PDA

Pokaż pełną wersję : Słowniczek Tribalowy

Quesse
14-02-2008, 17:03
Oto obiecany słowniczek tribalowy:) Część haseł stworzyła Maja_329, a część ja. Zawiera głównie figury ATS - to te, przy których podana jest komenda (osoby, które nie są pewne znaczenia tych terminów odsyłam do słownika (http://www.belly-dance.pl/index.php?option=com_glossary&func=view&Itemid=21&catid=10&term=Tribal)). Oczywiście, z czasem będzie przybywało haseł. Niekiedy hasła odwołują się do ruchów z tradycyjnego tańca brzucha, np. camel - oto link (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=259) do Słowniczka Ruchów w Bellydance.
Oczywiście piszcie, jeśli coś jest niejasne:)
Miłej lektury:)

do słowniczka ruchów w tb. Hasła to dość ogólne wyjaśnienia, nie są szczegółowym instruktażem, więc jeśli życzycie sobie dokładniejszych wyjaśnień, pytajcie, mogę spróbować udzielić instrukcji wykonania. Warto też pamiętać, że każda grupa i artystka tribalowa wprowadza własne modyfikacje i kombinacje, więc opisane ruchy, przede wszystkim w oparciu o zajęcia z Basią Ilczuk, mogą być wykonywane nieco inaczej przez inne tancerki i instruktorki.

Słowniczek Ruchów Tribalowych

Arabic
Jest to figura analogiczna do camela z tradycyjnego tańca brzucha. Jest to ruch, w którym całe ciało faluje: najpierw klatka piersiowa przesuwa się do przodu i nieco do góry, potem brzuch podąża za nią i wysuwa się do przodu, a następnie miednica. Klatka piersiowa cofa się z powrotem do tyłu, za nią podąża brzuch, a następnie biodra.
Ręce uniesione do góry, łokcie na zewnatrz, wnętrza dłoni skierowane do siebie;
Komenda 1: wędrówka wyciągniętych w bok rąk;
Komenda 2: skrzyżowanie nadgarstków na wysokości mostka, opuszczenie takich rąk do bioder, następnie rozłączenie rąk i taka wędrówka ich do góry jak w komendzie 1;

Obrót w arabic
a)W lewo w cztery strony świata z rękami w górze;
b)W prawo/lewo z prawą/lewą ręką zgiętą w łokciu i usytuowaną na wysokości mostka [zgięta ręka pokazuje, w którą stronę się kręcimy], kiedy druga ręka pozostaje wyprostowana; obrót w 4 strony świata;

Kroki z arabic
Z arabic możemy przemieszczać się w prawo/lewo.
Komenda: opuszczenie prawej/lewej ręki w bok [ręka wskazuje kierunek, w który zamierzamy się przemieszczać];

Basic choo choo
Lewa ręka uniesiona jest w górę, lekko odchylona do tyłu, lekko zaokrąglona. Prawa ręka wyciągnięta jest w bok, na wysokości barku, łokieć skierowany nieco ku górze, a cała ręka zaokrąglona tak, że dłoń jest nieco z przodu. Ciężar ciała znajduje się na lewej nodze. Prawa stopa uderza o ziemię, przez co prawe biodro unosi się w górę i jednocześnie do przodu. Pamiętamy o tym, żeby prawa stopa się nie skręcała!

Obrót w basic choo choo
a)Wykonywany w zależności od muzyki: na 8 lub 4;
b)Przód-tył – komenda: kółeczko lewym nadgarstkiem; stawiamy prawą nogą z przodu (jesteśmy prawym bokiem do widza), potem z tyłu (jesteśmy lewy, bokiem do widza), potem z przodu itd. aż do odwołania (kolejnym obrotem nadgarstka);

Egyptian basic
Obie ręce uniesione są w górę, lekko zaokrąglone. Prawa stopa uderza lekko o ziemię, przy czym unosi się prawe biodro (jak w basic choo choo). Następnie odstawia się prawą stopę na ziemię i przenosi na nią ciężar ciała, po czym lewa stopa lekko uderza o ziemię i unosi się lewe biodro. Po czym odstawia się lewą stopę, przenosi na nią ciężar ciała – i znów można unieść prawe biodro. W efekcie unosi się w górę prawe i lewe biodro, na zmianę.
W tym czasie dłonie mogą być skierowane do wewnątrz i nieruchome (tak tańczy np. Patricia Zarnovican). Można także przy uniesieniu prawego biodra skierować dłonie do wewnątrz, a przy uniesieniu lewego biodra skierować je do zewnątrz – przy czym ręce lekko opuszczają się w dół w momencie uniesienia biodra (tak tańczy FatChanceBellyDance i wiele innych tancerek).
W tym ruchu można się przemieszczać – np. przy zmianie liderki.

Obrót w egyptian basic
W 4 strony świata lub tylko tył-przód;
Komenda do tył-przód: niskie opuszczenie rąk i nad wyraz duże podbicie prawego biodra;

Hip lock
Ręce są opuszczone w dół, dłonie na poziomie bioder, skierowane do wewnątrz, ręce lekko zaokrąglone, łokcie skierowane lekko do zewnątrz.
Unosimy na zmianę prawe i lewe biodro, jak w podstawowych akcentach biodrami w tańcu brzucha. Równocześnie przestępujemy z nogi na nogę. Stajemy na prawej nodze i unosimy prawe biodro, stajemy na lewej nodze i unosimy lewe biodro. I tak na zmianę.
W tym ruchu można się przemieszczać przy zmianie liderki, a także obracać.
Komenda: takie usytuowanie rąk.

Obrót w hip lockach – patrz Ghawazee.

Single choo choo
W tym ruchu nie stoimy przodem do widza, a lekko skręcamy się w lewo [widz ma widzieć naszą prawą stronę]. Poruszamy prawym biodrem, stojąc na lewej nodze: poprzez lekkie uderzenie prawą stopą o podłogę unosimy prawe biodro, podobnie jak w basic choo choo. Różnica polega na tym, że w tym ruchu stawiamy prawą stopę najpierw nieco z przodu (więc prawe biodro unosi się z przodu) a potem nieco z tyłu (więc prawe biodro unosi się nieco w tył) – i tak na zmianę. Dłonie opuszczone są w dół, niemal tak samo, jak w hip lockach, lecz prawa dłoń jest cofnięta nieco do tyłu, za prawe biodro, a lewa przesunięta nieco do przodu, przed lewe biodro.

Obrót w single choo choo
Komendą jest kółeczko nadgarstkami. W tym momencie obroty (prawa noga z przodu, z tyłu, z przodu, z tyłu), z rękami jak przy ghawazee, po czym wraca się do single choo choo. Najlepszy efekt uzyskamy, kiedy obrót będzie szybki, a powrót do single choo choo nagły i niespodziewany dla odbiorcy ;)

Double choo choo
W tym ruchu nie stoimy przodem do widza, a lekko skręcamy się w lewo [widz ma widzieć naszą prawą stronę]. Stoimy na lewej nodze, uderzamy prawą o ziemię i unosimy prawe biodro, jak w basic choo choo. Wykonujemy dwa uderzenia prawym biodrem z przodu, po czym dwa uderzenia prawym biodrem z tyłu (jest to raczej lekkie podbicie prawego pośladka do góry) – i tak na zmianę, dwa z przodu i dwa z tyłu.
Podczas wykonywania dwóch uderzeń biodra z przodu, lewa ręka jest wyciągnięta do przodu (na wysokości barku) i zaokrąglona, a lewa uniesiona do góry i odchylona nieco do tyłu - by nie zasłaniała twarzy, jeśli stoimy zwrócone lekko w lewo. Potem przemieszcza się ręce, by podczas wykonywania dwóch uderzeń biodra z tyłu prawa ręka była wyciągnięta w przód (jak przedtem lewa), a lewa uniesiona w górę i lekko zaokrąglona.

Turkish step
Prawa ręka wyciągnięta jest prosto w bok, na wysokości barku, a lewa, zgięta w łokciu (tak, by lewa dłoń celowała w prawą stronę), znajduje się przed ciałem na wysokości klatki piersiowej. Należy zrobić krok prawą nogą do przodu, na moment przenieść na nią ciężar ciała, po czym postawić ciężar ciała z powrotem na lewej stopie z tyłu. Potem robi się krok prawą nogą w tył, przenosi się na nią na chwile ciężar ciała, po czym przenosi się ciężar ciała z powrotem na lewą stopę, znajdującą się teraz z przodu. I tak na zmianę – stawia się prawą nogę raz z przodu, raz z tyłu, gdy lewa pozostaje w tym samym miejscu. Jest to nieco podobne do podstawowego kroku arabskiego z tradycyjnego tańca brzucha.
Niektóre grupy, podczas tego ruchu, trzymają ręce cały czas ustawione tak, jak opisane wyżej (prawa w bok, lewa przed ciałem). Inne mają ręce w takiej pozycji podczas kroku w przód, a podczas kroku w tył zamieniają je – wyciągają lewą w bok, a prawą mają przed ciałem.

Ten ruch można wykonywać także w cztery strony świata. Wykonuje się jeden turkish step do przodu, jeden w lewą stronę, jeden w tył, jeden w prawą stronę i znów do przodu. Komendą (do rozpoczęcia, a potem do odwołania ruchu) może być zwrócenie głowy w prawo.

Ghawazee
Biodra kołyszą się jak w hip lockach: w prawo, a potem w lewo. Przy ruchu bioder w prawo, prawa noga wykonuje krok w przód, przy ruchu w lewo dostawia się do niej lewą nogę. Przy następnym ruchu bioder w prawo, prawa noga wykonuje krok w tył na palce, przy ruchu bioder w lewo dostawia się do niej lewą nogę, także na palcach – w efekcie cała sylwetka nieco się unosi. Po czym znów idzie się nieco do przodu (na całych stopach), a potem do tyłu (wchodząc na palce) i tak na zmianę, biodra cały czas poruszają się jak w hiplockach.
Ręce są uniesione na wysokość barków, od ramienia do łokcia wyciągnięte w bok, a w łokciu zgięte tak, że przedramiona i dłonie kierują się do przodu.

Ten ruch można wykonywać, obracając się w cztery strony świata. Prawą rękę unosi się w górę, a lewą, zgiętą w łokciu, trzyma się przed ciałem – wtedy należy wykonać jedno ghawazee do przodu, następne zwracając się w lewo, następne w tył (czyli tyłem do widza), następne w prawo i następne znów do przodu (ustawiając ręce z powrotem jak do zwykłego ghawazee, by odwołać komendę ruchu w cztery strony świata). Był to ruch przeciwny do ruchu wskazówek zegara. Analogicznie, jeśli uniesiemy w górę lewą rękę, a prawą zegniemy w łokciu i trzymamy z przodu, obracamy się w cztery strony świata zgodnie z ruchem wskazówek zegara (najpierw w przód, potem w prawą stronę sceny, w tył, w lewą stronę i znów do przodu). A więc kierunek ruchu wyznaczany jest przez kierunek, w który skierowany jest łokieć – można powiedzieć, że idziemy „za łokciem”.

Arabic hip twist
W tym ruchu nie stoimy przodem do widza, a lekko skręcamy się w lewo [widz ma widzieć naszą prawą stronę]. Ten ruch ma dwie części: najpierw stawia się prawą nogę z przodu i wykonuje arabic, a potem odstawia się prawą nogę w bok, wysuwa się biodra w prawo i wykonuje nimi duży łuk z przodu, od prawej do lewej strony [1/2 ósemki poziomej]. Po czym znów stawia się nogę z przodu i wykonuje arabic – i tak dalej. Ręce przy tej figurze ustawia się podobnie, jak przy ghawazee. Komendą jest falowanie nadgarstka prawej ręki. Podczas robienia arabic, oba nadgarstki lekko falują i przesuwają się do przodu i do tyłu, a podczas robienia łuku biodrem prawy nadgarstek przesuwa się w prawo i rysuje łuk od prawej do lewej strony (ruch analogiczny do ruchu prawego biodra).

Obrót w arabic hip twist
Przód-tył. Robimy tylko pierwszą część ruchu, czyli samo arabic z odpowiednimi rękami. Następnie odstawiamy prawą nogę do tyłu, kładziemy na niej ciężar i robimy obrót w tył. Lewa noga po skosie podąża za prawą. Ustawiamy ją znowu przed prawą nogą. Robimy pierwszą część arabic hip twist, czyli sam arabic i znowu odstawiamy prawą nogę do tyłu, przenosimy na nią ciężar i obracamy się przodem do widza.
Komendą (do wykonania i odwołania ruchu) może być zwrócenie twarzy w prawo, do grupy.

Spanish walk
Ten ruch wykonuje się na półpalcach. Stawia się prawą nogę lekko z przodu, przenosi na nią ciężar ciała, przenosi się ciężar ciała do tyłu (na moment odrywając prawą stopę od ziemi), przenosi się ciężar ciała znów do przodu (odrywając lewą stopę). Wtedy stawia się lewą stopę z przodu, potem się ją odrywa od ziemi i stawia z powrotem, odrywając prawa stopę. I tak dalej – należy stawiać jedną ze stóp z przodu i „przestępować z nogi na nogę”. Można w tym ruchu także iść do tyłu – wówczas robi się krok w tył, następnie przenosi się ciężar ciała na nogę z przodu, potem z powrotem na nogę z tyłu, po czym można wykonać krok w tył drugą nogą – i tak dalej.
Ręce w tej figurze są wyciągnięte na boki, ramiona są na wysokości barków, ręce są zgięte w łokciach pod kątem prostym tak, że dłonie i przedramiona skierowane są pionowo w górę [ręce w pozycji „poddaję się”]. Podczas ruchu do przodu wykonuje się kółeczka nadgarstkami, a podczas ruchu do tyłu dłonie są nieruchome, wnętrze dłoni skierowane do przodu.

Maya
Ósemka pionowa kręcona od góry. Ręce: dłonie przylegają do kolców biodrowych, kciuki schowane do środka, pod dłoń [prezentujemy pierścienie ;)], łokcie skierowane na zew.

Double maya
Ręce jak w zwykłej mayi. Biodra zanim zrobią łuczek którymkolwiek biodrem, robią akcent – małe i mocne opuszczenie biodra.

Taqsim
Ósemka pionowa kręcona od dołu. Ręce jak w mayi.

Double taqsim [właśnie na to wpadłam – przyp. Maja]
Ręce jak w zwykłej mayi. Biodra zanim zrobią do góry łuczek którymkolwiek biodrem, robią akcent.

One, two, three arabic
Stajemy na palcach i robimy arabic. Ręce, które mamy w górze, opuszczamy skrzyżowane przodem [ręce zgięte w łokciach, skrzyżowane w połowie odcinka od nadgarstka do łokcia, dłonie przodem do nas], przy biodrach odsuwamy je od siebie, wyciągamy w bok i podnosimy do góry [łokcie prowadzą ruch]. Kiedy dłonie są już w górze, wykonujemy biustem 3 akcenty w dół, jednocześnie schodzimy niżej na kolanach. Po wykonaniu akcentów ręce znowu krzyżujemy przed sobą i prowadzimy je w dół [w tym samym momencie prostujemy kolana]. Kiedy ręce doszły do bioder, możemy je znowu poprowadzić w górę i zrobić kolejne 3 akcenty biustem.
Jeśli chcemy przejść do innego ruchu, np. do basic choo choo, nową komendę inicjujemy podczas akcentów biustem.

Choo choo arc
Jest to obrót wykonywany w basic choo choo. Lewa ręka opuszcza się w dół, dłoń ciągniemy przy uchu (w tym czasie wykonujemy cztery uderzenia biodra jak w basic choo choo). Następnie obracamy się w lewo, wykonując kolejne cztery uderzenia biodra i przenosząc obie ręce w dół: lewa przesuwa się w dół wzdłuż ciała, a prawa na ukos, tak, że pod koniec obrotu obie znajdują się przy lewym biodrze. Potem przenosimy obie ręce górą do podstawowej pozycji w basic choo choo (podczas kolejnych czterech uderzeń biodra).

For in, for out
Combo wychodzące od basic choo choo. Komenda: na 4 prawą rękę ściągamy do barku [nadgarstek prowadzi ruch], po czym na 4 obracamy się jak w choo choo arc w lewo, potem ręce wracają do pozycji wyjściowej [lewa podniesiona, prawa zgięta przed mostkiem] i również obracamy się w 4 strony świata, ale w prawo! Zakończenie kombinacji: prawa ręka na 4 prostuje się w bok > wraca do normalnej pozycji jak w basic choo choo, do tego 4 razy wykonujemy biodrami basic choo choo;

Farida
14-02-2008, 17:16
Kochane dziewczyny!!!! Dziekujemy!!!!!!!! :* :* :*

Admin
14-02-2008, 19:51
Dziewczyny, gratulacje!!!
Kolejna wspaniała inicjatywa. Jeżeli macie pomysły jak mogę was wesprzeć "forumowo" w realizacji tych słowników to mówcie.
Mam już nawet pomysł jak was wyróżnić ;):) Ale to po zamknięciu konkursu.

Anisa Hasna
14-02-2008, 21:07
Dziewczyny! KOCHAM WAS!!!!!!!:thumbsup::biggrin::dziekuje:

Maja
14-02-2008, 22:59
Dziękujemy i nie ma za co. Uczcie się pilnie :)

Sowillo
15-02-2008, 08:51
Quesse - jestes niezmordowana :biggrin::biggrin::biggrin:

Ja bym się nigdy czegoś takiego nie podjeła - nie cierpię pisać definicji:(

Sparrow
15-02-2008, 08:58
Quesse - jestes niezmordowana :biggrin::biggrin::biggrin:

Ja bym się nigdy czegoś takiego nie podjeła - nie cierpię pisać definicji:(

Safiro, ale Ty doskonale tlumaczysz co konkretnie wykonuja tancerki :) co tez jest bardzo pomocne :D
wlasnie sie nosze z zamiarem poproszenia Ciebie o cos ale... :( musze sie zebrac w sobie bo prosba jest duuuuza :) mozna nawet powiedziec gigantycznie ogromna :D

Quesse
15-02-2008, 13:41
Nie ma za co:) po 30 marca planowana jest rozbudowa xD

Sparrow
15-02-2008, 19:37
:) po 30 marca :D:D:D jak to faaajnie 'zabrzmialo' :D:D:D

Quesse
16-02-2008, 11:32
No, na pewno po Raqs Tribal dojdzie nam parę figur :)

Sparrow
16-02-2008, 12:35
kilka? ja mysle ze pewno wiecej :D:D:D hihihi

jeju, juz sie nie moge doczekac, no i wiosna bedzie juz wtedy:):D i bedzie pieknie :D

Zafirah
16-02-2008, 13:01
pięknie pięknie - bede mogla kroki pocwiczyc zanim zaczne chodzic na tribal niedlugo :D

Sparrow
16-02-2008, 21:57
pięknie pięknie - bede mogla kroki pocwiczyc zanim zaczne chodzic na tribal niedlugo :D

tez jedziesz? super :D

Zafirah
17-02-2008, 11:50
jade? jesli masz na mysli raqs tribal w kraku to niestety nie :( ale chce sie zapisac w katowicach na tribal ;)

Sparrow
17-02-2008, 14:46
szkoda ze nie jedziesz na raqs tribal, ale fajnie Ci ze zaczniesz zajecia :) u Yolandy? ona w tych terenach uczy :)

Yasirah Mahibah
17-02-2008, 15:02
Świetnie :) Bo ja w tribalu to jestem zielona jak ogórek :(

Aida
17-02-2008, 18:32
Co to znaczy, że stopa udarza o ziemie? Nie mogę sobie tego wyobrazić(basic choo-choo)

Amadzon
17-02-2008, 20:39
Napewno się przyda przy poszerzaniu tribalowej wiedzy w ruchach :D

Maja
17-02-2008, 22:10
Co to znaczy, że stopa udarza o ziemie? Nie mogę sobie tego wyobrazić(basic choo-choo)
Prawą stopę trzymasz na podbiciu. Ruch biodrem jest jakby inicjowany przez ruch stopy: na ułamek sekundy niewysoko odrywasz ją od podłoża, a potem podbicie wbijasz w ziemię. Biodro podnosi się wtedy, kiedy stopa stoi na podbiciu. Biodro jest w normalnej pozycji, kiedy stopa jest lekko uniesiona.

Inaczej jeszcze mogę to opisać tak: kiedy chcesz się przemieścić, np. zrobić obrót w miejscu, to musisz odrywać prawą stopę, prawda? Żeby zrobić kółko. Zatem w tej sytuacji, w basic choo-choo, ta podnieszona stopa to jakby "ściema", że się chcesz przemieścić. Możesz to zrobić, ale nie musisz.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam w głowie...

Inayat
05-03-2008, 14:07
A ja mam nie-słowniczkowe pytanie, jednak związane z tribalem :) Otóż uwielbiam tribal. Tradycyjnego tb uczę się niecałe 5 miesięcy i idzie mi nie najgorzej. Zauważyłam, że moje ciało bardzo lubi się wyginać i falować :D podzielając moje uwielbienie do wężowych ruchów.
No, więc sedno sprawy do zorientowanych ;) - kiedy mogę zacząć się uczyć tribalu? Czy najpierw trzeba dobrze opanować tradycyjny tb? I może się któraś z Was orientuje gdzie w Warszawie można znaleźć instruktorkę?
Z góry pięknie dziękuję za odpowiedzi! :)

Quesse
05-03-2008, 18:20
Po 5 miesiącach nauki bd spokojnie możesz zapisać się na tribal. W Warszawie uczy Basia Ilczuk:) W NTFie i w Rivierze. Ale naucza głównie ATSu, dopiero na dalszym etapie wprowadza elementy tribal fusion (czyli tak lubiane przez Ciebie ruchy wężowe;)). Ale sądzę, że do nauki tribal fusion należy najpierw pouczyć się ATS, daje to dobre i solidne podstawy:) Jeśli nie jesteś pewna znaczenia tych pojęć, zajrzyj do słownika głównego:)
Oto linki do stron Riviery (http://www.taniec.net/intro.html)i NTFu (http://www.ntf.pl/studio).

Farida
05-03-2008, 18:28
A ja mam nie-słowniczkowe pytanie, jednak związane z tribalem :) Otóż uwielbiam tribal. Tradycyjnego tb uczę się niecałe 5 miesięcy i idzie mi nie najgorzej. Zauważyłam, że moje ciało bardzo lubi się wyginać i falować :D podzielając moje uwielbienie do wężowych ruchów.
No, więc sedno sprawy do zorientowanych ;) - kiedy mogę zacząć się uczyć tribalu? Czy najpierw trzeba dobrze opanować tradycyjny tb? I może się któraś z Was orientuje gdzie w Warszawie można znaleźć instruktorkę?
Z góry pięknie dziękuję za odpowiedzi! :)

Tylko uważaj bo to uzależnia ;) To raz.
A dwa, później ciezko , bynajmniej mi, jest sie opanować na zajeciach w klasycznym raks sharki i ciagle "dostaje ochrzan" ze przerabiam niektóre ruchy "na swoje" :D :D :D hahahah ;)

Quesse
05-03-2008, 18:46
Farida: oj, mam podobne odruchy - te rączki!

To była 10.000 wiadomość na naszym forum - gratulacje dla Quesse i wszystkich, którzy się do tego przyczynili :):D:):D

Farida
05-03-2008, 18:58
Farida: oj, mam podobne odruchy - te rączki!

Dokładnie :D

Inayat
05-03-2008, 22:57
No tak, nie jestem pewna pojęć - dzięki wielkie twórczyniom słowniczka :) I Wam za odpowiedź. Przynajmniej wiem od czego zacząć. Jeszcze nie zaczęłam, a już się uzależniłam :D:D:D Teraz tylko wybór szkoły i frrrrrrrru :p

Inayat
05-03-2008, 23:21
No i właśnie przejrzałam kursy. W Rivierze brakuje mi jakiegoś miesiąca nauki tb jeszcze, więc może jednak się tą chwilkę wstrzymam, żebym sobie wstydu nie narobiła :) Ale się doczekać nie mogę, kiedy zacznę :rolleyes: Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Semiramis
06-03-2008, 00:16
Inayat nie czekaj ! :) Jak masz już podstawy belly to na początki ats-u wystarczy. Przynajmniej takie moje zdanie. Z tego co wiem, to jeszcze grupa początkująca w Rivierze nie ruszyła, więc nic z najęć Cię nie ominęło. Basia bardzo dokładnie uczy i na pewno dasz radę :)

Quesse
06-03-2008, 12:25
Inayat - ten wymóg 6ciu miesięcy nauki jest dość umowny, spokojnie możesz iść na zajęcia już teraz. Chodzi o to, żeby mieć już pewne podstawy, trochę się "roztańczyć", a miesiąc mniej czy więcej nie robi aż takiej różnicy. Np. w NTFie nie ma takiego wymogu i część dziewczyn w grupie wcześniej nie tańczyła wcale - a teraz (po pół roku) jesteśmy już całkiem zgranym plemieniem na równym poziomie. Nie czekaj:)

Inayat
06-03-2008, 13:34
Kusicie mnie strrrrasznie :D Tylko w NTFie nie mogę się dopatrzeć kiedy rusza nowa grupa. Nie chcę przegapić pierwszych zajęć.

Quesse
06-03-2008, 14:55
Nie wiem, czy w NTFie ruszy jakaś nowa grupa teraz - zdaje mi się, że nowe grupy na ten semestr już ruszały (nie było żadnej z tribalu) a następne będą jesienią. Ale idź do Riviery! Nie obawiaj się, ten miesiąc różnicy to żadna różnica! Na pewno spokojnie dasz sobie radę, Basia zawsze dokładnie i powoli tłumaczy, na początku nie ma jakichś strasznie trudnych kroków;) <kusi>

Inayat
06-03-2008, 15:18
<skuszona?> :D:D:D
To chyba złapię dzidę i dołączę do plemienia :D

Alexis
06-03-2008, 17:04
Zamiast dzidy bardziej przyda Ci się chyba miecz :D

Maja
06-03-2008, 17:20
Tak, Basia jest bardzo cierpliwa i dokładna. Spróbuj, w Rivierze chyba zbiera się gr. początkująca.

Farida
06-03-2008, 18:19
Ech...gdyby bilety do Warszawy były tańsze to skusiłabym sie na dojeżdżanie w weekendy na takie tribalowe zajecia...Mowiłam już, że Wam zazdroszcze?;)

Inayat
10-03-2008, 18:16
Przekonana.
Gotowa na uzależnienie.
Wyruszam w czwartek do Riviery. Do Dominiki bodajże. Jakby co - będzie na Was :) :D:D:D:D

Maja
10-03-2008, 18:20
Chyba raczej do Basi [jeśli chodzi o tribal...].

Inayat
10-03-2008, 18:38
O kurcze, rzeczywiście! Nie wiem co mi się ubzdurało. Dziś z koleżanką rozmawiałam i ona coś o Dominice mówiła. Stąd ta pomyłka :)

Isar
10-03-2008, 18:54
...powiem tak: tribal zaczyna mnie kręcić...:p Nie wiem jak to dalej sie potoczy...na razie się przyglądam.:)

Quesse
10-03-2008, 21:36
Uprzedzam: uzależnia! :D

Inayat
10-03-2008, 21:43
A takie pytanie - w czym najlepiej tańczyć na zajęciach? (początkujących :D) Od ubrania po detale :)

Quesse
10-03-2008, 21:53
Wygodny, sportowy strój jest taki sam, jak do bellydance - cienkie baletki na stopy, bluzeczka, którą można podwinąć bo odsłaniała brzuch, jakieś wygodne spodnie. Jeśli się chce zaszaleć, to można zadbać o styl - jakaś pasująca do tribalu chusta czy pasek na biodra, biżuteria, mroczne tribalowe kolory... Kwestia gustu! Ja czasem wkładam rozłożystą spódnicę i biżuterię, a czasem spodnie od dresu, zależnie od chęci.
Choć na początku, kiedy trzeba nauczyć się pracy nóg, chyba lepiej spodnie.

Inayat
11-03-2008, 16:28
No to oficjalnie jestem na liście podopiecznych Basi :)

Isar
12-03-2008, 21:09
Uprzedzam: uzależnia! :D

...na razie uzależniłam się od muzyki:cool: Niestety, u mnie nie znalazłam miejsca, gdzie można by się uczyć. Więc będę bazować na was:D

Quesse
13-03-2008, 13:37
Silvee: Nie ma sprawy, przy następnym zlocie czarownic mogę pokazać parę ruchów:) A Iwonka przecież też może Was poduczyć;)

Inayat
13-03-2008, 14:09
Ojenyjeny, się stresuję przed tą pierwszą lekcją dziś :( Milion czarnych myśli, że jednak te 5 miesięcy to nie 6, że inne dziewczyny już coś umieją (ale grupa początkująca), że się uczyły z filmików i w ogóle mają lepsze predyspozycje :( Albo że na rozgrzewce będzie długie shimmy, a ja po kilku sekundach odpadnę :( Może za wcześnie, bo kocham oglądać tribal, uwielbiam falować ciałem, wyginać je i takie tam, ale jestem przecież zielona :(

*Sylwia*
13-03-2008, 15:51
He he, nie masz czego się bać. Basia zaczyna od prostych rzeczy ;) Na pewno sobie poradzisz. Daj znać jak wrócisz z zajęć. Czy ci się podobało? i w ogóle jak wrażenia...
Bardzo mnie cieszy jak czytam że kolejna osoba zaczyna tańczyć Tribal i fascynuje się tym tańcem.

Quesse
13-03-2008, 17:48
Na początku raczej niewiele jest falowania i wyginania. Poznacie podstawowe ruchy, np. basic choo choo, hiplock itp. A rozgrzewka będzie na początku raczej taka, jak na zajęciach z bellydance. Bez paniki, nie ma powodu;) Daj znać, jak było:)

Inayat
13-03-2008, 19:43
AAAAAaaaaa! ATS jest trudny! Nie mogłam się przestawić z bd. Szczególnie jeśli chodzi o przemieszczanie się w Egyptian choo choo, o ile ten ruch tak się nazywa :unsure: Na pewno Egyptian ze skręceniem biodra - oczywiście większość z nas myliła ten krok z bd, gdzie się nogę wysuwa do przodu na obciagnietym palcu :D Biedna Basia :D
W ogóle Basia CUDOWNA. Taka ciepła, cierpliwa, wyrozumiała. Opowiadała nam dokładnie historię.
Rozgrzewka mnie zaskoczyła, bo moja instruktorka bd (Asya) nam robi tylko namiastkę, a tu każdą kosteczkę poruszałyśmy :) Robiłyśmy w sumie 3 kroki, ale łączyłśmy się po 2 albo 3, żeby zmieniać liderki. Mam problem z rękami w Egyptian. Jakieś takie przeszczepy mi tam sterczą :( Ale teraz czas poćwiczyć i się skupić na zajęciach, żeby nie mylić stylu - wtorek bd, czwartek - tribal :D

Tylko mnie zaskoczyła Basia, bo powiedziała, że ona głównie ATS i tylko ciut fusion. Powiedzcie mi proszę, bo może ja w błędzie jestem... Fusion to są głównie te moje ulubione wężowe ruchy u falowane szaleństwa? Czy w ATSie też tego trochę dostanę? Bo się boję, że to nie to :(

Quesse
13-03-2008, 21:18
Jest basic choo choo i egyptian basic, nie ma "egyptian choo choo". Na pierwszej stronie wątku masz słowniczek robiony głównie na podstawie zajęć z Basią;)

Co do tematu zajęć, już Ci o tym pisałam:

Ale naucza głównie ATSu, dopiero na dalszym etapie wprowadza elementy tribal fusion (czyli tak lubiane przez Ciebie ruchy wężowe;)). Ale sądzę, że do nauki tribal fusion należy najpierw pouczyć się ATS, daje to dobre i solidne podstawy:)
Tak, jak już pisałam, ATS to taniec w grupie a fusion to ruchy wężowe. My (po pół roku) mamy podczas rozgrzewek sporo ćwiczeń do fusion. Ale to będą zajęcia głównie z ATS. Nie ma żadnych stałych zajęć z fusion w Warszawie (nie wiem, czy gdzieś w Polsce są).

Admin
13-03-2008, 22:16
maja_329 i Quesse bardzo dziękuję za stworzenie i prowadzenie tego słownika. Dostajecie za to od Admina punkty reputacji.
Gratuluję :biggrin:

Inayat
13-03-2008, 22:17
No to już wszystko wiem. Dziękuję :)
Więc teraz zrobię co w mojej mocy, żeby się nie splamić przed Basią. I może się kiedyś doczekam specjalistki od Fusion w Warszawie :D No i będę liczyła na warsztaty z The Indigo. Ale jeszcze dłuuuuga droga przede mną. Na razie wielka mobilizacja do ATSu. Fajnie, że mnie namówiłyście ;)

*Sylwia*
14-03-2008, 09:43
I może się kiedyś doczekam specjalistki od Fusion w Warszawie :D

Ćwicz, ćwicz.. Może właśnie ty nią zostaniesz. Uważam że wszystko jest w zasięgu naszej ręki tylko trzeba bardzo chcieć i ćwiczyć ;)

Maja
15-03-2008, 23:46
W nauce tribalu powinno się wpierw poznać ATS, bo z tego tribal się w ogóle wziął, z tego wyrósł. Mnóstwo ruchów w fuzji ma ATS-owe podstawy.
ATS jest świetną zabawą, kiedy grupa się zna. Lubię tańczyć ze swoimi koleżankami. Zatem polecam [zalecam ;)] uczyć się tańca grupowego.

Inayat
15-03-2008, 23:54
Ja strasznie zielona tam poszłam. Naoglądałam się najlepszych tribalek i myślałam, że od razu się dąży do tych wszystkich figur.
Dopiero dzięki Wam i historii tribalu opowiedzianego przez Basię zaczynam jarzyć o co tu chodzi :) Będę się bardzo starać. A jak się na koniec nie doczekam żadnej instruktorki stricte fusion, to się poedukuję filmami Rachel. Bardzo bardzo mi się spodobało to, że ATS jest grupowy i wszystkie tancerki są tu sobie równe. To uczy pokory. Współpracy. Super jest :)

Marzenie
19-03-2008, 15:30
Na zajęcia tribal poszłam głównie zafascynowana tribal fusion, ale teraz muszę przyznać, że ATS ma też bardzo duży urok. Wspólny taniec z innymi dziewczynami, w grupie, która musi być zgrana, żeby coś wyszło jest naprawdę fajnym przeżyciem. :)

Inayat
21-03-2008, 01:42
Mmmmm.... Drugie zajęcia dziś były i jestem jak w transie. Basia nas nauczyła przywitania i to mnie powaliło na kolana!
Quesse, pytanie :D Wreszcie się pojawił element chyba z fusion i mnie to aż zaskoczyło, bo myślałam, że tu same ręce pracują... Nie wiem jak się nazywa ta figura, Basia kazała kojarzyć z Matrixem :D (scena z uchylaniem się od kuli :D). To jest taki lekko wężowy ruch rąk, ze ściągnięciem łopatki i odchyleniem pleców do tyłu, ale tylko w odcinku lędźwiowym.
I tu chciałam Cię prosić o opis kolejnych ruchów, bo gdzieś mam brak i mi to kwadratowo wychodzi :/ Będę bardzo wdzięczna :)

Marzenie
21-03-2008, 12:48
Chodzi zapewne o taxim. Ilustracja video jest tutaj:
Gypsy Caravan: Tribal Technique Vol 1

http://youtube.com/watch?v=W07JT89o08M&feature=related

Inayat
21-03-2008, 13:36
Kurcze, to raczej nie to :confused:
Basia niestety nie nazwała tej figury, ale mówiła, że robi się ją zazwyczaj na samym początku, tuż po rozłożeniu na boki rąk po powitaniu - bo właśnie tak miały być ręce. Po ściągnięciu łopatki wychodził ruch łokcia. Tylko nie wiem poprzez co - nie pamiętam, czy trzeba było opuścić ramię. Strasznie kwadratowo mi to wychodzi i nie wiem gdzie robię błąd :(:(

Maja
21-03-2008, 13:42
Nie, Marzenko, chyba wiem, o co chodzi.
Inayat: wyciągasz ręce w bok, przechylasz się wpierw w prawo, potem w lewo. Kiedy jesteś wychylona w lewo, chcesz znowu wrócić na prawą stronę. Wracasz jednak lekko wychylając się w tył i robiąc takie jakby półkole. Głowa pozostaje w tym samym miejscu i nie przechyla się. Temu półkolu może towarzyć delikatne snake arms.
Czy to to? To wychylenie w tył kojarzy się z matrixem.

Inayat
21-03-2008, 14:24
Inayat: wyciągasz ręce w bok, przechylasz się wpierw w prawo, potem w lewo. Kiedy jesteś wychylona w lewo, chcesz znowu wrócić na prawą stronę. Wracasz jednak lekko wychylając się w tył i robiąc takie jakby półkole. Głowa pozostaje w tym samym miejscu i nie przechyla się. Temu półkolu może towarzyć delikatne snake arms.
Czy to to? To wychylenie w tył kojarzy się z matrixem.

TAKKKK! To to :) Tylko Basi zależy właśnie na tym ruchu ramion i rąk całych :)

Quesse
21-03-2008, 16:09
maja_329: A może wiesz, czy to się jakoś nazywa? Bo ja nie bardzo. Wiem tylko, że jest;)
A może zrobisz taką ładną definicję, jeśli mamy jakąś nazwę? Dorzuci się do słowniczka:)
Inayat: A nie mówiłyśmy? Wiedziałam, że Ci się spodoba:)

Maja
21-03-2008, 17:22
Ta kombinacja nie ma nazwy :D

Inayat
23-03-2008, 12:59
Ooo. Bez nazwy. No trudno, grunt, że wiadomo o co chodzi :D
Powiecie mi, proszę, jak to po kolei robic? Ja wiem tyle:
- ręce wyciągnięte w bok, wyprostowane, na wysokosci barków
- przechylamy się lekko w prawo, potem w lewo
- kiedy jesteśmy 'po lewej' ściągamy łopatkę
-odchylamy się delikatnie do tyłu na wysokosci odcinka lędźwiowego, żeby zrobić półkole
- i teraz co? na moje oko to opuszczamy lewe ramię gdy się zaczynamy odchylać
- robimy półkole
- ściągamy opuszczoną prawą łopatkę
- wracając do pozycji wyściowej podnosimy prawe ramię i wtedy mamy prawy snake arm :confused::confused::confused:

Na pewno napisałąm masę błędów, ale chyba mniej więcej tak to robię i nie wiem, czy to jest dobrze. Bo snake arms wychodzą od ściągnięcia łopatki i ruchu barku góra-dół? :blink:

Quesse
23-03-2008, 13:26
Mi się wydaje, że dobrze to opisałaś i właśnie tak trzeba to robić. :)

Inayat
23-03-2008, 19:43
Juhuuuuuuuuuuuuuuuuu! :):):):D

Inayat
05-04-2008, 17:28
Tragediaaaaa :(
Bardzo możliwe, że rozwiążą moją grupę tribalową ;( Na ten miesiąc zapisały się 4 osoby, w tym ja :/ Płakać mi się chce jak sobie o tym pomyślę :(:(:(

Quesse
06-04-2008, 14:24
Może wrzuć do działu "Wieści z orientalnych scen" zachęcające i entuzjastyczne ogłoszenie o grupie tribalowej, która dopiero ruszyła i zbiera chętnych? A, może jeszcze na grono. Trzeba zachęcić ludzi:)

Farida
06-04-2008, 23:28
Tragediaaaaa :(
Bardzo możliwe, że rozwiążą moją grupę tribalową ;( Na ten miesiąc zapisały się 4 osoby, w tym ja :/ Płakać mi się chce jak sobie o tym pomyślę :(:(:(

A w jakie dni macie? <tak z ciekawosci bo powoli kwitnie w mojej glowie pomysl dojazdow raz w tygodniu do wawy na tribal :)> Z checia bym sie zapisala gdybym miala gdzie nocowac ;D

Inayat
07-04-2008, 17:48
W czwartek o 17:20 przy Metrze Stokłosy na Ursynowie.

Quesse: chciałam Cie zapytać jak się nazywa taka fajna kombinacja (pamięć do nazw mam krótką :unsure:): 4 hip-locki przodem, 4 bokiem, 4 basic choo-choo, dołączenie ręki wyciągniętej w górę w basic choo-choo do tej w bok, obrót z opuszczeniem złączonych rąk, podniesienie rąk do komendy basic choo-choo i powrót do pozycji przodem w basic choo-choo. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli :D

Semiramis
08-04-2008, 01:36
Quesse: chciałam Cie zapytać jak się nazywa taka fajna kombinacja (pamięć do nazw mam krótką :unsure:): 4 hip-locki przodem, 4 bokiem, 4 basic choo-choo, dołączenie ręki wyciągniętej w górę w basic choo-choo do tej w bok, obrót z opuszczeniem złączonych rąk, podniesienie rąk do komendy basic choo-choo i powrót do pozycji przodem w basic choo-choo. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli :D

To może ja podpowiem - to wariacja na temat choo choo arc. Po prostu inny sposób wykonywania obrotu w basic choo choo :)

Inayat
08-04-2008, 10:14
Właśnie! Ta moja krótka pamięć :D Dziękuję Ci bardzo!!!!!!!!!! Już wiem do kogo się zgłaszać z pytaniami, żeby nie męczyć tylko biednej Quesse :D

Quesse
08-04-2008, 16:53
Potwierdzam, to inny sposób wykonania choo choo arc, nie ma osobnej nazwy (tak mówiła Basia).
Niedługo opiszę te dwie kombinacje i nowy ruch od Bri i dorzucę - jakby ktoś po warsztatach Raqs Tribal miał zanik pamięci:)

Farida
08-04-2008, 20:33
Niedługo opiszę te dwie kombinacje i nowy ruch od Bri i dorzucę - jakby ktoś po warsztatach Raqs Tribal miał zanik pamięci:)

Ja mam wszystko zanotowane ;) Zaniku pamięci, dzięki temu, nie mam :D

Lilith
29-05-2008, 11:51
Ooo. Bez nazwy. No trudno, grunt, że wiadomo o co chodzi :D
Powiecie mi, proszę, jak to po kolei robic? Ja wiem tyle:
- ręce wyciągnięte w bok, wyprostowane, na wysokosci barków
- przechylamy się lekko w prawo, potem w lewo
- kiedy jesteśmy 'po lewej' ściągamy łopatkę
-odchylamy się delikatnie do tyłu na wysokosci odcinka lędźwiowego, żeby zrobić półkole
- i teraz co? na moje oko to opuszczamy lewe ramię gdy się zaczynamy odchylać
- robimy półkole
- ściągamy opuszczoną prawą łopatkę
- wracając do pozycji wyściowej podnosimy prawe ramię i wtedy mamy prawy snake arm :confused::confused::confused:

Na pewno napisałąm masę błędów, ale chyba mniej więcej tak to robię i nie wiem, czy to jest dobrze. Bo snake arms wychodzą od ściągnięcia łopatki i ruchu barku góra-dół? :blink:

Hm... to się nazywa torso rotation i najczęściej robi się w kombinacji z camel walk. Po przeanalizowaniu opisu tak mi wychodzi;]

Inayat
28-06-2008, 21:28
Niestety moja grupa przestała istnieć od czerwca jednak i został niedosyt :/ Mam pytanie co do dwóch figur ze słowniczka, których nie zdążyłyśmy ogarnąć pod opieką Basi.
Pierwsze - SPANISH WALK - czy mogłybyście ten krok zobrazować jakimś fragmentem filmiku? Za żadne skarby nie jestem w stanie sobie wyobrazić o co tu chodzi :D:D:D:D

Drugie - ARABIC. Chodzi mi tu wyłącznie o ustawienia rąk i komendę. Czy ręce są ustawione jak w Egyptian Basic, tylko nieruchomo?? I komenda: komenda 1 - wyciagnietych, czyli pewnie wyprostowanych, ale w bok? Znaczy skąd? I dokąd? :D Do góry? Nie rozumieć :D
Komenda 2: skrzyżowanie nadgarstków wierzchami dłoni do publiczności?

Przepraszam, ale nie mogę sobie tego wyobrazić :D Chyba, ze komenda 2 w Arabic wygląda trochę tak, jak przejście z Basic choo-choo do Egyptian basic, tylko w odwrotną stronę? (Bo z basic choo-choo opuszczamy ręce i potem krzyżując je na wysokości mostka 'otwieramy' na górze do właściwego ustawienia w Egyptian, a w komendzie 2 jest odwrotnie - najpierw krzyżujemy, potem od bioder podnosimy, jak byśmy chciały zebrać energię? :D). Nie umiem tłumaczyć ruchów chyba :blink:

Quesse
29-06-2008, 00:31
O rany xD Spróbuję.

(pamiętajcie, że omawiamy tu konkretnie komendy od Basi, w różnych grupach ATSowych może to różnie wyglądać, to nie jest jakaś uniwersalna reguła)

Ustawienie rąk w arabic jest takie, jak w egiptian basic, ale nieruchome.

A komenda wygląda tak, że ręce opuszcza się w dół, prostuje i bokiem prowadzi do góry - rysują takie duże koło wokół ciała. O rany, przepraszam, chyba nie umiem lepiej tego wyjaśnić;) Chodzi o podnoszenie rak z dołu do góry - a prowadzone są szeroko bokiem. Chyba można, jak napisałaś, uznać to za odwrotność komendy do egiptian. Krzyżujemy ręce przed ciałem, opuszczamy je w dół i prowadzimy bokiem do góry.
Bredzę, przepraszam, późno jest, może znajdę filmik jakiś niedługo, który Ci to lepiej wyjaśni;)

Erykah
29-12-2008, 22:54
ja mam problem techniczny dot. słownika;) i nie chodzi tu o tylko o ułożenie rąk czy sygnał który się może różnić tylko:

po 1.
turkish step. - ruch biorem tutaj jest opisany jako podniesienie do góry a na koleżanki z ATS u Layali powiedziały mi że ruch biodra sprowadza się do ruchu w poziomie jakby półtwist (Wiem bo robiłam to źle:D)
po 2.
w basic choo choo jest napisane:
co prawe biodro unosi się w górę i jednocześnie do przodu
właśnie wg tego co mnie uczą to ma iść tylko akcent do góry;)

a co do rąk. To np. maya mi powiedziano, że to wąż plus 8 pionowa w dół. znam inne ułożenie rąk w single choo choo.. ale to akurat szczegół.

proszę wyjaśnijcie mi to bo np. turkish jest tak podstawowy, ze powinien być ujednolicony a ja wariuje już tu;) heh

no i warto by nasz słownik ubogacić bo są inne fascynujące figury których niestety tu nie ma a na bank je znacie:) ( bo nawet ja znam a jestem tribalowy pisklak:)
pozdrawiam i pomocy!:)

Farida
30-12-2008, 08:25
ja mam problem techniczny dot. słownika;) i nie chodzi tu o tylko o ułożenie rąk czy sygnał który się może różnić tylko:

po 1.
turkish step. - ruch biorem tutaj jest opisany jako podniesienie do góry a na koleżanki z ATS u Layali powiedziały mi że ruch biodra sprowadza się do ruchu w poziomie jakby półtwist (Wiem bo robiłam to źle:D)

Erykah, a Tobie przypadkiem nie chodzi o basic egyptian ??;) <upewnia się, zanim odpowie>

Quesse
30-12-2008, 13:07
Erykah: pamiętaj, że tworzyłam ten słownik na podstawie zajęć z Basią, a u Basi sporo rzeczy robimy inaczej, niż Yolanda i jej zespół. Nie tylko ustawienia rąk, także figury. Widać to było na obozie - dziewczyny od Basi arabic hiptwist robiły z półósemką, a od Joli z twistem biodra. Takich różnic na pewno jest więcej i pewnie to one powodują te niezgodności.

I chyba chodziło Ci o basic egyptian a nie o turkish step...?

I pamiętaj, że jeśli znasz jakąś figurę, której tu nie ma i zrobisz jej opis, to można to dodać do słownika - przypominam, że nie mam wyłączności na radosną twrczość słownikową i byłoby super, gdyby inne użytkowniczki też dodawały hasełka:) Zachęcam do współpracy:)

Z mojej strony w planach hasła:
arabic orbit
sunanda
reshamka
water pot
barrel turn

Jak zawsze, w wersji takiej, jaką robimy u Basi. Byłoby świetnie, gdyby ktoś uczący się u Joli i jej dziewczyn zaproponował uzupełnienie już istniejących haseł o "Waszą wersję" ruchu lub choćby opisał trzymanie rąk, jakie stosujecie.

A co do hasła "maya", to przy słowniczku bellydancowym już wypłynęła ta kwestia - za granicą jedni określają tym pojęciem ósemkę pionową z falą ramion, inni po prostu ósemkę pionową. Ja na warsztatach u tribalek najczęściej spotykałam wersję drugą i ta też jest w słowniczku.

