+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 19 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 366

Temat: Fala brzuchem

Miasto
    Leszno
    Punkty reputacji
    75
    Siła Reputacji
    5

Question Fala brzuchem

Jak można nauczyć się fali brzuchem?Niestety nie mam teraz możliwości uczęszczania na zajęcia TB więc chciałabym popracować trochę w domu.
    Może macie jakieś porady,wskazówki, sztuczki?
    Której fali łatwiej się nauczyć?Od góry czy od dołu?

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

Ponoć jest tak, że jak zaczynasz się uczyć to wychodzi ci tylko w jedną stronę Ja próbowałam nauczyć się z góry na dół, a moja przepona faluje odwrotnie;p. Na pewno warto ćwiczyć mięśnie brzucha żebyś miała czym falować.Mi to wychodzi trochę przeponą, a trochę mięśniami. Koniecznie ćwicz na wydechu. Najlepiej, żeby ktoś Ci pokazał, bo trudno to opisać(przynajmniej mi). Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    88
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Mnie się łatwiej było nauczyć od dołu - sama zaczęła mi wychodzić po jakimś czasie ćwiczeń. Natomiast słyszalam od Yolandy, że prościej wychodzi fala od góry... zatem co osoba, to inne wrażenia
    Ja zaczęlam ćwiczyć falę następująco: nie umialam oddzielić mięśni górnych od dolnych, więc po prostu wypychalam caly brzuch maksymalnie, a potem maksymalnie go wciągalam. Na wdechu wciągnięcie, a na wydechu wypchnięcie. Potem zaczęlam wciągać brzuch i wypychać go bez względu na fazę oddechu. Ćwiczylam siedząc przy biurku, jadąc tramwajem, stojąc przy zmywaniu itd. No i któregoś dnia zauważylam, że umiem wyizolować dolne mięśnie od górnych, że umiem wciągnąć dolne, a potem jednocześnie je wypchnąć i wciągnąć górne.
    Slyszalam też o dziewczynach, które dodatkowo sobie obciążaly mięśnie: kladly na brzuchu telefon komórkowy albo w miarę lekką książkę.
    Kiedy nie umiesz wyizolować mięśni, warto polożyć na brzuchu dlonie i starać się w ten sposób "poczuć" mięśnie, starać się podnieść raz jedną dloń, raz drugą [raz dolne mięśnie, raz górne albo na odwrót].

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

A ja już chyba z pół roku próbuje codziennie i nie wychodzi Chyba jestem jakaś inna
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Kraków i Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Jade Zobacz wiadomość
    Ponoć jest tak, że jak zaczynasz się uczyć to wychodzi ci tylko w jedną stronę
    aaa to dobrze wiedzieć bo ja właśnie nauczyłam się tylko od dołu (choć nadal nie zawsze mi wychodzi) i za nic nie potrafię odwrotnie... ale nic, ćwiczę i ćwiczę, może kiedyś wyjdzie...
    W każdym razie pomogło mi uświadomienie sobie, że w tym momencie, kiedy już umiem osobno wciągać i wypychać górną i dolną część brzucha, to już jest kwestia wyłącznie mojej psychiki. Po prostu mózg musi się przestawić na zrobienie tej sekwencji ruchów w osobnej kolejności

Żeby wciągnąć tylko dolną część brzucha spróbuj wyobrazić sobie że strasznie strasznie chce Ci się siusiu i usiłujesz z całej siły powstrzymać strumień moczu wiem jak to brzmi, ale mi to pomogło

I dobrze się ćwiczy leżąc na plecach, można patrzeć sobie na brzuch położyć rękę i próbować itp.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Miasto
    Bielsko- Biała
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Farida Zobacz wiadomość
    A ja już chyba z pół roku próbuje codziennie i nie wychodzi Chyba jestem jakaś inna
    Na pewno nie jesteś inna i nie przejmuj się tym.....:*:* Może po prostu potrzebujesz więcej wskazówek jak to zrobić....

Pozdrawiam
    Your gang of jamaican Al Pacinos drinking blue mountain cappucinos...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Ja niezbyt mogę doradzić, bo mi fala w obie strony wyszła jakoś instynktownie, to był dla mnie bardzo naturalny ruch. Za to nie wiem, co zrobić, żeby ją pogłębić, żeby była wyraźniejsza - może ktoś ma jakieś propozycje? Po prostu często ją ćwiczyć, ćwiczyć mięśnie? Ja zawsze ćwiczę na zajęciach i wykładach, albo w autobusie, bo pod płaszczem i tak nie widać

Miasto
    Sopot
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja też żeby nauczyć się fali to wciągalam i wypychalam brzuch i czasami mam taki balon o.O Najpierw nauczylam się od dolu, a teraz lepiej wychodzi mi od góry Nie jest perfekcyjna, ale caly czas ćwiczę. I mam związku z tym kilka pytań. Rozumiem, że jak wciągamy i wypychamy brzuch to rozluźniamy mięśnie, zaś jak robimy brzuszki to je napreżamy czy coś takiego, nie? Jak to jest? Bo ja chcicialabym mieć trochę umięśniony brzuch, ale nie rezygnując z fali :*

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

ja umiem falę też tylko od dołu - jakos tak mi od razu prawie wyszla. w druga strone to nie za bardzo

slyszalam, ze dobrym cwiczeniem jest polozyc sie na plecach i na brzuchu polozyc jakas kulkę i probowac toczyc ja miesniami po brzuchu. sila autosugestii czyni cuda a majac te kulke na brzuszku latwiej nam sie skupic na miesniach. podobno
    ... w tańcu grzech wiedzie nas za rękę...

