PDA

Pokaż pełną wersję : Projektujemy stroje marzeń do t. b.

Strony : [1] 2

Szeherezada
11-01-2008, 16:12
W tym temacie możecie umieszczac wasze projekty wymarzonego stroju do tańca brzucha. Oczywiście temat otwarty dla wszystkich :).

Kaira
14-01-2008, 01:08
Nikt nie ma wymarzonego stroju? :)
Ja przeglądając zdjęcia na sieci znajduję mnóstwo pięknych, a ostatnio spodobał mi się taki:

http://img255.imageshack.us/img255/968/wkwiatyeb0.jpg

Zafirah
14-01-2008, 07:04
no dobra, ten kostium juz od dluzszego czasu wzbudza moj zachwyt:

112

Farida
14-01-2008, 12:38
Nikt nie ma wymarzonego stroju? :)

Ja mam, często w wyobraźni mi sie takie rysują ;)

Safira
14-01-2008, 12:56
Keiro, strój jest piękny.Gdzie go znalazłaś?

Vasanta
22-01-2008, 15:43
Jak projektować, to projektować...
Takie coś mi się marzy:
http://img508.imageshack.us/img508/6066/projektrc4.jpg
(Uprzedzam od razu, że nie umiem rysować, a już zwłaszcza na komputerze, tak więc za wszelkie niedoróbki przepraszam z góry.)
Spódnica z klinów, bardzo szeroka, w kolorze malinowym. Do tego fioletowy pas ze złotymi monetkami (w sumie mogą być frędzle, jak znajdę idealny, to go poznam... Albo sobie uszyję.) Stanik malinowy, z tego samego materiału co spódnica. I takie rękawko-skrzydełka, podobne do tego, co pokazała Keira.

Taki mi się marzy.
Ale muszę najpierw zostać tancerką :-)

Quesse
22-01-2008, 19:43
Mój strój marzeń ma kilka wersji. Narysuję jakiś szkic, jak będę miała chwilę.

Nr. 1 - taki trochę gotycki, ale z motywami nawiązującymi do starożytnego Egiptu - dość dokładnie wzorowany na stroju Akashy z filmu "Królowa Potępionych". Koniecznie te czarne rękawy, czarna spódnica... Ale stanik trzymający się na magiczne zaklęcie raczej sobie daruję, nie mam takich nadnaturalnych wampirzych mocy, które panują nad grawitacją :D:D:D
http://www.upseros.com/usuario/perfiles/akasha.jpg

Nr. 2
Czarny (tak, tak, dla mnie wszystko musi być czarne;)), z czarną spódnicą typu syreni ogon. Pas i stanik bogato wyszywane perłami. Trochę ascetyczny - raczej żadnych monetek, cekinów i różnego fiu bździu - po prostu piękne perełki, może odrobina innych koralików. I troszeczkę złotych detali - minimalnie. Do tego biżuteria też z perełek i perły we włosach... Chwilowo próbuję stworzyć wykrój pasa, prawie mam spódnicę i mam stanik do obszycia - więc ten strój marzeń ma szansę stać się kiedyś rzeczywistością:)

Kaira
22-01-2008, 19:45
http://www.neckelmanns.com/id54.html

To jest ta strona :) W sumie te wszystkie stroje są na jedno kopyto, ale piękne.

Rękawko skrzydełka pokazała Zafirah :)

Ech kurczę wszystko się niby da uszyć... kiedyś... jakoś... ale zawsze jak już się biorę za to szycie to się okazuje że to jest straszliwie skomplikowane i w ogóle wszystko idzie nie tak :notrust:
Ale Vasanto możesz polować na odpowiednie materiały, powoli kupować, szyć, wyszywać wzorki... i akurat będzie gotowy jak będziesz super profesjonalną tancerką ;)

Sparrow
22-01-2008, 20:43
Czarny (tak, tak, dla mnie wszystko musi być czarne;)), z czarną spódnicą typu syreni ogon. Pas i stanik bogato wyszywane perłami. Trochę ascetyczny - raczej żadnych monetek, cekinów i różnego fiu bździu - po prostu piękne perełki, może odrobina innych koralików. I troszeczkę złotych detali - minimalnie. Do tego biżuteria też z perełek i perły we włosach... Chwilowo próbuję stworzyć wykrój pasa, prawie mam spódnicę i mam stanik do obszycia - więc ten strój marzeń ma szansę stać się kiedyś rzeczywistością:)

chyba czytasz w moich myslach :) albo mamy bardzo podobne upodobania :D
ja wiecznie na czarno ubrana ubralam niedawno jasno szary golfik i kolezanka mnie nie poznala w pracy, przeszla jak kolo powietrza :D:D:D
a z tymi perlami <cmoka z zachwytu> to szal naprawde - i pieknie to ujelas i poetycko - zadne fui bzdziu:D:D:D

Vasanta
22-01-2008, 20:55
Quesse, do tych pereł to bym srebro raczej wrzuciła niż złoto... Zwłaszcza że równie pięknie się komponuje z czernią :-) Twoja wizja mnie porwała. Keiro, właśnie tak zamierzam zrobić :-) Tylko po feriach się za to powolutku zabiorę, bo mam maszynę, ale brakuje mi do niej jednej drobnej części - muszę ją zataszczyć do naprawy.

Quesse
22-01-2008, 20:56
Fiu bździu w moim przypadku nie wchodzi w grę:D Ja lubię różne kolorki tak na co dzień - ale raczej ciemne, mocne (czerwień, fiolet) i zawsze mam na sobie coś czarnego. Stuprocentowa czerń - u mnie tak było kiedyś, przez dobre dwa lata w mojej szafie wszystko do wszystkiego pasowało;) Innym razem przez parę miesięcy nosiłam wyłącznie połączenie czerni i bieli. A teraz oswajam różne kolorki. Ale czarny to takie tło, spaja je w całość:)

Jak zrobię ten perłowy strój, to wrzucę zdjęcia. Może uda mi się jakoś w ciągu miesiąca...

Keira - bardzo ładne te stroje z tej strony, piękne kolory:)

EDIT: Vasanto, myślałam o tym, żeby dorzucić srebro, ale złoto też się ładnie komponuje, a do mojego typu urody przyda się taki "ocieplający" akcent:) Perły są boskie - kojarzą mi się z tancerkami z działu "Przepiękne stare filmy", takie romantyczne i eleganckie:)

Sparrow
22-01-2008, 21:05
a za mna chodza od niedawna takie rekawki jak na tym filmiku
wiem ze juz go wklejalam ale tutaj powtorze zeby nie trzeba bylo szukac :D

ultra gypsy
http://www.youtube.com/watch?v=ydMv17AsMJo
przeczytalam gdzies - chyba wywiad z Carolena z FCBD ze takie rekawy pomagaja ukryc involuntary triceps shimmy (bezwiedne shimmy tricepsa ;- jesli moge sie pokusic o tlumaczenie :D )- poplakalam sie ze smiechu, potem zas polecialam do lustra i... bez rekawow albo silowni nie bedzie... :( normalnie jak jakis pelikan:(
chyba Rachel Brice miala jeszcze lepsze rekawy w ktoryms filmiku - takie wyciete kolka na ramiona w choli....

Quesse
22-01-2008, 21:10
Oj, dobrze wiedzieć - zawsze mnie irytowało, że jak robię shimmy, to drży mi skóra ramienia... I to zjawisko, o ile zaobserwowałam, występujące u wielu tancerek - o ile są nieco pulchniejsze lub mniej wysportowane niż Rachel B. ;) Dlatego ja też lubię różne ozdoby na ramiona i rękawki w strojach:)

Farida
22-01-2008, 23:34
A ja mam takie rękawki :) Super w nich ręce wyglądają :) A drŻenie skóry ramienia...ja jestem szczuplutka, raczej wysportowana, a też mi drży ;) Jedyna rada na to to bransoletki na ramie ;)

Sparrow
23-01-2008, 09:58
A ja mam takie rękawki :) Super w nich ręce wyglądają :) A drŻenie skóry ramienia...ja jestem szczuplutka, raczej wysportowana, a też mi drży ;) Jedyna rada na to to bransoletki na ramie ;)

Farida :) a gdzie nabylas takie rekawki? moze zdjecie wkleisz ale na sobie zeby zaprezentowac ladnie <slicznie prosi> (a ja znow nie bede spac zastanawiajac sie gdzie by takie kupic :) )

Farida
23-01-2008, 10:14
Po długich poszukiwaniach takich rękawków ;) I obejrzeniu wszystkich balowych rękawiczek :p I tłumaczeniu sprzedawcom, jak wyglądają takie rękawiczki...Najpierw sie załamałam...a później zrobiłam sobie takie rękawki sama :) Z takich dłuuuuugich skarpetek :D
I naprawde wyglada to super, a dziewczyny smieją sie z mojej pomysłowości :p Ostatnio stwierdziły -ogladajac moja chuste z monetkami - ze nie dziwiwiłyby sie gdyby sie okazało, że zrobiłam ją sama :D hahahahaha ;)

Wkleje zdjęcie, ale w piątek dobrze?:) Chyba, ze wystarczy Ci takie robione w biegu, bo troche już takich mam :D

*Sylwia*
23-01-2008, 11:04
Moim marzeniem są ostatnio spodnie takie jak z Melodia Designs, a dokładnie te:

http://melodiapants.tribe.net/photos/8110b0f5-a85b-4c7d-9e47-a24eee282037

Sparrow
23-01-2008, 16:38
Wkleje zdjęcie, ale w piątek dobrze?:) Chyba, ze wystarczy Ci takie robione w biegu, bo troche już takich mam :D

wklejaj wszystko :) i w biegu i z piatku :D:D:D

Sparrow
24-01-2008, 20:39
a mnie sie taki stroj sodobal tak ze stron gdzies znaleziony... kosztuje - bagatela - kolo 600$ ;)

i bardzo bardzo podoba mi sie stroj wklejony powyzej przez Zafirah - ale matka grawitacja nie pozwolilaby mi takiego ubrac jesli wiecei co mam na mysli ;););)

a w glowie mam taki projekt tylko jeszcze nie umiem go na kartke przeniesc a co dopiero na monitor... ;p

ale jestem z siebie dumna - sama wkleilam zdjecie :D:D:D mozecie sie smiac -a le bylam w tym wzgledzie jak ta lilija dziewicza ;) i mialam pytac juz Adminka (wiem ze by cierpliwie odpowiedzial - swoja droga skad u Niego TAKIE poklady cierpliwosci???? ) ale sie zaparlam ze sama i udalo sie <skacze do gory z radosci>

Quesse
24-01-2008, 21:53
wirtuallain: świetne te spodnie!!!

Sparrow: Brawo:D tak, nasz Admin ma cierpliwość świętego.

Z tą grawitacją kompletnie nie złapałam, muszę przyznać - miałby gdzieś spaść czy coś?
A wspominałaś kiedyś chyba że jesteś raczej szczupła - a myślę, że strój wklejony przez Zafirah bardzo ładnie wyglądałby u szczupłych osób:)

Ten, który wkleiłaś, tez jest bardzo ładny i ciekawy - i spróbuj sobie taki uszyć, na pewno wyjdzie taniej niż 600$ :D

Basinah
24-01-2008, 21:59
Trudno mi się zdecydować co do koloru wyśnionego stroju, najprościej by było mieć paręnaście strojów. :D Ale chyba absolutnie najfajniejszym, idealnym byłby w ciemnym brązie i złocie, albo brązowo-niebieski. Stanik push-up, wiązany na szyi z frędzelkami podkreślający ruch biustu, ale trochę wyżej od fiszbiny, bo ruch nie pochodzi od miejsca, w którym jest fiszbina. Do stroju można dołączyć tatuaż henną na biodrze, najlepiej skaczący kot, lub secesyjne wzory. Pas dopasowany, w kształcie łuku w dół, ale nie za duży. I oczywiście dużo koralików długich. Spódnica z koła, długa, bez żadnych ozdób. Tak to by ogólnie wyglądało. :D

Quesse
24-01-2008, 22:08
Brzmi ładnie. A pas dlaczego akurat w kształcie łuku w dół? pytam z ciekawości:)

Altaira
25-01-2008, 07:27
Bo to wydłuża sylwetkę? :)

*Sylwia*
25-01-2008, 09:46
Mimo że gustuję w bardziej tribalowych i mniej cekiniastych strojach, strój Zafirah bardzo mi się podoba a szczególnie góra. Może kiedyś zrobię coś podobnego ale właśnie w stylu tribalowym. Jak na razie robię pas lusterkowy. Jak skończę to od razu wkleję :)

Basinah
25-01-2008, 11:35
Brzmi ładnie. A pas dlaczego akurat w kształcie łuku w dół? pytam z ciekawości:)
Taki mi się akurat podoba, nie ma żadnego specjalnego powodu. :):p

Aurinko
25-01-2008, 13:41
:)A mój wymarzony strój to taki, w którym dobrze wyglądam, :ptańczy ze mną, ;)podkreśla akcenty, :rolleyes:nie zasłania sylwetki - ale zasłania to co chcę zasłonić, :embarrest:eksponuje to co chcę eksponować, :redface:stanowi dobre tło i dopełnienie do całości. :confused:I nie mam pojęcia jak on wygląda nie mówiąc o kolorze!! :eek:Stroje, które wkleiłyście bardzo mi się podobają. Jak już gdzieś wcześniej pisałam nie miałabym jednak odwagi kupić żadnego z nich przed przymiarką....:unsure::sick::blink:

Jamilah
25-01-2008, 15:56
http://images28.fotosik.pl/147/5b4b3aff6c7b6191.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5b4b3aff6c7b6191.html)

to jest stroj moich marzeń ten w srodku
boski
a że spełniam swoje marzenia to go kupiłam:D
i jestem wniebowzięta i musiłam sie pochwalić <przepraszam>:redface:

Quesse
25-01-2008, 16:23
Na pewno wygląda super przy Twoich złotych włosach:) Gratuluję - marzenia od tego są, by je spełniać:)

Ketmia
25-01-2008, 17:09
to pochwal sie jeszcze koniecznie gdzie go kupiłaś! bo widzę, że w jakimś porządnym belly dancowym sklepie!

Jamilah
25-01-2008, 17:30
strój kupiłam u Klaudii Kamińskiej www.e-worldofbellydance.com (http://www.e-worldofbellydance.com) <strona powstaje powoli>
wszystkie nowe stroje zakupiłam u niej i jestem w 100% zadowlona
zresztą Klaudia zaopatruje się w stroje tam gdzie np http://www.audrena.com/TheBellyDanceStore.html

Sparrow
25-01-2008, 18:40
wirtuallain: świetne te spodnie!!!

Sparrow: Brawo:D tak, nasz Admin ma cierpliwość świętego.

Z tą grawitacją kompletnie nie złapałam, muszę przyznać - miałby gdzieś spaść czy coś?
A wspominałaś kiedyś chyba że jesteś raczej szczupła - a myślę, że strój wklejony przez Zafirah bardzo ładnie wyglądałby u szczupłych osób:)

Ten, który wkleiłaś, tez jest bardzo ładny i ciekawy - i spróbuj sobie taki uszyć, na pewno wyjdzie taniej niż 600$ :D

szczupla jestem tak nawet - niektorzy mowia ze zbyt :( a ja sama nie wiem, nie czuje sie za chuda... tylko mam waskie biodra dosc i to moze tak wyglada...
a z matka grawitacja to chodzi o to ze biust musi byc ze tak powiem... jakby to ujac... hm... moze okrezna droga ;) po dwoch ciazach i wykarmieniu dwojki dzieciakow (z czego jedno przez 15 miesiecy) moj biust jest ostatnim elementem jaki moglabym eksponowac - tylko mocno usztywniony biustonosz wchodzi w gre a nie zadne sznureczki jakkolwiek pieknie by sie nie prezentowaly :D:D:D
tak ze w projekcie mojego stroju NA PEWNO uwzglednie kilka elementow - sztywny dosc zabudowany biustonosz obszyty tribalowo :) oraz pas poszerzajacy biodra ale jednoczesnie jakos maskujacy co nieco na brzuszku czego nie chcialabym eksponowac - moze znajde pomysl na taki pas :D:D:D jak na razie wycinane z kartonu (mam ich 7) nie spelniaja obu zadan :) wiec szukam sobie cierpliwie :) pomyslow :) na stronach roznych :)
i stroj na pewo uszyje bo wydatek 600$... tak jakby ociupinke przekracza moje mozliwosci finansowe... (rozpoczelam za to dzialania ktorych finiszem ma byc zakup maszyny do szycia... tak gdzies w wakacje :) )

Quesse
25-01-2008, 18:54
http://www.shira.net/cg/smallhips.htm - pewnie już widziałaś, ale na wszelki wypadek, jakby miało się przydać.
A chyba każdy profesjonalny strój ma sztywną miseczkę - sznureczki to tylko ozdoba zapewne.
Powodzenia w tworzeniu:)

Sparrow
25-01-2008, 19:02
http://www.shira.net/cg/smallhips.htm - pewnie już widziałaś, ale na wszelki wypadek, jakby miało się przydać.
A chyba każdy profesjonalny strój ma sztywną miseczkę - sznureczki to tylko ozdoba zapewne.
Powodzenia w tworzeniu:)

widzialam :) tylko nie da sie zbytnio pogodzic dwoch elementow u mnie ;) waskich bioder i jeszcze czegos :(... ale jakos zaradze :D:D:D kiedys zobacze taka figure jak ja mam i odpowiedni stroj do niej :) i to bedzie to -tzn ksztalt bo kolorki i ozdoby to juz bedzie moja inwencja(no w kwestii koloru to niezbyt, chociaz ostatnio spodobalo mi sie polaczenie takiego rudego z bardzo ciemno zgnilo zielonym, a to juz duuuuza odmiana od czerni)

i jeszcze miseczki - ja wiem ze musza byc sztywne :) ale nie moga tez zbyt duzo ukazywac :) (hihihi)

Yasirah Mahibah
26-01-2008, 09:40
A za mną chodzą Haremki. Jeeej... Czarne rozcięte od połowy uda do kostek. Eh... Pomarzyć...

Sparrow
26-01-2008, 17:36
taki stroj tez mi sie bardzo podoba :) ma duzo muszelek :) co bardzo mi sie podoba i ozdoby takie akurat dla mnie :)

Kaira
26-01-2008, 18:32
Shajane, haremki chyba są dość proste do uszycia :)

Jamilah, czyżbyś wylądowała w logo? ;) Super że powstaje strona tej Pani!

Farida
26-01-2008, 18:37
Shajane, haremki chyba są dość proste do uszycia :)

Ja też planuje sobie uszyć haremki :) :) :) Nie jest to trudne zadanie, tylko narazie czasu wolnego brak :(

Zafirah
26-01-2008, 23:54
na allegro mozna kupic haremki i wiem, ze kolezanka a nawet dwie, byly zadowolone.

Sparrow: bardzo gustowny ten stroj :)

Quesse
27-01-2008, 11:10
Sparrow: ten strój jest śliczny:) Tylko od razu wyobraziłam sobie, że ta masa zwisających ozdób sczepia się ze sobą w nieodpowiednim momencie - np. ręka do brzucha;) Trzeba na to uważać;)

Sparrow
27-01-2008, 11:58
Sparrow: ten strój jest śliczny:) Tylko od razu wyobraziłam sobie, że ta masa zwisających ozdób sczepia się ze sobą w nieodpowiednim momencie - np. ręka do brzucha;) Trzeba na to uważać;)

hihihi - po to wlasnie uczymy sie izolacji :D:D:D zeby takie rzeczy kontrolowac :D:D <smieje sie do rozpuku>
a tak na serio, :( strasznie mnie irytuje brak roznych rzeczy na naszym rynku, ewentualne jak sa to ich cena przekracza wartosc przedmiotu kilkaset krotnie!!!!!! nie ma naprzyklad koralikow w kolorze zgnilej zieleni i ceglasto rudych a mnie natchnienie do szycia pasa pcha... :mad: a wczoraj szukalam chyba z dwie godziny o roznych koralikowniach ;(

Ketmia
27-01-2008, 14:56
mi się marzy sklep z rzeczami do belly dance z prawdziwego zdarzenia najlepiej stacjonarny gdzie można przymierzyć pomacać ehhh

Sparrow
27-01-2008, 15:42
mi się marzy sklep z rzeczami do belly dance z prawdziwego zdarzenia najlepiej stacjonarny gdzie można przymierzyć pomacać ehhh

zwlaszcza z pomacaniem popieram :) bo niektore materialy to sie nie nadaja do noszenia... takie sa sztuczne ;) i niemile w dotyku...

Aurinko
27-01-2008, 16:22
Sztuczne materiały i takie które nie przepuszczają powietrza są mało praktyczne i nieprzyjemne. :mad: No i zastanawiam się nad praniem takich strojów, a wiadomo, że pranie z takimi ozdobami bywa ryzykowne...jak to się wogóle robi, czy trzeba wszystkie perełki poodpruwać i potem przyszywać? Bo jak tak to ja odpadam...

:confused:Jamillach, dlaczego przepraszasz? Strój jest fantastyczny, dla mnie może zbyt odważny, ale przecież to na tobie ma wyglądać!
:)Przyłączam się do opinii apropo stacjonarnego sklepu gdzie można dotknąć, przymierzyć i powybierać podobierać dodatki itp. Bajka:rolleyes:

Sparrow
27-01-2008, 16:38
Sztuczne materiały i takie które nie przepuszczają powietrza są mało praktyczne i nieprzyjemne. :mad: No i zastanawiam się nad praniem takich strojów, a wiadomo, że pranie z takimi ozdobami bywa ryzykowne...jak to się wogóle robi, czy trzeba wszystkie perełki poodpruwać i potem przyszywać? Bo jak tak to ja odpadam...

:confused:Jamillach, dlaczego przepraszasz? Strój jest fantastyczny, dla mnie może zbyt odważny, ale przecież to na tobie ma wyglądać!
:)Przyłączam się do opinii apropo stacjonarnego sklepu gdzie można dotknąć, przymierzyć i powybierać podobierać dodatki itp. Bajka:rolleyes:

hej Aurinko :)
a propos prania - przezytalam gdzies - ale zupelnie nie wiem gdzie - ze jesli stroj nie wymaga prania gruntownego a jedynie odswiezenia to trzabe go powiesic w lazience i puscic bardzo goraca wode tak zeby pomeiszczenie dokladnie zaparowalo :) to ponoc ma pomoc na przyklad na dym papierosowy z zadymionego klubu, w ktorym sie tanczylo :)

i przylaczam sie do opinii - stroj jest pieeekny Jamillach !!!!!!!!!

Szeherezada
27-01-2008, 21:42
hej Aurinko :)
a propos prania - przezytalam gdzies - ale zupelnie nie wiem gdzie - ze jesli stroj nie wymaga prania gruntownego a jedynie odswiezenia to trzabe go powiesic w lazience i puscic bardzo goraca wode tak zeby pomeiszczenie dokladnie zaparowalo :) to ponoc ma pomoc na przyklad na dym papierosowy z zadymionego klubu, w ktorym sie tanczylo :)

i przylaczam sie do opinii - stroj jest pieeekny Jamillach !!!!!!!!!

Ooo, muszę wypróbowac ten sposób na moim stroju. Jak wypróbuję, to napiszę, jaki był efekt :D. Ja też uważam, że strój jest piękny, Jamillach.

Jamilah
27-01-2008, 22:24
Dzięki dziewczyny, ciesze się że się podoba.

A co do prania strojów w letniej wodzie, perwool delikatne ugniatanie lub gąbeczka nic sie nie dzieje a pozostałości makijażu i brokatu szybko schodzą < no i oczywiście zapach ;/ >

AishaYildirim
27-01-2008, 22:51
Dzięki dziewczyny, ciesze się że się podoba.
Nio, tygrys jak sie patrzy:) :thumbsup:!!!

Quesse
28-01-2008, 14:33
Dziewczyny, nie ma wyjścia - trzeba założyć taki sklep:)

bollyanna
28-01-2008, 15:02
Nareszcie ktoś ze zmysłem biznesowym ;)

Sparrow
28-01-2008, 21:08
brawo Quesse! jest mysl i teraz trzeba przystapic do dzialania :) moge zajac sie skrzydlem poludniowo wschodnim Polski - przedstawicielstwo :D:D:D

a siedziba glowna? :D

Quesse
28-01-2008, 21:14
Jeszcze coś się wymyśli, spokojnie:D
Byłoby super, gdyby w Polsce były takie sklepy. Ale to pewnie nastąpi dopiero za parę lat, kiedy taniec arabski będzie tu już superpopularny:) Albo może sklepy z obuwiem i wyposażeniem od innych rodzajów tańca zorientują się, że tu jest luka na rynku i zaczną prowadzić też stroje i dodatki do bellydance:D

Altaira
28-01-2008, 21:38
Założenie sklepu wysyłkowego, który zajmowałby się sprowadzaniem do Polski ładnych strojów i akcesoriów do tańca brzucha jest moim marzeniem od pewnego czasu... niestety asortyment Szeherezady i częstotliwość apdejtów na ich stronie mnie nie satysfakcjonuje. Niestety na przeszkodzie stoi fakt, że nie mam środków, ani znajomej osoby, która regularnie jeździłaby w tamte okolice :/

Jamilah
29-01-2008, 13:23
jak to nie ma a Klaudia Kamińska
podawałam wczesniej jej strone

<gdybyście chciały otworzyć sklepik to cło za stroj by was zabiło>

bollyanna
29-01-2008, 15:44
A jak to możliwe że jej nie zabija? ;)

Moon
29-01-2008, 16:14
Założenie sklepu wysyłkowego, który zajmowałby się sprowadzaniem do Polski ładnych strojów i akcesoriów do tańca brzucha jest moim marzeniem od pewnego czasu... niestety asortyment Szeherezady i częstotliwość apdejtów na ich stronie mnie nie satysfakcjonuje. Niestety na przeszkodzie stoi fakt, że nie mam środków, ani znajomej osoby, która regularnie jeździłaby w tamte okolice :/
Kiedy byłam ostatni raz w Egipcie też zapaliłam się do tego pomysłu. Środki można by załatwić, to nie był powód dlaczego zrezygnowałam z tego pomysłu jeszcze przed powrotem do kraju.
Po pierwsze jak napisała Jamilah, gdybście chciały to sprowadzać oficjalną drogą to taki strój musiałby kosztować sporo ponad tysiąc - dwa tysiące złoty żeby zwróciły się koszty transportu i cła. Do tego dodajcie jeszcze "nierzetelność" miejscowych kupców którzy chcą cię oszukać na każdym kroku. Musiałabyś być przy każdym pakowaniu przesyłki, sama wszystko liczyć itd. Osoba znajoma na miejscu do załatwiania takich spraw to też kolejny pośrednik który by podbijał cenę.

Po wstępnej kalkulacji okazało się to zupełnie nie intratne przedsięwzięcie. O wiele lepiej było by założyć firmę szyjącą takie stroje tutaj na miejscu.

Już nie chcę mi się pisać ;) ale pomyślcie o reklamacjach, które np musiały by wracać do Egiptu itp przeszkodach.

Jamilah
29-01-2008, 17:39
otóż to!!!!!
do tego dochodzi upodobania klientek, popyt itd.
narazie się nie opłaca może za kilka lat...

Aurinko
29-01-2008, 17:58
No to chyba trzeba to szyć na miejscu... Zresztą wiele razy słyszałam i na tym forum pisałyście, że tamtejsze rozmiarówki są nieco inne i bywa, że sprowadzone stroje są duuużo za duuuże. I przyznajcie, że wygląda to beznadziejnie, kiedy na szczupłej dziewczynie ładnie leży cały strój - tylko miseczki przy staniku są jakby całkiem z innej bajki, bo są tak ozdobione, uformowane, że nie ma jak tego zmniejszyć i co by tam nie doszyła do środka, czego by tam nie dodała i tak widać, że rozmiar do bani... a raczej do dwóch bań do kwadratu. Bardzo podabają mi się stroje, które były tu w galerii takie indiańskie...

bollyanna
29-01-2008, 18:01
No dobra, przekonałyście mnie :) Zwłaszcza tą opinią o kupcach-oszustach... Bo ja jestem z tych naiwnych i łatwowiernych, czytaj --> powinnam trzymać się z dala od wszelkich biznesów.

Antares
29-01-2008, 20:22
Wracamy do punktu wyjścia czyli samodzielnego projektowania ;) ...no i szycia :D

bollyanna
29-01-2008, 22:03
A wracając do wymarzonego stroju... Ja mam dość wąskie biodra, za to talię mało kobiecą i względnie szeroką, a w konsekwencji małą różnicę między jednym a drugim. Więc wymyśliłam sobie, że kiedyś wykombinuję sobie taką poszerzającą spodnicę. I przeglądając zdjęciaw internecie znalazłam coś takiego jak poniżej. Z tym że mi się marzą odcienie bardziej ognistej czerwieni. Co sądzicie? :)

Farida
29-01-2008, 22:06
Wracamy do punktu wyjścia czyli samodzielnego projektowania ;) ...no i szycia :D

A jaka frajda jak sie skonczy swoje dzieło :)

Vasanta
29-01-2008, 23:15
Bollyanno, to, co znalazłaś, jest po prostu bajeczne. Mam skojarzenie z baśniami z 1001 nocy. Warstwowe spódnice zawsze mi się szalenie podobały.

bollyanna
30-01-2008, 08:28
Fajna, nie? :D Tylko wydaje się dość skomplikowana... I z tego co widzę jeszcze jest do niej doczepiony woal luzem. A na dodatek mi się wydaje, że to prawdziwy jedwab, bo tak ładnie się układa i błyszczy... Czy to możliwe?

Antares
30-01-2008, 09:37
Fajna, nie? :D Tylko wydaje się dość skomplikowana... I z tego co widzę jeszcze jest do niej doczepiony woal luzem. A na dodatek mi się wydaje, że to prawdziwy jedwab, bo tak ładnie się układa i błyszczy... Czy to możliwe?

Pocieszę Cię, że wcale nie jest skomplikowana :D niedawno uzyskałam podobny efekt kombinując z częściowym podwijaniem w swojej warstwowej spódnicy a tu jest jeszcze doczepiony dodatkowo woal. Materiał tej spódnicy na zdjęciu jest sztywniejszy niż cieniutki szyfon no i błyszczący co daje lepszy efekt poszerzenia. :)

bollyanna
30-01-2008, 18:34
No to zobaczymy, może kiedyś, w przyszłości mi się uda...
Znalazłam jeszcze coś takiego, w tej spódnicy to bym nawet po mieście chodziła ;) Ale pod spodem są jeszcze spodnie, tyle warstw, to musi nieźle grzać!

Basinah
30-01-2008, 18:54
Boski strój, ale lepiej by było bez spodni. Może mówię tak dlatego, bo nie lubię czerwonego.

Jamilah
30-01-2008, 20:19
ten łososiowy podbił moje serce ;)

Farida
30-01-2008, 20:28
Zgadzam sie, cudowny jest ten lososiowy :) !!!!!!!!!

Vasanta
30-01-2008, 20:40
Boski strój, ale lepiej by było bez spodni. Może mówię tak dlatego, bo nie lubię czerwonego.

Ja lubię czerwony (wręcz uwielbiam), ale też jakoś mnie nie przekonuje zestaw spodnie + spódnica. Ostatnio się na to wybrzydzałam po obejrzeniu filmu "Devdas" - niezgrabnie to wygląda dla mnie.

bollyanna
30-01-2008, 22:32
Cieszę się że Wam też podobają się te stroje. Ale ten łososiowy ja zaklepuję, hahaha!!! :D

(No dobrze, nie będę taka... ;))

A swoją drogą mnie też te spodnie nie przekonują. Sylwetka się robi ciężkawa...

Vasanta
31-01-2008, 09:25
Ano. Zwłaszcza przy obrotach. Taka ładna spódnica, a nagle tu takie nogasy wystają... Choćby były najpiękniejsze, to kobieta ładnie nie będzie wyglądać w takim zestawie.

bollyanna
31-01-2008, 10:00
Chyba że chodzi o to, żeby było dyskretnie i przyzwoicie, i żeby nic gołego nie wystawało... a już najbardziej jakieś nogasy! :D

Vasanta
31-01-2008, 10:28
Wtedy to najlepiej ubrać kostium do nurkowania :-P Albo burkę.

Antares
31-01-2008, 10:38
No to zobaczymy, może kiedyś, w przyszłości mi się uda...

Uda się na 100% - wystarczy, że wierzchnia warstwa będzie z rozcięciem(-ami), wtedy bierzesz za róg u dołu rozcięcia, mocujesz przy pasie tak jak chcesz by Ci się układało i jeszcze na to wpychasz za pas woal :)

Naszukałam się trochę po moich archiwach :D, może jakość masakryczna, ale coś tam widać dzięki czarnej dolnej warstwie hehe :p miałam fantazję ;):D. Efekt zawinięcia wierzchniej warstwy o najzwyklejszą chustę bez woala wygląda tak:
(warto dodać, że materiał jest bardzo lejący, przy sztywniejszym z połyskiem efekt byłby pewnie bardziej zbliżony do "Twojej" łososiowej)

Quesse
31-01-2008, 11:20
Co wy opowiadacie - spodnie pod spódnicą są super! To taki stuprocentowy orient, kojarzą mi się z ghawazee, taki powiew dawnej tradycji bd, nie to co jakaś kabaretowa golizna;) Marzy mi się kiedyś taki strój do ATS, ze spodniami pod cygańską spódnicą... Ma być obficie, szeroko, ma się majtać, ma nie odsłaniać gołych nóżek przy obrocie. Właściwie w ogóle nie lubię strojów z rozcięciem na nodze itp. Jak dla mnie - nogi mają być skromnie ukryte pod strojem, nie są do oglądania, niezależnie od tego, czy się ma ładne czy nie. Stroje przesadnie odsłaniające nogi wydawały mi się zawsze zbyt "rozebrane" ;) Ale to tylko moje zdanie - stroje zasłaniające nogi to styl i klasa:)

Firyal
31-01-2008, 11:28
Ja tez nie mam nic do spodni pod spódnicą,pod warunkiem że spódnica jest tak obfita,że jak się obracasz,to mimo iż spodnie widać to nie da się dokładnie odróżnić spódnicy od spodni:)
A w "Devdasie" ona miała tą spódnicę prześwitującą i w dodatku za krótką...dlatego nie bardzo mi się podobała:)

Ach,chciałabym taką spódnicę...tylko to chyba nie na moją figurę:(

bollyanna
31-01-2008, 11:54
Serdeczne dzięki za podpowiedzi :) Ja napisałam że może dopiero w przyszłości się uda, bo teraz na pewno się za to nie będę zabierać. Prawie nic nie umiem, dopiero zaczęłam się uczyć, to co się będę wygłupiać na zajęciach? U nas dużo dziewczyn przychodzi w spodniach od dresu, kilka ma zwykłe spódnice i chusty, stroje raczej proste i sportowe, więc czułabym się wśród nich za bardzo wystrojona... A na żadne występy się nie zanosi, buu! Trochę szkoda, bo w sumie chciałabym...

Vasanta
31-01-2008, 11:57
/signed Rilla
Dokładnie o to chodzi. Quesse, ja cię rozumiem, mnie się strasznie podoba ta bolly stylistyka, tunika plus spodnie, ale ta pani w Devdasie przesadziła.

Antares, to jest PIĘKNE! Jaką figurę najlepiej w takie coś ubrać?
<pyta z nadzieją, że sama może>

edit: te panie (http://www.youtube.com/watch?v=ERq9sS5GiKg&eurl=http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=230)mają śliczne stroje, spodnie plus spódnice. Wyglądają świetnie. Może to kwestia też fasonu spodni? Takie opięte po prostu jakoś... No, nieładne są.

Antares
31-01-2008, 12:38
Antares, to jest PIĘKNE! Jaką figurę najlepiej w takie coś ubrać?
<pyta z nadzieją, że sama może>

Oj dziękuję :embarrest::embarrest::embarrest: (aż się zawstydziłam)
Akurat należę do tych niższych, okrąglejszych co jednak mają ciut za wąsko w biodrach i czasem kombinuję (metodą prób i błędów) z dodatkami w tych okolicach. Tu akurat zaczęłam kombinować z samą spódnicą hihi :D Profesjonalną tancerką nie jestem i nie grozi mi że będę ;) więc mogę się tym bawić dowoli :D Straszna frajda!:):)

Vasanta
31-01-2008, 12:43
Ja jestem ze wzrostu średnia, raczej szczupła, biodra mam standardowe... Nie wiem, czy taka obfita spódnica by mi pasowała, mam wąskie ramiona raczej, więc chyba tam powinnam coś więcej dać.

bollyanna
31-01-2008, 13:13
Vasanta, może zrób jakąś taką prowizoryczną przymiarkę przed lustrem, zamiast szerokiej spódnicy pozaczepiaj sobie różne cienkie szale czy woale na pasku, i zobaczysz czy to Ci pasuje. Ja tak zrobiłam i już wiem że muszę się poszerzyć :)

Vasanta
31-01-2008, 13:18
Ta jest! :-)

Antares
31-01-2008, 13:19
Ja jestem ze wzrostu średnia, raczej szczupła, biodra mam standardowe... Nie wiem, czy taka obfita spódnica by mi pasowała, mam wąskie ramiona raczej, więc chyba tam powinnam coś więcej dać.

Normalnie "w stanie spoczynku" :p nie wygląda obficie bo to lejący się szyfon, dopiero w tańcu przy mniej lub bardziej akcentowanych ruchach się tak układa - to stop klatki z filmidła, dlatego taka beznadziejna jakość:embarrest:. Z samowyzwalacza w aparacie i tak byłoby trudno to uchwycić, a te fotki bollyanny były też robione w ruchu, więc odkopałam na szybko to co miałam w archiwum by sama mogła ocenić czy jest to podobne :). Wiele zależy od materiału. Jeśli masz jakąś "standardową" spódnicę z koła, po prostu spróbuj ją zaczepić o pas i zobacz czy dobrze wyglądasz, weź jakiś woal, cokolwiek - powodzenia! :)

Farida
31-01-2008, 14:22
Co wy opowiadacie - spodnie pod spódnicą są super! To taki stuprocentowy orient, kojarzą mi się z ghawazee, taki powiew dawnej tradycji bd, nie to co jakaś kabaretowa golizna;) Marzy mi się kiedyś taki strój do ATS, ze spodniami pod cygańską spódnicą... Ma być obficie, szeroko, ma się majtać, ma nie odsłaniać gołych nóżek przy obrocie. Właściwie w ogóle nie lubię strojów z rozcięciem na nodze itp. Jak dla mnie - nogi mają być skromnie ukryte pod strojem, nie są do oglądania, niezależnie od tego, czy się ma ładne czy nie. Stroje przesadnie odsłaniające nogi wydawały mi się zawsze zbyt "rozebrane" ;) Ale to tylko moje zdanie - stroje zasłaniające nogi to styl i klasa:)

Widze ze mamy taki sam gust i zdanie :D !!!!

Sparrow
31-01-2008, 19:10
Widze ze mamy taki sam gust i zdanie :D !!!!

popieram poprzedniczki :D :D :D spodnie - na przyklad takie jak w filmiku pan z jezebelly sa żenial!!! marze o takich (plus taka spodnica) odkad zobaczylam filmiki :D

Firyal
31-01-2008, 20:06
a wiecie,właśnie taką przymiarkę do spódnicy zrobiłam i jakieś chusty pozaczepiałam i o dziwo ładnie na mnie wygląda:)

Lulua
31-01-2008, 20:17
a mnie się marzy, żeby mieć dużą garderobę i w niej duuuużo różnych strojów we wszystkich kolorach i krojach i jeszcze oddzielną szafę na dodatki :D:D:D

a taki strój, który bym chciała to...wymyśliłam sobie kilka opcji:
1. jakis taki tradycyjny, nie kabareciarski, ale póki co to jeszcze się nie znam tak bardzo więc nie wiem co to znaczy :P
2. taki bardziej cygański z kolorową spódnicą, dużo falban a góra to taka bardziej bluzka krótka z majtającymi się rękawami.
3. upięte część włosów a reszta długo spływająca, we włosach coś w rodzaju opaski ale nie z monetek tylko kamieni, stanik to też taki jakby to powiedzieć..."blaszany" z ciemnego metalu, wysadzany kamieniami i takiż pas od którego będą schodziły takie łańuchy a spódnica długa, szeroka, no i czarna :P
4. kostium biały(perłowy) i czarny wysadzane perłami lub prostokątnymi blaszkami,jak mi sie uda to naszkicuję i zapodam obrazek:D

Quesse
31-01-2008, 20:36
a mnie się marzy, żeby mieć dużą garderobę i w niej duuuużo różnych strojów we wszystkich kolorach i krojach i jeszcze oddzielną szafę na dodatki :D:D:D

A której z nas to się nie marzy...? ;) <rozmarzyła się>

a taki strój, który bym chciała to...wymyśliłam sobie kilka opcji:
1. jakis taki tradycyjny, nie kabareciarski, ale póki co to jeszcze się nie znam tak bardzo więc nie wiem co to znaczy :P

Ja też nie bardzo wiem, co masz na myśli. Tradycyjny czyli nawiązujący do strojów ghawazees, lub może do strojów tancerek początku wieku XX? To określenie może znaczyć wszystko;) A może tradycyjny czyli typowy strój bedleh? A "kabareciarski"? O ile wiem, słowem cabaret określa się często amerykański taniec brzucha - ponieważ tancerki amerykańskie w pewnym stopniu zmieniły postać tańca orientalnego (w porównaniu do odmian z krajów arabskich), można mówić o odmianie amerykańskiej. Wydaje mi się też, że na amerykańskich stronach często słowa cabaret używa się nieco skrótowo, dla odróżnienia bellydance w ogóle od tribalu. Wydaje mi się również, że stroje amerykańskiej odmiany bellydance nie są specjalnie różne od innych - raczej są to stroje bedleh.
Nie musisz przejmować się tym wszystkim, co mi się wydaje - po prostu chciałam zapytać, co właściwie miałaś na myśli;)

bollyanna
31-01-2008, 20:36
a wiecie,właśnie taką przymiarkę do spódnicy zrobiłam i jakieś chusty pozaczepiałam i o dziwo ładnie na mnie wygląda:)

Zaraz tam o dziwo... Po prostu ładnie i już:D

Lulua
01-02-2008, 22:10
Quesse, chodziło mi o pierwotne stroje tancerek tych co były w haremach i występowały tylko dla innych kobiet i jeszcze o stroje związane z obrzędami sakralnymi, takie no najpierwsze najpierwsze :cool: nie znam się więc zastanawiam się czy coś takiego istniało i czy można to jakoś odtworzyć.
A co do stroju kabareciarskiego to gdzieś wyczytałam że właśnie stroje te których się teraz używa, czyli te wszystkie kolory, monetki, złote nici, staniki spódnice i chusty to właśnie stroje z przełomu XIX/XX i są one pozostałością bo występujących tancerkach takich co tańczyły na ulicach miast (kojarzy mi się to z naszą rodzimą wersją ogródków teatralnych). jak tylko odgrzebię linka skąd to wziełam to wkleję tutaj :) (może coś źle zrozumiałam:confused:)

Quesse
01-02-2008, 22:38
Dzięki za wyjaśnienie, co do tych dawnych strojów chyba mamy nieco podobny gust:)
A linka wrzuć koniecznie:)

Lulua
01-02-2008, 22:53
uff, udało się! marne to źródło bo niewielkie, ale to tu przeczytałam: http://www.bellydance.yetiz.pl/taniec_brzucha_ciekawostki.html
wynika z tego, że chodziło mi o awalim czyli te "wykształciuszki" :cool:z haremów
na innych stronkach powynajdywałam też info o tym, że właśnie wcześniej były te sakralne (w sumie stąd się wziął taniec w ogóle- z oddawania czci Naturze i bogom) , ale nadal nie wiem skąd mi się wzięło z tym kabaretem :P

Lulua
01-02-2008, 22:54
http://www.shadora.pl/historia.html tu jest skrawek o kulcie płodności no ale właśnie nic o strojach :sick:

Farida
02-02-2008, 09:14
A co do stroju kabareciarskiego to gdzieś wyczytałam że właśnie stroje te których się teraz używa, czyli te wszystkie kolory, monetki, złote nici, staniki spódnice i chusty to właśnie stroje z przełomu XIX/XX i są one pozostałością bo występujących tancerkach takich co tańczyły na ulicach miast (kojarzy mi się to z naszą rodzimą wersją ogródków teatralnych). jak tylko odgrzebię linka skąd to wziełam to wkleję tutaj :) (może coś źle zrozumiałam:confused:)

Ja kiedys czytałam, ze stroje takie jakich używamy teraz, czyli stanik + pas, zostały odtworzone na podstawie dzieł malarzy, ktorzy je sobie takimi wymyślili ;) A jesli chodzi o chusty z monetkami to podobno wzieło się od cyganek, ktore przyszywały do kawałka materiału swoje kosztowności, aby w razie nagłej "eksmisji" :D (sorki słowa mi zabrakło) mogły jednorazowo zabrać szybko cały swój dobytek ;)

Sakina
12-04-2008, 12:58
Co do szycia spodni, właśnie się zabieram żeby uszyć haremki. Nie mam pojęcia jak.
Korzystam z tej stronki (http://www.shira.net/cg/harempants.htm) oraz (http://www.zilltech.com/FAQCostumeHP.html) (http://www.shira.net/cg/harempants.htm) oraz (http://www.zilltech.com/FAQCostumeHP.html) ale) nie wiem czy do końca jest dla mniue jasne co robić z tym materiałem, który posiadam, więc chyba będzie to iprowizacja. W końcu to taniec brzucha. Gdybyście miały jakies pomysły praktyczne to będę wdzięczna a jeśli nie, podziele się sukcesami i porażkami. Hihi

Farida
12-04-2008, 14:02
Co do szycia spodni, właśnie się zabieram żeby uszyć haremki. Nie mam pojęcia jak.
Korzystam z tej stronki (http://www.shira.net/cg/harempants.htm) oraz (http://www.zilltech.com/FAQCostumeHP.html) (http://www.shira.net/cg/harempants.htm) oraz (http://www.zilltech.com/FAQCostumeHP.html) ale) nie wiem czy do końca jest dla mniue jasne co robić z tym materiałem, który posiadam, więc chyba będzie to iprowizacja. W końcu to taniec brzucha. Gdybyście miały jakies pomysły praktyczne to będę wdzięczna a jeśli nie, podziele się sukcesami i porażkami. Hihi

Ja mam w mojej ksiazce krawieckiej temat "szycie szarawarów" ;D ale jakos nie moge sie do tego zabrac...ostatnio na ebayu spodobały mi sie takie:
http://www.eaonplus.com/ADN229-ANTIQWHITE.jpg i takie szeeeroookiee http://i21.ebayimg.com/03/i/000/da/13/48a8_1.JPG

Firyal
12-04-2008, 15:50
Moja instruktorka ma takie szerokie...to też moje marzenie...ale może niedługo je spełnię:)

Sakina
12-04-2008, 16:08
te ze zdjęcia są fajne ale od razu przychodza mi na mysl wybite zęby, zabieram się do szycia tych portek, wycięłam już materiał. Obawiam się, że nie będzie to nic wyjątkowego, bo nie skorzystałam z rad ze stronek - jakoś nie mam cierpliwości ani do czytania an do mierzenia. Przyjżałam się im i robię na oko. Najwyżej się przykryje spódnicą:)

Anais
12-04-2008, 21:13
Jak uszyć, a raczej przerobić stanik - ilustrowany tutorial
http://www.flickr.com/photos/mishakitty/sets/72157604040747130/

Sibaal
15-04-2008, 17:12
a ja bym chciała taki: 187
a do tego spódnica-tulipan z ciemnofioletowego weluru z klinami z ciemnofioletowego szyfonu :love:

a te koraliki przy staniku idealnie zasłonią mi fałdki... :D

no tylko bez tych ozdób na szyję, bo to już za dużo szczęścia na raz... ;)

AMSAH
15-04-2008, 17:29
Świetna ściągawka Anais - dzięki! :)
Ja się właśnie męcze nad obsyciem stanika i to co do tej pory zmajstrowałam chyba pójdzie w kąt:(

ann
15-04-2008, 18:05
mam ten sam problem:(
juz 5 raz "pruje" stanik..bo za kazdym razem cos mi sie nie podoba..juz mi sie pomysly koncza;)
ale moze internet mnie "natchnie";)
powodzenia

Maja
15-04-2008, 21:14
Dziewczyny, pomóżcie!
Chcę sobie uszyć strój, więc zbieram potrzebne mi koraliki itp. Bardzo, ale to bardzo są mi potrzebne takie koraliki, jakie można spotkać przy naszych chustach na biodra - złote łezki. Na tej (http://www.allegro.pl/item343272004_chusty_belly_dance_trojkatne_chaber. html) chuście możecie je zobaczyć. Szukałam ich w wielu pasmanteriach w necie i nic. :( Na allegro również nie ma. Pozostaje mi kupić jakąś chustę i ogołocić ją z tych koralików [nie bardzo mam na to ochotę; cena za same koraliki będzie niższa]. Zanim jednak to zrobię, to chcę wiedzieć, czy Wy widziałyście gdzieś takie koraliki [w jakichś warszawskich sklepach].

Oleta
15-04-2008, 21:59
a ja bym chciała taki: 187

a te koraliki przy staniku idealnie zasłonią mi fałdki... :D

Zasłaniać fałdki??? Fałdki są OK, fałdki rządzą, zasłanianiu fałdek stanowcze NIE! Wolność dla fałdek!!!:D:D:D

Zafirah
15-04-2008, 22:03
zgadzam sie, wolnosc dla fałdek i wystajacych brzuchow :D

mam ochote na nastepny stroj tylko nie wiem jaki kolor teraz robic: bialy czy czerwony? a moze w koncu jakos obszyc skorzaną bluzke-stanik ktora namierzylam w ciuchach jako idealna "górę" do tribalowego kostiumu? ;)

Anais
16-04-2008, 08:04
Dziewczyny, pomóżcie!
Chcę sobie uszyć strój, więc zbieram potrzebne mi koraliki itp. Bardzo, ale to bardzo są mi potrzebne takie koraliki, jakie można spotkać przy naszych chustach na biodra - złote łezki. Na tej (http://www.allegro.pl/item343272004_chusty_belly_dance_trojkatne_chaber. html) chuście możecie je zobaczyć. Szukałam ich w wielu pasmanteriach w necie i nic. :( Na allegro również nie ma. Pozostaje mi kupić jakąś chustę i ogołocić ją z tych koralików [nie bardzo mam na to ochotę; cena za same koraliki będzie niższa]. Zanim jednak to zrobię, to chcę wiedzieć, czy Wy widziałyście gdzieś takie koraliki [w jakichś warszawskich sklepach].
znalazłam tylko takie - posrebrzane (http://qnszt.pl/catalog/186/2507_zawieszka_pelna_lezka.html), wychodzi drożej niż rozwalenie chusty, a i kształtem chyba się różnią bo to płaskie połówki.
a przy okazji muszelki (http://qnszt.pl/catalog/343/4524_muszle_porcelanki_1_5_2_cm.html)
Maja, Ty jestes z W-wy? Na Mińskiej jest hurtownia pasmanteryjna - maja duzo róznych koralików i dodatków.

Sibaal
16-04-2008, 08:52
fałdki są ok, ale jak jest jedna i nie za duża...:D
a jak jest troche więcej to już tak fajnie to nie wygląda... :(

Maja
16-04-2008, 09:09
znalazłam tylko takie - posrebrzane (http://qnszt.pl/catalog/186/2507_zawieszka_pelna_lezka.html), wychodzi drożej niż rozwalenie chusty, a i kształtem chyba się różnią bo to płaskie połówki.
a przy okazji muszelki (http://qnszt.pl/catalog/343/4524_muszle_porcelanki_1_5_2_cm.html)
Maja, Ty jestes z W-wy? Na Mińskiej jest hurtownia pasmanteryjna - maja duzo róznych koralików i dodatków.
Dzięki :) Ale potrzebuję złotych. :( Jestem z Wawy, właśnie muszę się przejechać na Mińską. W hurtowni na al. Krakowskiej nie ma tego, czego szukam.

Semiramis
16-04-2008, 15:57
a moze w koncu jakos obszyc skorzaną bluzke-stanik ktora namierzylam w ciuchach jako idealna "górę" do tribalowego kostiumu? ;)

oj tak :) Koniecznie pokaż efekty pracy :D Ja na razie zbieram różne elementy i może w końcu powstanie mój pierwszy kostium tribalowy :P

Solencja
16-04-2008, 17:00
Mam takie koraliki,ale włąśnie przy chuście... W prawdzie sypie się, ale nie oddam tego;)

A mój wymarzony strój... Miodowo-karmelowy... I nie ze standardowymi koralikami i cekinami, ale wyszywany kamieniami... Pomarzyć poki co tylko mogę, bo tem kamienie są strasznie drobie:(

bollyanna
16-04-2008, 20:13
A mój wymarzony strój... Miodowo-karmelowy... I nie ze standardowymi koralikami i cekinami, ale wyszywany kamieniami... Pomarzyć poki co tylko mogę, bo tem kamienie są strasznie drobie:(

Masz na myśli naturalne kamienie półszlachetne? Czy może takie "kamieniopodobne szkiełka"? Bo może da się dobrze i tanio :) Gdzieś widziałam takie pseudokamienie, kanciasto oszlifowane (ale gdzie? hm...)

feroMonik
16-04-2008, 20:23
Taki łezki sa w pasmanterii pod dworcem centralnym. Trzeba tak chodzic wokol, tam gdzie jest mcdonnalds i na drugiej strnie tego "ronda" jest malutka pasmanteria.

Maja
16-04-2008, 20:30
Taki łezki sa w pasmanterii pod dworcem centralnym. Trzeba tak chodzic wokol, tam gdzie jest mcdonnalds i na drugiej strnie tego "ronda" jest malutka pasmanteria.
Hmm... jutro sprawdzę! :) Dzięki!!

Solencja
16-04-2008, 20:44
Masz na myśli naturalne kamienie półszlachetne? Czy może takie "kamieniopodobne szkiełka"? Bo może da się dobrze i tanio :) Gdzieś widziałam takie pseudokamienie, kanciasto oszlifowane (ale gdzie? hm...)

Nie, na te półszlachetne to już w ogole nie byłoby mnie stać;)
Chodzi mi o twkie kamienie szklane. I żeby ich była bardzo dużo i różnej wielkości i różnych odcieni... I do tego mlecznoczekoladowa spódnica...
A te kamienie to o takie mi chodzi
http://www.allegro.pl/item335183382_kamienie_gold_do_przyszycia_bizuteri i_gd_08.html
W zasadzie jest tego trochę na Allegro ( choć to jeszcze nie ten odcień), ale jak sobie policzyłam ile bym tych kamieni miała do naszycia to jednak zrezygnowałam. Cenowo mnie to przeraziło.

Vasanta
16-04-2008, 22:13
Maja, a ja znalazłam drewniane łezki na stronce koraliki.pl. Co prawda turkusowe... Ale kwestia machnięcia złotym sprajem :) Jeśli nie znajdziesz, to może spróbuj tamtych?

A ja mam do was pytanie natury estetycznej.
Kazałam koleżance Kairy uszyć mi takie (http://www.allegro.pl/item345005074_nowe_kolory_taniec_brzucha_haremki_b elly_dance.html#photo) haremki. Tzn. moje są czerwone (w kolorze płatków maku) i bez monetek (chcę sama zrobić obszycie dziury ;)). Potrzebuję rady w kwestii:
- obszycia wycięcia - chciałabym je spiąć w dwóch miejscach, żeby były takie trzy mniejsze dziury, i całość obszyć koralikami, żeby się ładnie układało - a może lepsza będzie cekinowa taśma? albo coś jeszcze innego?
- co na biodra do tego - na pewno coś musi być, materiał jest półprzejrzysty, ale moja prostokątna czerwona chusta za bardzo się zlewa ze spodniami - skłaniałabym się ku dużej trójkątnej (takiej do kolan) w kontrastowym kolorze albo ku niezbyt szerokiemu pasowi z frędzlami - będzie pasować?
- jaka bluzka? stanik jakoś mi do tego nie pasuje, ale innego pomysłu nie mam
- do czerwonego srebrny czy złoty? miedziany? sama nie wiem...

Quesse
16-04-2008, 23:09
Vasanto - widziałam u Silvee, że do takich spodni rewelacyjnie wygląda sarong (coś takiego, jak tu (http://www.szeherezada.pl/index.php?categoryId=155&sort=2a&page=2)). Wyjątkowo zgrabne zestawienie! No i to jest kryjące, nie musiałabyś martwić się tym, że spodenki są prześwitujące. Dobierz jakiś ładny, kontrastowy kolor - żeby nudno nie było:D
Do czerwonego bardziej mi się podoba złoty, niż srebrny - ale srebrny też ok. Miedziany jest śliczny, ale dużo trudniej o monetki i biżuterię w tym kolorze.
A o obszyciu się nie wypowiem, bo sie nie znam;)

fairy
16-04-2008, 23:19
No właśnie, ostatnio jak przeglądałam rzeczy na stronie szeherezady, zwróciłam uwage właśnie na sarongi kairskie i zastanawiałam sie do czego to sie nosi, bo jakoś do spodnic to mi nie bardzo pasuje ale może sie myle??

bollyanna
17-04-2008, 09:55
Nie, na te półszlachetne to już w ogole nie byłoby mnie stać;)
Chodzi mi o twkie kamienie szklane. I żeby ich była bardzo dużo i różnej wielkości i różnych odcieni... I do tego mlecznoczekoladowa spódnica...
A te kamienie to o takie mi chodzi
http://www.allegro.pl/item335183382_kamienie_gold_do_przyszycia_bizuteri i_gd_08.html
W zasadzie jest tego trochę na Allegro ( choć to jeszcze nie ten odcień), ale jak sobie policzyłam ile bym tych kamieni miała do naszycia to jednak zrezygnowałam. Cenowo mnie to przeraziło.

Znalazłam coś takiego: http://www.koraliki.pl/index.php/cPath/157_138_140 (http://www.koraliki.pl/index.php/cPath/157_138_140Co) Co prawda to cekiny, być może nie o to Ci chodzi. Ale są takie inne, bardziej przestrzenne, i mogą od biedy robić za podobne do kamieni ;) W sumie nie wiem, jak prezentują się na żywo...

feroMonik
17-04-2008, 14:21
Dziewczyny, pomóżcie!

Widzialam je w tej pasmanterii w poniedzialek, wiec pewnie sa nadal ;)

Zafirah
17-04-2008, 20:24
zamowilam dzisiaj muszelki z internetu, mam nadzieje, ze beda takie jak na zdjeciu na stronie :p

Vea
17-04-2008, 20:54
Jeśli zamawiałaś z qnszt czy jakos tak, to będą jak na zdjęciu ja jestem z nich bardzo zadowolona :)

Vasanta
17-04-2008, 22:41
Vasanto - widziałam u Silvee, że do takich spodni rewelacyjnie wygląda sarong (coś takiego, jak tu (http://www.szeherezada.pl/index.php?categoryId=155&sort=2a&page=2)). Wyjątkowo zgrabne zestawienie! No i to jest kryjące, nie musiałabyś martwić się tym, że spodenki są prześwitujące. Dobierz jakiś ładny, kontrastowy kolor - żeby nudno nie było:D

Sarong jest świetnym pomysłem, spróbuję wykombinować sama podobny, bo cena z Szeherezady mnie powaliła. Na kolana, aż mi się haremki pogniotły.

Rzeczywiście złoty pasuje chyba lepiej, ale miedziany w sensie starego złota też byłby niezły... Jak piszesz, trudno o niego :/
Silvee - masz jakieś zdjęcie swoich nóg w haremkach i sarongu? :)

Maja
17-04-2008, 23:04
Widzialam je w tej pasmanterii w poniedzialek, wiec pewnie sa nadal ;)
Były, były! Dzięki, Moniko! :biggrin:

Zafirah
20-04-2008, 20:15
Dziewczyny nie wiecie czy te muszelki z qnszt.pl sa juz z dziurkami?

feroMonik
20-04-2008, 21:01
Były, były! Dzięki, Moniko! :biggrin:

Bardzo prosze, szyj na zdrowie ;)

AMSAH
21-04-2008, 10:13
Zafirah, z tego co wiem to chyba wszystkie muszelki w Qnszt mają otwory. Z resztą w opisach produktu podają wielkość otworu.
Przy powiększeniu zdjęcia mozna nawet zlokalizować otworek :)!

Amadzon
21-04-2008, 10:28
Strój Akashy też jest moją inspiracją :) Nie ma to jak cudowna gotycka czerń :D

Sparrow
21-04-2008, 17:06
tak, muszelki maja otworki :)
pytalam w sklepie tam czy nei planuja muszelek z opilowanym brzuszkiem, ale niestety nie maja tego w planie :( a szkoda...

Zafirah
21-04-2008, 17:13
ehhh szkoda, piszac "dziurki" mialam na mysli wlasnie odpilowane brzuszki a nie takie tam jak w guzikach... :(

Vea
21-04-2008, 19:46
Dziewczyny ja mam muszelki z qnsztu i naprawdę łatwo wydłubać brzuszki :)
100 muszelek rozłupałam w 10 min :D wystarczą nożyczki do paznokci takie małe żeby weszły w dziurkę podważyć i już :) Nie zniechęcajcie sie to naprawdę łatwe leniuchy :P !!

a i nie trzeba pilowac:D jak przyszywacie nie widac czy macie równo wypiłowane czy nie:P chyba ze za duzo odpadnie ale to rzadko sie zdarza. A jesli by nie odpadł brzuszek to mozna tymi nozyczkami tak jakby poodcinać:)

Sparrow
21-04-2008, 21:29
100 muszelek rozłupałam w 10 min :D wystarczą nożyczki do paznokci takie małe żeby weszły w dziurkę podważyć i już :) Nie zniechęcajcie sie to naprawdę łatwe leniuchy :P !!

a i nie trzeba pilowac:D jak przyszywacie nie widac czy macie równo wypiłowane czy nie:P chyba ze za duzo odpadnie ale to rzadko sie zdarza. A jesli by nie odpadł brzuszek to mozna tymi nozyczkami tak jakby poodcinać:)

dziekuje :) slicznie :) bardzo bardzo - nastepna partie muszelek kupuje niedlugo to bede wiedziec :D dzieki jeszcze raz :D:D:D:D:D:D:D:D

Farida
21-04-2008, 21:43
A ja wczoraj spacerując po molo w Sopocie, podeszłam do jednego z "pamiątkowych" stanowisk ;) i znalazłam tam duże rozetki-podstawki z muszelek kauri :) za 12 i 15 zł :) doliczyłam sie tam ok 180 muszelek :) z dziurka ;) I kupiłam sobie kolejny kaurkowy naszyjnik - za całe 6 zł :redface: <mam nadzieje, ze Amadzon tego nie czyta :D>

Marzenie
22-04-2008, 11:58

a i nie trzeba pilowac:D

Ciekawy sposób. Ja przez dwa miesiące w wolnych chwilach piłowałam 100 muszelek. :(

Semiramis
22-04-2008, 13:46
A ja wczoraj spacerując po molo w Sopocie, podeszłam do jednego z "pamiątkowych" stanowisk ;) i znalazłam tam duże rozetki-podstawki z muszelek kauri :) za 12 i 15 zł :) doliczyłam sie tam ok 180 muszelek :) z dziurka ;) I kupiłam sobie kolejny kaurkowy naszyjnik - za całe 6 zł :redface: <mam nadzieje, ze Amadzon tego nie czyta :D>

Eh, Ty to masz dobrze :P Kiedyś muszę Was tam nawiedzić :P Ciekawe czy człowiek, od którego kupiłaś podstawki zdaje sobie sprawę po co Ci one.. :P

Ciekawy sposób. Ja przez dwa miesiące w wolnych chwilach piłowałam 100 muszelek. :(

Hm..to jak to jest w końcu z tym piłowaniem? :) Kupować czy piłować? :P Z tego co wiem, to taniej i łatwiej kupić jeszcze nie piłowane muszelki.. Ale przez miesiąc potem piłować..

Farida
22-04-2008, 14:03
Eh, Ty to masz dobrze :P Kiedyś muszę Was tam nawiedzić :P Ciekawe czy człowiek, od którego kupiłaś podstawki zdaje sobie sprawę po co Ci one.. :P

Hyhy :))))
Jasne, zapraszam :)!!!

Vea
22-04-2008, 19:23

Wow!! ja kupiłam zestaw 4 pilników, żaden nie chciał wypiłować ani rąbka muszelki wiec wpadłam na ten pomysł z podważaniem nożyczkami :)
2 miesiące...o zgrozo !

Zafirah
22-04-2008, 20:23
Vea jestes wspaniala z tymi swoimi nozyczkami! :D a czym przyszywacie? zwykla biala nitka czy jakims innym wynalazkiem?

Vea
22-04-2008, 20:36
ja przyszywam akurat czarna bo do czarnego stanika:) najpierw przyszywałam nitką i żyłką cienką, a teraz kupiłam nitkę do szycia na maszynie jest mocna i wytrwała i wiem, że się nie urwie :) Prędzej by mi przepołowiła dłonie niżbym ją przerwała :)

scarabee
22-04-2008, 22:33
Ja przyszywam wszystko nawoskowanymi nićmi do koralików (do zdobycia np. na http://artfan.pl ). Są dość grube i niesamowicie mocne - nawet jak się zaczepi igłą o pojedyncze włókno, zerwać tego niepodobna ;) A przy tym jest bardziej miękka od żyłki, co ułatwia przyszywanie drobnych elementów i ładnie pracuje we frędzlach. Polecam!

Maja
22-04-2008, 22:38
Czy mówisz o takich (http://www.artfan.pl/nici-czerwone-1-szpulka-p-8065.html) niciach? Poliamidowych?

scarabee
22-04-2008, 23:04
Właśnie te. Jestem z nich naprawdę zadowolona :)

Quesse
23-04-2008, 19:29
Zobaczyłam strój moich marzeń. Jest na tej (http://www.modnitrendorient.cz/?menuid=88&openmenuid=0,72,0&page=zbozi)stronie - to będzie czwarty kostium od góry, ten czerwono-czarny, trochę hiszpański... Bajka...
I ma cenę rodem z koszmarów;) Jeśli dobrze przeliczyłam, dwa tysiące z dużym hakiem...
Pomarzyć dobra rzecz:D

Zafirah
24-04-2008, 08:15
faktycznie Quesse, kostium ma cos w sobie...

potwierdzam, ze odłupywanie brzuszkow stu muszelkom trwa okolo 10 minut - wczoraj je rozbebeszałam :D

AMSAH
24-04-2008, 09:46
Quesse - faktycznie strój super - bardzo lubię czerń z czerwonym :).

ale ceny ......:eek: trochę zniechęcajace.

W każdym razie można to potraktować jako inspirację! :)

Amethis
24-04-2008, 23:56
A wiecie gdzie w Polsce można dostać typowe monetki do tribala? Np takie jak na tym zdjęciu http://www.pedralta.com/shop/bras/images/bra_sample.jpg :)

Zafirah
25-04-2008, 07:35
to jest wlasnie zagadka...;)

Vasanta
25-04-2008, 09:53
Na festiwalu Nova Orient pani z Szeherezady takie sprzedawała chyba...
Ale głowy nie dam :) Nie przyglądałam się :)

Marzenie
25-04-2008, 15:07
W Polsce raczej się nie da. Przynajmniej ja intensywnie szukałam i nic nie znalazłam. Można jedynie sprowadzić sobie z jakiegoś zagranicznego sklepu internetowego lub zakupić na ebay'u.

Vea
25-04-2008, 22:51
potwierdzam, ze odłupywanie brzuszkow stu muszelkom trwa okolo 10 minut - wczoraj je rozbebeszałam :D

A kupowałaś te 2-2,5 cm czy te mniejsze? bo własnie wcześniej kupowałam te większe, ale cenowo widze, że bardziej sie opłaca te małe, tylko te małe jakieś siwe są... i sie zastanawiam teraz :D

Zafirah
25-04-2008, 23:44
Vea ja mam te mniejsze. Wcale nie sa siwe tylko kremowe, calkiem ladne :D ta setka to chyba tylko na staniko-bluzke starczy, na pas i ozdoby bede musiala jeszcze raz zamawiac..

AishaYildirim
26-04-2008, 00:00
A wiecie gdzie w Polsce można dostać typowe monetki do tribala? Np takie jak na tym zdjęciu http://www.pedralta.com/shop/bras/images/bra_sample.jpg :)

ekhm.... zdaje sie ze "tesciowa" w sklepie takie ma.... no nie jestem pewna, bo nie widze na zdjeciu czy maja jakis nadruk, ale te co sa w sklepie to sa cięzkie, a kolorze miedzianym i brudno srebrnym i maja głowe jakiejs pani na rewersie , na awersie nie pamietam.....
No i maja takie specjalne oczko do przyszycia, nie sa po prostu z dziurka...
Masz jakas dokładniejsza fotkie tych monetek? Wtedy bede mogła zidentyfikowac czy to te ty czy nie:)...

Semiramis
26-04-2008, 01:51
Masz jakas dokładniejsza fotkie tych monetek? Wtedy bede mogła zidentyfikowac czy to te ty czy nie:)...

Np.
http://img520.imageshack.us/img520/6809/tcoins01ze8.th.jpg (http://img520.imageshack.us/my.php?image=tcoins01ze8.jpg)

Vea
26-04-2008, 05:51
Vea ja mam te mniejsze. Wcale nie sa siwe tylko kremowe, calkiem ladne :D ta setka to chyba tylko na staniko-bluzke starczy, na pas i ozdoby bede musiala jeszcze raz zamawiac..
Też wziełam na początku 100 :P wystarczyło na stanik i kolczyki i koniec :P W takim razie wezme te mniejsze:) a le ich mialaś w opakowaniu ? 10 w jednym woreczku czy więcej ?

Zafirah
26-04-2008, 10:01
Vea: Okolo 20 sztuk w jednym woreczku. Zauwazylam, ze chyba najczesciej uzywa sie tych mniejszych do ozdabiania. :)

AishaYildirim: No to nam niespodziankę zaserwowałaś jeśli to TE monetki. "Teściowa" sobie ładnie dorobi na sprzedaży wysyłkowej :D;)

Marzenie
26-04-2008, 11:07

A możesz jakoś dokładniej opisać jak to robisz? Wczoraj próbowałam i jakoś mi to wcale nie wychodziło. :( I jakiej wielkości nożyczkami to robisz? Może moje są zbyt duże?

Amethis
26-04-2008, 16:40
AishaYildirim: No to nam niespodziankę zaserwowałaś jeśli to TE monetki. "Teściowa" sobie ładnie dorobi na sprzedaży wysyłkowej :D;)

Nie pozostaje nam nic innego jak czekać na info :D

Zafirah
26-04-2008, 17:48
Marzenie: nozyczki do paznokci wsadzam w ta wywiercona dziurke ktora juz jest w muszelce i pcham na sile az sie brzuszek odlupie :D brzmi drastycznie, czasami nawet trzeba sie troche posilowac ale ogolnie to szybko to idzie :D

Vea
26-04-2008, 22:31
Vea: Okolo 20 sztuk w jednym woreczku. Zauwazylam, ze chyba najczesciej uzywa sie tych mniejszych do ozdabiania. :)

Nom to ja już mam ozdobiony stanik dużymi:P trudno :P zle nie wyglada:P

Zafirah
27-04-2008, 21:12
O jaaaa... to musisz odpruc te duze i naszyc male od nowa :D;):p (dżołk)

Wiecie co, ja jutro MUSZĘ kupic jakis naparstek. Metalowy najlepiej. Dzisiaj wzięłam do obrobki stanik do tribalu i mam tak poklute palce, jakbym zbierala kolczaste roze golymi rekami :suspicious: Ten caly stanik jest uszyty z takich czarnych zamszowych łatek polączonych ze sobą czyms w rodzaju haftu z grubych czarnych nici - po dzisiejszym dniu przekonalam sie, ze zamsz mimo iz wyglada na taki mieciutki to jednak jest twardą SKÓRĄ :suspicious:

...ale za to jak wygląda... :love:

AishaYildirim
28-04-2008, 08:29
Nie pozostaje nam nic innego jak czekać na info :D

No niestety dziewczyny, nie sa to dokładnie te monetki....
Wygladaja jednak mniej złomiarsko ;). Ale nie sa to tez typowe monetki jakie sa na tradycyjnych chustach.... Sa duuuzo ciezsze , no i z tym oczkiem....

