+ Odpowiedz na ten temat
Wyniki 1 do 11 z 11

Temat: Jak powinny wygl±daæ profesjonalne warsztaty z tañca brzucha?

Do³±czy³
    08-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    611
    Punkty reputacji
    51
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny Jak powinny wygl±daæ profesjonalne warsztaty z tañca brzucha?

Zbli¿a siê kilka ciekawych warsztatów, w których chcia³abym wzi±æ udzia³.
    Niestety mam nie najlepsze wra¿enia po warsztatach, na których by³am.
    Opiszmy w tym w±tku, co nam siê podoba na warsztatach, aby organizatorzy wiedzieli, co maj± robiæ i czego nie lubimy, aby unikali takich sytuacji!

Z moich do¶wiadczeñ i odczuæ przypominam sobie takie:

na minus:

- Zbyt d³uga i nudna rozgrzewka. By³am na warsztatach, które trwa³y 2 godziny a sama rozgrzewka by³a prowadzona przez 45 minut!
    Wiem, ¿e zaraz powiecie jak wa¿na jest rozgrzewka... Tak, tak wiem, ale wed³ug mnie powinna byæ udostêpniona sala 30 minut przed warsztatami aby¶my mog³y same siê rozgrzaæ. Instruktorka powinna nas ju¿ tylko dogrzaæ maksymalnie 10 minut. Wszystko ponad ten czas, to marnowanie okazji, aby nauczyæ siê czego¶ nowego.

- Spó¼nienia prowadz±cych (patrz uzasadnienie wy¿ej)

- Rozmowy i opowie¶ci. Na kilku warsztatach prowadz±ca(y) da³ siê sprowokowaæ do dyskusji na ró¿ne tematy. Jedna czy dwie osoby by³y tym zainteresowane reszta siedzia³a na pod³odze znudzona. Powinna byæ zorganizowana po warsztatach kawa, mo¿e shisha z prowadz±cym po¶wiêcona tylko pytaniom. Rozmowy na warsztatach, to kolejny powód straty cennego czasu!

- Mieszanie osób zaawansowanych z pocz±tkuj±cymi. Niestety w takiej sytuacji prowadz±cy zazwyczaj po¶wiêcaj± czas i uwagê osobom, którym co¶ nie wychodzi. Wszystkie osoby bardziej zaawansowane s± pozbawione mo¿liwo¶ci rozwoju i nauczenia siê czego¶ nowego. Wprowadzi³abym dok³adny opis grup. Aby przyj¶æ na grupê tak±, trzeba umieæ to i to...
    Je¿eli mimo wszystko znajdzie siê s³absza osoba na takich warsztatach prowadz±cy nie powinni po¶wiêcaæ jej uwagi na uczenie ruchów, które by³y wymagane na ten poziom!

Sorry, ¿e tak pesymistycznie ale za to konstruktywnie

Jakie s± wasze do¶wiadczenia z warsztatami?
    Rzeczywi¶cie tak jak ksiê¿yc, Ludzie znaj± mnie tylko z jednej, Jesiennej strony.
    - Jesienna zaduma; El¿bieta Adamiak

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 114
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Odpowiem na powy¿sze przewrotnie tzn. w obronie nauczycielek na warsztatach.
    Chocia¿, mo¿e jestem zbyt wyrozumia³a.

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Moon Zobacz wiadomo¶æ
    - Zbyt d³uga i nudna rozgrzewka. By³am na warsztatach, które trwa³y 2 godziny a sama rozgrzewka by³a prowadzona przez 45 minut!
    Tak 45 minut to rzeczywi¶cie za du¿o ale 30 minut to ju¿ akceptowalne - przynajmniej dla mnie, zw³aszcza na wymagaj±cych warsztatach –tzn. wielogodzinnych i trudnych fizycznie.

Wiem, ¿e zaraz powiecie jak wa¿na jest rozgrzewka..
    O tak powiem tak , nawet napisze :
    Staram siê pamiêtaæ, ¿e instruktor czuje siê (a przynajmniej powinien choæ trochê) odpowiedzialny za nasze bezpieczeñstwo, tzn. zdrowie i ewentualne negatywne skutki treningu, nawet je¶li nie jest to spisane na papierze w umowie, i nawet je¶li nie chcemy rozgrzewki lub sami siê rozgrzali¶my przed warsztatami. To ¿e samodzielnie siê rozgrza³y¶my przed zajêciami nie zwalnia jej/jego z tej odpowiedzialno¶ci za nasze zdrowie. A ponadto wówczas instruktorka nie widzi naszej naszej samodzielnej rozgrzewki i nie wie czy wszystkie uczestniczki same siê rozgrza³y.

Staram siê te¿ patrzeæ z perspektywy 5-dniowych warsztatów Tribalu u Patricji Zarnovican.
    W pierwszym dniu warsztatów rzeczywi¶cie by³o 45 minut rozgrzewki/rozci±gania, a w nastêpnych co najmniej 25 minut.
    Uwa¿am, ¿e tak d³uga rozgrzewka, rozszerzona o rozci±ganie, by³a wrêcz konieczna dla tego stylu tañca, który jest bardzo wymagaj±cy fizycznie, i bez „mocnej” rozgrzewki i rozci±gania ³atwo o kontuzje, wrêcz mo¿na zrobiæ sobie krzywdê np. nie przygotowuj±c odpowiednio krêgos³upa i miê¶ni ud przed æwiczeniami opadów do ty³u, w bok i innych wygibasów. D³uga rozgrzewka i rozci±ganie wydawa³y siê byæ tym bardziej potrzebne dla s³abiej przygotowanych kondycyjnie uczestniczek warsztatów.
    Ponadto rozgrzewki te zawiera³y wiele æwiczeñ rozci±gaj±cych pochodz±cych min. z jogi i wiele elementów ju¿ z samego tañca oraz æwiczenia rozwijaj±ce koordynacjê ruchow±. Wrêcz ka¿de æwiczenie wspiera³o któr±¶ z umiejêtno¶ci tanecznych.
    Ogólnie te rozgrzewki by³y dla mnie ¼ród³em wiedzy jak PRAWID£OWO trenowaæ i wspieraæ moje cia³o to tañczenia Tribula i nie tylko. Dziêki d³ugo¶ci tych rozgrzewek zapamiêta³am wszystkie pomocne i nowe dla mnie æwiczenia.

... wed³ug mnie powinna byæ udostêpniona sala 30 minut przed warsztatami aby¶my mog³y same siê rozgrzaæ. Instruktorka powinna nas ju¿ tylko dogrzaæ maksymalnie 10 minut.
    Jak najbardziej - w przypadku „l¿ejszych” warsztatów, uwa¿am ¿e spokojnie mo¿na by wprowadziæ ¶wietny pomys³ MONN, na samodzieln± rozgrzewkê na udostêpnionej przed warsztatami Sali i 10 min. na wspóln± rozgrzewk± ju¿ na samych warsztatach

...
    - Spó¼nienia prowadz±cych
    Zgadzam siê,
    Ale darujcie jednak czasem prowadz±cym warsztaty, je¶li na 3 godziny utkn± na 100 km-trowym odcinku POLSKIEJ drogi . (UWAGA! unikajcie trasy Warszawa-Radom , zw³aszcza w pi±tki – roboty na ca³ym odcinku w obie strony)

...
    - Rozmowy i opowie¶ci.
    Na kilku warsztatach prowadz±ca(y) da³ siê sprowokowaæ do dyskusji na ró¿ne tematy.[…] Rozmowy na warsztatach, to kolejny powód straty cennego czasu!

Dok³adnie – mo¿na inaczej - Orit przeznaczy³a na rozmowy dodatkow± godzinê gratis.

...
    - Mieszanie osób zaawansowanych z pocz±tkuj±cymi.
    Rzeczywi¶cie to powszechne i irytuj±ce, zw³aszcza, ¿e czêsto jest to powodem zani¿enia ogólnego poziomu warsztatów.
    Niestety organizator nie ma nad tym kontroli. To, ¿e organizator specjalnie zawy¿y wrêcz poziom ustalaj±c poziom nawet lekko zawy¿ony np. dla profesjonalistów/instruktorów nie odstrasza to osób o zbyt niskim poziomie by nad±¿yæ za grup±. Nawet dok³adny opis poziomu nie wiele pomo¿e
    To kwestia braku ogólnego programu nauczania i braku standardu w okre¶laniu poziomu zaawansowania w tañcu brzucha. Grupa zaawansowana u jednej instruktorki mo¿e mieæ wy¿szy lub ni¿szy poziom w porównaniu z grupa zaawansowanej innej nauczycielki.
    Ponadto, wiele osób po prostu przelicza siê ze swoimi mo¿liwo¶ciami lub przychodzi na takie warsztaty dla samego nazwiska prowadz±cego wychodz±c z za³o¿enia, ¿e bez wzglêdu na swój ni¿szy poziom to i tak skorzysta z warsztatów i bêdzie móg³ umie¶ciæ s³awnego nauczyciela w swoim CV
    My¶lê jednak, ¿e obecno¶æ mniej zaawansowanych osób nie stanowi w wiêkszo¶ci przypadków problemu gdy¿ osoby s³absze instynktownie wycofuj± siê do tylnych rzêdów i pierwsze rzêdy zostaj± dla bardziej zaawansowanych

W kwestii nauki poszczególnych ruchów.
    Uwa¿am, ¿e jest w³a¶ciwe nauczanie konkretnego ruchu, który powinien byæ znany na danym poziomie, o ile jest to sporadyczne w ci±gu zajêæ – zawsze bowiem mo¿e siê zdarzyæ, ¿e i odpowiednio przygotowani uczestnicy warsztatów maja jak±¶ dziurê w swoim wykszta³ceniu – byæ mo¿e umknê³y im jakie¶ elementy w czasie urlopów, chorób itp. lub ich nauczycielka wprowadza dany element dopiero na wy¿szych grupach.

Ponadto, rozumiem instruktorów, którzy po¶wiêcaj± czas i uwagê s³abszym osobom– po prostu czasami trudno instruktorowi oprzeæ siê poprawiania jej ruchów – po pierwsze z szacunku do tej osoby, po drugie z szacunku dla ich zdrowia (wykonywanie niektórych elementów w sposób nieprawid³owych jest „kontuzjogenne”) i z szacunku do estetyki tañca.

Ponadto ten sam prosty ruch mo¿na zawsze wykonaæ inaczej, mo¿e ciekawiej lub zdrowiej. Mo¿e na sposób bardziej ludowy lub w innym stylu.
    Dobry instruktor t³umacz±c s³abszym osobom ruchy, które powinny byæ ju¿ im znane, mo¿e zaciekawiæ pozosta³± czê¶æ grupy np. opowiadaj±c historiê pochodzenia danego ruchu: znaczenie symboliczne, kto pierwszy u¿y³, kto pierwszy inaczej zastosowa³, na których filmach widaæ najciekawsze lub pionierskie wykonania, jak i przed jak± publiczno¶ci± nie stosowaæ tego ruchu aby ich nie zgorszyæ. Teorii nigdy zado¶æ. Ponadto instruktor mo¿e te¿ przy okazji t³umaczenia znanego nam danego ruchu s³abszym osobom pokazaæ oryginalne, efektowne po³±czenie tego ruchu z innymi ruchami w sekwencji, nad których wykonaniem mog± pomêczyæ siê bardziej zaawansowani w trakcie gdy instruktor cierpliwie wspiera ucz±cych jednego elementu.

Ja ponadto, obserwuj±c instruktora jak uczy poszczególnych ruchów uczê siê jak inaczej i skutecznie mo¿na innych nauczyæ podstaw.

Generalnie te¿ czujê, ¿e na warsztaty nie mo¿na patrzeæ tak samo jak na kontynuacjê nauki na wy¿szym poziomie w szkole tañca.
    Ostatnio edytowane przez Sowillo ; 26-10-2007 o 10:49
    Ju¿ od roku zakochana w baroku

Ech - Chcia³oby sie podzieliæ wiedz± z belly dance, uczyæ, inspirowaæ, tworzyæ....
    Sowillo / Safi

Do³±czy³
    09-10-2007
    Miasto
    Gliwice, Bytom, Chorzów, Katowice
    Wiadomo¶ci
    180
    Punkty reputacji
    14
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Jakkolwiek bardzo cenne i konstruktywne to uwagi, zgloszone zastrzezenia sa czesto trudne do zniwelowania z kilku praktycznych powodów. Stane troche w obronie prowadzacych i organizatorow...

Zbyt d³uga i nudna rozgrzewka. ....By³am na warsztatach, które trwa³y 2 godziny a sama rozgrzewka by³a prowadzona przez 45 minut!...
    ...... wed³ug mnie powinna byæ udostêpniona sala 30 minut przed warsztatami aby¶my mog³y same siê rozgrzaæ.......
    45 min to moze faktycznie za duzo, sama mialam przyjemnosc kiedys sie tak rozgrzewac i zmarzlam niemilosiernie, niemniej jednak rozgrzewka powinna byc solidna i trwac min. 15 min przed przystapieniem do cwiczen - wynika to z czystej fizjologii ludzkiego organizmu i jego zdolnosci adaptacyjnych do zmiennego wysilku i pracy miesni. Sama w sobie nie musi byc nudna , mozna ja polaczyc na przyklad z jakim dzikim, latynowsko arabskim tancem do ktorego kroczki znamy wszystkie i nie kontrolujemy bynajmniej techniki tanczacych .
    Co do owych wczesniejszych 30 min...Organizatorzy warsztatow czesto placa grube pieniazki za wynajecie sali i kazde dodatkowe przedluzenie czasu jej wynajmu pociaga za soba koszty po prostu, co latwo przelozyc na ceny dla uczestniczek warsztatow... Czesto tez sa to takie godziny ktore sa "wepchniete" pomiedzy inne zajecia na danej sali i wtedy trudno wywalczyc nawet dodatkowe 5min. nie mowiac juz o 30.

- Spó¼nienia prowadz±cych (patrz uzasadnienie wy¿ej)
    Zdecydowanie masz racje, praktyka ktorej powinno sie unikac....ale bywa ze zwiazana jest na przyklad z rzetelnoscia kursowania komunikacji naszej kochanej.....
    Ale to powinny by przypadki marginalne i losowe , tylko oczywiscie

- Rozmowy i opowie¶ci. Powinna byæ zorganizowana po warsztatach kawa, mo¿e shisha z prowadz±cym po¶wiêcona tylko pytaniom. Rozmowy na warsztatach, to kolejny powód straty cennego czasu!
    Nie zawsze , a powiem wiecej , sporadycznie - prowadzacy dysponuje takim zapasem wolnego czasu aby po zajeciach udac sie na kawe - aczkolwiek bylaby to bardzo mila perspektywa...

No i jest dylemat - rozmawiac, opowiadac, wprowadzac sympatyczna atmosfere na zajeciach czy z kamienna twarza machac kolejne powtorzenia...
    no.....ja zaliczam sie do tego gatunku ktory ma problem z kamienna twarza... musze nad tym popracowac
    - Mieszanie osób zaawansowanych z pocz±tkuj±cymi. Wszystkie osoby bardziej zaawansowane s± pozbawione mo¿liwo¶ci rozwoju i nauczenia siê czego¶ nowego...... Wprowadzi³abym dok³adny opis grup. Aby przyj¶æ na grupê tak±, trzeba umieæ to i to...
    Kwestia mieszania tych zaawansowanych z poczatkujacymi , znow ma swoje zrodlo w oplacalnosci organizowania warsztatow. Prowadzacemu tez nie jest latwo to pogodzic, mozesz wierzyc. Ale inna alternatywa jest nieodbycie sie warsztatow bo tym samym zestawem krokow dysponuje w danym miescie grupa 5 osob, reszta potrafi akurat cos innego . Dla tej 5 to sie nie kalkuluje...
    Minie jeszcze troche czasu zanim bedzie w polsce taka grupa tanczacych dziewczyn ktore beda na bardzo podobnym poziomie i beda chcialy bawic sie dalej. W Czechach zajelo to 15 lat, ale teraz faktycznie jasno i wyraznie widac ze dziewczyny potrafia realnie ocenic swoje mozliwosci uczestniczenia w konkternych zajeciach.
    A z faktem pozbawiania mozliwosci rozwoju i nauczenia sie czegos .... NIE ZGODZE SIE PRZENIGDY. ZAWSZE mozna nauczyc sie czegos nowego, chociazby sposobu ulozenia glowy, i rozwinac swoj warsztat. Ka¿da instruktorka wnosi cos nowego i moze to byc detal , ale czasem jakze inny, czas spedzony na szlifowaniu techniki tez nigdy nie jest stracony!!!!

Uffff, ale sie rozpialam
    Dance first. Think later. It's the natural order.
    Samuel Beckett

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 162
    Punkty reputacji
    26
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny Warsztaty

Warsztaty maj± mieæ jaki¶ cel, czyli prowadz±cy chce pewnie co¶ przekazaæ osobom bior±cym w nich udzia³. Powinien wiedzieæ co to takiego i ile ma na to czasu. Bior±c pod uwagê, ¿e przynajmniej czê¶ci ludzi nie zna i nie wie nic o ich stopniu zaawansowania móg³by przygotowaæ jaki¶ w miarê uniwersalny program nawet w sytuacji podzia³u na grupy zaawansowane i mniej, bo ludzie na temat swojego stopnia zaawansowania miewaj± ró¿ne zdania .

Lubiê kiedy nie jest nudno. Wolê nauczyæ siê mniej, ale dok³adniej. Je¶li program jest prze³adowany to w sumie po takich warsztatach zostaje mêtlik. Strata czasu na pogaduszki czy widoczny brak przygotowania kolejnych etapów ¶wiadcz± o BRAKU profesjonalizmu i szacunku dla osób bior±cych udzia³ w warsztatach.

Do³±czy³
    16-09-2007
    Miasto
    Katowice
    Wiadomo¶ci
    39
    Punkty reputacji
    15
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Mia³am sposobno¶æ uczestniczyæ w warsztatach 5-dniowych, kiedy uczy³y¶my sie konkretnej choreografii. Na zakoñczenie uczestniczki dosta³y rozpisan± choreografie co mnie osobi¶cie pomog³o i pamiêtam do teraz ka¿dy kroczek . Wiêc je¶li chodzi o taki typ warsztatów, to ja jestem za wspieraniem naszej jak¿e ulotnej pamiêci (aczkolwiek wiem, ¿e jest to czasem trudne do wykonania, niestety).
    Ale to tak tylko ma³a dygresja mi siê nasunê³a .

PS. Aisha, kamienna twarz jest jak najbardziej nie na miejscu bo minki i u¶miech nam, uczennicom, przypominaj± ¿e my te¿ nie mo¿emy mieæ kamiennej twarzy w tañcu i ¿e jednak POTRAFIMY siê u¶miechaæ i jednocze¶nie machaæ biodrami
    Ostatnio edytowane przez Hana ; 27-10-2007 o 00:25

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    GDAÑSK
    Wiadomo¶ci
    678
    Punkty reputacji
    18
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez AishaYildirim Zobacz wiadomo¶æ
    No i jest dylemat - rozmawiac, opowiadac, wprowadzac sympatyczna atmosfere na zajeciach czy z kamienna twarza machac kolejne powtorzenia...
    no.....ja zaliczam sie do tego gatunku ktory ma problem z kamienna twarza... musze nad tym popracowac
    Mi to akurat pasuje. Choc nie lubie dlugich rozmow na warsztatach to kilka zdan, ciekawostek lub porad jest pozytywnym zjawiskiem Milo sie czegos ciekawego dowiedziec choc zbyt dlugie przedluzanie jest zbedne.
    Trzeba to chyba wyposrodkowac i Ty to zrobilas Wlasnie wrocilam z Twoich warsztatow

ZAWSZE mozna nauczyc sie czegos nowego, chociazby sposobu ulozenia glowy, i rozwinac swoj warsztat. Ka¿da instruktorka wnosi cos nowego i moze to byc detal , ale czasem jakze inny, czas spedzony na szlifowaniu techniki tez nigdy nie jest stracony!!!!

zgadzam sie w 100%

Do³±czy³
    08-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    611
    Punkty reputacji
    51
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Jakkolwiek bardzo cenne i konstruktywne to uwagi, zgloszone zastrzezenia sa czesto trudne do zniwelowania z kilku praktycznych powodów. Stane troche w obronie prowadzacych i organizatorow...
    Nie musisz stawaæ w obronie bo nikt ich nie atakuje
    Cieszê siê, ¿e jeste¶my zgodne co do tego, ¿e rozgrzewka jest potrzebna ale zbyt d³uga jest marnowaniem czasu uczestników.

Co do spó¼nieñ, korki i roboty drogowe nie s± wed³ug mnie ¿adnym usprawiedliwieniem. Je¿eli uczestnicy mogli byæ punktualnie, zap³acili za warsztaty to przez sam szacunek dla nich, organizatorzy powinni przewidzieæ wszystkie takie przeszkody i zapewniæ rozpoczêcie warsztatów o czasie.

Je¿eli chodzi o prowadzenie rozmów podczas warsztatów, aby¶my siê dobrze zrozumia³y, nie chodzi mi o prowadzenie z kamienn± twarz± i bez s³owa. Mia³am na my¶li sytuacje w których instruktor jest "zagadywany" przez niektóre uczestniczki o sprawy np odbiegaj±ce od tego co w danym momencie æwiczy³y¶my. Wchodzenie w dysputy na tematy nie maj±ce znaczenia dla wiêkszo¶ci uczestniczek. Doprowadza to do sytuacji w której wiêkszo¶æ osób siedzi, stygnie i nudzi siê.

Bardzo podoba mi siê pomys³ rozdawania rozpisanych uk³adów æwiczonych na warsztatach.

Co my¶licie na temat zakazu robienia zdjêæ i nagrywania warsztatów?
    Rzeczywi¶cie tak jak ksiê¿yc, Ludzie znaj± mnie tylko z jednej, Jesiennej strony.
    - Jesienna zaduma; El¿bieta Adamiak

Do³±czy³
    16-10-2007
    Wiadomo¶ci
    2 839
    Punkty reputacji
    125
    Si³a Reputacji
    8

Domy¶lny

Bardzo podoba mi siê pomys³ rozdawania rozpisanych uk³adów æwiczonych na warsztatach.

Dla mnie jak narazie za wcze¶nie na udzia³ w zaawansowanych warsztatach , jednak na normalnych zajêciach ostatnio te¿ dosta³y¶my rozpiskê choreografii, której stopniowo siê uczymy. ¦wietna sprawa bo mo¿na wróciæ do tego te¿ poza zajêciami.

Faktycznie pomocn± rzecz± by³by nagrany w czasie zajêæ krótki film opanowanego ju¿ fragmentu chocia¿by po to by siê "opatrzeæ" i "os³uchaæ" ...no i nie wpadaæ potem w konsternacjê pod tytu³em "co dalej?? ".

Ale jako ¿e potrzeba matk± wynalazku - w³a¶nie przed chwil± zrobi³am sobie tak± domow± "przypominajkê" Po prostu pu¶ci³am muzykê, w³±czy³am zwyk³y foto-aparacik w trybie kamery i ze ¶ci±g± w gar¶ci odtworzy³am fragment uk³adu

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez aurinko Zobacz wiadomo¶æ
    Warsztaty maj± mieæ jaki¶ cel, czyli prowadz±cy chce pewnie co¶ przekazaæ osobom bior±cym w nich udzia³. Powinien wiedzieæ co to takiego i ile ma na to czasu.
    I w³a¶nie o to chodzi... je¿eli rozmowa nie przybli¿a do celu a tylko zjada czas powinna zostaæ uciêta albo prze³o¿ona na koniec. Je¿eli pocz±tkuj±ce osoby mog± doprowadziæ do tego, ¿e cel warsztatów nie zostanie osi±gniêty, nie powinno po¶wiêcaæ siê im g³ównie uwagi.
    Moim zdaniem po ka¿dych warsztatach organizatorzy powinni wyci±gaæ wnioski co mog± zrobiæ jeszcze lepiej. Niestety z moich obserwacji wynika, ¿e ci±gle pope³niaj± te same b³êdy.
    Prosty przyk³ad... na pewnych warsztatach by³a bardzo brudna pod³oga, dziewczyny podczas rozgrzewki brzydzi³y siê usi±¶æ czy po³o¿yæ na niej. Delikatnie zwróci³am uwagê im po zajêciach ¿e powinno byæ na sali czysto. Co¶ tam mgli¶cie siê t³umaczyli, ¿e nie do nich nale¿y sprz±tanie bo oni wynajmuj± tylko salê. Za jaki¶ czas na nastêpnych warsztatach historia siê powtórzy³a. Wiem, ¿e nigdy tam ju¿ nie pójdê na warsztaty, bo je¿eli nie s± w stanie zapanowaæ nad takim drobiazgiem to znaczy ¿e ca³e przygotowanie warsztatów to fikcja i mo¿na spodziewaæ siê za ka¿dym razem jakich¶ niedoróbek.
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    11-09-2007
    Wiadomo¶ci
    220
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

By³am kiedy¶ na warsztatach po¶wiêconych innemu tañcowi. Tam obowi±zywa³a zasada wg, której mo¿na by³o nagrywaæ uk³ad którego siê uczy³y¶my i wystêpy instruktorki.
    Nie wolno by³o nagrywaæ æwiczeñ i zajêæ, i nie chodzi³o tutaj o instruktorkê tylko o uczestniczki, które mog³y siê czuæ niezrêcznie kiedy kto¶ je nagrywa³ podczas æwiczenia.
    To by³a dobra zasada, wszyscy j± zaakceptowali na pocz±tku. Instruktorka mówi³a, teraz proszê schowaæ aparaty - bêdziemy æwiczy³y, teraz mo¿ecie filmowaæ bo bêdziemy np. tañczyæ uk³ad.

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Wiadomo¶ci
    4 765
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

A mi siê podobaj± warsztaty gdy: mo¿na na nich nagraæ dany uk³ad, móc przepisaæ sekwencje kroków w choreografii, gdy instruktorka udostêpnia utwór do którego tañczy³y¶my, gdy panuje lu¼na atmosfera. Czego mi brakuje? Konkretnej rozpiski czego dana instruktorka mniej wiecej oczekuje od danego poziomu zaawansowania
    Farida

"Aby osi±gn±æ sukces, musisz ciê¿ko pracowaæ, nigdy nie rezygnowaæ, lecz przede wszystkim pielêgnowaæ sw± wspania³± obsesjê." Walt Disney

"Je¶li spojrzysz na 20 uczennic na zajêciach, zauwa¿ysz, ¿e s± miêdzy nimi ró¿nice, ka¿da tañczy inaczej. To dlatego, ¿e ka¿da jest inna. A taniec jest jak imiê, okre¶la ciê. Nie próbuj byæ kim¶ innym, nie staraj siê tañczyæ jak kto¶ inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniêdzy, ale przynajmniej mam pasjê"

+ Odpowiedz na ten temat

Regu³y pisania

• Publikowaæ nowe tematy: nie mo¿esz
  • Pisaæ wiadomo¶ci: nie mo¿esz
  • Dodawaæ za³±czniki: nie mo¿esz
  • Edytowaæ swoje wiadomo¶ci: nie mo¿esz