+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 31

Temat: Zaghareet - jak się nauczyć?

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Zaghareet - jak się nauczyć?

Próbuję, próbuję, próbuję i nic
    Nie mogę się nauczyć tego okrzyku.
    Słyszałam dziewczyny na jednym występie, które wykonywały coś takiego. Bardzo mi się to podobało. Można dodawać w ten sposób otuchy tancerce, robić atmosferę.

Proszę o podpowiedz jak się tego nauczyć...
    Dzieki

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Smile

dobre pytanie! faktycznie, sama tez próbowałam się tego nauczyć i za nic nie mogę. kto umie i może się podzielić - uprzejmie proszę :-)
    I'm a survivor,I'm gonna make it

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

No więc ja chyba umiem ale trudo jest opisać wykonanie, zwłaszcza że Patrycja (instruktoraka Tribalu z Niemiec) pokazywała co najmniej trzy mozliwe okrzyki.

Podstawowy Zaghareet podobny jest troche do niemieckiego Jodlowania.

Zaczyna się od bardzo wyskokiego (cienkiego, sopranowego) śpiewnego okrzyku "jeeee...." i szybko przechodzi się do bardzo szybkiego "mielenia językiem" "lelelelele...." starając się aby przednia górna część języka uderzała przy "L" o podniebienie górne jak najbliżej zębów - górne siekacze.
    Razem można to zapisać "jeeelelelelelele..."
    Dodatkowo usta zakrywa się od góry dłonią, wnetrzem do dołu.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dzięki Safiro
    Znalazłam świetne miejsce do ćwiczenia Zaghareet. Robię to codziennie rano w samochodzie jadąc do pracy. Pewnie ludzie jadący obok mnie mają niezły ubaw.

Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie.
    Czy są jakieś zasady kiedy powinno się wydawać taki okrzyk, czy może są sytuacje w których nie wypada...?

Pozdrawiam

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Z tego co wiem okrzyk Zaghareet jest bardziej popularny w środowiskach tribalowych. Na typowych pokazach tańca brzucha o wiele częściej słychać okrzyki "aiwaaaa... aiwaaaa..."
    W czasie kilku wyjazdów do egiptu byłam na kilkunastu występach i pokazach tańca brzucha i ani razu nie słyszałam zaghareet, zazwyczaj było to właśnie aiwaaaa...
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    262
    Siła Reputacji
    12

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Safiro Zobacz wiadomość
    Zaczyna się od bardzo wyskokiego (cienkiego, sopranowego) śpiewnego okrzyku "jeeee...." i szybko przechodzi się do bardzo szybkiego "mielenia językiem" "lelelelele...." starając się aby przednia górna część języka uderzała przy "L" o podniebienie górne jak najbliżej zębów - górne siekacze.
    Razem można to zapisać "jeeelelelelelele..."

Ja się takiego okrzyku nauczyłam jeszcze w czasach liceum, na festiwalu chórów. Jakiś afrykański chór wydawał z siebie takie dźwięki, gdy coś im sie podobało. Spodobało mi się to, bo jest niezwykle energetyzujące. A że polski zespół bardzo im przypadł do gustu - chętnie demonstrowali, aż się nauczyłyśmy wszystkie.

A teraz czytając forum i słownik dowiedziałam się, że to zaghareet i może się przydać w tańcu brzucha.

Opis techniki napisany przez Safiro jest już chyba najdokładniejszym z możliwych, a jeśli się go uzupełni nagraniem ze słownika, nie powinno byc żadnych problemów.

Tylko się otworzyć i .... jeeelelelelelelelelelele !!!

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    189
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

o rany....ta ilustracja w słowniku mnie powaliła....(jest cicho w domu, a ja miałam podkręconą głośność w kompie)
    Myślałam, że mi królik zejdzie na zawał...zerwał się, postawił słuchy i zrobił wytrzeszcza
    shalom / salam

Miasto
    Bydgoszcz
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dobrze wiedzieć.. przeczytałam sobie to hasło (dzięki za linka, adminie ) i w końcu zrozumiałam, dlaczego jak te parę lat temu na marokańskim weselu, co zdarzyło mi się być, kobiety wydawały z siebie takie dźwięki...

Próbowałam wtedy też się dołączać, ale kompletnie mi to nie wychodziło.. może teraz się przyłoże, to i do tańca się przyda
    Wykorzystaj ten dzień dzisiejszy. Obiema rękoma obejmij go.
    Przyjmij ochoczo, co niesie ze sobą: światło, powietrze i życie,
    jego uśmiech, płacz, i cały cud tego dnia.
    Wyjdź mu naprzeciw.

Phil Bosmans

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

I tu nasuwa mi się anegdotka jak Naima próbuje nauczyć publiczność na występach okrzyku Zaghareet.
    Wygląda to mniej więcej tak:
    No proszę państwa powtarzamy za mną la la la la la la la la la lej.
    i tu prezentuje swój okrzyk (dodam, że imponujący).
    Na co publiczność najczęściej reaguje taką oto miną . Albo gorzej taką
    I koniec zabawy. Polacy nie mają daru do okrzyków arabskich, za to mają do Hej sokoły.

Na Marginesie Naima (Roksolanka) nauczyć potrafi więc można by ją tak zbiorowo poprosić .

Miasto
    Kraków
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Zorgaanizujmy warsztaty! Kurs intrnetowy..rozpiszmy to na pięciolinii. Cokolwiek.
    Byłoby super moc wyrażać swój entuzjazm w ten sposób

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Masz rację. Gdybyśmy wszystkie tak umiały jakiż piękny byłby aplauz.

Ja nie mam odwagi ćwiczyć w domu, boję się, że mogłabym tym pozabijać koty.

Roksolanka proszona o wypowiedź i podpowiedź jak się nauczyć.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Siła Reputacji
    11

Domyślny

Modestia inaczej nie pozwala - ja się uczyłam z tego:

Bellydancer superstars
    http://pl.youtube.com/watch?v=CvWFUf...eature=related

Ansuya okazała się skuteczna - koło 3 miuty.
    Poza tym jako shimmy języka w 21 shimmies Layli Jouvany (chyba tak się pisze), a najlepiej zapytajcie Yolandę.
    Od 18 września 2010 w niektórych kręgach znana jako "Siwa" [wym.: s-iła]

Dla niektórych
    - z niejasnych przyczyn - "Nizina" - miano nadane spontaniczne.

MNR/CM
    (czyt: Małgosia-Naima-Roksolanka /Czarna Mamba

"Taniec brzucha NIE narodził się w świątyni IZYDY." Roksolanka/Naima

Wyprzedaję swą szafę orientalną i normalną
    http://www.belly-dance.pl/forum/showthread.php/5220-Wyprzeda%C5%BC-po-porz%C4%85dkach

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Kamilia Zobacz wiadomość
    I tu nasuwa mi się anegdotka jak Naima próbuje nauczyć publiczność na występach okrzyku Zaghareet.
    Wygląda to mniej więcej tak:
    No proszę państwa powtarzamy za mną la la la la la la la la la lej.
    i tu prezentuje swój okrzyk (dodam, że imponujący).
    Na co publiczność najczęściej reaguje taką oto miną . Albo gorzej taką
    Kamilia... juz teraz wiesz co straciłaś, bo na Orientice Naima powtórzyła ten numer i sama wydawałam odgłos paszczą i wszyscy inni też wydawali Cała publiczność bardzo sie starała, by stanąć na wysokosci zadania... dowód na to taki (że pomimo ostrzeżeń Naimy, by przykryć usta), zostałam siarczyście opluta przez moją przyjaciółkę

Naima
    Już wiesz co w międzyczasie będziemy ćwiczyć na wtorkowych zajęciach

Miasto
    Kraków
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

hmmmm...ani sie nie pluję, ani nie wydaję tego dżwięku. Coś jest nie tak. Potrzebne są jeszcze jakieś wskazówki. Ewentualnie podpowiedź jak długo ćwiczyć, ze by był pierwszy efekt (ślina lub dżwięk, cokolwiek)

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja ćwiczę od pół roku (patrz mój pierwszy post) i jeszcze nie potrafię
    Może mam jakiś nietypowy instrument.

Przy okazji, wiecie że pytanie o ten okrzyk było jedną z pierwszych wiadomości na tym forum
    Rzeczywiście tak jak księżyc, Ludzie znają mnie tylko z jednej, Jesiennej strony.
    - Jesienna zaduma; Elżbieta Adamiak

Miasto
    Kalisz
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

U mnie wygląda (słychać )to tak, jakby ktoś obdzierał milion kotów ze skóry.. Coś mi nie idzie...
    لاثممغ يشىث هس شمصشغس قهلاف ك٠

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    262
    Siła Reputacji
    12

Domyślny

Myślę, że ważną wskazówką dla Was może być to, że zaghareet ma być możliwie wysoko, ale nie ma być piskiem. Każda z nas ma inną skalę głosu. Ostatnio na warsztatach Bellyqueen, niektóre z Amerykanek robiły to dość nisko, po prostu w swojej skali. I nikt im nie mógł zarzucić że to nie zaghareet.
    Trzeba również uważać, żeby nie spinać gardła. Spróbujcie ziewnąć i rozluźnić gardło. A potem wydać z siebie ciągły dźwięk i zrobić shimmy językiem (trzeba poćwiczyć ten szybki ruch, jeśli nie wychodzi - jak każde inne shimmy ), wypowiadając lelelele. Po prostu język szybko dotyka podniebienia za zębami i opada.

"Shimmy językiem" można ćwiczyć nawet szeptem, więc nie powinnyście mieć problemów z sąsiadami.

No i najważniejsze - zaghareet jest okrzykiem radości. Więc trzeba go robić na luzie, z radością i głośno. I nie przejmować się nim aż tak bardzo. Wtedy wyjdzie.

Ktoś pytał - jak długo ćwiczyć? Różnie, ja prawie w ogóle nie ćwiczyłam, ale kiedy poznawałam ten okrzyk od Kenijczyków, byłam od wielu lat chórzystką, i sprawność języka miałam wyćwiczoną, podobnie jak rezonans. Do tego jestem sopranem, więc wysokość dźwięku jest dla mnie naturalna.

Myślę, ze po prostu trzeba ćwiczyć, pamiętając o radości i rozluźnieniu.
    W przypadku naprawdę skrajnych trudności - mogę zasugerować odwiedzenie pani od muzyki albo nawet specjalisty od emisji głosu, żeby sprawdził ustawienie głosu. Być może jakieś spięcia uniemożliwiają prawidłowe wydobycie dźwięku. Emisjonista pomoże temu zaradzić.

Powodzenia!

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    88
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Głupio mi się przyznać, ale ten dźwięk nie bardzo mi wychodzi, bo się po prostu spinam, wstydzę się.
    Basia na zajęciach tribalu powoli próbuje nas przełamywać - przy każdej komendzie do zmiany ruchu mamy wydawać okrzyk informujący partnerki, że coś się zmienia. Raczej nam to nie wychodzi niż wychodzi [chociaż mamy kilka odważnych - może raczej należałoby powiedzieć, że śmiałych dziewczyn].

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Ja ćwiczę wciąż - jakoś wychodzi, ale tylko wtedy, kiedy oglądam występy i ktoś inny zawyje pierwszy - wtedy się przyłączam śmiało. Samej też mi troszkę głupio.

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz