u mnie jeszcze cienko, tańczę jakieś 8 miesięcy dopiero;) Ale mamy czas:D

Amethis
18-05-2008, 20:23
Taaak, ja zawsze wczuwam się i odpływam, ale z techniką to u mnie jeszcze cienko, tańczę jakieś 8 miesięcy dopiero;) Ale mamy czas:D
No proszę, też tyle tańczę :p

Firyal
22-05-2008, 21:21
Mnie się tribaret podoba:) ogólnie połączenie przedstawienia z tańcem brzucha (jakakolwiek forma) jest interesujące i marzy mi się własne przedstawienie:)

Quesse: ważne pytanie: skąd wytrzasnęłaś ten piękny metalowy stanik, w którym jesteś na zdjęciach z obozu u Nadiry?:) Ja też chcę taki...

Quesse
22-05-2008, 21:22
Rilla: on nie jest metalowy. Jest z materiału w takim kolorze. Wytrzasnęłam z New Yorkera jakiś czas temu;)

Firyal
22-05-2008, 21:29
Ojej...wygląda jak true metalowy...Ja bym chciała taki metalowy...jak taki znajdę to będzie podstawą stroju do tribalu ^^

scarabee
22-05-2008, 21:51
Rilla: bardzo podobne widziałam niedawno w H&M, więc jakbyś chciała zerknąć...

Vasanta
23-05-2008, 11:45
Rilla, spytaj Mamę, czy nie mamy gdzieś jeszcze takiej srebrnej tkaniny... Byłam w nią owinięta, kiedy mnie przebierali za śledzia w podstawówce. (10 lat temu.) Może jeszcze gdzieś leży.

bollyanna
23-05-2008, 14:01
Byłam w nią owinięta, kiedy mnie przebierali za śledzia w podstawówce.

Kompletnie offtopic, ale muszę: zapewniłaś mi dobry humor na cały dzień:D

Farida
23-05-2008, 14:20
Buhahahahah, Vasanto :D!!!

Firyal
23-05-2008, 15:40
śledzia? o_O Byłaś śledziem? w sumie nawet pasujesz...;P a nie zrobiliśmy z takiego materiału skrzydeł anielskich,co?

Vasanta
26-05-2008, 12:25
Zrobiliśmy. A skrzydła zniknęły były chyba.
Przebranie za śledzia to z okazji przedstawienia z kompilacją wierszy Brzechwy. Ten był o dwóch śledziach, które zjadły razem beczkę soli (dosłownie!), żeby ich przyjaźń była trwalsza, i się całkiem zasoliły. Rilla: wtedy to byłam naprawdę śledź, chude jak koń polny, długie jak rok szkolny.

*Sylwia*
02-06-2008, 20:34
W sumie biżuteria to też część stroju. Dziś kupiłam sobie kolczyki w tym sklepie:

http://arif.pl/index.php?cPath=36_49

Grubość - 2mm, więc da radę wcisnąć je w zwykłą, nierozszerzaną dziurkę.

Podobno mają mieć za kilka dni kilka nowych modeli.

Moje są te trzecie od góry. Już je kocham :D

Vea
02-06-2008, 21:32
a ja znalazłam ładne monetki :D

http://www.bazardekoracji.pl/product-pol-5874-OZDOBNA-MONETA-STARE-ZLOTO.html
Moze je znacie, ale nigdzie nie widziałam by ktoś o nich pisał :)

*Sylwia*
03-06-2008, 00:20
Mam do sprzedania spodnie do tribalu. Krój jak Melodia.
Kolor - Czarny
Rozmiar - XS/S *(dla szczupłej osoby)
Materiał - elastyczna bawełna
Długość od kroku do końca nogawki - 84 cm
Cena - 160 zł

Jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę na PW. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania ;)

zdjęcie:
http://tribalshop.ovh.org/images/spodnie.jpg

Zafirah
03-06-2008, 08:55
czemu takie male... :(

*Sylwia*
03-06-2008, 10:20
Myślałam że to będzie S jak w Melodii, ale są trochę mniejsze. Ale dla kogoś dla kogo najmniejsze Melodie są za duże (a są jak nasze M/S), te będą dobre.

Ellswarth
03-06-2008, 20:10
A ma ktoś może spódnice szytą z koła? Albo podjął by się uszycia takie czarnej? (rozmiar S).
Sama nie chce szyć bo taki krój jest trudny do zrobienia.

*Sylwia*
03-06-2008, 20:53
Ja bym proponowała jednak zamówić na ebayu. Taka spódnica to naprawdę duuuuuużo materiału. I jak kupisz materiał i pójdziesz z tym do krawcowej to może wyjść drożej niż jakbyś zamówiła. Ja ostatnio zamówiłam sobie spódnicę na występ. Mam taką tylko że zieloną.

http://cgi.ebay.pl/CIRCLE-TRIBAL-FLAMENCO-BellyDance-Belly-Dancing-Skirt_W0QQitemZ120268845352QQihZ002QQcategoryZ6386 4QQcmdZViewItem

Materiał to jakby cienka tafta. Pięknie wygląda przy obrotach.

Polecam jeszcze spódnice od tego sprzedawcy:

http://stores.ebay.pl/All-4-Tribal_W0QQssPageNameZstrkQ3amefsQ3amesstQQtZkm

moja koleżanka z grupy u niego kupiła swoją spódnicę i też jest cudowna.

Antares
03-06-2008, 22:41
Ithil: ja mam taką, co ma wierzchnią warstwę z 1 i 1/2 koła + spodnia warstwa zdaje się z 3/4 koła - układa się przepięknie, ale robota koszmarna i dużo się trzeba nadziergać. Edit: dodam tylko, że poszło na nią 8 mb szyfonu przy moim niewielkim wzroście (158cm) i szerokości materiału 150cm - ale to trzeba dobrze policzyć.

Te spódnice, do których linki podała Anyali - są z falban, które poprzez marszczenie tworzą rozkloszowaną spódnicę. Spódnice szyte z wielokrotności półkola :D - że tak roboczo sobie to nazwę :p - są gładkie, falbaniaste wiadomo jakie są :) Zależy jaką wolisz :)

Semiramis
04-06-2008, 07:48
Mam pytanie do dziewczyn, które robiły już pasy :) Jak sztywny powinien być materiał? Strona wierzchnia to np. bawełna lub aksamit. Usztywnić go drugim kawałkiem materiału czy jeansem czy może podwójnym jeansem? Mam zamiar przyszyć trochę metalowych rzeczy, więc chcę aby zachował swoją formę. Niestety nie są to afgańskie monety :P Ale może kiedyś..

*Sylwia*
04-06-2008, 08:19
Ja jak szyłam swój pas to wycięłam dwa prostokątne kawałki ze starych jeansów i obszyłam to czarną tkaniną bawełnianą. Do tego ponaszywałam muszelki kauri.

Na dniach spodziewam się dostawy opiłowanych muszelek muszelek i afgańskich monetek, więc jeśli jesteś zainteresowana to daj znać :D

scarabee
04-06-2008, 10:46
Ja zrobiłam pas na bazie podwójnej warstwy takiej porządnie sztywnej fizeliny - jedną obszyłam podszewką, drugą welurem i zszyłam to razem. Pas ozdobiłam cekinami, kryształkami i bardzo dużą ilością szklanych frędzli (wyszedł jeszcze cięższy niż myślałam), a i tak ładnie trzyma formę.

*Sylwia*
04-06-2008, 11:33
Wrzuć zdjęcie i się pochwal :D

scarabee
04-06-2008, 11:52
Niestety jestem chwilowo bez aparatu... Poza tym mam jeszcze do zrobienia stanik i kolię - o jakieś porządne w miarę zdjecia postaram się, jak to wszystko pokończę :)

Smecia
04-06-2008, 12:30
Scarabee, jak ubierzesz się w niego w sobotę, to wezmę aparat i zrobię Ci piękne zdjęcie :D

scarabee
04-06-2008, 14:04
O, bardzo chetnie skorzystam! Dziękuję :)

*Sylwia*
11-06-2008, 13:06
Ja może dziś wieczorem pochwalę się moim nowym stanikiem. O ile uda mi się go skończyć.

Dla osób chcących wystąpić w turbanie wrzucam taki mały tutorial jak go zawiązać.

http://blackswantribe.com.au/turban.html

Lilith
12-06-2008, 13:18
A ja się pochwalę całokształtem:)

http://img168.imageshack.us/my.php?image=tribalki1yy0.jpg

Farida
12-06-2008, 13:29
A ja się pochwalę całokształtem:)

http://img168.imageshack.us/my.php?image=tribalki1yy0.jpg

Slicznie :)
Bardzo podobają mi sie te kółka metalowe przy pasie :))) <brawo> :biggrin:
Ile czasu go robiłaś?:)

Lilith
12-06-2008, 19:38
Dziękuje:)

Samo przyszywanie do pasa nie trwało długo, zajęło mi może ze dwa wieczory, najgorsze było wymyślanie jak powinien wyglądać i wtedy właśnie trafiłam w lumpeksie na pasek z tych właśnie metalowych kółek i wszystko stało się prostsze:D

Stanik robiłam na raty i wyszło trochę nierówno, ale nikt nie zwrócił na to uwagi;]]

Amethis
12-06-2008, 23:06
Dziękuje:)

Samo przyszywanie do pasa nie trwało długo, zajęło mi może ze dwa wieczory, najgorsze było wymyślanie jak powinien wyglądać i wtedy właśnie trafiłam w lumpeksie na pasek z tych właśnie metalowych kółek i wszystko stało się prostsze:D

Stanik robiłam na raty i wyszło trochę nierówno, ale nikt nie zwrócił na to uwagi;]]

Podziwiam :rolleyes: mój zmysł artystyczny jest słabo rozwinięty w tej dziedzinie :D
skąd czerpiecie pomysły na staniki i pasy?

