Pokaż pełną wersję : Arabeski
Dziewczyny, jakie znacie arabeski? Ostatnio próbuje sobie przypomnieć te, które powinnam znać, ale nie mogę(pamięć dobra, ale krótka:))
AishaYildirim
31-01-2008, 14:19
Dziewczyny, jakie znacie arabeski? Ostatnio próbuje sobie przypomnieć te, które powinnam znać, ale nie mogę(pamięć dobra, ale krótka:))
Arabeska to jest arabeska :unsure: .
I tylko w zaleznosci do tego jak ułozysz noge, poprowadzisz ciało lub rece bedzie miala inny charakter.
Np. w choreografii "Henna dance" autorstwa prof. Khalila ma charakter maskotki do przyklejania na boczna szybe samochodu ;).
Roksolanka (Naima)
05-07-2008, 00:30
No, to ja znam kilka rodzajów arabesek
1. od tu wypowiadającej się Aishy Yildirim dowiedziałam się rok temu o arabesce hiszpańskiej (uwielbiam ją pasjami i zdaje się, ze nadużywam),
2. Mayodi podał podział na klasyczną z czasów Samii Gamal,
3. nowoczesną - modern? - taką kombinowaną i mniej serio (chodzi o charakter, a nie ułożenie nogi, choć tę można np. ozdobić ugięciem w kolanie);
4. "leniwą" a'la Dina - kiedy ta arabeska jest zupełnie od niechcenia
5. i u nas w szkole rzeczywiście robi się arabeskę do tyłu chyba w 2 wersjach - kombinowana z krokiem na 8 i ze stania w miejscu (przecież przejście tyłem z dropu do dropu tez można zrobić za pomocą arabeski). Arabeska do tyłu jest lustrzana w stosunku do "normalnej" arabeski - tylko zawiewa Ci nogę właśnie do tyłu - stoisz na prawej nodze, a lewa półkolem w tył. I już.:D
6. plus chyba ogólny podział na arabeski otwarte i zamknięte (ze zrotowaną miednicą), przy czym cześć tancerek chyba w ogóle nie uznaje czegoś takiego jak arabeska noga do boku, a nie chociaż odrobinę pod kątem.
bollyanna
05-07-2008, 15:50
Ojej, ale jak to wszystko wygląda w praktyce? Znacie jakieś przykładowe filmiki?
kirkewrozka
24-07-2009, 19:58
No to teraz niech mi ktoś powie, czym są te arabeski?;p A od razu nagrodzę go punktami reputacji;p
http://www.belly-dance.pl/index.php?option=com_glossary&func=view&Itemid=21&catid=10&term=Arabeska ;)
Krócej - uniesienie nogi ;)
Anisa Hasna
24-07-2009, 20:39
słownik terminów baletowych:
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2287
A co to jest arabeska hiszpańska?
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.