+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 16 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 304

Temat: Pas

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Wink Pas

Na pewno są na forum dziewczyny, które mają za sobą robienie pasa do tańca. Ja dopiero się za to zabieram. Czy możecie mi podać jakieś pomocne wskazówki? Na przykład nie wiem, czy dobrze zrobiłam kupując grubą, welurową garsonkę (chyba 4 złote ) na materiał? Czy można by usztywnić pas skórzanym paskiem, czy lepiej dżinsem? Wszystko co mogłoby pomóc takim jak ja spisujcie, proszę w tym temacie.
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

MarTinka, rozumiem że masz na myśli pas jaki noszą tancerki przy strojach, a nie cienki materiał obszywany monetkami? Wolę się upewnić bo już raz nie dogadałam się na zajęciach z koleżanką. Każda z nas co innego miała na myśli
    Czyli chodzi Ci o taki pas jaki ma Amani na tym zdjęciu?

Uszyłam razem z koleżankami kilka takich pasów.
    Moje wskazówki są następujące:
    -Nie ma sensu usztywniać pasa dodatkowo skórzanym paskiem, nigdy z czyms takim się nie spotkałam
    -Wykrój dobry profil, metodą prób i błędów dokładnie przykładając do siebie. Źle skrojony pas brzydko odstaje.
    -Pasy które szyłyśmy usztywniałyśmy fizeliną a nie dżinsem
    -Zrób dobre podwójne zapięcie, nie ma nic gorszego jak rozpinający się pas podczas występu
    -Kup sobie kilka naparstków bo niemiłosiernie pokłujesz sobie palce
    To na tyle, jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Tak, właśnie o taki pas mi chodzi Jestem bardzo ciekawa efektu mojej pracy, bo jestem antytalenciem krawieckim.
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja dołączam się do pytania o pas:
    czym go najczęściej ozdabiacie? (koraliki, cekiny)? i ile takowych ozdóbek mnie więcej trzeba najpierw zakupić, żeby obszyć ładnie pas?
    Może są też jakieś sztuczki jeśli chodzi o ozdabianie, bo przerażające jest naszywanie koralik po koraliku .

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    19
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Właśnie wczoraj skończyłam szyć mój pierwszy pas i stanik Przyjemne uczucie, szczególnie, że nigdy wcześniej nic nie uszyłam, a maszyny się boję Pas ozdobiłam w całości cekinami (na gęsto), wzór jest po prostu w innym kolorze niż tło i do tego jest otoczony koralikami-rurkami. Sama też robiłam frędzle (ok 10 cm). Żeby oszczędzić koraliki z części frędzli zrobiłam łuki. Cała przyjemność kosztowała mnie ok 50 zł i półtora miesiąca pracy. Kupiłam na allegro cekiny na taśmie (poszło tego ok 13 metrów), kilka woreczków cekinów luzem, 10 tys małych koralików (pakowane po 900 szt), kilka woreczków koralików-rurek i 2 woreczki większych koralików na końcówki frędzli. Po zrobieniu pasa i stanika zostało mi trochę. Akurat na ładną bransoletkę i może coś jeszcze

Polecam cekiny na taśmie, o wiele lepiej się je naszywa niż takie luzem. Jeśli chodzi o frędzle to używałam cienkiej żyłki, bo bałam się, że nitka pęknie. Takie nawlekanie koralik po koraliku nie jest takie złe, potem ma się wprawę A jaka satysfakcja!

Allegro to skarbnica takich ozdóbek. Cekiny tam są 3 razy tańsze niż w pasmanterii!

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Aireen Zobacz wiadomość
    Właśnie wczoraj skończyłam szyć mój pierwszy pas i stanik
    Mam prośbę, jeżeli jest to możliwe, zrób zdjęcia i zamieść tutaj. Chciałabym uszyć taki pas, ale na dobrą sprawę nie wiem jak się do tego zabrać i o co mam się pytać
    Jak bym zobaczyła z bliska to na pewno rozjaśniło by mi się w głowie.
    Dziękuję

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    23
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja osobiscie najpierw nawlekam koraliki na dlugie nitki, a potem dopiero taka nitke przyszywam na materiale, ukladajac z niej odpowiedni wzor. Jest duzo mniej szycia - wystarczy zlapac w kilkku miejscach.