*Sylwia*
13-06-2008, 08:10
Polecam tą stronę:

http://tribalcostuming.tribe.net/photos

Tu znajdziesz naprawdę bardzo dużo pomysłów na strój.

A to moje nowe dzieło. Mam też do niego spódnicę zielonym kolorze (takim te paski jak na staniku)

http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/1458

Lilith
14-06-2008, 13:10
A to moje nowe dzieło. Mam też do niego spódnicę zielonym kolorze (takim te paski jak na staniku)

http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/1458

Świetne wykonanie<brawo>
Tylko czy te ramiączka nie są trochę ryzykowne, w czasie tańca mogą sie obsunąć:)

*Sylwia*
14-06-2008, 19:44
Te ramiączka są tylko do zdjęcia. Musiałam go jakoś powiesić. Docelowo będzie jedno ramiączko na karku.

Semiramis
19-06-2008, 23:39
Sylwia, masz śliczny strój! Koniecznie zamieść foty po występie :)

Gratuluję dziewczynom strojów :) Projektowanie i późniejsze wykonywanie pierwszego kostiumu jest czymś, co sprawiła dużo radości ;)

Ja swój strój robiłam (zmiany w projekcie, szycie, bieganie po sklepach..) przez 14 dni.. Ogólnie wykorzystałam dużo rzeczy, które znalazłam w domu - stare jeansy, czarny aksamit, tasiemki aksamitowe, paski z muszelek kauri, rajstopy ;). Kupiłam bolerko i spodnie, które trochę przerobiłam. Ogólnie nie wydałam dużo kasy a strój udało się stworzyć od spodni po turban :) Jak tylko będę mieć zdjęcia zamieszczę w galerii :)

*Sylwia*
27-06-2008, 08:22
Dla osób które nie kupują na e-bayu polecam aukcje tego użytkownika:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5930089

Można u niego trafić afgańskie naszyjniki, zawieszki, pierścionki itp. Same zobaczcie :)

http://www.allegro.pl/item387439638_wisior_plemie_baluczi_afganistan_pak istan_moneta.html

http://www.allegro.pl/item390434231_stary_wisior_plemie_baluczi_afganist an.html

http://www.allegro.pl/item390516448_naszyjnik_plemienny_afganistan_zabyt kowa_bizuteria.html

Semiramis
27-06-2008, 12:15
Dla osób które nie kupują na e-bayu polecam aukcje tego użytkownika:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5930089

Kiedyś kupowałam od tego kolesia. Też polecam. Ceny są dość wysokie, ale na razie na ebay'u nie kupuję..

Quesse
27-06-2008, 12:26
Śliczne te naszyjniki, widziałam je już wcześniej, przepiękne ale drogie jak...

Inayat
06-07-2008, 12:04
Dziewczyny, mam pytanie co do muszelek. Czy mogłybyście mi powiedzieć jakiej długości są Wasze muszelki przy stroju (jeśli posiadacie :D)? Bo chciałabym zamówić, a nie wiem, czy takie o długości 1,5-2cm, czy 2-2,5cm :unsure::unsure::unsure::blink:

Vea
06-07-2008, 14:30
Tymi duzymi mam zdobiony biustonosz i pas :) a małymi robione warkoczyki :) Jakie Ci sie podobają takie sobie mozesz kupić:)

Inayat
07-07-2008, 14:28
Dzięki :)

kaoruaki
14-07-2008, 17:47
Hej dziewczyny, jestem nowa na forum;)nie wiecie czy można gdzieś kupić pas do tribalu, czy każdy robi go sobie sam?

bollyanna
14-07-2008, 19:13
Najwięcej takich rzeczy znajdziesz na ebayu, potem na allegro, a na szarym końcu są sklepy stacjonarne... Wiele dziewczyn robi pasy własnoręcznie, ale nie jest to jedyne wyjście.

Inayat
20-07-2008, 20:37
Albo jestem ślepa, albo mnie totalnie zamroczyło, ale nie mogę znaleźć wątku o robieniu warkoczyków z włóczki, a na pewno taki się pojawił, pamiętam nawet, że były rady jak wplatać muszelki. Jeśli któraś z Was byłaby taka miła i napisała w którym temacie był ten wątek poruszony, byłabym bardzo wdzięczna!
Muszę się niemal natychmiast zabrać za wyplatanie, a nie wiem jak :D Czy chodzi o normalne warkoczyki, czy jakieś specjalne :blink:

Vea
20-07-2008, 21:44
proszę : http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=481&page=3

:)

A ja dalej błagam o film instruktażowy :D

Farida
21-07-2008, 09:05
A ja dalej błagam o film instruktażowy :D

Bedzie bedzie :D Ja naprawde ostatnio nie mam czasu na nic :) musze poodpowiaac jeszcze na privy, ponagrywac moim dziewczynom cd z ustki i ponagrywac Quesse i Alicji cd's :) I znalezc na to czas :D A teraz mykam do pracy ;)
Moze dzisiaj wieczorem wrzuce filmik :)))
Pozdr. :*

kaoruaki
12-08-2008, 16:01
Oh, przeczytałam wasze wypowiedzi, i mam zamiar w tym tygodniu zabrać sie za szycie stroju tribalowego:yeahhh:, ale strasznie dużo roboty mnie czeka. chciałabym mieć strój w tonacji raczej jaśniejszej np. beż, brąz złoto, coś w stylu Rachel

http://www.youtube.com/watch?sitesearch=&eurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.pl%2Fvideosearch%3F q%3Dfarida&v=_pA5CTHQPys

i tu mam parę pytań i wątpliwości, a mianowicie, czy jest jakaś reguła co do kolorystyki stroju? czy w tribal fusion koniecznie muszą być ciemne stroje nie co mroczne? Nie zaczęłam jeszcze zajęć z tribalu, ale jeśli wszystko dobrze pójdzie to będę chodzić na nie od października, czy powinnam poczekać z szyciem stroju, do rozpoczęcia zajęć, i zaczerpnąć rady od instruktorki, czy mogę sama uszyć sobie strój jak mi sie marzy?a co jeśli nigdy w nim nie wystąpię, bo nie będzie odpowiedni do tribalu? Plis pomóżcie:confused:

Smecia
12-08-2008, 19:56
Strój spojnie możesz zacząć sobie przygotowywać, trochę to zazwyczaj trwa. Będę zamawiała jakieś monetki tribalowe, dam Ci wtedy zanać, może coś Ci się przyda. Kolorystyka oczywiście może być inna niż czarna. Ja teraz zbieram materiały na kostum w kolorach ciemnej czerwieni, bardziej może wiśni, czy coś w tym stylu, a Ghada chce mieć niebieski, więc za takimi dodatkami też się rozglądam :D
Kostium Ci się przyda, bo myślę, że będziemy jakąś poznańską grupę tribalową tworzyć :D Jeszcze trochę cierpliwości.

kaoruaki
13-08-2008, 14:03
No to teraz to już w ogóle przed kompem dostaje kręćka:yeahhh:. Poznańska grupa tribalowa?!Super! No to zabieram sie za buszowanie w szafach...póki z domu nie wychodzę pozostaje mi tylko to:smile1:

Aireen
14-08-2008, 13:56
Ach, jak dawno nie zaglądałam tu z braku czasu. Mam dobrą wiadomość dla dziewczyn, które tak jak ja kombinują jak zastąpić oryginalne afgańskie ozdoby czymś tańszym a jednocześnie efektownym. Mój pomysł ze starymi monetami się sprawdził. Kupiłam stare monety na allegro (za ok 25 zł całe mnóstwo, zagraniczne, niektóre naprawdę śliczne) oraz małe srebrne haftki (takie jak do staników). Do każdej monety przykleiłam haczyk z haftki na klej epoksydowy dwuskładnikowy i w efekcie otrzymałam zawieszkę bardzo podobną do tych oryginalnych afgańskich. Haczyki świetnie się trzymają i jeśli uda się kupić niezbyt ciężkie monety, można obszyć nimi calusieńkie miseczki stanika i efekt jest naprawdę klimatyczny. Moim zdaniem to lepiej wygląda niż "łysy" stanik z kilkoma oryginalnymi monetkami, które cudem udało się kupić:) Postaram się pokazać moje dzieło jak tylko zrobię fotkę i znów dorwę się do komputera.

A to przykładowa aukcja z monetami: http://www.allegro.pl/item417081384_44_monety_stare.html

A tak w ogóle to oszaleję z radości, gdy w Poznaniu rzeczywiście stworzymy grupę tribalową :D Toż to moje marzenie od czasu kiedy w ogóle zaczęłam tańczyć. No i to by oznaczało, że absolutnie było warto przenieść się do tego miasta:))

kaoruaki
14-08-2008, 15:26
Aireen, to może razem będziemy w tej grupie, tyle ze ja jeszcze nie zaczęłam tańczyć. od września idę na taniec brzucha a od października na tribal w Poznaniu:yeahhh:. A te monetki jak kupujesz na allegro, to nie boisz sie ze będą za ciężkie? Zastanawiałam sie właśnie jak można by je przyczepić do stanika, dzięki za podpowiedź:)

Quesse
16-08-2008, 11:12
Kaoruaki, szyj sobie śmiało, ale licz się z tym, że na zajęciach z tribalu na początku zazwyczaj tańczy się raczej ATS niż tribal fusion, a stroje do tych styli się różnią.

kaoruaki
16-08-2008, 18:28
Dzięki Quesse, nie wiedziałam. Czyli w ATS stroje mają więcej kolorowych pomponów, i są bardziej w stylu cygańskim, flamenco tak? A zawsze się zastanawiałam nad różnicą. dobrze, że napisałaś o tych stylach na forum. Dzieeeeęki ci:)

Quesse
16-08-2008, 23:36
Nie ma sprawy:)
Tradycyjnie polecam stronę Joli jako źródło informacji:
http://www.tribalbellydance.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=93

kaoruaki
17-08-2008, 10:46
hehe, dzięki. Dobrze, że staniki z monetkami są w jednym i drugim:bigsmile: a właśnie, jakich monet najlepiej użyć do naszycia na stanik? Zwykłych starych oryginalnych? Widziałam ,że niektóre tancerki maja takie gładkie monety.Są jakieś specjalne do strojów tribalowych?

anna.redlin
17-08-2008, 14:29

Przy okazji tego offtopicu dorzucę swoje trzy grosze: jeśli miałabym jakkolwiek zrozumieć słowo tribaret to odniosłabym się do tego co na festiwalu Raqs Tribal w Krakowie zatańczyła Elizabeth (i nie mam na myśli turkish roman :) )
Jej film z Brna (w tym samym klimacie) polecałabym jako modelowy, co wy na to?
Elizabeth Strong

http://www.youtube.com/watch?v=F8FxEYDwP1k

A jeśli chodzi o definiowanie tańca poprzez strój to ja protestuję: nie szata tworzy tancerkę, nie szata tworzy taniec. Jeśli styl tańca daje się zdefiniować tylko poprzez zastosowany strój, to znaczy że nie mówimy w ogóle o stylu tańca, tylko o modzie.

Quesse
17-08-2008, 14:50
Faktycznie, ten filmik udowadnia, że tribaret jest jednak stylem tanecznym, a nie tylko stylem ciuchów;)
Chyba nie muszę dodawać, że filmik jest cudny:)

A skoro kwestia stylu tribaret wypłynęła raz jeszcze, to dodam, że moim zdaniem również funky fusion Dominiki Sucheckiej uznałabym za tribaret właśnie:) To jest dla mnie właśnie takie pogranicze, ciekawa stylistyczna przeplatanka cabaret style i tribal fusion.
I już wiem - to jest właśnie to, co chciałabym robić:)

Aurinko
17-08-2008, 14:54
Zgadzam się z Tobą w 200 %. Są po prostu osoby, które muszą koniecznie wszystko jakoś nazwać. Jest to czasem potrzebne do przekazania informacji dalej, albo do zorganizowania różnorodnych warsztatów. Film, który wkleiłaś przedstawia piękną kobietę, która równie pięknie tańczy i ja osobiście nie muszę nazywać tego w jakiś dodatkowy sposób, wystarczy mi uczucie, które wzbudza ten widok. Gospodarka rynkowa stworzyła wiele mechanizmów wspomagających jej rozwój na wielu płaszczyznach.:redface::redface::redface: Są piękne stroje, fantazyjne ze spodniami, czy bluzkami, takie typowe Tribalowe, które chętnie założyłabym do klasyki TB i co? Jakie miałoby to znaczenie? A z kolei gwiazdy Tribalki jak wyglądałyby w swoich mrocznych układach poubierane jaskrawo lub na biało? Czy taki kontrast nie odświeżyłby starego układu?;)

Quesse
17-08-2008, 15:22
25298] Film, który wkleiłaś przedstawia piękną kobietę, która równie pięknie tańczy i ja osobiście nie muszę nazywać tego w jakiś dodatkowy sposób, wystarczy mi uczucie, które wzbudza ten widok.

Naprawdę?
To ja zazdroszczę, bo ja na taki widok wpadam w amok i wciąż analizuję, co tam jest, wpływy jakich stylów można tam zauważyć, czym jest tribal fusion w odniesieniu do cabaret style w odniesieniu do tribaret w odniesieniu do... i tak dalej. Oczywiście, nie umniejsza to mojego czysto estetycznego zachwytu tańcem - ale wolę wiedzieć (lub przynajmniej rozważać) czym się zachwycam. Tak, taniec to sztuka, tak, sztuka często wymyka się kategoriom - co jednak nie przeszkadza odbiorcom zaliczać ją do kategorii lub tworzyć dla niej nowych kategorii:)
Więc ciesz się, jeśli dręczenie się niemożliwością zrozumienia różnic między stylami jest Ci obce:D

Gospodarka rynkowa stworzyła wiele mechanizmów wspomagających jej rozwój na wielu płaszczyznach.:redface::redface::redface: Są piękne stroje, fantazyjne ze spodniami, czy bluzkami, takie typowe Tribalowe, które chętnie założyłabym do klasyki TB i co? Jakie miałoby to znaczenie?

A dla mnie by miało chyba... Czasem też mam ochotę dodać strojowi do klasyki lekko tribalową stylizację, tak jak mam ochotę nadać ją swojemu tańcowi, gdy tańczę klasykę. To nie przestępstwo - ale właśnie nad tym wciąż się zastanawiam: "jakie to miałoby znaczenie?" No właśnie, co by to oznaczało? Co chciałabym przez to uzyskać? Na ile świadome są te próby mieszania konwencji, a na ile wynikają z niewystarczającego ich zrozumienia? Czy moja intencja zostanie zrozumiana przez odbiorcę?
Wzorce estetyczne chętnie czerpię z różnych styli - ale usiłuję utrzymać pod kontrolą to, jaki efekt stylistyczny uzyskam, jeśli tych wzorców użyję. Bo choć kocham eklektyzm, to nawet za eklektyzmem chyba powinna iść jakaś głębsza myśl i analiza łączonych styli...
Takie moje luźne dywagacje o mieszankach:)

25298 A z kolei gwiazdy Tribalki jak wyglądałyby w swoich mrocznych układach poubierane jaskrawo lub na biało? Czy taki kontrast nie odświeżyłby starego układu?;)

Luźna uwaga - mam wrażenie, że wśród tych najbardziej znanych już niemal nie sposób znaleźć taką, która tańczyłaby w czerni:D:D Nie licząc tych, które tańczą gothic, rzecz jasna;)

Aurinko
17-08-2008, 22:15
25303]Naprawdę?
To ja zazdroszczę, bo ja na taki widok wpadam w amok i wciąż analizuję czym się zachwycam. :)
Więc ciesz się, jeśli dręczenie się niemożliwością zrozumienia różnic między stylami jest Ci obce:D

Dziękuję! to miłe, że doceniasz prostotę, bez zbędnych komplikacji;)

Inayat
20-08-2008, 01:02
Dwa pytania mam:
1. czy po odcięciu całkowitym 'stóp' w kabaretkach nowo powstały rękaw się nie zwinie? Bo zrobiłam dziurki na palce, ale jakieś takie mega długie są te moje kabaretki, więc i tak muszę odciąć stopę :/
2. jak przyczepiacie wszelkie warkocze i dready do włosów?
Z góry dzięki za odpowiedź :)

Vea
20-08-2008, 08:58
Z tymi rajtkami to nie wiem :D
Ja mam je przyszyte do paska materiału który zawiązuję na włosach :)

Quesse
20-08-2008, 11:11
Jeśli rajstopy są dość obcisłe, to powinny trzymać się tam, gdzie trzeba.

*Sylwia*
20-08-2008, 11:36
2. jak przyczepiacie wszelkie warkocze i dready do włosów?

Ja swoje dready kupiłam w gotyckim sklepie internetowym.

http://www.gothicdream.eu/index.php/cPath/33

One są na takiej klamrze (spince) i wiąże się włosy w kucyk i przyczepia. Trzymają się perfekcyjnie, ani drgną. Spokojnie można w nich robić wszystkie obroty i nic nie spadnie. Wiem że może nie są tanie ale naprawdę opłaca się zainwestować. Ja kupiłam sobie zwykłe czarne i dokupiłam sobie osobno pojedyncze zielone i podoczepiałam.

Inayat
20-08-2008, 22:28
Dzięęęęęęęęęęęęęki :)

Melody
21-08-2008, 01:15
A ja mam do Was dziewczyny pytanie.
Czy strój do tribalu musi byc caly w kolorach czerni, czerwieni itp, czy mozna posunac sie troche dalej? Bo mam takie cudne czerwone szarawary przeszywane cale zlota nicia, z nieprzeswitujacego, raczej ciezkiego materialu. Ale jak dodam czarna chuste i inne bajery to jest ok.
Co o tym myslicie?

Inayat
21-08-2008, 02:57
Skoro jest ok, to OK :) Co prawda dla tribalu jest bardziej srebro zarezerwowane, a jeśli złoto, to takie 'stare', 'brudne', ale jesli dobrze zagrasz dodatkami, to może być super :)

Vea
21-08-2008, 08:55
Moj nie jest czarno - czerwony :) Ja mam akurat strój czarno- turkusowo-biały :) ze srebrnymi dodatkami :D mozesz zobaczyć w mojej galerii http://www.belly-dance.pl/galeria/showgallery.php?cat=656

Quesse
21-08-2008, 11:17
Dziewczyny, nie warto się martwić jakimiś kolorystycznymi stereotypami, strój do tribalu można sobie zrobić nawet śnieżnobiały. Pogrzeb w Internecie, pooglądaj zdjęcia, znajdziesz masę ciekawych kostiumów tribalowych w zaskakujących kolorach. Generalnie dozwolone są chyba wszystkie, może z wyjątkiem bardzo jaskrawych i żarówiastych (choć i takie można spotkać). Przeszukaj strony internetowe, zastanów się, czy kostium ma być raczej do tribal fusion czy do ATSu i miłej zabawy przy dobieraniu dodatków:)

kaoruaki
21-08-2008, 11:41
Ja mam jeszcze taki mały pomysł jeśli chodzi o doczepianie dredów, pamiętacie może, kiedyś była moda na okręcanie pasm włosów kolorowa włoczka. Widziałam jak jednej dziewczynie zrobili takie, i kiedy jej naturalne włosy już sie kończyły(na długość) wtedy owijali sama włóczkę (nie wiem czy dosyć jasno to opisuje) przez co miała parę fajnych długich kolorowych pasm doczepionych, można coś takiego tez wykorzystać w tribalu, tylko... nie zdążyłam zobaczyć jak tą włóczkę na początku do tych włosów doczepili:)

Melody
21-08-2008, 12:35
Dziekuje wszystkim za uspokojenie :) Chyba poprostu poszukam wiecej ciemnych dodatków, bo spodnie za bardzo kocham zeby odstawic :)

Zastanawialam sie ostatnio nad bindi. Skad bierzecie swoje? Bo wydaje mi sie ze to jedna z tych rzeczy, ktorych nie powinno sie kupowac jak najtaniej na internecie, ze to cos bardziej osobistego. Poprawcie mnie jesli sie myle :)

Quesse
22-08-2008, 08:03
Ja tam kupuję w internecie i w sklepach indyjskich. Przecież dla osoby, która nie jest religijnym Hindusem, bindi to tylko dekoracja bez znaczenia religijnego czy symbolicznego - tak moim zdaniem;)

kaoruaki
22-08-2008, 21:03
Dziewczyny, jeszcze mam pytanie odnośnie stanika, czy nie będzie obciach jak poutykam gdzieniegdzie dwugroszówki (stroną orzełka)?

Maja
22-08-2008, 21:35
Ponieważ 2 gr są w obiegu, więc chyba złamiesz prawo. :unsure:

kaoruaki
22-08-2008, 22:00
ups
:D

bollyanna
28-08-2008, 12:46
Ponieważ 2 gr są w obiegu, więc chyba złamiesz prawo. :unsure:

Tak z ciekawości... czemu? Prawo chyba nie zabrania strojenia się w pieniądze?

Vasanta
28-08-2008, 14:14
Niszczenie monet i banknotów będących w obiegu jest karalne. Bodajże na podstawie art. 69 Kodeksu Wykroczeń. Trzeba by prawnika spytać.

Farida
28-08-2008, 23:03
Niszczenie monet i banknotów będących w obiegu jest karalne. Bodajże na podstawie art. 69 Kodeksu Wykroczeń. Trzeba by prawnika spytać.

Vasanta dobrze prawi. Mogłabyś mieć problemy, kaoruaki ;)

kaoruaki
03-09-2008, 21:44
na szczęście zakupiłam stare zagraniczne monetki, i już połowa z nich grzecznie wisi na moim staniku:).Dzięki dziewczyny za to oświecenie, to był już akt desperacji, ale nie pomyślałam o tym kompletnie, że to przestępstwo. Cóż muszę przyznać, że to forum( a raczej wy) mobilizujecie mnie do ciągłego dokształcania sie:D i chwała wam za to!!! Będę mądrzejsza:D

Farida
03-09-2008, 21:51
Podziwiam Was, ze chce Wam się doczepiać te monety :) i te haczyki do tych monet :\ Ale efekt końcowy, piorunujący :)

kaoruaki
03-09-2008, 22:37
Ja z moją inteligencją każdą monetkę przyszywałam dwa razy!!!Bo była za daleko, albo za blisko. Teraz kolej na drugą miseczkę:D ale moja cierpliwość wisi na włosku...

scarabee
03-09-2008, 23:45
Nie trać ducha ;) Jak szyłam swój pierwszy strój, mój mężczyzna nazywał mnie Asią Rozpruwaczem ;) Następne szły już w miarę gładko i bezboleśnie.

kaoruaki
03-09-2008, 23:52
Asia rozpruwacz:D dooobre

Quesse
04-09-2008, 15:21
O rany rany mam nowe melodie! Przyszły dziś koło południa i jestem w euforii od tego czasu! Już nie chcę nigdy nosić innych spodni! Czekałam na nie ponad miesiąc, ale warto było! Są absolutnie cudowne! Uwielbiam je!!! :yeahhh::nuts::love:
Już komponuję dodatki - zarówno do stroju do tańca, jak i do noszenia na co dzień.
Są cudowne, czarne z czerwonym wzorem na dole, idealne i najprzeabsolutnieboskocudowniejsze na świecie!

Jak się dorwę do aparatu to wrzucę zdjęcia, oczywiście w zestawie z resztą tribalowych dodatków:)

A moja mama je przymierzyła i też chce sobie zamówić melodie xD :D:D

Nox
04-09-2008, 15:23
Tylko, żeby Ci twoich nie zabrała :D

Mania
04-09-2008, 17:20
O rany rany mam nowe melodie!

Blagam, oswieccie mnie :D Co to sa te melodie?

Alexis
04-09-2008, 17:23
Ja cały czas myślałam, że to płyty z muzyką tylko inaczej nazwane :D

kaoruaki
04-09-2008, 17:25
nie do końca jestem pewna czy dobrze myślę, ale wydaje mi sie, że są to spodnie, podobne do dzwonów, z mocno poszerzonymi u dołu nogawkami,nosi sie je do tańca tribal, ale chyba nie tylko

Quesse
04-09-2008, 18:04
Tak, to boskie i cudowne spodnie. A oto link do sprzedawcy na ebayu:
http://stores.ebay.pl/Melodia-Designs

Nosi się je do tribalu, ale nie tylko - ja tam będę je też nosić na codzień:)

Tylko, żeby Ci twoich nie zabrała :D

Chyba się przymierza... Ale będę walczyć :D Albo namówię ją, by zamówiła ich więcej, w takim rozmiarze, który obie mogłybyśmy nosić:D

Aireen
04-09-2008, 18:58
Melodie...pozycja na mojej liście tribalowych zakupów. Kiedyś sobie kupię - są rewelacyjne:) Ciekawe czy inne spodnie bardzo podobne do oryginalnych melodii (ale tańsze;P) też byłyby dobre. Jak zwykle szukam czegos przystępniejszego:)

Mam jeszcze do Was dwa pytania. Jak powinny wyglądac ATS-owe chwosty, które przyszywa się do pasa czy chusty? Chciałabym sama takie zrobić, ale nie wiem jakiej włóczki czy sznurka użyć. Nie chcę mieć chwostów które już na pierwszy rzut oka zdradzają, że tak na prawdę są do zasłon:P

No i to co mnie męczy od pewnego czasu. Jaki będzie najlepszy materiał do zrobienia paneli? Wiecie o co chodzi. Dwa kawałki efektownego materiału z tyłu i z przodu. Słyszałam, że profesjonalistki mają panele z jakiegoś o konkretnej nazwie. Co w ogóle się nadaje? Piszcie co wiecie:) Prroszę:)

Quesse
04-09-2008, 19:06
Melodie...pozycja na mojej liście tribalowych zakupów. Kiedyś sobie kupię - są rewelacyjne:) Ciekawe czy inne spodnie bardzo podobne do oryginalnych melodii (ale tańsze;P) też byłyby dobre. Jak zwykle szukam czegos przystępniejszego:)

Cena jest oczywiście dość szokująca, ale oryginalne spodnie są boskie, świetnie leżą, doskonale wykończone, materiał bardzo wysokiej jakości (ja jeszcze nie prałam ale koleżanki prały wielokrotnie i nic się nie niszczy, nie spiera itp.) i czuję się w nich jak w drugiej skórze. Myślę, że okażą się warte tej zabójczej ceny. Oczywiście, bywają ciekawe podróbki, ale jednak nie ma to jak prawdziwe melodie - jakość, doskonały fason i świetne wykończenie.
Miałam wcześniej niedrogie podróbki - fajnie mi się w nich tańczy, są ładne i wygodne, ale jednak ani jakość materiału, ani krój nie dorównuje "prawdziwym melodiom" ;) Już zaczęły mi się strzępić brzegi. Może lepiej zainwestować od razu w droższe "oryginały", które wytrzymają więcej?

Uprzedzam - uzależnia!

