Pokaż pełną wersję : Co myślicie o Shakirze?
Witam wszystkich!
Mam jedno ważne pytanie. Co myslicie o Shakirze, o jej tańcu?
Czy dobrze porusza biodrami?
Ostatnio na tańcach Ania (prowadząca) oceniala taniec każdego z osobna. U mnie powiedziala że poruszam biodrami jak Shakira. To chyba komplement bo sie do mnie uśmiechnela. Powiedziala że zauważyła to juz na poprzednich zajeciach.
A wy co myślicie o jej tańcu? I czy te jej piosenki mogą posłużyć do ukladania chreografii tańca brzucha. Bardzo spodobala mi sie jej stara piosenka Whenever, Wherever. Jak myslicie, nada sie?
~~Qamar~~
To może ja odpowiem na to pytanie zawarte w temacie... uważam, że jest ładniutka... =)
feroMonik
12-02-2008, 19:48
Ja mam odczucia mieszane :))))))))))
Ala choreografie na pewno mozna swietna do jej piosenek zrobic - nie raz widzialam.
Mała tancereczka
12-02-2008, 20:07
Sorry dziewczyny, ale taniec Shakiry ma tyle wspólnego z tańcem brzucha co przysłowiowa siódma woda po kisielu.
Od czasu do czasu można się tam dopatrzeć pojedynczych ruchów, które coś przypominają z TB ale miesza to z latino i innymi własnymi ruchami.
Jest tyle lepszych tancerek z których można brać wzór i tyle ciekawszych bardziej oryginalnych (orientalnych) utworów.
Trzeba w końcu raz na zawsze powiedzieć - Shakira nie powinna być wzorem dla tencerki brzucha bo nie ma z tym tańcem za dużo wspólnego!
Anisa Hasna
12-02-2008, 20:24
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=321
Tu jest wątek Shakira a tb. Ja osobiście lubie jej piosenki odkąd tańcze salse. Można robić fuzje. Podoba mi się jej taniec, ale z tb rzeczywiście nie ma dużo wspólnych elementów.
A może nasz Admin podkleiłby ten wątek do tamtego starszego? :)
Zwłaszcza, że tam już chyba zostało powiedziane niemal wszystko na ten temat;)
Witam wszystkich!
I czy te jej piosenki mogą posłużyć do ukladania chreografii tańca brzucha. Bardzo spodobala mi sie jej stara piosenka Whenever, Wherever. Jak myslicie, nada sie?
~~Qamar~~
Jak słyszę ten utwór to jednak pierwsza myśl to ciut wolniejsza samba, możnaby się nawet uprzeć i podciągnąć pod salsę gdyby ktoś bardzo chciał :D.
Generalnie Shakira dla mnie to latynoska dziewczyna śpiewająca utwory w klimatach latino, przeważnie poruszająca się też bardziej w typie latynoskim. Może i umiałaby zatańczyć belly ale przeważnie robi mix a'la Shakira, który nie jest tańcem arabskim bynajmniej. Niestety właśnie te mix'y bywają naśladowane :unsure::blink:. W sumie nie przepadałam za nią aż do usłyszenia miłego, lirycznego utworu "Día de Enero", nawet na teledysku wyglądała normalnie o dziwo :D a tu nagle rok później ku mojemu zaskoczeniu słyszę o Shakira-belly dancer <olaboga> :eek:
Ma swój styl, temu chyba nikt nie zaprzeczy? Każda wokalistka musi się czymś wyróżniać, bo tyle ich jest i niektóre są do siebie takie podobne... Ruchy w stylu TB występują u niej jakby z zaskoczenia, są bardzo czyste i świetnie wykonane, wstawia takie niespodzianki raz częściej raz rzadziej i tego właśnie nauczyli się oczekiwać widzowie teledysków. A poza tym ma dziewczyna wszystko na swoim miejscu i uważam, że dzięki niej TB zyskał wiele fanek a szkoły tańca nowe klientki. :redface:
Dzieki Wam za Wasze opinie:D
To teraz jeszcze jedno pytanie. Czy do jej piosenki mozna zatanczyc belly dance? Wiem, że udzielilyscie juz odpowiedzi na ten temat ale chcialabym uslyszec badziej konkretnie:)
~~Qamar~~
Dzieki Wam za Wasze opinie:D
To teraz jeszcze jedno pytanie. Czy do jej piosenki mozna zatanczyc belly dance? Wiem, że udzielilyscie juz odpowiedzi na ten temat ale chcialabym uslyszec badziej konkretnie:)
~~Qamar~~
Jak najbardziej można :)
(ale mnie tam nie słuchaj - bo mnie samej się zdarzyło nawet do kolęd tańczyć belly-dance jak gotowałam wieczerzę wigilijną w ostatnie święta) :D
Dziewczyny często tańczą do "Ojos asi" Ten utwór jako jedyny mnie przekonuje ;)
Przykład:
Shakira "Ojos Asi" by Shadora & Teatro del Oriente
http://pl.youtube.com/watch?v=vzM1c35R-Jc
Na YouTubie wiecej znajdziesz takich filmików. Może jeśli koniecznie to ma być utwór Shakiry, to znajdziesz tam jakieś inspiracje?;)
Dzieki dziewczyny! Jesteśście kochaneeee:dziekuje::love::yeahhh:!!!
feroMonik
13-02-2008, 18:33
Do tej piosenki wiele lasek tanczy :D
Jak wiadomo, bellydance mozna zatanczyc niemal do kazdej muzyki ;)
Mała tancereczka
13-02-2008, 20:52
Jak wiadomo, bellydance mozna zatanczyc niemal do kazdej muzyki ;)
Tak, nawet do disko polo da się zatańczyć...;):)... tylko czy o to nam chodzi??!!
Ten występ tylko mnie utwierdził w kilku przekonaniach.
Po pierwsze to, co zobaczyłam nie było dla mnie tańcem brzucha tylko mieszanką kilku ruchów z tb, hinduskiego, boolywood, i innych mniej zidentyfikowanych styli.
Nie podobały mi się zrywane, ostre ruchy tancerek. Zupełnie nie podobał mi się gest podciągania sukienki i pokazywania kolan. Rozjeżdżająca się choreografia.
Kolejna sprawa, w której się upewniłam to, że aby występować trzeba kilka lat ciężko pracować nad swoim tańcem. Aby występować w zespole, trzeba być w jeszcze wyższej grupie umiejętności.
Grupa wyglądała oprócz instruktorki na całkowicie początkującą. Co w takim razie robiły na publicznym pokazie? Jakie ludzie wynoszą mniemanie i wyobrażenie o tym tańcu oglądając takie występy?
Kiedyś powiedziałam w towarzystwie, że tańczę taniec brzucha, ktoś to skwitował, że to taki taniec tańczony przez gospodynie domowe. Być może był świadkiem takiego pokazu.
Nie chcę odmawiać dziewczyną prawa do tańca, nie chcę ich atakować czy wyśmiewać, choć pewnie niestety część z was tak to odbierze, chcę tylko powiedzieć, że jeżeli mamy dbać o wizerunek tego tańca jako sztuki, edukować publiczność, aby zrozumiała, czym jest ten taniec powinnyśmy lepiej się przygotowywać, ciężej pracować i nie występować do czasu, kiedy nasze umiejętności nam na to pozwolą.
No to teraz zastrzelcie mnie, ale musiałam to napisać, bo tak czuję...
Anisa Hasna
13-02-2008, 21:53
Tak, nawet do disko polo da się zatańczyć...;):)... tylko czy o to nam chodzi??!!
Nie chcę odmawiać dziewczyną prawa do tańca, nie chcę ich atakować czy wyśmiewać, choć pewnie niestety część z was tak to odbierze, chcę tylko powiedzieć, że jeżeli mamy dbać o wizerunek tego tańca jako sztuki, edukować publiczność, aby zrozumiała, czym jest ten taniec powinnyśmy lepiej się przygotowywać, ciężej pracować i nie występować do czasu, kiedy nasze umiejętności nam na to pozwolą.
Zgadzam się z Tobą. Ciężka praca to podstawa, a pokazywanie własnych braków świadczy żle o danej osobie, ale jednocześnie niestety psuje wizerunek tb.
Jesli chodzi o układ to podobały mi się mocne, przerywane ruchy. Może nie był to klasyczny tb, ale lubie taki rodzaj tańca.
Wracając do muzyki to uważam, że można zatańczyć do każdej. Należy tylko zastanowić się co chcemy osiągnąc.
Najważniejsze żebyśmy czuły muzykę. Najpiękniejsza piosenka i cudowny układ, które nie pasuja do naszej osobowości i upodobań tanecznych, zepsują nam występ, bo publiczność wyczuje, że robimy coś na siłe. Jesteśmy różne i każda tańczy inaczej. Dlatego wole tańczyć sama. W grupie podstawą jest kompromis i czasami trudno zadowolić wszystkich.
Sama jak występowałam z grupą nie miałam wtedy długiego stażu jeśli chodzi o taniec, ale wydaje mi się, że byłyśmy bardziej zgrane itd.
Tutaj to wygląda jak jakąś improwizorka... takie odnoszę wrażenie, chyba nie zauważyłam ani jednego ruchu zrobionego przez wszystkie tancerki jednocześnie.
Muzyka...Wole taka, która bardziej kojarzy sie z tańcem orientalnym niż taka Shakiry, dla mnie jest zbyt "popowa".
Czasami sobie myślę, że właśnie dlatego ludzie kojarzą Shakire z tb, ponieważ same tancerki wybierają jej muzykę i promują się na jej tle.
Osobiście wybrałabym bardziej "tradycyjną" muzykę :)
Mam propozycję, zatańcz BD do wszystkiego co ma rytm i zobaczysz, że można.:redface:
Yasirah Mahibah
15-02-2008, 19:18
A moja trenerka uważa, że Shakira popełnia podstawowy błąd. Porusza tak szybko rękoma jak i biodrami. ręce powinny być wolniejsze. A ja też podzielam to zdanie.
Shakira - bardzo podoba mi się jak tańczy, zmysłowo, kobieco, kreatywnie, profesjonalnie :) Ma swój styl, i o to chodzi :)
Dziewczyny uśmiechnijcie się ;) nie warto być takim purystą tylko czerpać radość z tańca i występów ;)
Kiedyś Zafirah podsumowała Shakirę jednym zdaniem: Shakira to taki orientalny Piotr Rubik. I zgadzam się z tym stwierdzeniem.
wroneczka
23-09-2008, 03:31
Kiedyś Zafirah podsumowała Shakirę jednym zdaniem: Shakira to taki orientalny Piotr Rubik. I zgadzam się z tym stwierdzeniem.
:eek::eek::eek: dziewczyny!!! to chyba najstraszniejsze porownanie jakie w zyciu uslyszalam.. (a juz na pewno najbardziej niesprawiedliwe).. Dobrze ze Shakira tego nie moze przeczytac ;D (z reszta nie wiedzialaby, kto to Rubik ;)!!). Shakira jest moja taneczna idolka, a ceniona jest nie jako bellydancerka, ale przede wszystkim jako piosenkarka-artystka. To ze pieknie sie porusza i laczy w ciekawy sposob naprawde rozne style taneczne (w tym ona lub jej choreograf, inspiriuje sie tancem orientalnym) mozna traktowac jako jej dodatkowy atut :). Tak czy inaczej porownywanie jej do orientalnego Rubika... jest chyba mocno krzywdzace (widea, do ktorych linki znajduja sie w innym watku sa tego dowodem).
A dla zalozycielki tematu Qamar :) - mi sie wydaje, ze troche trudno jest ulozyc choreografie do Whenever - ale oczywiscie mozesz sprobowac - polecalabym wersje Sahara Mix tej piosenki, brzmi dosc arabsko:). Ale chyba z utworow Shakiry faktycznie najlatwiej jest tanczyc "brzuchem" do Ojos Asi (moja ulubiona wersja z MTV Unplugged, pozdrawiam!
To porównanie jest krzywdzące tylko jeśli uznasz, że aspekt popowy twórczości artystycznej jest aspektem negatywnym. Dla mnie w tym przypadku nie jest - lubię Shakirę zarówno jako piosenkarkę, jak i jako tancerkę. Mimo to nie jest ona bellydancerką ani nawet nie wykorzystuje elementów bd w niezmienionej formie (słynne shimmy na rozstawionych nogach), przekształca je bardzo mocno, tworząc z tego całkiem przyjemną dla mojego oka całość.
a mi sie zdaje ze to nie sama Shakira nazywa swoj taniec tb, tylko inni, laicy w temacie. widza nagi brzuch, shimmy, prace bioder i dal nich to juz tb. Shakira imo tanczy jakies fusion. wykorzystuje elementy bd, ale takze mnostwo figur z tancow afrykanskich, stad te rozstawione nogi ktore w bd nie maja sznas sie pojawic. bierze te ruchy z roznych stylistyk ktore jej sie podobaja i tyle. podoba mi sie jak tanczy, ma swoja wizje i jest dobra, aczkolwiek tb to nie jest, jasne.
wroneczka
23-09-2008, 13:52
To porównanie jest krzywdzące tylko jeśli uznasz, że aspekt popowy twórczości artystycznej jest aspektem negatywnym. Dla mnie w tym przypadku nie jest - lubię Shakirę zarówno jako piosenkarkę, jak i jako tancerkę. Mimo to nie jest ona bellydancerką ani nawet nie wykorzystuje elementów bd w niezmienionej formie (słynne shimmy na rozstawionych nogach), przekształca je bardzo mocno, tworząc z tego całkiem przyjemną dla mojego oka całość.
Mysle ze prawie kazdy odebralby to negatywnie [a juz na pewno kazdy kto nie jest w stanie docenic tworczosci artystycznej Rubika ;)!]. Zreszta polemizowalabym ze stwierdzeniem, ze nie wykorzystuje ona bd w niezmienionej formie, ale moze zostawmy juz ten temat bo widzialam, iz byl on omawiany w innym watku bardzo szczegolowo :>.
Popowość twórczości artystycznej nie jest wadą - nie każdy może i chce być artystą niszowym. Zarówno muzyka Shakiry, jak i jej choreografie są popowe, przeznaczone dla masowego odbiorcy - tak jak monumentalne kompozycje Rubika. Nie jest Shakira żadną Isidorą B., którą uznałabym za tancerkę niszową :)
Jak dla mnie to ona bardzo dobrze zna się na BD, widziałam parę jej występów - tanczy profesjonalnie . A to,że lubi tańczyć fuzje z latynoskimi tańcsmi to tylko jej się chwali. Nie da się ukryć, że bardzo przyczyniła się do spopularyzowania BD - i tylko należą jej się brava !
Słynne :
Shakira Ojos asi Belly dance
http://www.youtube.com/watch?v=okuDDd9yOh0
Shakira Belly dancing Collection
http://www.youtube.com/watch?v=VNA-4w1XtqI
Shakira jest świetna! Bardzo podobają mi się jej występy. Czasami się zastanawiam czy ona napewno nie jest z gumy :P :)
Te panienki co są na 1 stronie strasznie mizernie tańczyły najlepiej tańczyła ta w niebieskim stroju pozostałe albo sie gubiły albo sie zpóźniały i tańczyły jak by sie im nie chciało i nie zależało:eek:.
Dyskusja nt. tańca Shakiry i jej relacji z tańcem brzucha toczy się obecnie w tym (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=321&highlight=shakira)wątku.
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.