PDA

Pokaż pełną wersję : zakup miecza/szabli

Maja
24-01-2008, 18:48
Czy któraś z Was sprowadzała miecz/szablę z zagranicy? I czy w związku z tym miałyście problemy z Urzędem Celnym? Chcę sprowadzić miecz z amerykańskiego sklepu zajmującego się sprzedażą broni białej i zastanawiam się, czy UC nie będzie miało swoich 3 gr. ...

PS. Wiem, że mogę kupić miecz w Polsce, w szeherezadzie. Zrobię to, jeśli nie będzie innego wyjścia.

Altaira
24-01-2008, 20:01
Maju, miecze do tańca nie są bronią!!! Są one tępe z obu stron (przynajmniej te, które ja widziałam) i dosyć ciężkie. To nie są prawdziwe ostre szable, tylko egzemplarze robione specjalnie do tańca!

Quesse
24-01-2008, 20:06
Niby tak, my to wiemy - ale kto wie, jakie zdanie na ten temat ma Urząd Celny? A jeśli nawet sprowadzając miecz tępy, taki do tańca, można mieć kłopoty?
Zaciekawiło mnie to, bo te z szeherezady nie są takie ładne jak te z zagranicznych sklepów, może kiedyś będę chciała coś sobie zorganizować;)

Zaina
24-01-2008, 20:07
Z Egiptu.Musiałam wysłać pismo do UC, że przedmiot ten jest do użytku własnego itp.Jakiś wielkich problemów nie było.
Uważałabym na Twoim miejscu ze sprowadzaniem mieczy ze"zwykłych" sklepów.Miecz do tańca musi być odlewany i specjalnie wyważony. Jeżeli nie masz pewności,że ten,który zamierzasz sprowadzić,będzie taki,kup w Sheherezadzie.Dostaniesz go szybciej i będziesz mieć pewność,że będzie się dobrze trzymał głowy,biodra,ramienia itp........:D

Zaina
24-01-2008, 20:15
aaaaaaaaa i zapomniałam o najważniejszym,o czym wspomniała już Altaira,te miecze nie są ostre!!

Maja
24-01-2008, 21:29
Dziewczyny, dzięki za odzew :) o mieczach wiem wszystko, co wiedzieć powinnam i o czym wspominałyście. Źle się wyraziłam z tym sklepem - on sprzedaje m.in. atrapy i jest jednym z najbardziej szanowanych sklepów z mieczami w USA, z którego korzystają tancerki brzucha. Żeby nie być gołosłowną: http://www.kultofathena.com/swords.htm Zatem to nie jest "zwykły" sklep ;)
O Szeherezadzie wiem, ale ich miecze mnie nie zachwycają. Co do sklepów egipskich - czy któryś ma stronę www? Bo nie wyobrażam sobie inaczej zamawiać. Nie wybieram się również w tamtejsze rejony :(
Tak jak napisała Quesse - UC może mieć swoje wymysły.
Zaina, a czy płaciłaś cło i podatek od ceny towaru? I jak dużo to mniej więcej wyniosło?

Basinah
24-01-2008, 22:03
Fajne są te podróbki z filmów. Ciekawe. :);)

Zaina
24-01-2008, 22:15
hihi,a my tu z takimi pouczeniami wyskoczyłyśmy...:D przyznam się nawet,że przez sekundkę przez myśl przeszło mi,że odważna jesteś,skoro chcesz z prawdziwym mieczem tańczyć:D:D:D:D

ja zamawiałam miecz od Klaudii,chyba znanej nam wszystkim bardzo dobrze.Jednak mój miecz był chyba ostatnim,który udało się jej wysłać,bo zaczeli robić jakieś problemy na granicy.Nie wiem jak jest teraz,właśnie pisałam do niej w tej sprawie,bo chciałabym sobie jeszcze 2 miecze sprawić(o tak,będę z 3 tańczyć;))

Dokładnie nie pamiętam jak to wszystko było,nie płaciłam nic,ale wartość nie mogła przekroczyć jakiejś kwoty(zywcem nie pamiętam jakiej)powyżej tej kwoty opłaty nie były jakieś ogromne(chyba,że sprowadzisz sobie miecz za 1000zł:)).Najistotniejsze jest to,żebyś napisała,że do celów własnych,a nie np na sprzedaż.Wyceń miecz na 100zł.Wtedy nie powinni się już czepiać.(żeby mnie tu ktoś nie dopadł z UC za takie rady...:unsure:)

Maja
24-01-2008, 22:32
Tak tak, u Klaudii też kupowałam. Na forum gazetowym wygrzebałam jej topic, w którym pisała, że mieczy nie wysyła już, bo się czepiają, że te miecze to może antyki, dziedzictwo narodowe etc. albo broń ;) Napisała to chyba niecały rok temu, może teraz coś się zmieniło.
A masz jakieś zdjęcie swojego miecza, którym mogłabyś się podzielić? :)

Zaina
24-01-2008, 22:53
Dam znać,jak mi odpisze.
...zerknij w kierunku stopy...:p
jeśli nie jest to satysfakcjonujące dla Ciebie:) dokładniejsze zdjęcie postaram się wkleić jutro,bo....za 12h mam egzamin....:cry:

Maja
25-01-2008, 13:22
Dzięki za zdjęcie! :) I powodzenia na egzaminie! Ja dziś wywalczyłam zwolnienie z jednego :D

Latifah
25-01-2008, 17:29
Maju, Jesli jeszcze nie złożyłaś zamówienia na miecz, to chętnie się do Ciebie przyłącze, koszty przesyłki podzielimy wtedy na dwie osoby :)

Podaje mojego maila:
latifah.nour@gmail.com

Pozdrawiam,
Latifah

Maja
25-01-2008, 20:15
Och, dzięki za propozycję, ale ja się na razie rozglądam. Mój chłopak napisał maila do tego sklepu z pytaniami o doświadczenie z wysyłką do Polski itp. Jeszcze mu nie odpisali. Do tego czekam też na kasę, którą ze spokojem mogę wydać na miecz. Zbliżają się warsztaty z Elizabeth Strong w Krakowie, więc na nie trzymam pieniądze [nie wiadomo jeszcze, ile ta przyjemność będzie kosztować]. Jeśli nie spieszy Ci się z mieczem, to chętnie skorzystam z Twojej propozycji! :)

Farida
25-01-2008, 22:01
Ja też będe chciała kiedyś zamówić miecz :) Wiec jakby co to napiszcie dziewczyny jak Wam poszło z tym zamówieniem :) Narazie, tak jak Maja, odkładam pieniążki na Kraków :)

Latifah
26-01-2008, 10:05
Czy macie więcej informacji na temat warsztatów z Elizabeth Strong?

Latifah

Maja
26-01-2008, 11:21
Nie ma jeszcze więcej informacji ponad to, że przyjedzie z Bri Hurley w dn. 29-30.03. Więcej info ma być wkrótce...

AishaYildirim
28-01-2008, 10:29
Polecam rowniez zakup miecza przez czeska strone. Sprawdzone i dobre.
http://shop.khalida.info/

Maja
28-01-2008, 10:46
Ooo! Dzięki Aisha! :) A czy Ty musiałaś jakieś pisemka pisać do UC? Były jakieś problemy z przesyłką?

Farida
28-01-2008, 12:49
Aisha super stronka, dzieki!!:)

AishaYildirim
30-01-2008, 00:39
Ooo! Dzięki Aisha! :) A czy Ty musiałaś jakieś pisemka pisać do UC? Były jakieś problemy z przesyłką?
ekhm :unsure:, ja te szabelke po prostu przewiozłam w bagazniku :redface:

Salma
19-02-2008, 20:03
ja również dziękuję za link. Jak z kasą będzie ciut lepiej to pomyślę nad tymi mieczami. Osobiście posiadam ten z szeherezady. Nie jest on bynajmniej dobrym wyborem. Już jeden mi się złamał pod minimalnym naciskiem

Maja
02-03-2008, 19:34
Zaina, napisz mi proszę [albo ktoś inny, kto pisał pismo do UC], w którym momencie transakcji wysyłałaś pismo do UC?
Czy wtedy, kiedy miecz doszedł do Polski?
Czy UC sam do Ciebie pisał, po co Ci miecz?
Czy po wpłacie należności za miecz napisałaś do UC, że taka przesyłka będzie nadawana z Egiptu do Ciebie? :confused:
Jak to było??

Zaina
03-03-2008, 18:29
dostałam list polecony,w którym była informacja,że czeka na mnie przesyłka i w celu jej otrzymania muszę najpierw wysłać inf.dot. przeznaczenia tego przedmiotu itp. dokładnie nie pamiętam,bo było to już dosyć dawno.
Inf.te miałam przesłać mailem i dwa dni po wysłaniu dostarczono mi miecz do domu.
Nie wiem czy tak jest zawsze,bo wcześniej,gdy zamawiałam rzeczy, które były droższe,nic takiego nie musiałam pisać.Ale nie jest to nic skomplikowanego,więc na pewno nie ma się czego obawiać:)

Quesse
03-03-2008, 18:39
To ja trochę z innej beczki: któraś z Was kupowała miecz na szeherezada.pl? Uważacie, że jest dobry? Wyważony, wygodny uchwyt, można nim kręcić? Prawie wcale nie tańczyłam z mieczem, więc nawet, jeśli pójdę do Riviery i je obejrzę, mogę nie zauważyć, jeśli mają jakieś mankamenty - więc będę wdzięczna za opinie:)

Farida
03-03-2008, 19:59
To ja trochę z innej beczki: któraś z Was kupowała miecz na szeherezada.pl? Uważacie, że jest dobry? Wyważony, wygodny uchwyt, można nim kręcić? Prawie wcale nie tańczyłam z mieczem, więc nawet, jeśli pójdę do Riviery i je obejrzę, mogę nie zauważyć, jeśli mają jakieś mankamenty - więc będę wdzięczna za opinie:)

Ja jedynie co, to miałam go przez chwile na głowie i w rece ;) Przymierzam sie powoli :redface: do zakupu. Kumpela kręciła nim, wiec chyba sie da ;) (ale ona nalezala do bractwa rycerskiego wiec ma ogromna wprawe w kreceniu takimi zabawkami ;p)

Kaira
03-03-2008, 23:13
Ten miecz jest bardzo ciężki (tzn. na pewno był znacznie cięższy niż miecze które miałam na zajęciach). Ale kręcić się da (o ile ktoś ma siłę) dzięki tej dziurce przy rękojeści, w którą można włożyć palec, co daje pewność że miecz się nie wymsknie z ręki - jednak rączka jest metalowa, więc inaczej mogłaby wypaść ze spoconej dłoni.

Ja kupiłam i nie żałuję, bo i tak nie mam dostępu do innego, a jakiś chciałam mieć. Jeśli jednak dysponujesz znaczniejszą kwotą pieniędzy, może warto sprowadzić miecz np. z tego czeskiego sklepu, do którego ktoś tu podawał linka? Tamte miecze wyglądają moim zdaniem bardziej "realistycznie" tzn. bardziej jak prawdziwy miecz. Ale oczywiście to może kwestia gustu. Jedyne co można mieczowi z Szeherezady zarzucić tak realnie, to że jest naprawdę wyjątkowo ciężki. Ale dla niektórych to może być zaletą - np. niektórym osobom lepiej "wyczuć" miecz kiedy jest cięższy, lepiej wyczuwa się jego ewentualne ruchy i przesunięcia np. na głowie.

Farida
04-03-2008, 06:28
Ten miecz jest bardzo ciężki (tzn. na pewno był znacznie cięższy niż miecze które miałam na zajęciach).

Tamte miecze wyglądają moim zdaniem bardziej "realistycznie" tzn. bardziej jak prawdziwy miecz. Ale oczywiście to może kwestia gustu. Jedyne

Zgadzam sie, jest naprawde CIĘŻKI :eek:
A jesli chodzi o efekt wizualny, to jesli Ci sie nie spieszy, Quesse, to może spróbuj poszukać w sklepach internetowych??? <tak jak pisała Kaira>

Zaina
04-03-2008, 10:23
Miałam ten miecz na głowie i myślałam,że przekroi mnie na pół...jest stanowczo za ciężki,a kręcenie nim....hmmm....jak ktoś ma rycerskie bary to polecam.Aż tak ciężkie miecze nie są dobre,bo przy najmniejszym złym ułożeniu lecą z hukiem.Mój miecz jest duuuuużżżo lżejszy przez co nawet jak np zacznie mi się kiwać na głowie to sam wróci do właściwego ułożenie i nie jest to właśnie kwestia wyłącznie dobrego wyważenia.
Sama jestem na kupnie kolejnych mieczy,ale tym mówię nie!! i nie polecam ich nawet największemu wrogowi:p

Nie wiem czy wiecie i nie wiem czy ta osoba odwiedza to forum,że w Zamościu można sobie zamówić miecze.Niech się może ujawnią osoby,które coś o tej pani wiedzą.

Yasirah Mahibah
08-03-2008, 17:51
Ja narazie jeszcze nie mam problemu z kupnem miecza, bo nie potrafię z nim tańczyć, ale już czytam temat, bo może kiedyś...

*Sylwia*
09-03-2008, 09:32
ale fajne te miecze :D naprawdę super sklep

http://www.kultofathena.com/product~item~2006~name~Ritter+Steel+Sinbad+Scimita r.htm

http://www.kultofathena.com/product~item~SW637~name~Moorish+Scimitar.htm

Strasznie podobają mi się takie rozszerzające się na końcu :D Jak ktoś będzie zamawiał to niech da znać to może się podłączę do zamówienia.

Kaira
09-03-2008, 22:47
Nie wiem czy wiecie i nie wiem czy ta osoba odwiedza to forum,że w Zamościu można sobie zamówić miecze.Niech się może ujawnią osoby,które coś o tej pani wiedzą.
Oooo super wiadomość :) jeśli ktoś ma jakiekolwiek informacje to niech się podzieli...

Niki
09-03-2008, 23:34
Dziewczyny jestem kompletnym laikiem w sprawie miecza/szabli do tańca. Nie wiem być może już widziałyście, jednak przed chwilą przeglądałam aukcje na allegro i jest wystawiony miecz do tańca. Może to właśnie ten kontakt o którym piszecie ? Jeżeli jesteście zainteresowane warto to sprawdzić.

Mam jeszcze pytanie. Mój tato jest pasjonatem i zbieraczem wszelkiego typu starej orginalnej broni. Posiada w swej kolekcji wiele róznych egzemplarzy szabli i kordelasów. Niektóre są bardzo ciężkie i na pewno się nie nadają do tańca. Jednak z tego co pamiętam ma kilka lżejszych, niewielkich kordelasów. Wiem że być może moje pytanie jest śmieszne. Jednak czy dałoby sie tańczyć z taką bronia, no może nie tańczyć, ale chociaż poćwiczyć ? W przyszłości miałabym problem z głowy ;). Po prostu zdjęłabym tacie ze ściany i nie musiałabym kupować :D

Suria
10-03-2008, 11:34
Mam jeszcze pytanie. Mój tato jest pasjonatem i zbieraczem wszelkiego typu starej orginalnej broni. Posiada w swej kolekcji wiele róznych egzemplarzy szabli i kordelasów. Niektóre są bardzo ciężkie i na pewno się nie nadają do tańca. Jednak z tego co pamiętam ma kilka lżejszych, niewielkich kordelasów. Wiem że być może moje pytanie jest śmieszne. Jednak czy dałoby sie tańczyć z taką bronia, no może nie tańczyć, ale chociaż poćwiczyć ? W przyszłości miałabym problem z głowy ;). Po prostu zdjęłabym tacie ze ściany i nie musiałabym kupować :D

Hmm, ja zdjęłam mojegmu mężowi wszelkie wiszące sztuki białej broni ze ściany i absolutnie nic sie nie nadawało. Pomijając to, że za ostre (jak na miecz do tańca) to tak wyważone, że środek ciężkości wypada tuż przy rękojeści. Nie sposób to to położyć na głowie na przykład, bo na czubku masz rękojeść a całą reszta sterczy z jednej strony.

Popróbuj z mniej ostrymi sztukami... Może w zbiorze taty znajdziesz coś odpowiedniejszego...

Niki
10-03-2008, 23:01
Suria tak myślałam że z taką bronią raczej nie da się tańczyć. Jednak przy najbliższej wizycie u rodziców pooglądam sobie dokładniej te wszystkie cuda ;). Może jednak coś wygrzebię na dobry początek, tak dla "przymiarki" :D.

Zresztą do mojego tańca z tym rekwizytem jeszcze daleka droga, ale myśleć trzeba na zapas ;):D. Pozdrawiam

Kaira
10-03-2008, 23:29
Niki, ten miecz jest identyczny jak w Szeherezadzie, tylko drożej go ktoś sprzedaje ;)

Dziewczyny błagam, nie ćwiczcie z prawdziwymi mieczami, krzywdę sobie możecie zrobić :(

Niki
11-03-2008, 00:00
Niki, ten miecz jest identyczny jak w Szeherezadzie, tylko drożej go ktoś sprzedaje ;)

Dziewczyny błagam, nie ćwiczcie z prawdziwymi mieczami, krzywdę sobie możecie zrobić :(

Myślałam że może to ktoś nowy go wstawił. Jak już pisałam jestem kompletnym laikiem w sprawie mieczy a tego w Szecherezadzie nie widziałam :).

Kairo na głowę to ja sobie raczej szabelek mojego tatki nie będę kładła. Jak znam swoje "szczęście", zaraz bym miała nogę przebitą albo jeszcze gorzej ;):p. Zreszta gdzie tam mnie do balansowania czymkolwiek. Na razie podstawowych ruchów sie uczę. Jednak tak jak wcześniej pisałam, myśleć na zapas nie zaszkodzi. A przymiarki z szabelką w granicach rozsądku też mozna zrobic :D. A jak się zaiteresuje ukochaną bronią mojego taty, to on ze strachu może sam mi miecz do tańca odpowiedni kupi :rolleyes:.

Marzenie
23-03-2008, 23:49
Kupiła już któraś z Was miecz? Bo ja właśnie się przymierzam. :-)

Na razie zrobiłam rozeznanie ogólnie co do sprowadzania przedmiotów z zagranicy. Jeśli wartość przesyłki, czyli wartośc przedmiotu + koszt przesyłki, który deklaruje sprzedawca wysyłając przedmiot przekroczy 20 dolarów, to trzeba będzie zapłacić 22% VAT i ok. 20-30 zł za koszt odprawy celnej. Trzeba wtedy będzie stawić się do urzędu celnego z kompletem dokumentów (dowód osobisty, dowód wpłaty za przedmiot, oświadczenie o kupnie przedmiotu na użytek własny) celem dokonania zapłaty lub jeśli przesyłka będzie do nas wysłana kurierem DHL, to pobierze on tę opłatę przy dostarczeniu do nas przesyłki.

Natomiast, jeśli sprzedawca zadeklaruje, że wartość przesyłki wynosi mniej niż 20 dolarów i opisze ją jako "gift", to urząd skarbowy nie będzie się czepiać, ponieważ ze względu na niską wartość takie przesyłki nie są opodatkowywane.

Ze sprowadzeniem miecza do Polski nie powinno być problemów, co najwyżej urząd celny może wezwać do podpisania deklaracji, że nie ma on wartości zabytkowej etc.

Madeleine_K
24-03-2008, 00:33
hmmm, a nie łatwiej byłoby się przejść w kwietniu do Ehaba na zajęcia i taki miecz zakupić. tu więcej info o warsztatach z tym rekwizytem i o możliwości zakupu http://belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=560 (widzę Marzenie, że jesteś z Warszawy, więc Ci po drodze:-) ). chyba, że cena jest wygórowana, albo sam miecz wydaje się być nieprofesjonalny, o co Ehaba nie podejrzewam, jako że słynie z tego iż przywozi 'samogrające saggaty'. myślę, że warto się przejść:)

Maja
24-03-2008, 10:30
Ze Stanów chcę sprowadzić miecz, który z przesyłką wyniesie prawie 200 zł. Czyli mniej niż u Ehaba, Szeherezadzie... poza tym nie wiemy, jak wyglądają miecze, które Ehab chce sprzedać.
Niestety, żaden z moich znajomych nie ma karty kredytowej, żeby móc zrobić przelew przez paypal. :(

Faiza
24-03-2008, 11:35
witam
miecze mozna u mnie dostac. moj maz zajmuje sie kowalstwem artystycznym i ja mam takie miecze do tanczenie zrobione. nawet wgrawerowane jest na nich Farida :) robi jakie sie chce tzn dlugosc, wielkosc, kolor. dopasowuje sie do kazdej tancerki tak zeby kazdej bylo latwo z mieczem tanczyc. ewentulanie moga byc standardowe takie jak wszedzie. wszystko jest recznie robione :) polecam :) ;)

grashka
24-03-2008, 12:02
witam
miecze mozna u mnie dostac. moj maz zajmuje sie kowalstwem artystycznym i ja mam takie miecze do tanczenie zrobione. nawet wgrawerowane jest na nich Farida :) robi jakie sie chce tzn dlugosc, wielkosc, kolor. dopasowuje sie do kazdej tancerki tak zeby kazdej bylo latwo z mieczem tanczyc. ewentulanie moga byc standardowe takie jak wszedzie. wszystko jest recznie robione :) polecam :) ;)

agatko, a ceny? zdjecia? koszty przesylki? czas oczekiwania...?

Marzenie
24-03-2008, 14:20
Myślałam nad zakupem miecza u Ehaba, ale nie wiem jak będzie wyglądał, a ja muszę mieć taki, który nie dość , że będzie dobry dla tancerki, to jeszcze musi mi się podobać. ;) I z zamkniętą rękojeścią, a takie miecze są raczej rzadkie. I podobnie jak Maja znalazłam miecz, którego sprowadzenie kosztowałoby 200 zł, czyli troszkę taniej.

agatko, a ceny? zdjecia? koszty przesylki? czas oczekiwania...?

Popieram! Prosimy jakieś konkrety. :)

Faiza
24-03-2008, 23:39
witam
jesli chodzi o miecze to mozna je u mnie kupic w Zamościu. moj maz je recznie robi. rozne kolory, wielkosc. sama mam takie i bardzo dobrze sie z nimi tanczy. jesli ktos jest zainteresowany to prosze o meila studio-m2@o2.pl goraco pozdrawiam :) :serce::loveTB:

Madeleine_K
24-03-2008, 23:46
Ze Stanów chcę sprowadzić miecz, który z przesyłką wyniesie prawie 200 zł. Czyli mniej niż u Ehaba, Szeherezadzie... poza tym nie wiemy, jak wyglądają miecze, które Ehab chce sprzedać.
Niestety, żaden z moich znajomych nie ma karty kredytowej, żeby móc zrobić przelew przez paypal. :(

jeśli to jest duży sklep, to zapewne umożliwi Ci wpłatę stricte na rachunek bankowy. ja tak zrobiłam, kiedy byłam w podobnej sytuacji - po prostu poprosiłam o numer konta i przelałam pieniążki. zgodzili się wysłać towar za okazaniem potwierdzenia wpłaty, więc nawet nie trzeba było czekać:)

Basinah
07-05-2008, 18:37
Spytałam się mailowo faceta z http://goods.pl/, czy sprzedają miecze do tańca brzucha. Powiedział, że mogą sprowadzić z USA, a miecz, który w Stanach kosztuje 70 dolarów u nich kosztowałby 300-320 złotych zależnie od kosztów przesyłki. Tak na moje rozumowanie, 70 dolarów, a 300 złotych to różnica jest, koszty przesyłki chyba aż takie duże nie są. Oczywiście dużym udogodnieniem jest to, że to oni sprowadzają i się tym przejmować nie musimy. :)

Marzenie
08-05-2008, 15:20
Przed paroma dniami dotarł do mnie ze Stanów mój miecz zakupiony na ebay'u! :D Poprosiłam sprzedającego, żeby na deklaracji celnej opisał go jako zabawka, atrapa miecza i jako prezent. I pomimo tego, że kosztował dużo więcej niż 20 dolarów na granicy przeszedł bez cła, opodatkowania i żadnych problemów, a listonosz przyniósł mi prosto go do domu. :D

I jeszcze jedno. Jeśli zamierzacie coś sprowadzić z zagranicy, to proponuję się pośpieszyć, bo dolar już drożeje. :(

Faiza
08-05-2008, 15:28
u mnie miecze sa w cenie 200zl. recznie robione i mozna sobie wybrac kolor, wielkosc, ksztal a nawet wygrawerowac swoje imie jesli sie chce (oczywiscie za dodatkowa oplata). jesli ktos jest zainteresowany to podaje jeszscze raz meila do mnie studio-m2@o2.pl
te osoby ktore beda na warsztatach z Sadie to beda mogly zobaczyc takie miecze i ewentualnie zlozyc zamowienie. goraco pozdrawiam ;)

Farida
09-05-2008, 05:56
Przed paroma dniami dotarł do mnie ze Stanów mój miecz zakupiony na ebay'u! :D Poprosiłam sprzedającego, żeby na deklaracji celnej opisał go jako zabawka, atrapa miecza i jako prezent. I pomimo tego, że kosztował dużo więcej niż 20 dolarów na granicy przeszedł bez cła, opodatkowania i żadnych problemów, a listonosz przyniósł mi prosto go do domu. :D

I jeszcze jedno. Jeśli zamierzacie coś sprowadzić z zagranicy, to proponuję się pośpieszyć, bo dolar już drożeje. :(

Marzenie, a u kogo kupowałas?:) dobrze sie nim balansuje?:) I czy jest lżejszy od miecza z szeherezady?;)

Marzenie
09-05-2008, 18:20
Marzenie, a u kogo kupowałas?:) dobrze sie nim balansuje?:) I czy jest lżejszy od miecza z szeherezady?;)

Kupiłam na tej aukcji http://cgi.ebay.pl/BRASS-BELLY-DANCING-BALANCING-SEMITAR-SWORD-36-L-48_W0QQitemZ290152805070QQihZ019QQcategoryZ88433QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Według tego co pokazuje moja domowa waga osobowa, to waży 1 kg. Jest bardzo dobrze zbalansowany. Nawet trzyma się, gdy go położę na wyciągniętej ręce, o ile nią nie trzęsę. ;) Na głowie też dobrze się trzyma i chociaż nie mam doświadczenia w balansowaniu, to jestem w stanie przejść się z nim po pokoju, kucnąć, wstać i porobić parę delikatnych ruchów.

I dodają do niego aksamitny pokrowiec na ostrze. :)

Yasirah Mahibah
09-05-2008, 23:52
Miecz Marzenie ;):D

Marzenie
10-05-2008, 11:25
Dokładnie! :D

Farida
10-05-2008, 20:31
Kupiłam na tej aukcji http://cgi.ebay.pl/BRASS-BELLY-DANCING-BALANCING-SEMITAR-SWORD-36-L-48_W0QQitemZ290152805070QQihZ019QQcategoryZ88433QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Według tego co pokazuje moja domowa waga osobowa, to waży 1 kg. Jest bardzo dobrze zbalansowany. Nawet trzyma się, gdy go położę na wyciągniętej ręce, o ile nią nie trzęsę. ;) Na głowie też dobrze się trzyma i chociaż nie mam doświadczenia w balansowaniu, to jestem w stanie przejść się z nim po pokoju, kucnąć, wstać i porobić parę delikatnych ruchów.

I dodają do niego aksamitny pokrowiec na ostrze. :)

Marzenie, przepiękny ten miecz :) !!!!
Dziękuje za info :D Przyda się na pewno :D!;)

Solencja
10-05-2008, 21:29
Ja z mieczem jeszcze nie miałąm styczności niestety, ale mam nadzieję, żw w najbliższej przyszłości się to zmieni:)
Powiedzcie, proszę, ile milimetrów ma srona miecza, którą się umieszcza na głowie...? Mi to się takie jakieś nierealne wydaje, że on stoi ustawiony i nie leci w przód ni w tył...

Quesse
11-05-2008, 10:33
Solencja: nie wiem, ile ma milimetrów (w każdym razie tyle, że nie jest ostry), ale uwierz, że to chyba najłatwiejszy do balansowania rekwizyt:)

Marzenie: śliczny miecz:)

Solencja
11-05-2008, 10:55
Quesse, bo mi się kiedyś wydawało, że wszystko co stwaia się bokiem powinno mieć jakiś cm grubości żeby miało równowadę. I włąśnie nie chodzi mi o to że jest tak cieniutki jak ostrze, ale włąśnie na odwrót ;) Muszę kogoś wyższego rangą;) na zajęciach poprosić kiedyś o demonstrację. Zobaczę - uwierzę;)

Farida
11-05-2008, 11:06
Ja z mieczem jeszcze nie miałąm styczności niestety, ale mam nadzieję, żw w najbliższej przyszłości się to zmieni:)
Powiedzcie, proszę, ile milimetrów ma srona miecza, którą się umieszcza na głowie...? Mi to się takie jakieś nierealne wydaje, że on stoi ustawiony i nie leci w przód ni w tył...

Na moje oko 5mm ma ;) Ale to Emilka (Amadzon) powinna sie wypowiedziec, bo to z jej mieczem szalałyśmy w czwartek ;)

Quesse
11-05-2008, 11:07
Miecz ma najwyżej pół centymetra tak na moje oko. I się trzyma:D Też mi się to wydaje zagadkowe, ale to pewnie kwestia jakiegoś specjalnego wyważenia i wykonania - w każdym razie trzyma się na krawędzi, całkiem stabilnie.

Farida
11-05-2008, 11:11
Miecz ma najwyżej pół centymetra tak na moje oko. I się trzyma:D Też mi się to wydaje zagadkowe, ale to pewnie kwestia jakiegoś specjalnego wyważenia i wykonania - w każdym razie trzyma się na krawędzi, całkiem stabilnie.

Ej :> Wlasnie przed chwila napisałam to samo ;-) ;D

Marzenie
11-05-2008, 13:12
Mój ma 5 mm. Miecze mają też wygięte łukowato ostrza i to sprawia, że da sie nimi balansować. Dochodzi do tego jeszcze odpowiednie wyważenie.

Ellswarth
22-05-2008, 23:07
Jeśli któraś z Was chciałaby sprzedać miecz, taki bardziej tribalowy to ja się piszę :D

Quesse
11-09-2008, 19:07
Odgrzebuję wątek: Maju, zamawiałaś miecz z tamtej strony? Jeśli tak, to napisz, jak wrażenia, trudności itp.:)

Farida
11-09-2008, 19:22
Odgrzebuję wątek: Maju, zamawiałaś miecz z tamtej strony? Jeśli tak, to napisz, jak wrażenia, trudności itp.:)

I ja też ciekawa :> Maju?:D

Maja
11-09-2008, 22:13
Kurcze, nie :( Niestety, były chęci, ale nie mam konta na PayPalu ani nikt z moich bliskich.
Natomiast na allegro jedna osoba sprzedaje szablę, która wydaje mi się, że pochodzi z Kult of Athena. Porównajcie to (http://www.allegro.pl/item431141222_miecz_do_tanca_brzucha_belly_dance_s zabla.html) i to (http://www.kultofathena.com/product%7Eitem%7ECI038%7Ename%7ECAS+Iberia+Scimita r.htm).

Vasanta
11-09-2008, 23:16
Kurcze, nie :( Niestety, były chęci, ale nie mam konta na PayPalu ani nikt z moich bliskich.
PayPal chyba jest bezpłatny... Przynajmniej był jeszcze pół roku temu.

scarabee
12-09-2008, 00:46
Jest bezpłatny i teraz. Czasem jednak pojawiają się problemy przy podpinaniu do niego karty - nie wszystkie banki dodają możliwość płatności online do wszystkich kart (np. PKO B.P. umozliwia to tylko przy srebrnej karcie kredytowej - z resztą to był ostateczny argument, żeby się z tym bankiem pożegnać ;) ).

Quesse
12-09-2008, 09:54
Natomiast na allegro jedna osoba sprzedaje szablę, która wydaje mi się, że pochodzi z Kult of Athena. Porównajcie to (http://www.allegro.pl/item431141222_miecz_do_tanca_brzucha_belly_dance_s zabla.html) i to (http://www.kultofathena.com/product%7Eitem%7ECI038%7Ename%7ECAS+Iberia+Scimita r.htm).

A pochodzi chyba... Ale jest nieludzko droga, a tam były też tańsze i też bardzo ładne.
I może będziemy je sobie z dziewczynami zamawiać - jeszcze się okaże.
Dzięki za odpowiedź:)

Farida
12-09-2008, 21:27
A pochodzi chyba... Ale jest nieludzko droga, a tam były też tańsze i też bardzo ładne.
I może będziemy je sobie z dziewczynami zamawiać - jeszcze się okaże.
Dzięki za odpowiedź:)

Quesse, a kiedy będziemy wiedziały, czy je zamawiamy?:D

wandal
25-11-2008, 21:43
Kupiłam miecz w sklepie www.shaila.de (http://www.shaila.de)
Wybrałam najlżejszy.Fajny jest.Na razie się sobie przyglądamy.

Djinn
25-11-2008, 21:50
Być może strzelam sobie w stopę przez tą poradę, ale: PayPal od niedawna (od tygodnia, czy dwóch) nie potrzebuje w ogóle karty kredytowej. Można robić przelewy na konto PP bezpośrednio z rachunku bankowego (a nie tylko przez kartę jak dotychczas). A jeśli koniecznie ktoś potrzebuje karty do tego typu spraw, polecam mBank - mają tam specjalną eKartę, która stworzona jest właśnie do takich rzeczy. Ja kiedyś specjalnie po to żeby ją dostać założyłem u nich konto (bez żadnych kosztów za założenie i prowadzenie, wyszło mi w sumie taniej niż gdybym chciał po prostu kartę kredytową dostać do starego konta w BPH).

Blancari
25-11-2008, 22:02
Być może strzelam sobie w stopę przez tą poradę, ale: PayPal od niedawna (od tygodnia, czy dwóch) nie potrzebuje w ogóle karty kredytowej. Można robić przelewy na konto PP bezpośrednio z rachunku bankowego (a nie tylko przez kartę jak dotychczas). A jeśli koniecznie ktoś potrzebuje karty do tego typu spraw, polecam mBank - mają tam specjalną eKartę, która stworzona jest właśnie do takich rzeczy. Ja kiedyś specjalnie po to żeby ją dostać założyłem u nich konto (bez żadnych kosztów za założenie i prowadzenie, wyszło mi w sumie taniej niż gdybym chciał po prostu kartę kredytową dostać do starego konta w BPH).

Nie strzelasz sobie, bo zakupy na eBayu mają swoje wady i zalety. Twój sklep też jest nam potrzebny. :D

A co do mBanku i PayPala to nie trzeba mieć tej eKarty, wystarczy zwykły, najzwyklejszy delfinek do bankomatu, który można podpiać do PayPal a także płacić nim w sklepach internetowych, gdzie honorują Visa Electron.

Djinn
25-11-2008, 22:19
A co do mBanku i PayPala to nie trzeba mieć tej eKarty, wystarczy zwykły, najzwyklejszy delfinek do bankomatu, który można podpiać do PayPal a także płacić nim w sklepach internetowych, gdzie honorują Visa Electron.

No właśnie nie jestem pewien, czy zwykłą kartę bankomatową można podpiąć do PP, szczerze mówiąc nie próbowałem (ale wydaje mi się, że brakuje jej tego kodu CV2, czy jak on się tam nazywa). Tak czy owak eKarta ma tą jeszcze przewagę, że za jej pomocą nie można mieć dostępu bezpośrednio do środków z konta - za każdym razem przenosi się własnie na kartę określoną kwotę (np. potrzebną do transakcji), a po transakcji można ją "rozładować". Dzięki temu można robić zakupy w sieci bez stresu, że ktoś przechwyci dane i wyczyści konto.

EDIT: Oświadczam, że nie jestem pracownikiem mBanku i nie mam od nich żadnych prowizji ;) Po prostu kiedyś dawno temu to rozwiązanie baaardzo mi pomogło w pewnej sprawie, w bardzo miłej atmosferze rozwiązałem problem który mnie męczył. Stąd teraz bardzo chętnie polecam :)

agta
25-11-2008, 22:22
Kiedyś się nie dało połączyć Paypala ze zwykłym delfinkiem, teraz już można.

Vasanta
25-11-2008, 22:28
Swoją drogą, czy któraś z posiadaczek karty mBanku zmieniała ją już? Może mają nowe wzory? Ja na tego delfinka patrzeć już nie mogę...

Antares
25-11-2008, 22:34
Można sobie otworzyć IZZYkonto - do niego jest taka ładna czarna karta :D.

Kiedyś byłam zmuszona zmienić numer e-konta i jedynym wyjściem by zachować numer klienta było otwarcie IZZYkonta dla młodzieży i zamknięcie e-konta ;). Teraz niedługo będę wracać do Delfinka, choć ta czarna karta wcale mi się nie dała rady obnudzić :D

Vasanta
25-11-2008, 23:07
Delfinek jest IMHO kiczowaty... A IZZYkonto kuszące, IZZYBushovski Konto? ;)

Blancari
25-11-2008, 23:11
Ja korzystam z delfinka mBanku i spokojnie mam podpiętego do PayPala Kartę, nie konto) a także płacę nim w zagranicznych sklepach internetowych.
I nie przyglądam mu się na tyle często, żeby mi się znudził. Dla mnie to przedmiot użytkowy.

Antares
25-11-2008, 23:13
A IZZYkonto kuszące, IZZYBushovski Konto? ;)

Wiedziałam, że to poruszy IZZYzORIENTowanych hyhy :D Tego posta popełniłam z premedytacją ;):D:p

Firyal
26-11-2008, 09:24
Ja mam IZZYkonto i moja karta jest przedmiotem mojej fascynacji ^^ Pal licho,że prawie zawsze na niej nic nie ma,z wyjątkiem czasów,kiedy Tacie się przypomni,że takową posiadam,ale wgapiać się w nią lubię^^

Geesou
26-11-2008, 12:46
A ja mam IZZYkonto i karte od 2 lat...ale jest nadal nieaktywowana bo przysłali mi chyba złe hasło i nie dało się aktywować. Nie rozpaczam, w sumie stwierdziłam, że karta mi do niczego nie potrzebna.

Vasanta
27-11-2008, 13:41
Jeśli możesz edytować swoją wiadomość (ta opcja dostępna jest tylko przez pewien czas po jej publikacji), klikasz przycisk "Edytuj" i tam na samym dole pojawia się kilka opcji: "Zapisz", "Przejdź do zaawansowanych" i "Usuń". Po kliknięciu na to ostatnie - bo tego szukamy :) - pojawia się kolejny pasek, zaznaczamy opcję "Usuń wiadomość", opcjonalnie wpisujemy powód usunięcia i klikamy "Usuń tę wiadomość".

Gotowe :)

Farida
27-11-2008, 13:51
Ale offtopa walnęłyście ;>, vasanto ;> ;> ;>

Nuriyah
02-12-2008, 23:40
Turquoise International ma miecz za 149,95 USD. Przesyłka takiego miecza ze Stanów kosztuje 32UDS. I nie potrzebujecie Paypala ani kart:D - finanse załatwiacie ze mną.

Nunah
06-07-2009, 14:35
Chciałabym spytać bardziej doświadczone osoby, co sądzicie o kupnie takiego (http://cedrowa-szkatulka.pl/taniec_brzucha_akcesoria_miecz.html) miecza? Co mogę rozumieć poprzez "nadaje się dla średniozaawansowanej tancerki"? Czy za tę cenę miecz ma prawo być odpowiednio wyważony i nie rozpaść się od razu? :) Pytam bo cena mnie kusi, sklep w Polsce, a kupowałam od nich saggaty i jestem zadowolona. Ryzykować? Wysłałam maila z pytaniem o wagę i różnicę między tym mieczem a profesjonalnym, ale wiadomo, że odpowiedzą szczerze albo i nie.

Qadeer Haniya
29-08-2009, 15:59
Hmm, Nunah, ja zwróciłam uwagę, że ten nie jest odlany w jednym kawałku, wieć może sie tak zdarzyć,że ostrze odpadnie z rękojeści... brr

safona
30-09-2009, 12:46
http://www.goods.pl/product/description/1753/Hanwei_Scimitar.html

Ksiksi
30-09-2009, 13:29

Nie podoba mi się;)
Ja miałabym życzenie znaleźć podobny do tego w Szeherezadzie tylko, że w kolorze srebrnym.:unsure:

safona
30-09-2009, 15:28
A mnie znowu ten z Szeherezady się nie podoba, ale ten znowu jest drogi - kwestia gustu ;) i dlatego wrzuciłam- moze komuś się spodoba :)

Farida
30-09-2009, 17:04

Wygląda jak mój (http://www.belly-dance.pl/galeria/showphoto.php/photo/6390/size/big/cat/) :D

safona
30-09-2009, 17:47
O! rzeczywiście :D

Ps. Piękne zdjęcia :)

Ksiksi
30-09-2009, 20:02
Zdjęcia piękne :D ale miecz wolałabym inny:p

Karam
07-10-2009, 10:27
Witajcie, mam ogromną prośbę o opinię (i radę). Znalazłam piękny miecz, doczytałam jednak w ofercie że waży prawie 2 kg. Czy taka waga miecza jest akceptowalna? Przyznam, że nie bardzo umiem to sobie wyobrazić...
Będę wdzięczna za opinie:)

Blancari
07-10-2009, 12:11
Jak dla mnie jest to za ciężki miecz, ale są typy silnych kobiet, które sobie z takim radzą.
Dla mnie ideał ma 700g, maks. 1 kg

wrzuć do siatki z cienkimi uszami dwa kilo cukru czy czegokolwiek i sprawdź czy wygodnie Ci to unosić na palcu bądź na nadgarstku na wyciągniętej ręce.

Sirvana
07-10-2009, 12:37
Ja z kolei uważam, ze szabla (dobra, od dziś się czepiam- szabla! z mieczem tańczy mało kto ;)) do 2 kg jest w miarę dobrym rozwiązaniem i w moich kryteriach kwalifikuje sie jako " wagowo średnia", a jakoś mocno umięsniona nie jestem. Inny jest nacisk i "wrzynanie się" reklamówki z cukrem -faktycznie niemiłe uczucie, a inny szabli, która waży tyle samo- sam rozkład ciężaru sprawiają, że wcale nie operuje sie nią supertrudno, a przynajmniej jest stabilna. Zależy też, co chce się nią robić. Do tańców bardziej kobiecych, gdzie szabelką macha się na różne finezyjne sposoby, faktycznie lżejsza broń będzie lepsza, ale do klimatow bardziej etnicznych cięższa jak najbardziej się nadaje. Jeśli już chcesz sobie przymierzyć ciężar, to lepiej powieś te reklamówki z cukrem na kijku długości potencjalnej szabli i zobacz, jak sobie radzisz;) Pozdrówki!

safona
10-10-2009, 13:05
Dziewczyny, w Szeherezadzie pojawiły się nowe miecze http://www.szeherezada.pl/9053.html

Szczerze przyznam, że bardziej mi się podobają niż te http://www.szeherezada.pl/8525.html tylko zastanawiam się czy one znowu nie są za lekkie. Jak myślicie?

Vasanta
10-10-2009, 16:27
Te nowe miecze ważą o połowę mniej niż te "stare"... Ja miałam do czynienia z tym starym, cięższym, i muszę przyznać, że ciężko się nim macha - a ja jestem dość silna jak na kobietę. Cięższy ponoć lepszy do balansu, choć przecież balansować umiemy nawet bambusową assayą :)

Nie pomogłam Ci zanadto chyba, hm? :D

Firyal
10-10-2009, 18:01
Nie zgodzę się z tym,że te stare są złe. Trzeba się do nich przyzwyczaić - powiem Wam,że po dłuższym machaniu nie wyobrażam sobie machania czymś lżejszym.
A w tym nowym mi się ta skóra nie podoba -.-

safona
10-10-2009, 23:06
No to nie wiem nadal na który się zdecydować :p
wolałabym wziąść do ręki i jeden i drugi i sprawdzić, ale tak się nie da

Yildiz
11-10-2009, 08:09
No to nie wiem nadal na który się zdecydować :p
wolałabym wziąść do ręki i jeden i drugi i sprawdzić, ale tak się nie da
Da się:)
Możesz kupić oba,zmacać w domu a następnie wybrać jeden a drugi odesłać.Przecież kupując wysyłkowo zawsze masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny;)

Vasanta
11-10-2009, 09:25
Yildiz ma rację, safono :) Możesz WZIĄĆ oba i jeden odesłać :)

safona
11-10-2009, 11:58
A żeby tak zrobić to trzeba mieć finanse :p
Ale wyczaiłam, że maczeta taty waży trochę ponad 0,5 kg to nią pomacham i sprawdze czy to wytrzymuje :)

Karam
11-10-2009, 16:30
Dziękuję za podpowiedzi! Zamówiłam miecz - liczę na to że jego ciężar mnie nie pokona;) Jak tylko dostanę przesyłkę, (a może to troszkę potrwać) pochwalę się na forum. Wczoraj na próbę balansowałam z mieczem który wykonał mój brat - robi miecze do walk, ostre i baardzo ciężkie. Ten ważył około 3 kg i trzymał się rewelacyjnie, choć miałam wrażenie że zostawi mi rowek na głowie...:) Mina mojego brata gdy mnie zobaczył ze swoją maczetą na głowie....bezcenna :)

Sirvana
13-10-2009, 14:13
A zostawiają rowki! mój prawie 2 kg do tańca zostawia rowek, jak złoto :D Ale czego się nie robi :D

Firyal
13-10-2009, 16:51
Mój też robi,to takie śmieszne uczucie jest:D A waży tylko 1,6 kg.

Rashidah
01-11-2009, 14:29
A żeby tak zrobić to trzeba mieć finanse :p
Ale wyczaiłam, że maczeta taty waży trochę ponad 0,5 kg to nią pomacham i sprawdze czy to wytrzymuje :)

niestety rekwizyty do tb troche kosztuja na czym cierpia nasze portfele:-P

zawsze mozna jeszcze zaryzykowac tb z katana;) (moj tata ma takich 5, jest trenerem wschodnich sztuk walki), aczkolwiek nawet najmniejsza raczej nie nadawalaby sie do tego...

Firyal
01-11-2009, 15:09
Oj,nie radzę próbować z ostrymi mieczami..! Niby się uważa,ale już słyszałam historię tancerki,która tańcząc z podobno stępionym mieczem przecięła sobie mięsień czworogłowy uda -.-
Najlepiej odżałować i kupić ten prawdziwy dla tancerek - zwłaszcza,że inne miecze mają środek ciężkości przy rękojeści, a te nasze na środku:)

Erinn
20-02-2010, 11:04
Odgrzebuję wątek: przemierzam się do zakupu szabli i mam pytanie do bardziej doświadczonych: lepiej będzie 1,3 kg, czy 1,8 kg? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Nailah
20-02-2010, 17:43
Moim zdaniem lepiej, żebyś kupiła lżejszy. Ja mam taki prawie 2kg i strasznie ciężko zrobić z nim coś więcej niż balans, przynajmniej ja mam z tym problem z moimi chuderlawymi rączkami;)

wandal
20-02-2010, 22:30
Mój miecz waży 600g, jest świetnie wyważony, nie wycina żadnych rowków na głowie. Generalnie im miecz lżejszy tym lepszy. Polecam. Można go kupić na www.shaila.de (http://www.shaila.de) .Podawałam już ten adres w tym wątku na str. nr 4. Od tamtej pory przeszłam od fazy przyglądania mu się do zakochania.

safona
20-02-2010, 22:41
to chyba zależy do czego ma być ten miecz: do balansu lepszy cięższy ( bo nim tak nie majga), a do machania lżejszy

Karam
20-02-2010, 22:56
to chyba zależy do czego ma być ten miecz: do balansu lepszy cięższy ( bo nim tak nie majga), a do machania lżejszy

Zgadza się. Mój miecz jest dość duży i waży 1,8 kg. Świetny do balansu, dobrze się trzyma, ale ramiona rzeczywiście odczuwają jego wagę. Dziś dostałam drugi miecz (od zainspirowanego moimi wcześniejszymi poszukiwaniami brata:). Miecz waży 1,2 kg, jest bardzo dobrze wyważony, macha się nim rewelacyjnie ale w balansie - przyzwyczajona do mojego cięższego miecza - prawie go nie czuje. Trzeba się będzie przyzwyczaić. Teraz, gdy mam porównanie, kupując wybrałabym raczej ten lżejszy. Wydaje mi się być bardziej przyjazny w obsłudze;)

Pozdrawiam

wandal
20-02-2010, 22:59
Sklep, który polecam ma także w ofercie cięższe miecze. Ja wybrałam ten najlżejszy, bo tak po jednym z warsztatów poradziła mi Yolanda.

Nailah
21-02-2010, 18:25

Wydaje mi się, że to kwestia wprawy i przyzwyczajenia, bo laska też się nadaje do balansu, a jest bardzo leciutka;)

Firyal
21-02-2010, 19:23
Ja mam ten bardziej ciężki miecz z Szeherezady i jestem zadowolona - jest dobry do balansów,ale także dobry do machania. Trzeba się przyzwyczaić,ale nie jest nie do opanowania:)

Abir
21-02-2010, 19:27
Laska nadaje się, nie nadaje - często spada, wcale nie jest taka łatwa do wybalansowania i nie można sobie pozwolić "na tyle", co z cięższym mieczem. A 1,8kg spokojnie da się wyćwiczyć do "machania".

I zawsze to zdziwienie ludzi - "To ten miecz jest taki ciężki?!". No i szacun, bo wszystkim się wydawało, że skoro tancerka posługuje się nim z lekkością - no to musi być lekki :).

safona
21-02-2010, 19:43
z laską nie tańczyłam, ale jak tace kładę na głowę to lepiej się trzyma ze świecami niż sama lub z owocami - czyli moim zdaniem do balansu lepszy cięższy :p

Erinn
03-03-2010, 20:22
No to doszło moje maleństwo dziś ^^ Cieszę się jak głupia, otwieram paczkę, kładę ją sobie na głowę i... "ło matko, ciężar". :P Ale to chyba normalnie, nie? Szabla waży 1,3kg. Po dłuższym ponoszeniu trochę mnie głowa boli, ale tłumaczę sobie, że to wszystko na początku normalne, prawda?
I tak się cieszę ^^

Firyal
03-03-2010, 21:33
Po dłuższym trochę boli,niestety. A gdzie kupowałaś?:)

Erinn
03-03-2010, 21:39
http://www.shaila.de/index.html tutaj. Przesyłka ekspresowa, miła pani i po angielsku rozumie :)
No..tylko właśnie mnie teraz naszło, że może za ciężki, że coś.. ale nie, nie mogę tak myśleć, inni mają cięższe i nie plączą ;) Mam nadzieję, że się przyzwyczaję.

Firyal
03-03-2010, 21:43
Te cięższe miecze potrafią nawet taką jakby "dziurę" na głowie odgniatać:D Ale czego się nie robi dla miecza:serce:

Erinn
04-03-2010, 06:49
No, ale "dziura" odwracalna jest? :D
No tak, czego się nie robi.. :love:

Firyal
04-03-2010, 06:57
Tak,oczywiście!:) Jak zdejmiesz miecz z głowy to powoli znika:)

Dziewczyny,a ja mam pytanie do tych Szeherezadowych mieczy (i pewnie nie tylko) - czy macie jakiś sprytny pomysł, jak zrobić na niego pokrowiec? Bo latanie z takim mieczem po połowie województwa nie jest przyjemne w komentarzach, poza tym miecz się niszczy,bo się obija o różne rzeczy...
Szukałam pokrowców na miecze i znalazłam...za prawie 300 zł:eek: Może macie jakiś inny, tańszy patent?:)

scarabee
04-03-2010, 09:41
Co prawda miecza nie mam, ale mam pomysł ;)

-kupić w lumpie jakąś skórzaną kurtkę czy płaszcz
-wyciąć kształt miecza (plus trochę) dwa razy i wąski, długi pas, który obie części połączy
-wyciąć jeszcze pas, za który będziemy to trzymać
-zszyć/skleić gumą arabską/zanieść do kaletnika, żeby połączył to za nas ;)

Skóra na pewno będzie najtrwalsza, ale ciężko się szyje - dlatego myślę, że jakiś gruby filc czy inne "płaszczowe", ciężkie tkaniny też powinny się nadać :)

Erinn
04-03-2010, 13:19
Ja pokrowiec mam, ale właśnie chcę sobie taki skórzany zrobić. Pomysł Scarabee jest b.dobry, nie trzeba wydawać fortuny ;)

Ismaena
04-03-2010, 14:13
Firyal jeżeli znasz dobrego szewca, (lub takiego który robi buty na zamówienie), wytłumaczysz o co Ci chodzi i napewno uszyje, a koszty nie będą duże;)