PDA

Pokaż pełną wersję : 10 złotych zasad dla każdej tancerki - podoba się wam?

Basinah
03-10-2007, 18:38
1. Kochaj taniec, tę najbardziej ludzką, najstarszą ze sztuk i bądź wdzięczny tym, którzy Cię na drogę tańca wprowadzili.

2. Szanuj dobrego nauczyciela, ufaj jego doświadczeniu, nawet jeśli wymaga od ciebie czegoś, co ci nie dogadza.

3. Pracuj wytrwale bo sam talent nie uczyni z ciebie tancerza.

4. Nie zazdrość, nie krytykuj, szanuj cudzą pracę.

5. Zważaj pilnie na swoją technikę, która jest fundamentem sztuki tancerza, pamiętaj wszakze, że technika jest środkiem, a nie celem twojego tańca.

6. Stosuj swój taniec do własnych możliwości, ograniczaj sie tylko do takich środków, które doskonale opanowałeś - niech widznie widzi twojego wysiłku.

7. Tańcz tylko przy dobrej muzyce, lecz nie zaprzęgaj jej w służbę twego tańca.

8. Pamiętaj o roli kostiumu i rekwizytu, które tańczą razem z Tobą i stanowią część widzialnego obrazu scenicznego.

9. Dbaj o swoje zdrowie, twoje ciało, to instrument twego tańca.

10. Pogłębiaj stale swą wiedzę o tańcu, niech będzie onnie tylko twoim zawodem, lecz także pasją twojego życia.

<prof. Stanisław Głowacki>

Znalazłam na forum o balecie, ale przeczytałam wszystkie zasady i do bd pasują IMHO idealnie!!!

Sowillo
04-10-2007, 09:22
Mądre zasady,

Osobiście jednak zmieniłabym priorytety adaptując powyższe "przykazania" do tańca brzucha - to dość specyficzny jednak taniec.

1. Przede wszystkim obyś przeżywała radość w czasie tańca - wówczas widzowie będą cieszyć się i bawić razem z tobą

2. Przedkładaj swoje zdrowie i radość w czasie tańca ponad swoją ambicję, perfekcjonizm, i super technikę w tańcu. Kochaj swój kręgosłup - nie nadwyrężaj!

3. Szanuj siebie i swój taniec a zdobędziesz szacunek widowni i unikniesz nieporozumień.

Martina27
04-10-2007, 10:25
Szanuj Swoje Zdrowie - bez tego daleko nie pojedziesz... bez tego nigdzie nie dojdziesz, bez tego nawet nie zauważysz, kiedy Twoja pasja tańca będzie Ci odebrana.

Wiem co mówię :( Ja już mogę tańczyć, ale dostałam niezłą szkołę pokory, bólu, wyrzeczeń, zakazów i nakazów, ostrzeżeń, gróźb, wszelkich możliwych prób leczenia, dobrych rad, oddzielnej koncepcji leczenia u każdego z lekarzy, u których byłam, koszmarnego podejmowania decyzji o tym, co dalej, strachu, niesamowitej tęsknoty za tańcem, za zajęciami, za dziewczynami z grupy......

ZDROWIE TO PODSTAWA

Mała tancereczka
04-10-2007, 10:30
6. Stosuj swój taniec do własnych możliwości, ograniczaj sie tylko do takich środków, które doskonale opanowałeś - niech widznie widzi twojego wysiłku.

10. Pogłębiaj stale swą wiedzę o tańcu, niech będzie onnie tylko twoim zawodem, lecz także pasją twojego życia.

Wszystkie punkty są mądre i podobają mi się, jednak te dwa cytowane najbardziej do mnie przemówiły.

Pkt.6 w moim rozumieniu oznacza aby nie porywać się na wykonywanie figur czy stosowanie rekwizytów w tańcu, których nie mamy opanowanych. T o jest niestety nasz błąd, że próbujemy tańczyć publicznie to co nam się podoba a nie to co potrafimy dobrze wykonać.

Pkt.10 Do tego trzeba dojrzeć, że wiedza o tym tańcu jest nieodłączną częścią. Można znowu cytować wywiad Roksolanki z Ehabem, w którym mówi o tym. (jeszcze raz dzięki Roksolanko za ten wywiad, oby więcej:))

Każda z nas na pewno coś wyciągnie indywidualnego dla siebie z tych 10 przykazań :) Bo każda z nas jest inna :D i to jest piękne!

Moon
04-10-2007, 13:54
Każda z nas na pewno coś wyciągnie indywidualnego dla siebie z tych 10 przykazań :) Bo każda z nas jest inna :D i to jest piękne!

Podoba mi się określenie - 10 przykazań ;):D, tylko żeby nikt nas nie posądził o sekciarstwo :D (to tylko żart!!!)
Może lepiej mówić o 10 zasadach.

Może dopiszemy jeszcze inne zasady, jak ktoś takie zna :cool:

Maysan
07-10-2008, 13:37
To prawda, zasady są bardzo trafione, i jak dla mnie- może to dziwne ale motywujące ;)

Aurinko
07-10-2008, 13:45
Zasady etyczne wystarczą moim zdaniem w zupełności, jeśli będziemy wymyślać kolejne, to założymy sobie ramki, a taniec jest przecież indywidualną interpretacją muzyki, nastroju itp. Ujęty w ramki traci swój nieokiełzny urok...;)

Vasanta
13-10-2008, 18:24
Basinah, zajrzyj na swoje PW :)
Bardzo mi się podobają te zasady, jednak prof. Głowacki zapisał po prostu to, o czym chyba każda z nas doskonale wie...

angoba
14-10-2008, 23:45
Każda z zasad jest inspirująca i myślę, każda z nas może znaleźć w nich to co dla nas samych w danym momencie jest najważniejsze. Ja poza ciągłym ćwiczeniem ósemek, dropów i innych chłonę jak gąbka wszystko co związane z kulturą, tradycją tańca. Chce zrozumie co jest jego osią -> stąd dla mnie punkt 10 jest strzałem w "10".

"10. Pogłębiaj stale swą wiedzę o tańcu, niech będzie onnie tylko twoim zawodem, lecz także pasją twojego życia."

Abir
15-10-2008, 13:26
"[...] pamiętaj wszakze, że technika jest środkiem, a nie celem twojego tańca."

Tak, tak, emocje najważniejsze. Niech nasze ciało i twarz mówi, że kocha to robić, to jest pasją, którą chcemy się podzielić z innymi.

Jamilah
15-10-2008, 13:48
święte słowa dziewczyny buziaki

Faiza
15-10-2008, 13:57
swietne zasady i idealnie pasuja do kazdego rodzaju tanca.