Marzenie
28-04-2008, 16:22
Marzenie: nozyczki do paznokci wsadzam w ta wywiercona dziurke ktora juz jest w muszelce i pcham na sile az sie brzuszek odlupie :D brzmi drastycznie, czasami nawet trzeba sie troche posilowac ale ogolnie to szybko to idzie :D

Ten sposób rzeczywiście działa! Chociaż pierwszą muszelkę rozsypałam w proch, ale nabieram wprawy ;) Zaraz wykupię cały zapas muszelek na www.qnszt.pl. Marzy mi się ozdoba do włosów jaką ma Rachel Brice. :rolleyes:

Sparrow
28-04-2008, 17:11
No niestety dziewczyny, nie sa to dokładnie te monetki....
Wygladaja jednak mniej złomiarsko ;). Ale nie sa to tez typowe monetki jakie sa na tradycyjnych chustach.... Sa duuuzo ciezsze , no i z tym oczkiem....

ale gdzie wogole mozna je kupic? :D jaka tesciowa??? :D bo sie pogubilam...

Basinah
28-04-2008, 19:04
Dla mnie teraz szczytem marzeń jest taki strój.

Samia Gamal - Ali Baba and the 40 thieves سامية جمال
http://www.youtube.com/watch?v=xZ7FPfvNuto

On jest prosty, a piękny. Zmieniłabym tylko ramiączka stanika. Jak myślicie, jak została zrobiona spódnica? Świetna jest. :D

AishaYildirim
28-04-2008, 20:07
ale gdzie wogole mozna je kupic? :D jaka tesciowa??? :D bo sie pogubilam...
Tesciowa moja (o mało co).
Kupic niestety u niej nie mozna bo ma inne niz te ze zdjecia Semiramis.
A właściwie kupic mozna , tylko ze nie takie jak na zdjeciu....
hehehehehe

Ketmia
28-04-2008, 20:10
(...)
On jest prosty, a piękny. Zmieniłabym tylko ramiączka stanika. Jak myślicie, jak została zrobiona spódnica? Świetna jest. :D

to zwykła prosta (bez rozporków) spódnica cięta z koła (pytanie tylko ile półkoli na spódnicę - moim zdaniem ze 3 co najmniej), jakiś lekki materiał, kilka warstw

Basinah
28-04-2008, 20:36
Dzięki Ketmia. :*

Zafirah
28-04-2008, 23:06
TZaraz wykupię cały zapas muszelek na www.qnszt.pl (http://www.qnszt.pl). :rolleyes:
nieeeeeeeee!!! tylko nie to.. :p;):D

Quesse
28-04-2008, 23:09
Zostawcie mi muszelki!!!!! Ale ja mogę mieć te większe, mi się wszystkie podobają.
A swój pierwszy tribalowy stanik obszyłam tylko żelastwem i wyszedł znośnie:) Trochę jak zbroja ale zabawnie xD

Antares
29-04-2008, 10:05
to zwykła prosta (bez rozporków) spódnica cięta z koła (pytanie tylko ile półkoli na spódnicę - moim zdaniem ze 3 co najmniej), jakiś lekki materiał, kilka warstw

Te wierzchnie warstwy chyba są nawet porozcinane, nie wiem czy czasem nie pozakładane "na dachówkę" :D. Jest przepiękna - kiedyś szukałam dwóch odcieni materiału, które by tak się uzupełniały i zlewały nieco by sobie uszyć coś podobnego - ale niestety ciężko z zaopatrzeniem sklepów w taką gamę kolorystyczną, a połączenie dwóch zbyt odcinających się od siebie kolorów da zupełnie inny efekt.:unsure:

Vasanta
29-04-2008, 10:38
Mnie ta spódnica wygląda na muślinową... To chyba nie jest nic sztucznego. I tak jak pisała Ketmia, wielokrąg ;)

Quesse
06-05-2008, 20:34
Może wiecie coś więcej o takich falbaniastych spodniach do tribalu? Takich, jakie miały dziewczyny z Zaghareet na festiwalu (http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/1053) i takich, jakie ma Samantha na tym (http://picasaweb.google.com/snakecharmahsam/DanseDuVentreMenagerie2November26th2006/photo#5040131008168610482)zdjęciu?
To się da kupić czy trzeba sobie uszyć? Jeśli uszyć, to jak - z jakich tkanin? Może znacie jakąś wypróbowaną krawcową, która wzięłaby się za coś takiego?

Maja
06-05-2008, 20:49
W mojej grupie tribalowej dziewczyny szyją takie spódnice z satyny.

Zaś dziewczyny z Zaghareet: te spodnie - nogawki z czerwonej satyny [?] + czarna koronka.

Quesse
06-05-2008, 20:54
Dzięki:)

Zamierzam spróbować uszyć sobie takie. Zobaczymy, czy się uda:)

*Sylwia*
07-05-2008, 11:20
A ja kupiłam sobie w końcu moje upragnione kolczyki. Marzyłam o nich już od kilku dobrych miesięcy. ale nareszcie je mam. Podobne miała Patricia tylko trochę większe.

Farida
07-05-2008, 14:26
A ja kupiłam sobie w końcu moje upragnione kolczyki. Marzyłam o nich już od kilku dobrych miesięcy. ale nareszcie je mam. Podobne miała Patricia tylko trochę większe.

Rewelka te kolczyki :D Jakiej one sa wielkosci???

*Sylwia*
07-05-2008, 16:32
Moje mają 5 cm długości. a Patricia miała takie:

moje są trochę mniejsze.

Nox
09-05-2008, 18:49
http://store.copelandstore.com/blackandsilverbellydancecostumed-005.aspx

Co prawda nie zaprojektowałam tego stroju, ale strasznie Mi się spodobał.
Achh tańczyć w takim stroju to czysta przyjemność. :)

scarabee
09-05-2008, 20:07
http://store.copelandstore.com/blackandsilverbellydancecostumed-005.aspx

Co prawda nie zaprojektowałam tego stroju, ale strasznie Mi się spodobał.
Achh tańczyć w takim stroju to czysta przyjemność. :)

zaiste bardzo ładny :)
(bardzo mi się podoba sposób łączenia kolorów, zwłaszcza w spódnicy - do podpatrzenia! :D )

Vasanta
09-05-2008, 20:24
Piękny strój... Najbardziej mi się spodobało to coś wiszące nad pępkiem :)

Nox
09-05-2008, 20:49
http://www.szeherezada.pl/8506.html

Na ten strój ,,czaję się'' od jakiegoś czasu :)
Prosty, ale piękny :)

MalenaSlav
10-05-2008, 10:14

Śliczna spódnica. Tak jak ktoś napisał z koła.
Ja mam pytanie - gdzie znaleźć muzykę z tego filmu? Bardzo przyjemna.

fairy
10-05-2008, 12:39
A czy ktoś szył kiedyś szarawary? Musze sobie koniecznie jakieś sprawić a nigdzie nie znalazłam takich, ktore by mi sie spodobały i postanowiłam sama sobie zrobic. Tylko nie wiem jak sie za to zabrac :confused: Jaki materiał najlepszy, zeby był taki "lejący"? Chodzi mi o taki mniej wiecej efekt -->http://www.velvetpeacockdesigns.com/images/VPD-detail_belly1Q-pantaloo.jpg

Badi'ah
10-05-2008, 13:04
Fairy - może satyna?

Projektować nie umiem, ale umiem szukać i kiedyś znalazłam kilka strojów, które bardzo mi się podobają :D

Pierwszy - http://www.bellydanceposters.com/preview/birds-of-paradise-poster.html

drugi - http://www.bellydanceposters.com/preview/deep-sea.html

trzeci (ten biały) - http://www.bellydanceposters.com/preview/Gothic_Bellydance_Tanna.html

Maja
10-05-2008, 13:19
A czy ktoś szył kiedyś szarawary? Musze sobie koniecznie jakieś sprawić a nigdzie nie znalazłam takich, ktore by mi sie spodobały i postanowiłam sama sobie zrobic. Tylko nie wiem jak sie za to zabrac :confused: Jaki materiał najlepszy, zeby był taki "lejący"? Chodzi mi o taki mniej wiecej efekt -->http://www.velvetpeacockdesigns.com/images/VPD-detail_belly1Q-pantaloo.jpg
Tak, mi też to wygląda na satynę. Z innych lejących materiałów mogę polecić żorżetę z domieszką szyfonu [niektórzy sprzedawcy mówią, że to szyfon z domieszką żorżety ;)].

Nox
10-05-2008, 14:20
Jest też satyna z domieszką żorżety (nazywana też satynożorżetą) :)

Solencja
10-05-2008, 14:49
A macie może gdzieś wyszukane(albo umiecie wyszukać;) ) zdjęcie żorżety...? Nawet sprzedawcy na Allegro używają tych nazw zamiennie... Czym dokładnie różni się od szyfonu i jak ją scharakteryzować?

Antares
10-05-2008, 16:04
A macie może gdzieś wyszukane(albo umiecie wyszukać;) ) zdjęcie żorżety...? Nawet sprzedawcy na Allegro używają tych nazw zamiennie... Czym dokładnie różni się od szyfonu i jak ją scharakteryzować?

Żorżeta jest grubsza od szyfonu, również lejąca ale prawie nie prześwituje. Czasem jest to materiał matowy jak tutaj (http://www.tkaniny-hurtownia.pl/zorzeta.html) (nieraz nazywany krepa lub krepon), a czasem z połyskiem - czyli ta satynowa, której próbki możesz zobaczyć tutaj (http://www.tkaniny-hurtownia.pl/sat_zor/78-90.jpg) . Zdjęcie tego nie odda tak do końca, ale daaawno temu jak byłam w liceum, szyłam sobie letnie, długie i lejące spódnice właśnie z żorżety - faktura jest taka prawie gładka, choć można pod palcami wyczuć delikatną porowatość - ale dla oka wygląda gładko. Aha - z tego co pamiętam lubiło się to czasem elektryzować :D.

Warto dodać, że żorżeta też ma różne grubości - kiedyś szyłam sobie sukienkę z dwóch warstw z żorżety, właśnie z wykorzystaniem grubej żorżety pod spód i cieńszej na wierzch. Właśnie odwiedziłam szafę by sobie odświeżyć pamięć :) i śmiało mogę powiedzieć, że na stroje do TB raczej się nadaje cieńsza wersja, bo grubsza już jest z tych bardziej "stawiających się" materiałów, całkowicie nieprześwitujących, zdecydowanie za grubych na zwiewne, lejące się stroje.

Aireen
10-05-2008, 22:44
Ja uszyłam szarawary z satyny, ale matową stroną do wierzchu i mogę polecić ten sposób. I tak ma połysk, ale nie taki nachalny. Nie umiem szyć na maszynie, więc zrobiłam to ręcznie. Wyszło całkiem ładnie, usłyszałam parę pochlebnych opinii na temat swojego dzieła. Jestem strasznie z nich dumna, wcześniej nigdy nic nie szyłam poza pasem (ozdabianie stanika i pasa to jednak coś innego). Korzystałam ze strony http://www.zilltech.com/FAQCostumeHP.html i wszystko się zgadzało. Postaram się później wkleić zdjęcie haremek. Wyglądają podobnie jak te zdjęcia z linka powyżej.

fairy
10-05-2008, 23:48
Korzystałam ze strony http://www.zilltech.com/FAQCostumeHP.html i wszystko się zgadzało.

Tego mi właśnie było trzeba! Świetna instrukcja szycia, pięknie dziękuje:);)

A co do materiału to właśnie najbardziej zależy mi, żeby było nieprzeźroczysty i nie za bardzo błyszczący. Chyba najlepiej jak przejde sie do jakiegos sklepu z materiałami i "pomacam" kilka, ktore wymieniłyście :) ,wtedy najlepiej bede mogla stwierdzic czy nie jest za gryby/sztywny itp

Aireen
12-05-2008, 13:09
Nie ma za co:) Myślałam, że wszyscy znają tą stronkę. Ja teraz poszukuję materiału na tribalowe haremki, koniecznie brązowego i matowego :) A pomyśleć, że gdy zaczynałam się uczyć tańca uważałam, że szarawary są obciachowe :P

Quesse
12-05-2008, 13:20
Aireen: tego typu haremki można też zamówić stąd (http://www.modnitrendorient.cz/?menuid=103&openmenuid=0,103,0&page=zbozi) (na dole strony). Na moje oko to takie same jak te, które miałyśmy z dziewczynami na występie NTFowym. Są tak fajnie pogniecione i matowe:)

EDIT: to ja się tak offtopowo pochwalę, że właśnie zrobiłam gigantyczne zamówienie na muszelki na qnszt.pl i niedługo powinny do mnie przyjechać:) Będzie ich masa, i to w dwóch rodzajach... <tańczy z radości>

Sirvana
12-05-2008, 13:57
Ja używałam atłasu, ale może też być satyna czy coś pośredniego. ładnie się układa, ale jest w tym "ciepło"- przynajmniej mi było. Obecnie wolę cieńsze materiały, nie są takie "lejące" i są matowe, ale lżej się tańczy.

Sowillo
12-05-2008, 15:44
Zauważyłam że bardzo poszukiwane są orientalne stroje w czerni.
Spójrzcie zatem tu na poniższe stronki – może znajdziecie cos dla siebie, ewentualnie do przerobienia.
Spodenki do przerobienia na haremki (ściągnięcie nogawek w kostkach)
http://allegro.pl/item361732164_nowe_indyjskie_rybaczki_salwar_bolly wood_sari_xxl.html
Piękny salwar, można użyc na ghawazee:
http://allegro.pl/item361754650_salwar_kameez_zamiast_sari_przepych_ krolow_bolly.html
no i na koniec czarna arabska abaja:
http://allegro.pl/item362009100_arabska_abaja_kameez_islam_sari_boll ywood_44.html
cos dla sympatyków fioletów;
http://allegro.pl/item358336553_piekny_indyjski_szal_do_jeansow_i_do _sari.html

Quesse
14-05-2008, 19:39
Safi, dzięki za ciekawe linki:)

No to ja się podzielę aktualną wizją stroju marzeń.

Strój do tribalu (który już niedługo powstanie:D) będzie czerwono-bordowo-czarny. Będzie składał się z szerokiego, bordowego pasa obszytego muszelkami i żelastwem (który już mam, kupiłam od Bri na Raqs Tribal), stanika bordowego lub czerwonego również obszytego muszelkami i sporą ilością żelastwa. Żelastwo jest w kolorze... hmmm... takiego "antycznego złota". Przy staniku będą ozdoby wykonane na bazie takich zawieszek z qnszt.pl:
http://qnszt.pl/catalog/214/3448_zawieszka_klosy_antyczna.html
http://qnszt.pl/catalog/214/3444_zawieszka_lodka_antyczna.html
http://qnszt.pl/catalog/214/3479_zawieszka_tarcza_antyczna.html
Do tych kółeczek poprzyczepiam jakieś wiszące frędzle - z muszli i koralików. Frędzle nie będą zbyt długie, by nie zasłaniały brzucha. Koraliki będą w kolorze "antyczno-złotym" oraz bordowym i czerwonym - oczywiście, będą matowe i nieprzezroczyste, nie takie błyszczące jak do kostiumu do tradycyjnego tańca brzucha. Z takich zawieszek, połączonych ze sobą na różne sposoby, powstanie też naszyjnik i kolczyki.

Jednak główną ozdobą będą muszelki, których mam chyba około 600 więc powinno wystarczyć;) Będą wszędzie - na staniku, w biżuterii, w bransoletkach na ramiona (które również jeszcze powstaną), w przepasce na włosy - no i przede wszystkim w warkoczach z muszelek, które będą wisiały, gdzie się da.

Na ramionach będą rękawki oraz rękawiczki z kabaretek lub z koronki. Czerwone lub bordowe. I masa bransoletek w kolorze antyczno-złotym, jak reszta ozdób.

Do stroju będę miała spodnie dzwony czerwone lub czarne (które już niedługo do mnie przyjadą:D).

I zrobię do tego prostokątne panele w przodu i z tyłu - poluję na jakiś ładny kawał materiału w pasującej kolorystyce - jakieś ciekawe czerwono-bordowo-czarne wzory, może coś indyjskiego. Z dodatkiem muszelek:D

We włosy na pewno wielki czerwony kwiat. Plus opaska i jakieś zwisające z włosów ozdoby z muszelek itp. (to jeśli włosy byłyby spięte w koński ogon).

Ogólnie strój będzie raczej do fusion, ale jeśli dzwony zostaną zamienione na spódnicę lub haremki, to dostosuje się go też do ATSu. Pompony i lusterka raczej nie są przewidziane. Strój będzie "ciężki", możliwie zabudowany (być może z siateczką na brzuchu, jak mam na zdjęciu w profilu) ale akcenty czerwieni będą go ożywiały. Jeśli będę chciała nadać mu trochę hiszpański klimat, dodam ozdoby z czerwonej i czarnej koronki, więcej czerwonych róż, może założę bluzeczkę, którą mam na zdjęciu w profilu (stanik na wierzch lub tak by prawie bały wystawał, jak w strojach ghawazee) i rozłożystą spódnicę jak do flamenco, czerwono-czarną.

Po prostu musiałam komuś o tym opowiedzieć - rodzina i mój chłopak już nie mogą o tym słuchać;)

Farida
14-05-2008, 19:45
Quesse...:smile1::smile1::smile1:Ach....<rozmarzona:love::smile1:, bo oczami wyobrazni zobaczyła strój Quesse>

Ach....:smile1:

Vea
14-05-2008, 20:33
Oj Quesse :)

Widzę,że ulubionym źródłem dodatków dla Nas jest qnszt.pl :)
Również zakupiłam tam mnóstwo bzdetów, a szał na muszelki opętał mnie już dano i mnóstwo rzeczy mam z muszelkami :D Cały komplet pokażę jak skończę, niewiele mi jucz zostało :D

Nie ma to jak mieć strój i mnóstwo pomysłów w głowie a nie tańczyć...

Sirvana
14-05-2008, 22:04
Quesse, to się uśmiejesz z gratisa, który znajdziesz w przesyłce za Koszatniczkę ;) Też jest na bazie qnszt, maleńka pierdółka, ale już zrobiona, tylko przyszyć gdziekolwiek ;) Będzie pasowała :)

Quesse
15-05-2008, 13:17
Oj Quesse :)

Widzę,że ulubionym źródłem dodatków dla Nas jest qnszt.pl :)
Również zakupiłam tam mnóstwo bzdetów, a szał na muszelki opętał mnie już dano i mnóstwo rzeczy mam z muszelkami :D Cały komplet pokażę jak skończę, niewiele mi jucz zostało :D

Nie ma to jak mieć strój i mnóstwo pomysłów w głowie a nie tańczyć...

No właśnie - więcej czasu poświęcam na rozmyślanie o stroju (niedługo także wykonanie) niż na ćwiczenie:rolleyes: Ale jak będę miała gotowy strój, to będę miała większą motywację do tanecznych działań twórczych:D

Quesse, to się uśmiejesz z gratisa, który znajdziesz w przesyłce za Koszatniczkę ;) Też jest na bazie qnszt, maleńka pierdółka, ale już zrobiona, tylko przyszyć gdziekolwiek ;) Będzie pasowała :)

A to się bardzo cieszę:D:D:D

*Sylwia*
15-05-2008, 13:43
Do stroju będę miała spodnie dzwony czerwone lub czarne (które już niedługo do mnie przyjadą:D)

A jakie spodnie kupiłaś? Melodie? czy jakieś inne?

Quesse
15-05-2008, 15:33
Anyali: zamówienie załatwiała Farida, niedługo pewnie do niej przyjadą a od niej przyjadą do mnie moje spodenki:D Tego typu co tu (http://allegro.pl/item352901454_spodnie_tribal_belly_dance_melodie_o kazja_.html).

Farida
15-05-2008, 22:53
Jutro zostaną przesłane na mój adres :D Wiec mysle, ze koło srody będą :)

Vasanta
20-10-2008, 13:24
Strój idealny, tylko chciałabym inną kolorystykę (fiolet biskupi z zielenią albo śliwka z maliną).

http://img339.imageshack.us/img339/7708/arabicbellydancer01oi1.jpg

Jeśli dobrze widzę, to spódnica z koła na karczku, na tym pas.

Orchid
20-10-2008, 15:09
Mam pytanie na temat stroju jednak nie wiem czy w dobrym temacie je zadaję więc proszę o wyrozumiałość.
Chcę zacząć taniec brzucha w grudniu, jednak jestem też amatorsko "projektantką mody" :P tak dla własnej potrzeby. Chciałabym zrobić sobie strój ( co prawda nie do samej nauki bo tak jakoś głupio w początkującej grupie wyskoczyć w czymś "z przepychem"). Czy obowiązują jakieś konkretne zasady, powinno być tradycyjnie? Czy raczej to co mam po prostu ochotę... jestem bardziej "mrocznym" typem i na razie rodzi się obraz czegoś w czerni z dodatkami ciemny róż/fuksja. Uwielbiam też ćwieki piramidki i chciała bym je wkomponować

bollyanna
20-10-2008, 15:17
Myślę, że jeśli przygotowujesz strój dla własnej przyjemności i żeby się nim nacieszyć, to nie ma zasad :) Ważne, żeby Tobie się on podobał. Natomiast jeśli mówimy o stroju do konkretnego występu, z konkretną muzyką, to już raczej wypadałoby jakoś się dostosować. Zatańczenie lekkiego utworu, do wesolutkiej muzyki w mrocznym stroju nabijanym ćwiekami mogłoby nieco zgrzytać. Tak samo, jak wyskoczenie w zwiewnych różach i tiulach do ciężkiego tribalu... Stroje są przeróżne i na pewno znajdzieś coś dla siebie. Powodzenia!

Orchid
20-10-2008, 15:26
No ja raczej nie będę występować publicznie :P Może dla znajomych jeśli w ogóle będzie mi to wychodzić tak żeby można to było pokazać. Nie licząc zajęć gdzie przypuszczam będą tradycyjne melodie ja robiąc coś pod siebie będę szła w kierunku cięższych rytmów (prawdę mówiąc takie typowe dzwoneczkowe/lekkie utworki do mnie nie przemawiają). Mam nadzieje że nie jest to zbyt wielka "profanacja"

Antares
20-10-2008, 16:46
Orchid - myślę że skoro i tak wybierasz się na regularne zajęcia, to może wstrzymaj się z szyciem do grudnia :) Wtedy dowiesz się, jaki typ muzyki najbardziej Ci odpowiada w tańcu (czasem taki kontakt z tańcem w szkole potrafi kompletnie zmienić nasze gusta i wyobraźenia ;)) i jaki strój będzie odpowiednim "rekwizytem" dopełniającym Twój taniec :) Może też lepiej sobie wtedy dostosujesz ten strój pod względem wygody w tańcu. No i zdążysz się zaznajomić z rodzajami tańca i opatrzeć z zazwyczaj używanymi typami strojów w konkretnych stylach. Pozdrawiam!

Varda
05-11-2008, 18:24
A mnie się strrrrasznie podoba ten strój, szczególnie stanik, bo spódnica mogłaby trochę więcej zakrywać:)

Elcin - Belly Dance
http://pl.youtube.com/watch?v=YdsNhJM09uo

Alia
08-02-2009, 18:19
A oto mój wymarzony strój, jeden z wielu
Bellydance by Nathalie

http://www.youtube.com/watch?v=_5Mon_lpfYU

Offtopowo: Nie wiecie może gdzie w Katowicach znajdę hurtownie koralików?

LATILLA
08-02-2009, 20:03
ależ ona pięknie tańczy - Nathalie - i strój rzeczywiście śliczny - oprócz pasa i stanika sama spódnica nie jest trudna do uszycia, tylko dużo materiału trzeba :)

Haniya
09-02-2009, 15:10
ja mam wiele projektów moich wymarzonych strojów do TB, nawiasem mówiąc uwielbiam projektować i szyć. teraz jestem w fazie wstępnej;) szycia stroju wzorowanego na tym jaki ma Amar Gamal w załączonym filmie

Bellydance superstars- Amar Gamal

http://www.youtube.com/watch?v=aYimIWSnQjc

Alia
09-02-2009, 16:26
Naprawdę piękny :) Na początku trudno zobaczyc stroj do Gamalka jest zawinięta w skrzydła, ale potem widac

Anthilie
12-02-2009, 11:23
Mnie podoba się bardzo ten strój. Jest kolorowy, radosny, zwiewny :)
Znalazłam to zdjęcie na naszej klasie. Widzę, że ktoś wkleił je z naszego forum :)
Wiecie, może jak nazywa się ta tancerka? Ciekawa jestem jakie może mieć inne stroje :)

http://photos.nasza-klasa.pl/21099193/16/main/8a72da697c.jpeg
http://http://photos.nasza-klasa.pl/21099193/16/main/8a72da697c.jpeg

Kaira
12-02-2009, 15:57
Ja wrzuciłam to zdjęcie do galerii zachwycona urodą tancerki i stroju. Podpisane było Ramona bellydance.
A tam Inci oświeciła mnie że ta Ramona to miss Canada 2005 ;)

Vasanta
12-02-2009, 16:50
Tak jest, Ramona Amiri :) Pani jest Iranką z pochodzenia. Bardzo mi się spodobało jej motto: "Work like you don’t need money, love like you’ve never been hurt, and dance like no one's watching."

Anthilie
12-02-2009, 21:00
Dziękuję za odpowiedź :) ciesze się, że już wiem kim ona jest ;) a rzeczywiście, jest bardzo ładna :)
Chciałam zobaczyć jak zatańczyła, ale nigdzie w internecie nie ma żadnego filmiku, szkoda.

Alia
13-02-2009, 11:42
sorki, ze offtopuję, ale mam jeszcze jedno pytanko:
Co to za piosenki do której Nathalie tańczy w powyższym filmie?
Dzieki

Kaira
18-02-2009, 10:56
Dziewczyny, być może już o tym mówiłyście i nie doczytałam, jeśli tak to krzyczcie ;)
Ale powiedzcie proszę ile "na oko" to jest 10 gram koralików szklanych malutkich?
Łyżka stołowa? Mniej? Więcej? Może któraś zamawiała 10 g i jest w stanie opisać ile to jest?

Standardowo będę robić z takich koralików frędzle do pasa i stanika, chcę żeby ich było duuuużo i gęęęęste :D i nie mam pojęcia ile tego kupić ;)

Vella
18-02-2009, 13:10
Dziewczyny, być może już o tym mówiłyście i nie doczytałam, jeśli tak to krzyczcie ;)
Ale powiedzcie proszę ile "na oko" to jest 10 gram koralików szklanych malutkich?
Łyżka stołowa? Mniej? Więcej? Może któraś zamawiała 10 g i jest w stanie opisać ile to jest?

Standardowo będę robić z takich koralików frędzle do pasa i stanika, chcę żeby ich było duuuużo i gęęęęste :D i nie mam pojęcia ile tego kupić ;)
Mogę Ci je zważyć, zmierzyć i sfotografować, ale dopiero za jakieś 3 godziny, jak wrócę do domu. Pasuje?
Mogę też wyszukać sprzedawcę, który oferuje duże woreczki w małych cenach ;)

Tylko proszę o jedno: "gramów", a nie "gram", umowa stoi? ;)

Kaira
18-02-2009, 13:53
Mogę Ci je zważyć, zmierzyć i sfotografować, ale dopiero za jakieś 3 godziny, jak wrócę do domu. Pasuje?
Mogę też wyszukać sprzedawcę, który oferuje duże woreczki w małych cenach ;)

Tylko proszę o jedno: "gramów", a nie "gram", umowa stoi? ;)

Hehe masz rację z tą odmianą ;) poprawię się.

Gdybyś wyszukała tego sprzedawcę... byłabym dozgonnie wdzięczna...
Pamiętam że były kiedyś na Allegro te koraliki w hurcie, ale teraz maksymalna ilość to woreczek z 20 gramami.
:rolleyes:

Sumaiya
18-02-2009, 14:34
Hehe masz rację z tą odmianą ;) poprawię się.

Gdybyś wyszukała tego sprzedawcę... byłabym dozgonnie wdzięczna...
Pamiętam że były kiedyś na Allegro te koraliki w hurcie, ale teraz maksymalna ilość to woreczek z 20 gramami.
:rolleyes:
Hurt (http://frogwill.pl/catalog.html) i Detal (http://qnszt.pl/catalog.html) :)

strój moich marzeń (http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php?photo=389), znaleziony w forumowej galerii

bollyanna
18-02-2009, 14:35
Tutaj można złożyć zamówienie hurtowe: http://frogwill.pl/catalog/174_0_koraliki_drobne.html Problem polega na tym, że minimalne zamówienie to 500 zł, więc chyba jednak zbyt dużo jak na potrzeby jednej osoby...

Vella
18-02-2009, 14:46
Hurt (http://frogwill.pl/catalog.html) i Detal (http://qnszt.pl/catalog.html) :)

Na Allegro znajdę taniej :D

I bez konieczności zamawiania koralików wiadrami w hurcie :p

Sumaiya
18-02-2009, 15:27
Na Allegro znajdę taniej :D

I bez konieczności zamawiania koralików wiadrami w hurcie :p
No tak, te wiadra to adekwatne określenie :D a to była tylko propozycja ;)

Vella
18-02-2009, 22:11
No to najpierw zdjęcia:

Rozmiar koralików:
http://images44.fotosik.pl/66/80297b9ed7d8762em.jpg (http://images44.fotosik.pl/66/80297b9ed7d8762e.jpg)

10 gramów malutkich szklanych koralików zmieściłam na łyżce stołowej, wsypałam do szklaneczki i rozsypałam luzem:

http://images38.fotosik.pl/62/f50e9ab542f93863m.jpg (http://images38.fotosik.pl/62/f50e9ab542f93863.jpg) http://images47.fotosik.pl/66/9bc97f9c65b55390m.jpg (http://images47.fotosik.pl/66/9bc97f9c65b55390.jpg)http://images43.fotosik.pl/66/973d0136642888bbm.jpg (http://images35.fotosik.pl/62/ad76b3f298d63ce8.jpg)

Nie liczyłam, ale myślę, że 10 g to jakieś 1000 szt. koralików.

Za mało na cokolwiek, więc radzę nabyć przynajmniej 10 razy tyle.
A 100 gramów koralików wygląda tak:

http://images49.fotosik.pl/66/560ed90beea836e1m.jpg (http://images49.fotosik.pl/66/560ed90beea836e1.jpg) http://images45.fotosik.pl/66/b5a79ab3eef920e7m.jpg (http://images45.fotosik.pl/66/b5a79ab3eef920e7.jpg)

http://images36.fotosik.pl/62/9c7e752430693327m.jpg (http://images36.fotosik.pl/62/9c7e752430693327.jpg)http://images48.fotosik.pl/66/02abfe3c438f5ac2m.jpg (http://images48.fotosik.pl/66/02abfe3c438f5ac2.jpg)

Teraz gdzie nabyć.
Oto sprzedawca u którego kupowałam dużo różnych drobiazgów, m.im. koraliki. Nie było problemów, mogę więc polecić. ANTYKWARIATeduPL (http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=3113189)

Drobne szklane koraliki (1,5-2 mm – te co na zdjęciach wyżej)
http://www.allegro.pl/search.php?string=SZKLANE+1%2C5-2mm&description=1&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&us_id=3113189&country=1&location_radio=2&st=gal&order=t&listing_sel=2&listing_interval=7

sprzedaje w woreczkach po ok. 11 000 szt. czyli jak pisze ok. 111 gramów
(woreczek który sfotografowałam wyżej nie był tak pełny jak w chwili zakupu, część koralików już zużyłam – chociaż ubytek raczej mało zauważalny).

A cena za taką ilość to... 3,15 PLN :D

I na koniec, by nie być gołosłowną, że na Allegro znajdę taniej, oto podsumowanie:

Qnszt, koraliki drobne - 20 gramów = 1,65 zł (100 gramów = 8,25 zł)
Frogwill, koraliki drobne „na wiadra” (zakup za minimum 500 zł) - 25 x 20 g = 22,08 zł (100 gramów = 4,40 zł)
Allegro: 111 g = 3,15 zł (100 gramów = 2,84 zł)

:)

PS. A na tych wszystkich stronach z koralikami czeka mnie chyba ortograficzna krucjata :cool:

agta
18-02-2009, 22:34
Vello, jaki wyczerpujący opis, zdjęcia, analiza :) Przypuszczam, że mi się przyda :D Wielkie dzięki :rolleyes:

Kaira
19-02-2009, 00:45
Vello, po stokroć dzięki. Zrobiłam u tego pana wielkie zakupy, co ze względu na faktycznie bardzo niską cenę nie odbiło się traumą na moich funduszach.
Dzięki Tobie wiem już ile mniej więcej trzeba było kupić koralików.
Teraz tylko czekać aż przyjdą :D

Dzięki jeszcze raz!

Vella
19-02-2009, 07:48
no właśnie ja też nie wiedziałam, i na początku kupowałam w tych maleńkich woreczkach po 1000 sztuk, i co znalazłam tańsze miejsce to brałam kolejne, i ciągle się bałam, że nie wystarczy, i kupowałam nowe, i znalazałam tego antyk-Wariata ;) i zaszalałam już zupełnie, i w efekcie mam trzy wiadra pełne koralików. ;)
Ale to nic, to się zużyje :p

Macabresca
19-02-2009, 08:33
Mnie tylko zastanawia. Z 10g koralików da się zrobić ile tych frędzli? 2-3? To jak chcemy mieć frędzli dłuuugo i gęęęęsto, i trzeba ich zrobić powiedzmy 300-400 (liczę 10 frędzli to 3 cm obwodu, obwód 100cm, potrzeba frędzli 333,33333), czyli same frędzle będą ważyć około półtora kilo? I jak zamocować taki pas ?????

Vella
19-02-2009, 10:00
Eee, chyba troszkę przesadziłaś. 2-3 frędzle? To jakiej długości one mają być?
Zakładając, że jeden koralik ma 2 mm, i że w tych 10 g jest ich 1000 szt. to po nawleczeniu wszystkich mamy jakieś 2 metry sznura korali (chyba, moje zdolności matematyczne pozostawiają sporo do życzenia... – może dziś wieczorem ponawlekam te 10 gramów na nitkę, zobaczymy ile to wyjdzie w metrach)
Dłuuugie frędzle to jakieś 25-30 cm (u mnie - 165cm wzrostu - jest jakieś 20 cm od dolnej krawędzi pasa bellydansowego do połowy uda) - dłuższe juz chyba nie wchodzą w grę, bo sięgałyby za kolana, jak spódniczka "midi.
To z 10 gramów mamy już nie 2-3, ale 6-8 frędzli.
Więc 333 frędzli ważyć będzie 410-550 g.

Do tego te 100 cm. Ja mam coś koło tego (i jestem raczej jedną z „większych” w grupie), ale w tym najszerszym miejscu, mierząc przez pośladki. A pas do TB nosi się jednak trochę wyżej. Czyli frędzelków będzie trzeba trochę mniej niż 333,33333. I znów jest trochę lżej.

(No, waga całości jeszcze zależy od tego czym i w jakich ilościach się pas obszyje, cekiny są lżejsze…)

Zawsze jeszcze można poszukać koralików plastikowych. Lżejsze są z pewnością…

Macabresca
19-02-2009, 12:01
No tak, dla mnie długi frędzel to conajmniej 50cm (ale lepiej 70), a w biodrach mam 109 ;) I nie jestem najszersza w grupie! Za to najwyzsza (180).

Powodzenie (i cierpliwosci) przy nawlekaniu! I lepiej na zylke, niz na nitke...

Blancari
19-02-2009, 12:06
Macabresko, Kairo - koraliki najlepiej nawlekać na specjalną nitkę do koralików. Jest nie do zerwania, a nie jest tak sztywna jak żyłka, stąd łatwiej ją przyszyć.
Zaopatrz się też w pasmanterii w igłę do koralików - są bardzo cienkie więc łatwiej się te drobiny nawleka.

Są dwa rodzaje igieł:

- do nawlekania - długa, ok 10cm. Dobrze się nią nawleka, ale słabo nadaje się do przyszycia, dlatego w przypadku frędzli lepsza może być:
- do wyszywania - krótka, bardzo cienka igła z długim wąskim oczkiem.

Igły te są tanie jak barszcz (kilkadziesiąt groszy za sztukę)

Ishtar
19-02-2009, 12:19
o rany, dziewczyny!! Jestescie niocenione!!!

Alexis
19-02-2009, 12:26
piękne są stroje z tego filmiku :rolleyes: muszę nabyć taką spódnicę, nawet do noszenia laem, nie tylko do tańca...

Bellydance Superstars 3 - Bellyqueen
http://www.youtube.com/watch?v=lbTpIeJw_fs

Vella
19-02-2009, 12:28
I najszybsza metoda na nawlekanie: wrzucić koraliki do szklanki, i długą (lub krótką, też idzie) igłą "wiosłować", nawlekając za każdym razem kilka sztuk jednym ruchem :)

Blancari
19-02-2009, 12:56
Ze szklanka fajne - nie próbowałam
Ja wysypuję na kawałek weluru czy innego aksamitu i nabieram igłą. Na takiej tkaninie koraliki są w miarę unieruchomione.
Poza tym, jak nabieram na przemian różne rodzaje to mam je wszystkie przed sobą.

Sumaiya
19-02-2009, 14:22
Vello, Blancari wielkie gracias! :)

Widzę, że jesteście genialnie w temacie pasmanterii zORIENTowane, dlatego kieruje do Was (lub innych znających odpowiedź) pytanie: gdzie można dostać po prostu frędzle? - No nie wiem, czy to na metry czy na sztuki, w życiu tego na oczy nie widziałam, ale marzą mi się przy pasie lekkie frędzle "sznurkowate".

Pozdrawiam!

Vella
19-02-2009, 14:43
W pasmanterii widziałam tylko takie krótkie, jak do zasłon.

Ale od czego jest Internet :)

Dziewczyny z grona, które szyły stroje do samby, kupowały frędzle tutaj: http://www.taniec.kankan.pl/taniec/fredzle.htm

Trochę taniej, ale tylko czarne i białe (i udziwniane) http://www.bazardekoracji.pl/cat-pol-1188827533-FREDZLE.html (http://www.bazardekoracji.pl/cat-pol-1188827533-FREDZLE.html)
(oo, i czerwone, na drugiej stronie)

Tu tez jest taniej: http://www.niteczka.com.pl/sklep/index.php?cPath=36 (przewiń w dół, na górze są te krótkie "zasłonkowe")

Macabresca
19-02-2009, 15:00
Mozna samemu zrobić. Kupić firanki "spagetti" http://allegro.pl/search.php?string=spagetti&category=5&country=1 , ucinać nitki wymaganej długości x2, nawlekać na bardzo grubą igłę po 2 - 3 i przeciągać przez materiał, np. taśmę, którą później przyszyjemy do pasa/spódnicy, zawiązać na supełek, gotowe. Wychodzi dosyć pracochłonnie, ale za to tanio, dowolnej długości i wybór kolorów duży.

Vasanta
19-02-2009, 21:07
Co do nawlekania jeszcze - przy kilku rodzajach polecam poskładać w harmonijkę taką sztywną kartkę i w powstałe rowki powysypywać po trochę z każdego typu - najlepiej w takiej kolejności, jak się nawleka.

Co do frędzli - IMHO te z firanek układają się lepiej niż te pasmanteryjne :)

Blancari
19-02-2009, 21:34
Mozna samemu zrobić. Kupić firanki "spagetti" http://allegro.pl/search.php?string=spagetti&category=5&country=1 , ucinać nitki wymaganej długości x2, nawlekać na bardzo grubą igłę po 2 - 3 i przeciągać przez materiał, np. taśmę, którą później przyszyjemy do pasa/spódnicy, zawiązać na supełek, gotowe. Wychodzi dosyć pracochłonnie, ale za to tanio, dowolnej długości i wybór kolorów duży.

Nie no, ten pomysł jest genialny! dzięki.
Nawet nie wiedziałam o istenieniu firanek całkowicie spaghetti. Ja mam od lat taką ulubioną w oknie - materiał do połowy okna, a dalej frędzle. Ale tak... łe... zainspirowały mnie...
i do tego niedrogie :D

Sumaiya
19-02-2009, 22:00
Z takiej "firanki" znajoma uszyła sobie pas, ale sięgający lekko powyżej spódnicy (nie wiem czy to zrozumiałe) - przy obrotach rewelacja! A do haremek jaki czad! :) Z tym, że strój był przeznaczony do tańca z mieczem, także bardziej "mroczny" co nei zmienia faktu, że efekt jest.
Dziękuję za cenne wskazówki!

Shakira
23-02-2009, 12:08
Mój następny wymarzony strój jest taki (sama projektowałam i narysowałam:D)
http://img510.imageshack.us/img510/9262/lastscan.th.jpg (http://img510.imageshack.us/my.php?image=lastscan.jpg)

Vasanta
23-02-2009, 16:59
Ładna kolorystyka, Shakiro! Ostatnio lubię łączyć kolory "niełączalne" - brąz z czarnym, czerń z granatem... I ciekawa spódnica, tylko nie boisz się, że będzie zbyt goło? Szersze bym te pasy zrobiła trochę... Mimo to ciekawa jestem efektu :)

Nunah
23-02-2009, 17:10
Wygląda fajnie, nie mogę doczekać się realnych fot :)

Shakira
25-02-2009, 11:37
Ta ja też nie mogę się doczekać realnych fotek:D. A co do kolorystki to ten strój ma być złoto-czarno z koralikami:p przerobiony strój 2 częściowy składający się z biustonosza i spodenek:D.

Abir
25-02-2009, 12:49
Ja się biorę za szycie czerwono-niebieskiego. Niebieska spódnica na spód, wierzchna warstwa czerwona z szyfonu (przy obrotach ma się pokazywać niebieski :)); stanik, pas i rękawki. Teraz nic mnie nie popędza, zatem mogę sobie spokojnie wszystko powykańczać :).

Haniya
25-02-2009, 15:53
uwielbiam buszować po wszelkich pasmanteriach i sklepach krawieckich. ostatnio znalazłam wspaniałe materiały i zaczynam szyć kolejne dwa stroje. jednak wymyśliłam sobie tak skomplikowane kroje spódnic, że nie podołam sama i oddaje materiały w ręce specjalistki;)

Shakira
25-02-2009, 16:10
Hehehe też bym tak zrobiła:D

Alia
25-02-2009, 17:13
ja tam wolę sama nie szyc, bo tylko zepsuję materiał :D babcia mi szyje.

Shakira
26-02-2009, 12:47
To masz super babcie ja mam 1 babcię mohera totalnego od Rydzyka a druga (jest :thumbsup:) w Australii i obie nie umieją szyć:blink: