Jak powinny wygl±daæ profesjonalne warsztaty z tañca brzucha?
Zbli¿a siê kilka ciekawych warsztatów, w których chcia³abym wzi±æ udzia³.
Niestety mam nie najlepsze wra¿enia po warsztatach, na których by³am.
Opiszmy w tym w±tku, co nam siê podoba na warsztatach, aby organizatorzy wiedzieli, co maj± robiæ i czego nie lubimy, aby unikali takich sytuacji!
Z moich do¶wiadczeñ i odczuæ przypominam sobie takie:
na minus:
- Zbyt d³uga i nudna rozgrzewka. By³am na warsztatach, które trwa³y 2 godziny a sama rozgrzewka by³a prowadzona przez 45 minut!
Wiem, ¿e zaraz powiecie jak wa¿na jest rozgrzewka... Tak, tak wiem, ale wed³ug mnie powinna byæ udostêpniona sala 30 minut przed warsztatami aby¶my mog³y same siê rozgrzaæ. Instruktorka powinna nas ju¿ tylko dogrzaæ maksymalnie 10 minut. Wszystko ponad ten czas, to marnowanie okazji, aby nauczyæ siê czego¶ nowego.
- Spó¼nienia prowadz±cych (patrz uzasadnienie wy¿ej)
- Rozmowy i opowie¶ci. Na kilku warsztatach prowadz±ca(y) da³ siê sprowokowaæ do dyskusji na ró¿ne tematy. Jedna czy dwie osoby by³y tym zainteresowane reszta siedzia³a na pod³odze znudzona. Powinna byæ zorganizowana po warsztatach kawa, mo¿e shisha z prowadz±cym po¶wiêcona tylko pytaniom. Rozmowy na warsztatach, to kolejny powód straty cennego czasu!
- Mieszanie osób zaawansowanych z pocz±tkuj±cymi. Niestety w takiej sytuacji prowadz±cy zazwyczaj po¶wiêcaj± czas i uwagê osobom, którym co¶ nie wychodzi. Wszystkie osoby bardziej zaawansowane s± pozbawione mo¿liwo¶ci rozwoju i nauczenia siê czego¶ nowego. Wprowadzi³abym dok³adny opis grup. Aby przyj¶æ na grupê tak±, trzeba umieæ to i to...
Je¿eli mimo wszystko znajdzie siê s³absza osoba na takich warsztatach prowadz±cy nie powinni po¶wiêcaæ jej uwagi na uczenie ruchów, które by³y wymagane na ten poziom!
Sorry, ¿e tak pesymistycznie ale za to konstruktywnie 

Jakie s± wasze do¶wiadczenia z warsztatami?
Rzeczywi¶cie tak jak ksiê¿yc, Ludzie znaj± mnie tylko z jednej, Jesiennej strony.
- Jesienna zaduma; El¿bieta Adamiak