PDA

Pokaż pełną wersję : Głupie pytanie o siniaki

Kaira
28-09-2007, 02:31
Ostatnio sporo ćwiczyłam do układu w którym były elementy tańca na ziemi typu klęczenie, obrót dookoła własnej osi na jednym kolanie, wychyły... i zrobiły mi się od tego wielkie siniaki na obu kolanach :mad:
Rozmawiałam z koleżanką z zajęć i miała ona ten sam problem, więc chyba nie jestem jakimś wyjątkiem.

Mam więc takie pytanie do was - czy u was też takie zjawisko występuje, czy akurat ja należę do jakichś wrażliwców? Bo jak oglądam filmiki z tancerkami to tańczą one na ziemi a równocześnie prezentują swe piękne nogi w spódnicach lub rozciętych haremkach i jakoś nie widać aby miały siniaki. Moja instruktorka też ich nie ma z tego co widzę ;) Więc może to jakoś mija z czasem? Skóra rogowacieje czy coś?
Wiem że moje pytanie może głupio brzmi ale pytam zupełnie serio :rolleyes:

Roksolanka (Naima)
28-09-2007, 09:24
Ja jestem zawsze kompletnie posiniaczona, ale mam wyjątkową skłonność do tego. Natomiast na pocieszenie napiszę Ci, że Orit mówiła, że po KAŻDYM występie jest zupełnie posiniaczona - mimo że nie tańczy na podłodze, nie obija się o ściany etc.
To chyba już tak musi być - przynajmniej u niektórych :)

Serdeczności
r.

Amani
28-09-2007, 15:51
Mam więc takie pytanie do was - czy u was też takie zjawisko występuje, czy akurat ja należę do jakichś wrażliwców?

To nie jest głupie pytanie ;)
Siniak to nic innego jak wylew podskórny powstały na skutek pęknięcia małych naczyń krwionośnych pod skórą. Krew dostaje się przez uszkodzoną tkankę do tkanek podskórnych, zazwyczaj w miejscu, które jest mocno uderzone lub przygniecione.

Pierwsza porada to idź do lekarza internisty. Ważne jest czy miałaś skłonności do siniaków od początku życia, czy od jakiegoś krótkiego czasu. Jeżeli pokazały się takie skłonności w ostatnim czasie może to być wynikiem zaburzeń układu krzepnięcia krwi. Takie wątpliwości rozwieje proste badanie krwi.

Wiele osób ma naturalne skłonności do siniaków, w takim przypadku nie walczy się z nimi, bo nie ma na to skutecznej metody. Podobnie jak wiele osób ma skłonności do czerwienienia się (rumieńców), na które też nie ma rady.

Można trochę pomóc sobie wzmacniając naczynka krwionośne. Od wewnątrz stosując preparaty z rutyną np. rutinoscorbin, cerutin itp.
Od zewnątrz przykładając lód zaraz po stłuczeniu, później stosując altacet w żelu i kosmetyki dla skóry z tendencjami do pękających naczynek.

Zwróć również uwagę na wykonywane ruchów, przy których powstają siniaki. Może warto je wyeliminować dla zdrowia, zastąpić innymi lub wykonywać trochę inaczej. Często można poobijać się miłosiernie na etapie uczenia się pewnych ruchów. Po wytrenowaniu ich problem mija.

Admin
28-09-2007, 16:14
Zwróć również uwagę na wykonywane ruchów, przy których powstają siniaki. Może warto je wyeliminować dla zdrowia, zastąpić innymi lub wykonywać trochę inaczej. Często można poobijać się miłosiernie na etapie uczenia się pewnych ruchów. Po wytrenowaniu ich problem mija.

Właśnie z tego powodu wielu tancerzy i sportowców na etapie uczenia się stosuje różne ochraniacze i zabezpieczenia. Może warto abyś na zajęciach stosowała nakolanniki lub tańczyła, ćwiczyła te elementy na miękkim podłożu (dywan?). Rób tak aż do perfekcyjnego opanowania danej figury.

Beta
30-09-2007, 23:17
Kiedyś doprowadziłam się do anemii, jednym z jej objawów było powstawanie siniaków od najdrobniejszego nawet uderzenia. Wystarczyło że ktoś mnie mocniej ścisnął za ręke i już byłam fioletowa.
Po paru miesiącach to minęło i już nie mam tego

Kaira
01-10-2007, 00:46
Dzięki wszystkim za odpowiedzi! :)
Badanie krwi pewnie zrobię, bo już dawno nie robiłam, więc na pewno nie zaszkodzi. Ale myślę że to od tego, że po prostu ćwiczyłam dużo i to na twardym podłożu (drewniana podłoga) w spodniach z cienkiego materiału. Może po prostu zamiast się katować trzeba było sobie jakoś kolana zabezpieczyć albo ćwiczyć na miękkim podłożu...
Jak siniaki zejdą to spróbuję sprawdzić jak szybko powstają - czy np. od jednorazowego zatańczenia tego układu już się robią, czy muszę długo ćwiczyć i dopiero wtedy. Bo jakby robiły się od krótkiego klęczenia na ziemi to faktycznie byłoby podejrzane :>