Pokaż pełną wersję : wczorajsze wiadomości na forum zniknęły (napisane 29.01.2010)
Mam pomysł, żeby wszelkie domysły wrzucać tu i nie śmiecić w innych działach :D Oby się to wszystko dało odkręcić...
A, czyli to nie u mnie się spsuło :D
To pewnie awaria bazy danych jakaś.
Przed chwilę myślałam że ze mną coś nie tak ....zaglądam do galerii :blink:a tam jaby czas do tyłu podreptała:eek::unsure:.
Ale teraz rozumiem.
Vranjanka
30-01-2010, 09:18
To potwierdza moją teorię, że cenzura nawet po Jerzym Urbanie ma się dobrze.
Zaraz cenzura - awarie dotykają wszystkich! Po prostu nam forum za szybko odmarzło ;)
Już wyjaśniam sytuację z firmą na której serwerze działa nasza strona.
Jak dostanę jakąś odpowiedz od nich to Wam przekażę.
Edit:
Sytuacja została wyjaśniona.
Wczoraj nastąpiła awaria dysków serwera co spowodowało utratę aktualnej bazy danych.
Aby przywrócić funkcjonowanie naszej strony baza została odtworzona z backupu zrobionego w dniu 29.10.2010. ok godziny 1 w nocy.
Wszystkie wiadomości napisane przez 24 godziny po tej dacie zostały utracone.
I już ich nie dostaniemy, tak? Sporo cennych rzeczy było w Wieściach, więc jeżeli nie da się tego odzyskać, to trzeba jakoś ogłosić, że zapisy na niektóre warsztaty są od nowa... itd.
hehehe, własnie dostałam maila o temacie:
Utracone wiadomości, ogłoszenia i reklamy zamieszczone w dniu 29.10.2010 na forum www.belly-dance.pl (http://www.belly-dance.pl)
i trochę mnie zamurowało. Wiem, że po wczorajszym występie długo spałam, ale nie sądziłam, że aż tyle :D
----------------------------------
Przed chwilę myślałam że ze mną coś nie tak ....zaglądam do galerii :blink:a tam jaby czas do tyłu podreptała:eek::unsure:.
Ale teraz rozumiem.
Do tyłu? 9 miesięcy naprzód :D:D:D
No tak, literówka, zamiast 01 napisałem 10. Mam nadzieję, że wszyscy zrozumieją ;)
carmenta
31-01-2010, 20:00
Oj tam...wzięło się i popsuło...zdarza się :) Jakby tak spojrzeć z szerszej perspektywy, to dobrze, że zniknęły wiadomości tylko z piątku, a nie np. z ostatniego roku, bądź w ogóle wszystko :eek: My gaduły i tak zaraz nadrobimy, a że Admin wysłał maila do wszystkich, to miejmy nadzieję, że nowe wątki o warsztatach zaraz znów się pojawią :) No, ale dla mnie zazwyczaj szklanka jest do polowy pełna i staram się szukać plusów w danej sytuacji :)
avocado2
01-02-2010, 07:24
Wczoraj nastąpiła awaria dysków serwera co spowodowało utratę aktualnej bazy danych.
Aby przywrócić funkcjonowanie naszej strony baza została odtworzona z backupu zrobionego w dniu 29.10.2010. ok godziny 1 w nocy.
Wszystkie wiadomości napisane przez 24 godziny po tej dacie zostały utracone.
I dlatego tak ważne jest robienie BACKUPÓW!!!
W taki sam sposób straciłam 1/3 mojej pracy magisterskiej. Coś mi się zawiesiło, zniknęło... I trzeba było pisać jeszcze raz...
Pracę magisterską się zapisuje w kilku miejscach (m.in. w sieci), a bazy danych serwera tylko w jednym :)
I dlatego tak ważne jest robienie BACKUPÓW!!!
W taki sam sposób straciłam 1/3 mojej pracy magisterskiej. Coś mi się zawiesiło, zniknęło... I trzeba było pisać jeszcze raz...
Gdybyśmy nie robili backapów to stracilibyśmy wszystkie wiadomości od początku forum a nie tylko z 24 godzin. Forum jest backupowane regularnie raz na dobę.;):)
Warto też zauważyć, że jest to pierwsza taka sytuacja w 2,5 letniej historii forum.
Sapphire
01-02-2010, 12:48
Oj dziewczyny :D nie róbmy tragedii.
Awarie sie zdarzają i z dwojga złego lepiej ze utracone zostały tylko wiadomości a nie zniknęło nam całe forum ;)
ja jakoś nie widzę w tym wszystkim ogromnej tragedii, a nie tym bardziej niczyjej winy ;)
avocado2
01-02-2010, 17:28
Gdybyśmy nie robili backapów to stracilibyśmy wszystkie wiadomości od początku forum a nie tylko z 24 godzin. Forum jest backupowane regularnie raz na dobę.;):)
Warto też zauważyć, że jest to pierwsza taka sytuacja w 2,5 letniej historii forum.
Adminie, mój post najwyraźniej miał zupełnie inny wydźwięk, niż zamierzony. :embarrest:
Moją intencją było: jak dobrze, że straciliśmy tylko jeden dzień, a nie całość! A przykład własnej magisterki podałam jako ilustrację braku wyobraźni cyfrowej. :blink:
Adminie, mój post najwyraźniej miał zupełnie inny wydźwięk, niż zamierzony. :embarrest:
Moją intencją było: jak dobrze, że straciliśmy tylko jeden dzień, a nie całość! A przykład własnej magisterki podałam jako ilustrację braku wyobraźni cyfrowej. :blink:
Dokładnie tak to zrozumiałem i swoim postem chciałem Ci przytaknąć jak ważne jest robienie kopii bezpieczeństwa. ;):)
Gdybyśmy nie robili backapów to stracilibyśmy wszystkie wiadomości od początku forum a nie tylko z 24 godzin.
Zimno mi się zrobiło na samą myśl...
DżalaMadija
02-02-2010, 11:03
Tyle przydatnych informacji by zniknęło:eek:
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.