+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 24 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 462

Temat: Shimmy

Miasto
    Trójmiasto
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Shimmy

witam!
    znacie moze jakieś cwiczenia, które by pomogły odzielic shimii górą od dołu.
    Kiedy robie shimii dołem to w porzadku, ale kiedy robie shimii górą zawsze trzęsie mi się dół.Macie moze jakiś sposób aby to móc oddzielic?

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Hm...moja pani instruktorka twierdzi,iż siedząc na podłodze ćwiczy się górę,a trzymając ręce skrzyżowane na piersiach dół. Spróbuj na klęczkach,powinno być łatwiej.
    Ja doszłam do shimmy poprzez długie miesiące,wiec się nie zniechęcaj

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Trójmiasto
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

już własnie kiedyś tam próbowałam, nic za bardzo z tego nie wyszło, ale zawsze można spróbowac po raz kolejny

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

Shimii mój postrach :/ Uczę się BD dopiero miesiąc. Jestem niestety szczupła i shimii brzuchem sprawia mi ogromną trudność. Napinam całe ciało i po kilku sekundach po drżeniu brzucha nie ma śladu. Dlatego chciałam spytać, czy to jest kwestia treningu, czy dziewczynom bez nadmiaru ciałka nie jest dane zrobić porządnego shimii? Może jakieś wskazówki? Jakoś wciskanie pięt w podłogę, czy stawanie na palcach niewiele pomaga. Baaaardzo proszę o cenne rady Pozdrawiam serdecznie!

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Nie martw się, dobre shimmy to kwestia techniki, a nie sadełka, więc szczupłe dziewczyny mogą robić świetne shimmy - tylko na początku jest im trudniej.

Wyobraź sobie, że masz przyczepioną do pupy obrzydliwą galaretę i chcesz ją strząsnąć - taka wizualizacja naprawdę pomaga

Ćwicz przy drążku (takim jak na salach do baletu) albo przy klamce przy zamkniętych drzwiach: stań naprzeciwko klamki, uchwyć klamkę obiema dłońmi, przysuń stopy do samych drzwi i zawiśnij luźno, trzymając się na rozprostowanych rękach. Będziesz wtedy luźno wisieć, pod pewnym kątem, więc będzie ci łatwiej rozluźnić pośladki.
    Pożądany efekt to wrażenie, że kiedy robisz shimmy, to pośladki uderzają o siebie

Rób shimmy przy każdej okazji: myjąc zęby, stojąc w kolejce, czekając na przystanku - słowem, wszędzie. Dzięki temu będzie ci łatwiej rozluźnić mięśnie, bo shimmy wychodzi najlepiej, kiedy się o nim nie myśli i nie koncentruje na nim, lecz myśli o czymś innym. Ćwicz chodząc po domu i oglądając film - po prostu przy różnych okazjach. Z czasem zacznie wychodzić łatwiej i swobodniej.

Daj sobie z miesiąc czy dwa na uzyskanie widocznych efektów - niedługo będziesz się dziwiła, że mogło ci kiedyś nie wychodzić

Powodzenia

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    24
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Skoro piszemy o shimii to może warto wspomnieć jakie są jego rodzaje.
    Wiem, że jest egipskie i 3/4. Jakie inne rodzaje ma shimii i jak sie je robi?

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Moja instruktorka troszkę inaczej nazywa shimmy. Jest shimmy "kolanowe", polega na szybkim uginaniu kolan i wprawianiu przez to w ruch bioder. Jest shimmy górne, polega na szybkim i delikatnym ruchu ramion. Jest shimmy "Twistowe", polega na trzęsieniu bioder nie do góry i w dół,a do przodu i w tył, na zmianę.
    No i dla mnie najtrudniejsze do nauczenia się shimmy na jedną nogę. Podobne do shimmy kolanowego,tylko cały ciężar ciała jest na jednej nodze i tylko ta jedna noga się trzęsie, przez co biodro pracuje.

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

Pięknie dziękuję za rady
    Z pośladkami akurat mam najmniejszy problem, bo to jedyna obfita część mojego ciała Najgorszy jest ten nieszczęsny brzuch. To pewnie przez to, że napinam każdy możliwy mięsień. Cóż, czas się zaprzyjaźnić z klamką

Punkty reputacji
    19
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

na tej stronce jest tyyyyyle shimmy ze mozna stracic glowe
    mam pytanie - to jakie jest to shimmy ktore w tym filmiku wykonuja Mardi i Rachel tak od 13 do 16 sekundy? wiem wiem mam juz obsesje ale no naprawde jak tylko zobacze gdzies taki ruch to az mnie cos
    i ktore shimmy cwiczyc wszedzie? egipskie? tak drobno szybko czy spokojniej najpierw?
    link do filmiku
    Rachel and Mardi at Raks Britannia

http://www.youtube.com/watch?v=f5btJ...eature=related
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 14-12-2008 o 01:47 Powód: doklejenie linku

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez beatrice Zobacz wiadomość
    Z pośladkami akurat mam najmniejszy problem, bo to jedyna obfita część mojego ciała Najgorszy jest ten nieszczęsny brzuch.
    kochana, ale shimmy robi sie biodrami, nie brzuchem brzuch na zajeciach musisz po prostu zawsze trzymac maksymalnie luzno i sadełko nie ma tutaj nic do rzeczy.

Sparrow: na moj gust to one robia "normalne" shimmy z krokiem arabskim
    Ostatnio edytowane przez Zafirah ; 02-12-2007 o 21:14
    ... w tańcu grzech wiedzie nas za rękę...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Shimmy egipskie i kolanowe to to samo (bo mam wrażenie, że nastąpiło tutaj jakieś zagmatwanie pojęć). Chociaż nazwa oficjalna to shimmy egipskie. To właśnie to podstawowe, o którym tu rozmawiamy.
    Na filmiku robią chyba właśnie to shimmy, jeśli dobrze widzę.

Zbieram się w sobie, żeby stworzyć i wrzucić tutaj mini słowniczek ruchów tanecznych w bellydance - dajcie mi ze dwa dni zamierzam opierać się na informacjach, które uzyskałam od Donyi Rashidy - ona jest ekspertem od nazewnictwa, można mieć pewność, że podaje oficjalną nazwę międzynarodowo stosowaną. Bo zazwyczaj na najprostsze figury jest tyle nazw, ile instruktorek można się pogubić. Donya jest dla mnie największym autorytetem w temacie "jak to naprawdę się nazywa"

Wspomniano o shimmy 3/4. Robi się je tak:
    Robisz akcent w górę prawym biodrem, następnie przesuwasz je w bok, robisz akcent w górę lewym biodrem, po czym przesuwasz je w bok. Przy akcentach unosisz nogę i kolano - prawą przy ruchu prawym biodrem i vice versa. Dzięki temu w shimmy 3/4 bardzo dobrze się chodzi. Oczywiście, to wszystko należy robić dość szybko

Tak właśnie uczyła nas 3/4 shimmy Łada. Co dziwne, nie zgadza się to z wersją ze strony, którą podała Farida, o ile dobrze zrozumiałam opis... Sprawdzę to...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Smile

Cytat Pierwotnie wysłane przez Quesse Zobacz wiadomość
    Zbieram się w sobie, żeby stworzyć i wrzucić tutaj mini słowniczek ruchów tanecznych w bellydance - dajcie mi ze dwa dni
    To doskonały pomysł!!!
    Wart założenia zupełnie nowego wątku.
    Czekamy na pierwsze hasła

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Słowniczek powstaje, jak będzie gotowy to wrzucę jak dobrze pójdzie, nastąpi to jutro

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

MAM!!!! Mam shimii dołem!!! Wyraźna drżąca galaretka bez sztywnych rąk i zaciśniętych pięści. I mięśni
    We need to see to believe.

Have a bellyutiful day!

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Brawo! Gratulacje.
    Adminie, czy nie dałoby się zmienić tytułu tego wątku na "shimmy"? Bo jak widzę to przez dwa i, to aż mi zęby zgrzytają...
    KRAKÓW - czerwiec, wrzesień - kolejne warsztaty z polskimi instruktorami!

Mój artykuł na temat tańca orientalnego - czytaj!

Zaznacz się na mapie tancerek orientalnych!

Trafiając na jeden z moich ponad 8 tys. postów na tym forum, ćwicz mięśnie Kegla.
    Niedługo mi za to podziękujesz...

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Inayat Zobacz wiadomość
    MAM!!!! Mam shimii dołem!!! Wyraźna drżąca galaretka bez sztywnych rąk i zaciśniętych pięści. I mięśni
    Brawo !!! Teraz będziesz mogła drżeć w każdym miejscu w którym sie znajdziesz i o każdej porze dnia
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Kraków i Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Drżyj długo i szczęśliwie pamiętam ze ja też na początku nie mogłam się nauczyć.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez vasanta Zobacz wiadomość
    Brawo! Gratulacje.
    Adminie, czy nie dałoby się zmienić tytułu tego wątku na "shimmy"? Bo jak widzę to przez dwa i, to aż mi zęby zgrzytają...
    Zrobione

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Witajcie!
    Zaczęłam chodzić na taniec brzucha w zeszłym tygodniu...miałam dopiero pierwszą lekcję. Mamy shimmy egipskie "kolanowe"...codziennie ćwiczę w domu, ale raz nogi jakos chca szybko maszerować, a raz nie...Ile ćwiczą na ogól osoby początkujące w ciągu dnia? Ja robie jakies 10 minut i od razu czuję się głodna i im dalej tym bardziej się męczę i nogi już nie maszerują...a chciałam dobić z samym shimmy do jakiejś godzinki dziennie jak na początek...ja tez jestem dość szczupła i nie widzę aby cos drgało zbytnio na razie... :-)...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 24 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz