+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 10 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 195

Temat: t.b. a miesiączka

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    88
    Siła Reputacji
    6

Question t.b. a miesiączka

Na wielu stronach poświęconych aspektom zdrowotnym t.b. pisze, że dzięki ruchom obrotowym miednicy zmniejsza się po jakimś czasie tańczenia ból brzucha podczas okresu. Czy Wy, dziewczyny z takimi problemami, odczułyście jakąś zmianę?
    Mam też pytanie do dłużej tańczących - jak to właściwie się dzieje, że ten ból się zmniejsza, co się dzieje z mieśniami itp. itd.

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Odczułam poprawę, a shimmy zawsze pomaga kiedy złapie mnie nagle taki niespodziewany skurcz. Ale nie miałam zbyt ciężkich problemów, więc poprawa może nie zależeć tak bardzo od tańca. Według książki "Taniec brzucha. Eliksir życia z krajów Orientu" nie ma właściwie naukowych dowodów na to, że taniec bezpośrednio wpływa na bóle miesiączkowe - ale zauważalna jest poprawa samopoczucia, zmiana nastawienia do swojego ciała pod wpływem tańca i pozbycie się napięcia o psychicznym podłożu, które bywa przyczyną bólu i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

moze to ta energia przeplywajaca przez tancerkę ja na szczescie nie miewam bolow menstruacyjnych dzieki pigulkom.
    ... w tańcu grzech wiedzie nas za rękę...

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Quesse Zobacz wiadomość
    Odczułam poprawę, a shimmy zawsze pomaga kiedy złapie mnie nagle taki niespodziewany skurcz. Ale nie miałam zbyt ciężkich problemów, więc poprawa może nie zależeć tak bardzo od tańca. Według książki "Taniec brzucha. Eliksir życia z krajów Orientu" nie ma właściwie naukowych dowodów na to, że taniec bezpośrednio wpływa na bóle miesiączkowe - ale zauważalna jest poprawa samopoczucia, zmiana nastawienia do swojego ciała pod wpływem tańca i pozbycie się napięcia o psychicznym podłożu, które bywa przyczyną bólu i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Z tego co pamiętam, to Donya na warsztatach mówiła, że shimmy podczas miesiączki jest niewskazane. Ósemeczki poziome pomagają rozluźnić mięśnie ale shimmy robić nie wolno.
    The body says what words cannot.

Taniec to nie układ figur, żeby się go nauczyć trzeba go pokochać.
    Auguste Bournonville

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

Naprawdę?!?! Bo ja pamiętam, jak mówiła, że shimmy podczas miesiączki jest bardzo wskazane i doskonale rozluźnia kurczącą się macicę. Jestem własciwie pewna że tak mówiła Na tych samych warsztatach, w Warszawie pod koniec września

To znaczy, że któraś z nas się przesłyszała

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Jezus Maria, o tańczeniu w czasie okresu nie ma mowy. Jestem wtedy za bardzo na to spięta.
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    88
    Siła Reputacji
    6

Domyślny

No to jak to jest? I'm confused

Miasto
    Bielsko- Biała
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mi podczas okresu wszystkie prawie cwiczenia pomagaja sie rozluznic... Wiec staram sie o tym nie myslec i cwicze normalnie...A ja mam tak ze brzuch nie boli mnie prawie nigdy ale ale moj krzyz strasznie cierpi
    Your gang of jamaican Al Pacinos drinking blue mountain cappucinos...

Miasto
    Bielsko- Biała
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Ha!! Ale jestem z siebie dumna!!! Musze sie Wam czyms pochwalic!! Na okladce ksiazki "Taniec brzucha. Eliksir życia z krajów Orientu" jestmoja kochana nauczycielka Saida!!!!
    Your gang of jamaican Al Pacinos drinking blue mountain cappucinos...

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

Naprawdę?!?! Bo ja pamiętam, jak mówiła, że shimmy podczas miesiączki jest bardzo wskazane i doskonale rozluźnia kurczącą się macicę. Jestem własciwie pewna że tak mówiła Na tych samych warsztatach, w Warszawie pod koniec września

To znaczy, że któraś z nas się przesłyszała
    Ja na wyżej wspomnianych warsztatach słyszałam, że shimmi pomaga rozluźnić napięcie przed miesiączką, w czasie samej miesiączki jest niewskazane. Wskazane są natomiast wszelkie ruchy okrężne typu kółka czy ósemki

Miasto
    Kraków
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Siła Reputacji
    16

Domyślny

Wielokrotnie i w wielu miejscach czytałam, że lekki wysiłek fizyczny - nie forsowny! - podczas miesiączki wpływa korzystnie na samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Mnie się wydaje, że należy słuchać swojego ciała... I jeśli wszystko w tobie krzyczy: "nie tańcz dziś!" albo "zrób shimmy!", to robić jak ciało każe :-)
    Mnie nie boli z powodów tych samych, co Zafirę... Ale nie wierzę, żeby przez sam taniec można było wyeliminować całkowicie bóle czegokolwiek podczas miesiączki. Na skurcze macicy nie ma raczej żadnych ćwiczeń :-)

Miasto
    Bielsko-Biała/Katowice/Rybnik/Wodzisław Śląski/Racibórz
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

wiele rzeczy to nastawienie psychiczne.nasze bóle również mogą mieć podłoże duchowe.

niewskazane na pewno jest wykonywanie wielbłądka(fali brzuchem, czy zwał jak zwał ) ani żadnych ćw z tym ruchem związanych.
    ZAPRASZAM NA MOJĄ NOWĄ STRONĘ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIRĄ 2012
    RYBNIK/WODZISŁAW ŚLĄSKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

podobno zwykle brzuszki pomagaja o dziwo na skurcze macicy. napinanie i rozluznianie miesni brzucha...

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Siła Reputacji
    10

Domyślny

A ja nadal ufam mojej pamięci, w której zanotowana jest, jak Donya podkreśla, że shimmy świetnie rozluźnia napiętą i skurczoną macicę (bo w końcu z tego napięcia wynika ból) i nawet, jak to żartobliwie ujęła, "wprawia macicę w stan euforii" Ach, te powiedzonka Donyi... Więc będę uparcie uważać, że shimmy jest dobrym sposobem na rozluźnienie brzucha podczas miesiączki. I nie bardzo wiem, czemu miałoby być niewskazane? Tzn. czy może jakoś zaszkodzić czy coś takiego? Jak to możliwe?

Nawiasem mówiąc, robię shimmy kiedy złapie mnie taki niespodziewany skurcz bólu, co dość śmiesznie wygląda na ulicy Na szczęście pomaga

W każdym razie, jak powiedziała Vasanta, należy słuchać swojego ciała i nie robić nie wbrew sobie.

MisiakxD, w środku też jest parę jej ślicznych zdjęć. W końcu to ona zajmowała się polskim wydaniem, chyba tłumaczyła terminy taneczne itp. Piękne ma te zdjęcia

Miasto
    Gliwice i okolice
    Punkty reputacji
    16
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

co do Saidy to faktycznie zawsze pieknie wychodz na zdjeciach, tylko w tej ksiazce zauwazylam, ze chyba na kazdym zdjeciu jest w butach i zastanawiam sie czy ona czesto tanczy w butach czy to tylko tak do zdjecia?

Miasto
    Bielsko-Biała/Katowice/Rybnik/Wodzisław Śląski/Racibórz
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

zwykle występuje właśnie w specjalnych na tę okazję butach
    ZAPRASZAM NA MOJĄ NOWĄ STRONĘ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIRĄ 2012
    RYBNIK/WODZISŁAW ŚLĄSKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Dokładnie tak jak napisały dziewczyny wyżej. Należy słuchać własnego ciała. To najlepszy doradca Jeśli nie powinnyśmy czegoś robić - mózg nam na to nie pozwoli
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Lublin
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

to prawda oranizm sam najlepiej wie czego potrzebuje tylko musimy nauczyc sie go słuchac.. mi taniec pomaga w te dni.. co prawda bola mnie plecki a nie brzuszek ale pomaga.. czasem tylko słabo potrafi mi sie zrobic ale wtedy od razu przestaje

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Tak troszkę nie na temat, ale tylko troszkę. Słyszałam jak kiedyś pewien ginekolog (starszy facet) powiedział: "Miesiączka to krwawe łzy macicy po tym, że nie zaszła w ciąże" (czy jakoś tak, sens ten sam). Myślałam, że mu coś urwę.
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez MarTinka Zobacz wiadomość
    Tak troszkę nie na temat, ale tylko troszkę. Słyszałam jak kiedyś pewien ginekolog (starszy facet) powiedział: "Miesiączka to krwawe łzy macicy po tym, że nie zaszła w ciąże" (czy jakoś tak, sens ten sam). Myślałam, że mu coś urwę.

Moj wykładowca (ginekolog) tak samo mówi
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 10 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz