PDA

Pokaż pełną wersję : Taniec z laską

Solencja
17-03-2008, 23:52
Przeglądałam forum i znalazłam jakieś tematy o lasce, ale chciałabym tu zadać inne pytanie a propos laski właśnie.
1. Czy można ją kupić gdzieś poza Szeherezadą?
2. Laski o jakich wymiarach są najwygodniejsze? Cienkie czy grubsze?
3. Maram>> na zdjeciu w swojej galerii jesteś właśnie z taką laską jaka mi się podoba. Czy możesz napisać gdzie ją kupiłaś i czy jest wygodna? Bo to chyba ta z tych większych prawda?

Quesse
18-03-2008, 16:27
Odpowiem na temat grubości: chyba najlepiej mieć średnią. Zbyt cienkie i lekkie mogą się wyginać, w dodatku są okropnie trudne do balansowania na głowie. Zbyt grubymi trudno się macha. Ja mam taką raczej grubszą/średnią - i jest super, mogę tańczyć z nią na głowie i machać swobodnie (choć gdy macham cieńszymi dłoń mniej boli;)). Kupiłam z Szeherezady i jestem bardzo zadowolona.

Za to do tańca z dwiema laskami lepiej mieć dwie cienkie, bo się nimi sporo macha. Sama ledwo próbowałam tańca z dwiema laskami, ale nasuwa mi się spostrzeżenie: powinny być identyczne i raczej cienkie.

Uwaga: trzeba uważać na laski ozdobione - widziałam niedawno taką, która prawie cała była pokryta cekinami i strasznie gruba - tym to już pewnie w ogóle nie da się machać.

A, co do wymiaru to istotna jest też długość - najlepiej chyba, gdy laska sięga tancerce mniej więcej od ziemi do pępka.

Sakina
27-03-2008, 22:42
Ja - mimo ćwiczeń- jak mam ją zarzucić na ramię to ciągle się boję. I wyglada to tak jakbym chciła sie uderzyć w głowe ale jednak rezygnowała ;) czkam aż mi się uda to obejść jakoś

Djamila
27-03-2008, 22:58
Uwaga: trzeba uważać na laski ozdobione - widziałam niedawno taką, która prawie cała była pokryta cekinami i strasznie gruba - tym to już pewnie w ogóle nie da się machać.

Da się da, jest wprawdzie cięższa ale nie szkodzi. Za to łatwiej nią balansować bo przez cekiny dobrze się przyczepia

Solencja
27-03-2008, 23:31
Dziękuję Quesse:)
Dziś wręczono mi laskę ;) wyprosiłam u kuzynki żeby mi przywiozła z urlopu:) Kochana jest- od dziś :P
Laska ma ok 2 cm średnicy i jakoś nie mam wyczucia żeby tym obracac...A tak mi się taniec z laską podoba no, bedzie trzeba się trochę potrudzić:)

feroMonik
31-03-2008, 10:06
2 cm srednicy to chyba okropnie gruba???
Mi sie podobal taniec z cienka laska - to byla moja pierwsza proba, a i tak bylo ciezko. Raczka boli od wywijania ;) Grubszej na pewno nie dalabym rady.

Isar
31-03-2008, 17:54
Cieńszymi łatwiej sie macha, grube lepsze są w balansie, chociaż przy dobrej wprawie macha się i takimi.

Kaira
31-03-2008, 21:08
A ja powtórzę swoje pytanie z innego wątku :) Czy uważacie że taniec z laską jako niby lekko zahaczający o tradycję powinno się tańczyć nie w stroju kabaretowym tylko np. sukience do beledi? A może spotkałyście się z innym tradycyjnym strojem używanym w tym tańcu? Skąd można taki skombinować?
W Polsce łatwo dostać różne ładne indyjskie tuniki - czy da się to jakoś przerobić żeby wyglądało do tego odpowiednio?

Nouwara
27-09-2009, 13:34
Assaya z tej stronki należy do tych cieńszych, prawda?
http://www.modnitrendorient.cz/hulka_tanecni__i..html
Chciałabym kupić sobie laskę, ale nie mam doświadczenia pod tym względem

Nunah
27-09-2009, 13:50
Laski można też czasem dorwać na allegro. Ja mam tę z Szeherezady i bardzo dobrze mi się z nią tańczy - jest wystarczająco gruba do balansu (bez problemu trzyma się na głowie i biodrze), ale dobrze się nią macha - dla mnie jest wygodna, a jestem dosyć niewielka :) Z cieńszymi jest mniej wygodnie.

Firyal
27-09-2009, 16:15
Olu, zdaje się być cieńsza:) Ja mam dośc grubą, ale to konieczność - uparłam się na fioletową, więc zdobyłam na allegro takową:) Osobiście wolałabym cieńszą

Nouwara
27-09-2009, 19:39
Dzięki, Rillo :) chyba ją zamówię