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

ojejku zapomniałam o tym temacie Musze sie pochwalic ze juz umiem
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

Miasto
    Kraków i Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Gratulacje Ja dalej tylko od dołu...
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Ja w sumie nie wiem w ktorą strone robie Ale "działa"
    Farida

"
    Ehab Atia

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

a ja próbuje i mi nie wychodzi....nic mi nie wychodzi..ale nie poddam sie dalej bede probowac..
    ..**Nigdy..nie pozwól by strach przed działaniem wykluczył Cię z gry**..
    ..**Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach**.
    **Uśmiech jest dobry na wszystko**.

Miasto
    Bielsko- Biała
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Afya Zobacz wiadomość
    a ja próbuje i mi nie wychodzi....nic mi nie wychodzi..ale nie poddam sie dalej bede probowac..

Mi tez nie wychodzi bo nie wiem zupelnie jak to sie robi.... Moze ktoras z pan mi pomoze....
    Your gang of jamaican Al Pacinos drinking blue mountain cappucinos...

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

ja się nauczyłam fali od góry już jakiś czas temu, w sumie też bez większych problemów... ale w drugą stronę nie idzie...
    "While I dance
    I cannot judge,
    I cannot hate,
    I cannot separate myself from life.
    I can only be joyful and whole.
    That is why I dance."

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    19
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Fala brzuchem? Pamiętam moją radość, gdy niespodziewanie mi wyszła Na początku mięśnie wydawały mi się jedną, nierozerwalną całością i nie mogłam pojąć, jak można je odizolować. Ale po prostu wiedziałam, że tak się da i uparłam się! W moim przypadku pomogła mi wyobraźnia

Wyobraziłam sobie uczucie jakie towarzyszy poruszaniu mięśniami przy fali i próbowałam robić tak, by to uczucie wywołać. No więc starałam się falować nimi (wszędzie gdzie się dało, nawet na ulicy ), choć na początku efektem było tylko lekkie wciąganie i wypychanie całego brzucha. Po pewnym czasie, ku mojemu zaskoczeniu, wypchnęłam tylko górną część. Mięśnie jakby załapały o co chodzi. A stało się to...pod prysznicem Wciągnęłam brzuch i rozluźniłam górną partię, co stało się początkiem fali od góry. Później poszło już łatwo. Niedługo potem pobiegłam do przyjaciółki, by pochwalić się nowym osiągnięciem i gdy zawołała: "Wow! Robisz "robaka" jak ta dziewczyna z Youtuba (o Rachel Brice )", wiedziałam, że mi się udało

Teraz tylko muszę pracować nad pogłębianiem fali, ale nie wiem jak
    Ostatnio edytowane przez Aireen ; 27-12-2007 o 12:39

Miasto
    Lublin
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

ja mam chyba za duzo miesni brzuszka mniezupełnie nie wychodzi

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    19
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Już wiele razy przekonałam się, że najważniejsze to ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Z czasem się uda. Sama to sobie powtarzam, bo z cierpliwością bywa u mnie różnie. Może założymy grupę wsparcia dla tancerek w chwilach zwątpienia

Wracając do fali to niestety muszę potwierdzić opinię niektórych dziewczyn, że to nie jest jak z jazdą na rowerze. Jeśli zrobi się dłuższą przerwę, można zapomnieć jak to się robi.

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Nie umiem!!!! Na początku myślałam, że umiem, ale okazało się, że to co umiem nazywa się camel Ale wydaje mi sie, że już umiem wciągnąc tylko ten dół brzucha... Tyle, że jak wypiąć tę górną to już wogule nie wiem... No i najgorsze, że jak staram się wypiąć górę to mi idzie do przodu biust Help me
    سمر

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

W górnej części brzucha znajduje się przepona, należy umieć ją wypychać by wykonać tego typu ruchy. Przed rozpoczęciem ćwiczeń należy zrobić wydech i wstrzymać oddech, wtedy łatwiej operować przeponą. Oczywiście, na bezdechu ćwiczymy tylko chwilkę! Warto położyć sobie dłoń na brzuchu i starać się wyczuć, gdzie jest przepona - w końcu okaże się, że ją czujemy i uświadamiamy sobie, gdzie jest i jak ją kontrolować. Na początku warto po prostu wypychać i wciągać cały brzuch, potem będzie łatwiej wyizolowac poszczególne partie. Podczas ćwiczeń kręgosłup i klatka piersiowa powinny pozostać nieruchome - wypycha się tylko mięśnie, poniżej klatki piersiowej. To dość intuicyjne, więc ciężko to wytłumaczyć... Może ktoś ma jakieś dokładniejsze rady? Mi to przyszło "samo" więc nie bardzo umiem wyjaśnić, jak się tego nauczyć...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 19 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz