Pokaż pełną wersję : Nowe propozycje
a więc ja na sam początek mam taką propozycję: jeśli któraś z nas będzie uczestniczyc w jakiś warsztatach, imprezach, itp., to może pózniej zdac z nich jakąś krótką relację, może załączyc kilka fotek ;) można było by np. zrobic jakiś osobny temat(dział?) na takie wspomnienia :) pozdrawiam
W międzyczasie stworzyłem nowy dział "Wieści z orientalnych scen" (Informacje na temat występów, warsztatów, imprez, zajęć itd.)
Może dobrym pomysłem było by komentowanie imprez w wątku ogłaszającym daną imprezę?
nio tak :) wtedy wszyscy będą mogli się wypowiedziec :)
To ja mam pytanie: kiedy otrzymamy kolejny newsletter?
:drzyjcie:
Już niedługo :)
Miałem go wysłać po otwarciu galerii, ale niestety przedłuża się to ze względu na kłopoty techniczne z polskimi fontami.
Proponuję utworzyć nowy dział, coś w stylu "kroki,figuty,technika" i zamieścić tam tematy o shimmy,fali brzuchem, backbendach i innych.
Na forum zrobił się malutki bałagan, a tak będzie nam (starym i nowym użytkownikom) znaleźć interesujący nas temat.:)
Prosze o pozytywne rozpatrzenie mojej propozycji.;)
Tak, tak, można by zrobić poddział do "Belly dance" :)
Popieram z całego serca! Faktycznie, trochę ciężko teraz wygrzebać te starsze tematy, a to się może skończyć dublowaniem tematów.
Więc jestem za:)
Według mnie mnożenie działów nie spowoduje zwiększenia czytelności. Na kilku innych forach gdzie pisuję jest kilkanaście działów z poddziałami i aby wszystko przeczytać trzeba się naklikać strasznie.
Ostatnio kilka dni temu Amani założyła przyklejonego posta z najważniejszymi wiadomościami. Według mnie to załatwia bardzo dobrze sprawę.
Z drugiej strony forum ma bardzo dobry system przeszukiwania i wystarczy z niego skorzystać jak chce się znaleźć nawet najstarszego posta.
Przyjrzę się tej propozycji. Chociaż naszym zamysłem było forum proste i przejrzyste. Kolejne działy tylko bardziej by skomplikowały strukturę.
Rozbudowane forum tak jak napisała Moon jest trudne w przeglądaniu, użytkownicy szybko się męczą i rezygnują z poszukiwania nowych wiadomości.
Jakie są statystyki? Czy na to forum wchodzi coraz więcej czy coraz mniej osób? To pokaże jego przystępność.;)
*Sylwia*
20-03-2008, 16:13
A może oddzielić klasyczny taniec brzucha i tribal?
Uwazam pomysl wirtuallain jest bardzo dobry !
Wpadłam na pomysł żeby w "liście użytkowników" dodać jeszcze tabelkę, skąd jest użytkownik :D
Wpadłam na pomysł żeby w "liście użytkowników" dodać jeszcze tabelkę, skąd jest użytkownik :D
Miałaś mnie przekonać po co jest potrzebna taka zmiana ;)
Taka zmiana była by przydatna chociaż w takich sytuacjach jak moja dzisiejsza, kiedy poszukuję tancerki z okolic mojego miasta, która jedzie do Krakowa na festiwal. Gdy wiem skąd są mogłabym wtedy grzecznie zapytać, a tak jakbym miała szukać wśród masy użytkowniczek to trudno :)
W ogóle czasem są sytuacje gdzie chcemy coś zamawiać, znaleźć kogoś z okolic do pomocy, to takie coś umożliwiłoby szybkie odnalezienie upragnionej osoby:)
Ja zrozumiem jeśli to za słaby argument...
Ja mam pewną uwge jeśli chodzi o dział' Wieści z orientalnych scen'. Dział ten jest wspaniały, ale niestety trudno jest sie w nim znalezc... np. mamy koniec sierpnia a są jeszcze watki o warsztatach np. 2 czy 3 sierpnia razem z tymi które są we wrześniu.. Nie umiem sie w tym wszystkim poznajdować:((. Myślę, ze gdyby stare wątki były usówane albo zaznaczone jakims kolorem za juz nieaktualne, bardzo ułatwiłoby to korzystanie z forum. Pozdrawiam:)
Też mialam z tym problem. Wątki typu "strój do tańca" sa zawsze aktualne, ale "warsztaty" powinny byc archiwizowane czy coś... :)
Dobry pomysł - ciekawe, czy jest jakiś sposób, by warsztaty, które już się odbyły, były zaznaczone innym kolorem czy coś takiego? Trzeba zapytać Admina, jak wróci:)
Przecież tak prosto jest zerknąć do kalendarza ;):) W kalendarzu są wszystkie wydarzenia ułożone zgodnie z chronologią.
W dziale z wydarzeniami nie będziemy kasować starych postów ponieważ służą one relacjom z warsztatów, wymianie muzyki do choreografii, zdjęciami itp.
Co do zmiany koloru tytułów to forum nie ma takich możliwości technicznych. Wymagało by to przeróbek kodu i poprawek po każdej aktualizacji. Pomysł jednak sam w sobie jest ciekawy i wpisuję go na listę życzeń do wprowadzenia w najbliższym czasie.
Mam propozycję związaną z licznikiem postów. Jak na każdym forum, i u nas pojawiła się tzw. nabijarka postów, czyli gra w skojarzenia. Jest to najbardziej popularny (ponad 2000 odpowiedzi), a przy okazji najbardziej offtopowy wątek na tym forum. Czy dałoby się wyłączyć go z licznika? Wiem, że da się wyłączać z liczenia całe działy, ale czy pojedyncze tematy także?
Mam propozycję związaną z licznikiem postów. Jak na każdym forum, i u nas pojawiła się tzw. nabijarka postów, czyli gra w skojarzenia. Jest to najbardziej popularny (ponad 2000 odpowiedzi), a przy okazji najbardziej offtopowy wątek na tym forum. Czy dałoby się wyłączyć go z licznika? Wiem, że da się wyłączać z liczenia całe działy, ale czy pojedyncze tematy także?
Masz rację, nie da się niestety wyłączyć licznika dla poszczególnych postów, można tylko dla całych działów.
Pozostaje ciągle jednak metoda oceny użytkowniczek poprzez reputację.
Za kilka dni czeka mnie duży upgrade programu obsługującego forum. Jest w nim dużo zmian. Po tym jak to zrobię, przyjrzę się tej sprawie może w nowej wersji softu da się coś zrobić.
Vasanto - dobry pomysł. Sama wpisuję się tam naprawdę sporadycznie, a i tak w sumie mam tam sporo postów! Mam nadzieję, że kiedyś uda się wyłączyć ten wątek z licznika. A może kiedyś gra się znudzi, wątek umrze i będzie mógł zostać usunięty (chyba nie ma tam żadnych merytorycznych treści wartych zachowania:D)? Wtedy posty z niego znikną z liczników.
Vasanto - dobry pomysł. Sama wpisuję się tam naprawdę sporadycznie, a i tak w sumie mam tam sporo postów! Mam nadzieję, że kiedyś uda się wyłączyć ten wątek z licznika. A może kiedyś gra się znudzi, wątek umrze i będzie mógł zostać usunięty (chyba nie ma tam żadnych merytorycznych treści wartych zachowania:D)? Wtedy posty z niego znikną z liczników.
To też dobry pomysł :)
Tyle że reputacja jest wypadkową nie tylko jakości merytorycznej postów, ale także prac nad całym portalem. Zawsze można jeszcze zrobić osobny dział na nabijarki postów ;)
Właśnie, można też oddzielić "Belly dance cafe" jako dział na ploty, pogaduchy i off-topy choćby luźno związane z orientem (te wszystkie opowieści jak było w Egipcie i czy ma ktoś tę piosenkę), oraz jakieś drugie Cafe na ploty, pogawędki itp. nie mające cienia wspólnego z orientem (od literatury fantasy, poprzez krwawiące kciuki wiolonczelistek[mój faworyt!], po urodzinowe życzenia, pokój zwierzeń itp. itd.) I posty z działu zupełnie nieorientalnego mogłyby nie liczyć się do licznika, który w końcu również stanowi wyznacznik pewnego forumowego statusu i ORIENTowania się w kwestiach tanecznych i nie powinien być nabijany naszymi chatowymi rozmówkami:)
Masz rację, nie da się niestety wyłączyć licznika dla poszczególnych postów, można tylko dla całych działów.
Pozostaje ciągle jednak metoda oceny użytkowniczek poprzez reputację.
Za kilka dni czeka mnie duży upgrade programu obsługującego forum. Jest w nim dużo zmian. Po tym jak to zrobię, przyjrzę się tej sprawie może w nowej wersji softu da się coś zrobić.
Zawsze pozostaje opcja przeniesienia takich tematów do osobnego działu pt. "nabijarki postów" :D - ale czy w takiej sytuacji nie lepiej po prostu potraktować całe BD Cafe jako jedną wielką nabijarkę postów? :unsure:.
Zresztą w tych wątkach bardziej na temat też jest sporo postów niemerytorycznych. Może lepiej nie przejmować się tym gdzie się nabijało posty i czy się nabijało czy może faktycznie się udzielało - jak słusznie zauważył Admin jest system reputacji.
Tak po prawdzie o "wartości" danego użytkownika - czy to na forum, czy dla polskiego świata BD - nie decyduje ani liczba postów, ani to ile punktów reputacji zdobył - bo i liczba punktów reputacji może być wypadkową stopnia udzielania się na forum, rzeczywiście udzielonej innym pomocy, popularności danej osoby na forum i zdobytej u innych sympatii, jak również orientacji na forum (np. nowe osoby, które jeszcze nie mogą przyznawać punktów lub już mogą ale nie wiedzą o tym :D).
Zawsze pozostaje opcja przeniesienia takich tematów do osobnego działu pt. "nabijarki postów" :D - ale czy w takiej sytuacji nie lepiej po prostu potraktować całe BD Cafe jako jedną wielką nabijarkę postów? :unsure:.
Tu się nie zgodzę - wielokrotnie próbowałam znaleźć w tym dziale jakiś stary, istotny wątek (typu "sklepy orientalne w mieście X") i miałam z tym problem, bo ciężko przekopać się przez tonę wątków o niczym;) W Belly Dance Cafe jest naprawdę sporo tematów merytorycznych, zawierających istotne dla innych informacje. Gdyby je wyłuskać spomiędzy reszty, nie mnożyłyby się kolejne wątki z pytaniami, na które ktoś odpowiedział pół roku temu.
Jak dla mnie, niektóre z tematów w Belly Dance Cafe nie stanowią nabijarki postów - więc jeśli ten dział miałby zostać tak zakwalifikowany, co jest nienajgorszym pomysłem, to postulowałabym najpierw przeniesienie z niego wątków choć trochę sensownych gdzie indziej.
Tak naprawdę to każdy wątek i każdy post coś wnosi do tego forum :). Tak jak w "merytorycznych" tematach bywają offtopy, tak w BD Cafe bywają naprawdę przydatne informacje. To, że dyskusje prowadzone są w luźnej i przyjaznej formie, czasem na poważnie, czasem na śmiesznie to bardzo dobra rzecz - przecież od tego zależy atmosfera na forum, wpływa to na otwartość użytkowników i chęć dzielenia się z innymi. Jeśli typowe nabijarki postów także temu służą, to ja nie widzę problemu :). Bo tak naprawdę aby to ogarnąć - trzeba by było punktować każdą wypowiedź jako: *wnosząca coś do forum/*luźna wypowiedź. Po części może tę funkcję spełniać reputacja, całkowicie się tego raczej policzyć i ocenić nie da :)... no i nie wiadomo czy nie zaczęłoby się robić sztywno. Może jednak nie przywiązujmy takiej wagi do cyferek :D
Quesse, ja bym raczej postulowała nieznaczną zmianę charakteru działu "Belly dance cafe", by spełniał rolę działu stricte offtopowego - a tematy dotyczące tańca brzucha przenieść stamtąd do "Belly dance". Wtedy tematy niezwiązane z tańcem, w rodzaju gry w skojarzenia, ankiet z cyklu "ile macie lat", pokoi zwierzeń, udało-misiów, życzenia urodzinowe, ogłoszenia o aukcjach, noclegach itd. mogłyby nie być liczone - a wątki stricte taneczne znajdowałyby się w jednym miejscu.
Tyle że to by wymagało kilku godzin roboty Admina (przenoszenie, zmiany w ustawieniach forum), a do tego nie mam serca go zmuszać.
kaoruaki
16-09-2008, 18:26
a mi przyszło do głowy coś takiego, że można utworzyć osobny dział tak jak pisałyście "nabijarka punktów" z tym że za posty w tym dziale nie byłoby punktów(wiem nieadekwatne do nazwy, więc mógłby sie nazywać inaczej) znajdowałyby sie tam takie tematy jak np. łańcuszek skojarzeń, czy pokój zwierzeń itp. natomiast tematy konkretniejsze typu szkoły bd w Polsce, sklepy,słowniczek tribal itp. byłyby punktowane jak zwykle, no i punkty reputacji też robią swoje:) . Nie wiem czy jasno przedstawiłam moją wizję, i nie wiem czy jest ona praktyczna, nie jestem dobra w sprawach organizacyjnych:)
Vasanto też myślałam żeby belly dence cafe było na offtopy, i luźne pogaduchy
Właśnie o to mi chodzi, kaoruaki.
Tyle że to by wymagało kilku godzin roboty Admina (przenoszenie, zmiany w ustawieniach forum), a do tego nie mam serca go zmuszać.
Podejmę się tego wyzwania tylko proszę o wasze pomysły przedstawione w schematyczny sposób np.:
Tytuł działu: Wieści z orientalnych scen
Opis działu: Informacje na temat występów, warsztatów, imprez, zajęć itd.
Uwagi: zostaje po staremu, punkty za posty liczone
Tytuł działu: Belly dance Cafe
Opis działu: Usiądź wygodnie, poczuj się jak w orientalnej kafejce i porozmawiaj z przyjaciółmi na wszystkie dowolne tematy.
Uwagi: punkty liczone, w dyskusjach poruszamy tematy orientalne
Tytuł działu:....................
Opis działu:.....................
Uwagi: punkty nie liczone
Sugeruję jednak nie rozbudowywać działów nadmiernie. Duża liczba działów nie jest wygodna w czytaniu i zniechęca do przeglądania forum.
Przypominam również, że czeka nas upgrade softu forum i być może tam już ten problem jest rozwiązany.
kaoruaki
16-09-2008, 19:05
to jest genialne Adminie!
Wątek oczyszczony.
Od tej pory proszę w nim umieszczać tylko informacje o szkołach.
Wszystkie inne dyskusje na ten temat proszę prowadzić tutaj:
Dyskusja na temat szkół TB (posty przeniesione z wątku "Szkoły tańca brzucha w Polsce") (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=1149)
do każdego konkretnego tematu można przecież zrobić watek dyskusyjny i będzie porządeczek:D i te konkretne wątki będą punktowane, a dyskusja już nie:). Mnie oświeciło, ale pewnie to już było to gdzieś powiedziane, i jak zwykle moje zwoje reagują z opóźnieniem
No nie wiem... w tych dyskusjach często jest dużo wartościowych informacji.
kaoruaki
16-09-2008, 19:16
Rzeczywiście. To może jakoś zmienić system reputacji? Nie ,to chyba mogloby zrobic balagan,eh za dużo myślenia jak na jeden dzień:D
Quesse, ja bym raczej postulowała nieznaczną zmianę charakteru działu "Belly dance cafe", by spełniał rolę działu stricte offtopowego - a tematy dotyczące tańca brzucha przenieść stamtąd do "Belly dance". Wtedy tematy niezwiązane z tańcem, w rodzaju gry w skojarzenia, ankiet z cyklu "ile macie lat", pokoi zwierzeń, udało-misiów, życzenia urodzinowe, ogłoszenia o aukcjach, noclegach itd. mogłyby nie być liczone - a wątki stricte taneczne znajdowałyby się w jednym miejscu.
To jest niezły pomysł - wydzielić z BD Cafe wątki nadające się do Belly Dance.
Ale ma jeden mankament - dział Belly Dance także już ugina się pod ciężarem tematów, a gdy wrzucimy tam ich jeszcze więcej, bałagan z BD Cafe przeniesiony zostanie do Belly Dance.
W tym momencie myślę już bardziej o ogólnych kwestiach porządkowych niż jedynie o nabijaniu postów. Ta druga kwestia jest doskonale załatwiona w Twoim pomyśle. Ta pierwsza nie. Wydaje mi się, że może forum potrzebuje jesiennych porządków. Gdzieś na n-tych stronach każdego działu znajdują się licznie tematy typu:
Użytkowniczka A: "Cześć, mam do Was pytanie: (i tu pada np. pytanie o stroje/pasy/hennę)"
Użytkowniczka B: "Odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w wątkach: X, Y, Z"
I na tym temat się kończy. Może tego typu tematy (dublujące, jednorazowe), wątki z bardzo starymi życzeniami urodzinowymi i wszelkie tego typu całkiem bezużyteczne wątki należałoby po prostu skasować?
Nie twierdzę, że to Admin ma się bawić w takie porządkowanie - przecież tak naprawdę każda z nas może przejrzeć stare wątki w różnych działach i wysłać mu listę "propozycji do usunięcia". Pewnie znajdą się też wątki podobne do siebie, które można skleić.
Jak również możemy przejrzeć dział BD Cafe i proponować Adminowi, co przenieść do Belly Dance.
scarabee
16-09-2008, 19:19
No nie wiem... w tych dyskusjach często jest dużo wartościowych informacji.
Też tak myślę. Ostatecznie poza offtopami te dyskusje jak najbardziej są merytoryczne i wnoszą wiele ciekawych treści...
Też tak myślę. Ostatecznie poza offtopami te dyskusje jak najbardziej są merytoryczne i wnoszą wiele ciekawych treści...
I dlatego - moim zdaniem - możnaby po prostu przenieść wątki mniej więcej orientalne do Belly Dance, a nie punktować tych wszystkich ciekawych treści nieorientalnych - ciekawe, miło sobie pogadać, ale jednak niezwiązane z tym, czym froum w gruncie rzeczy się zajmuje. Mi się podoba rozwiązanie Vasanty.
Tyle, że do tego dochodzi konieczność posprzątania w Belly Dance - wyznaczenia wątków do wyrzucenia itp., w czym za parę dni mogłabym pomóc - po prostu przejrzeć te wszystkie stare watki i zobaczyć, czy wszystkie mają rację bytu (według jakiejś ustalonej klasyfikacji, która musi jeszcze powstać;))
Rzeczywiście. To może jakoś zmienić system reputacji? Nie ,to chyba mogloby zrobic balagan,eh za dużo myślenia jak na jeden dzień:D
Kaoruaki, mylisz system reputacji z licznikiem postów. Punkty reputacji przyznawane są przez użytkowników uznaniowo, oprócz tego automatycznie za prace nad słownikiem na stronie głównej portalu i inne tego rodzaju prace. Licznik postów skacze wraz z każdym napisanym postem - i nieważne, czy ten post składa się tylko z kilku słów i jest zabawą w skojarzenia, czy jest artykułem wyczerpująco wyjaśniającym jakąś kwestię. To zaś sprawia, że można szybko dostać wysoką rangę na forum (np. zORIENTowana), udzielając się w tematach, które de facto nie mają z Orientem wiele wspólnego.
A ja rzucam propozycję podzielenia działów na podrozdziały. Teraz faktycznie jest duże zamieszanie, zbyt wiele postów znajduję się w zbyt ogólnych działach. Może dział Belly Dance rozdrobnić? Np. na pytania dot. samej techniki tańca, tańca z rekwizytami, folkloru, tribalu, strojów, muzyki itp?
Ja często wracam do starych wątków i powiem szczerze, że często mam problemy by odnaleźć to, co mnie interesuje.
Raczej nie jestem za kasowaniem starych wątków, postów (dla każdego, każdy post ma inną wartość, dla jednych coś jest istotne dla innych nie) - chyba, że skasowanie wątków, w których znajdują się po 2 posty ( O tym pisała już Quesse)
Dział filmy, tak samo, można by podzielić na np. filmy instruktażowe,klasyka, folklor, tribal, rekwizyty itp.
kaoruaki
16-09-2008, 19:42
Kaoruaki, mylisz system reputacji z licznikiem postów. Punkty reputacji przyznawane są przez użytkowników uznaniowo, oprócz tego automatycznie za prace nad słownikiem na stronie głównej portalu i inne tego rodzaju prace. Licznik postów skacze wraz z każdym napisanym postem - i nieważne, czy ten post składa się tylko z kilku słów i jest zabawą w skojarzenia, czy jest artykułem wyczerpująco wyjaśniającym jakąś kwestię. To zaś sprawia, że można szybko dostać wysoką rangę na forum (np. zORIENTowana), udzielając się w tematach, które de facto nie mają z Orientem wiele wspólnego.
nie, nie ja miałam na myśli ten faktyczny system reputacji,żeby go zmienić ale sie z tego wycofałam, bo mi sie już w głowie zamotało.Wiem,tak trochę nie jasno napisałam o co mi chodziło;)
Może faktycznie pewne rozdzielenie Belly Dance mogłoby pomóc. Ja jednak wprowadziłabym w nim inny podział, np:
1. wątki z poradami okołotanecznymi (wszelkie robienie pasów, strojów, porady przed występem, jak zrobić shimmy, jak zrobić laskę;), jakie kupić saggaty itp.)
2. wątki z rozważaniami i poradami nietanecznymi ale wciąż luźno związanymi z orientem (orientalna kuchnia, orientalne filmy i książki)
3. wątki z dyskusjami teoretycznymi o tańcu o o Oriencie w ogóle (wszelkie o gatunkach, podgatunkach, historii, a co to taniec perski, a co to beledi, a co to znaczy klasyka, a co to jest taniec) - czyli najbardziej obfitujący w treści merytoryczne dział!
Oczywiście, to pomysł spontaniczny i powstały teraz, w ramach tej naszej burzy mózgów, więc działy mogłyby wyglądać inaczej, ale jedno jest dla mnie pewne: jeśli już nawet rozdzielimy Belly Dance na jakieś poddziały, powinno ich być mało, najwyżej 3-4, bo faktycznie większe rozdrobnienie nie służy przystępności i czytelności forum.
Może faktycznie pewne rozdzielenie Belly Dance mogłoby pomóc. Ja jednak wprowadziłabym w nim inny podział, np:
1. wątki z poradami okołotanecznymi (wszelkie robienie pasów, strojów, porady przed występem, jak zrobić shimmy, jak zrobić laskę;), jakie kupić saggaty itp.)
2. wątki z rozważaniami i poradami nietanecznymi ale wciąż luźno związanymi z orientem (orientalna kuchnia, orientalne filmy i książki)
3. wątki z dyskusjami teoretycznymi o tańcu o o Oriencie w ogóle (wszelkie o gatunkach, podgatunkach, historii, a co to taniec perski, a co to beledi, a co to znaczy klasyka, a co to jest taniec) - czyli najbardziej obfitujący w treści merytoryczne dział!
Ja będę walczyć, jak lwica ;), o osobny podrozdział bądź rozdział - TRIBAL ;) <jeśli chodzi o resztę, to pozostaję przy tym co pisałam wcześniej>
Quesse :)
1. ja bym porozdzielała laski, stroje, saggaty, inne akcesoria do tańca od techniki brzusznej :) wydaje mi się, że tematów o tych zagadnieniach jest najwięcej i po prostu trzeba je rozdzielic, by się w tym odnaleźć ;)
2. Jestem za orientalnym belly dance cafe i cafe całkowicie pozbawionym smaku orientu <czyli wszystkie inne tematy>
Chociaz...jak teraz myślę, to nie wiem czy jest potrzeba rozbijania tego, czy nie...Trzeba się zastanowić :)
3. Myśle, że może dział artykuły można by jakoś powiązać z dyskusjami teoretycznymi na tematy, o których piszesz :) Tylko dział ten musiałby zmienić nazwę na "Artykuły i ...<nie mam pomysłu>"
Porządki, czyszczenie staroci i wątków, które nie mają dalszego ciągu - myślę mają sens, ale wprowadzania innych zmian nie życzyłabym naszemu Adminowi. Bo jak niby oddzielić "esencję" od "dyskusji" z wszystkich wątków? Post po poście w wątku czytać, rozdzielać i tworzyć nowe tematy? Bo tak to wygląda w praktyce. I kto ma oceniać w jakim stopniu przydatna jest jedna wypowiedź czy inna i która powinna być punktowana :eek:? Podstawowa segregacja, łączenie i przenoszenie wątków są realizowane na bieżąco. Owszem, można dodać działy tematyczne lub podfora i posegregować wątki. Ale co do postów.... Mnie jest wszystko jedno ile postów będę miała "zaliczonych" a ile nie (może się "odmłodzę" rangą, bo z niepokojem spoglądam na swój licznik wiedząc, że się zbliżam do ostatniej rangi na forum :unsure:), ale jakoś nie podoba mi się perspektywa totalnej rewolucji. Obawiam się też, że takie podziały punktowane/niepunktowane/ważne/nieważne mogą mieć w dłuższej perspektywie negatywny wpływ na specyficzną atmosferę tego forum.
Licznik postów moim zdaniem jest mało istotną kwestią (można dodać po znawczyni orientu rangę "gaduła" - może będzie robiła za straszak ;)). Ja bym się skupiła na systemie reputacji.
Licznik postów moim zdaniem jest mało istotną kwestią (można dodać po znawczyni orientu rangę "gaduła" - może będzie robiła za straszak ;)). Ja bym się skupiła na systemie reputacji.
Rozdzielmy dyskusję na dwa odrębne zagadnienia:
1. Porządki na forum - nowe działy, przenoszenie wątków itd.
2. Licznik wiadomości, reputacja
Może to ułatwi zbieranie pomysłów. Piszcie tutaj tylko zaznaczajcie czego dotyczy pomysł.
mi tez nie zalezy czy bede orientujaca sie czy zorientowana. Ale bardzo chcialabym zeby powstal osobny dzial Tribal i osobny o klasycznym tancu brzucha.
Może to ułatwi zbieranie pomysłów. Piszcie tutaj tylko zaznaczajcie czego dotyczy pomysł.
Dobrze :)
1.
- Nowe działy - dodałabym coś w rodzaju "Archiwum" do "Wieści z orientalnych scen", gdzie byłyby przesuwane tematy warsztatów i wydarzeń które już się odbyły;
- Porządki na forum - na bieżąco możnaby zgłaszać wątki typu: pytanie->odpowiedź była w wątku X
- Przy okazji chciałabym zwrócić uwagę na pewną kwestię, którą zauważyłam sporo razy. W przypadku spamu na forum, nie ma potrzeby tworzenia kolejnego postu pod tym z hasłem "spam", wystarczy kliknąć w ten znaczek obok reputacji - "Zgłoś nieprawidłową wiadomość" - nie tworzy się kolejnych postów a Admin jest powiadamiany i ma szansę szybszego zareagowania.
2.
- Licznik postów - jak na mój gust nie ma potrzeby grzebać w nim i wprowadzać sztucznych podziałów
- System reputacji - być może warto pozwolić nowym użytkownikom na przyznawanie punktów od pierwszego postu. Zadają sporo pytań, najczęściej proszą o pomoc.
Edit:
- Rangi - myślę, że możnaby pozawyżać liczby postów potrzebnych dla uzyskania kolejnych rang - te wartości które są teraz były ustawiane gdy chyba wszystkim wydawały się kosmiczne ;)
Porządki, czyszczenie staroci i wątków, które nie mają dalszego ciągu - myślę mają sens, ale wprowadzania innych zmian nie życzyłabym naszemu Adminowi. Bo jak niby oddzielić "esencję" od "dyskusji" z wszystkich wątków? Post po poście w wątku czytać, rozdzielać i tworzyć nowe tematy? Bo tak to wygląda w praktyce. I kto ma oceniać w jakim stopniu przydatna jest jedna wypowiedź czy inna i która powinna być punktowana :eek:? Podstawowa segregacja, łączenie i przenoszenie wątków są realizowane na bieżąco. Owszem, można dodać działy tematyczne lub podfora i posegregować wątki. Ale co do postów.... Mnie jest wszystko jedno ile postów będę miała "zaliczonych" a ile nie (może się "odmłodzę" rangą, bo z niepokojem spoglądam na swój licznik wiedząc, że się zbliżam do ostatniej rangi na forum :unsure:), ale jakoś nie podoba mi się perspektywa totalnej rewolucji. Obawiam się też, że takie podziały punktowane/niepunktowane/ważne/nieważne mogą mieć w dłuższej perspektywie negatywny wpływ na specyficzną atmosferę tego forum.
Antares, ja też jestem przeciwna dzieleniu tematów wewnątrz - nie musimy robić czystki wśród naszych wypowiedzi, jedynie podzielić wątki na...orientalno-przydatne i pogaduchowe? Absolutnie nie głosuję za tym, by tematy już istniejące dzielić i przesiewać - jedynie może stworzyć dodatkowe działy i tematy do nich kwalifikować. A kasować stare wątki z życzeniami itp. (można o tym uprzedzić z wyprzedzeniem, może adresatka życzeń będzie chciała je sobie skopiować i zachować?).
Chciałabym po prostu punktowania licznikiem wypowiedzi jedynie tych, które wnoszą coś do tematyki orientalnej - co w żadnym wypadku nie oznacza podziału na sensowne i bezsensowne!
Dzięki za radę! Pomyślę jeszcze i spróbuję przedstawić jakąś spójną propozycję.
mi tez nie zalezy czy bede orientujaca sie czy zorientowana. Ale bardzo chcialabym zeby powstal osobny dzial Tribal i osobny o klasycznym tancu brzucha.
A Wy znów o tym... A nie uważacie, że wątki z poradami o występach, o stawkach za nie, o kontakcie z widownią, o robieniu pasów, o sklepach zagranicznych, o robieniu fali brzuchem/jakiejkolwiek innej figury itp itd dotyczą zazwyczaj równocześnie bd i tribalu? Trzeba by było pociąć wątki na kawałki, przed czym Antares przestrzega i ja się z nią zgadzam.
Jak na razie dalej jestem przeciwna takiemu podziałowi.
Zresztą, prawie wszystkie znane mi i obecne na forum tribalki zajmują się też tb.
1.
- Nowe działy - dodałabym coś w rodzaju "Archiwum" do "Wieści z orientalnych scen", gdzie byłyby przesuwane tematy warsztatów i wydarzeń które już się odbyły;
- Porządki na forum - na bieżąco możnaby zgłaszać wątki typu: pytanie->odpowiedź była w wątku X
- Przy okazji chciałabym zwrócić uwagę na pewną kwestię, którą zauważyłam sporo razy. W przypadku spamu na forum, nie ma potrzeby tworzenia kolejnego postu pod tym z hasłem "spam", wystarczy kliknąć w ten znaczek obok reputacji - "Zgłoś nieprawidłową wiadomość" - nie tworzy się kolejnych postów a Admin jest powiadamiany i ma szansę szybszego zareagowania.
2.
- Licznik postów - jak na mój gust nie ma potrzeby grzebać w nim i wprowadzać sztucznych podziałów
- System reputacji - być może warto pozwolić nowym użytkownikom na przyznawanie punktów od pierwszego postu. Zadają sporo pytań, najczęściej proszą o pomoc.
Co do archiwum wydarzeń, które się już odbyły - moje pełne poparcie!!!
Co do porządków - słusznie prawisz:)
Co do licznika postów, to się zastanowię... W ferworze dyskusji dochodzę do wniuosku, że to sprawa dużo mniej pilna i ważna niż kwestie porządkowe.
System reputacji - chyba masz rację, popieram.
Ja będę walczyć, jak lwica ;), o osobny podrozdział bądź rozdział - TRIBAL ;) <jeśli chodzi o resztę, to pozostaję przy tym co pisałam wcześniej>
Quesse :)
1. ja bym porozdzielała laski, stroje, saggaty, inne akcesoria do tańca od techniki brzusznej :) wydaje mi się, że tematów o tych zagadnieniach jest najwięcej i po prostu trzeba je rozdzielic, by się w tym odnaleźć ;)
2. Jestem za orientalnym belly dance cafe i cafe całkowicie pozbawionym smaku orientu <czyli wszystkie inne tematy>
Chociaz...jak teraz myślę, to nie wiem czy jest potrzeba rozbijania tego, czy nie...Trzeba się zastanowić :)
3. Myśle, że może dział artykuły można by jakoś powiązać z dyskusjami teoretycznymi na tematy, o których piszesz :) Tylko dział ten musiałby zmienić nazwę na "Artykuły i ...<nie mam pomysłu>"
1 - ale przecież o laskach, saggatach, mieczach, woalach itp. jest najwyżej po dwa tematy z każdej dziedziny! Nie sądzę, by naprawdę były potrzebne poddziały zawierajace po dwa tematy... Jak dla mnie, kwestię porządku wśród wątków technicznych zaspokoiłoby zrobienie jednego działu "wątki techniczne" i zrobienie w nim posta z linkami, coś na wzór "Najważniejszych wątków dla nowych osób".
EDIT: poprawka, nie zrozumiałam Cię do końca:) Może po prostu podział: stricte taneczne (jak tańczyć z laską i jak zrobić falę) i pomocniczo-taneczne (jak zrobić strój i jak zrobić laskę)?
2 - Czyli mamy w tej sprawie dwa rozwiązania:
a) podzielenie BD Cafe na Cafe orientalne i Cafe nieorientalne
b) podzielenie jak wyżej, ale przeniesienie wątków orientalnych do Belly Dance i pozostawienie BD Cafe jako działu nieorientalnego- pomysł Vasanty
Uważam, że decyzja między tymie dwiema propozycjami zależeć musi od tego, czy i jakie ustalimy poddziały w Belly Dance. Jeśli znajdzie się tam poddział na rozmowy nie na tematy stricte taneczne, to tam można wrzucić orientalne wątki z BD Cafe. Jeśli na takie wątki nie będzie miejsca działu lub nie zechcemy dzielić Belly Dance w ogóle - sens ma stworzenie Cafe orientalnego i nieorientalnego.
3 - nie do końca wiem, co masz na myśli. Ale jeśli, zgodnie z moim pomysłem, powstanie w Belly Dance dział na dyskusje teoretyczno-pojęciowe, to mógłby być jakoś powiązany z artykułami... Do przemyślenia:)
PORZĄDKI NA FORUM
Moja wizja działów forum:
Belly Dance
z podziałem na:
a) porady techniczne (jak tańczyć z tym i tamtym, jak zrobić shimmy, jak przetrwać pierwszy występ itp. - o wszelkim tańczeniu konkretnie)
b) porady nietechniczne (strój, pas, kupno woali, robienie lasek, gdzie są sklepy w Egipcie)
c) rozważania teoretyczne (historia, pojęcia, co jest co, co oznacza terminologia, rytmy, słowniczki)
Co do a) i b), nie jestem pewna czy uda się nam precyzyjnie podzielić wątki według tego podziału - jeszcze przemyślę. W tej wizji działów, tematy z Belly Dance nie mieszczące się w tych kategoriach możnaby przebadać pod kątem ich pasowania do Cafe orientalnego.
Wieści...
niemal tak, jak wcześniej, ale z podziałem na:
a) nadchodzące
b) archiwum
Artykuły
jak wcześniej
Cafe orientalne (wszelkie kuchnie orientalne, artykuły z wysokich obcasów itp., wspomnienia z Egiptu)
Cafe nieorientalne (udało-misie, pokoje zwierzeń, urodziny itp)
Lub zamiast dwóch ostatnich:
Belly Dance Cafe
z podziałem na:
a) Cafe orientalne
b) Cafe nieorientalne
Oczywiście, nazwy są umowne, mogłoby się nazywać inaczej, chodziło mi o taki zarys działów.
I jeszcze coś: w ramach tego podziału chyba możnaby zakwalifikować dział Cafe nieorientalne jako niepunktowany. --> LICZNIK WIADOMOŚCI
1 - ale przecież o laskach, saggatach, mieczach, woalach itp. jest najwyżej po dwa tematy z każdej dziedziny! Nie sądzę, by naprawdę były potrzebne poddziały zawierajace po dwa tematy... Jak dla mnie, kwestię porządku wśród wątków technicznych zaspokoiłoby zrobienie jednego działu "wątki techniczne" i zrobienie w nim posta z linkami, coś na wzór "Najważniejszych wątków dla nowych osób".
EDIT: poprawka, nie zrozumiałam Cię do końca:) Może po prostu podział: stricte taneczne (jak tańczyć z laską i jak zrobić falę) i pomocniczo-taneczne (jak zrobić strój i jak zrobić laskę)?
Zaczyna mi się podobać idea usystematyzowania. Zgadzam się, że wiele wątków jest wspólnych i dla klasyki, i dla tribalu. Co do tematycznego podziału - chodzą mi po głowie podfora w rodzaju:
taniec i technika
rekwizyty
stroje
...i co tam trzeba jeszcze, acz w tę deseń :D
Ta opcja na pierwszy rzut oka wydaje się łatwiejsza do wdrożenia :). Popieram :)
Zaczyna mi się podobać idea usystematyzowania. Zgadzam się, że wiele wątków jest wspólnych i dla klasyki, i dla tribalu. Co do tematycznego podziału - chodzą mi po głowie podfora w rodzaju:
taniec i technika
rekwizyty
stroje
...i co tam trzeba jeszcze, acz w tę deseń :D
Brzmi nieźle, lecz może wątki o rekwizytach wrzucić częściowo do taneczno-technicznych (porady o grze na saggatach itp.) a częściowo połączyć ze strojami (robienie/kupowanie strojów/rekwizytów)? W ten sposób nie byłby potrzebny osobny dział o rekwizytach. Bo co mozna o nich napisać? Skąd je wziąć i jak ich używać.
Wśród moich propozycji nie wymieniłam działu Filmy ;)
Jest dość czytelny, chyba mógłby zostać bez zmian, jedynie poddany standardowym porządkom.
1.
Pomysł zatwierdzony! :)
Pytanie kto z Was chciałby na stałe zająć się przesuwaniem zdezaktualizowanych wiadomości i innymi porządkami w tym dziale? (np. wpisywaniem w kalendarz itp)
Od teraz przyjmuję cv i listy motywacyjne z trzema znaczkami skarbowymi;):)
O, właśnie, to kolejny dobry pomysł w kwestii porządków na forum - Admin powinien chyba zrzucić na kogoś z nas choć część roboty, bo jak pomyślę, ile jej ma, to aż mi głupio ciągle rzucać "Adminie, może skleisz te wątki?" "Adminie, może przeniesiesz ten offtop?" ;) Osoba od porządków w dziale Wieści to doskonały pomysł, może przydałby się też jakiś moderator porządkowy od subtelnych aluzji dla zdezorientowanych (te wszystkie "to nie ten wątek", "nie doublepostuj" i "zainstaluj firefoxa"), kontrolowania, by tematy się nie dublowały, subtelnego sugerowania forumowiczkom unikania totalnego offtopu i tego typu drobnych spraw? Bo szczęśliwie kogoś od zamykania wątków i kasowania postów nam nie potrzeba i - mam nadzieję - nigdy nie będzie potrzeba. Ale ktoś, kto jak tylko zajrzy na forum, rejestruje wszystkie tematy do sklejenia lub takie, z których trzeba wyciąć offtopa i przekaże to od razu Adminowi, ktoś kto zadba o udzielenie technicznej sugestii zdezorioentowanym i porządkowej sugestii zorientowanym offtopującym, utrzymując życzliwy ton panujący zawsze na forum - taki ktoś mógłby się chyba przydać, by choć część drobnych spraw została zdjęta z barków naszego Szejka;)
1 -
2 - Czyli mamy w tej sprawie dwa rozwiązania:
b) podzielenie jak wyżej, ale przeniesienie wątków orientalnych do Belly Dance i pozostawienie BD Cafe jako działu nieorientalnego- pomysł Vasanty
3 - nie do końca wiem, co masz na myśli. Ale jeśli, zgodnie z moim pomysłem, powstanie w Belly Dance dział na dyskusje teoretyczno-pojęciowe, to mógłby być jakoś powiązany z artykułami... Do przemyślenia:)
PORZĄDKI NA FORUM
Moja wizja działów forum:
Belly Dance
z podziałem na:
a) porady techniczne (jak tańczyć z tym i tamtym, jak zrobić shimmy, jak przetrwać pierwszy występ itp. - o wszelkim tańczeniu konkretnie)
b) porady nietechniczne (strój, pas, kupno woali, robienie lasek, gdzie są sklepy w Egipcie)
c) rozważania teoretyczne (historia, pojęcia, co jest co, co oznacza terminologia, rytmy, słowniczki)
[...]
Wieści...
niemal tak, jak wcześniej, ale z podziałem na:
a) nadchodzące
b) archiwum
1. Quesse, ja cały czas właśnie o tym piszę ;)
2. Jak już pisałam wcześniej, myśle, ze podział cafe byłby niezłym pomysłem ;)
3. Właśnie to mam na myśli :p
Jak najbardziej jestem za podzieleniem wieści na archiwum i nadchodzące:cool:
ps.Może by oddać poszczególne działy belly-opiekunkom?;) By admin, mógł się zająć poważniejszymi rzeczami? Forum się bardzo szybko rozrasta i obawiam się, że jedna osoba może mieć problem z opanowaniem tego wszystkiego ;)
Blancari
16-09-2008, 21:41
Słusznie, na wszelkich bardziej rozwiniętych forach Admin miewa pomocników od roboty porządkowej. A to nie da się ukryć - rozwinęło się pięknie.
Ja bym się chętnie poczepiała doublepostingu i innych grzechów zdezORIENTowanych, tudzież przyłożyła do innych prac, ino się na tym za bardzo nie znam.
Chyba, że mnie kto przyuczy :)
Ja mogę dbać o porządek wśród wieści z orientalnych scen, jak się lepszy kandydat nie znajdzie:)
Oczywiście, też potrzebowałabym pewnych instrukcji technicznych, ale mogłabym się tym zająć.
Blancari byłaby świetna w tej roli, o której mówiłam - takie utrzymywanie ładu estetycznego:) Masz mój głos:D
Sądząc po tym, jak ożywiona jest ta burza mózgów, nie tylko ja dostrzegłam potrzebę jesiennych porządków:) W końcu to już ponad rok istnienia forum, rozwinęło się niesamowicie i ma pewne potrzeby:)
Ja się mogę zająć działem filmy <hahaha> :D Od tej chwili każdy film będzie podpisany i umieszczony w odpowiednim wątku :D <admin wie o co chodzi :D>
Blancari
16-09-2008, 21:51
NO ja już teraz czasem ni wytrzymuję i wysyłam na priva różne "rzepy", ale trochę nie chciałam wchodzić w kompetencje Admina.
Poza tym, jak Admin pisze to pewnie lepiej reagują niż jak jakaś tam Blancari - nie wiadomo kto i dlaczego się czepia :D
Ale większość reagowała jednak. :)
Pytanie kto z Was chciałby na stałe zająć się przesuwaniem zdezaktualizowanych wiadomości i innymi porządkami w tym dziale? (np. wpisywaniem w kalendarz itp)
:unsure: yyyyyy... "innymi porządkami" to znaczy?
Jeśli idzie o przesuwanie wiadomości, to wprawdzie na innego typu forum, ale wprawę się ma ;) Od biedy mogę się tym zająć.
O, właśnie, to kolejny dobry pomysł w kwestii porządków na forum - Admin powinien chyba zrzucić na kogoś z nas choć część roboty, bo jak pomyślę, ile jej ma, to aż mi głupio ciągle rzucać "Adminie, może skleisz te wątki?" "Adminie, może przeniesiesz ten offtop?" ;) Osoba od porządków w dziale Wieści to doskonały pomysł, może przydałby się też jakiś moderator porządkowy od subtelnych aluzji dla zdezorientowanych (te wszystkie "to nie ten wątek", "nie doublepostuj" i "zainstaluj firefoxa"), kontrolowania, by tematy się nie dublowały, subtelnego sugerowania forumowiczkom unikania totalnego offtopu i tego typu drobnych spraw?
Hyhy... wyobrażasz sobie Quesse którąś z nas co nie dość że nie offtopuje to jeszcze delikatnie zwraca uwagę skoro już nawet Admina nauczyłyśmy offtopować? :D;):D
A tak bardziej serio :D : funkcja moderatora to dobra pomoc dla Admina, jednak forum jest na tyle jeszcze małe, że uprawnienia typu łączenie postów, segregacja lepiej jeśli pozostaną wyłącznie przy nim - jako że ma wyrobiony autorytet Administratora. Znam przypadki, że użytkownik stał się moderatorem o dużych uprawnieniach związanych z podejmowaniem decyzji czy adminem w zastępstwie i niestety skutki były opłakane. Lepiej niech Admin pozostanie absolutnym guru :D.
A reagowanie na niewłaściwe zachowania na forum zawsze winno być zadaniem każdego starszego stażem użytkownika forum.
Antares - zgadzam się absolutnie, dlatego przy opisie proponowanego "moda" uwzględniłam przede wszystkim to, że mógłby zgłaszać Adminowi konkretne problemy tego typu a forumowiczom raczej sugestie - nie usiałby do tego mieć niemal żadnych uprawnień technicznych.
Niby teraz robimy to wszystkie, ale też mi czasem głupio, bo kim ja jestem, by się czepiać czyjejś koszmarnej ortografii, nieprzejrzystych postów i drobnych internetowo-forumowych nietaktów. Co więcej, przy tym zazwyczaj powstają posty o treści "Droga koleżanko X, nie rób doublepostingu", które w ostatecznym rozrachunku też przyczyniają się do zabałaganienia tematów. A może przydałby się taki ktoś, kto w takich momentach byłby odpowiedzialny za wysyłanie taktownych aluzji i upomnień, a jego tytuł moda byłby raczej...tytularny właśnie, a nie musiałby od razu oznaczać wielkich możliwości technicznych? Takie rzeczy, jak sklejanie i przenoszenie wątków (bo zamykanie i kasowanie się nam chyba nie zdarza) dalej robiłby Admin, po prostu nie musiałby się martwić o to, że oprócz niego nie znajdzie się nikt, kto po raz setny wyjaśni, do czego służy "Edytuj" i kto będzie rejestrował i przekazywał mu wszelkie sytuacje, w których techniczna interwencja jest potrzebna.
Moja wizja działów forum, na podstawie schematu Quesse:
Belly Dance z podziałem na 3 działy: taniec, kwestie okołotaneczne, wątki okołotaneczne, wątki okołoorientalne (orientalna kuchnia, imprezy w stylu arabskim itd.)
Tribal i ATS - z podziałem na te same 3 działy jak w BD
Wieści z orientalnych scen z podziałem na tematy archiwalne (zamknięte) i nowe lub z poddziałem "Archiwum".
Artykuły - tak jak teraz.
Cafe Oaza - wszelkie offtopy nie związane w żaden sposób ani z samym tańcem, ani z kwestiami okołotanecznymi typu występ, strój, ani z Orientem => dział wyłączony z licznika postów.
A reagowanie na niewłaściwe zachowania na forum zawsze winno być zadaniem każdego starszego stażem użytkownika forum.
Też mi się tak wydawało. Do czasu, kiedy zaczęły się protesty. "Vasanta, bo ty się czepiasz..." I przestałam się czepiać.
Generalnie funkcja moderatora jest funkcją niewdzięczną, jednak bardzo by to Adminowi pomogło. Podjęłabym się, gdyby nie to, że niektóre osoby tutaj nie mają ochoty czytać mojego czepiania się.
Edit: Quesse, właśnie to dokładnie miałam na myśli. Niby w pierwszej trójce największych spamerek forum (shame or glory?), ale jednak prawa nie mamy...
Blancari
16-09-2008, 22:09
Antares - mówiliśmy tylko o jednym uprawnieniu technicznym: dla osoby od Wieści z orientalnych scen. Trudno tu nabałaganić, bo albo coś już było i trafia do archiwum, albo jeszcze nie było.
ale też mi czasem głupio, bo kim ja jestem, by się czepiać czyjejś koszmarnej ortografii, nieprzejrzystych postów i drobnych internetowo-forumowych nietaktów
Quesse - jesteś użytkowniczą tego Forum jak każda z nas, więc tak jak wszyscy masz prawo dbać o "wspólne dobro" jakim jest miejsce, w którym spędzamy tyle czasu :).
Antares - zgadzam się absolutnie, dlatego przy opisie proponowanego "moda" uwzględniłam przede wszystkim to, że mógłby zgłaszać Adminowi konkretne problemy tego typu a forumowiczom raczej sugestie - nie usiałby do tego mieć niemal żadnych uprawnień technicznych.
Niby teraz robimy to wszystkie, ale też mi czasem głupio, bo kim ja jestem, by się czepiać czyjejś koszmarnej ortografii, nieprzejrzystych postów i drobnych internetowo-forumowych nietaktów. Co więcej, przy tym zazwyczaj powstają posty o treści "Droga koleżanko X, nie rób doublepostingu", które w ostatecznym rozrachunku też przyczyniają się do zabałaganienia tematów.
Mi sie wydaje, ze lepszym pomysłem od moda, byłby pomysł "pomocniczek-opiekunek" danego działu :) Każdy dział, mogłby mieć ze 2-3 opiekunki, które pomagałyby adminowi, informowały go o łamaniu przepisów itp ;) Wtedy, taka opiekunka, nie musiałaby czuć się skrępowana pouczając innego forumowicza :)
I robię to - po prostu, jak słusznie zauważyła Blancari, jest to chyba bardziej bezstresowo odbierane, jeśli coś takiego robi jakaś tzw. "władza wyższa", choćby symboliczna.
Ja proponuję ustanowić kogoś od działu Wieści, jak sugerował Admin, oraz kogoś od subtelnego napominania... A może według sugestii Faridy?
Blancari
16-09-2008, 22:13
Normalnie nie nadążam z czytaniem tej dyskusji :D
Generalnie funkcja moderatora jest funkcją niewdzięczną, jednak bardzo by to Adminowi pomogło. Podjęłabym się, gdyby nie to, że niektóre osoby tutaj nie mają ochoty czytać mojego czepiania się.
Vasanto, no bo tak już jest, że jeśli nie ma błogosławieństwa Admina to ludzie uważają, że się czepiamy. A jak będzie ktoś od "rzepienia" się oficjalnie to zupełnie inaczej będzie to potraktowane.
Chodzi o to, żeby odciążyć Admina od pisania tych privów: Jesteś już zorientowana, więc popraw tu i tu. :) Albo: pomoc znajdziesz tu i tu.
Ja bym się nie czuła skrępowana w pisaniu uprzejmych wiadomości, mając przyzwolenie Wielkiego Szejka :)
a mi sie wydaje, ze im wiecej bedziemy miec pomyslow, propozycji rozszerzania dzialow, usuwania, przenoszenia watkow, tym wieksze potworza sie grupy zwolennikow takiej czy siakiej opcji.
i nie chcialabym byc wtedy w skorze admina, ktory musi to ogarnac...
jesli chodzi o nabijanie postow to moze zalozmy jeden przypiety na stale watek, w ktorym wyjasniamy o co chodzi w liczbie postow, a o co w punktach reputacji. i moze zasugerumy, ze udzielanie sie jedynie/tylko i wylacznie/only w watku 'lancuszek skojarzen' jest, powiedzmy, w 'nie najlepszym tonie' ?
nabijanie postow powinno zostac kwestia indywidualnego 'sumienia' - to moje zdanie. i tak naprawde czy ilosc postow ma naprawde jakies ogrooooomne znaczenie?
(hmm, w sumie pewnie ma dla niektorych - teraz pomyslam, ze przeciez skoro mi nie zalezy to nie znaczy ze inni nie licza..:rolleyes:)
tak jak punkty reputacji sa taka wlasnie kwestia. ja np. uwazam ze mi kilka punktow przyznano bez powodu/nie slusznie a takze, ze niektore z was maja ich za malo. a potem sama lapie sie na tym, ze zapominam nagrodzic kogos punktem za ciekawy post. i tez ilosc punktow reputacji jest swego rodzaju wypadkowa sympatii, pamietaniu o przyznawaniu punktow, niepamietaniu o przyznawaniu punktow, nagradzanie siebie nawzjame zeby w ogole jakies punkty byly i innych czynnikow.
tak wiec mozna miec 30 postow i byc 'orientujaca sie' a miec mnsotwo punktow reputacji. i kazda z nas i tak sama oceni jaka 'forumowa wartosc' ma dany uzytkownik.
zreszta, forum dlatego jest fajne, bo staramy sie wlasnie nie wartosciowac ani osob ani tematow/watkow/postow publicznie. odbywa sie to jakgdyby 'cichaczem'. i mi to odpowiada. inaczej moglibysmy tu miec tu sajgon.
jestem jak najbardziej za porzadkami na forum. aczkolwiek nie wyobrazam sobie tego :(
moze jakies archiwum aby uniknac calkowitego usuwania postow? a nuz ktos bedzie mial chandre i bedzie chcial poczytac swoje zyczenia urodzinowe sprzed roku...\
to takie moje przemyslenia.
thank you very much for your attention
houk
edit: ojej, ale w miedzyczasie mojego pisania nastukalyscie postow
edit 2: wlasnie przeczytalam wszystko z waszego 'miedzyczasu' i mam wrazenie, ze moj post zrobil sie jeszcze bardziej nieaktualny ;)
grashka: normalnie czytasz w moich myślach :D
Vasanto, no bo tak już jest, że jeśli nie ma błogosławieństwa Admina to ludzie uważają, że się czepiamy. A jak będzie ktoś od "rzepienia" się oficjalnie to zupełnie inaczej będzie to potraktowane.Chodzi o to, żeby odciążyć Admina od pisania tych privów: Jesteś już zorientowana, więc popraw tu i tu. :) Albo: pomoc znajdziesz tu i tu. Ja bym się nie czuła skrępowana w pisaniu uprzejmych wiadomości, mając przyzwolenie Wielkiego Szejka :)
Nic dodać, nic ująć.
nabijanie postow powinno zostac kwestia indywidualnego 'sumienia' - to moje zdanie. i tak naprawde czy ilosc postow ma naprawde jakies ogrooooomne znaczenie?
(hmm, w sumie pewnie ma dla niektorych - teraz pomyslam, ze przeciez skoro mi nie zalezy to nie znaczy ze inni nie licza..:rolleyes:)
Sam licznik nie, ale w połączeniu z rangą zaczyna mieć.
tak wiec mozna miec 30 postow i byc 'orientujaca sie' a miec mnsotwo punktow reputacji. i kazda z nas i tak sama oceni jaka 'forumowa wartosc' ma dany uzytkownik.
Masz zupełną rację. Jednak porządki nie miałyby na celu jedynie kwestii licznika postów, ale także poprawienia przejrzystości forum.
Blancari
16-09-2008, 23:04
Tak zaszalałyśmy z pomysłami, że Admin się ewakuował. :D
Pewnie wróci jak już się wypiszemy i wtedy spokojnie poczyta. :)
A swoją drogą - przecież licznik postów i rangi nie świadczą o wiedzy orientalnej tylko o zORIENTowaniu techniczno-organizacyjnym na forum. O merytorycznej wiedzy miała świadczyć reputacja. Zdaje się że Admin kiedyś pisał o tym, to było przy propozycji, żeby Instruktorki miały osobne rangi, bo to niby nie wypada, że Instruktorka, a zdezORIENTowana.
EDIT: znalazłam ten post --> tutaj (http://www.belly-dance.pl/forum/showpost.php?p=6527&postcount=9)
a dokładnie cytuję:
Rangi drogie Panie (patrzcie opisy) nie odzwierciedlają jak ktoś tańczy, tylko na ile jest zorientowany w obsłudze i życiu forum.
Zatem - nie ma znaczenia, gdzie ktoś sobie posty nabił - jeśli nawet na cafe, to i tak nabrał doświadczenia w obsłudze forum.
Powiem szczerze, że z różnych względów przerażałaby mnie perspektywa forum pełnego "opiekunek" - zwał jak zwał - i innych adminopodobnych :unsure:. Na dłuższą metę to pachnie nieporozumieniami i rozwarstwieniem między użytkownikami. Obecnie dbamy o forum wszystkie i mam wrażenie, że to się całkiem dobrze sprawdza. Nawet bez specjalnych fajnie nazywających się funkcji/rang/błogosławieństw/whatever można informować Admina o różnych rzeczach i pomagać nowym użytkownikom. To moje skromne zdanie...
(sama jestem adminem, stąd patrzę na to chłodniejszym okiem)
Blancari
17-09-2008, 00:02
Cały czas informujemy Admina o różnych nietrafionych postach czy wątkach nie w tym miejscu co trzeba.
A co do pilnowania zdezORIENTowanych (i nie tylko, bo ja sama ostatnio dostałam adminowego priva za brak tytułu przy filmiku z youtube) - szkoda czasem miejsca i energii na naloty w wątku na jednostki, które nie reagują na prywatne wiadomości od zwykłych forumowiczek (albo nawet potrafią odpisać w stylu - co się czepiasz, moja sprawa co robię na forum). Dopiero interwencja Admina jako "siły wyższej" jakoś je temperuje.
no ja jestem za pomyslem Vasanty:) Pomysł jasny i czytelny bardzo mi sie podoba:)
A swoją drogą - przecież licznik postów i rangi nie świadczą o wiedzy orientalnej tylko o zORIENTowaniu techniczno-organizacyjnym na forum. O merytorycznej wiedzy miała świadczyć reputacja.
Śmiem twierdzić, że można sobie nabić szybko te 100 postów, zostać zORIENTowaną i nie mieć pojęcia o tym, jak zakłada się ankietę, że posty można edytować i jak przyznawać punkty reputacji. Toteż ranga randze nierówna i to chciałam zmienić moją propozycją.
Blancari
17-09-2008, 09:41
Śmiem twierdzić, że można sobie nabić szybko te 100 postów, zostać zORIENTowaną i nie mieć pojęcia o tym, jak zakłada się ankietę
Masz rację. Ja mam nawet więcej niż 100 postów, a nie wiem, jak się zakłada ankietę. Jednak kilka miesięcy kręcenia się po forum, pisania i czytania sprawia, że wiem, gdzie zajrzeć, żeby się nauczyć, kiedy mi to będzie potrzebne.
Dlatego zgodzę się, że można by podwyższyć progi do uzyskania kolejnych rang.
Ale niekoniecznie potrzebne wydaje mi się wyłączanie pewnych działów z punktacji, jako że wszystkie działają tak samo. Nawet w Pokoju zwierzeń czy Łańcuszku nie robimy doublepostingów, edytujemy wiadomości i narażamy się na "rzepienie" w przypadku rażących błędów ortograficznych :D
Śmiem twierdzić, że można sobie nabić szybko te 100 postów, zostać zORIENTowaną i nie mieć pojęcia o tym, jak zakłada się ankietę, że posty można edytować i jak przyznawać punkty reputacji. Toteż ranga randze nierówna i to chciałam zmienić moją propozycją.
Vasanto - a jeśli nawet, to czy to coś komuś robi złego?
Była już dyskusja o rangach [ tutaj (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=382) ], pojawiły się tam wszystkie argumenty, była zwrócona uwaga na BD Cafe. Myślę, że temat ten został wówczas omówiony i wyczerpany. A niech sobie kto nabija bezmyślnie posty niewiele wiedząc o działaniu forum jak ma taki kaprys, venę i dużo czasu - byle to nie był spam, doubleposting, wypowiedzi nie na temat itd, ale tego się pilnuje na bieżąco. Taki jest internet.
Starzy wyjadacze wiedzą kto ile tak naprawdę wkłada w forum - i nawet reputacja tak naprawdę tego nie odzwierciedla. Zupełnie nie rozumiem o co to całe zamieszanie heh... o jakieś cyferki i zielone prostokąciki? :rolleyes::blink:
P.S. Czasem sobie myślę - "God Bless niektóre ograniczenia techniczne" :D;)
Dlatego zgodzę się, że można by podwyższyć progi do uzyskania kolejnych rang. Ale niekoniecznie potrzebne wydaje mi się wyłączanie pewnych działów z punktacji, jako że wszystkie działają tak samo.
Raz - ten pomysł nie jest mój. Spotkałam się z nim na innych forach, gdzie wszystkie działy są moderowane, ale gdzie wyłączono z licznika tzw. dział niemerytoryczny, gdzie upchnięto gry, durne ankiety (na szczęście tego u nas nie ma...) i inne tematy nie mające związku z tematem forum.
Dwa - zamiast podwyższać progi, zróżnicujmy posty pod względem jakości. Po prostu.
Zdaję sobie sprawę, że ta propozycja z mojej strony (osoby udzielającej się ostatnio niewiele, a nigdy w tematach stricte offtopowych) może wyglądać jak nieudolna próba polepszenia sobie samopoczucia przez obniżenie innym licznika - ale zapewniam was, że tak nie jest. Kieruje mną jedynie troska o forum i potrzeba jesiennych porządków, którą nie tylko ja zauważyłam.
W sprawie porządków na forum
Tak mi na myśl przyszła mapa – spotykana niekiedy na stronach internetowych.
Gdyby tak stworzyć nowy dział „skorowidz tematów” „przewodnik po tematach”, graficznie pod/nad działem „pytania i odpowiedzi”, w którym znalazłaby się lista zagadnień poruszanych na forum np.,
Technika
Woale
sagaty,
szycie
filmy
słowa i gesty arabskie
sklepy oprientalne
kuchnia orientlna
kultura orientalne
itd.
W każdym takim zagadnieniu byłaby lista linków odsyłających do tematów poruszających to zagadnienie.
Użytkownik zakładając nowy temat musiałby obowiązkowo zakwalifikować temat co najmniej do jednego działu tematycznego. W ramach rozwijania się danego wątku można by dodawać dodatkowe kwalifikacje lub zmieniać je.
Stare tematy podzieliło by się odgórnie.
W efekcie osoba szukająca konkretnej informacji miałaby jeszcze dodatkowe narzędzie obok wyszukiwarki wg. słowa. Choć może to dublowanie funkcji wyszukiwarki ?:unsure: A może wystarczyłoby poszerzenie możliwości wyszukiwarki? Lub zwykły przewodnik po działach z opisem co gdzie można znaleźć. No i czy to byłoby możliwe technicznie ????
Stworzenie działu Tribal i ATS oraz Archiwum to bardzo dobry pomysł. Tworzenie wewnętrznych podziałów w ramach działów moim zdaniem pozbawia te działy smaku – lekki nieporządek jest swojski, ;) podobny to lekkiego bałaganu myśli jakie przepływają nam przez nasze umysły – fajnie jest czasem grzebiąc na forum wpadać na perełki z bardzo potrzebnymi czy zaskakującymi informacjami tam gdzie się tego zupełnie nie spodziewaliśmy, znajdować przypadkiem żartobliwe wypowiedzi, które budzą nasz śmiech i od których robi nam się cieplej na sercu.
Forum to nie tylko strona informacyjna, ale też „miejsce towarzyskie” -wymienimy się tu nie tylko informacjami ale emocjami, wspólnymi przeżyciami. Nie niwelujmy tej wartości forum porządkując je zbytnio dla zrealizowania wartości informacyjnych.
jak zwykle, Safiro, dalas czadu swoja wypowiedzia :D
(napisalam w ten sposob dla kontrastu mojego prostackiego jezyka z pieknym stylem Safiro)
ach ta nasz Safiro, piekna, zdolna, inteligentna i swietnie wyraza mysli (nie tylko swoje):biggrin:
Taki przewodnik to świetna alternatywa dla poddziałów. Pozwoliłby segregować wątki według tematyki, nowym użytkownikom łatwiej się znaleźć (opcja "szukaj" niby nie gryzie, ale niektórzy chyba mają alergię). Genialny pomysł, tylko czy to da się zrobić?
Powiem szczerze, że z różnych względów przerażałaby mnie perspektywa forum pełnego "opiekunek" - zwał jak zwał - i innych adminopodobnych :unsure:. Na dłuższą metę to pachnie nieporozumieniami i rozwarstwieniem między użytkownikami. Obecnie dbamy o forum wszystkie i mam wrażenie, że to się całkiem dobrze sprawdza. Nawet bez specjalnych fajnie nazywających się funkcji/rang/błogosławieństw/whatever można informować Admina o różnych rzeczach i pomagać nowym użytkownikom. To moje skromne zdanie...
(sama jestem adminem, stąd patrzę na to chłodniejszym okiem)
Sama adminem nigdy nie byłam, ale przeglądałam różne fora. Owszem, duża ilość reprezentantów "władzy" jest zgubna - ale w sytuacji, gdy oni tej władzy nadużywają, gdy ich działalność na forum ogranicza się do przycinania innym skrzydeł, gdy przez nich autorytet administratora jest zagrożony (u nas niewyobrażalne). Nie wierzę, by obciążenie dodatkowych paru osób czy jednej osoby obowiązkiem czepiania się za brak tytułu nad filmikiem mogło u nas doprowadzić do takiej sytuacji.
No bo widział ktoś inne forum, gdzie praktycznie prawie nigdy nie trzeba kasować postów, dawać ostrzeżeń i czy banować? Nie wierzę, by nasza wyjątkowa, sympatyczna atmosfera wzajemnej pomocy i wzajemnej życzliwości i zrozumienia miała się zmienić dzięki temu, że ktoś będzie pilnował spraw porządkowych. Nie wierzę też, by obecny system wzajemnego zwracania sobie uwagi przez wszystkich działał wystarczająco dobrze - jest nieco krępujący i przyczynia się do dodatkowego zamieszania i zabałaganienia. Reagujemy i dalej będziemy reagować, gdy ktoś wypowiada się złośliwie czy nieprzyjemnie, gdy ktoś nie trzyma się zasad krytyki i dyskusji. Ale sprawy drobnych błędów i doublepostów nie są tak pilnowane, a to jednak wpływa na czytelność forum.
Ja jestem za wprowadzeniem kogoś, kto dbałby o takie drobiazgi. Ale poczekajmy, aż Admin napisze, co o tym myśli:)
Raz - ten pomysł nie jest mój. Spotkałam się z nim na innych forach, gdzie wszystkie działy są moderowane, ale gdzie wyłączono z licznika tzw. dział niemerytoryczny, gdzie upchnięto gry, durne ankiety (na szczęście tego u nas nie ma...) i inne tematy nie mające związku z tematem forum.
Dwa - zamiast podwyższać progi, zróżnicujmy posty pod względem jakości. Po prostu.
Zdaję sobie sprawę, że ta propozycja z mojej strony (osoby udzielającej się ostatnio niewiele, a nigdy w tematach stricte offtopowych) może wyglądać jak nieudolna próba polepszenia sobie samopoczucia przez obniżenie innym licznika - ale zapewniam was, że tak nie jest. Kieruje mną jedynie troska o forum i potrzeba jesiennych porządków, którą nie tylko ja zauważyłam.
Po pierwsze - pomysł wyłączenia tematów niemerytorycznych z licznika bardzo mi się podoba. Już chyba padły wszystkie argumenty i możemy jedynie poczekać na decyzję Admina:)
I nie uważam, żebyś przez forsowanie tego próbowała poprawiać sobie lub psuć komuś samopoczucie. Pomysł jest po prostu obiektywnie dobry i podpisuję się pod nim obiema rękami - jako osoba, która ma 130 postów w pokoju zwierzeń...
A co do wprowadzenia działu "Tribal" - rozwińcie jakos ten pomysł... Jakie właściwie wątki by się w nim znalazły, poza "Tribal", Słowniczek Tribalowy", "Strój do tribalu" ...? Bo jak na mój gust, jest niewiele wątków stricte tribalowych, trochę więcej stricte bellydancowych i najwięcej takich, z których mogą czerpać "obie strony" ;) - wszystkie techniczne/strojowe/sklepowe/porady o występowaniu...
Przecież gra na saggatach, utrzymanie miecza na głowie, shimmy przeponowe i fala brzuchem dotyczy nas wszystkich, zagadnienie "czym podszyć pas" także, polecane sobie sklepy zazwyczaj zajmują się jednym i drugim.
To samo dotyczy wątków filmowych - jest jeden stricte o tribalu, są takie pomiedzy: "Ansuya i Rachel - dwa światy", "Isidora Bushkovsky" (która nie jest ani tancerką tb ani tribalu w jakimkolwiek scisłym znaczeniu), taniec z saggatami i z mieczem, no i są też stricte bellydancowe.
To samo dotyczy "Wieści" - często zdarzają się warsztaty czy festiwale, na których jest trochę zajęc z tribalu a trochę z tb, które są interesujące dla wszystkich.
A jeśli po prostu wyłonimy "Tribal" złożony z tematów wydobytych z "Belly Dance", to będzie ich śmiesznie mało, a po większość porad technicznych i tak trzeba będzie grzebać w "Belly Dance".
Serio, będę wdzięczna za rozwinięcie tego pomysłu, bo na razie ni w ząb go nie pojmuję.
Ja jestem za wprowadzeniem kogoś, kto dbałby o takie drobiazgi.
Ja jestem przeciw - i tak dbamy o drobiazgi wszystkie. Moim zdaniem jeden Admin jako przedstawiciel władzy wystarczy. No chyba że on sam kiedyś w razie potrzeby tak postanowi - to inna bajka, narazie nawet o czymś takim nie zdążył wspomnieć.
Ale poczekajmy, aż Admin napisze, co o tym myśli:)
Jak dotąd napisał tylko tyle - pozwolę sobie przytoczyć:
...a tu zaraz nie wiedzieć skąd rozpoczęła się próba rozdzielania kompetencji, błogosławieństw i uprawnień :blink:. Powiem szczerze - jestem zdegustowana :rolleyes:.
No cóż, to były raczej propozycje utworzenia pewnej funkcji niż próby rozdzielania kompetencji...
Przecież jasne jest, że gdyby miała powstać funkcja, o jakiej pisałam, wybór osoby chyba powinien zostać poparty jakaś ankietą rozpisaną na forum.
Co nie przeszkadza chyba sugerować - ten wątek nazywa się wszak "Nowe propozycje". Więc chociaż to, że decyzję i tak podejmie Admin a zdanie powinno wypowiedzieć nieco więcej forumowiczów niż jakieś 6 czy 7 osób (bo tyle bierze udział w tej dyskusji) jest zupełnie oczywiste, mamy prawo przerzucać się luźnymi pomysłami, zrobić burzę mózgów. A ta burza mózgów była wyjątkowo twórcza i dała ciekawe wyniki, nie widzę w tym nic negatywnego.
I rzucać sugestie: ja na przykład uważam, że Blancari lub Vasanta doskonale sprawdziłyby się w funkcji, o jakiej pisałam, jeśli taka funkcja zostanie ustanowiona.
Admin zaproponował utworzenie pewnej funkcji, trudno, żebyśmy to poddawały dyskusji - raczej dyskutujemy nad kolejnymi propozycjami, bo ta jest już dość oczywista i nie nam to roztrząsać. Od razu napisałam, że mogłabym się tym ewentualnie zająć, trudno nagle zacząć snuć o tym dywagacje.
Więc to naturalne, że dywagacje dotyczą tego, o czym Admin swego zdania jeszcze nie wyraził.
Więc to naturalne, że dywagacje dotyczą tego, o czym Admin swego zdania jeszcze nie wyraził.
Moje zdanie jest takie:
Zawsze podkreślałem, że to forum należy do Was i to wy powinnyście kształtować je pod swoją wygodę korzystania i zgodnie z własnymi pomysłami. Tylko wtedy będzie to miejsce całkowicie odpowiadające Waszym potrzebą. Ja czasami nie wiem co będzie Wam się podobało a co nie.
Dlatego wczoraj zaparzyłem kawę i z przyjemnością czytałem kolejne pomysły notując najciekawsze rozwiązania.:)
Wychodzę z założenia, że tam gdzie spotyka się kilka pomysłów, opinii czasem nawet przeciwstawnych powstają najlepsze rozwiązania.
Moja propozycja w dyskusji:
Wprowadzajmy zmiany małymi krokami a nie róbmy od razu rewolucji ;)
Zaczniemy od nowego działu z archiwalnymi wydarzeniami.
Chciałbym aby jedna lub dwie osoby były odpowiedzialne w tym dziale za:
*Poprawianie tytułów aby były zgodne z szablonem.
*Przenoszeniem zdezaktualizowanych wydarzeń do archiwum
*Wpisywaniem do kalendarza wydarzeń, których zapomnieli wpisać autorzy informacji
Kolejne kroki to porządki jesienne w działach. Posortowanie wiadomości, nowe działy itp. Tutaj czekam na wasze pomysły.
Zapoznałem się już po części z nowym oprogramowaniem forum.
Jedną z bardzo dobrych cech jest możliwość otagowania wątków słowami kluczowymi. Pomaga to bardzo w znalezieniu informacji. Jeżeli do wszystkich wątków ze skrzydłami dopiszemy tagi "skrzydła", "izis" to po kliknięciu w jedno z tych słów otrzymamy spis wszystkich wątków na ten temat.
Na dniach będę wiedział więcej o innych możliwościach. Napiszę jak znajdę coś ciekawego.
Czekam na dalsze dyskusje, pomysły, podsumowania itd.
Pamiętajcie to miejsce jest dla Was!!! :)
Kwestia archiwum: Quesse już się zgłosiła, ja mogę być do pary, jeśli nikt inny nie ma ochoty.
Kwestia tagów: dzięki temu można by nie dzielić działu Belly Dance na klasykę i tribal, a także nie trzeba by tworzyć poddziałów. Wystarczyłoby dodać odpowiednie tagi do każdego tematu i łatwiej by się wszystkiego szukało.
Skoro są inne chętne, dla porządku cofam tę deklarację:
Jeśli idzie o przesuwanie wiadomości, to wprawdzie na innego typu forum, ale wprawę się ma ;) Od biedy mogę się tym zająć.
Dzisiaj w pracy, wpadłam na 'genialny' pomysł dodania tagów do wątków, ale widzę, że już wszyscy o tym dyskutujecie :p ;) <przez ciągłą pracę, moja obecność na forum, przybrała inną formę :p>
Tak jak wspominała wcześniej vasanta, dzięki temu można by uniknąć podziałów danych działów. Być może jest to rozwiązanie naszego problemu???
Jeśli chodzi o Archiwum, dziewczyny już się zgłosiły i myślę, że obydwie nadają się do tej funkcji znakomicie, ale oczywiście nie mnie to osądzać. Wszystko w rękach admina :)
Ponadto, Antares pisała wcześniej, że ma już doświadczenie w administrowaniu forum. Myślę, że administrator powinien mieć kogoś do pomocy, kogoś zorientowanego w funkcjonowaniu i zagadnieniach technicznych for internetowych. Ale to tylko takie moje malutkie przemyślenia :)
Adminie, czy pomijając sprawy techniczne, myślisz też nad kwestiami dot. zmiany grafiki?;) <ot, kobieca ciekawość:redface::embarrest:>
Świetnie, że jest możliwość tagowania - szczerze mówiąc, po przeczytaniu postu Safiro przyszło mi do głowy, że mogłoby to być rozwiązanie w miarę zbliżone do tego, co Safi sugeruje.
I podtrzymuję ofertę zajmowania się porządkowaniem Wieści, przenoszeniem do Archiwum itp.. W końcu tyle tu siedzę, niech z tego będzie coś pożytecznego:D
Ponadto, Antares pisała wcześniej, że ma już doświadczenie w administrowaniu forum. Myślę, że administrator powinien mieć kogoś do pomocy, kogoś zorientowanego w funkcjonowaniu i zagadnieniach technicznych for internetowych.
Doświadczenie jest istotne, ale musisz wiedzieć, Farido, że każde forum działa na jednym z 3 silników (lub ich modyfikacji), więc to jak z prowadzeniem samochodu: czasem trudno się przestawić :)
Antares, jeśli masz ochotę porządkować razem z Quesse, nie ma sprawy, nie pcham się.
Nie krępuj się Vasanta - to równie dobrze zajęcie dla laika :). Takie systemy są... hmm... (nie, lepiej nie napiszę jak je określamy :D)...są projektowane tak by każdy mógł je obsłużyć - tak że nie trzeba do tego zaraz profesjonalisty, który na codzień m.in. tego typu systemy "rozbebesza" od podszewki :D.
Wyraziłam chęć pomocy, bo skoro dla mnie to codzienność, to w sumie co mi tam by zależało przy okazji czytania forum przenieść jakiś wątek. Jednak jako że osobiście nawet jak gdzieś coś administruję to tylko gdy zachodzi taka potrzeba - tak że podtrzymuję decyzję - i miłej zabawy :).
Wiecie, ja też się nie pcham, też mogę w razie czego ustąpić:)
Antares - może po prostu przygotuj się psychicznie na to, że taki laik jak ja może okazać się zbyt...laikiem, by to robić - i a nuż zostaniesz za jakiś czas poproszona o przejęcie tego w swoje profesjonalne ręce? Bo ja w takich sprawach mam dużo dobrych chęci i niewiele poza tym:)
To żadna filozofia - dacie radę :) Po liczbie postów w tym dziale widzę, że z początku będziecie mieć sporo pracy, potem to będzie przerzucanie przy okazji od czasu do czasu :)
Adminie, czy pomijając sprawy techniczne, myślisz też nad kwestiami dot. zmiany grafiki?;) <ot, kobieca ciekawość:redface::embarrest:>
Tak, myślę o tym... już od ponad roku ;):)
hmm Adminie czy podjales juz jakies decyzje dotyczace zmian? Ja osobiscie jestem za podwyzszeniem rang na forum... tzn nie od 0-20 zdezORIENTowana tylko np. 0-70 zdezORIENTowana lub cos w tym stylu
hmm Adminie czy podjales juz jakies decyzje dotyczace zmian? Ja osobiscie jestem za podwyzszeniem rang na forum... tzn nie od 0-20 zdezORIENTowana tylko np. 0-70 zdezORIENTowana lub cos w tym stylu
Co do rang nie podjąłem decyzji. Wydaje mi się jednak, że rangi zostały przedyskutowane na forum i bardzo dobrze określone. Jedyne co można zrobić to wymyślić jeszcze wyższe rangi np. powyżej 5000 wiadomości ;):)
Zmiany i porządki natomiast już się zaczęły w działach wieści z orientalnych scen i filmy :)
no dobry pomysl z rangami:) postaram sie cus wymyślić:)
Blancari
20-09-2008, 15:46
Powyżej 5000 to już gaduła ORIENTalna...
:D
Albo "Weteranka ORIENTu" :D
Albo "Weteranka ORIENTu" :D
Hehe a potem to już tylko ORIENT maniaczka, uzależniona od ORIENTu itd :D:D:D
Vicky deMonique
22-09-2008, 23:06
Witam was wszystkie (wszystkich?) :)
bardzo miło mi znaleźć się wśród was. Ja swoją przygodę z tańcem dopiero zaczynam, ale jestem pełna nadziei i optymizmu.
Przeglądając forum natknęłam się na sugestię, żeby wiedzę na dany temat, z całego forum, zebrać w coś na kształt artykułu.
Chętnie podejmę się tego zadania, zwłaszcza, że postów jest naprawdę dużo i chcąc ogarnąć wszystko naraz można się pogubić ;) Jednak od razu mówię, że będę potrzebowała pomocy od osoby, która zna temat lepiej ode mnie (czyli przypuszczam, że od każdej z Was)
Przeglądając forum natknęłam się na sugestię, żeby wiedzę na dany temat, z całego forum, zebrać w coś na kształt artykułu.
Chętnie podejmę się tego zadania, zwłaszcza, że postów jest naprawdę dużo i chcąc ogarnąć wszystko naraz można się pogubić ;)
Witaj wśród nas :)
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam - czy chcesz zbierać w artykuły nasze forum? Zadanie tyleż szczytne, co heroiczne.
Vicky deMonique
23-09-2008, 16:09
tak można to tak ująć ;)
mam nadzieję, że mimo wszystko podołam wyzwaniu :D
Szkoda żeby zmarnował się Twój zapał. W taki sposób powstało już kilka artykułów z zebrania informacji na forum i innych stronach internetowych.
Na razie rozejrzyj się u nas, zobacz które tematy cieszą się zainteresowaniem i jak wpadniesz na pomysł nowego artykułu to napisz.
Oprócz artykułów możesz też pisać hasła do słownika. Tu też gdybyś miała jakiś pomysł na hasło napisz do mnie bo warto sprawdzić czy już ktoś takiego hasła nie opracowuje.
Vicky deMonique
23-09-2008, 16:36
Niestety z hasłami nie dam sobie raczej rady, bo nie znam tematu aż tak bardzo. Mogę jedynie redagować wiedzę innych.
Wiesz, ale do redagowania wiedzy innych też trzeba nieźle znać temat... Ale jak się wczytasz i dokształcisz to pewnie jakoś sobie poradzisz:) I byłoby to dla nas wszystkich ogromnie przydatne - np. połączenie w jeden artykuł wszelkich informacji teoretycznych i porad praktycznych o shimmy, jakie pojawiły się na tym forum... Tak, myślę, ze jeśli podołasz, to wszyscy tu cię po rękach będą całować:)
Jakbyś potrzebowała, żeby ktoś, kto siedzi tu dłużej, pogrzebał w wątkach i w pamięci by sprawdzić, czy "o tym nie było mowy gdzieś jeszcze", to daj znać:)
Vicky deMonique
23-09-2008, 18:18
dziękuję :)
oczywiście przydałyby się też zdjęcia lub chociaż "rysunki teoretyczne" (przy tematach związanych z odzieżą itp)
pomysl uwazam za bardzo dobry i bardzo pracochlonny wiec zycze powodzenia i trzymam kciuki. chetnie przeczytam wszystko na dany temat ujete w jednym artykule. jakos nie przepadam za nasza przegladarka...
Vicky deMonique
24-09-2008, 11:21
ok, mam problem ;) nie wiem jaki temat opracować jako pierwszy. Jaki według was jest najbardziej potrzebny?
Ja już rzuciłam propozycję: shimmies. Porady o rożnych shimmies są porozrzucane po wątkach, zwłaszcza shimmy przeponą przewija się w wielu miejscach... Klasyfikacja została gdzieś wyczerpująco opisana przez Djamilę. Ale to tylko propozycja, nie wiem, co jest najbardziej potrzebne:)
W następnej kolejności proponuję o połączenie wątków o stereotypach na temat tb, o tym czy to taniec erotyczny i tych wątkach, poruszanych na tym forum w kontekście tańca brzucha naturalnie, które dotyczą feminizmu, braku tolerancji, antykoncepcji, przemocy, rżóżnych kultur i orientacji, na temat tego co wasi faceci na to że występujecie itd. I pewnie wiele z nich tu nie wymieniłam, ale radzę poszperać. To będzie pracochłonne ale z pewnością ciekawe i nada sie do publikacji w jakimś fajnym miejscu takim jak Obcasy na przykład.;)
No więc moje propozycje:
utworzenie działów:
- Nasi użytkownicy - poznajmy się tutaj byśmy szukali swoich bratnich dusz nie tylko w tańcu, byłby to dział poświęcony tylko "nam" a z obserwacji i doświadczeń wiem, że łatwiej jest tak poznać ludzi np. w tematach psychozabawy czy różne inne niż znaleźć kogoś w wyszukiwarce i zagadać
- Gry i zabawy - tutaj punkty nie byłby liczone tutaj odnośnie tego żeby dział nie nazywał się "nabijarka punktów"
- Imprezy orientalne w naszych miastach - tutaj pisalibyśmy o imprezach w naszych miastach, o wynajęciu noclegów i itp.
Aha wydaje mi się że administratorowi przydałaby się jakaś pomoc odnośnie zarządzania tematami*, bo odnoszę wrażenie że robi się troszkę chaos...
Dział o imprezach orientalnych jest - to dział "Wieści z orientalnych scen". Tam wpisuje się wszelkie informacje o imprezach, warsztatach, występach i innych powiązanych z bd wydarzeniach.
Nasi użytkownicy - przecież można kliknąć na listę użytkowników i posortować wg miast - był też wątek z serii "złote myśli". W Krakowie są grupki dziewczyn, które się znają i spotykają, a umawiają na forum, nie potrzeba do tego osobnego działu z serii NK.
Gry i zabawy - po co tworzyć dział, który będzie zawierał góra trzy tematy? Obecnie mamy tylko jedną grę, w skojarzenia. Mam nadzieję, że nie będzie więcej.
Tak wyszło, że krytykuję i torpeduję twoje pomysły... Ale nic nie poradzę, takie mam zdanie na ten temat. Aha, i "zarządzania tematami", a nie "zarządzania tematów" :)
Dział o imprezach orientalnych jest - to dział "Wieści z orientalnych scen".
Nasi użytkownicy - przecież można kliknąć na listę użytkowników i
Gry i zabawy - po co tworzyć dział, który będzie zawierał góra trzy tematy? Obecnie mamy tylko jedną grę, " :)
Jeszcze jest "jaki to film"
Ano racja, Aurinko. Dzięki :) Tak czy siak za mało na dział :)
vasanta każdy ma swoje zdanie i nie jestem zła za krytykę, potrafię ją przyjmować :) Ja tylko zamieściłam swoje propozycje i nei wszyscy muszą się z tym zgadzać :)
Często zdarzają mi się błędy to z tego powodu, że bardzo szybko piszę i mam dużo pracy na komputerze ale postaram się pisać poprawniej :) Przepraszam
:)
Myślę, że twoje propozycje wymagają przemyślenia i dokładnego przyjrzenia się strukturze forum :) Nie są złe, tylko pochopne. A co do błędów - ja piszę ponad 400 znaków na minutę i zapewniam, da się nie popełniać błędów gramatycznych. Literówki każdemu się zdarzają :)
Myślę, że pomysły Awatif są ciekawe o tyle, że pozwalają zwrócić uwagę na dostrzegane przez użytkowniczki trudności czy potrzeby - ale ja jednak myślę, że na razie takie działy nie są zbyt potrzebne. Też nie sądzę, by osobny dział na Gry i zabawy miał przynieść temu forum coś dobrego - najwyżej rozmnożenie się gier i zabaw, a to na forach nie jest pozytywnym zjawiskiem...
Jak dla mnie, jeśli zmiany, to takie ułatwiające korzystanie z działów merytorycznych bądź bardziej widoczne oddzielenie ich od działów niemerytorycznych. Bo to w końcu forum głównie zajmujące się tańcem orientalnym, a mniej ułatwianiem kontaktów towarzyskich. I chyba najlepiej, by tak pozostało - jak na mój gust.
Ale ogólnie - to doskonale, że komuś chce się napisać parę uwag i zasugerować jakieś zmiany, a nie tylko garstka stałych/starych użytkowniczek snuje dywagacje.
Tak więc - zachęcam wszystkich do dalszego dzielenia się sugestiami:)
Vicky deMonique
30-09-2008, 17:01
Przepraszam, że jeszcze żadne artykuł nie został opublikowany ale ze względu na dojazd i naukę mam tylko weekendy na pisanie :/
nie zapomniałam jednak o swoim zobowiązaniu ;)
Mam prośbę Vicky deMonique ;):)
Nie śpiesz się, spokojnie napisz artykuł a zanim cokolwiek opublikujesz to najpierw prześlij mi to do wglądu. Jestem ciekaw jaki temat sobie wybrałaś?
Vicky deMonique
01-10-2008, 17:41
miałam zamiar dać komuś do sprawdzenia bo jestem pewna, że jakieś błędy się wkradną ;)
na początek Shimmy ale nadal jestem na etapie kompletowania informacji
Dział o imprezach orientalnych jest - to dział "Wieści z orientalnych scen". Tam wpisuje się wszelkie informacje o imprezach, warsztatach, występach i innych powiązanych z bd wydarzeniach.
Owszem, ale uważam, że tytuł tego działu nieco odbiega od jego zawartości. "Wieści z orientalnych scen" daje do myślenia, że umieszczane są tam informacje na temat wydarzeń, ciekawostek, jakie mają miejsce w świecie bellydance. W rzeczywistości są tam wątki poświęcone konkretnym warsztatom tanecznym, z informacjami o terminach, cenach, zasadach uczestnictwa itp. Kiedy miałam zamiar umieścić tam informację o konkursie Miss Bellydance w Rosji jako rzeczywistą "wieść z orientalnej sceny" i tylko dla ciekawostki, gdyż uczestnictwo nie wchodzi tu w grę, miałam wrażenie, że ten temat nie pasuje do zawartości działu, mimo że pasuje do tytułu.
Tytuł działu odzwierciedla to, co powinno się w tym dziale znajdować. Informacje dodają użytkownicy, same więc jesteśmy sobie winne, jeśli tytuł odbiega od zawartości.
kaoruaki
09-10-2008, 15:59
mam pytanie, jako że przez dluższy czas nie mogłam na bieżąco śledzić forum, to nie wiem, czy już coś ruszyło ze zmianami?Osobiście mogłabym podjąć się poukladania użytkowników według miast z których pochodzą.Jeśli ktoś mi dokładnie wytłumaczy co i jak, to jestem chętna do pomocy:)
Nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi :) Poukładanie użytkowników według miast może zrobić każdy, komu się to zamarzy - wystarczy kliknąć na zakładkę "Użytkownicy" i ustawić sortowanie według miasta. Tyle że nie wszyscy wypełniają to pole swojego profilu.
Chyba mam pewne braki ;) w związku z tym pytanie - dlaczego "łańcuszek skojarzeń" został zamknięty?:>
kaoruaki
16-10-2008, 14:36
Nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi :) Poukładanie użytkowników według miast może zrobić każdy, komu się to zamarzy - wystarczy kliknąć na zakładkę "Użytkownicy" i ustawić sortowanie według miasta. Tyle że nie wszyscy wypełniają to pole swojego profilu.
aha,ale ze mnie gapa.Bo ja znowu coś pokręciłam. Napisałaś:
Nasi użytkownicy - przecież można kliknąć na listę użytkowników i posortować wg miast
no i oczywiście ubzdurałam sobie ze to jedna z propozycji do przeprowadzanych zmian na forum, w związku z czym stwierdziłam, poukładać mogę... no i wystrzeliłam jak przysłowiowy "Filip":)
Blancari
16-10-2008, 21:45
Chyba mam pewne braki ;) w związku z tym pytanie - dlaczego "łańcuszek skojarzeń" został zamknięty?:>
Ja się przyłączam do pytania. Bardzo polubiłam tę zabawę :) Komu to przeszkadzało? :(
Ja się przyłączam do pytania. Bardzo polubiłam tę zabawę :) Komu to przeszkadzało? :(
Już jest otwarty, krzywo mi się kliknęło :D nikt nie chciał go zamykać :p:)
scarabee
16-10-2008, 23:07
Uff, odetchnęłam z ulgą ;) Też mnie zmartwiło zamknięcie tego tematu - niby nabijacz postów, ale bardzo sympatyczny ;)
Blancari
16-10-2008, 23:23
Przyłączam sie do powyższych UFFności :)
No to odetchnęłam z ulgą :)
kaoruaki
28-12-2008, 17:33
a ja mam propozycje:można utworzyć nowy dział z ogłoszeniami, gdzie byłyby wątki typu sprzedam i inne np.ze sklepami internetowymi jak ten (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=1508).Co o tym myślicie?
a ja mam propozycje:można utworzyć nowy dział z ogłoszeniami, gdzie byłyby wątki typu sprzedam i inne np.ze sklepami internetowymi jak ten (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=1508).Co o tym myślicie?
Mamy to w planach.
A za mną chodzi założenie topicu: Sprzedam/ Oddam/ Pożyczę/ Zamienię.
Mamy coś takiego? :)
Uzasadnienie:
W sumie potrzeba matką wynalazku.. poszukuję złotego stanika na 11 stycznia i mam cichą nadzieję, że ktoś szybciej będzie chciał sprzedać jakiś swój stary, niż mój doleci do Polski albo jakiś uszyję własnoręcznie (bardziej z braku czasu do dziergania cekinków niż braku kreatywności ;) ) Tak tak.. wymyśliła sobie baba złoty ;)) Mam czerwoną spódnicę, złoty pas i przydałaby mi się pasująca góra do kompletu :)
Patrz, wiadomość wyżej ;):)
Mamy to w planach.
No i poza tym mamy już podobne wątki:
Pchli targ, czyli oddam/przyjmę (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=528&highlight=oddam)
Do sprzedania (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=858&highlight=oddam)
O! o! Czuję się usatysfakcjonowana.. desperacja czyni człowieka mało uważnym :D Dziękuję!!
A można dodać taki oto słodki obrazeczek do naszych buziek? :)
*Sylwia*
28-05-2009, 15:41
Moja propozycja jest następująca... Mniej wyskakujących reklam. Zaraz mnie trafi :mad:
Mnie wyskakuje tylko jedna, i to co jakiś czas.
Mnie też reklamy irytują,ale nie wiem,czy da się na to coś zdziałać...
Często mi wyskakują:(
Reklamy są wyświetlane przez skrypt statystyk. Jeżeli sytuacja nie poprawi się i nadal będzie tak dużo wyskakiwało okienek to rozejrzę się za innymi statystykami.
Mała tancereczka
05-01-2010, 19:22
Moja propozycja jest taka aby warsztaty wyświetlane na dole pokazywały nie najbliższe dwa tygodnie ale co najmniej miesiąc a może nawet dwa.
Łatwiej będzie optycznie zobaczyć w jednym miejscu chronologicznie co się będzie działo. :)
Moja propozycja jest taka aby warsztaty wyświetlane na dole pokazywały nie najbliższe dwa tygodnie ale co najmniej miesiąc a może nawet dwa.
Łatwiej będzie optycznie zobaczyć w jednym miejscu chronologicznie co się będzie działo. :)
Pomysł ciekawy, jeżeli inni użytkownicy poprą ten pomysł to go rozważę. Obawiam się tylko wydłużenia strony forum w okresach dużej ilości imprez i warsztatów.
Kiedyś chyba padł pomysł, żeby można było sprawdzić, za co ktoś otrzymał punkty reputacji. Czy to jest do zrobienia? Często łapię się na tym, że nie pamiętam, czy komuś dałam już punkty za coś, co mi się spodobało, a bariera w postaci ilości użytkowników, którym trzeba przyznać punkty, zanim powtórnie przyzna się temu pierwszemu, nie zawsze działa.
Jest taka możliwość ale wymaga to ręcznej zmiany kodu programu forum. Z takimi zmianami poczekam do wydania nowej wersji forum.
Kiedyś chyba padł pomysł, żeby można było sprawdzić, za co ktoś otrzymał punkty reputacji. Czy to jest do zrobienia? Często łapię się na tym, że nie pamiętam, czy komuś dałam już punkty za coś, co mi się spodobało, a bariera w postaci ilości użytkowników, którym trzeba przyznać punkty, zanim powtórnie przyzna się temu pierwszemu, nie zawsze działa.
No właśnie :(
Ja ostatnio próbuję przyznawać punkty osobom, którym już przyznałam jakiś czas temu i tak już 3 albo 4 osoby czekają w mojej kolejce, a ja staram się nie zapomnieć o każdej z nich :rolleyes:
klymenystra
20-01-2010, 16:47
Mam pytanie co do galerii: daloby sie zrobic tak, ze wgrane juz zdjecia mozna sortowac do albumow? Jesli juz jest taka opcja, to pokazcie mi ja, prosze, a post skasujcie :)
Mam pytanie co do galerii: daloby sie zrobic tak, ze wgrane juz zdjecia mozna sortowac do albumow? Jesli juz jest taka opcja, to pokazcie mi ja, prosze, a post skasujcie :)
Odpowiedziałem na Twoje pytanie w wątku dotyczącym galerii, czyli tutaj:
Wszystkie pytania dotyczące galerii zdjęć - tutaj! (http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php?p=100710#post100710)
Ten jest poświęcony nowym pomysłom dotyczącym rozwoju forum.;)
klymenystra
21-01-2010, 11:48
Przepraszam za balagan :) (myslalam, ze galeria tez wchodzi tutaj :))
Czy dałoby się dodać wyszukiwarkę w dziale "lista użytkowników"?
Czy dałoby się dodać wyszukiwarkę w dziale "lista użytkowników"?
Przecież tam jest wyszukiwarka ;). Szeroki niebieski pasek nad listą po prawej stronie: Szukaj użytkowników (http://www.belly-dance.pl/forum/memberlist.php?do=search) http://www.belly-dance.pl/forum/images/misc/menu_open.gif
Chyba że o coś innego chodzi?
Jejku... Dzięki :) O to dokładnie chodzi, tylko nie zauważyłam - szukałam okienka, a nie paska ;)
Mam taką nieśmiałą propozycję, aby pole tekstowe (w panelu użytkownika), w którym wpisuje się informacje o warsztatach w których brało się udział, było wyższe. Teraz ma wysokość dwóch linii tekstu i dość ciężko tam wpisywać nowe rzeczy, szczególnie gdy lista warsztatów się rozrasta. Gdyby powiększyć wysokość do rozmiaru, który ma pole "Czym jeszcze chcesz nam się pochwalić" to byłoby super :) Domyślam się, że to dość prosta zmiana w CSSie. Co Ty na to Adminie? :D
Zgadzam się... byłoby łatwiej.
Mam taką nieśmiałą propozycję, aby pole tekstowe (w panelu użytkownika), w którym wpisuje się informacje o warsztatach w których brało się udział, było wyższe. Teraz ma wysokość dwóch linii tekstu i dość ciężko tam wpisywać nowe rzeczy, szczególnie gdy lista warsztatów się rozrasta. Gdyby powiększyć wysokość do rozmiaru, który ma pole "Czym jeszcze chcesz nam się pochwalić" to byłoby super :) Domyślam się, że to dość prosta zmiana w CSSie. Co Ty na to Adminie? :D
Zgadzam się... byłoby łatwiej.
Zrobione! :)
Czy tak jest dobrze, czy jeszcze powiększyć to pole?
Dziękuję za kolejny pomysł na to jak forum może być lepsze. Pamiętajcie, że jest ono dla Was i zrobię wszystko co będziecie chciały aby ułatwić Wam z niego korzystanie. :)
Tak jest super :D W sumie to jestem głupolem, bo już od dawna mnie wkurzało to małe okienko, a jakoś nie wpadłam na to, żeby o nie zapytać :p
O właśnie, też mi to od dawna przeszkadzało:D
Aż się chce edytować i uzupełniać dział z warsztatami :D Szkoda że głupie studia wchodzą w paradę :D
Teraz jest już luksusowo :D Dziękujemy Adminie :)
Ja bym jeszcze miała propozycję, żeby ujednolicić opisy pól - bo przy wypełnianiu np. pojawia się pytanie "W jakim mieście tańczysz?" i później mamy osoby, które mają w profilu "Miasto: w Koziej Wólce" :)
Ponawiam, bo mamy teraz pana, który jest skąd? z "nie tańczę, ale gram na darbuce w Krakowie". To naprawdę jest niewygodne :(
Ja bym jeszcze miała propozycję, żeby ujednolicić opisy pól - bo przy wypełnianiu np. pojawia się pytanie "W jakim mieście tańczysz?" i później mamy osoby, które mają w profilu "Miasto: w Koziej Wólce" :)
Przepraszam dopiero teraz zauważyłem Twój pomysł.
Wszystko można zrobić tylko proszę o propozycję jak mają inaczej być opisane pola.
To chyba wystarczy "Miasto, w którym tańczysz:" I wtedy wpisujemy mianownik i wszystko się zgadza.
Chyba wystarczy po prostu "Miasto:" wtedy nikt nic o tańczeniu/graniu etc. nie wpisze. ;)
Chyba wystarczy po prostu "Miasto:" wtedy nikt nic o tańczeniu/graniu etc. nie wpisze. ;)
Jeżeli wystarczy opis "Miasto" to zrobione ;)
Dziękuję!
Mam nadzieję, że to ujednolici formę tego, co pojawia się przy poście każdego użytkownika :)
carmenta
10-05-2010, 16:27
Tak sobie ostatnio pomyślałam, że coraz więcej konkursów jest organizowanych i sporo osób bierze w nich udział. Może można by było stworzyc w profilu takie pole do wypełnienia udziału w konkursach, bądź wpisanie zajętego miejsca (takie jak to dotyczące warsztatów, czy występów). Nie na zasadzie - pochwalę się, a co! Tylko tak, żeby mieć taka informację w profilu, ot, dla siebie samej ;) Bo niektórzy profil traktują, jak swój własny pamiętnik (co, kiedy robiłam :D:p). No i zawsze poszerzyłoby to informację o doświadczeniu tancerki ;)
Nie mówię, że ja będę gdzieś startować, bo się nie nadaję, ale może któraś chciałaby sobie to wpisać :D
a to nie jest to samo co "występy" ?
carmenta
10-05-2010, 16:34
chodziło mi bardziej o wpisanie udziału w konkretnym konkursie z wpisaniem, które miejsce się zajęło. To chyba nie to samo co występ z grupą na koniec semestru w szkole ;)
Dobry pomysł. Przy przenoszeniu forum na nową wersję programu postaram się to zrobić.
Proszę zaproponujcie schemat tytułu i opisu takiego pola aby był jednoznaczny i zrozumiały.
Tytył pola:
Opis pola:
carmenta
13-05-2010, 13:43
To może np.:
tytuł pola: Twoje osiągnięcia w świecie belly dance.
opis pola: konkursy w których brałaś udział i Twoje wygrane.
To może np.:
Konkursy, w których brałaś udział, i zdobyte przez Ciebie nagrody.
A raczej:
Konkursy, w których brałaś udział i zdobyte nagrody.
Przynajmniej ja tak czuję interpunkcję w tym zdaniu ;)
carmenta
13-05-2010, 16:59
No ale w coś w tym kierunku :D
To może np.:
Konkursy, w których brałaś udział, i zdobyte przez Ciebie nagrody.
A raczej:
Dziękuję za świetny pomysł!
Właśnie został zrealizowany :D
A kiedy będą własne blogi na forum? :D
A kiedy będą własne blogi na forum? :D
Jak wygram wojnę z baza danych, która nie chce zaakceptować instalacji najnowszej wersji forum.;):)
A raczej:
Kwestia podejścia, Kirke, ja to potraktowałam jako wtrącenie :)
Moja propozycja to założenie działu prawnego na forum, gdzie można by bez zbędnych emocji rozwiązywać drobne prawne problemy związane z działalnością artystyczną i nie tylko. Są takie watki w pokoju zwierzeń i w innych działach,a można by je umieścić w jednym miejscu.
proponuję wprowadzić przykaz pisania njusów wg wzoru, bo straszny bajzel tu robicie ;)
np.
data, miejsce, nazwa imprezy/kto i co będzie prowadzić
Co masz na myśli pisząc "njusy"?
Co do porad prawnych - chodzi o zupełnie nowy dział? Wydaje mi się, że ta tematyka jednak jest zbyt skromna, żeby dorobić się osobnego działu.
Haniya Kraków
08-06-2010, 16:57
A może watek prawny w BD Cafe? Tylko, czy będzie kompetentna osoba do rozwiązywania naszych prawnych zagwozdek?
Odpowiedzi na niektóre pytania są proste, bo trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać, natomiast są kwestie, których nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć i wówczas moje pytanie brzmi: kto będzie ponosił koszty ewentualnego procesu :p
Może być tylko wątek, ale uważam, że jest to potrzebne. Są sprawy, które można wyjaśnic od ręki, a są takie gdzie niestety trzeba się udać do adwokata lub radcy prawnego i zapłacić pieniążki.
Może tradycyjnie już będę nieskromna i kontrowersyjna, ale czuję się kompetentna jako prawnik z prawie 10 - letnią praktyką zawodową i przed egzaminem adwokackim do pomocy w różnych sprawach.
Myślę, że byłybyśmy zaskoczone problemami prawnymi, z jakimi borykają się tancerki. Począwszy od tego, że należy umieścić w umowie, zapis o tym, że do pokazu jest potrzebna podłoga, bo już się zdarzyło, że jej nie było....
Na pierwszy rzut oka, widzę takie zagadnienia:
1) Kwestia umów - faktycznie, dziewczyny skarżą się na złe warunki, przydałyby się wskazówki, jak taką umowę skonstruować, ale to nawet niekoniecznie kwestia prawa, co praktyki :D
2) Prawa autorskie do muzyki i choreografii
3) Wspomniany pseudonim, choć chyba nie da się dojść do 100% wniosków
Może to po prostu materiał na dobry artykuł? ;)
A jeśli nie, to co masz na myśli? Wyszukanie zagadnień, które przewinęły się przez forum i zebranie ich w zbiorczym wątku? Czy założenie nowego, gdzie będzie można zadawać pytania w razie wątpliwości?
Myślałam o takim dziale jak są w niektórch gazetach pt. prawnik radzi. W tym dziale byłyby artykuły na dręczące tancerki zagadnienia typu co jest zaliczką, a co zadatkiem itp. oraz miejsce na zadawanie pytań. Mogę również pisać artykuły na te tematy w dziale artykuły. Jak nigdy jestem ugodowa w tym temacie, a uważam, że jest to potrzebne - zwłaszcza teraz kiedy taniec brzucha w Polsce tak się rozwija. Już dostałam emaila od jednej ze szkół tańca w Polsce, że zagraniczna szkoła tańca chce ich podać do sądu o kradzież nazwy. Polska szkoła nazywa się XY,a zagraniczna YX i robi się problem.
Dostosuję się. Jeśli zdecydujecie się na artykuły to podajcie jakieś dręczące Was tematy - chętnie pomogę.
Myślę, że takie artykuły byłyby świetnym rozwiązaniem :)
Myślę, że przydałby się artykuł jak skonstruować umowę o występ, jak ją zakwalifikować, jakie elementy zawrzeć, co robić, gdy druga strona nie wywiązuje się z warunków umowy. Na pewno z takim problemem dziewczyny spotykają się częściej, niż z zarzutami kradzieży pseudonimu ;)
Ok. Nie ma sprawy. Postaram się w najbliższym czasie taki artykuł napisać.
w sumie taki wątek z pytaniami i odpowiedziami to by była również fajna sprawa:)
także uważam, że artykuły to bardzo dobra sprawa - każda cenna wskazówka, która ułatwi rozwiązywanie niektórych problemów, jest na wagę złota :)
Haniya Kraków
08-06-2010, 22:38
Tak, artykuł jak najbardziej, ale wątek "prawnik odpowiada" to też niegłupi pomysł :)
Hayal, jak masz czas i chęć podzielić się wiedzą i doświadczeniem będziesz cennym źródłem :)
Hayal, to bardzo dobry pomysł i na pewno dużo osób będzie Ci wdzięcznych za podzielenie się wiedzą prawną w zakresie interesującym i ważnym dla tancerek.
Moja propozycja jest następująca:
1. Utworzymy wątek z pytaniami do prawnika. Czas pokaże, które zagadnienia są najistotniejsze dla użytkowników forum. Wybierając najciekawsze i najpotrzebniejsze zagadnienia będziesz mogła je rozwijać w artykuły.
Możesz napisać od razu artykuł na temat zawierania umowy na występ artystyczny z np. wzorem w wordzie do ściągnięcia ponieważ z doświadczenia wiem, że to pierwszy problem na jaki napotykają tancerki rozpoczynające komercyjne występy.
2. Jeżeli temat stanie się na tyle popularny aby wypełnić treścią cały dział to go założymy. :)
I było to właśnie w kontekście warsztatów ogłoszonych na forum, a moje rozmówczynie nie były wcale zupełnie początkujące, raczej co najmniej średniozaawansowane.
Good idea (Niśka, weź się wreszcie do roboty).
Planuję zrobic kalendarz warsztatowy równiez krajowy. A gdyby zrobic osobne kalendarze na każdy poziom? Co Wy na to?
Adminie, miałbys cos przeciwko rozmnożeniu kalendarzy? ;) Ale wszystko oczywiście jasne i poukładane ;)
Gdyby organizatorzy trzymali się zasad i wpisywali wydarzenia do kalendarza forumowego, nie trzeba by robić osobnych wątków kalendarzowych... :-/
Good idea (Niśka, weź się wreszcie do roboty).
Planuję zrobic kalendarz warsztatowy równiez krajowy. A gdyby zrobic osobne kalendarze na każdy poziom? Co Wy na to?
Adminie, miałbys cos przeciwko rozmnożeniu kalendarzy? ;) Ale wszystko oczywiście jasne i poukładane ;)
Popieram pomysł kalendarza warsztatów z polskimi instruktorkami! To by była świetna robota. Ale proponuję nie dzielić poziomami, bo przeważają poziomy typu open, poza tym niekiedy za jednym zamachem organizowane są warsztaty na różnych poziomach z tym samym instruktorem, opisane w tym samym wątku. No i definicje poziomów bywają niezwykle względne;)
Blancari
04-10-2010, 16:35
Ale przecież już jest taki Kalendarz. I to całkiem przejrzysty - i w zasadzie większość warsztatów tam jest. Naprawdę sporadycznie coś nie zostaje wpisane.
Quesse, miałam na myśli potencjalne uczestniczki mało zorientowane.
Można by zrobić też jeden wątek z odnośnikami do poszczególnych poziomów, ale obawiam się, że po roku zrobiłby sie bajzel na kółkach.
Myślałam o tym, aby w razie poziomu open, albo warsztatów dla wielu poziomów, kopiować do odpowiednich kalendarzy - przecież to nie problem ctrl+c ctrl+v. A poziomy myślałam żeby zdefiniować 4: początkujący (zero totalne, żadnych umiejętności w bd), ponad początkujący (znane sa już podstawy bd), średnio zaawansowany (z pewnym doświadczeniem w bd), zaawansowany (czyli osoby juz bardzo doświadczone w bd, w tym instruktorki).
Do tego krótka charakterystyka o czym byłby warsztat (folklor, klasyka, drum solo, bębniarski, rytmy, mehendi, wykład...)
Ale może juz nie róbmy tu offtopu...
Niśko, jak wolisz, myślę po prostu że to że ktoś reprezentuje jakiś poziom nie znaczy że będzie sprawdzał tylko warsztaty dla tego poziomu - po pierwsze niektórzy równają w górę i jako początkujący z podstawami idą na warsztaty średniozaawansowane, jako średniozaawansowani idą na zaawansowane a jako zaawansowani pchają się na masterclassy :D No i zaawansowanych interesują warsztaty różnych poziomów - ostatnio na początkującym shaaby u Shirin mnóstwo się nauczyłam.
Może lepiej jeden kalendarz, ale dodać do tytułów jakieś skrótowe oznaczenia poziomów?
Blanko, ja niestety tak nie uważam. Przede wszystkim w kalendarzu forumowym widać tylko jeden miesiąc - a ja lubię ogarnąć wzrokiem od razu kilka miesięcy - choćby żeby zobaczyć odstępy czasowe, pomaga mi to też szacować możliwości wydatków. W dodatku w kalendarzu w małym okienku danego dnia widzę tylko skrót nazwy, więc i tak muszę otworzyć link by choćby sprawdzić miasto. Dla mnie te kalendarze mają odmienne zastosowanie, oba są potrzebne bo spełniają inne funkcje.
Quesse, każdy ma inne zapatrywanie i oczekiwania względem kalendarza, a jak juz coś tworzyć, to tak, aby większości pasowało.
If they is a will, there is a way. Jeśli tylko uważacie, że coś takiego by sie przydało (coś na modłę kalendarza z imprezami międzynarodowymi, tak bym to widziała), to uważam, że warto przenieść dyskusje do kafejki, do osobnego wątku, gdzie wspólnymi siłami dopracowałoby się wariant końcowy. Na razie namierzyłam chyba 2, czy 3 eventy krajowe (warsztaty) na przyszły rok, a więc czas jeszcze bardzo nie goni, mozna się pozastanawiać.
Można by tez poziomy jakoś wyróżniać w jednym zbiorczym kalenadarzu... nie wiem, slownie, kolorami, graficznie...
Jeżeli wymyślicie ciekawe rozwiązanie to bardzo chętnie je zastosuję. Jak zawsze każda inicjatywa wypływająca z forum cieszy mnie i uzyskuje moje poparcie.
Jestem jednak pełen obaw przed wprowadzaniem kolejnych zasad do "wieści".
Już w tej chwili spełnienie wymogu trzech informacji w tytule (tytuł, data, miasto) stanowi problem dla wielu reklamodawców. Każda kolejna komplikacja jak określenie poziomu etc. spowoduje dodatkowe zamieszanie.
Według mnie dokładne opisanie warsztatów w treści powinno załatwić sprawę i rozjaśnić wątpliwości uczestniczek.
Możecie też ukierunkować poszukiwania rozwiązań na nowe możliwości kolejnej wersji forum, którą mam nadzieję już niedługo [w końcu] uda się zainstalować.
Jest to tagowanie (dopisywanie dowolnych etykiet) do wiadomości dzięki którym można lepiej przeszukiwać forum oraz stosowanie prefixów, które pokazują się przed tytułem nowego wątku (ograniczone przez forum)
edit:
Sprawa poziomów jest dyskusyjna. Przypomnijcie sobie rozmowy i spory po jakim czasie jest się zaawansowaną tancerką.
Hmmm, wydaje mi się, że jeśli akurat chodzi o warsztaty, gdzie się jedzie w celu dokształcania się, sytuacja, gdy któraś przeceni swoje możliwości (poziom zaawansowania) może podziałać tylko na jej niekorzyść - a nie na niekorzyść grupy, czy kogoś innego. A więc szkodliwość społeczna byłaby niska.
Nie spotkałam się też z sytuacją, aby prowadzący warsztaty zwalniał tempo nauczania, bo jedna osoba nie do końca kuma, bo nie umie, bo to, bo tamto.
Hmmm, wydaje mi się, że jeśli akurat chodzi o warsztaty, gdzie się jedzie w celu dokształcania się, sytuacja, gdy któraś przeceni swoje możliwości (poziom zaawansowania) może podziałać tylko na jej niekorzyść - a nie na niekorzyść grupy, czy kogoś innego. A więc szkodliwość społeczna byłaby niska.
Nie spotkałam się też z sytuacją, aby prowadzący warsztaty zwalniał tempo nauczania, bo jedna osoba nie do końca kuma, bo nie umie, bo to, bo tamto.
Sam nie uczestniczę w zajęciach;):D ale rozmawiając z wieloma dziewczynami z forum wielokrotnie słyszałem opinie o tym, że osoby o niższym niż wymagany poziom na warsztatach niestety spowalniają grupę w nauce.
Nic nie powiem, ale panowie też tańczą ;)
Może lepiej jeden kalendarz, ale dodać do tytułów jakieś skrótowe oznaczenia poziomów?
Ja bym to oznaczyła kolorami. Byłoby przejrzyściej.
A kalendarz forumowy - no niestety, rzadko do niego zaglądam, bo jest zapchany urodzinami (nie mówię, żeby je usunąć, ale to bardzo psuje przejrzystość), a poza tym wyświetla tylko początek nazwy warsztatów. Miasto podaje się najczęściej pod koniec.
Dlatego jeśli chcę znaleźć jakieś nowe warsztaty w interesującym mnie mieście, wchodzę w Wieści, naciskam Ctrl+F i wpisuję "krak" albo "chorz".
Możecie też ukierunkować poszukiwania rozwiązań na nowe możliwości kolejnej wersji forum, którą mam nadzieję już niedługo [w końcu] uda się zainstalować.
Jest to tagowanie (dopisywanie dowolnych etykiet) do wiadomości dzięki którym można lepiej przeszukiwać forum oraz stosowanie prefixów, które pokazują się przed tytułem nowego wątku (ograniczone przez forum)
Bardzo obiecująco brzmi! Czy możesz napisać coś więcej?
Różnie to bywa, zależy od tej osoby. Jeśli stara się nadążyć i nie przeszkadza, to wszystko gra - ale jeśli pyta o rzeczy oczywiste dla innych, prosi o powtórzenie, to opóźnia.
Ja bym to oznaczyła kolorami. Byłoby przejrzyściej.
A kalendarz forumowy - no niestety, rzadko do niego zaglądam, bo jest zapchany urodzinami (nie mówię, żeby je usunąć, ale to bardzo psuje przejrzystość), a poza tym wyświetla tylko początek nazwy warsztatów. Miasto podaje się najczęściej pod koniec.
Dlatego jeśli chcę znaleźć jakieś nowe warsztaty w interesującym mnie mieście, wchodzę w Wieści, naciskam Ctrl+F i wpisuję "krak" albo "chorz".
Dobry pomysl z kolorami! A z kalendarzem forumowym mam podobny problem. Ale przydaje mi sie by zorientowac sie ze np. w dany weekend kilka rzeczy dzieje sie w tym samym czasie.
Dobry pomysl z kolorami! A z kalendarzem forumowym mam podobny problem. Ale przydaje mi sie by zorientowac sie ze np. w dany weekend kilka rzeczy dzieje sie w tym samym czasie.
Do tego się przydaje, ale ciężko rozmieścić te rzeczy na mapie - trzeba klikać na każde wydarzenie osobno :)
Najbardziej spójne i czytelne byłoby wrzucanie wydarzeń do rocznych tabelek.
Coś w tym rodzaju, plus dwie dodatkowe kolumny na określenie poziomu (dla ułatwienia: open, I, II, III, master) i charakteru warsztatów (ogólny rodzaj oferowanego tańca lub gatunek BD, lub "szkolenie" czy "festiwal").
http://img710.imageshack.us/img710/613/kalci.jpg
A ja sądzę, że powinno być tak, jak jest. Przytoczona przez Ciebie tabelka jest mało czytelna (choć w dużej ilosci tych warsztatów uczestniczę). Dotychczasowy układ jest przejrzysty i czytelny. Określenie poziomu jest umieszczane w informacji dot. danego warsztatu.
Sam Admin wspomina , jak trudne jest egzekwowanie kilku prostych informacji. a i określenie poziomu bywa mylące. Przykłąd- uważam się za średniozaawansowaną, ale na warsztaty z beledi z Sowillo chciałam pojść, choć były przeznaczone dla początkujacych, jeśłi się nie mylę (plany pokrzyżował mi poród, ale to już inna historia), to samo chciałam uczynić z warsztatami dla początkujących u Naimy.
Więc zamiast kombinować, skupcie się na tym, jak rzeczywiście wyszukujecie warsztaty. Ja najpierw wybieram po tematyce i instruktorce.
Pamiętajcie, że lepsze jest wrogiem dobrego.
Ja też jestem za tą wersją, która jest teraz. Jakoś nigdy nie miałam problemów z wyszukiwaniem warsztatów. W końcu nie ma stu stron w tym dziale, a zazwyczaj cztery czy pięć. Spokojnie można te wszystkie strony przejrzeć, jeśli ma się w planach wydanie oszczędności na warsztaty.
Jeden pomysł jest prosty we wprowadzeniu w życie. Łatwo można oddzielić urodziny od terminów warsztatów. W tym celu muszę stworzyć dwa kalendarze.
1. Wydarzenia orientalne
2. urodziny
Zaraz na próbę to zrobię ;)
Nashito, Kirke - ja też używam wyszukiwarki z przeglądarki, żeby znaleźć to, co mnie interesuje :) Ale skoro osoby, które rzadko na forum bywają, skarżą się, że informacje giną w gąszczu Wieści - to coś z tym trzeba zrobić :) I właśnie o tym dyskutujemy.
Zrobione.
Zobaczcie jak to wygląda. Na dole pod kalendarzem jest rozwijane menu opisane jako: Wybierz Kalendarz
jako standardowy ustawiłem : orientalne wydarzenia
jako drugi kalendarz wybierany z rozwijanej listy: urodziny
Mam nadzieję, że to poprawi czytelność.
Edit:
Ustawiłem aby w kalendarzu wyświetlał się cały tytuł wydarzenia.
Naprawdę szukacie? Ja wchodzę na wieści i czytam po kolei;) A w kalendarzu patrzę tylko kiedy coś organizuję, choć i tak zawsze potem jeszcze sprawdzam w Wieściach termin,bo nie każdy do kalendarza wrzuca:)
I własciwie gdyby oddzielić urodziny byłoby przejrzyście:))
Adminie, dziękujemy za kolejne udogodnienie! :biggrin:
Ja też znajduję warsztaty bez problemu. Wchodzę do działu wieści, klikam ctrl+f i wpisuję to czego szukam. Instruktorkę, miasto lub fragment nazwy imprezy.
Polecam metodę, jest szybka i bezproblemowa ;)
Adminie, bardzo poprawiło!
Same urodziny też jest fajnie sprawdzić :)
Ja też znajduję warsztaty bez problemu. Wchodzę do działu wieści, klikam ctrl+f i wpisuję to czego szukam. Instruktorkę, miasto lub fragment nazwy imprezy.
Powiedz to tym, którzy twierdzą, że dział Wieści jest nieczytelny... ;):rolleyes:
a ja mam takie pytanie - czy dostępna jest funkcja, która pokazuje ilość nieprzeczytanych postów albo nowe posty od ostatniej wizyty? to jest bardzo wygodne, bo jak się wejdzie na forum to się po prostu w to kliknie i wyskoczą wszystkie tematy z nieprzeczytanymi postami. Bo tak trzeba wchodzić w każde pod-forum osobno, żeby zobaczyć gdzie jest coś nowego. Taka moja sugestia mała ;)
pozdrawiam
Estraven
08-10-2010, 09:48
Wypróbuj może link Dzisiejsze wiadomości (http://www.belly-dance.pl/forum/search.php?do=getdaily) - na górze forum.
Z kolei u mnie na belce, która zawiera takie elementy jak profil użytkownika, galeria foto etc. są także "nowe wiadomości" - one zawsze pokazują nowe wiadomości od twojej ostatniej wizyty.
o matko, ale gafa. Nie widziałam w ogóle tego. W takim razie przepraszam za zawracanie głowy ;)
Enimo, przecież każda (każdy? :)) z nas też musiał to kiedyś obczaić :)
Jako, że mamy wątek w "Wieściach..." z kalendarzem warsztatów, może by też się pokusić o taki wątek z informacjami o zbliżających się konkursach belly dance - tych krajowych oraz międzynarodowych, w których można spróbować swoich sił?
Czy to do mnie? ;)
Będę miała na uwadze :)
Bez sprecyzowania ;). Po prostu chciałabym wiedzieć, czy tylko mnie by się taki wątek przydał ;).
Jak dla mnie, to moge natworzyć kalendarzy w różnych konfiguracjach ;) Jak tylko przestanę zajmowac się tłumaczeniem forum... Poza domowymi rzeczami oczywiście i zajęciami rozmaitymi ;)
A jak się na serio Delfów nauczę, to może bym stworzyła program do pobrania (.exe) z wielowarstwowym kalendarzem? Uaktualniany ;) To akurat powinno być proste....
Jakby był uaktualniany :serce:. No marzenie ;)
No więc sie uczę ;)
Ale nie wydaje mi sie, żeby to było trudne, poza tym, że miałoby od groma formularzy... a każdym uaktualnieniem więcej...
A dla bardzo potrzebujących mogłabym wcześniej zrobić kalendarz w postaci konsolowej - tj. otwierający się w okienku DOSowym. Niestety, bez kolorków, bajerów i polskich liter.... są chętne?
Funkcje jakie by mógł mieć to takie, że po wybraniu oznaczonego dnia kalendarza (oznaczony przez obecność w nim jakiegoś wydarzenia) można by otrzymać kartę z wyczerpującymi informacjami na temat wydarzeń tego dnia. Kalendarz mógłby być podzielony na wydarzenia krajowe/wydarzenia międzynarodowe/kursy/konkursy/rozrywkę i występy.
Jak sobie tylko zainstaluję Delphi w domu, to w dwa dni mógł by powstać... w grudniu?
Bo aplikacje konsolowe pisać umiem ;)
No więc sie uczę ;)
Ale nie wydaje mi sie, żeby to było trudne, poza tym, że miałoby od groma formularzy... a każdym uaktualnieniem więcej...
A dla bardzo potrzebujących mogłabym wcześniej zrobić kalendarz w postaci konsolowej - tj. otwierający się w okienku DOSowym. Niestety, bez kolorków, bajerów i polskich liter.... są chętne?
Funkcje jakie by mógł mieć to takie, że po wybraniu oznaczonego dnia kalendarza (oznaczony przez obecność w nim jakiegoś wydarzenia) można by otrzymać kartę z wyczerpującymi informacjami na temat wydarzeń tego dnia. Kalendarz mógłby być podzielony na wydarzenia krajowe/wydarzenia międzynarodowe/kursy/konkursy/rozrywkę i występy.
Jak sobie tylko zainstaluję Delphi w domu, to w dwa dni mógł by powstać... w grudniu?
Bo aplikacje konsolowe pisać umiem ;)
A może tak prościej w HTMLu z jakmiś javascriptem? Można by wtedy podpiąć do forum np na głównej belce, zrobić zgrywany w pdfie lub od razu drukowany?
Adminie, to trzeba umieć ;)
A co do wersji i do druku. Jak się nauczę pisać odjechane programy w Delphi, to z pewnościa się da. Czytałam, że Delphi daje możliwości też publikowania w internecie. Ale to jeszcze daleka droga przede mną....
A na razie naprawdę kusi mnie taka mała konsolkowa. Po to, żeby opracować formularze (co po czym) i mieć gotową bazę danych ;)
Pierwsze przymiarki do wzmiankowanego programu-kalendarza (na razie w postaci nie-internetowej). Mógłby być w wersji konsolowej lub w wersji okienkowej - windowsowej (może być troszkę niedopracowana jeszcze). Niestety, taki on-line by musiał poczekać do przyszłego roku (aż doczytam, jak to zrobić), więc póki co posiłkowałabym się chomikiem, rapidshare i tym podobnymi.
Na razie mam propozycję i chcę zapytać, co o tym myślicie.
Pierwszy ekran by zawierał propozycję typu eventów: podzielone na warsztaty "międzynarodowe" (treść jak kalendarz w Wieściach), "krajowe" (pozostałe niż międzynarodowe), konkursy (na razie brak), kursy (na przykład instruktorski Djamili, kurs Firyal) i rozrywka (np. spotkania, imprezy, pokazy - na razie brak).
Po wpisaniu symbolu/kliknięciu buttonu przechodziłoby się do widoku kalendarza (dni, kiedy nic się nie dzieje, byłyby nieaktywne, dni, kiedy coś się dzieje aktywne - przyciski). Po wybraniu dnia i miesiąca/kliknięciu odpowiedniego przycisku przechodziłoby się do kolejnego ekranu zawierającego informacje szczegółowe na temat imprez danego dnia. Na razie bez linków do forum, ale za to z takim opisem, który satysfakcjonował by wszystkich.
Nie wiem tylko jak z kursami... czy nie lepiej było nie bawić się z kalendarzem, tylko kliknięciu kursów, w następnym oknie byłyby wypisane kursy z RadioButtonami (kropeczka), którego kliknięcie prowadziłoby do zakładki o tym kursie.
Co o tym myślicie? Wersja wstępna jest prosta do wykonania... Byłoby przeze mnie uaktualniane, ale bez możliwości edycji przez użytkownika. W razie potrzeby, gdyby użytkownik miał Delphi, mogłabym użyczyć kodu źródłowego.
A jaką macie Wy wizję? Może by coś zmienić? Może nie wszystko dam radę od razu, ale liczę, że z czasem się uda.
Acha, opisy eventów byłyby w polach, z których można by sobie kopiować tekst i wklejać gdziebądź. A z czasem drukować, zapisać jako .pdf.... Pliki byłby .exe.
I jeszcze jedno. Aby było milej, można by wstawić bellydanserskie zdjęcia - co Wy na to? Czy któraś by się zgodziła, aby użyć jej wizerunku?
Edit. Obiecanki-cacanki. Mój komp domowy nie wyrabia z instalację Delphi XE. Chyba musze poczekać, aż mi kupią Delphi w robocie i robić kalendarz w chwilach wolnych - od formularza do formularza pewnie kiedyś się stworzy.
Ja mam propozycje dot "Wiesci z orientalnych scen"...w zwiazku z tym ze warsztatow jest coraz wiecej [i super:)] coraz trudniej znalezc np warsztaty w danym miescie...
Proponuje przy wpisywaniu tytulu watku wpisywac w pierwszej kolejnosci MIEJSCE WARSZTATOW pozniej DATA / NAZWA [kto prowadzi zajecia ew. nazwa festiwalu itp a dalej opis.... Mysle ze to by znacznie ulatwilo szukanie :)
np.
WARSZAWA / 2011.2.15-17 / SHAkira :) / Krolowa bd :)
POZNAN / 2011.3.1-3 / ......./.....
mks, a kalendarze imprez podklejone w "wieściach" nie są pomocne?
Są pomocne, ale jak się wciąż coś nowego pojawia, to chwilę trwa, zanim kalendarz zostanie zaktualizowany.
Popieram wniosek! Na innych forach (ten sam temat, MNIEJSZE zagęszczenie!) to funkcjonuje od dawna.
Blancari
04-02-2011, 12:01
W sumie ja też jestem za, chociaż to więcej roboty dla modów :D
Ale można spróbować
Pomysł jest jak najbardziej dobry, jednak rzeczywistość wygląda tak, że niełatwo wyegzekwować nawet to, by umieszczany był komplet informacji w tytułach wątków wydarzeniowych...trochę średnio widzę w praktyce sytuację, w której użytkownicy stosują ustaloną formę i kolejność informacji w obrębie tytułu ;).
A ja uwazam, ze dopoki zachowane sa zasady umieszczenia kompletu informacji w tytule, mozna pozwolic organizatorom na troche swobody - jak ktos ma fantazje napisac ze to "Najwazniejsze wydarzenie w historii tanca orientalnego w Polsce" albo "Warsztaty roku" to niech pisze, w czym problem? Ja bez problemu wszystko znajduje dzieki kalendarzom wydarzen.
A ja uwazam, ze dopoki zachowane sa zasady umieszczenia kompletu informacji w tytule, mozna pozwolic organizatorom na troche swobody - jak ktos ma fantazje napisac ze to "Najwazniejsze wydarzenie w historii tanca orientalnego w Polsce" albo "Warsztaty roku" to niech pisze, w czym problem? Ja bez problemu wszystko znajduje dzieki kalendarzom wydarzen.
Ano dokładnie - niech sobie organizatorzy piszą w tytule, co chcą, o ile podadzą miasto/rejon i datę.
A jeśli komus i kalendarze nie są poręczne - zawsze mozna skorzystać z opcji "szukaj" ;)
albo Ctrl+F ;) +znajdź następny
Ano dokładnie - niech sobie organizatorzy piszą w tytule, co chcą, o ile podadzą miasto/rejon i datę.
A jeśli komus i kalendarze nie są poręczne - zawsze mozna skorzystać z opcji "szukaj" ;)
Właśnie o to chodzi, że nie można :)
Jeśli jeden wpisze "Kraków", drugi "w Krakowie", trzeci "Krakow", czwarty "dla Krakowianek", to trzeba szukać cztery razy.
Gdyby na początku było miasto, wyszukiwanie byłoby niepotrzebne - już od pierwszego wejrzenia człowiek by wiedział.
Mi brakuje funkcji powiadamiania o nowych postach w trakcie pisania posta. Na niektórych forach tak jest, że jak odpowiada się w wątku i w trakcie pisania pojawia się w wątku nowy post napisany przez inną osobę, to w momencie kliknięcia "wyślij odpowiedź" forum informuje, że został dodany nowy post (i on się wyświetla) i czy w związku z tym nie chce się modyfikować jeszcze swojej odpowiedzi - uważam, że to wygodne i jest większy porządek w odpowiedziach, a czasem zapobiega dublowaniu postów (lub ich edycji).
Skrypt naszego forum niestety nie ma takich możliwości i osobiście nigdy nie widziałem takiego rozwiązania.
Można to jednak łatwo obejść. Otwórz sobie drugą kartę w przeglądarce z danym wątkiem i zanim wyślesz swoją wiadomość to odśwież wątek w drugiej karcie. Jeżeli w międzyczasie ktoś opublikował inną wiadomość to zobaczysz ją w tej drugiej karcie.
Mi brakuje funkcji powiadamiania o nowych postach w trakcie pisania posta. Na niektórych forach tak jest, że jak odpowiada się w wątku i w trakcie pisania pojawia się w wątku nowy post napisany przez inną osobę, to w momencie kliknięcia "wyślij odpowiedź" forum informuje, że został dodany nowy post (i on się wyświetla) i czy w związku z tym nie chce się modyfikować jeszcze swojej odpowiedzi - uważam, że to wygodne i jest większy porządek w odpowiedziach, a czasem zapobiega dublowaniu postów (lub ich edycji).
to byłaby fajna opcja. Mogę podać przykład forum na którym tak jest
Blancari
08-06-2011, 17:12
to byłaby fajna opcja. Mogę podać przykład forum na którym tak jest
Niestety, to - jak napisał Admin wyżej - zależy od możliwości danego forum. Nasze na razie nie ma takiej opcji. Najwyraźniej producent nie przewidział takiej potrzeby. Trochę szkoda, ale da się przeżyć
Oczywiście , że da się przeżyć :) nie znam się na tym i nie zrozumiałam, że to zależy od danego forum :)
A dokładniej zależy to od skryptu forum, czyli tego, jak jest forum napisane.
Forum jest napisane w języku programowania (np. php i sql) - takie tysiące wierszy różnych poleceń, które wszystko opisują (łącznie np. z tym, gdzie będzie umieszczona dana ramka) i decydują o działaniu forum. Można korzystać z gotowych skryptów, dostępnych w Internecie i takim gotowym skryptem jest nasze forum, a także fora rodzaju tego, o którym napisałaś (znam takie fora). Każdy skrypt ma swój panel administracyjny, gdzie można wprowadzać różne zmiany, acz w pewnym ograniczonym zakresie. Większe zmiany wymagają wgryzienia się w sam kod języka, a to czasem wymaga dobrego programisty (wiadomo, nie każdy musi być programistą). No i ryzykuje się tym, że przez drobny błąd nagle całe forum może się wysypać i przestać działać. Grzebanie w kodzie to już prawie operacja na żywym organizmie ;)
To tak w wielkim skrócie ;)
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.