+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 6 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 104

Temat: Jak wzmacniaæ miê¶nie brzucha?

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Wiadomo¶ci
    4 765
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny Jak wzmacniaæ miê¶nie brzucha?

Jak wiadomo miesnie brzucha sa dla nas bardzo, bardzo wazne Jako, ze nie ma jeszcze takiego watku, zapraszam do dyskusji Oczekuje od Was licznych rad, wskazówek, porad Mam nadzieje, ze mnie nie zawiedziecie :P Mysle, ze na tym w±tku skorzysta kazdy

Jak w temacie :

Jakie cwiczenia?
    Jak to jest z tymi brzuszkami robiæ czy nie robiæ?
    Wazniejsze sa dla nas miesnie skosne czy proste?
    Cwiczyc wszystkie partie miesni brzucha czy tylko wybrane?
    Ostatnio edytowane przez Farida ; 04-12-2007 o 15:57
    Farida

"Aby osi±gn±æ sukces, musisz ciê¿ko pracowaæ, nigdy nie rezygnowaæ, lecz przede wszystkim pielêgnowaæ sw± wspania³± obsesjê." Walt Disney

"Je¶li spojrzysz na 20 uczennic na zajêciach, zauwa¿ysz, ¿e s± miêdzy nimi ró¿nice, ka¿da tañczy inaczej. To dlatego, ¿e ka¿da jest inna. A taniec jest jak imiê, okre¶la ciê. Nie próbuj byæ kim¶ innym, nie staraj siê tañczyæ jak kto¶ inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniêdzy, ale przynajmniej mam pasjê"

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Moim osobistym zdaniem na pewno dla tancerki wa¿niejsze s± miê¶nie sko¶ne.
    Pod reszt± pytañ podpisujê siê Jak æwiczyæ, ¿eby uzyskaæ piêkny brzuszek tancerki i jak æwiczyæ, ¿eby miê¶nie brzucha nie skraca³y siê, lecz rozci±ga³y? Jak æwiczyæ miê¶nie, ¿eby pog³êbiæ falê brzucha?

Co do æwiczeñ, jest oczywi¶cie aerobiczna 6 weidera. Sama nie zdo³a³am jej ukoñczyæ, ale æwiczenia fajne, intensywne ale nie obci±¿aj± krêgos³upa. Bardzo doobry system - ilo¶æ æwiczeñ zwiêksza siê powoli.
    Oto link: http://wdziek.info/aerobiczna_6_weidera.html

Do³±czy³
    22-11-2007
    Wiadomo¶ci
    619
    Punkty reputacji
    19
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

znalazlam takie cwiczenia jakis czas temu... polecam jesli chodzi o miesnie skosne ale nie wiem czy faktycznie tancerce pomoga... moze niech sie wypowiedza fachowcy :P
    http://www.bstok.pl/fitness/?t=tydzien22
    a propos miesni skosnych kiedys przeczytalam gdzies na forum - ale nie znajde tego teraz bo nie pamietam nawet w ktorym watku ze samymi miesniami skosnymi mozna zrobic shimmy - czy istnieja wskazowki jak? czy to po prostu samo przychodzi? jak sie biodra rozchustaja...?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 114
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Æwiczenie na miê¶nie sko¶ne brzucha - Znam jedno, (takie mam przynajmniej wra¿enie, ¿e to w³a¶nie na tê grupê miê¶ni) , które zlepi³am dla siebie z innych æwiczeñ, aby by³o mo¿liwe trudne i odczuwalne (czytaæ lekko bolesne). Te podane na stronie podanej przez Sparrow szybko s± przyswajane przez cia³o i staj± siê ³atwe.

Æwiczenie koniecznie trzeba poprzedziæ rozgrzewk± krêgos³upa i nóg gdy¿ æwiczenie ³±czy w sobie równie¿ elementy rozci±gania.

K³adê siê p³asko na plecach, nogi le¿± prosto. Jedn± nogê wyprostowujê (nie ca³kowicie -nie zatrzaskuj±c stawu kolanowego)i podnoszê do góry i dalej (np k±t 110 stopni) i lekko przyciskaj±c to klatki, ale nie przerzucaj±c nogi za g³owê. Podnoszê górn± po³owê korpusu zgodnie z zasadami æwiczenia ka¿dych innych „brzuszków”. Rêce na karku.
    1. Podnoszê korpus do wyprostowanej nogi tak jakbym chcia³a dotkn±æ czo³em kolano - co najmniej przez 2 sekundy
    2. Poczym w podnoszeniu obracam siê górn± czê¶ci± tu³owia na zewn±trz (np. gdy lewa nog± podniesiona to obracam siê w lewo) tak jakbym chcia³a ³okciem zgiêtej rêki dotkn±æ kolana wyprostowanej nogi. – powoli co najmniej przez 2 sekundy
    3. Powracam tu³owiem do pozycji przodem do nogi – 2 sek.
    4. Powoli wracam do le¿enia.

I tak w jednej serii: 10 razy na Lew± nogê i 10 razy na Praw± nogê.
    Tych serii nie za wiele – nie chcemy zostaæ kulturystkami. - wystawrczy 2,3 serie - byle codziennie i razem z innymi , l¿ejszymi, rozgrzewaj±cymi æwiczeniami na brzuszek i krêgos³up

Æwiczenie odczuwa siê mocno (na pocz±tku bole¶nie zw³aszcza gdy æwiczy siê z pe³nym brzuchem)- g³ównie miê¶nie boczne brzucha, okolice ¿o³±dka, jak i same „boki” gdzie ¶ciêgna i miê¶nie rozci±gaj± siê od biodra i do ¿eber oraz ¶ci±gna nóg (z ty³u pod po¶ladkami i w zgiêciu kolana)

Poza powy¿szym my¶le, ¿e skuteczne na miê¶nie sko¶ne brzucha s± "stare", znane od zawsze "no¿yce" horyzontalne na ró¿nych wysoko¶ciach.
    Ostatnio edytowane przez Sowillo ; 06-12-2007 o 10:05
    Ju¿ od roku zakochana w baroku

Ech - Chcia³oby sie podzieliæ wiedz± z belly dance, uczyæ, inspirowaæ, tworzyæ....
    Sowillo / Safi

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 114
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Tak sobie my¶le, ¿e najlepiej by w sprawach æwiczeñ w wersji "hard" powinien wypowiedzieæ siê Admin - wiem, ¿e ma odpowiednie profesjonalne do tego kwalifikacje.

Czekamy na odp. Adminie

Ech - Chcia³oby sie podzieliæ wiedz± z belly dance, uczyæ, inspirowaæ, tworzyæ....
    Sowillo / Safi

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 982
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Safiro Zobacz wiadomo¶æ
    Tak sobie my¶le, ¿e najlepiej by w sprawach æwiczeñ w wersji "hard" powinien wypowiedzieæ siê Admin - wiem, ¿e ma odpowiednie profesjonalne do tego kwalifikacje.

Czekamy na odp. Adminie
    Poczu³em siê wyrwany do odpowiedzi

Chcia³bym uporz±dkowaæ wam trochê wiedzê na temat æwiczeñ, natomiast trudno jest to zrobiæ w jednym po¶cie.

Po pierwsze zastrzegam siê, ¿e to co napiszê dzia³a na mnie, zosta³o przetestowane na Amani oraz na du¿ej grupie moich przyjació³ i znajomych. Nie oznacza to jednak, ¿e podzia³a na ka¿dego. Mamy bardzo ro¿ne organizmy i ró¿nie reagujemy na te same bod¼ce.

1. Nie radzê æwiczyæ codziennie!
    Doprowadza to w szybkim tempie do przetrenowania. Miê¶nie w czasie treningu zostaj± naderwane, naci±gniête i wymagaj± czasu na regeneracjê.

2. Nie nale¿y æwiczyæ jednostronnie np. tylko miê¶ni brzucha.
    Organizm jest olbrzymim zespo³em stawów i miê¶ni. Aby byæ zdrowym nale¿y je rozwijaæ i trenowaæ równomiernie.

Kilka moich porad co do trenowania miê¶ni brzucha.

* Wystarczy trenowaæ je dwa - trzy razy w tygodniu
    np. Dzieñ treningu, dwa dni odpoczynku.

* Zaczynaj trening ogóln± rozgrzewk± "do pierwszego potu"

* Rozpoczynaj trening od æwiczenia dolnych partii miê¶ni brzucha.
    S± one zazwyczaj najs³absze (metoda priorytetów tzn æwicz na pocz±tku najs³absze partie). Trudno jest je równie¿ wyizolowaæ w æwiczeniach, zawsze bêdziesz pomaga³ sobie górnymi partiami. Zaczynaj±c na odwrót, po æwiczeniach na górê nie masz ju¿ si³y wykonaæ prawid³owo æwiczeñ na dó³.
    Dó³ miê¶ni brzucha æwiczy siê wszelkiego rodzajami wznosów nóg w le¿eniu lub w zwisie.

* Jako drug± partiê miê¶ni, æwicz miê¶nie górnej czê¶ci.
    Æwiczenia te polegaj± na unoszeniu tu³owia.

* Jako trzecie trenuj sko¶ne miê¶nie brzucha.
    Æwiczysz je wszystkimi ruchami ze skrêtem.

* podczas æwiczenia utrzymuj miêsieñ ca³y czas w napiêciu. Nie rozlu¼niaj go po wykonaniu ruchu. (bardzo czêsty b³±d! Np. Wykonuje podnoszenie nóg, opuszczam je na pod³ogê i chwilê odpoczywam - ¼le!)

Pomiêdzy seriami æwiczeñ oraz zawsze na koniec stosuj stretching rozci±gaj±cy miê¶nie brzucha.

Zacznij æwiczyæ od ma³ej intensywno¶ci. W miarê wytrenowania zwiêkszaj ilo¶æ powtórzeñ, serii i æwiczeñ. Skracaj odpoczynki miêdzy seriami.

Nie zapominaj o æwiczeniu innych partii miê¶ni

Poniewa¿ organizm bardzo szybko przystosowuje siê do powtarzalnego wysi³ku, co 6-12 tygodni zmieniaj system treningowy. Tzn. rodzaj æwiczeñ, ilo¶æ serii, ilo¶æ powtórzeñ jak równie¿ czas odpoczynku pomiêdzy seriami.

Uwaga! specjalnie nie podajê konkretnych æwiczeñ, poniewa¿ nie da siê tego precyzyjnie opisaæ. Czasem ma³y szczegó³ jak np przyci±gniêta broda do klatki ca³kowicie zmienia efekt æwiczenia. Najlepiej poprosiæ dobrego instruktora o pokazanie ka¿dego æwiczenia. Wybierzcie siê do jakiego¶ fitness klubu i popro¶cie o pokazanie zestawu æwiczeñ.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 114
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Dziêkujê za odp. - i Bardzo przepraszam - nie chcia³am ciê Adminie stawiaæ przed tablic± - to by³a tylko czysta prowokacja

Sowillo / Safi

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

¦wietny zestaw rad, na pewno bardzo siê przyda Odk±d tañczê, bardzo lubiê wszelkie æwiczenia na miê¶nie brzucha, bo mam je coraz mocniejsze i wiem, ¿e s± mi bardzo potrzebne

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 982
    Wpisy na blogu
    7
    Punkty reputacji
    176
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Dla mnie miê¶nie brzucha zawsze by³y najwa¿niejsz± parti± cia³a.
    W ka¿dym sporcie, w ka¿dym ruchu prawie zawsze s± one anga¿owane.
    S± bardzo wa¿nym gorsetem utrzymuj±cym krêgos³up. Ich mocne wytrenowanie zapobiega du¿ej ilo¶ci kontuzji, bole¶ci itd.
    Nale¿y je æwiczyæ regularnie ca³e ¿ycie!

Do³±czy³
    16-10-2007
    Wiadomo¶ci
    50
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Wed³ug mnie po prostu trzeba æwiczyæ ca³e cia³o a nie tylko brzuch. Taniec ten pokazuje cia³o tancerki i czasami ods³ania równie¿ to co chcia³yby¶my zas³oniæ.
    Warto wiêc mieæ psychiczny komfort i mieæ prze¶wiadczenie podczas tañca, ¿e to co jest ods³oniête jest jêdrne a nie sflacza³e i dr¿±ce.
    To samo tyczy siê brzucha. Jako, ¿e jestem niestety estetk± uwa¿am, ¿e brzuch tancerki powinien byæ przynajmniej p³aski, na pewno nie "wylewaj±cy siê" na spódnicê. S± dostêpne ró¿nego rodzaju mazid³a, które skutecznie mog± pomóc w walce o dobry wygl±d brzuszka.
    A brzuch trezba æwiczyc i ju¿

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

A mi siê podoba taki odrobinkê wylewaj±cy siê - o ile nie wygl±da, jakby próbowa³ wyskoczyæ z przyciasnego kostiumu, jest opalony, zadbany i bez za³amañ i wa³ków. £adny brzuszek mo¿e byæ zaokr±glony i nie taki ca³kiem p³aski.

Zgadzam siê, nale¿y dbaæ o ca³e cia³o, ¿eby nie by³o sflacza³e - ale dr¿±ce musi byæ koniecznie

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

Mnie siê podobaj± te brzuszki w filmach bolly - w kulturze Indii kobietê z p³askim brzuchem uznaje siê za zag³odzon± i ubog±, zatem - nieatrakcyjn±. U nich siê nie wylewaj±, ale nie maj± te¿ "kaloryfera" - nie podobaj± mi siê takie brzuchy u kobiet.

Jestem estetk±. O tyle, ¿e piêkna kobieta wed³ug mnie powinna byæ proporcjonalna - ale tancerka nie musi byæ piêkn± kobiet±, ¿ebym by³a zachwycona jej tañcem.

Basmo, skóra siê zawsze marszczy, a pod skór± znajduje siê t³uszczyk, który podczas tañca wprawiamy w ruch. Je¶li kobieta t³uszczyku nie ma, tylko same miê¶nie... Có¿, pozostaje mi tylko wspó³czuæ, bo wygl±da jak NRDowska sportsmenka i bêdzie mia³a k³opoty z zaj¶ciem w ci±¿ê (przy zbyt ma³ej zawarto¶ci t³uszczu w organizmie kobiety hamuje siê owulacja).

¯eby nie by³o - to co piszê, nie jest dyskryminacj± kobiet drobnych i filigranowych, tylko kobiet wychudzonych na w³asne ¿yczenie. Bardzo mi takich (tych drugich) ¿al.

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 790
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Ja tam jestem dumna z mojego bladego brzucha,który siê nie wylewa,aczkolwiek wystaje lekko Poza tym,mi³e panie. Dzisiejsza moda na narcyzm i na to,aby ka¿da kobieta (mê¿czyzna zreszt± te¿) wygl±da³a jak wziêta z si³owni,wytrenowana,z t³uszczem na ciele -50% wcale nie jest dobra! A taniec orientalny w³a¶nie temu zaprzecza,pokazuje,¿e nie trzeba byc wychudzon±,aby byæ piêkn±
    I wa¿ne,aby siebie akceptowaæ

UWAGA! Bardzo proszê o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parê dni!

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Kraków i Warszawa
    Wiadomo¶ci
    373
    Punkty reputacji
    13
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

A ja z kolei jestem potwornie chuda (wci±¿ walczê ¿eby choæ trochê przytyæ) i martwi mnie to, ¿e moje biodra s± zbyt w±skie, rêce zbyt patykowate itd. Jednak nie przejmujê siê tym za bardzo. Zreszt± po to s± te wszystkie chusty, pasy i bajery na biodra ¿eby dodaæ im szeroko¶ci, wiêc zawsze mogê jakie¶ te moje niedomagania poprawiæ strojem.

Za to brzuch od tañca mi... urós³. Po prostu wyrós³ mi taki wielki miêsieñ okr±g³y z przodu. I wszystkie spódnice które maj± pasek nieco wy¿ej ni¿ na biodrach s± na mnie w tym momencie za ciasne
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Do³±czy³
    09-12-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    14
    Punkty reputacji
    11
    Si³a Reputacji
    0

Domy¶lny

Ja ca³y czas pracujê nad brzuszkiem, choæ 'odrobinê' siê wylewa...
    Ale TB jest tym, co mi odpowiada, bo tu mo¿na mieæ bardzo kobiece kszta³ty

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

Keira, mo¿e dietetyk? Je¶li nie masz ¿adnych k³opotów hormonalnych (np. tarczyca), to odpowiednia dieta powinna pomóc ci przybraæ na wadze.
    Egzotyczna: podoba mi siê twoje podej¶cie! I-haaa! Lecê piec (i je¶æ) pierniki!

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

W³a¶nie! Jestem tego samego zdania, bo sama mam troszkê sade³ka i du¿± ró¿nicê obwodu bioder i talii. I wreszcie cieszê siê z delikatnie wypuk³ego brzucha i zamaszystych bioder - bo dziêki temu czujê, jakbym by³a stworzona do tañca orientalnego
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 11-12-2007 o 17:44

Do³±czy³
    11-12-2007
    Miasto
    Lublin
    Wiadomo¶ci
    106
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Witam wszystkich
    mam ma³e pytnko.. dopiero od niedawna cwiecze TB i tak sie zastanawiam czy powinanm wzmacniac tylko miesnie skosne? od dziecinstwa trenowa³am sporty walki i najbardziej rozwiniete mam jednak miesnie przednie.. czy to bedzie przeszkadza³o mi w nacuce?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    125
    Punkty reputacji
    45
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez agoosia Zobacz wiadomo¶æ
    Witam wszystkich
    mam ma³e pytnko.. dopiero od niedawna cwiecze TB i tak sie zastanawiam czy powinanm wzmacniac tylko miesnie skosne? od dziecinstwa trenowa³am sporty walki i najbardziej rozwiniete mam jednak miesnie przednie.. czy to bedzie przeszkadza³o mi w nacuce?
    Nie bêdzie Ci to przeszkadza³o w nauce
    Powinna¶ æwiczyæ wszystkie partie miê¶ni brzucha poniewa¿ stanowi± one funkcjonaln± ca³o¶æ. Równomierne wzmacnianie brzucha tylko mo¿e Ci pomóc!
    Dr¿yjcie d³ugo i szczê¶liwie...

Do³±czy³
    29-10-2008
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    5 850
    Wpisy na blogu
    2
    Punkty reputacji
    207
    Si³a Reputacji
    11

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez admin Zobacz wiadomo¶æ
    Poczu³em siê wyrwany do odpowiedzi
    podczas æwiczenia utrzymuj miêsieñ ca³y czas w napiêciu. Nie rozlu¼niaj go po wykonaniu ruchu. (bardzo czêsty b³±d! Np. Wykonuje podnoszenie nóg, opuszczam je na pod³ogê i chwilê odpoczywam - ¼le!)
    Rozumiem, ¿e chodzi o to, ¿eby nie odpoczywaæ po ka¿dym ruchu, a nie, ¿eby nie robiæ przerw miêdzy seriami?

Mam prawo jazdy, fury jeszcze nie mam swojej, ale
    jeden nierozs±dny ziomek po¿yczy³ mi Corollê

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 6 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia

Regu³y pisania

• Publikowaæ nowe tematy: nie mo¿esz
  • Pisaæ wiadomo¶ci: nie mo¿esz
  • Dodawaæ za³±czniki: nie mo¿esz
  • Edytowaæ swoje wiadomo¶ci: nie mo¿esz