+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 41

Temat: Shakira a TB.

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Question Shakira a TB.

Wiele osób mi mówiło, że Shakira nie jest tancerką brzuszną i miesza belly dance z innymi stylami tańca, no ale z tego co ja widzę na filmach, to ona chyba kiedyś tańczyła TB, ale w teledyskach po prostu zmienia kroki bo by nie pasowały do jej charakterystycznej hiszpańskiej-latynoskiej muzyki. Zakładam taki temat w szczególności, dlatego, że wczoraj znalazłam następujące filmy:
    shakira belly dancing

http://pl.youtube.com/watch?v=mtnix7...eature=related
    Belly dancing -Shakira

http://pl.youtube.com/watch?v=dGejQw...eature=related
    Shakira bellydancing

http://pl.youtube.com/watch?v=vJsZR3...eature=related
    SHAKIRA belly dance LIVE PARIS

http://pl.youtube.com/watch?v=xmOfCH...eature=related
    shakira ojos asi full paris bercy live 2007 belly dance

http://pl.youtube.com/watch?v=Qocidj...eature=related

Wiem, że się nie znam, ale wg. mnie ona tu tańczy właśnie belly dance i nie widzę jakichś ruchów, które by do belly nie pasowały... Stanowczo się różnią od np. tego filmu:
    http://pl.youtube.com/watch?v=8uCHZv...eature=related

tutaj rzeczywiście trochę są inne ruchy... Chciałabym, żebyście stwierdziły czy ona tutaj właściwie tańczy taniec brzucha czy "swój własny taniec", bo przecież to, że na teledyskach tańczy inaczej nie znaczy, że nie umie TB. No i przepraszam, że nie wstawiłam tgo do działu "filmy" ale nie wiem jak je się zamieszcza w poście, więc go dałam tutaj.
    Napiszcie jeszcze co ewentualnie robi źle, bo jak mówiłam ja jestem w tych jeszcze trochę zielona .
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 14-12-2008 o 00:17
    سمر

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Cóż, dla mnie sprawa wygląda tak: Shakira jest piosenkarką pop pochodzącą z Kolumbii, która w swoich utworach inspiruje się muzyką oraz tańcem orientalnym. Nie jest tancerką orientalną - bo jednak jej występy to występy wokalne, a taniec jest tylko drobnym urozmaiceniem.
    Jako amatorka nie powiedziałabym, że nie umie tańczyć belly dance - ma dobrze wygimnastykowane ciało i naprawdę efektownie tańczy, ale mimo to jest to - według mnie - taki pop-belly dance, do muzyki pop i raczej efekciarstwo niż sztuka.

Jeśli chodzi o wklejanie filmów: na tym forum wystarczy wkleić link do filmiku i w poście pojawia się okienko z filmem. Ale Admin może przenieść ten temat do właściwego działu, prawda? :-)

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Jeśli chodzi o Shakirę, to moim zdaniem nie tanczy t.b. Czasem wplata elementy w swój taniec, lub próbuje tańczyć t.b. Tak sobie myślę, że przecież Shakira jest bogata stać ją na każdą instruktorkę(jej osobistą trenerką jest chyba Bozenka) i zawsze rozczarowują mnie jej występy na żywo. Robi absolutnie podstawowe błędy, co poprostu źle wygląda.

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Aida chyba nie przeczytalaś calego mojego postu. Jeżeli robi podstawowe błedy w tych filmikach, to wskaż np. jakie. Bo o to mi chodziło. Napisałaś, że zawsze rozczarowywują Cię jej występy na żywo, a mi chodziło akurat o TE występy i opinie na temat właśnie TYCH filmów. Wg. mnie w swoich klipach i na koncertach w większości tańczy jak czuje a nie do każdej muzyki pasuje absolutny TB, ale i tak wychodzi jej to pięknie. A akurat w tych filmach nie widzę jakichś różnic między jej tańcem a tańcem tancerek.
    سمر

Miasto
    Bielsko- Biała
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Shakira wykonuje bardzo proste ruchy ale publicznosc szaleje... Nie czaje... Widzialam wiele lepszych od niej
    Your gang of jamaican Al Pacinos drinking blue mountain cappucinos...

Miasto
    Sopot
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez MisiakxD Zobacz wiadomość
    Shakira wykonuje bardzo proste ruchy ale publicznosc szaleje... Nie czaje... Widzialam wiele lepszych od niej
    Po prostu ma to coś. Tak w ogóle to nie powiedzialabym, że robi najprostsze ruchy Co do jej tańca... Może do końca to nie jest belly dance, ale kobieta ma swój styl

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Nie pasuje do każdej muzyki,ale wystarczy że muzyka ma rytm na cztery osobiście tańczyłam kiedyś do metalu.

Shakira...stoi na scenie,trzęsie biodrami,czasem chustę ubierze. Nie porywa mnie kobieta,ale nie zaprzeczam,że trosze BD tam jest

UWAGA! Bardzo proszę o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parę dni!

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ale nadal mi nikt nie powiedzial co robi nie "belly-dancowo" Bo ja jestem ślepa i nie odróżniam tańca Shaki od belly dance... Dla mnie ona jest autorytetem (no i Ansuya, ale Shakira jest moim życiem, jak miałam 8 lat to chyba próbowałam tak jak ona tańczyć) trochę mi się przykro zrobiło jak mi ktoś powiedział, że ona tańca brzucha nie tańczy... Dla mnie jest rewelacyjna i czasami tańczy lepiej niż nawet niektóre tancerki... (to moje zdanie)
    سمر

Miasto
    W-wa/Olsztyn
    Punkty reputacji
    55
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez MisiakxD Zobacz wiadomość
    To może ja wytłumaczę... =) raz jest bardzo ładna i dobrze się rusza i wygląda... dwa jest popularna i lubiana przez tych, którzy przyszli na ten koncert i piszczeli... jakby przyszli przeciwnicy byłoby jedno wielkie buuuuuuuu... i to nie tyczy się tańca, ale i gry przez artystów, meczy piłki nożnej... wszyscy szaleją na widok idoli czy nawet nie, a czegoś fajnego co inni też może umieją robić... ale jest fajnie i trza się cieszyć...
    Ci ludzie przyszli na Shakirę bo zapewne ją kochają.. to piszczą... ja piszczałem jak byłem na Możdżer-Danielsson-Fresco... =) choć Fresco grał czasem takie rzeczy co ja też umiem, też się śmiałem i cieszyłem... tak więc to tyle z moich psychologicznych wywodów... =)
    Dobrze jest grać naszemu Bogu...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Spróbuję odpowiedzieć na pytanie Samar:

*Szeroko rozstawione nogi - niedopuszczalne w bellydance
    *Gwałtowne, nieco zbyt zamaszyste ruchy - w bellydance nie "macha się" ciałem aż tak gwałtownie, a ruchy są bardziej subtelne
    *Ruch miednicą do przodu - w odmianie egipskiej tańca brzucha niedozwolony, w innych odmianach nawet jeśli występuje, to raczej nie tak mocny, nieco delikatniejszy
    *te jej dżinsy

To są te "nie-bellydancowe "zjawiska w jej tańcu - chociaż nie ma ich wiele w filmikach, które tu wkleiłaś. W ostatnim filmiku z twojego postu dochodzi jeszcze dotykanie ciała (tancerka brzucha najwyżej dotknie włosów) i te ruchy kopulacyjne z mikrofonem Taniec w ostatnim filmiku właściwie wcale nie kwalifikuje się jako bd.

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Dzieki Quesse Te ruchy kopulacyjne z mikrofonem mnie rozwaliły haha Czyli z tego wynika, że Shakira- na imprezie: tak, na zajęciach belly dance: Nie. Chyba mniej więcej wiem o co chodzi, ale nadal mi się podoba taniec Shakiry, chociaż taniec brzucha też. Po prostu Shakira to robi ostrzej, a takie wyrażanie charakteru też fajnie się prezentuje. A swoją drogą to shimmy na rozstawionych nogach jest prostsze, albo mi się tak wydaje, bo dłużej tak robiłam...
    سمر

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Tak, kiedy uczyłam się shimmy, zauważyłam, że łatwiej robi się shimmy na szeroko rozstawionych nogach. Ale to dopuszczalne jedynie dla treningu, podczas tańca na pewno nie

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Porównywanie Shakira Dance do Belly Dance jest jak porównanie "Fifth Gear" do "Top Gear".
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Quesse no i na rozstawionych nogach nie jest aż tak męczące...
    Mimo, że sie robi szybciej hehe. No ale myślę, że na mniej rozstawionych też mi jakoś idzie (mus to mus)
    سمر

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

dla mnie Shakira jest takim orientalnym Rubikiem
    ... w tańcu grzech wiedzie nas za rękę...

Miasto
    Kraków,Katowice
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Quesse Zobacz wiadomość

*Gwałtowne, nieco zbyt zamaszyste ruchy - w bellydance nie "macha się" ciałem aż tak gwałtownie, a ruchy są bardziej subtelne
    *Ruch miednicą do przodu - w odmianie egipskiej tańca brzucha niedozwolony, w innych odmianach nawet jeśli występuje, to raczej nie tak mocny, nieco delikatniejszy
    *te jej dżinsy
    A propos ruchu miednicą do przodu.
    Odmiana egipska jest dość specyficzna i tam wielu rzeczy nie wolno. Ale w innych odnionach jest jak najbardziej akceptowana i chciana. Ten ruch i to czasami dość mocno akcentowany jest w folklorze. I ten ruch nie jest wykonywany płytko, chodzi o to aby zrobić to mocno- ale to tak jak mówię- są przypadki, tak jak są przypadki że nie wypada

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Zafirah Zobacz wiadomość
    dla mnie Shakira jest takim orientalnym Rubikiem
    Padłam! Ale trafne.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Siła Reputacji
    11

Domyślny

Wybaczcie, ale muszę polemizować.

Cytat Pierwotnie wysłane przez Quesse Zobacz wiadomość

(...)
    To są te "nie-bellydancowe "zjawiska w jej tańcu
    No nie całkiem.
    Nie wiem, kto Ci powiedział, że t.b. nie rozstawia się szeroko nóg, ale to - wybacz - trochę dziwne stwierdzenie jakieś.
    Wystarczy popatrzeć, jak rozstawiają nogi choćby Cifuentesi - choćby przy kołach. Nie dość, że wielki rozstaw, to jeszcze niemal do przysiadu i z wypięciem. Przyznam, że nawet mnie to zaskoczyło - a ja dla szeroko rozstawionych nóg jestem bardzo wyrozumiała, bo tak każe tańczyć nasz Hassan.
    Odbyłam z Horacjem półgodzinną rozmowę na temat szeroko rozstawionych nóg. Chciałam sprawę wyjaśnić ostatecznie z autorytetem, bo nasza szkoła jest krytykowana za... hm... niemoralność właśnie w związku z szeroko rozstawianymi nogami - więc był to dla mnie dość ważny problem.
    Nie mógł uwierzyć, że w Polsce jest taki stosunek do tego typu ruchów. Bardzo go to rozbawiło. I na szczęście potwierdził, że racja po naszej stronie - tj. nogi szeroko rozstawiać można, a czasem nawet trzeba. Choć oczywiście rzecz nie w tym, aby chodzić jak kowboj

Co do gwałtownych ruchów - w t.b. można machać ciałem bardzo gwałtownie, jeśli wymaga tego muzyka i interpretacja utworu.

Poza tym oczywiście uważam, że Shakira i taniec orientalny to 2 różne kwestie. Głównie dlatego, że mój osobisty podział, który wreszcie sobie wypracowałam (opart w dużej mierze na wykładzie Orit), uwzględnia następujące style/odmiany:
    - klasyczny orientalny
    - shaaby - czyli pop, ale nie Amr Diab, tylko np. Hakim.
    - beledi
    - drum solo
    - fuzje
    - tribal z odmianami jako osobne zagadnienie.
    - folklor (choć to zasadniczo uważam jednak za coś osobnego - wbrew wielu opiniom)
    Oczywiście mało który tancerz i nauczyciel arabski uzna fuzję albo tribal za taniec brzucha, ale trzeba jakoś moim zdaniem zaklasyfikować te zjawiska.

Shakira nie mieści się w żadnej z tych kategorii ze stu oczywistych względów - po pierwsze choćby muzycznych (por. też mój wywiad Ehabem Atią, z którym oczywiście można się nie zgadzać).
    Ale jej zasługi dla tańca orientalnego są wielkie i nieocenione - dzięki niej dużo dziewczyn przychodzi na zajęcia

To tyle.
    Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam osobiście, ani ideologicznie. W każdym razie nie miałam takich intencji.
    Ostatnio edytowane przez Roksolanka (Naima) ; 02-01-2008 o 13:07

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Siła Reputacji
    11

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Solencja Zobacz wiadomość
    A propos ruchu miednicą do przodu.
    Odmiana egipska jest dość specyficzna i tam wielu rzeczy nie wolno. Ale w innych odmianach jest jak najbardziej akceptowana i chciana. Ten ruch i to czasami dość mocno akcentowany jest w folklorze. I ten ruch nie jest wykonywany płytko, chodzi o to aby zrobić to mocno- ale to tak jak mówię- są przypadki, tak jak są przypadki że nie wypada
    Zastanawiam się, dzięki Bogu, już 2 lata, co wolno, a czego nie wolno. I po tych 2 latach doszłam do wniosku, że głuchnę, gdy ktoś mi mówi - "nie wolno".

Bo każdy nauczyciel, choćby nie wiem jaka sława, ma swoje własne i prywatne zestawy wolno - nie wolno.
    Przychodzi Zaza i mówi - ręce prosto do boku, uginać nie wolno, przychodzą Cifuentesi i mówią - łokcie do tyłu, a nie do boku i można lekko ugiąć.
    Podobnie z kółkami - tu w Wawie połowa nauczycielek mówi - wąsko trzymaj nogi, bo szeroko rozstawiać nie wolno; przychodzi Donya i mówi mi, rozstaw szerzej nogi, potem patrzę na Cifuentesów i dziwię się, w jak gigantycznym rozkroku robią te koła.
    Z ósemkami - Zaza mówi - jest 5 rodzajów ósemek, wszystkie wolno, Orit mówi - ósemki pionowe raczej w klasyce, w beledi raczej nie (ona jedyna nigdy nie powiedziała, że czegoś nie wolno - z wyjątkiem może trzymania się za sutki ), przychodzi Donya i mówi, żeby nie robić ósemek do tyłu, bo to zamyka energię (albo coś podobnego). I bądź tu mądrą.

Bardzo uważnie słucham wszystkich wartościowych nauczycieli. Ale problem w tym, że ich słowa się wzajemnie TOTALNIE wykluczają.

Nie da się tańczyć w jakiś sposób i jednocześnie tak nie tańczyć, bo nie wolno.

Rozumiem, że czegoś nie należy w ramach stylu danej szkoły albo w ramach czegoś, co się określa jako "personal style". Ale odmian, stylów osobistych wielkich mistrzów jest tak strasznie dużo, że nie da się tak po prostu powiedzieć - nie wolno.
    Porównajcie Raquię Hassan i Lubnę Emam (jaka izolacja u jednej, jaki totalny brak u drugiej), albo Suhair Zaki i Nagwę Fouad...

Oczywiście uważam, że w tańcu scenicznym obowiązuję pewne reguły, że można popełnić błąd techniczny i że nie wszystko będzie miało sens - ale tu obowiązują pewne ogólne i uniwersalne zasady.

Uffff...
    Przepraszam za rozpisanie.
    Serdeczności
    r.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    24
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Jakie cechy ma klasycny orientalny a jakie beledi?
    I czym różni się pop od fuzji?
    ..."Raz powalony, ty się nie poddawaj -
    jak ranny lew,
    tym potężniejszy, tym zuchwalszy stawaj
    wszystkiemu wbrew"

Kazimierz Przerwa-Tetmajer "Ty nie giń marnie"

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz