PDA

Pokaż pełną wersję : Pomocy! Nowy strój

Aida
04-01-2008, 17:37
Kupiłam nowy strój i mam następujące problemy:
-za duża miska,
-za długi pasek pod biustem,
-za długi pasek zakładany na szyję,
-za długie frędzle nabiustne(zakrywają pas:/)
-za szeroki pas,
-za długa spódnica ocekinowana.
Oto zdjęcia stroju: http://picasaweb.google.com/ahadryan/StrJ400z
Jestem trochę mniejsza niż manekin(mam 159cm).
Spotkałyście się z takimi problemami? Jak sobie z nimi poradzić? Boję się, że jak zacznę coś kombinować, to polecą koraliki i cekiny.

bollyanna
04-01-2008, 18:06
Ja nie mam doświadczenia akurat z takimi strojami, ale parę ciuchów sobie kiedyś uszyłam...

Wydaje mi się że z wielkością miski bardzo ciężko będzie coś zrobić, bo jest sztywna, także jedyna moja propozycja to... wypchać :) odpowiednimi wkładkami. Ale nie wiem czy tego chcesz i o ile są sa duże...

Jeśli chodzi o długość pasków na szyję, to to będzie chyba najłatwiejsze - ja bym nic nie ucinała, tylko na każdej z końcówek zrobiła haftki w odpowiednią stronę i założyła jedno na drugie.

Niestety nie mam więcej pomysłów, obawiam się że ten strój będzie bardzo trudny do przeróbki, musiałabyś naprawdę dużo w nim zmienić. A może mimo wszystko da się jakoś zwrócić i zamienić na mniejszy rozmiar...?

Chyba że ktoś będzie miał lepsze pomysły ode mnie. Pozdrawiam :)

Zafirah
04-01-2008, 18:26
za duza miska - musisz wszyc poduszki do srodka, nic innego nie poradzisz

za dlugi pasek pod biustem - przyszyj haftki na odpowiedniej dlugosci a za dlugie konce paska tez na haftki umocuj "na zakladke"

za dlugi pasek zakladany za szyje - jesli to jest pasek przyszyty na stale, z jednego kawalka materialu to musisz odpruc z jednej strony gdzie jest przyszyty, wyregulowac dlugosc i przyszyc z powrotem. jesli to jest pasek zapinany na haftki za szyja to tez musisz haftki przeszyc w odpowiednie miejsce.

za dlugie fredzle nabiustne - jedyne co mi przychodzi do glowy to odciac terazniejsze fredzle, poprzewlekac je na mocniejsza nitke odejmujac im z dlugosci tyle ile potrzebujesz. troche to potrwa ale bedziesz wiedziec ze nie odleca w tancu jak je sama przyszyjesz.

za szeroki pas - jesli jes zapinany z dwoch stron to nic prostszego niz... naszyc nowe haftki w odpowiednim miejscu. haftki sa ogolnie bardzo przydatne. jesli tylko zapinany z jednej strony to niestety nie wiem co zrobic, bo jakby trik z haftkami to bedzie krzywo to wyciecie w pasie.

za dluga spodnica ocekinowana - jesli cekiny sa na dole to mozesz probowac jakos podwinac spodnice u gory, to sie da zrobic jesli to spodnica szyta z kola. jesli taka obcisla to mozesz sprobowac zniwelowac dlugosc jakimis marszczeniami w niektorych miejscach lub zaszewkami.

powodzenia bo tak czy inaczej czeka Cie duzo pracy :)

Jamilah
04-01-2008, 18:36
wiec po kolei
za duża miseczka: przyszywasz sobie poduszeczki ze stanika w takiej ilości zeby twoj dekold wydawał sie obfity <jest to bardzo częsty trik stosowane przez tancerki;)>
za długi pasek pod biustem; przeszywanie stanika proponuje zacząć od zmniejszenia obwodu
ja ten problem rozwiazałam w bardzo prosty ale pracochłonny sposób. Od wew. strony stanika przyszyłam grubą gumką ok 2 cm pomarszczoną, tak ze jak zakładasz stanik naciaga się< dzięki temu stanik jest na swoim miejscu>
a zapiecie z tyłu bedzie na siebie nachodziło
co do paska na szyje przeszywasz go na samym koncu. Ja zapiecie na szyi mam na stałe i tez paseczki sie nachodza
co do frendzli to jest najwiekszy problem albo je przeszyjesz albo przerzedzisz a najlepiej zostaw ;P
spódnice musisz skrócić prz gumce nie ma innego wyjścia
a pas może na siebie lekko nachodzic z jednej strony ;/
nie martw sie ja każdy strój dopasowuje

Safira
04-01-2008, 20:13
A nie możesz po prostu oddać albo wymienić?

Edit: piękny strój!

Zafirah
04-01-2008, 20:21
Shimma: jeslo stroj jest z Egiptu to raczej ciezko wymienic zwlaszcza ze podobno tam sa prawie same duze rozmiary i trzeba miec fuksa zeby ustrzelic cos mniejszego ;)

Safira
04-01-2008, 20:59
Nie wiedziałam, że to z Egiptu :-(

MisiakxD
04-01-2008, 22:10
Mozesz komus sprzedac ten stroj a sobie zalatwic inny....:D

Aida
04-01-2008, 22:35
Za tą cenę lepszego nie dostane :)

Aurinko
05-01-2008, 08:43
No i właśnie dlatego nie mam odwagi kupować żadnych ubrań bez wcześniejszej przymiarki...:redface:

Jamilah
05-01-2008, 09:41
nie zrażaj się
przeróbki są konieczne
czasem kupuje sie strój pasujący i dopiero w tańcu czujemy że tak nie jest
krawcowa ci może pomóc
pozdrawiam i życze powodzenia
jak przeszyjesz to sie pochwal jak pieknie w nim wygladasz ;)

MisiakxD
05-01-2008, 14:17
Za tą cenę lepszego nie dostane :)

Nie chodzi o to czy lepszy cz nie tylko zeby byl mniejszy:D:D:D

Afrah
05-01-2008, 14:22
No ja zamówiłam w sklepie szeherezada :) i powiem wam,że miałam heheh szczęście;) pasowało wszystko:) jak na mnie szyte;)
w tym,że trzeba podać dokładne wymiary;) jestem zadowolona;)ze stroju:)