Jedna z moich instruktorek miala piekny pas i stanik przez nia haftowany nicmi (czy mulina - nie znam sie na tym kompletnie ). Był bardzo oryginalny i piekny.

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Wink

Cytat Pierwotnie wysłane przez feroMonik Zobacz wiadomość
    Ja osobiscie najpierw nawlekam koraliki na dlugie nitki, a potem dopiero taka nitke przyszywam na materiale, ukladajac z niej odpowiedni wzor. Jest duzo mniej szycia - wystarczy zlapac w kilkku miejscach.
    Hihi robie tak samo Jak narazie mam za sobą stworzenie stanika Od jutra biore sie za stworzenie i stanika i pasa :-) Ciekawe jak mi to wyjdzie

Mała Tancereczko, czekam na rozwinięcie Twojego posta dot.szycia stroju
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

ps. Swoja drogą nic tak nie cieszy jak rzecz zrobiona własnoręcznie
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    45
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Moja podpowiedź dotyczy kształtu pasa. Można dzięki temu poprawić wizualnie sylwetkę.
    Dla szczupłych tancerek polecam pas w kształcie łuku jak na rys. A. Dzięki takiemu pasowi biodra będą wydawać się optycznie pełniejsze.
    Kształt pasa z rys.B polecam dla bioder bardziej okrągłych, wyszczupla on optycznie sylwetkę i podkreśla talię.

Ważne jest aby pas był mocny. W czasie tańca, trzepotanie biodrami jest w stanie poobrywać nawet najmocniej przyszyte aplikacje. Wybierajcie jak najmocniejsze nici! Wszystkie nawleczone koraliki i cekiny przeszyjcie kilkakrotnie. Jest to bardzo pracochłonne ale daje bardzo mocny efekt Bardzo ważne jest zastosowanie solidnych podwójnych zapięć w pasie i staniku. Dzięki temu możecie być pewne, że w czasie tańca nie zgubicie stroju Nie ma chyba nic bardziej stresującego w tańcu jak uczucie zsuwającego się pasa lub rozpinającego się stanika

Pozdrawiam
    Załączone obrazki
    Drżyjcie długo i szczęśliwie...

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Amani!!! Dziekuje Ci serdecznie za to co napisałas Właśnie biore sie za szycie takiego pasa i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac Mam już materiały itp. ale wlasnie nie miałam koncepcji dotyczacej jego kształtu
    Dziewczyny przyda sie każda rada z Waszej strony Napiszcie mi ile mniej wiecej cm szerokości maja takie pasy i czy lepiej jak sa z fredzelkami czy z monetkami?? (uparłam sie na fredzelki ale nigdzie nie moge dostac w takim kolorze i długosci jakiej potrzebuje )
    Farida

"
    Ehab Atia

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Możemy założyć zbiorowe szycie . Ja też się mam zamiar zabrać za to, chociaż do tej pory mi to nie wychodziło, bo nie wiedziałam co i jak zrobić. Dzięki za każdą cenną radę .

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Witam
    Ja również zabieram się... tzn planuje szycie Od razu mówie, że jestem antytalenciem, jeśli chodzi o jakiekolwiek szycie, krojenie itp. Dlatego może zadam głupie pytanie ale ja muszę wszystko mieć dokładnie i szczegółowo wyjaśnione . Pytam bo zupełnie nie wiem, czy dobrze myśle. A więc rozumiem, że trzeba kupić jakiś sztywny materiał ( czy to co napisałaś Mała Tancereczko, że usztywniałaś pas fizeliną, to taki rodzaj materiału?) i wykroić z niego kształt. Potem obszywamy to jakąs tkaniną, już delikatną i błysczącą, a na tą tkanine przyszywamy cekiny i wszelkkie ozdoby?
    Mam nadzieję, że opisałam to w miare czytelnie z góry dziękuje za cierpliwość i zrozumienie oraz wszelkie wskazówki pozdarwiam

