+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 9 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 171

Temat: Szycie welonów (woali) z jedwabiu Habotai i innych tkanin

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Smile Szycie welonów (woali) z jedwabiu Habotai i innych tkanin

W odpowiedzi do pytania Simmy

Jedwab habotai to ściślejsza nazwa jedwabiu Chińskiego. To specyficzne określenie wskazuje na charakterystyczne cienkość i wagę tego gatunku jedwabiu: waga pomiędzy 6 a 10 mm. „mm” lub "m/m" = momme to fachowe oznaczenie ciężaru jedwabiu (jednostka określająca ciężar tkaniny jedwabnej). Charakterystyczną cechą tego jedwabiu to jego ruch czasie tańca – dosłownie leje się, jest jak zmarszczona tafla wody, lub jak lekko zluzowany żagiel w którym „buszuje” wiatr.
    Na welony wybiera się jedwabie o ciężarze 6-8mm. Na spódnice wybiera się troche cięższy jedwab 8-10mm.
    Silk veil 1.jpg
    Z welonami z jedwabiu habotai tańczy się trochę inaczej – tzn. trzyma się inaczej niż zwykły welon np. z szyfonu. Opis techniki technicznej z dwoma woalami z habotai z półkola na stronie:
    http://www.akaisilks.com/learningtofly.html

W Polsce można dostać habotai w hurtowni Fei-Long w Warszawie, ul. Szlenkierów 1, czynne do 16 pn-pt
    http://www.feilong.pl/
    – mają w ofercie 23 różne kolory.
    Niestety nie będą to tak efektowne jedwabie jak te ręcznie farbowane w wielu kolorach.
    Poniżej dam namiary na strony z ręcznie farbowanymi welonami z jedwabiu habotai:

Opis welonu z jedwabiu habotai i piękne zdjęcia znaleźć można na stronie artystki z Hawajów http://www.akaisilks.com/akaisilksbe...andskirts.html
    A zdjęcia na http://www.akaisilks.com/akaisilksdesigns1.html

Akai tworzy przede wszystkim na zamówienie, min. dla Bellydance Superstars.
    Niektóre z gotowych jej produktów są do zakupienia na eBay-u na stronie:
    http://stores.ebay.com/AKai-Silks-bellydance
    Opis welonów Akai : http://www.akaisilks.com/about.html

Gotowe farbowane welony, jedno lub wielokolorowe, ale bardzo drogie, można zamówić ze strony http://www.dahlal.com/default.aspx?n=1&c=7&s1=1127&s2=0

EDIT:
    oraz sklep: Fary Cove Silk
    http://www.fairycove.com/cgi-bin/miv...egory_Code=BDV
    half-circle : półkoliste - cieniutkie o wadze 5mm lub troszke cięższe (lcięższe lepsze -tak szybko się nie przecierają)
    http://www.fairycove.com/cgi-bin/miv...gory_Code=DVHC
    Paleta kolorów i gotowych propozycji wzorów wielokolorowych:
    http://www.fairycove.com/colorchart.html
    Paleta z kodami kolorów do indywidualnie ustalanego wzoru farbowania - kody podaje się w zamówieniu:
    http://www.fairycove.com/customcolor.html

Poniżej strony z opisem „postępowania” i samodzielnym farbowaniem welonu.
    http://www.akaisilks.com/care.html
    http://www.thehipcircle.com/article/...?ArticleID=143

Na koniec chciałabym podziękować Roksolance , która większość wspomnianych linków zamieściła kiedyś na innym forum. Moje odkrycie to tylko Polski sklep Fei-Long z jedwabiami.

c.d.

Szycie woalu z jedwabiu

Jedwab jest wyjątkowo trudny do cięcia zwłaszcza z półkola (jedwab ciągle różnie się naciąga zatem trudno go wycyrklować, robią się duże ogony) dlatego zalecam wziąć co najmniej 20 cm zapasu, a jeszcze lepiej 30 cm.

Rodzaje i rozmiary dla welonów z jedwabiu Habotai

Welony duże półkoliste - wzięłabym 3 m materiału, polecane jest cięcie z pełnego okręgu a nie elipsy. Najlepiej włożyć 2 welony z tyłu za pas ( jakieś 0,5 m przed rogiem welonu)
    Standardowe rozmiary: 3 jardy (274,32 cm) na 54 cale (137,16 cm) lub 45 cale(114,3 cm -wówczas pół elipsy)

Prostokąt o zaokrąglonych rogach
    3 jardy (274,32 cm) na 45 cale(114,3 cm)

Prostokątne
    3 jardy (274,32 cm) na 45 cale(114,3 cm)? –rozmiar nie sprawdzony - w takim rozmiarze widziałam chyba taniec na Youtube

Nie radziłam bym jednak zaczynać od razu od tak dużych welonów, zwłaszcza, jeżeli kupimy któryś z kolorowych jedwabi z Feilong, które należą do tych cięższych (waga 8mm). Jedynie jeden z białych jedwabi jest lżejszy i ma 6mm. A do tak dużych najlepsze byłyby jedwabie o ciężarze 5mm. Wypróbowałam tak duży welon z jedwabiu 8mm, prostokąt 3m na 1,4 m, i był stanowczo za ciężki do większości figur.

