PDA

Pokaż pełną wersję : Camelia - egyptian bellydancer

Shaima
21-03-2010, 17:13
Jestem ciekawa Waszych opinii. Camelia na żywo zachwyca :D Życzę dobrego odbioru.

Camelia 1

http://www.youtube.com/watch?v=rGcRnMSLVzI&feature=related

Camelia egyptian bellydancer - Gran Hyatt boat Cairo - saiidi

http://www.youtube.com/watch?v=uIuLEN3Rqgs

Kamelia2

http://www.youtube.com/watch?v=NnOXUGniSeo&feature=related

Alia
21-03-2010, 19:09
na tym ostatnim filmuku to chyba styl turecki ;) nie mylę się?

Shaima
21-03-2010, 22:10
Nooo, nie ;) Camelia to egipska tancerka. Na ostatnim filmie mamy khaleegy.

Lulua
21-03-2010, 23:40
Tak tak, zdecydowanie na ostatnim to khaleegy i to w tym ostrzejszym stylu :)

Ogólnie to fanką nie będę, ale dobrze widzieć, że w hotelach zdarzają się naprawdę dobre tancerki (bardzo podobała mi się klasyka w pierwszym filmie). Bo niestety to co przywożą np polscy turyści (można pooglądać na YT) to przeważnie coś jak hostessa, która niemrawo podryguje.

Poza tym, to chyba teraz rzadkość spotkać dość młodą Egipcjankę, która jest tancerką.

Nunah
22-03-2010, 07:34
Wszystkie trzy filmy bardzo mi się podobają :)

Shaima
22-03-2010, 22:19
Wszystkie trzy filmy bardzo mi się podobają :)
Czyli mamy już mały fanclub Camelii, wiem że Hayal też się bardzo podoba :D Szkoda że Camelia uczy słabo, chyba głównie ze względu na barierę językową ale samo patrzenie na nią to już ogromna przyjemność.
Co do tancerek "hotelowych" to nie można porównywać tych nakręconych "na wczasach w Tunezji" z Asmahan, Camelią albo tancerkami tureckiego Orient House albo Kervansaray.

Djamila
26-03-2010, 15:37
Camelię brałam pod uwagę przy doborze kadry na Orient Addicts. Niestety własnie to,że pedagog z niej nie najlepszy zaważyło o wyborze

Alia
29-03-2010, 10:23
[QUOTE]Tak tak, zdecydowanie na ostatnim to khaleegy i to w tym ostrzejszym stylu :)
I to w bardzo ostrym stylu. :). Taniec też mi pasował jako khaleegy, ale o moim mniemaniu iż to styl turecki zaważyła ta spódnica tak wysoko noszona ;) W Turcji to bardzo typowe.

Hayal
29-03-2010, 10:46
To jest khaleggy z Zatoki Perskiej i jest ono też tańczone czasem z laską (jako jedyne). To jest cała Camelia zawsze coś wykombinuje.

Powiem szczerze, że nie słyszałam o zadartej spódnicy jako typowym elemencie stylu tureckiego. Słyszałam o tzw "tańcu spódnicą" troszkę jak u Cyganów, ale nie o jej zadzieraniu.

Myślę, że Cię mogła zmylić jej żywiołowośc w tańcu i stąd takie przypuszczenie.

Ismaena
29-03-2010, 22:33
Hayal nie było mowy o zadratej spódnicy, tylko Yaminah Ayse napisała że spódnica jest noszona wysoko na biodrach co jest bardzo typowe w Turcji, natomiast spódnica nisko opuszczona na biodra to bardziej styl...... egipski, jeśli dobrze zapamiętałam :D

Hayal
30-03-2010, 22:26
Faktycznie masz rację napisala, że jest wysoko noszona, a nie zadarta. Jednak wg mojej wiedzy również i to nie jest cechą charaktrystyczną cecha stylu tureckiego. Ja to gdzieś na forum pisałam, ale to są cechy stylu tureckiego.
Charakterystyczna dla tego stylu jest duża ruchliwość tancerki, przejawiająca się w rozprzestrzenianiu jej się po scenie. Nie jest to taniec statyczny, ma wiele elementów tańca romskiego. Dlatego nie brakuje w tym stylu figur odzwierciedlających temperament tancerki, takich jak podskoki, ekspansywne ruchy bioder, nawet elementy akrobatyczne. Natomiast ruchy rąk tancerek tańczących w tym stylu są miękkie i bardziej płynne niż u tancerek tańczących w stylu egipskim. Ponadto styl turecki charkteryzuje się mniejszą izolacją między ruchami górnych i dolnych partii ciała.
Ponadto przy głębszej analizie ruchów tancerki tureckiej mozna zauważyć, że jeśli przeprowadzimy linię łączacą oba kolce biodrowe, to w stulu tureckim będzie częściej używana powierzchnia ciała poniżej tej linii - odwrotnie niż w stylu egipskim. Jeśli chodzi o stróje to mają często baaardzo duże wycięcia po bokach, ale spódnica nie jest wysoko. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że te różnice w strojach nie są tak widoczne.

Jednak Camelia też tańczy z zadartą sukienką, ale w jej wydaniu mnie się to podoba.
Camelia tabla 1

http://www.youtube.com/watch?v=u5SVbRwYiak&feature=related
Camelia tabla 2

http://www.youtube.com/watch?v=YKFsZZsODf8&feature=related

Shaima
31-03-2010, 17:48
Zastanawiam się skąd te rewelacje na temat "wysoko noszonej spódnicy"... Dochodzę jednak do wniosku, że winien może być, faktycznie typowy dla tureckich strojów, pas wycięty "w trójkąt". Takiego "dziubka" nie da się założyć nisko ;)

Hayal
31-03-2010, 23:58
A tu mamy Camelię, że tak powiem multirekwizytową.

Camelia shamadan Nilegroup 2009

http://www.youtube.com/watch?v=25VTwuPsCp8

Uwielbiam tę kobietę, na żywo wypada jeszcze lepiej. Daje z siebie tyle pozytywnej energii, że nawet chyba w ostanim rzędzie jest to odczuwalne.

Ismaena
01-04-2010, 18:00
Zastanawiam się skąd te rewelacje na temat "wysoko noszonej spódnicy"... Dochodzę jednak do wniosku, że winien może być, faktycznie typowy dla tureckich strojów, pas wycięty "w trójkąt". Takiego "dziubka" nie da się założyć nisko ;)

Rewelacje chociażby z książki pt. "Sekrety szycia kostiumów", oryginalny tytuł to:
Восточный танец. Секреты создания костюма, autorstwa Росанова Ольга. :D Polecam. Jest tam dużo nie tylko na temat szycia i ozdabiania, ale także na temat historii stroju do tańca brzucha

Szahiya
01-04-2010, 18:27
A gdzie to można dostać? Tylko nie mówcie, że na ebayu :(

DżalaMadija
01-04-2010, 18:38
A czy znajdzie się ktoś kto to przetłumaczy na polski i wyda??

Shaima
01-04-2010, 18:45
Dziękuję judi za podanie źródła :) Ja znalazłam informację o "wysokiej kiecce" w artykule Jasmin Jahal dotyczącym tureckich tancerek. Niemniej jednak uważam, że w strojach tureckich panuje duża dowolność. Pewnikiem natomiast jest podział: stanik i pas.

Szahiya
01-04-2010, 18:48
A czy znajdzie się ktoś kto to przetłumaczy na polski i wyda??

Jeśli gwarantowany jest zysk to chętnie przetłumaczę :D

DżalaMadija
01-04-2010, 19:08
To trza się do jakiegoś wydawnictwa zgłosić:)

Edit: przypomniałam sobie:idea:, że mieszkam ze studentką filologi rosyjskiej, ok - tłumacz już nie potrzebny:)

Ismaena
02-04-2010, 17:19
A gdzie to można dostać? Tylko nie mówcie, że na ebayu :(

Książkę można zamówić na Amazon. :)