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez rahandia Zobacz wiadomość
    A więc rozumiem, że trzeba kupić jakiś sztywny materiał ( czy to co napisałaś Mała Tancereczko, że usztywniałaś pas fizeliną, to taki rodzaj materiału?) i wykroić z niego kształt. Potem obszywamy to jakąs tkaniną, już delikatną i błysczącą, a na tą tkanine przyszywamy cekiny i wszelkkie ozdoby?
    Zrozumienia i cierpliwości u nas dostatek

Mogę ci napisać jak ja to robiłam, co nie oznacza, że jest to najlepsza metoda.
    1. Z szarego papieru wycinałam szablon, który przykładałam do ciała żeby sprawdzić czy dobrze pasuje.
    (kształt wybierz wg wskazówek Amani kilka postów wyżej)
    2. gotowy szablon odwzorowywałam na fizelinie i wycinałam ją. (fizelina to taki materiał do usztywniania np płaszczy) Fizelina jest w różnych grubościach, ja miałam cieńszą, która po przejechaniu żelazkiem łączyłam z dwóch warstw.
    3. Kupiłam od razu ozdobny materiał na który naszyłam aplikacje, cekiny, frędzle itd.
    4. Przygotowałam podszewkę na wewnętrzną stronę pasa.
    5. Obszyłam pas z fizeliny materiałem z ozdobami i podszewką.
    6. Doszyłam zapięcia.

Trwało to dwa miesiące, połamałam wszystkie igły w domu, pokłułam palce ale byłam dumna z siebie.
    Podpowiedz... jak coś sprawia trudność warto pójść do krawcowej i poprosić o pomoc.
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ahhh... Aż wstyd, za robienie pasa biorę się od pół roku około (jak nie dłużej ), ale teraz już na pewno go zrobię . Szkoda tylko, że wakacji na to nie wykorzystałam, ale co tam . Będzie co na wykładach robić, jak sobie wezmę np. koraliki do nawlekania .
    I wszystkie dziewczyny, które zrobią pasy itp. obowiązkowo chwalić się .

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

A ja mam kolejne pytanie, bo oczywiście za dużo myślę... Jaki materiał jest najlepszy na wewnętzrną stronę pasa? Chodzi mi o tę stronę na ciele, taki aksamit czy welur to chyba śliskie są, a nie chciałabym zaczynać wszystkiedo dwa razy...

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mała Tancereczko
    Dziękuje za dokładny opis już wiem prawie wszystko teraz tylko nie pozostaje mi nic innego jak zabrać się za szycie

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

ja dodam jeszcze, ze najlepiej uszyc pas, ktory ma zapiecia z obu stron. ja swoj pierwszy szylam z zapieciem z jednej strony i jak w wakacje schudlam 10 kg to teraz kiedy zalozylam ten pas to niestety troche sie zdefasonowal i krzywo lezy. czeka w szafie na przerobke a jesli ktos sie boi, ze z dwoch zapiec jedno moze sie przypadkiem otworzyc to zawsze mozna je zabezpieczyc fastrygujac i rozcinajac potem ta fastryge jesli zajdzie taka koniecznosc.

Miasto
    Leszno
    Punkty reputacji
    75
    Siła Reputacji
    5

Smile

Cytat Pierwotnie wysłane przez Amani Zobacz wiadomość
    Moja podpowiedź dotyczy kształtu pasa. Można dzięki temu poprawić wizualnie sylwetkę.
    Dla szczupłych tancerek polecam pas w kształcie łuku jak na rys. A. Dzięki takiemu pasowi biodra będą wydawać się optycznie pełniejsze.
    Kształt pasa z rys.B polecam dla bioder bardziej okrągłych, wyszczupla on optycznie sylwetkę i podkreśla talię.
    Amani, dziękuję Ci serdecznie za tak cenną radę.

Dziewczyny, co udało wam się już uszyć ?

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

No ja już praktycznie zrobiłam cały strój :-) I zajeło mi to 2 dni :P Ale jeszcze bede go dopieszczac w wolnym czasie, ktorego niestety juz prawie nie mam
    Farida

"
    Ehab Atia

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 16 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia

Tagi tematu

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz