PDA

Pokaż pełną wersję : Jak zrobić emblemat (avatar)

Admin
30-08-2007, 16:25
Emblemat popularnie zwany także avatarem jest Twoim symbolem graficznym umieszczonym w każdej Twojej wiadomości. Ułatwia on identyfikację na pierwszy rzut oka autora. Powinien on wyrażać jak najlepiej Twoją osobę. Możesz zamieścić swoje zdjęcie, ułatwi nam to rozpoznawanie się na imprezach, zajęciach itp. Jeżeli nie chcesz umieszczać swojego zdjęcia, możesz wstawić coś innego.

Skąd wziąć avatar?

Możesz zrobić go ze swojego zdjęcia. Dostępne są również tysiące darmowych avatarów na różnych stronach. Np.:
http://www.allavatars.com
http://www.avatarpage.de
http://www.avatary.palto.org

Jak samemu wykonać avatar lub przerobić, aby pasował do naszego forum:

Zaopatrz się w darmowy program IrfanView:
Np. ze strony autora:
http://www.irfanview.com

Po zainstalowaniu wykonaj czynności:

* Otwórz obrazek w programie Irfanview
* Wykadruj obszar, który Cię interesuje:
o Kliknij i przytrzymaj na zdjęciu lewy przycisk myszy, pociągnij myszką zaznaczając interesujący Cię obszar.
* Na górnej belce kliknij EDIT a następnie CROP SELECTION

Teraz obrazek, jeżeli tego wymaga trzeba pomniejszyć.

* Na górnej belce kliknij opcję IMAGE
* Z rozwiniętego menu wybierz opcję RESIZE/RESAMPLE
* Zaznacz opcję SET NEW SIZE
* Zaznacz na samym dole opcję PRESERVE ASPECT RATIO
* W pole Width lub Height (tam gdzie jest większa cyfra) wpisz 100
* Wciśnij OK

Jeżeli efekt ci się podoba to zapisz swój nowy avatar na dysku i wstaw go w swoim profilu (opcja: panel użytkownika>>edytuj emblemat)

Jeżeli wszystko zawiodło to w ostateczności zamieść swoje zdjęcie w tym wątku jako załącznik, a ja lub inny użytkownik ;) w miarę swoich możliwości czasowych pomoże Ci je przerobić.

Mała tancereczka
05-09-2007, 14:40
Czy ktoś pomoże mi to przerobić na avatar? :p

Duże dzięki

Admin
05-09-2007, 17:21
Wszystko zawiodło?;):)
i tak przy okazji, to Ty jesteś na zdjęciu?

Mała tancereczka
06-09-2007, 07:27
Dzięki za przerobienie :)
Na zdjęciu to nie ja... chociaż chciałabym;)

Moon
19-09-2007, 17:45
Pomożecie mi zrobić avatar z księżycem w tle. Ja się na tym nie znam i nie mam programów. Jak można prosić, mógłby być podpisany moim imieniem.
Próbowałam użyć tego programu który opisujesz Adminie ale tam nie znalazłam mozliwości dodania liter. Please :o
Będę wdzieczna :D

Admin
19-09-2007, 23:55
Witaj Ksieżycu ;)
Miałem akurat chwilę czasu i zrobiłem dla Ciebie coś takiego:

Moon
20-09-2007, 01:13
Dzięki, masz całusa odemnie na najbliższej imprezie :D;):):o
Księżyc jest prześliczny, a czy dało by się zrobić bardziej orientalny napis?

Admin
20-09-2007, 16:07
Dzięki, masz całusa odemnie na najbliższej imprezie :D;):):o
Księżyc jest prześliczny, a czy dało by się zrobić bardziej orientalny napis?
Dziewczyno! czy ty nie sypiasz ;) piszesz wiadomości po pierwszej w nocy :)

Co do napisu... bardziej orientalny? zobaczę co da się zrobić. Obawiam się tylko, że może być nieczytelny.

Hayat
16-01-2008, 12:38
Mam pytanko, może niezbyt inteligentne, :embarrest: (ale co mi tam):
O co chodzi z tymi tytułami z prawej strony emblematu "zORIENTowana" "ORIENTująca się" itd.

Czy Ty, Adminie, je nadajesz?

Czym sobie trzeba zasłużyć na bycie "zORIENTowaną"? ;)

Antares
16-01-2008, 13:58
Mam pytanko, może niezbyt inteligentne, :embarrest: (ale co mi tam):
O co chodzi z tymi tytułami z prawej strony emblematu "zORIENTowana" "ORIENTująca się" itd.

Czy Ty, Adminie, je nadajesz?

Czym sobie trzeba zasłużyć na bycie "zORIENTowaną"? ;)

Na temat rang forumowych była dłuuuga dyskusja a dokładnie możesz poczytać tutaj:

http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=17&highlight=rangi&page=3

pozdrawiam! :)

Vasanta
16-01-2008, 18:48
Krótko mówiąc, Hayat, musisz sobie troszkę postów ponabijać :>
(+1 :-D)

Blancari
07-03-2008, 20:01
A ja mam pytanie, czy będzie możliwość, aby animowany gif wstawiany jako avatar był rzeczywiście widoczny jako animowany? Bo ta moja "candy" w oryginale tak fajnie brzuszkiem rusza, a tu nie widać... - jak widać.
Pozdrawiam!

Admin
08-03-2008, 12:01
A ja mam pytanie, czy będzie możliwość, aby animowany gif wstawiany jako avatar był rzeczywiście widoczny jako animowany? Bo ta moja "candy" w oryginale tak fajnie brzuszkiem rusza, a tu nie widać... - jak widać.
Pozdrawiam!
Powinien działać, spróbuj jeszcze raz go wgrać. Jak nie pomoże prześlij mi go mailem zobaczę co da się zrobić.

Blancari
08-03-2008, 22:05
Wgrałam jeszcze raz... i najwyraźniej nadal nie chce się ruszać :( Próbowałam też go przesłać do szanownego Admina, ale wyświetla mi się, że Admin nie życzy sobie otrzymywać maili. A do prywatnej wiadomości nie można dodać załącznika (albo jestem ślepa), a opcja "wstaw obrazek" pozwala tylko na podanie URLa, a ja mam tego gifa na kompie.
Może jednak da radę coś zrobić?

Admin
08-03-2008, 22:38
Wgrałam jeszcze raz... i najwyraźniej nadal nie chce się ruszać :( Próbowałam też go przesłać do szanownego Admina, ale wyświetla mi się, że Admin nie życzy sobie otrzymywać maili. A do prywatnej wiadomości nie można dodać załącznika (albo jestem ślepa), a opcja "wstaw obrazek" pozwala tylko na podanie URLa, a ja mam tego gifa na kompie.
Może jednak da radę coś zrobić?
W wielu miejscach jest podany mail do nas;):
info@belly-dance.pl
Przy okazji, nie obawiasz się, że taki ruszający się avatar będzie denerwował i rozpraszał osoby czytające Twoje wiadomości?;):)

Blancari
08-03-2008, 23:05
Przy okazji, nie obawiasz się, że taki ruszający się avatar będzie denerwował i rozpraszał osoby czytające Twoje wiadomości?;):)

Nie obawiam się, to nie jest jakaś wielka migawka, tylko delikatny ruch brzuszkiem. Zresztą, sam oceń, bo wysyłam na maila :) Faktycznie, ślepawa jestem ostatnio, że nie znalazłam tego maila.

Dzięki za cierpliwość, Adminie!

Nefereti
17-07-2009, 13:01
Ja także mam pytanie bo mój av nie chce się załadować.
Oto link
http://img10.imageshack.us/img10/7453/35097731.jpg
pojawia się komunikat,że wgranie nieudane a nie jest ciężki tzn nie wązy więcej niż 25?

Vella
17-07-2009, 13:51
Ja także mam pytanie bo mój av nie chce się załadować.
Oto link
http://img10.imageshack.us/img10/7453/35097731.jpg
pojawia się komunikat,że wgranie nieudane a nie jest ciężki tzn nie wązy więcej niż 25?
Ale ma wymiary 141x189px, a Admin pisał, o maksimum 100.

Teraz obrazek, jeżeli tego wymaga trzeba pomniejszyć.
(...)
* W pole Width lub Height (tam gdzie jest większa cyfra) wpisz 100

--
Ale widzę, że ten obrazek masz już w awatarze, czyli jednak zmniejszyłaś i się załadował?

Nefereti
17-07-2009, 14:41
Może on od początku był dobry,ale ja jestem niecierpliwa:)
Ale jednak załadował się :)

Vella
17-07-2009, 14:51
może system zmniejszył, albo Admin sięgnął magiczną różdżką i to poprawił.
Bo widzisz, że Twój awatar jest mniejszy niż obrazek, który pokazywałaś.

Tak czy siak: lubią happy endy ;)

Vasanta
17-07-2009, 16:29
Z tego co mi wiadomo, jest bug z wgrywaniem - nawet udane generuje komunikat o nieudanym :) Zgłaszałam to już tutaj (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=70344&postcount=76) :) Ale wszystko dobrze poszło, jak widzę :)

Admin
17-07-2009, 16:34
Nic nie poprawiałem ;)
Avatar musi spełniać obydwa wymogi czyli poniżej 30kb i żaden bok nie może mieć więcej niż 100px.
Cieszę się, że wszystko ok :)

Nefereti
17-07-2009, 16:42
Faktycznie zmniejszałam ale 3 razy i nie wiem już który jest który:D

Hessa
07-10-2009, 08:55
A ja chciałam sobie wgrać testowego avatarka (wszystko jak w instrukcji robiłam) i wyświetla mi taki komunikat:
This is not a valid image file.
Tylko, że nie wiem, co jest nie tak :( każdy bok ma mniej niż 100 pikseli, a plik ma 18 kb. Wybrałam opcje wgrania z komputera...

Admin
07-10-2009, 09:03
A ja chciałam sobie wgrać testowego avatarka (wszystko jak w instrukcji robiłam) i wyświetla mi taki komunikat:
This is not a valid image file.
Tylko, że nie wiem, co jest nie tak :( każdy bok ma mniej niż 100 pikseli, a plik ma 18 kb. Wybrałam opcje wgrania z komputera...

Problem może leżeć w rodzaju pliku.
Akceptowalne są jpg i gif.
Spróbuj jeszcze raz jak nie pomoże to prześlij avatar do mnie mailem info@belly-dance.pl

Hessa
07-10-2009, 10:20
Dziękuję - udało się! :) Rzeczywiście, plik był zapisany z rozszerzeniem .bmp, zmieniłam na jpg i działa :D

Qnia
27-02-2010, 16:03
Witam mam prośbę.. Mógłby mi ktoś zrobić avek z napisem 'Qnia' na oto tym zdjęciu?? Z góry dziękuję :*

Admin
28-02-2010, 11:58
Witam mam prośbę.. Mógłby mi ktoś zrobić avek z napisem 'Qnia' na oto tym zdjęciu?? Z góry dziękuję :*

Proszę:

Gagnieszka
15-03-2010, 16:11
Witam :)
Jak zmienić format mojego avataru na jpg ?:) z bmp ?:)

Admin
15-03-2010, 16:35
Witam :)
Jak zmienić format mojego avataru na jpg ?:) z bmp ?:)

W każdym dowolnym programie graficznym (np IrfanView, Picasa) otwierasz swój obrazek i zapisujesz wybierając rozszerzenie .jpg

pliki/zapisz jako

otworzy się okienko, w którym masz dwa pola. Pierwsze do wpisania nazwy pliku, drugie do wybrania rozszerzenia.

Ismaena
15-03-2010, 16:35
Otwórz obrazek w programie typu Photoshop, czy zwykłym IfranView a następnie kliknij zapisz jako i wybierz w rozwijanym pasku na dole format jpg :)