+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 63

Temat: Strzelające stawy :)

Miasto
    Wrocław
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    6

Domyślny Strzelające stawy :)

Witam,Mam taki mały problem i chciałam zasięgnąć języka czy jest to sprawa popularna czy tylko ja tak mam... Otóż podczas rozgrzewki i podczas tańca, a czasem nawet podczas zwykłego chodzenia paskudnie strzelają mi stawy! Słyszę to głośno (chociaż może tylko ja) i nie mam pojęcia czy każdy tak ma i to jest kwestia braku rozćwiczenia, bo dotychczas za wiele się nie ruszałam, czy to sprawa indywidualna... a może coś mam nie tak z tymi stawami?Nadgarstki, kostki, kolana, biodra - zaczynam się zastanawiać czy pewnego dnia nie rozpadnę się na części! Jasne że nie oczekuję żadnej diagnozy lekarskiej, chciałam się tylko dowiedzieć czy jeszcze komuś to się zdarza...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Ano,zdarza...mnie się często zdarza czasem boli,ale zwykle po prostu sobie strzela....moja instruktorka mówi,że dobrze,że strzela...

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Wrocław
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Dobrze że strzela??? A dlaczego?

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Tego nam już nie wyjaśnia..ale podejrzewam,że jak strzela,to znaczy że się rusza

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

To wcale nie jest dobrze, że strzela. Ale to dość częste zjawisko. Na pierwszych warsztatach z bellydance wszystko mi strzelało (zwłaszcza biodra) - i innym dziewczynom też. Świadczy to o niewystarczającej ilości mazi stawowej w torebkach stawowych. Stawy nie są wystarczająco chronione przed ścieraniem. Dzieje się tak, gdy jakiś staw zostanie narażony na intensywny wysiłek, do którego nie jest przyzwyczajony. Nie należy tego lekceważyć - jeśli nie dba się o stawy, może to prowadzić do bólów i kontuzji stawów.

Poleca się produkty z żelatyną - wszelkie galaretki, nóżki w galarecie itp. Warto brać tabletki zawierające glukozaminę - ja biorę Artesan, naprawdę pomogło. Warto smarować stawy rozgrzewającymi maściami, masować, ogrzewać (nosić getry na kostkach).

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

I ruszać się! :-)
    Strzelające stawy po latach prowadzą nie tylko do bóli i kontuzji, ale też do zwyrodnień, co jest dość nieestetycznym zjawiskiem - oprócz tego, że potwornie bolesnym. Wystarczy jednak, jak napisała Quesse, dbać o swoje stawy, zarówno wewnętrznie (preparaty z glukozaminą), jak i zewnętrznie. Słyszałam, że pomagają ciepłe kąpiele. Muszę się jednak skonsultować w tej sprawie ze znajomym ortopedą :-)

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ciekawe co mówicie. Zawsze myślałam, że to dobrze, że strzela. Myślałam, że to przez to, iż się kości układają w stawach.
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Nie - to przez to, że dwie kości, które staw łączy, szorują o siebie, bo nie są wystarczająco "naoliwione" przez maź stawową
    To był zabójczo naukowy opis

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    24
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Zabójczo naukowy, ale za to krótki, zwięzły i na temat.
    ..."Raz powalony, ty się nie poddawaj -
    jak ranny lew,
    tym potężniejszy, tym zuchwalszy stawaj
    wszystkiemu wbrew"

Kazimierz Przerwa-Tetmajer "Ty nie giń marnie"

Miasto
    Kraków i Warszawa
    Punkty reputacji
    13
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mi żadne nie strzelają, a jedynie te kręgi szyjne, które ruszają się przy ruchach głowy... Tłumaczę to sobie tak że akurat ten ruch jest dla mojego organizmu relatywnie nowy i się jeszcze nie "przyzwyczaiły" kręgi szyjne do niego. Mam nadzieję że mi minie (ćwiczę TB od marca i dalej to miewam). Ewentualnie po prostu akurat ten ruch słyszę bo jest najbliżej uszu
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to watch.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable to play for.
    A relaxed, tuned-in dancer is the most enjoyable dancer to be.

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

O ile mi wiadomo, to niestety strzelanie stawów jest kwestią osobniczą dla każdego - jak komuś strzela, to nie przestanie od ćwiczeń. Quesse, czy dieta uboga w żelatynę i substancje pochodne może sprawiać, że ludziom masowo strzelają stawy? (Pytam ciebie, bo ortopedy pod ręką niet.)

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Mogę odpowiedzieć tylko na podstawie doświadczeń własnych: ludziom generalnie rzecz biorąc masowo strzelają stawy przy jakiejkolwiek aktywności fizycznej - z pewnością zauważyłyście, rozciągając się po zajęciach tańca czy nawet jakiegoś wf-u w szkole, że nagle wszyscy trzeszczą Jest to zjawisko bardzo popularne, a dieta bogata w glukozaminę może pomóc to wyeliminować.
    Natomiast nie wiem, czy stawy strzelają osobom, które mają dietę ubogą w glukozaminę ale nie ćwiczą niczego i nie używają stawów zbyt intensywnie Więc nie jestem pewna, czy to działa w tą stronę, o której mówisz - choć myślę, że to prawdopodobne.

Miasto
    Piekary Śląskie
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Mi lekarz powiedział, że bardzo dobrze, że strzela, bo jakby nie strzelało to znaczy że kości wracają na swoje miejsce, no i że są ruchome i jeszcze coś tam, ale zapomniałam... :P
    "Uwierzyłbym tylko w takiego boga, który potrafi tańczyć." F.Nietzsche

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Nie podważając autorytetu twojego lekarza, Anjali... Coś mi tu nie gra. Stwierdzenie, że kości wracają na swoje miejsce - ale po co mają wracać, jak torebka stawowa to ich miejsce? Jak z niej wylatują, to dopiero są nie na swoim miejscu, a ból jest przy tym straszny, no i skutki poważne. Takie chrupnięcie przy naderwaniu torebki stawowej czy skręceniu stawu brzmi całkiem inaczej.

Zwłaszcza że jak dotąd wszyscy, których o to chrupanie pytałam, odpowiadali, że to niedobrze. (Między innymi lekarz-ortopeda.)

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Mimo wszystko wydaje mi się, że wśród lekarzy i instruktorów przeważa pogląd, że to niedobrze jeśli chrupie

Ja zawsze miałam problemy z kolanami, bolały od byle czego, miałam problemy m.in. z jazda na nartach. Dlatego się tym zainteresowałam. A zauważyłam u siebie, że chrupanie zazwyczaj towarzyszy tez innym zjawiskom - nadwerężeniu i przeciążeniu kolan, bólowi stawów. Więc u mnie to nie jest dobry objaw.

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ja zauważyłam (odkrycie niczym odnalezienie Ameryki ), że im mniej ćwiczę tym bardziej chrupię, więc drogą indukcji - MarTinka się znowu wymądrza - można dojść do tego, że to raczej niefajne zjawisko
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Wrocław
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

Witam ponownie,Piszecie tutaj dużo o różnych chrupaniach i strzałach w kościach podczas ćwiczeń. Pewnie to prawda, że jak się wykonuje jakiś mocno karkołomny czy nowy ruch, co coś ma prawo strzelić - oby nie na amen!Ale mi się zdarza że kostki strzelają nawet przy łagodych "wykopach" w przód. Chodzi mi o takie ruchy "strzepywania" jak przy rozluźnianiu nóg. Mam wtedy wrażenie że mam za luźne stawy, ale to dziwne!No ale nic, trzymajmy się na razie wersji że im bardziej wszystko rozruszane i wyćwiczone, tym będzie lepiej

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Wiecie co, a mi nic nie chrupie , natomiast przy niektorych ruchach z rozciagania (najczesniej tych siedzacych na ziemi) czuje ostry bol w stawach biodrowych i takie jakby "wyskakiwanie panewki ze stawu". I jak mnie zlapie taki bol to, albo sie nie moge ruszyc, albo moge szybko zmienic pozycje i ustawić staw we wlasciwej pozycji :\ wtedy przestaje bolec...Chyba musze znalezc wolny czas by udac sie z tym do lekarza bo mam to wlasciwie od poczatku mojej przygody z belly...:>
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Rany, to brzmi makabrycznie Szybko idź do lekarza. I pogadaj z instruktorką tańca. I lepiej nie róbtych ćwiczeń dopóki nie poradzisz się lekarza...

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

wiecie co... ja w zeszlym roku zarzucilam do odwolania produkcję szalika na drutach bo jak nimi machalam to w pewnym momencie moje nadgarstki zaczely wydawac takie strzelajace odglosy a ja wrecz nienawidze jak ktos "strzela stawami" brrrr....
    ... w tańcu grzech wiedzie nas za rękę...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz