Pokaż pełną wersję : Jakie strony www podobają się Wam? (grafika, układ itp)
Przymierzamy się do zmiany wyglądu serwisu www.belly-dance.pl
Chciałbym poznać Wasze gusta. Jeżeli macie strony , które podobają się wam wizualnie ze względu na kolory, układ treści to wpiszcie ich adresy tutaj.
Może korzystacie z innych for, które mają jakieś ciekawe funkcjonalne rozwiązania to też proszę o informację.
Chciałbym dopasować stronę i forum jak najbardziej do waszych gustów.
Dziękuję :)
(...)
Chciałbym poznać Wasze gusta. Jeżeli macie strony , które podobają się wam wizualnie ze względu na kolory, układ treści to wpiszcie ich adresy tutaj.
Może korzystacie z innych for, które mają jakieś ciekawe funkcjonalne rozwiązania to też proszę o informację. (...)
ciekawe zadanie :) trzeba bedzie troche pomyslec. ale na chwile obecna z mojej strony moge powiedziec tak:
- mialam problem z opanowaniem tej strony na poczatku - duzo paskow menu, odsylaczy...
- a potem sie nauczylam i przyzwyczailam, i wszelkie zmiany teraz moga kosztowac mnie troche czasu na ponowna nauke
- ale mimo wszystko jestem za zmianami o ile ma byc jeszcze lepiej
- jak na razie to forum jest najbardziej funkcjonalne z tych ktore znam wiec bedzie ciezko z tymi przykladami stron www
- w kwestii szaty graficznej i pewnych rozwiazan postaram sie napisac jak juz przemysle dokladnie :)
Forum wydaje mi się bardzo przystępne wizualnie - obecna szata graficzna jest wyraźna i nienarzucająca się. Mam nadzieję, że nowa też taka będzie - czyli nie będzie rozpraszała i będzie miła dla oka. Forum jest jasne, funkcjonalne i wiadomo, gdzie co jest:) Jeśli chodzi o szatę graficzną, to podoba mi się np. strona Jamilah (http://www.jamilah.pl/).
mialam problem z opanowaniem tej strony na poczatku - duzo paskow menu, odsylaczy...
- a potem sie nauczylam i przyzwyczailam, i wszelkie zmiany teraz moga kosztowac mnie troche czasu na ponowna nauke
Nie przewiduję zmian w obsłudze forum tylko w szacie graficznej. Co do dużej ilości pasków, odsyłaczy itp., to zawsze jest coś za coś ;) Prostota = mało funkcji; dużo funkcji = skomplikowany interfejs. :)
Główny nacisk w zmianach chciałbym położyć na pierwszą stronę serwisu. Nowy układ, elementy, kolory itp.
Chciałbym poznać:
1. Jakie kolory na stronach wam się podobają (jasne, ciemne, pastelowe, ostre...itp.)
2. Jaki układ stron wam odpowiada (3, 2 kolumny), dużo elementów, mało elementów...itp.
3. Funkcjonalności portali społecznościowych (gry, punkty, rankingi, oceny... itp.)
Wdzięczność za sugestie :)
Tak, strona Jamilah kolorystycznie bardzo mi się podoba. Również strona Orientmanii (http://orientmania.pl) bardzo mi się podoba. Gustuję zatem w ciemnych barwach, ozdobionych jakimiś orientalnymi ornamentami, kwiatami etc. :)
Jeżeli chodzi o układ, to ten chyba jest optymalny: menu na górze, a niżej dużo miejsca na opis imprez, warsztatów... Chociaż można i to zmienic: menu dać z lewej strony, obok zaś opisy imprez. A na górze wrzucić jakiś szlaczek... no nie wiem, nie znam się na tym za bardzo.
Ale to, jaki układ kolumn ma Jamilah, bardzo mi się podoba. Bo spójrz, ona ma menu zrobione jakby na ścianie minaretu, czy innej budowli muzułmańskiej, zaraz jest kolumna, a potem rozpościera się widok - i to jest to "okno główne". Pomysł kapitalny! I ta ciepła kolorystyka, która jest lekko tajemnicza i taka zarazem kobieca!
Mi sie podoba ta strona. Jest funkcjonalna. Forum ok!
Galeria , kolorystyka , podoba mi się wszystko. musisz ją zmieniać?
Myślę, ze choćby ze względu na forum większość odwiedzających
przyzwyczaiło się do wyglądu tej strony.
Dla mnie bomba, super super strona.
Jak będą zmiany to pewnie tez sie przyzwyczaję, ale ta wersja bardzo mi odpowiada.
Widzę, że tu są dwa fronty: czarno-orientalny i aktualnie-funkcjonalny ;-)
Ja osobiście nie znoszę stron w ciemnych barwach z jasnym tekstem - fatalnie się to czyta, mimo że wyglądają bardzo ciekawie. Wymienione strony Jamilah i Orientmanii są bardzo ładne i stylistycznie dopracowane, ale jeśli nasze forum miałoby być czarne, to ja bardzo dziękuję... Mogę przejrzeć stronę tancerki i poczytać kilka zdań, ale czytanie setki wiadomości dziennie mnie zabije. I oczy pozostałych użytkowniczek, tak swoją drogą.
Jeśli już coś zmieniać, to całą oprawę, ale niech wiadomości będą wyświetlane i pisane na jasnym tle. Ogólnie to bym proponowała, żeby zreformować trochę obecną szatę graficzną w stronę kolorów orientu (indyjski róż, intensywna mineralna zieleń, pomarańcz, fiolet, złoto), układu strony nie zmieniać (żeby się mniej kumate użytkowniczki nie pogubiły, nie każdy musi się ORIENTować w nowym układzie :-)) i zostawić w opcjach forum możliwość ustawienia obecnej kolorystyki - dla konserwatystów wizualnych :-)
Tak jak napisała vasanta. fajnie by było gdybyś szanowny Adminie :) Zrobił np. 3-4 wersje kolorystyczne i każda mogłaby w swoim profilu ustawić jaką wersje chce widzieć na stronie, na którą wchodzi :) Ten patent sprawdza sie na wielu forach internetowych, wiec moze zastosować by go i tu?;) hmm?
Dzięki za kolejne pomysły! :)
Co do czarnego koloru forum, to też jestem nie za bardzo... jakoś tak pogrzebowo by tu było;):)
Podoba mi się pomysł z kolorami orientu. Tylko wiecie facet i kolory ...:D
Co to jest kolor ecri dowiedziałem się sporo po studiach, a śliwka zawsze będzie dla mnie owocem a nie kolorem :unsure::laugh_001:
Dlatego pomożecie mi jak dacie link albo wkleicie jakiś obrazek z kolorami.
Bo ja myślałem, że jak zrobię w maskujące plamy khaki to będzie wam się podobać :cool::blink1:
Pomysł z możliwością wyboru nowa/stara kolorystyka jest do zrobienia na forum i podoba mi się. Na głównej stronie nie ma takiej możliwości.
Co do kolorystyki - z własnego sentymentu zaproponowałabym fiolet i złoto. Orientalnie mi się kojarzą, a po za tym fiolet to taki ładny kolor :P
pomyslalam troche i mam kilka propozycji.
- jesli chodzi o kolory to nie mam konkretnych potrzeb i podpisuje sie pod dziewczynami i ich propozycjami.
- w kwestii ukladu calej strony wydaje mi sie, ze menu boczne lepiej wyglada z lewej strony niz prawej. nie jest to moze oryginalne bo wiekszosc stron tak wlasnie jest skonstruowana, ale za to jest to bardziej naturalne dla uzytkownikow. pamietam jaka byla afera jak wyborcza probowala odswiezac forum (bodajze) umieszczajac pasek menu z prawej strony! prawa strona czesto przeznaczona jest dla 'przyciskow' ulatwiajacych zycie uzytkownikow: np.panel logowania...
- obecna strona glowna ma kilka elementow glownych: pasek poziomy menu, pasek pionowy menu (prawa kolumna), wstep do trzech dzialow: witamy, zespol zahra, nowosci. a pod tym wszystkim jeszcze informacja forum a nastepnie wprowadzenie do wybranych artykulow. nie ma to wszystko razem spojnego powiazania i sprawia, ze panuje tam lekki chaos przez co strona robi sie nieczytelna. do forum mozna wejsc przez przycisk w menu albo poprzez artykul umieszczony pod menu. podobnie jest z zakladka zespolu ZAHRA. nie wiadomo wiec czy to co znajduje po kliknieciu Zespol ZAHRA w menu jest inne od tego co kryje sie pod Zespol ZAHRA ze zdjeciem i wprowadzeniem do artykulu. warto przemyslec uklad informacji i moze przeorganizowac go nieco. pokusilam sie o wstepne rozrysowanie jakby to moglo ewentualnie wygladac - obrazek ponizej. wstawilam kilka nowych elementow do menu, ktore moim zdaniem warto rozwazyc (oczywscie na forum :) wstawilam rowniez wyszukiwarke. nie moglam sie zdecydowac, ktore miejsce byloby dla nie najlepsze wiec jest w dwoch ;) ale wy decydujcie, czy wyszukiwarka bylaby przydatna i gdzie ja ewentualnie umiescic...
i w ogole zapraszam do dyskusji nad moimi wypocinami, bo moze macie zupelnie inne odczucia i potrzeby jesli chodzi o uklad elementow...
Dzięki Grashka! Doskonały audyt naszej strony:). Wszystkie Twoje wskazówki wezmę pod uwagę.
Jako ciekawostkę tylko powiem, że we wszystkich nowoczesnych stronach jest tendencja do umieszczania menu po prawej stronie.
Jest to spowodowane obserwacją reakcji użytkowników stron. 90% ruchów myszką użytkownicy wykonują pomiędzy paskiem do przewijania a menu.
Jeżeli menu jest po lewej stronie, trzeba przesunąć kursor przez całą stronę i z powrotem. Ten ruch powtarza każdy gość odwiedzający stronę nawet kilkaset razy.
Menu po prawej stronie jest najbliżej paska do przewijania. Dzięki temu użytkownik ma o wiele łatwiejsze życie. Przesuwa myszkę tylko kilka cm a nie przez cały ekran.:D
Adminie, mam teraz włączony program, który zmienia mi widzenie kolorów w komputerze, więc jutro zrobię ci trzy wersje kolorystyczne tego, co mam na myśli. Może być?
A ta prawa strona bierze się stąd, że nasze oko wędruje na prawo :-) Takie mamy ustawienia domyślne ;-)
Adminie, mam teraz włączony program, który zmienia mi widzenie kolorów w komputerze, więc jutro zrobię ci trzy wersje kolorystyczne tego, co mam na myśli. Może być?
Oczywiście :), dziękuję z góry! (hmmm... a co to za program zmieniający kolory?)
A ta prawa strona bierze się stąd, że nasze oko wędruje na prawo :-) Takie mamy ustawienia domyślne ;-)
Jasne... te ustawienie to nawyk z czytania, na każdą powierzchnię zazwyczaj patrzymy od górnego lewego rogu i podążamy w prawo. (jeżeli o to Ci chodziło ;))
Dlatego najważniejsze treści powinno się umieszczać w gl rogu! :) Bo tam patrzą wszyscy. To jest też powód dla którego, to miejsce jest najdroższe w reklamie :)
Przeciwstawnie dół - prawy, to najtańsze miejsce, bo tam już prawie nikt nie dojeżdża wzrokiem.:)
Oczywiście :), dziękuję z góry! (hmmm... a co to za program zmieniający kolory?)
Gra. Zmienia mi chyba kontrast, w każdym razie wszystko jest bledsze i jakieś inne.
Co do patrzenia, właśnie o to mi chodziło.
poszperalam troche w sieci, zeby sie dowiedziec wiecej. i zapraszam do lektury tych dwoch stron:
http://uxdesign.pl/projektowanie-nawigacji/
http://www.interaktywnie.com/blog/77-czy-menu-z-prawej-strony-to-zamach-na-usability.html
Aaaa, a jesli chodzi o kolory, to zapomniałam napisac, ze mnie podobają się jasne www :) takie wiosenno-letnie :) "świeże" :) emanujące zewsząd optymizmem :D
Dzięki za linki i sugestie, czuję się już trochę bardziej ukierunkowany ;):)
Czekam na przykłady kolorów.
Forum jest idealne - jedynie powiększyłabym welkość miniatur zdjęć w galerii tzn. aby troche bardziej wypełniały wiersze tabeli (np zmniejszyć marginesy z boku i u góry). No i fajnie by było mieć różne maski/wersje kolorystyczne jak np. w GG
Jeśli chodzi o stronę główną:
- w kwestii ukladu calej strony wydaje mi sie, ze menu boczne lepiej wyglada z lewej strony niz prawej. nie jest to moze oryginalne bo wiekszosc stron tak wlasnie jest skonstruowana, ale za to jest to bardziej naturalne dla uzytkownikow. pamietam jaka byla afera jak wyborcza probowala odswiezac forum (bodajze) umieszczajac pasek menu z prawej strony! prawa strona czesto przeznaczona jest dla 'przyciskow' ulatwiajacych zycie uzytkownikow: np.panel logowania...
Osobiście tez brakuje mi głównego menu pionowego po lewej stronie - jego brak jest dla mnie wręcz bolesny ;)
Wolałabym też aby pasek pionowy był troche dłuższy niż pasek poziomy na górze tzn. miał te same hasła + hasła zaproponowane przez Grashkę.
Układ działów w pasku jest ponadto dla mnie lekko nielogiczny i troche sprzeczny z przyzwyczajeniami nabytymi z wędrowania po sieci. Przezwyczajona jestem że na końcu umieszczone są: kontakt, forum, linki -w tej właśnie kolejności ewentualnie "forum" na początku tuż pod startem jesli nie ma aktualaności.
Zachwilę narysuję układ mojej wymarzonej wersji strony www. belly-dance.pl;):) - tylko skończe coś w pracy :(
:)Zagodnie z zapowidzią wstawiam plan strony, która byłaby DLA MNIE ;):) wygodna w obsłudze, czytelna i łatwa w odnajdywaniu upragnionych informacji:
116
Dzięki za kolejne sugestie :), dzięki nim jestem coraz bliżej celu. :)
Oto obiecane zestawy kolorów wraz z inspiracją wschodnią :-)
PIERWSZY:
http://img215.imageshack.us/img215/2236/01pawiepirorw8.th.jpg (http://img215.imageshack.us/my.php?image=01pawiepirorw8.jpg)
DRUGI:
http://img301.imageshack.us/img301/5286/02zotabramapp3.th.jpg (http://img301.imageshack.us/my.php?image=02zotabramapp3.jpg)
TRZECI:
http://img515.imageshack.us/img515/5748/03fuksjadziewczynkahn8.th.jpg (http://img515.imageshack.us/my.php?image=03fuksjadziewczynkahn8.jpg)
CZWARTY:
http://img169.imageshack.us/img169/8966/04feeriatorebekiz3.th.jpg (http://img169.imageshack.us/my.php?image=04feeriatorebekiz3.jpg)
Piąty zestaw zrobię, jak mi podpowiecie kolorystykę :-)
Aha, cyferki obok kolorów to RGB.
Śliczniutkie! Najbardziej podoba mi się pierwszy (bo ładne pawie piórko) i ostatni (bo takie ładne fiolety :P)!
Obrazki są poglądowe - żeby zobaczyć, jak podobny zestaw kolorów wygląda "na żywo" :-) Panny, co wy na to?
Dzięki, powoli zaczynam mieć wyobrażenie co wam się podoba :)
Obrazki są poglądowe - żeby zobaczyć, jak podobny zestaw kolorów wygląda "na żywo" :-) Panny, co wy na to?
Bardzo ładnie, vasanto :) :) :) Kolory przepiekne, wzory tez :) Tylko czy wlasnie w 1 (przecudowne :D) i 4 (sliczne :))kolory nie sa zbyt mocne?? Czy moglybysmy patrzec na to non-stop ;) ?
jesli kolory beda wspolgraly ze soba i przechodzily delikatnie jeden w drugi, na pewno bedzie ladnie. twoj podpis, Faridko, tez jest przekolorowy i jakos mozna na niego patrzec;)
WIELKIE dzięki Vasanta za przygotowanie wspaniałych palet kolorystycznych.
Zdaje się że czwarty zestaw kolorów, (fioletowo różowy) ma największe szanse bo ...... Amani najbardziej lubi fiolet i róż i. ... ma piękne zdjęcie w tych kolorach:):D:p
Wydaje mi się jednak, że czwarty zestaw powinien byc lekko przełamany jakąś żółcio-pomarańczem tak jak w zestawie trzecim bo w przeciwnym razie strona byłaby by zbyt cukierkowa :):D:p
Mnie najbardziej podpoba się trzeci zestaw.:)
Cieszę się, że wam się podoba.
Farido, te zestawy to propozycje... Ja bym okienko wiadomości/odpowiedzi zostawiła jak jest, żeby zachować czytelność. Można zrobić tak, że strona będzie miała jedną kolorystykę, a ten pasek z wiadomościami zrobić taki wyszarzony/pastelowy, żeby współgrał z resztą. Myślę, że tak będzie najlepiej. Mnie też się trzeci najbardziej podoba :-) W takich kolorach mam sypialnię, zapewne dlatego :-P Może ten fiolet bym nieco zniebieszczyła, bo wydaje się zbyt różowy.
Faridko, tez jest przekolorowy i jakos mozna na niego patrzec;)
Ja wlasnie nie moge na niego patrzec :D ;) Ale mam nadzieje, ze chociaz Wy sie do niego przyzwyczaiłyscie i Was za bardzo nie wkurza ;) ;) ;)
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.