Mam jeszcze do Was dwa pytania. Jak powinny wyglądac ATS-owe chwosty, które przyszywa się do pasa czy chusty? Chciałabym sama takie zrobić, ale nie wiem jakiej włóczki czy sznurka użyć. Nie chcę mieć chwostów które już na pierwszy rzut oka zdradzają, że tak na prawdę są do zasłon:P

No i to co mnie męczy od pewnego czasu. Jaki będzie najlepszy materiał do zrobienia paneli? Wiecie o co chodzi. Dwa kawałki efektownego materiału z tyłu i z przodu. Słyszałam, że profesjonalistki mają panele z jakiegoś o konkretnej nazwie. Co w ogóle się nadaje? Piszcie co wiecie:) Prroszę:)

Chwosty chyba mogą być zasłonowe - w końcu w sklepach z zasłonami można fajne dostać:D Myślę, że nawet świeżo kupione w leroy-merlin chwosty w zestawieniu z innymi tribalowymi dodatkami nie będą się zasłonowo kojarzyły. Słowem - zrób tak, by na oko pasowały do reszty i tyle:)

A co do paneli, to nie mam pojęcia, sama dopiero się przymierzam, ale nie przyszło mi do głowy, że powinnam mieć jakieś szczególne wymagania wobec materiału... Pewnie raczej sztywny niz miękki, najlepiej go chyba dodatkowo obiążyć u dołu (np. doszyć muszelki) - to moje spekulacje.

Ailinon
04-09-2008, 20:39
Uprzedzam - uzależnia!
Oj, nie sposób nie przyznać racji...

Chwosty chyba mogą być zasłonowe - w końcu w sklepach z zasłonami można fajne dostać:D Myślę, że nawet świeżo kupione w leroy-merlin chwosty w zestawieniu z innymi tribalowymi dodatkami nie będą się zasłonowo kojarzyły. Słowem - zrób tak, by na oko pasowały do reszty i tyle:)
Ja tak praktycznie - gdzie kupować wszelakie tego typu dyndadełka, żeby się nie zrujnować? W lokalnej pasmanterii pojedyncza sztuka kosztuje 5-10zł, a ja tak potrzebuję z 20, a przecież to tylko jeden element stroju. Macie może jakieś pojęcie, gdzie można kupić więcej w cenie <50zł za jakąś sensowną liczbę?

Farida
04-09-2008, 22:10
Agatko!!!! Bosko, że masz już te cudeńka :D Która to już para :D...
Ja się przymierzam do zakupu jakiś nowych, ale narazie nie mam do tego głowy :p

A moja mama je przymierzyła i też chce sobie zamówić melodie xD :D:D

Moja mama tak samo!!!! Te nasze czarne bardzo jej się podobają :D

kaoruaki
08-09-2008, 19:36
to ja sie pochwale moim pierwszym tribalowym stanikiem, zdjecie jest w mojej galerii (http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/2342)

Farida
08-09-2008, 19:41
to ja sie pochwale moim pierwszym tribalowym stanikiem, zdjecie jest w mojej galerii (http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/2342)

Fajnie się zapowiada :) => napisałam tak dlatego, gdyż jeszcze bym do niego dodała parę rzeczy :) np. ładnie zagospodarowała przestrzeń nad monetkami :) ale to moje zdanie :)
Podziwiam Was, że chce Wam się doszywać te monety :-)))

kaoruaki
08-09-2008, 19:43
wiesz, tez o tym myślałam, ale nie wytrzymałam, i musiałam sie pochwalić, jeszcze nawet ramiączka muszę doszyć:D

Smecia
08-09-2008, 20:34
No, no, Kaoruaki widzę, że nie marnujesz czasu w oczekiwaniu na zajęcia :D

kaoruaki
09-09-2008, 12:34
jeśli chodzi o taniec nie, ale w kwestii poprawki wrześniowej...strasznie go tracę;)

*Sylwia*
09-09-2008, 12:59
Oczywiście, bywają ciekawe podróbki, ale jednak nie ma to jak prawdziwe melodie - jakość, doskonały fason i świetne wykończenie.

Dokładnie Quesse ;) Oryginalne Melodie są o niebo lepsze od podróbek. Jakość jest nieporównywalna.
A jeśli chodzi o MeloPhoenixy to już w ogóle kosmos. Naprawdę warto zainwestować te 350 zł i kupić sobie porządne spodnie, oczywiście jeśli ktoś wiąże z tańcem poważne plany.

Ja chyba też należę do tych uzależnionych... Już kupiłabym sobie następne :D

Quesse
09-09-2008, 15:17
Dokładnie Quesse ;) Oryginalne Melodie są o niebo lepsze od podróbek. Jakość jest nieporównywalna.
A jeśli chodzi o MeloPhoenixy to już w ogóle kosmos. Naprawdę warto zainwestować te 350 zł i kupić sobie porządne spodnie, oczywiście jeśli ktoś wiąże z tańcem poważne plany.

Ja chyba też należę do tych uzależnionych... Już kupiłabym sobie następne :D

A jakie? Jakie? Jakie? :D
I potwierdzam - MeloPhoenixy są doskonałe!
Ja też rozważam następne, marzą mi się MeloPhoenixy w paski brązowe lub oliwkowe, co z tego, ze strasznie pogrubiają;)

jeśli chodzi o taniec nie, ale w kwestii poprawki wrześniowej...strasznie go tracę;)

Oj, wiem, znam ten ból, robię wszystko, tylko nie to, co trzeba.

Farida
09-09-2008, 19:18
A ja...następne "melodie" uszyję sobie sama! :D ot co! ;)

scarabee
09-09-2008, 19:47
A ja...następne "melodie" uszyję sobie sama! :D ot co! ;)

Trzymam kciuki :) Ja sie właśnie zabieram za przerobienie fitnessowych spodni na tribalowo-gothickie dzwony ;) zamierzam wszyć w nie po sześć czerwonych klinów na nogawkę, żeby dół nogawek był z koła. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie ;)

Quesse
09-09-2008, 19:53
To ja chcę uszyć sobie spodnie takie, jak ma Samantha, z tymi koronkowymi falbanami:)
http://picasaweb.google.com/snakecharmahsam/DanseDuVentreMenagerieSeptember29th2006#5040138249 483472114
Oczywiście, jak będę miała czas... Trzymam kciuki za Wasze eksperymenty krawieckie.

Maja
09-09-2008, 20:20
To ja chcę uszyć sobie spodnie takie, jak ma Samantha, z tymi koronkowymi falbanami:)
http://picasaweb.google.com/snakecharmahsam/DanseDuVentreMenagerieSeptember29th2006#5040138249 483472114
Oczywiście, jak będę miała czas... Trzymam kciuki za Wasze eksperymenty krawieckie.
Wiesz co... jest to dość proste. Kupujesz normalne spodnie, mogą być z nogawką 3/4. Do tego bardzo wiele metrów koronki, z której zrobisz falbany. Przyszyjesz je do nogawek. Mnie też się takie marzą. Mam spodnie inspirowane spodniami Sam, ale nie wyszły mi, bo wzięłam dużo za mało koronki. Następne będą lepsze. :)

scarabee
09-09-2008, 20:25
A, spodnie z falbankami też w planach mam ;) Ale to dalsze plany...

Farida
09-09-2008, 20:30
haha dziewczyny!:D ja też mam w planach falbanki :D!!!!!!!

Quesse
09-09-2008, 22:14
Wiesz co... jest to dość proste. Kupujesz normalne spodnie, mogą być z nogawką 3/4. Do tego bardzo wiele metrów koronki, z której zrobisz falbany. Przyszyjesz je do nogawek. Mnie też się takie marzą. Mam spodnie inspirowane spodniami Sam, ale nie wyszły mi, bo wzięłam dużo za mało koronki. Następne będą lepsze. :)

Właśnie na to liczę, że to będzie bardzo proste - po prostu kupię jakieś ładne legginsy i doszyję nogawki. Może nie kupować koronek, ale jakiś materiał, wyciąć koła i zrobić z nich falbany, na takiej zasadzie jak działają spódnice z koła? Jakoś to wykombinuję.
A te Twoje czarne z czerwoną koronką są ładne:)

Ailinon
09-09-2008, 23:34
Ja zwariowałam i zamówiłam oryginalne sampantsy od Kathleen Crowley i kupiłam do nich oficerki, na wzór jednego ze zdjęć Samanthy (teraz tribe leży, więc nie zlinkuję). Po prostu są zarąbiste i mam zamiar zamówić te falbaniaste również od niej, ale jak się trochę odkuję kasowo (nie wszystko na raz). Jestem wyjątkowo kiepska w szyciu i obawiam się, że wyszedłby mi potworek ;)

Farida
10-09-2008, 08:35
Ja zwariowałam i zamówiłam oryginalne sampantsy od Kathleen Crowley i kupiłam do nich oficerki, na wzór jednego ze zdjęć Samanthy (teraz tribe leży, więc nie zlinkuję). Po prostu są zarąbiste i mam zamiar zamówić te falbaniaste również od niej, ale jak się trochę odkuję kasowo (nie wszystko na raz). Jestem wyjątkowo kiepska w szyciu i obawiam się, że wyszedłby mi potworek ;)

Woooooooooooooooooowwww :smile1:!!! szalejecie dziewczyny :) wklejcie jakieś fotki swoich cudeniek :)

kaoruaki
10-09-2008, 10:48

Rzeczywiście, styl ma fajny, a spodnie są urocze, kojarzą mi sie z takimi dawnymi pantalonami, które nosiły damy pod kieckami:D

Quesse
10-09-2008, 11:56
Taaak... Proponuję zbiorowe dzielenie się zdjęciami naszych nowych nabytków/dzieł. Ja muszę stworzyć jeszcze czerwony stanik do tribalu (do czerwono-czarnych MeloPhoenixów).
Swoją drogą, Was też wkurza obecne padnięcie tribe.net? EDIT: Działa, nareszcie:D

kaoruaki
11-09-2008, 19:14
Anais - ten drugi strój w stylu tribaret jest śliczny... Zainspirował mnie:) Teraz szukam tkaniny w takie roślinne esy-floresy. Czerwono-czarnej, oczywiście:D

hmm, czy chodzi ci mniej więcej o coś takiego? (http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/2384)

Lares
29-09-2008, 22:57
Wiecie może gdzie kupię tanio tak zwane janczarki, czyli dzwoneczki jak dla kotków i ciekawe dodatki do pasa? Chodzi mi dokładnie o takie większe. Z góry dziękuję :)

kaoruaki
30-09-2008, 17:38
widziałam takie w pasmanteriach, ale małe były dosyć, tak na oko mniej wiecej z 0,5cmśrednicy(okragłe z zawieszką) o takie jak tu (http://http://www.allegro.pl/item442119551_posrebrzane_dzwoneczki_8szt_pkn_13.h tml)

Vasanta
30-09-2008, 18:12
Są janczary na Allegro, ale chyba chodzi ci o takie okrągłe...
Ja mam takie ok. 1 cm średnicy z koraliki.pl, ale już chyba nie ma.
Spróbuj tutaj (http://www.bazardekoracji.pl/cat-pol-1188895425-OZDOBY-dzwoneczki.html) albo podzwoń po sklepach z akcesoriami hippicznymi (np. hippika-sklep.pl). Janczary jako dzwonki do uprzęży są zwykle składnikiem oferty takich sklepów :) Ja sama w Krakowie widuję konie tak ubrane, że tancerki tribalu by się nie powstydziły!

Lilith
30-09-2008, 18:54
Może poszukaj w sklepach indyjskich:)

Farida
30-09-2008, 19:20
Lares, kiedyś widziałam pełno tych dzwoneczków na allegro...Niestety od jakiegoś czasu i w tym miejscu cisza :p Nie ma :(

Vasanta
30-09-2008, 20:36
Ja mam takie dzwoneczki ze sklepu indyjskiego, ale chyba za małe jak na potrzeby Lares, która szuka janczarów :)

Farida
30-09-2008, 21:31
Ja mam takie dzwoneczki ze sklepu indyjskiego, ale chyba za małe jak na potrzeby Lares, która szuka janczarów :)

Ooo vasanto, a ja szukałam takich małych właśnie. Może można to jeszcze gdzieś u Ciebie kupic?:)

Vasanta
01-10-2008, 00:46
Zobaczę w krakowskich India Shopach, ale wątpię. Te moje są z nieistniejącego już sklepu indyjskiego w moim rodzinnym mieście, a kupiłam je prawie 10 lat temu.

Farida
01-10-2008, 06:43
Te moje są z nieistniejącego już sklepu indyjskiego w moim rodzinnym mieście, a kupiłam je prawie 10 lat temu.

Moja nadzieja wygasła :p
Ale jeśli mogłabym Cie prosić, o sprawdzenie tego :)

Lares
01-10-2008, 10:07
Znalazłam na allegro taki instrument http://www.allegro.pl/item439911307_masterpercussion_janczar_drewniany_o kazja.html z którego można odczepić dzwoneczki :)

scarabee
04-10-2008, 21:38
Hmm teraz ja mam strojowy dylemat ;) Co myślicie o włączaniu w tribalowe stroje wzorów średniowiecznych bądź renesansowych? Bo znalazłam na ebayu coś, co według mnie świetnie nadawałoby się na panel ;)
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=180294987769

Antares
04-10-2008, 21:55
Hmm teraz ja mam strojowy dylemat ;) Co myślicie o włączaniu w tribalowe stroje wzorów średniowiecznych bądź renesansowych? Bo znalazłam na ebayu coś, co według mnie świetnie nadawałoby się na panel ;)
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=180294987769

Zwał jak zwał - to jest bajeczne!!! :eek: Na mój gust się nadaje, jest bardzo oryginalne:thumbsup:

scarabee
04-10-2008, 22:19
Dzięki, Antares :) Bajeczne - właśnie tego słowa mi brakowało ;) Już napisałam maila do sprzedawcy - z zapytaniem o koszt wysyłki. Jeśli mnie nie powali - biorę :)

(A potem zbieram na pasujące spodnie - bo moje czerwone haremki się z tym materiałem pogryzą, i na stanik - bo pasuje do haremek... ale to już inna historia ;) )

Farida
04-10-2008, 22:53
scarabee, boski ten materiał!!! Pewnie, że bierz :D!!! (jeśli oczywiście wysyłka Cie nie zabije:rolleyes:)

scarabee
05-10-2008, 14:40
Dostałam odpowiedź w sprawie wysyłki - niestety, zabiła mnie :( Kosztowałaby więcej niż materiał i tasiemki, które do niego powybierałam (w ilości całkiem sporej) razem wzięte :( Sklep sobie zachowałam w ulubionych, ale ewentualny zakup musi poczekać aż trochę się odkuję po wydatkach związanych z Izzy.

Lares
06-10-2008, 14:42
Szkoda :( Materiał jest naprawdę świetny. Jeśli szukasz takich materiałów na panel polecam sklep w Łodzi na ul Pomorskiej, jeśli jesteś czasami w Łodzi ub masz tam kogoś znajomego kto może za Ciebie tam podskoczyć ;)

scarabee
06-10-2008, 19:03
O, dobrze wiedzieć! Dzięki, Lares! Co prawda do Łodzi mam daleko i dojazd kiepski... ale i tak od jakiegoś czasu zbieram się żeby tam pojechać (z resztą właśnie na zakupy - tyle że stanikowe ;) ). No to mam kolejną motywację :)

(z resztą nie wykluczam też sytuacji, że jaśli będę miałą trochę funduszy ekstra, i tak się szarpnę właśnie na ten... Oj, za bardzo mi się podoba, żeby go ot tak odpuścić...)

Inayat
06-10-2008, 20:11
O nieeeeeeeeeeeeee :( ZACHOROWAłAM NA MELODIE!!!!!!! :(

Farida
06-10-2008, 22:47
O nieeeeeeeeeeeeee :( ZACHOROWAłAM NA MELODIE!!!!!!! :(

A jakie?:>

Inayat
07-10-2008, 18:35
Klasyczne czarne:
http://cgi.ebay.pl/S31-bLACK-SASH-melodia-PANTS-bellydance-yoga_W0QQitemZ160271834788QQihZ006QQcategoryZ13708 5QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262

Już wiem na co przeznaczę część pieniędzy z najbliższego pokazu :)

kaoruaki
20-10-2008, 15:51
ooooo nie! czuję że i mnie dopada ta choroba na melodie! To wszystko przez te warsztaty. Te portki są świetne!!!!

scarabee
20-10-2008, 19:12
Hehe, to chyba jestem ostatnią, której Melodie nie ruszają ;) Pewnie, że są śliczne i świetnie wykonane... tylko czemu wszystkie musimy mieć takie same spodnie ;)

A w ogóle to nie wytrzymałam i kupiłam sobie ten materiał...

Quesse
20-10-2008, 21:31
Czemu zaraz takie same - mnie tam czarne black sash nie ciągną w ogóle, mimo że "wszyscy je mają". Mnie ciągną te z bajerami, z warstwą koronki albo melophoenixy. Tu nie chodzi o to, żeby podążać za tribalową modą, ale o to, że nie wymyślili na świecie korzystniejszego dla mnie fasonu spodni. Ktoś, kto nie doświadczył życia z ogromnymi udami i (delikatnie mówiąc) wielką pupą nie wie, jak taka sylwetka sprawia, że niemal każde inne spodnie się nie nadają ("niemal", bo wciąż liczę, że jakieś kiedyś spotkam).

Czekamy na efekt twórczości z tym boskim materiałem:)

kaoruaki
20-10-2008, 23:09
a wiecie może gdzie oprócz allegro i ebayu można kupić melodie, lub spodnie im podobne, tylko właśnie w innym kolorze niż czarny

Blancari
20-10-2008, 23:32
No ja tylko na eBayu widziałam tego typu w różnych kolorach

Farida
21-10-2008, 06:56
a wiecie może gdzie oprócz allegro i ebayu można kupić melodie, lub spodnie im podobne, tylko właśnie w innym kolorze niż czarny
Osoba, która sprzedaje/sprzedawała kiedyś na allegro, ma też inne kolory. Jak znajdę kontakt to Ci podeślę ;)

scarabee
21-10-2008, 10:59
Czemu zaraz takie same - mnie tam czarne black sash nie ciągną w ogóle, mimo że "wszyscy je mają". Mnie ciągną te z bajerami, z warstwą koronki albo melophoenixy. Tu nie chodzi o to, żeby podążać za tribalową modą, ale o to, że nie wymyślili na świecie korzystniejszego dla mnie fasonu spodni. Ktoś, kto nie doświadczył życia z ogromnymi udami i (delikatnie mówiąc) wielką pupą nie wie, jak taka sylwetka sprawia, że niemal każde inne spodnie się nie nadają ("niemal", bo wciąż liczę, że jakieś kiedyś spotkam).

Takie same - bo o takim samym kroju nogawki ;) Ten właśnie krój wydawał mi się przy pierwszym zobaczeniu wspaniały, boski, a przede wszystkim oryginalny ;) Jak potem na warsztatach zobaczyłam, że dziewczyny bez Melodii można było policzyć na palcach jednej ręki, cały zachwyt minął ;)

Co do dopasowania - nie jest problemem znalezienie na ebayu spodni uszytych podobnie (mam na myśli górę) i z podobnego materiału, za to o innym kroju nogawki i z innymi bajerami ;) Jasne, że jakość nie ta - ale i cena nie ta, więc nie miałabym specjalnych oporów przed zamówieniem sobie następnych (jeszcze innych najlepiej) kiedy jedne mi się znoszą. Albo jeszcze lepiej - przed rozpruciem i uszyciem czegoś na wzór ;)

Farida
21-10-2008, 17:39
Jak potem na warsztatach zobaczyłam, że dziewczyny bez Melodii można było policzyć na palcach jednej ręki, cały zachwyt minął ;)

Dla mnie sekret boskości ;) tych spodni tkwi głównie w tym, że są bardzo wygodne i mogę pójść w nich na wszystkie inne zajęcia- czy to z tańca czy jogi. Ponadto istnieje jeszcze możliwość związania nogawek, gdy zaistnieje taka potrzeba :) Są uniwersalne, ładne, wygodne. Czego chcieć więcej :)

scarabee
21-10-2008, 21:12
Są uniwersalne, ładne, wygodne. Czego chcieć więcej :)

Większego zróżnicowania fasonów ;) Bo nie wierzę, że nie można zrobić spodni wyglądających inaczej przy zachowaniu tych wszystkich przymiotów ;)

Maja
21-10-2008, 21:18
Właśnie, właśnie! Z całym szacunkiem dziewczyny, ale nie chcę mieć takich spodni jak Wy. :p Bardzo podobają mi się te fasony, które mają już Quesse i Dominika Suchecka. Więc albo będę mieć takie albo - jak Scarabee - zamówię coś innego, bardziej niszowego ;)

Blancari
21-10-2008, 22:13
A ja sobie kiedyś zafunduję Melodie albo coś w tym stylu. Tak dla kaprysu, bo tribal mnie nie ciągnie, ale podobają mi się te nogawki, które można zawiązać. :D A całość dużo fajniejsza niż takie fitnessy, w jakich teraz ćwiczę. :)

Farida
21-10-2008, 22:17
Większego zróżnicowania fasonów ;) Bo nie wierzę, że nie można zrobić spodni wyglądających inaczej przy zachowaniu tych wszystkich przymiotów ;)

Na pewno się da ;D W końcu te wszystkie przymioty, to tak naprawdę opinia subiektywna ;)
Dla mnie szczytem marzeń, jest uszyć coś wg. własnego projektu :) Póki co, czasu na takie eksperymenty brak ;), a że to co jest ogólnie dostępne przypadło mi do gustu...;) To przy tym pozostanę :)

Lilith
22-10-2008, 19:39
Widziałam dzisiaj fajne pasy do tribala w Zarze (Łódź), były kolorowe, wyszywane metalowymi kółkami i lusterkami indyjskimi - takimi dużymi. Wyglądały całkiem zachęcająco i pewnie bym sie skusiła gdyby nie to, że mam w domu 3 właściwie nieużywane:( Kosztowały 99 zł. Może skuszą się jakieś leniwe tribalki:D

Były też jakieś metalowe paski różnego rodzaju, myślę że tez by się nadały:)

Inayat
22-10-2008, 20:28
Taaaaak, widziałam je wszystkie w Zarach Warszawy i postanowiłam poczekać na przeceny :) Liczę, że rzadko kto się skusi na takie paski na co dzień i zostaną na wyprzedażach :D

Quesse
23-10-2008, 10:21
A ja jednak przypominam, że popularność melodii to nie przez tę ładną chusteczkę na górze, genialną wygodę, jakość czy kolorki, tylko także przez to, że dla dużej części kobiet ten fason to jedyny fason spodni, w jakim wyglądają przyzwoicie:) Jak uświadamiam sobie, że pewne części mojego ciała nie nadają się do pokazania w absolutnie żadnych innych spodniach, to nie mam problemu z tym, ze ma je sporo osób. Zresztą - mają je tylko osoby związane z tańcem, wśród nietanecznych znajomych te spodnie robią wrażenie naprawdę niezwykłych i oryginalnych, na ulicy ludzie się za mną oglądają, znajomi o nie wypytują, jednym słowem robię w nich furorę:D Na polskich ulicach ten fason jest wciąż niezwykły i rzadko spotykany - a przecież nie kupiłam ich tylko po to, by je maltretować na zajęciach albo w szafie trzymać:D

Farida
23-10-2008, 15:17
Ja mam "żałobę", bo gdzieś zgubiłam moje czarne :-( i to na pewno nie w domu...

Inayat
24-10-2008, 01:02
na ulicy ludzie się za mną oglądają, znajomi o nie wypytują, jednym słowem robię w nich furorę:D Na polskich ulicach ten fason jest wciąż niezwykły i rzadko spotykany

Woow, Quesse! Chodzisz w Melodiach po ulicy?? Woooooooooooooow! W TAKIM wydaniu sobie jeszcze ich nie wyobrażałam. Nieźle musisz przyciągać uwagę! To ich upiorne zakończenie... Sama perwersja :) Super!! :)

Zafirah
24-10-2008, 09:49
a ja mam pytanie natury technicznej :D Quesse: jakie buty nosisz do Melodii?

ostatnio kupilam na allegro czarne spodnie do tribalu, rozszerzane, z pomponikami wzdluz nogawek, takie http://allegro.pl/item461056861_spodnie_taniec_brzucha_belly_dance_a ts_tribal.html i musze powiedziec, ze jestem zadowolona. postanwoilam tylko uciac fredzle od gory do kolana i wszysc je pomiedzy te ktore ida od kolana w dol gdyz jako osoba srednio szczupla czuje sie troche pogrubiona przez fredzelki na udach :rolleyes:

*Sylwia*
24-10-2008, 10:10
Woow, Quesse! Chodzisz w Melodiach po ulicy?? Woooooooooooooow! W TAKIM wydaniu sobie jeszcze ich nie wyobrażałam. Nieźle musisz przyciągać uwagę! To ich upiorne zakończenie... Sama perwersja :) Super!! :)

Ja też czasem chodzę w nich po ulicy :D Nieźle się ludzie patrzą. Jak na jakieś zjawisko. Chciałabym kupić sobie jeszcze jedną parę ale dolar tak strasznie poszedł w górę :mad: Tak się uzależniłam od tych spodni, że nie mogę tańczyć w innych. Po prostu jakoś źle się czuję, nie podobam się sobie w lustrze ;)

Anais
24-10-2008, 10:25
Dziewczyny, uświadomcie :embarrest: te spodnie powinny się tak majtać po ziemi jak na zdjęciu z linku Zafirah?
wystarczy, ze moje zwykłe fitnessowe lekko zsuną sie na pietę i juz źle sie tańczy.

Maja
24-10-2008, 14:58
Taaaaak, widziałam je wszystkie w Zarach Warszawy i postanowiłam poczekać na przeceny :) Liczę, że rzadko kto się skusi na takie paski na co dzień i zostaną na wyprzedażach :D
Byłam w Zarze i kupiłam :D Czerwony z lusterkami. Bardzo się cieszę, bo pasuje mi do stanika i spodni.
Dziewczyny, dzięki Wam go mam.:dziekuje: Normalnie nie zaglądam do tego sklepu.

Farida
24-10-2008, 15:41
Byłam w Zarze i kupiłam :D Czerwony z lusterkami. Bardzo się cieszę, bo pasuje mi do stanika i spodni.
Dziewczyny, dzięki Wam go mam.:dziekuje: Normalnie nie zaglądam do tego sklepu.

Maju, jakiej one są mniej więcej szerokości??:)

Maja
24-10-2008, 16:59
Dokładnie 6 cm :) Tzn. ten, który ja mam. Bo widziałam i szersze [chyba z 10-12 cm], ale nie podobały mi się.

Zafirah
24-10-2008, 19:25
tez mam pasek z Zary ale nie z tych szerokich z lusterkami tylko wyglada on tak: trzy cienkie czarne paski wygladajace na skorzane i na nich duzo metalowego zelastwa w kolorze starego srebra - piekny :D

Maja
24-10-2008, 22:59
Zafiro, możesz zrobić fotkę? :D

Quesse
25-10-2008, 23:49

I budzą kontrowersje. Ale wygląda to fajnie. Doskonale wyglądają, gdy na wierzch założy się jakąś krótką sukienkę lub tunikę:)

Dziewczyny, uświadomcie :embarrest: te spodnie powinny się tak majtać po ziemi jak na zdjęciu z linku Zafirah?
wystarczy, ze moje zwykłe fitnessowe lekko zsuną sie na pietę i juz źle sie tańczy.

Melodie? Tak, mają się majtać:) Jak jestem boso, sięgają dokładnie do ziemi - z tego co zauważyłam, innym dziewczynom podobnie. Ale ta rozszerzana nogawka lekko odstaje na boki i na tyle dobrze się układa, że się o nią nie potykam.

a ja mam pytanie natury technicznej :D Quesse: jakie buty nosisz do Melodii?

Moje ulubione glany:) Albo jakieś kozaki. Albo zwykłe pantofle na malutkich obcasach. Koniecznie coś z choćby niewielkim obcasem - bo inaczej będzie się zamiatać różne niemiłe rzeczy. I niewskazane jest noszenie ich gdy jest po deszczu;)
A, i jako że rozcięcie z boku sięga mniej więcej do kolana, to zakładam pod nie rajstopy, by tym gołym kawałkiem nogi znad buta nie świecić.

kaoruaki
26-10-2008, 00:48
a ja chyba nie wykombinuje wystarczającej kwoty na tb, warsztaty i jeszcze melodie, więc chyba sobie sama uszyje jakieś oryginalne spodnie do tańca.O!tylko nie mam pojęcia na razie jak miałyby wyglądać...

Aireen
26-10-2008, 17:03
Myślę, że nie musisz od razu kupować melodii, żeby poczuć się tribalowo:) Mnie też puki co nie stać na oryginał, ale jak zawsze kombinuję, żeby zrobić lub kupić coś tańszego i równie efektownego. Jestem zdania, że na początku lepiej inwestować w naukę niż wywalać kupę kasy na profesjonalny strój. Wiem, że może on poprawic samopoczucie, ale na pewno nie sprawi, że będziemy lepiej tańczyć. Powiedziałam sobie jakiś czas temu, że melodie kupię sobie jeśli odnajdę się w tribalu, no i osiągnę już pewien satysfakcjonujący mnie poziom. Choć nie podoba mi się powszechność tych spodni wśród tancerek:P Zaczyna się z nich robić taki tribalowy mundurek :D Tak więc życzę wielu pomysłów na swoje unikalne i jedyne w swoim rodzaju klimaciarskie non-like melodia spodenki:)

Sakina
26-10-2008, 18:46
Dokładnie 6 cm :) Tzn. ten, który ja mam. Bo widziałam i szersze [chyba z 10-12 cm], ale nie podobały mi się.

Byłam dziś zobaczyć te paski, tak z ciekawości....ale cena zabiła moją niewinność..

kaoruaki
03-11-2008, 20:07
Dziękuje Aireen, masz racje, tez się ostatnio zastanawiałam czy jest sens wydawania takiej kasy na strój, jeśli dopiero zaczynam swoją przygodę z tańcem, a co do występów to już w ogóle nie wiadomo kiedy. Pewnie za sto lat:D Te spodnie natomiast zauroczyły mnie gdy na warsztatach zobaczyłam jak ślicznie sie majtają. Rzeczywiście nie jest pocieszający fakt, że niemal każda tribalka ma takie, więc jak wydysponuje trochę czasu, to uszyje sobie coś w stylu retro, jak najmniejszym kosztem. Myślę nawet, żeby nie przerobić w tym celu zwyczajnych leginsow, a od kolan doszyć koronkowe falbanki:)

Maja
06-11-2008, 11:52
A wiecie co? Melodia sprzedaje teraz nowe modele spodni (http://stores.ebay.com/Melodia-Designs) - takie 3/4?

kaoruaki
06-11-2008, 16:15
rzeczywiście, ale jakoś mnie nie zachwyciły. może dlatego ze ogólnie nie podoba mi sie model jakichkolwiek spodni 3/4.

Quesse
06-11-2008, 21:59
Jak sobie wyobrażę moje cztery litery w takich spodenkach 3/4, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... Zostanę przy tradycyjnym fasonie;)

Erinn
08-11-2008, 10:04
A ja mam jeszcze pytanie: czym najlepiej przyszywać wszystkie ozdobniki, koraliki, muszelki i inne do stroju?

kaoruaki
08-11-2008, 11:48
ja przyszywałam mocną nitką. Można też żyłką, lub nicią szewska, o której była mowa w w wątku o stroju do tańca na stronie 20:).Pisała o tym Blancari;)

Inayat
08-11-2008, 12:33
Ostrzegam tylko na wszelki wypadek - muszelki do stanika przyszyłam nicią przezroczystą, wielokrotnie przeszywałam, a i tak pękło. Więc polecam przyszywanie niemal wszystkiego żyłką wędkarską, najcieńszą.

Erinn
08-11-2008, 16:06
Dziękuję Wam bardzo :) Pytań ciąg dalszy, czyli, czy ktoś wie, gdzie można kupić takie haremki jak ma Yalla w swoim profilu, o tutaj: http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/1509 , tylko czarne. I gdzie jakieś monetki tribalowe można znaleźć, bo ja szukam i szukam i nic :(

kaoruaki
08-11-2008, 23:40
ja zastosowałam zwykle zagraniczne stare monety, które kupiłam na allegro,ale słyszałam, że na eBayu są tańsze:)

Erinn
08-11-2008, 23:52
Przeszukałam całe allegro i właśnie nic takiego nie znalazłam.. eBay.. cały czas się zastanawiam, czy na nim kupować, trochę się boję. Jedni mówią, że są zadowoleni, inni, że nie. A haremki już znalazłam, są bajeczne, tylko..niech mi ktoś takie uszyje! :P (bo znalazłam na jakiejś stronie z USA, albo innych Niemców :P i nie mam jak sprowadzić, więc muszę teraz ze zdjęciem po jakichś krawcowych pobiegać ;> )

*Sylwia*
09-11-2008, 10:40
Wydaje mi się że to są te haremki:

http://www.modnitrendorient.cz/kalhoty___aida__i..html

A monetki tribalowe będę miała na sprzedaż za jakiś czas :D

Erinn
09-11-2008, 11:50
Anyali - to ja już się zapisuję! (najlepiej, gdyby były w kolorze takiego starego złota, nie srebrne.. Ale jak nie będzie innych, to może przyjmę jakie będą ;) ) Pamiętaj, że jestem pierwsza w kolejce :D

A co do haremek, to są takie:
http://www.pedralta.com/shop/designs/images/002-020/002-024_detail.jpg
tylko bym chciała całe czarne :)

Vasanta
09-11-2008, 16:11
http://www.aisza.sklepna5.pl/
Tutaj są takie haremki, Erinn. Tylko musisz napisać, żeby ci czarne sprowadzili :) Widziałam dzisiaj wersję bodajże czerwoną, wyglądają porządnie :)

Erinn
09-11-2008, 17:28
Chodziło Ci o te: http://www.aisza.sklepna5.pl/pokaz_produkt.php?idprod=32 ?
Są bardzo ładne, ale niestety, to nie to samo, bo te, co ja pokazywałam, są mega szerokie i bez "dodatków", a o takie właśnie mi chodzi :) Ale przy okazji dziękuję za adres tej stronki, bo jej jeszcze nie znałam :)

Vasanta
09-11-2008, 17:50
Nie, o te:
http://www.aisza.sklepna5.pl/pokaz_produkt.php?idprod=33
Są megaszerokie i bez dodatków :) Jak mówię, widziałam je dzisiaj :)

Sklep jest stosunkowo nowy. Muszę wrzucić do wątku o sklepach.

Erinn
09-11-2008, 20:51
Najgorsze jest to, że nie widać, jak prezentują się na ciele. A tak, jak patrzę, to ciężko mi określić :( Ale może, jak poproszę, to mi podeślą foto tych spodni na "kimś żywym" ;P
A ja dzisiaj byłam w Zarze i oniemiałam.. są tam normalnie tribalowe paski, tylko cena troszkę zaporowa, bo 149zł..Zbliżone do drugiego na tym obrazku: http://www.salomestent.com/images/jmtbands.JPG i są jeszcze czerwone paski z lusterkami, ale za 99zł. Ale jakby któraś z Was miała ochotę, to tak informuję ;)

Vasanta
09-11-2008, 21:43
Na człowieku wyglądają tak samo jak te ze zdjęcia Yalla Habibi.

Maja
13-11-2008, 13:10
Zamówiłam sobie wspaniałe spodnie (http://cgi.ebay.pl/Black-Tribal-Belly-Dance-ATS-Fusion-Pant-Fringe-Split_W0QQitemZ220306902736QQcmdZViewItem?hash=ite m220306902736&_trksid=p3911.c0.m14&_trkparms=72%3A1399%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C 240%3A1318). Chorowałam na nie już od jakiegoś czasu. :D :redface: :embarrest: Teraz tylko cierpliwie czekać na paczkę... :yeahhh:

scarabee
13-11-2008, 13:19
Ale fajne! Maju, gratuluję! :)

Maja
13-11-2008, 13:20
Dzięki, fajne są też dlatego, że nie kosztują tyle, ile melodie. :)

Farida
13-11-2008, 13:38
Maju!!! One są cudne!!!!

kaoruaki
13-11-2008, 20:02
Czadowe!Dla mnie chyba zbyt odważne ale podobają mi się.