PDA

Pokaż pełną wersję : Magdy El-Leisy 8-9-10 sierpień 2008 w Gliwicach

AishaYildirim
30-04-2008, 18:09
A wiec mam już ostateczne potwierdzenie :yeahhh:.
Magdy El-Leisy po raz pierwszy w Polsce!!!

Studio Tańca Copa Cabana ma zaszczyt zaprosić na warsztaty poprowadzone przez wybitnego nauczyciela i nietuzinkowa osobowość Magdy El-Leisy.
Jest jednym z tych wykładowców, na którego zajęciach podczas kairskich festiwali nie domykają się drzwi z nadmiaru chętnych.

08.08
18,.00 -21.00 "Modern Pop Baladi Dance" – średniozaawansowany i zaawansowany

09.08
10.00 – 13.00 "Classical oriental dance routine“ część I - zaawansowany i instruktorski;
15.00 – 18.00 "Spanish-Arabic Choreography" - średniozaawansowany i zaawansowany

10.08
10.00 – 13.00 "Classical oriental dance routine“ część II – zaawansowany i instruktorski;
15.00 – 18.00 "Stick/Cane Dance" - średniozaawansowany i zaawansowany

Wszelkie informacje i pytania: aisha@aishaorient.pl

Jesteśmy jeszcze w fazie negocjacji finansów więc wszelkie informacje o kosztach pojawią sie w okolicach czerwca.

Biografia Magdy’ego (obiecuję przetłumaczyć w chwili wolnego czasu)
Magdy El-Leisy

Place of birth: Cairo
Schooling: State Academy for Music and Dance, Cairo
Engagements: Egyptian National Ballet Cairo - National Ballet of Iran –
State Theatre of Karlsruhe - Gärtnerplatz Theatre of Munich - Theatre of Essen
Since 1985 dancer, teacher und choreographer for oriental dance

Magdy El-Leisy comes from a family of teachers. His father was school director in Cairo. His first activities were in a sport club, where his interests then developed and led him to ballet. Since 1959, there is an Academy for Music and Theatre, with a department in ballet in Cairo. This school was established under russian supervision. From 2600 candidates for the entrance examinations to school was Magdy one of six boys and eleven girls accepted.

Magdy El-Leisy began his systematic training at the age of nine, and completed his studies as best student of his class in 1971. At the age of eleven, Magdy was already participating in performances at the Cairo Opera. He has nostalgic memories of this time, because a few years later this magnificent opera house burned completely to the ground. The opera was a totally wooden construction built for the opening of the Suez Canal at the end of the 19th century.

With members of the first graduating classes of the State Academy for Music and Dance, the Egyptian National Ballet of Cairo was founded. Magdy El-Leisy was engaged in this company until 1976, where he then joined the National Ballet of Iran in Teheran. In Teheran he danced the role of “Mercutio” in “Romeo and Juliet”, and together with Nina Brzorad in “Carmina Burana”, choreographed by John Butler.

Because of the revolutionary disturbances in Iran at this time, Magdy El-Leisy left Iran and went to Germany. He performed in 1979 with the State Theatre of Karlsruhe, and in 1980 with the Theatre on Gärtnerplatz in Munich. Since 1981 Magdy El-Leisy has been with the Ballet in Essen. 1994 Magdy stoped his career in ballet, to work only for the oriental dance.
Beside his career in ballet, Magdy El-Leisy has danced egyptian folklore with many well known artists in theatre, film and television productions, including Nagwa Foad and Kamal Naim. He has travelled to many arabic and european countries with the egyptian folklore troupe of Kamal Naim. With his broad experience and background in ballet and folklore, Magdy, together with his wife Azza, founded an arabic folklore group upon his arrival in Germany.

Magdy El-Leisy:
„I want to introduce the western audience to the oriental art and arabic folklore. In order to make this culture more understandable, I have chosen choreography and music especially to suit the western taste.
With my experience in ballet and folklore, I have been able to combine the ballet technique with the original oriental folklore and therefore make a more interesting presentation possible. Nevertheless, the movements and music for all of the dances are taken from the ancient, traditional egyptian and arabic folklore. In order to provide the high quality of the dances, I work only with professionally trained dancers. My program includes, beside the Belly Dance, a large variety of arabic folklore dances.

The Stick Dance of south of Egypt “Saidy”, belongs to the ancient folklore and is often danced at folk festivals and weddings. The strength and pride of the men is presented symbolically in a struggle with the sticks, whereas the women dance with much charm and femininity.

In the “Bambotia”, coming from the Suez Canal area, is shown how the simple people in their boats exchange wares with the big steamships, singing and dancing merrily after a days work.
A comical dance from old Cairo relates the flirting of “serious” men with a veiled Lady

In the well known “Dabkeh”, which also belongs to the colourful program, the professionally trained male dancers are able to display their technical skills.
My goal is to bring the western audience closer to the oriental dance. I have
therefore developed my own method of teaching belly dance and folklore in
egyptian style. In this way, I hope that my message will reach the audience and
benefit those wishing to learn the art of oriental dance.”

Jamilah
30-04-2008, 18:29
mniam mniam ;*
możesz mnie juz zapisać

Roksolanka (Naima)
30-04-2008, 22:46
Nie wyobrażam sobie na tym nie być.:biggrin::yeahhh::nuts::thumbsup:
Uznaj mnie za zapisaną.
Jeśli mogę, to na wszystko...
A co to jest:
Spanish-Arabic Choreography?
To fuzja czy andaluzyjski?

I jeszcze jedno.
Martwi mnie zdanie: "In order to provide the high quality of the dances, I work only with professionally trained dancers."

Nie do końca wiem, jak on je rozumie i co DOKŁADNIE chce przez to powiedzieć; ergo czy w Polsce ktoś spełnia te wymogi?

Zafirah
01-05-2008, 12:36
Aga dajesz czadu z warsztatami :D pięknie, ja sie zapisuje :)

Yolanda
06-05-2008, 01:23
Ja też chcę!!!

Magdy był gościem na ostatnim CATT-ie i muszę Wam powiedzieć, że to niesamowity gość. Fantastyczny nauczyciel i do tego nieprzeciętnie wesoły człowiek :D

Mieliśmy z nim tylko folklor, więc tym chętniej zobaczę go w bardziej klasycznym repertuarze.

Aisho, czy dałoby się może wygospodarować podczas tych warsztatów czas na jakąś dodatkową lekcję Dabke z Magdim?

Sowillo
06-05-2008, 08:21
Aisho, czy dałoby się może wygospodarować podczas tych warsztatów czas na jakąś dodatkową lekcję Dabke z Magdim?
Ja też chcę!!! Dołączam się do prośby :)

suraiya
07-05-2008, 19:09
Wszystkim polecam warsztaty z Magdy'm- to wspanialy, cieply czlowiek a warsztaty z Nim to czysta przyjemnosc! Gratuluje inicjatywy Aisho!

Sibaal
09-05-2008, 12:38
ja już co prawda zgłaszałam się na gronie, ale jescze raz tutaj to zrobię, co by być pewną, że mam miejsce... :) NA WSZYSTKO!!! :D

oj, i tez dolączam sie do prośby o dabke!!!!!!!!!!!!!!!! baaaaaardzo sie dołączam... :D

AishaYildirim
19-05-2008, 21:52
Serdecznie dziękuję za napływające zgłoszenia i zapytania.
Podaje aktualny grafik warsztatów Magdy El-Leisy wraz z cennikiem.
08.08
18.00 -21.00 "Modern Pop Baladi Dance"
09.08
10.00 – 13.00 "Classical Oriental Dance routine“ część I - zaawansowany i instruktorski;
15.00 – 18.00 "Spanish-Arabic Choreography" - średniozaawansowany i zaawansowany
10.08
10.00 – 13.00 "Classical Oriental Dance routine“ część II – zaawansowany i instruktorski;

Pakiet (Modern Pop Baladi Dance", "Classical oriental dance routine“ część I i II, "Spanish-Arabic Choreography")– 650,00 zł (12 godzin zajęć)
Classical oriental dance routine“ część I i II – 400,00 zł (6 godzin zajęć)
"Modern Pop Baladi Dance" – 200,00 zł (3 godziny zajęć)
"Spanish-Arabic Choreography" – 200,00 zł (3 godziny zajęć)
Gwarancje rezerwacji miejsca w grupie warsztatowej daje wniesienie bezzwrotnej zaliczki w wysokości 250,00 zł do dnia 25.06.2008
(w przypadku rezerwacji miejsca tylko na trzygodzinne seminarium obowiązuje całość wpłaty 200,00 zł).
Pozostała kwota do zapłaty do dnia 18.07.2008.
Po tym terminie gwarancja rezerwacji miejsca w grupie warsztatowej ulega anulacji i na to miejsce zostaje wpisana pierwsza osoba z listy rezerwowej, która uiści pełną opłatę.
Ilośc miejsc w ograniczona dla komfortu uczących sie i uczącego.

Z grafika, jak pewnie zauważyłyście , wypadł jeden blok warsztatowy.
Dziewczyny dojeżdżające będą miały więcej czasu na powrót do domu no i oczywiście w tym czasie jest możliwość wzięcia lekcji prywatnych z Magdy lub……
jest czas na Dabke.
Jeżeli zbierze się zdecydowana grupa (min. 10 osób), nie widzę problemu.

Wszelkie pytania, zapisy i ....inne sprawy
aisha@aishaorient.pl

Maja
19-05-2008, 22:28
A czy można przyjść na Classical Oriental Dance routine część I? Bez części drugiej? Proszę, napisz, że tak można. :unsure:

AishaYildirim
21-05-2008, 10:55
A czy można przyjść na Classical Oriental Dance routine część I? Bez części drugiej? Proszę, napisz, że tak można. :unsure:
Oczywiście że mozna. Jednak zajęcia sa pomyslane jako całosc i tak wlasnie sa skalkulowane, tak że cena sie nie zmienia.
Natomiast nie przewidujemy mozliwosci przyjścia na zajęcia z klasyki tylko na cześć druga w niedziele... z powodów oczywisctych ;)

Maja
21-05-2008, 16:02
To mam rozumieć, że sobotnie warsztaty z klasyki kosztują 400 zł, a nie 200? :eek:

AishaYildirim
21-05-2008, 17:32
To mam rozumieć, że sobotnie warsztaty z klasyki kosztują 400 zł, a nie 200? :eek:
Maju, nie ma czegos takiego jak sobotnie warsztaty z klasyki.
Warsztaty z klasyki sa sześciogodzinne ( na wyraźne życzenie Magdy'ego), i ten blok został rozłożony na dwa dni, to również życzenie prowdzacego. Tak tez została skalkulowana cena. Jezeli ktos zyczy sobie przyjsc tylko w sobote jest to jego wybór , tylko w niedziele nie bardzo bo bedzie przezszkadzal reszcie. Nie da sie kupic jednego buta. Przykro mi :unsure:.

Sibaal
25-05-2008, 21:59
Jak to? a co w takim razie z assaya? Buuuu... :cry::sad::(

Quesse
26-05-2008, 22:19
Właśnie - dopiero się połapałam, że ze spisu zajęć zniknęła assaya. A szkoda...

Jestem jakaś sierota, nigdzie nie mogę znaleźć danych do przelewu...:embarrest:

Djamila
27-05-2008, 17:35
No to kochana melduję się u Ciebie 8-go !!!
Magdy ugościł nas w Kairze, teraz czas się zrewanżować :)
Są tam u Ciebie jakieś łódki z imprezami tanecznymi :D???

AishaYildirim
28-05-2008, 14:41
Jak to? a co w takim razie z assaya? Buuuu... :cry::sad::(

Właśnie - dopiero się połapałam, że ze spisu zajęć zniknęła assaya. A szkoda...

Jestem jakaś sierota, nigdzie nie mogę znaleźć danych do przelewu...:embarrest:

Dziewczyny kochane.
Wszystkiego za jednym razem sie nie da.
Jak zauwazylyscie popołudnie niedzielne jest wolne, z przeznaczeniem na dojazd do domu, lekcje prywatne lub jezeli sobie tego konkretnie zazyczycie dodatkowe zajecia....moze byc dabke, moze byc assaya.
Rozpisze ankiete co chciałybyscie bardziej :)...
Jednak Magdy nie pracuje za darmo .... aby móc zorganizowac i opłacic jego prace, a nie zabic was kosztami lekcji potrzebuje zdecydowanej grupy min. 15 osob. Bedzie tyle chetnych na poniesienie dodatkowych kosztów...

A moze zostawimy sobie to na jego nastepna wizyte :)?

Dane do przelewu znajdziecie na stronie www.copa-cabana.pl (http://www.copa-cabana.pl) , po kliknieciu na baner z informacja o warsztatch z Magdym.
Zapraszam. Oprócz tego zamieszczam nr konta równiez tutaj:

Copa Cabana Agnieszka Kubaczka Aleksandra Gregorczyk S.C.
ul. Młyńska 8
44-100 Gliwice
Multibank BR Bank S.A.
Nr rachunku 70114020170000450206632782

No to kochana melduję się u Ciebie 8-go !!!
Magdy ugościł nas w Kairze, teraz czas się zrewanżować :)
Są tam u Ciebie jakieś łódki z imprezami tanecznymi :D???

Bardzo sie ciesze:)...
Podobno sa jakies rejsy po kanale gliwickim ;), trzeba tylko zorganizowac muzyke:)

Quesse
28-05-2008, 17:12
Dzięki za wszystkie informacje:)

AishaYildirim
28-05-2008, 18:16
Dzięki za wszystkie informacje:)

Zupełnie nie ma za co.
To raczej ja powinnam wszystko zamiescic klarownie i spojnie, ale pomimo najszczerszych checi , uwierzcie mi ze konwersacja czy korespondencja z gwiazda o arabskim rodowodzie , chocby nawet zamieszkala w Niemczech .... to nie jest taka bułka z masłem ;):D
Znacie to powiedzenie o 15min. - nalezy je zawsze uscislic - czy mowa o 15 min. egipskich czy europejskich...:)

AishaYildirim
02-06-2008, 16:22
W związku z pytaniami o koszt prywatnych lekcji z mistrzem podaje co nastepuje :):
225,00 zł/ h dla 1 osoby
330,00 zł/ h dla 2 osób
i
470,00 zł/ h dla 3 osób

chęć wykupienia prywatnych lekcji proszę zgłaszać na adres:
aisha@aishaorient.pl

Pozdrawiam.

AishaYildirim
03-07-2008, 00:51
Podobnie jak w przypadku poprzednich warsztatów istnieje mozliwosc posredniczenia w rezerwacji noclegów w DS Politechniki Slaskiej.
Koszt to 25,-zł za noc.
Prosze o zgłaszanie na adres aisha@aishaorient.pl checi zarezerwowania spanka, rozliczymy sie po przyjezdzie.
Panie w administracji sa tak mile ze nie wolaja o zaplate z góry, musza miec jednak swiadomosc ile osob maja zakwaterowac.
Z tego co zeznawaly dziewczyny, korzystajace juz z gosciny, warunki sa calkiem znosne.
Pod prysznicem mozna zapalic swiatło bez obawy ze zniecheci nas to do skorzystania z niego ale nie ma niestety czajnika zeby zrobic poranna kawe.
Kawe mozna dostac w szkole :D

AishaYildirim
16-07-2008, 13:25
ZAPRASZAM serdecznie...
zostały jeszcze OSTATNIE dwa miejsca na warsztaty z Magdym.

Geesou
16-07-2008, 21:04
A na który konkretnie warsztat? na wszystkie zostały 2 miejsca ?

Zafirah
01-08-2008, 06:34
odświeżam temat bo to juz za tydzień :D

Aisho żadnych zmian nie ma? ;)

AishaYildirim
04-08-2008, 16:42
W rozkładzie i godzinach zajec zadnych zmian.
Magdy przylatuje troche wczesniej, wiec ma wiecej czasu, co jest niepowtarzalna okazja do skorzystania z lekcji prywatnych. Zapraszam i zachecam.
Jednoczesnie ogłaszam ze zwolniło sie miejsce na warsztaty, jezeli ktos jest jeszcze chetny w ostatniej chwili rowniez zapraszam.
Do osób zainteresowanych noclegiem w akademiku starałam sie wysłac maile, jezeli ktoras z was takowego nie otrzymała prosze o kontakt aisha@aishaorient.pl
Do zobaczenia wkrótce :D

Quesse
06-08-2008, 21:34
To już lada chwila:) Nie mogę się doczekać!

Ciekawe, kogo znajomego spotkam? Zafirah? Ktoś jeszcze z forum się przyznaje?

Firyal
06-08-2008, 22:10
Dziewczęta,jak tu już będziecie to może gdzieś wieczorkiem pójdziemy orientalnie...?

Quesse
06-08-2008, 23:08
Podczas poprzednich warsztatów Aisha zorganizowała kameralne spotkanko w gliwickiej restauracji. Może teraz też się zdarzy...? Może ktoś nie z warsztatów też dołączy? Mam Twój numer, dam znać jak będę coś wiedziała. Tylko uprzedzam: po całym dniu warsztatów mogę co najwyżej orientalnie posiedzieć i pogadać, ewentualnie powyglądać, ale tańczyć nie będę w stanie;)

Firyal
06-08-2008, 23:14
Quesse,pogadać zawsze można,a z Tobą nawet się powinno;P

Quesse
06-08-2008, 23:46
:) No to może jakoś się spotkamy przy okazji:)

Nuriyah
07-08-2008, 00:04
I ja też będę! Przyjeżdżamy razem z Monne:D. I powarsztatowe spotkanie orientalne to super pomysł:)

Zafirah
07-08-2008, 18:33
ja będę w piątek na beledi i w sobotę na spanish-arabic, na resztę zabrakło funduszy :cool: fajnie że sie zobaczymy dziewczyny :D

Quesse
10-08-2008, 20:24
Serdeczne podziękowania dla Aishy Yildrim za zorganizowanie tych warsztatów!
Jestem wymęczona intensywnym weekendem i podróżą, więc napiszę tylko, że warsztaty były bardzo pozytywnym tanecznym doświadczeniem:) Piękna choreografia klasyczna, zajęcia dały mi w kość ale naprawdę mam co ćwiczyć:) Beledi było urocze, oczywiście nie dałam rady zapamiętać całości, ale wyniosłam sporo smaczków, dzięki którym warsztaty były niezwykle inspirujące:) Było naprawdę świetnie, ambitnie i intensywnie, a obcowanie z osobowością Magdy'ego było niezapomnianym doświadczeniem:D:D:D
A spanish-arabic... To absolutnie mój klimat, kocham takie fuzje, to była dla mnie ogromna inspiracja - mimo, że nie byłam w stanie tego dobrze wykonać;)
Dzięki ogromne za warsztaty, za nowe doświadczenia, za przemiłą atmosferę:)

Zafirah
10-08-2008, 20:32
zgadzam się z przedmówczynią - spanish-arabic był obłędny :D tylko zeby dobrze to zatanczyc to potrzeba duuuuzo wiecej czasu. to była jedna z najbardziej dynamicznych i trudnych choreografii jakich mialam przyjemnosc się uczyć.

Aidah
10-08-2008, 22:01
Dołączam się do podziękowań dla Aishy za zorganizowanie warsztatów :) było rewelacyjnie! Magdy to świetny nauczyciel i bardzo sympatyczny człowiek, na jego zajęciach nie sposób się nudzić albo smucić (wystarczy, że tylko się zaśmieje :D). Choreografie fantastyczne, zwłaszcza spanish- arabic! Jestem pod ogromnym wrażeniem :) pozdrawiam organizatorkę i wszystkie uczestniczki!

suraiya
10-08-2008, 22:06
Witam serdecznie!

Dolaczam sie:-) Magdy jest jak zwykle "niezawodny":-) Nauka od Niego to nie tylko piekne choreograficzne inspiracje... ale i szalona frajda... czasem bardzo szalona (szczegolnie w Jego wykonaniu;-)

Pozdrawiam wszystkie uczestniczki!!!

Djamila
11-08-2008, 10:50
Ja też ustawiam się w kolejce podziękowań za warsztaty. Szkoda,że nie mogłam uczestniczyć w ostatnim dniu ze względu na bardzo przykry incydent z samochodem a raczejm z jego brakiem :(

Roksolanka (Naima)
11-08-2008, 21:56
To były chyba najdziwniejsze warsztaty w moim życiu, bo nigdy jeszcze nie zmieniłam zdania o człowieku o 180 stopni w ciągu 12 godzin.:eek:;):D

Gwoli wiedzy dziewczyn, które może kiedyś będą miału okazję uczyć się u Magdy'ego - Magdy robi wszystko, dosłownie staje na głowie (i to nie jest przesada!!!!!!!!!!!), aby sprawiać wrażenie człowieka szalonego, wariata, niespełna rozumu, krejzola, świra... nie wiem, jakich słów jeszcze użyć.
Bo "ekscentryczny dziwak" to zdecydowanie duuuużo za delikatne określenie w stosunku do jego zachowania... ;)

Przyznam, że byłam ogromnie skonfundowana po pierwszych "adaptacyjnych" 90 minutach.

W zasadzie dopiero następnego dnia, gdy Magdemu trochę opadła wena, dostrzegłam, że choreografie są naprawdę przepiękne, a on sam jest wyjątkowo cierpliwym :exclaim: nauczycielem.

Przyznajcie - nie szło nam wybitnie :embarrest: - a nie czuć było napięcia, które się pojawia wraz ze zniecierpliwieniem instruktora.

Bardzo, bardzo spodobał metodyczny pomysł oswajania różnych gatunków tańca. Tańczyłyśmy i taniec beduiński, i andaluzyjski muaszahat, i jakieś saidowate coś - i działo się to tak bezboleśnie, było niemal oczywiste, że umiemy to tańczyć /sic! sic! sic!/

I powtarzanie kombinacji i jeszcze raz, i jeszcze raz, i jeszcze raz. I wszystko bez najmniejszych oznak znudzenia. Wow!

Za stworzenie tego wrażenia, za piękne choreografie i za cierpliwość wielki ukłon Magdemu, Aishy podziękowania za sprowadzenie tego najdziwniejszego ze znanych mi instruktorów.

Również dzięki koleżankom towarzyszkom za przemiłą atmosferę na zajęciach.

Jamilah
11-08-2008, 23:16
Wspaniałe warsztaty z ciekawym człowiekiem! Polecam!
Dzieki Aisho!!!!!!

Mona Monne
12-08-2008, 09:48
Podziękowania dla Aishy za warsztaty z tak nietuzinkową postacią. ;)
Jestem pod wrażeniem człowieka i choreo, której nas uczył. Bardzo miły czas. Pozdrawiam uczestniczki :)

Nuriyah
12-08-2008, 23:52
Dołączam się do podziękowań, Aisho, REWELACJA!!!!!!!!!! DZIEKI!!!!!!!!!!!!
I również polecam wszystkim warsztaty z Magdy!

asha
23-08-2008, 14:47
Dziewczyny jak Wam wszystkim (uczestniczkom warsztatow) zazdroszcze. Te warsztaty przeszly mi kolo nosa i nastepne organizowane przez Aishe rowniez :(((. Sila wyzsza....narazie na pocieszenie zotalo mi wpadac czasem do kafejki i poczytac relacje na forum. Przepraszam za brak polskich liter ....tez sila wyzsza
pozdrawiam

Eyyam
28-08-2008, 17:58
Ja również dołączam się do podziękowań dla Aishy i zachwytu nad Magdy'm!!!

Chociaż nie mogłam już uczestniczyć w warsztatach ostatniego dnia (pomknęłam na inne w dalszą cześć PL...), to te 2 intensywne dni dały mi dużą inspirację. Rzeczywiście w takiej atmosferze i metodyce Magdy'ego nie sposób doznać jakiegokolwiek znużenia! ...a Spanish - Oriental świetne!!! Chyba teraz właśnie poczułam, że czas wykorzystać doświadczenie we flamenco:). Dziękuję:D!

Pozdrowienia dla uczestniczek warsztatów i do zobaczenia;)!