PDA

Pokaż pełną wersję : Ramadan

Mała tancereczka
14-09-2007, 21:12
W tym roku przypada od 13 września do 12 października.

Ramadan (po arabsku: رمضان, ramaḍān – per., paszto i czecz. ramzan; tur. ramazan)– dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego. Dla muzułmanów jest świętym, gdyż w tym miesiącu rozpoczęło się objawianie Koranu – archanioł Gabriel (arab. Dżibril) ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów przyszłej świętej księgi islamu.

Podczas ramadanu, od świtu do zmierzchu obowiązuje zakaz jedzenia, palenia, seksu i picia wszelkich płynów. W ramadanie muzułmanie zwykle spożywają dwa posiłki – suhoor przed świtem i iftar po zachodzie słońca. W czasie trwania ramadanu, warto pozdrowić muzułmanina "Ramadan Karīm", a po jego zakończeniu "ʿid Mubarak".

Ramadan kończy się świętem Eid ul-Fitr. Jest to m.in. uczta dla uczczenia końca postu, ale jest to święto wynikające raczej z tradycji, niż nakazu religijnego.

źródło: wikipedia

Ayse
14-09-2007, 21:41
O, dziękuję za ciekawostkę. :)

Farida
15-09-2007, 11:48
Tak sobie pomyślałam czytając ten wątek, że przydałby sie tutaj dział dotyczący życia i zwyczajów arabskich :-)

Beta
15-09-2007, 22:45
W zeszłym roku mój wyjazd do Egiptu zahaczył o ramadan. Z tego powodu nie obejrzałam ani jednego występu tancerki brzucha. Warto znać takie zwyczaje i daty.
Dzięki mała tancereczko.

Admin
16-09-2007, 00:16
Tak sobie pomyślałam czytając ten wątek, że przydałby sie tutaj dział dotyczący życia i zwyczajów arabskich :-)
Jesteś przecież w słynnej Belly dance Cafe. Możesz tutaj usiąść wygodnie, poczuć się jak w orientalnej kafejce i porozmawiać z przyjaciółmi na wszystkie tematy, te o życiu i zwyczajach arabskich też :)

Admin
30-08-2008, 14:39
Dla wszystkich wybierających się do Egiptu może być ciekawą informacją to, że za kilka dni zaczyna się ramadan 2.09.2008 i potrwa aż do 1.10.2008.

Może w tym czasie wystąpić dużo utrudnień. Kłopot też będzie ze znalezieniem oryginalnego pokazu tańca brzucha.

Mała tancereczka
04-09-2008, 19:52
O Ramadanie pisałam już w zeszłym roku. Mimo wszystkich informacji jak głupia wpakowałam się znowu z urlopem w Egipcie w tym okresie.

Niestety dla wypoczywających osób może przynieść to trochę utrudnień.
Dla nas największą bolączką jest to, że nigdzie nie zobaczymy pokazu tańca brzuch. Inne rzeczy które odczułam na własnej skórze to był nagły wzrost agresji wszystkich dookoła. Kelnerzy z dnia na dzień stali się opryskliwi i niemili. Można powiedzieć, że to zrozumiałe bo jeżeli cały dzień nie wolno im nic zjeść ani wypić nawet zapalić papierosa a mają furę jedzenia i picia pod nosem, którą roznoszą turystom to każdy by mógł się wściec. Ale z drugiej strony co nas to może obchodzić, niech wezmą urlop z pracy na ten okres.
Kolejna przygoda to wypędzanie turystów z basenu ok 17. Obsługa prawie siłą wyciągała ręczniki z pod tyłków plażowiczów. Kolejna sprawa to po odwoływane wycieczki.

Konkluzja: Planując wakacje unikajcie jak możecie tego okresu. Pamiętajcie, że jest on ruchomy i wypada trochę inaczej w każdym roku.

Poniżej cytat z mojego posta z przed roku o ramadanie.

Ramadan (po arabsku: رمضان, ramaḍān – per., paszto i czecz. ramzan; tur. ramazan)– dziewiąty miesiąc kalendarza muzułmańskiego. Dla muzułmanów jest świętym, gdyż w tym miesiącu rozpoczęło się objawianie Koranu – archanioł Gabriel (arab. Dżibril) ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów przyszłej świętej księgi islamu. Podczas ramadanu, od świtu do zmierzchu obowiązuje zakaz jedzenia, palenia, seksu i picia wszelkich płynów. W ramadanie muzułmanie zwykle spożywają dwa posiłki – suhoor przed świtem i iftar po zachodzie słońca. W czasie trwania ramadanu, warto pozdrowić muzułmanina "Ramadan Karīm", a po jego zakończeniu "ʿid Mubarak". Ramadan kończy się świętem Eid ul-Fitr. Jest to m.in. uczta dla uczczenia końca postu, ale jest to święto wynikające raczej z tradycji, niż nakazu religijnego. źródło: wikipedia