Zatem jeśli dysponujecie tylko jedwabiem o ciężarze 8mm radziłam bym wam mniejsze wersje, które będą bardziej uniwersalne w użyciu, zwłaszcza gdy chcemy dynamicznie tańczyć z dwoma welonami lub trzymać welon tylko za jeden koniec i przerzucać go górą nad/przed sobą :

Welony małe półkoliste
    1.Standardowy rozmiar: 2,5 jard (228,6 cm) na 45 cale (114,3 cm)

Osobiście najbardziej lubię rozmiar 250 cm na 100/105 cm (lub na 110cm dla wyższych dziewczyn tak od 170cm wzrostu) (przed zawinięciem brzegów) o kształcie trochę spłaszczonym, pół-elipsowaty czyli:
    od rogów woalu przez jakieś 50 cm prawie proste zaokrąglenie, a później ostrzejsze zaokrąglenie, a środkowa część krzywizny znów bardzo płaska.
    Welony takiego kształtu zachowują się trochę jak „skrzydła” (nie mam na myśli Izis) , czy żagiel spinaker – przynajmniej te zrobione z szyfonu. Z jedwabiu muszę dopiero uszyć i wypróbować.

2.Standardowy rozmiar: 2,5 jard (228,6 cm) na 55 cale (139,7 cm)
    Ten rozmiar lepszy do spokojniejszego, bardziej podniosłego ” (jak w tańcu ze skrzydłami Izis), miękkiego, „szybującego” tańca
    Ostatnio edytowane przez Sowillo ; 10-06-2010 o 12:40 Powód: Zmiana tytułu na łatwiejszy do odnalezienia
    Już od roku zakochana w baroku

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Piękne te woale, ahhhh jakby było pięknie z takim tańczyć ale cena póki co troszke powala na kolana

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mi one przypominają rajskie ptaki, którymi się fascynowałam parę lat temu. Piękne...
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Leszno
    Punkty reputacji
    75
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Są cudowne

Miasto
    Sopot
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ahh wyglądają przepięknie

Miasto
    GDAŃSK
    Punkty reputacji
    18
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cenne informacje na pewno sie przydadza...dzieki pozdr

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Siła Reputacji
    11

Domyślny

Weszłam na stronę tego sklepu Fei - long, ale przyznam, że coś wzbudza moje podejrzenia. Nie chce mi się wierzyć, aby metr bieżący jedwabiu naturalnego o szerokości 1,4 m kosztował 39 pln. Może mają coś źle wpisane na stronie - gdzie indziej takie jedwabie są po 100 pln,120 pln, nie jest fizyczną możliwością, aby różnica cen wynikała jedynie z marży. Trzeba tam zadzwonić. A jeśli to prawda i to rzeczywiście mtateriał naturalny, to ja otwieram produkcję woali jedwabnych - od poniedziałku za 2 tygodnie, bo to byłaby nieziemska okazja.

A może coś nie doczytałam?
    Jakie ceny Wy widzicie?

Serdeczności
    r.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    88
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Roksolanka Zobacz wiadomość
    Jakie ceny Wy widzicie?
    Widzę taką cenę, jak Ty... W wolnej chwili przejadę się do tego sklepu, jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Ja moge tylko napisać odnośnie tego tematu, ze odkąd zaczełam sie interesować filmikami z woalami na you tubie odtąd zastanawiało mnie z czego są uszyte te przepiękne falujące niczym żagle na wietrze woale. Domyslalam sie, ze to moze byc jedwab . Ale o takiej odmianie nie slyszalam Dziekuje za cenną informacje !!!!
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez maja_329 Zobacz wiadomość
    Widzę taką cenę, jak Ty... W wolnej chwili przejadę się do tego sklepu, jest niedaleko mojego miejsca zamieszkania
    Sama też w najbliższym czasie sprawdzę ten sklep - chciałabym aby to co polecam było tego warte.
    Podejrzewam że cena 39 jest bez vatu, ale z pewnością jest prawdopodobną ceną. W bardzo drogim sklepie jakim jest Alexis malinowa żorżeta z naturalnego jedwabiu była o ile pamiętam po 49 zł.

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Miasto
    Gliwice, Bytom, Chorzów, Katowice
    Punkty reputacji
    14
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

to ja otwieram produkcję woali jedwabnych - od poniedziałku za 2 tygodnie, bo to byłaby nieziemska okazja.

Jakie ceny Wy widzicie?

Serdeczności
    r.
    Ceny widze te same co ty , mogloby to oznaczac ze nie sa to tylko omamy wzrokowe....
    Jak ruszy produkcja - masz we mnie pierwsza klientke .
    Naprawde przesliczne te woale.....
    Dance first. Think later. It's the natural order.
    Samuel Beckett

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny Film z tańcem brzucha z woalem z Habotai

Zamieściłam na forum film z YouTube z tańcem brzucha z woalem z Habotai - poniżej link:

http://belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=166

Sowillo / Safi

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dzięki Safiro
    Dzięki tobie (lub przez Ciebie) mam nowego hopla - muszę mieć taki welon!
    Wcześniej nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje!
    Dzięki jeszcze raz.
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Gliwice, Bytom, Chorzów, Katowice
    Punkty reputacji
    14
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Mała tancereczka Zobacz wiadomość
    Dzięki Safiro
    Dzięki tobie (lub przez Ciebie) mam nowego hopla - muszę mieć taki welon!
    Ja tez zachorowalam na taki woal, juz nawet poczynilam kroki zeby go zamowic ....
    A czy ktoras z was sprawdzila realnosc cen w tym warszawskim sklepie z jedwabiami??? Prosze
    Dance first. Think later. It's the natural order.
    Samuel Beckett

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Drogie entuzjastki jedwabnych woali.

Byłam w Fei Long i.... jedwab Habotai rzeczywiście kosztuje 39 zł!!! Pięknie pracuje i szeleści, jest nieprzezroczysty i … elektryzuje się- jak prawdziwy.
    Kolory niestety takie sobie: ładny jest niebieski, ciemno różowy i zdecydowany żółty.
    Zieleń jest „trawiasta” a fiolet śliwkowy. Inne kolory mało wyraziste.
    Kolor biały w trzech „cienkościach” – wagi 5mm (półprzezroczysty), 8mm i 10 mm

Związku z małym wyborem kolorów tym bardziej rośnie mój apetyt na ręcznie farbowane welony. Zdaje się, że ktoś na forum deklarował już się z realizacją tego pomysłu

Nie chce mi się wierzyć, aby metr bieżący jedwabiu naturalnego o szerokości 1,4 m kosztował 39 pln. [...] A jeśli to prawda i to rzeczywiście mtateriał naturalny, to ja otwieram produkcję woali jedwabnych - od poniedziałku za 2 tygodnie, bo to byłaby nieziemska okazja.
    Gdybyście chciały inny kolor to niestety trzeba było by zamówić z fabryki całą belę w nowym kolorze - 300 metrów!!!
    Ale jeśli cały bellydancowa Polska będzie chciała konkretnie kolory - to być może
    Ostatnio edytowane przez Sowillo ; 31-10-2007 o 08:41

Sowillo / Safi

Miasto
    Kraków i Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Hmm, ja to się najpierw nauczę porządnie tańczyć a potem będę myśleć o super woalach... ale tak na przyszłość
    Jakie byłyby idealne wymiary takiego woalu dla osoby ok. 160 cm wzrostu?
    Mam welon z organtyny i z szyfonu, oba mają 2x1 m około i wydaje mi się że spokojnie mogłabym mieć większy. A taki z tego jedwabiu to chyba o wiele większy jest, prawda?
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    26
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Fajnie mieć chodzącą encyklopedię w klubie. Dziękuję za to, co dzięki tobie mogę zobaczyć.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    14
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Safiro Zobacz wiadomość
    Zamieściłam na forum film z YouTube z tańcem brzucha z woalem z Habotai - poniżej link:

http://belly-dance.pl/forum/showthread.php?t=166
    Jakie ma piękne tatuaże...
    Odżyła moja nadzieja, że z tatuażami można jeszcze tanczyć "tradycyjny" taniec brzucha, a nie tylko tribal... Yupiii!!!

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Kupiłam jedwab. Dziewczyny, ten materiał jest boski! Aż brak mi słów... Zachowuje się zupełnie inaczej niż szyfon. A jak pięknie szeleści! Kupiłam biały jedwab 8mm.

Poza tym bardzo miła obsługa mailowa oraz szybka i tania przesyłka kurierem. Nic tylko polecać.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

A będziesz farbować? Jeśli tak, to daj znać, czy to trudne

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 9 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia