PDA

Pokaż pełną wersję : Punkty "reputacji" na forum!

Admin
28-02-2008, 21:26
Co to daje?
Jest to bardzo dobrze działający i lubiany przez użytkowników system na wielu społecznościowych portalach. Zakłada on nagradzanie aktywnych użytkowników, osób, które są pomocne, zadają sobie trud pomagając innym i odpowiadając na ich pytania. Osoby takie są lubiane, szanowane i nagradzane przez innych użytkowników i admina.

Co to jest?
Jest to prosty system punktów przyznawanych użytkownikowi, który zrobił dla nas coś ważnego lub cennego.
Na przykład wyczerpująco odpowiedział na nasze pytanie. Zadał sobie dużo trudu aby napisać ciekawy artykuł.
Punkty są przyznawane przez innych użytkowników forum.

Gdzie to jest?
Każdy użytkownik na wysokości avatara po prawej stronie, pod ilością wiadomości ma napis "Reputacja: 10" a pod spodem zieloną kropkę. "http://www.belly-dance.pl/forum/images/reputation/reputation_pos.gif". Ilość punktów i zielonych kropek określa poziom reputacji. Co 100 punktów pojawia się dodatkowa zielona kropka. Po najechaniu na zieloną kropkę wyświetla się opis słowny poziomu reputacji który ma każdy użytkownik.
Każdy może zobaczyć swoje komentarze do otrzymanej reputacji w panelu użytkownika na pierwszej stronie.

Jak przyznawać punkty?
Wystarczy w wiadomości, za którą chcemy przyznać punkty reputacji wcisnąć ikonę wagi "http://www.belly-dance.pl/forum/images/buttons/reputation.gif" i wypełnić komentarz za co i dlaczego przyznajemy punkty.
UWAGA!: Reputacja przyznana bez komentarza będzie kasowana!

Ile można przyznać punktów?
Nowy użytkownik może przyznać maksymalnie 1 pkt. (tzw siła reputacji = 1 pkt)
Siła reputacji zwiększa się:
* Co 360 dni otrzymuje 1 pkt siły reputacji
* Co 1000 napisanych wiadomości otrzymuje 1 pkt siły reputacji
* Co 100 pkt reputacji otrzymuje 1 pkt siły reputacji

Kto może przyznawać punkty reputacji?
Każdy użytkownik może przyznawać punkty reputacji jeżeli spełnia warunki:
* Użytkownik musi mieć 20 wiadomości aby mógł przyznać punkty reputacji
* Użytkownik musi mieć minimum 10 pkt reputacji aby mógł przyznawać punkty innym
* Użytkownik może przyznać maksymalnie 10 pkt w ciągu 24 godzin
* Użytkownik może przyznać punkty reputacji powtórnie tej samej osobie dopiero po przyznaniu punktów minimum pięciu innym osobom.

Początkowy poziom reputacji:
Każdy zarejestrowany użytkownik otrzymuje 10 punktów na starcie po zarejestrowaniu.
W zależności od jego zachowania na forum jego poziom reputacji może wzrastać, stać w miejscu lub spadać.
Ujemne punkty reputacji może przyznawać tylko administrator za łamanie regulaminu i zwyczajów forum.

Inne:
Co 100 pkt dostajesz nową zieloną kropkę
Administrator może przyznawać punkty ujemne za nieprzestrzeganie zasad obowiązujących na forum.
Przyznając punkty reputacji należy napisać za co zostały przyznane. Przyznane punkty bez podania za co zostały dane będą kasowane!

Można zdobyć punkty reputacji również za szczególne osiągnięcia na forum. Na przykład za pisanie haseł do słownika, wygraną w konkursach lub inne pomysły. Takie punkty przyznaje admin.

edit: 03.01.2010

Dzięki Vasancie, która stworzyła opisy do poszczególnych stopni reputacji, wyświetlają się one teraz po najechaniu na zielony kwadracik użytkownika. Aby nie psuć Wam zabawy i pozwolić na zdobywanie i odkrywanie kolejnych poziomów zachowam w tajemnicy jak one brzmią ;):)

Jako przykład na zdjęciu poniżej pokazującym gdzie należy szukać opisów, zdradzę tylko dwa pierwsze poziomy reputacji:

http://www.belly-dance.pl/images/Forum/opisy-PR.png

Quesse
28-02-2008, 22:02
JESTEM ZA!

A nad nazwą jeszcze pomyślę:)

Firyal
28-02-2008, 22:45
Jestem za:)

Moze ORIENTacja, będzie na modłę naszych rang na forum?:)

Quesse
29-02-2008, 14:05
Brzmi bardzo fajnie, ale może się trochę mylić, obok napisu np. "zORIENTowana". Chyba odrobinkę zbyt podobne. I kojarzy mi się z orientacja seksualną;)

Farida
29-02-2008, 14:19
Ja tez myslalam o bellyORIENTacji :)

Admin
09-03-2008, 23:24
Przeniosłem do tego działu, ponieważ tutaj będzie można zadawać wszystkie pytania na temat reputacji.

Sileas
10-03-2008, 11:55
Um.. coś dziwnego się z tym dzieje - dodałam Amani punkt reputacji za wiadomość - i z 14 pkt przeskoczyło na 101 pkt. Jakiś bug musiał wystąpić, może samo wyrówna jeszcze poziom ale w razie czego zgłaszam. W przypadku innych osób zwiększało się prawidłowo o jeden.

Admin
10-03-2008, 12:53
Um.. coś dziwnego się z tym dzieje - dodałam Amani punkt reputacji za wiadomość - i z 14 pkt przeskoczyło na 101 pkt. Jakiś bug musiał wystąpić, może samo wyrówna jeszcze poziom ale w razie czego zgłaszam. W przypadku innych osób zwiększało się prawidłowo o jeden.
To nie bug tylko akurat trafiłaś na moje testy :) Sprawdzałem jak się zmienia siła reputacji po przekroczeniu 100 pkt. Szkoda, że nie poczekałaś trochę dłużej. Zobaczyła byś jak wygląda -100 pkt reputacji :D

Djemboy
10-03-2008, 13:56
I jeszcze gdzie jest to miejsce żeby sprawdzić komentarze za pkt reputacji? bo w Panelu użytkownika nie mogę znaleźć...

Sileas
10-03-2008, 15:05
To nie bug tylko akurat trafiłaś na moje testy :) Sprawdzałem jak się zmienia siła reputacji po przekroczeniu 100 pkt. Szkoda, że nie poczekałaś trochę dłużej. Zobaczyła byś jak wygląda -100 pkt reputacji :D

Ach! No to wielka szkoda, ale się przeraziłam i tak - myślałam, że coś spsułam ;)

Admin
10-03-2008, 18:11
I jeszcze gdzie jest to miejsce żeby sprawdzić komentarze za pkt reputacji? bo w Panelu użytkownika nie mogę znaleźć...
Jest na pierwszej stronie w panelu...
Tylko Ty tam jeszcze nic nie widzisz bo dostałeś swoje punkty z automatu za hasła w słowniku. ;):) Automat nie wstawił komentarza.

Quesse
10-03-2008, 21:25
Świetnie - to fantastyczny wynalazek:)

* Użytkownik może przyznać punkty reputacji powtórnie tej samej osobie dopiero po przyznaniu punktów minimum pięciu innym osobom.

Oj, to poważne ograniczenie - bo są osoby, które wyprodukowały dziesiątki postów ze świetnymi poradami itp., aż chciałoby się wlepić im parę punktów reputacji na raz:D

Admin
10-03-2008, 21:49
Oj, to poważne ograniczenie - bo są osoby, które wyprodukowały dziesiątki postów ze świetnymi poradami itp., aż chciałoby się wlepić im parę punktów reputacji na raz:D
Jest to zabezpieczenie przed nadużyciami. Uniemożliwia to punktowanie jednej osoby w kółko. Na innych forach jest to ustawione standardowo na 10.

Admin
13-03-2008, 13:17
System zaczął bardzo dobrze działać :)
Przydzielono już ponad 40 punktów reputacji!

Safira
13-03-2008, 14:01
Jak można zobaczyć komentarze dodane do reputacji?

Admin
13-03-2008, 17:44
Jak można zobaczyć komentarze dodane do reputacji?

Gdzie to jest?
Każdy użytkownik na wysokości avatara po prawej stronie, pod ilością wiadomości ma napis "Reputacja: 10" a pod spodem zieloną kropkę. "http://www.belly-dance.pl/forum/images/reputation/reputation_pos.gif". Ilość punktów i zielonych kropek określa poziom reputacji. Co 100 punktów pojawia się dodatkowa zielona kropka. Po najechaniu na zieloną kropkę wyświetla się opis słowny poziomu reputacji który ma każdy użytkownik.
Każdy może zobaczyć swoje komentarze do otrzymanej reputacji w panelu użytkownika na pierwszej stronie.
Tylko że Twój przypadek jest taki sam jak Djemboya, punkty dostałaś przydzielone przez system, który nie pozostawia komentarzy.
Jeżeli jakiś użytkownik przydzieli Ci punkty i poprze to komentarzem to wtedy go znajdziesz na pierwszej stronie w panelu użytkownika

Safira
14-03-2008, 08:32
Dziękuję, już znalazłam.:)

Anielskaharmonia
14-03-2008, 10:58
No nareszcie coś się odblokowało przy Quesse. Już miałam interweniować, że się coś tam w trybikach reputacji zacięło ;)

Vea
26-03-2008, 20:36
A czy można zobaczyć, za co ktoś dostał punkt ?

Admin
26-03-2008, 20:47
A czy można zobaczyć, za co ktoś dostał punkt ?

Na razie nie, ale pracuję nad tym. Mój pomysł jest taki aby w profilu użytkownika było widać kilka ostatnich punktów jakie dostała dana osoba razem z komentarzami i osobami które przyznały punkty.

Niestety każda taka zmiana to ingerencja w kod programu. Wymaga to czasu i umiejętności. Niestety nieraz brakuje mi jednego i drugiego. ;):):D

Vea
26-03-2008, 21:03
Tak myślałam, że wspaniały Admin już o tym pomyślał i to tylko kwestia czasu :D
Ale tak zapytałam dla upewnienia się :D

Vasanta
13-05-2008, 00:06
Ja mam pytanie związane z reputacją...
Zauważyłam dzisiaj, że w pierwszej kolumnie w tabelce "Ostatnio otrzymana reputacja" są takie małe prostokąciki. Co oznaczają i do czego się odnoszą?

Próbowałam sama kombinować i niestety nie zdołałam nic wymyślić. Żadnej logiki w tym nie widzę. Ten sam temat jest u mnie trzykrotnie oznaczony na zielono i raz na granatowo. Granatowy prostokącik jest przy Eskarino, ale w jej profilu pojawia się zielony, zresztą ona się niczym nie naraziła. Que pasa?

Eskarino
13-05-2008, 19:05
Nie wiem o co chodzi z prostakacikami (Szczegolnie przy mnie :|) ja jak patrze na profile (swoj rowniez) to przy wszystkich mam zielone prostokaciki. Natomiast koleczka sa zielone badz niebieskie w zaleznosci czy ktos jest dostepny czy nie...

Admin
13-05-2008, 20:43
Zielone lub szare kółeczko przy avatarze pokazuje czy jest ktoś online czy offline.

Zielone kwadraciki w graficzny sposób pokazują poziom reputacji, jest to zresztą opisane w pierwszej wiadomości w tym wątku.;) :) Przeczytaj ją.

Vasanta
14-05-2008, 10:13
Adminie, nie kółeczko, nie przy avatarze i nie zielony kwadracik, tylko szary, i nie w profilu, tylko w tabelce. Sądziłam, że wyraziłam się jasno:

w pierwszej kolumnie w tabelce "Ostatnio otrzymana reputacja" są takie małe prostokąciki

http://img206.imageshack.us/img206/5826/reputacjavc0.jpg

Panel użytkownika => Ostatnio otrzymana reputacja i tam takie coś mam.

Eskarino
14-05-2008, 10:23
Szczerze mowiac to ja nie widze w ogole takiej opcji jak "ostatnio otrzymana reputacja" w moim panelu uzytkownika :( Aha, no i wbijam sie w temat bo zostala tu w przykladzie uzyta moja osoba wiec tez jestem ciekawa o coz moze chodzic :)

Admin
14-05-2008, 10:35
Niestety nie zrozumiałem pierwszego pytania. Teraz dzięki rysunkowi wiem o co Wam chodzi.

Odpowiedz jest prosta. W profilu użytkownika widnieją przyznane punkty reputacji. Te z zielonym kwadracikiem są zaliczone a te z szarym niezaliczone.
Eskarino zaczeła przyznawać punkty reputacji zanim uzyskała do tego prawo (nie miała jeszcze 20 wiadomości) dlatego jej punkty są na szaro i nie zostały zaliczone.

Szczerze mowiac to ja nie widze w ogole takiej opcji jak "ostatnio otrzymana reputacja" w moim panelu uzytkownika :(

Nie widzisz punktów bo jeszcze nikt Ci ich nie przyznał. Pojawią się w Twoim profilu jeżeli otrzymasz je od kogoś.

Vasanta
14-05-2008, 13:12
Nie zrozumiałeś, adminie, bo nie przeczytałeś uważnie :p Ja jasno napisałam, o co mi chodzi, a potraktowałeś mnie jak pierwszą lepszą lamerkę, która nie czyta FAQ :( Dziękuję za wyjaśnienie, już teraz wszystko rozumiem.

Swoją drogą, polskim odpowiednikiem skrótu FAQ - Frequently Asked Questions, czyli najczęściej zadawane pytania - jest słowo 'nazapki', stworzone przez językoznawców z portalu pwn.pl :)

Admin
14-05-2008, 15:33
Teraz już wiesz o co chodzi z tymi kwadracikami? Przeczytałem całą Twoją wypowiedz bardzo uważnie i nie wiem czy mam tłumaczyć dalej ;) :)

Swoją drogą, polskim odpowiednikiem skrótu FAQ - Frequently Asked Questions, czyli najczęściej zadawane pytania - jest słowo 'nazapki', stworzone przez językoznawców z portalu pwn.pl :)

Ci sami fachowcy proponowali aby myszkę nazwać wodzicielem kulkowym, winsurfing przechrzcić na ślizgówkę a krawat na zwis męski.
Jakoś im się nie udało, ale to już inna dyskusja. ;):)

Admin
28-12-2009, 12:53
Od dzisiejszego dnia w informacjach o użytkowniku wyświetlanych w każdej jego nowej wiadomości oprócz posiadanej reputacji wyświetla się również "Siła reputacji"

Jest to liczba punktów reputacji jaką może przyznać dany użytkownik innej osobie.

Dokładny opis jak jest kalkulowana jest "Siła reputacji" znajduje się w pierwszej wiadomości tego wątku.

Admin
03-01-2010, 20:56
Dzięki Vasancie, która stworzyła opisy do poszczególnych stopni reputacji, wyświetlają się one teraz po najechaniu na zielony kwadracik użytkownika. Aby nie psuć Wam zabawy i pozwolić na zdobywanie i odkrywanie kolejnych poziomów zachowam w tajemnicy jak one brzmią ;):)

Jako przykład na zdjęciu poniżej pokazującym gdzie należy szukać opisów, zdradzę tylko dwa pierwsze poziomy reputacji:

http://www.belly-dance.pl/images/Forum/opisy-PR.png

Miranda
03-01-2010, 20:57
Właśnie zauważyłam, że niektórzy grzechoczą frędzlami z koralików a inni nieśmiało pobrzękują monetkami...:D Fajny pomysł, bo wcześniej były jakieś dziwne angielskie sentencje...

Farida
03-01-2010, 21:01
Aby nie psuć Wam zabawy i pozwolić na zdobywanie i odkrywanie kolejnych poziomów zachowam w tajemnicy jak one brzmią ;):)

A ja, sprawdziłam już sobie, opis Naimy :D (ciekawska baba ze mnie ;))

DżalaMadija
03-01-2010, 21:01
"Admin grzechocze frędzlami z koralików"
Jakieś postępy w tańcu o których nie wiemy??

Vasanta
03-01-2010, 21:06
Cieszę się, Mirando, że Ci się podoba :) Obawiałam się trochę, jak to przyjmiecie.

Tylko jedna rzecz jest niefajna - że nie ma różnicy między jedną a dwoma kropeczkami... Ja wiem, że to jest mechaniczne, ale... Adminie? Nie da się tego jakoś zsynchronizować? Tzn. zmiana ilości kropeczek = zmiana rangi?

Szahiya
03-01-2010, 21:11
A ja, sprawdziłam już sobie, opis Naimy :D (ciekawska baba ze mnie ;))

Teraz pozostaje tylko zagadką co jest między frędzlami a cekinami :confused:

Vasanta
03-01-2010, 21:14
Teraz pozostaje tylko zagadką co jest między frędzlami a cekinami :confused:
Ten opis pomiędzy też już ktoś ma :)

Szahiya
03-01-2010, 21:16
Aaaa już znalazłam :D
To jest niewiarygodne, zupełnie nie zauważyłam naszej Szanownej Autorki Haseł do słownika :eek:

agta
03-01-2010, 21:18
Świetne opisy. :thumbsup:

Quesse
03-01-2010, 21:20
Właśnie zauważyłam, świetne!
A wizja Admina grzechoczącego frędzlami z koralików bardzo poprawia humor:D

Farida
03-01-2010, 21:27
A może zdarza mu się, nosić torby z kostiumami Amani ;)... I dlatego właśnie grzechocze :D

Miranda
03-01-2010, 21:32
A wizja Admina grzechoczącego frędzlami z koralików bardzo poprawia humor:D
A właśnie, Adminie, robiłeś już coś z tych rzeczy...? Które figury najbardziej lubisz? :D;)

Firyal
03-01-2010, 21:35
Super pomysł, w podziękowaniu punkcik dla Vasanty, żeby grzechotała;)

Farida
03-01-2010, 21:49
I ja również punkciki przydzielam, całe 6 :D
Grzechocz nam długo i szczęśliwie, Vasanto ;-)

Szahiya
03-01-2010, 22:04
A ile jest tych rang i co ile się zmieniają? Na razie wytropiłam cztery... to jak szukanie jajek w ogrodzie na Wielkanoc :D

Vasanta
03-01-2010, 22:39
Sahiyo, trop, trop, to wytropisz :) Na razie mamy tylko kilka, ale jeśli będziecie używać punktów tak często jak możecie, będzie można odkryć kolejne rangi :)

Adminie, a co to jest ta siła reputacji? Nie potrafię znaleźć żadnej korelacji między tą liczbą a punktami reputacji. Edit: a, już doczytałam. Ale ponawiam prośbę o korelację kropek ze stopniami.

Szahiya
03-01-2010, 22:42
Jest informacja w pierwszym poście ;) I w trzydziestym.

Miranda
03-01-2010, 22:42
Czyli zaraz na forum zapanuje masowe przyznawaństwo, hehehe! :D

Szahiya
03-01-2010, 22:44
Coś mi się zdaje, że ostatnio już zapanowało, w związku wprowadzeniem siły reputacji :D A teraz to już w ogóle będzie szaleństwo!

DżalaMadija
03-01-2010, 22:44
I dobrze, bo właśnie od tego są punkty:)

Vasanta
03-01-2010, 22:45
Coś mi się zdaje, że ostatnio już zapanowało, w związku wprowadzeniem siły reputacji :D A teraz to już w ogóle będzie szaleństwo!
Dobrze, że te punkty nie są na nic wymieniane :)

Miranda
03-01-2010, 22:48
Szkoda, że nie są! :D Zawsze by się przydał jakiś czajnik, czy mikser...;)

Szahiya
03-01-2010, 22:49
Moim zdaniem o wiele więcej znaczą niż wypstrykanie jakiejś ilości postów na forum... I śmiem twierdzić, że od reputacji powinna zależeć ranga... Po mnie najlepiej widać :D W porównaniu z Hayat :)

Admin
03-01-2010, 22:49
Nad korelacją popracuję, tylko nie wiem czy nie będzie to wymagało zmian w kodzie.

Co do wymiany punktów to są takie rozszerzenia do forum tylko nie wiem czy by Wam się to spodobało. Za punkty można kupować różne przywileje. Dowolny kolor lub pogrubienie nicka itd. :D

Miranda
03-01-2010, 22:50
Moim zdaniem o wiele więcej znaczą niż wypstrykanie jakiejś ilości postów na forum... I śmiem twierdzić, że od reputacji powinna zależeć ranga...
Oooo, do tego zdania się przyłączam!

Szahiya
03-01-2010, 22:51
... a stąd już prosta droga do uzależnienia od forum, które należy leczyć :p

<znowu piję do siebie, żeby nie było ;)>

//edit: chodziło mi o to wymienianie pkt na kolory czcionki itd. :)

Miranda
03-01-2010, 22:53
... a stąd już prosta droga do uzależnienia od forum, które należy leczyć :p

<znowu piję do siebie, żeby nie było ;)>

//edit: chodziło mi o to wymienianie pkt na kolory czcionki itd. :)
Już sobie wyobrażam... "Dziewczyny, dajcie mi jeszcze 2 punkty, bo chciałam sobie na święta kupić zielony nick!"

DżalaMadija
03-01-2010, 22:55
No właśnie ranga chyba pokazuje "obeznanie" na forum, a reputacja wiedzę, którą się dzielimy i zasługi:) Wg mnie to drugie jest ważniejsze:)

Farida
03-01-2010, 23:00
No właśnie ranga chyba pokazuje "obeznanie" na forum, a reputacja wiedzę, którą się dzielimy i zasługi:) Wg mnie to drugie jest ważniejsze:)
Jest:), tylko zauważcie, że w kółko te same forumowiczki przyznają punkty ;) A jest nas dużo, dużo więcej :) Moim zdaniem, punkty reputacji, są wciąż mało popularne na naszym forum ;) Ale może teraz to się zmieni...Wszystko zależy od nas!!:)

Firyal
03-01-2010, 23:05
Ja ostatnio staram się dodawać za każdą miłą czy pomocną rzecz:)

Admin
04-01-2010, 00:03
Już sobie wyobrażam... "Dziewczyny, dajcie mi jeszcze 2 punkty, bo chciałam sobie na święta kupić zielony nick!"

Świetne, uśmiałem się :)

Dlatego dobrze, że mamy dwa systemy. Każdy odpowiada za co innego i mówi o użytkowniku co innego. Ich kombinacja dopiero pokazuje całą prawdę :D

Vasanta
04-01-2010, 09:56
Przywileje są fajne, póki to tylko estetyczna sprawa. Wiadomo, że baby lubią kolorki ;)

Abir
04-01-2010, 14:49
Przesłodkie to! Świetny pomysł, Vasanto :).

DżalaMadija
04-01-2010, 16:05
Przywileje są fajne, póki to tylko estetyczna sprawa. Wiadomo, że baby lubią kolorki ;)
A ja lubię forum takie czyste i przejrzyste, wkurzałabym się tylko widząc jakieś kolorki, czy inne czcionki nicków:/ Ja i bez tego doceniam ludzi z reputacją;)

Admin
04-11-2010, 08:49
A ile jest tych rang i co ile się zmieniają? Na razie wytropiłam cztery... to jak szukanie jajek w ogrodzie na Wielkanoc :D

To teraz już możecie wytropić kolejne rangi, które się ujawniły :D
Podpowiem np u Naimy ;):D

Vasanta
05-11-2010, 13:19
Ja podpowiem, że warto kliknąć na "Listę użytkowników" i posegregować według reputacji :) I wszystko się ujawnia ;)

Miranda
05-11-2010, 13:29
Eeee...? Ja mam drugą reputację od góry? Normalnie szok w trampkach...! :shok:

Admin
05-11-2010, 14:54
Eeee...? Ja mam drugą reputację od góry? Normalnie szok w trampkach...! :shok:

Zasłużyłaś pisząc ciekawe artykuły! :thumbsup::thumbsup::thumbsup:

*Sylwia*
05-11-2010, 15:32
Admin migocze jak brokat :D

I like it :thumbsup:

Mała tancereczka
05-11-2010, 15:48

:D mnie się też podoba :D:D:D

Admin
05-11-2010, 15:51

:D mnie się też podoba :D:D:D

A Wy "nieśmiało pobrzękujecie monetkami" - też fajnie :cieszesie::biggrin1:

Ewa Zet
16-01-2012, 01:01
Czy punkty można przyznać także za np. wysłanie jakiegoś pliku? Czy tak "osobiste" sprawy się nie liczą? ;)

Blancari
16-01-2012, 11:19
Czy punkty można przyznać także za np. wysłanie jakiegoś pliku? Czy tak "osobiste" sprawy się nie liczą? ;)

Można. :)

Miriam
16-01-2012, 13:16
Miranda jest legendą Orientu :serce: