PDA

Pokaż pełną wersję : warsztaty w Kairze z Prof.H.Khalilem-program szczegółowy

Djamila
24-09-2007, 11:36
Program wyjazdu do Kairu 20-28 listopad

20/11/2007-godz.19.45 wylot z Warszawy do Kairu przez Budapeszt

21/11/2007-Dzień 1
3.20 przylot do Kairu, transfer do INTERNATIONAL SARAY OF ORIENTAL CULTURE (ISOC) zakwaterowanie
9.00-śniadanie
13-lunch w ISOC
15.00 Transport na Pyramisa Nilegroup Festival
16.30 - 19.30 warsztaty Baladi Magdy El Leisy (40$)
20.00 Transport do ISOC

22/11/2007 Dzień 2
8.00 śniadanie plus prowiant na festiwal
9.00 Transport do Pyramisa
10- 13 warsztaty: Mahmud Reda(40$)
13.15 - 16.15 Hassan Khalil- Pharaonic(40$)
16.30 - 19.30 Asmahan: Trommelsolo (40$)
20.00 Transport na bazar Khan el Khalili, obiad w Restauracji Naguib Mahfouz.

23/11/2007 Dzień 3
8.00 sniadanie
10.00-13.00 warsztaty Faruk Moustafa (40$)
13.30 Transport do ISOC
14.30 Lunch w ISOC
16.00 - 19.00 warsztaty prywatne z Hassanem Khalil w ISOC.
Zawody bd na festiwalu

24/11//2007 Dzień 4
8.00 sniadanie in Isoc
10- 13.00 warsztaty Liza Laziza (40$)
13.30 Transport do ISOC
14.30 Lunch w ISOC
16 - 19 .00 warsztaty prywatne z Hassanem w ISOC

25/11/2007 Dzień 5, Sunday
9.00 sniadanie plus prowiant na festiwal
12.00 Transport do Pyramisa
13.15 - 16.15 warsztat Sameh El Dessouiki (40$)
16.30 - 19.30 Hassan Khalil (40$)
21.00 Uroczyste zakończenie festiwalu-połączone z show i kolacją
ca: 1.00, after closing transport back to te Festival

26/11/2007 Dzień 6,
sniadanie w ISOC całodzienna wycieczka do Alexandrii z lunchem

27/11/2007 Dzień 7,
8.00 sniadanie w Isoc
9.00 wycieczka pod piramidy-zawiera lunch
16 - 19 h warsztaty prywatne z Hassanem w ISOC
21.00 Uroczyste zakończenie pobytu:noc z folklorem plus kolacja lub kolacja na pływającej restauracji

28/11/2007
1.00 Transport z ISOC na lotnisko
lot o 4.05 do Polski przez Budapeszt
8.40 przylot do Warszawy

7dni :zakwaterowanie w ISOC w pokojach 3-4 osobowych(dla pary pokój 2 osobowy), 7 razy lunch lub prowiant (zaznaczone w programie).
transfery, wycieczka do Alexandrii z angielskim przewodnikiem, wycieczka do piramid (dla chętnych wejście dodatkowo płatne)
2 obiadokolacje poza ISOC (restauracja)
transport z i na lotnisko

Opłata: 415 Euro dla osób tańczących i towarzyszących,
400 euro warsztaty prywatne (dla naszej grupy) z Prof. Hassanem Khalilem (9 godz)
Dodatkowa opłata za warsztaty festiwalowe(opcjonalne): 8 x 40 USD = 320 USD

Bilet lotniczy (linie Malev Hungarian)-1100 zł

Osoby chętne proszę o szybką decyzję-bilety lotnicze muszę zarezerwować do końca tego tygodnia t.j.28.09!!

Admin
24-09-2007, 18:43
Bardzo chciałbym, aby ten wyjazd i warsztaty doszły do skutku. Byłby to zastrzyk nowej wiedzy, pomysłów i doświadczenia dla polskich tancerek. Poczytałem w sieci trochę na temat Prof.H.Khalila i jest to naprawdę autorytet w sprawach tańca brzucha.

Mam pomysł jak ten wyjazd mógłby przysłużyć się całej naszej społeczności. W ciągu tych kilku dni na pewno Djamila mogłabyś zadać kilka pytań Profesorowi. Mógłby powstać z tego wywiad podobny temu, jaki przeprowadziła Roksolanka z Ehabem Atią. Gdyby nie było na to czasu, można mu zostawić te pytania wydrukowane, aby odpowiedział później

Napiszcie drogie Panie, jakie pytania według Was mogłaby Djamila zadać profesorowi, tak, aby powstał ciekawy wywiad z dużą ilością przydatnych informacji dla nas :)

Djamila
24-09-2007, 19:24
To naprawdę świetny pomysł. Oczywiście najlepiej byłoby zadać pytania Hassanowi osobiście ale zdaję sobię sprawę,że nie każdy może akurat w tym terminie uczestniczyć w wyjeździe.Służę zatem swoją osobą :)

Co do samego wyjazdu to muszę Wam coś zdradzić: jedna z uczestniczek będzie się zmagać w zawodach organizowanych podczas Nile Group Festiwal i zawalczy o festiwalową satatuetkę. Kto? Ujawnić nie mogę-może sama zechce się pochwalić :)Trzymajcie kciuki-zapowiada się świetny wyjazd!!!

Mała tancereczka
25-09-2007, 00:04
To ja mam od razu pytania.
1. Czy jest jakaś zalecana metodyka nauczania tb. Na przykład ten zestaw ruchów na początek a po ich opanowaniu dopiero następne, a te ruchy dopiero po roku itd.
2. Jakie ma rady dla nas aby popularyzować w Polsce pozytywny wizerunek Tańca brzucha i tancerek.

Djamila
26-09-2007, 09:12
dla osób, które do 25-go nie zdecydowały się na wyjazd ale są jeszcze chętne: zapisywać mozna sie jeszcze do końca miesiąca

Beta
01-10-2007, 00:03
Moje pytania są takie:
Którą obecnie tańczącą tancerkę brzucha poleciłby jako godną naśladowania dla nas?
Czy europejka jest w stanie zatańczyć pięknie taniec brzucha?

Djamila
04-10-2007, 14:16
zostało jeszcze jedno miejsce na wyjazd! Ostatnia okazja dla niezdecydowanych,żeby dołączyć do naszej grupki!

Yallah
11-10-2007, 10:37
Witam serdecznie forumowe wielbicielki tańca orientalnego.:)
Miałam niedawno przyjemność uczestniczenia w warsztatach prowadzonych przez Profesora. Maniacko jeżdżę na warsztaty prowadzone przez wielkich i uznanych mistrzów jak również na warsztaty prowadzone przez osoby o imieniach mniej znanych, wiec niełatwo mnie zaskoczyć. Ale Hassan Khalila rzucił mnie na kolana! Czytajac wątek o idealnej instruktorce - to wszystkie te walory spełnia Profesor (no oczywiście poza makijażem:p). Pomimo pełnej sali ma się wrażenie że jest szczególnie skoncentrowany na Tobie (ale takie wrażenie ma każda uczestniczka warsztatów) - jest pełen pochwał za każdy dobrze wykonany ruch ale nie daruje najmniejszego uchybienia (ręce, postawa, idealnie wykonana figura -żadnego markowania). Jednak uwagi przekazuje w tak delikaty sposób, że nie czujesz się zażenowana lecz dasz z siebeie wszystko by zatańczyc perfekcyjnie (a tłumaczy tak jasno że ciało samo dostosowuje się do jego wymagań bez najmniejszego wysiłku). Jest w nim tyle energii, radości, że pomimo 6-cio godzinnego wasztatu nie czujesz zmęczenia (a ja należę do tych bardziej leniwych, po 2 godz. chetnie bryknęłabym na kawę i papierosa) - a tutaj łyk wody i chce się dalej. Wszystkie tancerki traktuje jak ukochane córki, wnuczki i takie ma się wrażenie juz po jednym dniu znajomości z nim, że jest Ci bliski jak rodzina. Ze strony technicznej - warsztaty przygotowane idealnie! Opowiada o utworze, autorze, tresci,wymienia jakie są rytmy, wprowadza w klimat muzyki, podstawowe kroki - jak to wygląda w stylu klasycznym jak w folklorze, jak gypsy. Na jednym z warsztatów o hagalli pokazał równiez kostium - szczegółowo opisując jak powinien wyglądać, wyjasnił jakie są róznice w tym tańcu w róznych regionach...Pozostaje tylko jeden niedosyt.... że warsztaty się skończyły:( Wielkie brawa dla Djamili że z takim zapałem organizuje wyjazd do Kairu - bo spotkanie z Profesorem to obowiązkowy moment w karierze tanecznej czy instruktorskiej. Liczę, że uda jej się zaprosic Profesora do Polski, a wtedy w Lublinie założymy pole namiotowe, bo nie powinno starczyc miejsca w hotelach. Juz teraz wiem dlaczego jest ukochanym nauczycielem wiekszości gwiazd orientalnej sceny. Jestem jego wielbicielką, uważam że w pełni zasługuje na swoje tytuły naukowe, bo wiedze ma przeogromną i mnóstwo uroku pomimo 70 lat. Pozwolę sobie (jesli mi się uda) wkleic zdjęcie z Prof.Hassanem Khalila (a niechetnie sie fotografuje)- jest dla mnie bardzo cenną i miłą pamiątką dlatego chciałabym się nią z Wam podzielić. Ale się rozpisałam:eek: Przepraszam:)

Djamila
19-11-2007, 20:25
Już jutro wylot do Kairu.
Zbiórka na Okęciu Terminal I, odprawa o 17.45, zbieramy się 10 min wcześniej.
Do zobaczenia!

Mała tancereczka
19-11-2007, 20:29
Powodzenia, i przywieźcie dużo miłych wspomnień.
Liczymy na sprawozdanie a może nawet wywiad ;):p

Sowillo
19-11-2007, 22:45
Jak ja bym się chciała znaleźć z wami na tych warsztatach z Prof. Hassanem :sad: - szukam mego zagranicznego mistrza - bo mistrzynię Yodę już mam :p:D

Dołączam się z prośbą - jak tylko wrócicie napiszcie o waszych wrażeniach: jak było, czego się nauczyłyście.

Bezpiecznych i wysokich lotów w odległe krainy sztuki orientu:)

Djamila
20-11-2007, 10:28
Oczywiście jak tylko wrócimy podzielimy się wrażeniami. Na zadane przez Was pytania też postaramy się uzyskać odpowiedzi.
Jeśli wyjazd zaliczymy do udanych-na pewno nie będzie to ostatni raz :)