Farida
30-12-2008, 18:07
Prócz Basi i Yolandy, ATSu uczy również Ania Redlin :-) jak znajdę chwilkę czasu kiedyś...postaram się dodać coś do słownika, ale w wersji "naszej" od Ani :-) Może łodzianki się dołączą?:-) Widziałam, że zagląda tutaj Karolina :-)

Inayat
30-12-2008, 18:09
Na moje oko też mi się wydaje, ze Erykah opisała Egyptian basic :)

BlackPearl
30-12-2008, 19:24
Prócz Basi i Yolandy, ATSu uczy również Ania Redlin :-) jak znajdę chwilkę czasu kiedyś...postaram się dodać coś do słownika, ale w wersji "naszej" od Ani :-) Może łodzianki się dołączą?:-) Widziałam, że zagląda tutaj Karolina :-)

Byłam na warsztatach z Anią i mogę tylko jeszcze bardziej żałować,że nie jest nam dane w Lublinie uczyć sie tribala systematycznie:(

Zostaje nam "nauka" bardzo samodzielna ....w związku z czym-wielkie dzięki autorce słownika!

Erykah
03-01-2009, 22:16
oczywiście, że opisalam egipski:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ale wtopa:) heheh:)
że rożnice są to jasne i wiadome a poprostu się chciałam upewnić co do tego ekcentu w egipskim bo kurde balans "źle" sie nauczyłam i nie mogłam od tego odejść.
jasne w wolnych chwilach można dodać "coś" w innej wersji - ale akurat ja uczę się tribalu dopiero nieco podnad miesiąc i myślałam, że ktoś bardziej kompetentny mógłby się za to zabrać:) ale chętnie pomogę jak coś:)

Quesse
03-01-2009, 22:32
Jak ja ten słowniczek tworzyłam wspólnie z Mają, to miałam za sobą jeden semestr nauki tribalu (Maja na szczęście zdecydowanie więcej). I dało radę:) Trzeba po prostu dokładnie opisać ruch. Może skoro uczysz się ich teraz i poznajesz je na bieżąco to tym bardziej będziesz pamiętać jakieś detale techniczne na ich temat, jakie przekazuje Wam Layali? W każdym razie serdecznie zachęcam do dorzucenia czegoś od siebie do słowniczka - na pewno wszyscy na tym skorzystamy. Jeśli coś stworzysz, to mi wyślij, a ja edytuję pierwszą wiadomość i uzupełnię słowniczek.

Herbi
11-03-2009, 00:00
A żeby jeszcze bardziej zamieszać, to powiem, że oglądałam sobie ostatnio instruktaż ATSowy w wykonaniu Caroleny Nericcio, czyli bardziej "po bożemu" już chyba nie można;) i ona opisywała ruch biodra w egiptian basic jako "przenieś 90% ciężkości ciała na lewą stopę ustawioną płasko na podłodze, prawa stopa zwraca się do przodu i odpycha się od podłogi z lekkim skrętem, posyłając biodro do góry a następnie w dół" - czyli zarowno twistujemy, jak i lekko unosimy biodro do góry, aczkolwiek, jeśli dokładnie obserwować taniec FCBD to one mocniej twistują niż unoszą. Carolena mówi o tym jako o "bouncing-swaying effect" "czyli "efekt podskakująco-kołyszący":D Jeśli chcecie to mogę spisać komentarze Caroleny dotyczące podstawowych figur, ale to potrwa...

Katarzyna
21-03-2009, 21:08
z przyjemnoscia poczytam;)

i mam pytanie:
czy znacie moze jakies cwiczenia lub sposób na to aby wygiąc sie tak do tyłu aby plecy były równolegle do podłogi (bez złamanego kregosłupa przy pierwszym podejsciu:P). nie wiem jak sie ten ruch fachowo nazywa i nie wiem czy wiecie o co mi chodzi, ale to wygiecie jest bardzo popularne w tribal fusion.

Anisa Hasna
21-03-2009, 21:36
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=533

Katarzyna
21-03-2009, 21:47
http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=533

dziekuje bardzo:D

Eriell
05-07-2009, 14:49
Sunanda- krok zaczynamy rozkladając oba ramiona w bok( lewa reka prosta w lewo , prawa prosta w prawo) w tej pozycji nie stoimy a natychmiast przenosimy prawą rękę-ramie wyprostowane zataczając nad sobą łuk 180 stopni, w ten sposob prawa wyprostowana reka spotyka się z lewą wyprostowaną ręką ;) taka..paszcza krokodyla, w czasie kiedy prawa reka wędruje do lewej , zwracamy się rownież calym ciałem i twarzą (ważne )w lewo, stópki w miejscu przebierają nam "trójeczki" -drobne kroczki w miejscu z shimmy i na "trzy" ręka prawa wznosi się na nowo zostając w pione prosto (pod kątem 90 stopni) do lewej wyprostowanej reki i na kolejny trzeci kroczek w miejscu , prawa ręka wraca jak na początku do lewej ( moja paszcza krokodyla)
i teraz....prawa znowy leci do pionu , nastepuje lekkie jej zatrzymanie w tej pozycji , doslownie moment w ktorym lewa ręka , ktora dotad byla bazowa dołacza do prawej, a prawa schodzi w bok do pozycji w ktorej dotad byla ciagle lewa ręka i zaczyna się od początku ten sam cykl tyle ,że na prawe ramie, pamietamy ,że stopy ciągle drepnają trojeczki, po trzy na kazdy ruch ramion ,pięknie jesli dolaczymy shimmy i druga istotna rzecz zwracając cialo w lewo lub w prawo , tak samo zwraca się nasza twarz...uch... mam nadzieję ,że dość zrozumiale , to złożony ruch ;)

Herbi
05-07-2009, 17:35
Wszystko fajnie - tylko, że w górze nie ma żadnego zatrzymania ani dołączenia ręki przy przechodzeniu z lewej na prawą stronę:) Ręce poruszają się płynnie - polecam DVD FCBD "Creative steps and combinations" względnie przyjrzenie się grupom tańczącym w formacie FCBD - na przykład Deviyani (Sunanda następuje ok. 1:00 min)
Devyani performs at TribalQuest

http://www.youtube.com/watch?v=95-rgeiD3yM

Eriell
15-07-2009, 16:47
Wszystko fajnie - tylko, że w górze nie ma żadnego zatrzymania ani dołączenia ręki przy przechodzeniu z lewej na prawą stronę:) Ręce poruszają się płynnie - polecam DVD FCBD "Creative steps and combinations" względnie przyjrzenie się grupom tańczącym w formacie FCBD - na przykład Deviyani (Sunanda następuje ok. 1:00 min)
Devyani performs at TribalQuest

http://www.youtube.com/watch?v=95-rgeiD3yM
Owszem Herbi , opisałam ten ruch w ten sposób żeby lepiej zobrazować przejścia i łączenia :)
Opis w połączeniu z obejrzanym filmikiem jest klarowny.Polecam również DVD ,o którym pisze Herbi:)

Alia
16-07-2009, 18:39
Herbi, w sposób opisany przez Erielkę (:)) uczyla nas Sunandy Yola.