+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 8 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 152

Temat: Jakich b³êdów nie pope³niaæ w tañcu brzucha?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny Jakich b³êdów nie pope³niaæ w tañcu brzucha?

W³a¶nie zaczê³am naukê z prawdziwego zdarzenia i chcia³abym wiedzieæ czego siê nie powinno robiæ w tañcu. Parê b³êdów przewija³o siê w innych tematach (ostre ³okcie, rozstawione szeroko nogi), wiêc mo¿na je jako¶ zebraæ w tym temacie. My¶lê te¿, ¿e warto jest podkre¶laæ przy b³êdach, czy s± dopuszczalne u innych nauczycieli, czy to b³êdy czysto techniczne, czy np. estetyczne (backbend przodem do publiczno¶ci ).
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 162
    Punkty reputacji
    26
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Zaciekawi³a¶ mnie jak to z prawdziwego zdarzenia czyli co robisz?

A na temat b³êdów to nie jestem ekspertem, ale zwróci³am ostatnio uwagê na taki szczegó³. Jak wystêpuje wiêksza ilo¶æ tancerek, to mam wra¿enie, ¿e nie wszystkie pamiêtaj± o tym, ¿e nie s± same na scenie, czyli wpadaj± na siebie podczas cofania siê, zawijaj± woalami jedna na drug±, skutecznie zas³aniaj± siê wzajemnie przed oczami widzów, brakuje im zgrania siê i poczucia bezpiecznej odleg³o¶ci od kole¿anki tancerki. Wygl±da to ciekawie...

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez aurinko Zobacz wiadomo¶æ
    Zaciekawi³a¶ mnie jak to z prawdziwego zdarzenia czyli co robisz?
    Po prostu zaczê³am w koñcu kurs na poziomie podstawowym. Do tej pory uczy³am siê z youtuba i dvd.
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    30-11-2007
    Miasto
    Wroc³aw
    Wiadomo¶ci
    1 049
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Ja jestem na kursie dla pocz±tkuj±cych, ale instruktorka zawsze nam powtarza ¿eby:

1. trzymaæ siê prosto,
    2. odpowiednio ustawiæ miednicê (krêgos³up w prostej linii, a nie wypchniête do ty³u po¶ladki)
    3. no i ¿eby nie przyklejaæ r±k do cia³a, tylko zawsze trzymaæ je trochê oddalone - wtedy lepiej widaæ liniê cia³a i jego ruchy
    4. kiedy opiera siê jedn± nogê na palcach, musz± to byæ palce + ¶ródstopie, a nie sam czubek jak u baletnicy, bo podobno tak mo¿na nabawiæ siê halluksów
    5. kiedy ma siê rêce w górze, nie mog± one zas³aniaæ twarzy kiedy patrzy siê z profilu. Niech dobrze widz± ciê widzowie dooko³a, a nie tylko z przodu.

Na razie tyle mi przysz³o do g³owy Temat jest dobry i ciekawy, przyda siê na pewno takim jak ja zielonym

Do³±czy³
    09-12-2007
    Miasto
    Kraków, Czêstochowa
    Wiadomo¶ci
    1 306
    Punkty reputacji
    54
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez MarTinka Zobacz wiadomo¶æ
    Po prostu zaczê³am w koñcu kurs na poziomie podstawowym. Do tej pory uczy³am siê z youtuba i dvd.
    Ja te¿! Dzisiaj by³am na pierwszych zajêciach z tym ¿e posz³am na ¶redniozaawansowany bo wczesniej uczy³am sie na warsztatach. tylko szkoda ¿e musze tyle doje¿dzaæ (z Czestochowy do Chorzowa). A Ty tez chyba doje¿dzasz bo o ile kojarze to mówi³a¶ kiedy¶, ¿e u Ciebie nie ma zajêæ?

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

My¶lê, ¿e b³êdy to przede wszystkim æwiczenie w sposób, który grozi kontuzj±. Nale¿y uwa¿aæ na dropy - wykonuj±c drop jednym biodrem, ca³y ciê¿ar mamy na drugim i ³atwo je sobie nadwerê¿yæ, je¶li robi siê zbyt du¿o dropów na jedn± stronê albo zbyt mocno - czêsty b³±d na etapie pocz±tkuj±cym.

Co do b³êdów, to przychodzi mi do g³owy te¿ odrywanie piêt od pod³ogi w ósemce pionowej - wed³ug regu³, które znam z zajêæ, nie mo¿na tego robiæ. Ale pewnie s± wyj±tki, instruktorzy którzy to uznaj± itp.

My¶lê, ¿e b³êdy, które potrafimy pope³niaæ, s± tak liczne i ró¿norodne, ¿e nie sposób wszystkich wymieniæ

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 525
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Si³a Reputacji
    11

Domy¶lny

Quesse, znowu muszê, no muszê po prostu...
    Dziêkujê, ¿e napisa³a¶, ¿e s± instruktorzy, którzy...

Bo u nas (na ten przyk³ad) nie jest b³êdem odrywanie piêt przy pionowej ósemce, wrêcz przeciwnie. W naszej szkole (STO "Amira") wszystkie ruchy pchane (ko³a, ósemki) wykonuje siê na prostych nogach, a na ugiêtych uderzane, np. jedynki, dropy, akcenty (aby chroniæ stawy).

Z fizjologicznego punktu widzenia nie robimy sobie krzywdy, a mamy bardziej strzelist± postawê taneczn±.
    A podwaliny stylu da³ nam naprawdê znany tancerz i nauczyciel.
    Muszê wiêc - dla dobra w³asnej "firmy" - uzupe³niaæ i komentowaæ Wasze uwagi.
    Wiêc z mojej perspektywy b³êdem jest nieodrywanie piêt.
    ¯artujê oczywi¶cie...

W naszym "stylu" tzw. "b³êdem" jest np. niezachowanie obsesyjnej izolacji, czêste krêcenie d³oñmi, dodatkowe poruszanie palcami w ruchu d³oni, tañczenie do Amira Diaba (no, przesadzam) etc., etc. Wymieniaæ mog³abym b.b. d³ugo i nie spodoba³oby siê Wam to, gwarantujê...

A potem patrzê na Lubnê Emam i dochodzê do wniosku, ¿e izolacja w tañcu orientalnym to jakie¶ urojenie i mit, i tak naprawdê nie istnieje

Chyba psujê trochê krew, zw³aszcza m³odszym kole¿ankom, poddaj±c wszystko w±tpliwo¶æ i podwa¿aj±c wszystkie po kolei z³ote regu³y i zasady. Ale có¿... Jam czê¶ci± tej si³y, która wiecznie z³a pragn±c, wiecznie czyni dobro... ¿e siê tak pompatycznie i zadufanie wyra¿ê

Serdeczno¶ci
    r.

PS My¶lê, ¿e do b³êdów mo¿na zaliczyæ zjawiska takie jak: brak koordynacji i ¶wiadomo¶ci ruchu, niew³a¶ciwy dobór muzyki do choæby w³asnej osobowo¶ci (i co z tego, ¿e
    utwór nam siê podoba, ze wzglêdu na odmienny charakter nie potrafimy go wiarygodnie zinterpretowaæ), niew³a¶ciwa choreografia do danego utworu (rzecz wzglêdna, ale np. szybkie kó³ka afrykañskie do Inta omri Oum Kalsoum ?), brak pokory w stosunku do w³asnych umiejêtno¶ci (je¶li dana figura nie do¶æ dobrze mi wychodzi, nie powinnam jej prezentowaæ publicznie) etc.
    Ostatnio edytowane przez Roksolanka (Naima) ; 05-01-2008 o 20:26 Powód: natchnê³o mnie now± my¶l±

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Tak, nie musisz dziêkowaæ - napisa³am, ¿e na pewno gdzie¶ w ¶wiecie mo¿na odrywaæ piêty przy ósemce, bo to by³a taka malutka prowokacja Wiedzia³am, ¿e mo¿na na Ciebie liczyæ w tej sprawie i zaraz dowiemy siê, ¿e to, co uwa¿a³y¶my za b³±d, nie jest nim xD

No, na pewno od ka¿dej regu³y znajdzie siê wyj±tek, sytuacja, w której regu³a nie obowi±zuje albo odwraca siê o 180stopni... Wiêc fajnie, ze podajesz przyk³ady. Faktycznie, ósemka na prostych nogach=odrywanie piêt.

Nawiasem mówi±c, mo¿e kiedy¶ zapiszê siê do szko³y Amiry, by przekonaæ siê na w³asnej skórze, czy naprawdê pewne regu³y i sposób tañczenia jest tak zupe³nie inny ni¿ u innych instruktorek - bo takie wra¿enie odnoszê na podstawie Twoich postów

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 790
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

ósemka pionowa na prostych nogach?! Nie,jestem przeciw;P przecie¿ na ugiêtych nogach ten ruch bioder jest bardziej uwydatniony. I du¿o ³adniej wygl±da.
    Co do niezas³aniania sobie twarzy rêkami - nie wpad³abym na to wiem tylko,¿e je¶li robi siê jakby falê d³oni± przed twarz±,to powinno siê nie zas³aniaæ oczu.

UWAGA! Bardzo proszê o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parê dni!

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Kalisz
    Wiadomo¶ci
    293
    Punkty reputacji
    41
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Ja wiem od moich instruktorek, ¿e trzeba pamiêtaæ ¿eby nie stawiaæ czy wysuwaæ stóp obróconych piêt± na zewn±trz.

Do³±czy³
    30-11-2007
    Miasto
    Wroc³aw
    Wiadomo¶ci
    1 049
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Rilla Zobacz wiadomo¶æ
    Co do niezas³aniania sobie twarzy rêkami - nie wpad³abym na to wiem tylko,¿e je¶li robi siê jakby falê d³oni± przed twarz±,to powinno siê nie zas³aniaæ oczu.
    Nie chodzi³o mi tu o ruchy d³oni przed twarz±, tylko ramiona - kiedy s± uniesione do góry i d³onie wykonuj± ruchy nad g³ow±, to patrz±c z boku ramiona powinny zas³aniaæ uszy, a nie nos Mam nadziejê ¿e jasno siê wyrazi³am (czêsto okazuje siê ¿e opisanie ruchów jest trudniejsze, ni¿ na to wygl±da).

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    3 790
    Wpisy na blogu
    4
    Punkty reputacji
    191
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Tak,wiem,zrozumia³am to chodzi³o mi o to,¿e to jedyne o czym dotychczas wiedzia³am,¿eby nie zas³aniaæ twarzy przy fali d³oñmi. Ale na to,¿eby publiczno¶æ z boku widzia³a..nie pomy¶la³am o tym ale postaram siê na to zwracaæ uwagê

UWAGA! Bardzo proszê o ponawianie maili, szwankuje mi skrzynka przez ostatnie parê dni!

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez IsisZisou Zobacz wiadomo¶æ
    A Ty tez chyba doje¿dzasz bo o ile kojarze to mówi³a¶ kiedy¶, ¿e u Ciebie nie ma zajêæ?
    Oj, muszê... Jakie¶ 50 km. Mama nie jest z tego zadowolona, ale có¿, moja mi³o¶æ do tañca brzucha jest wiêksza. Ale mam nadziejê, ¿e w wakacje bêdzie du¿o kursów we W³adys³awowie, na pó³wyspie i ogólnie w miasteczkach turystycznych.
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 525
    Wpisy na blogu
    6
    Punkty reputacji
    598
    Si³a Reputacji
    11

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Rilla Zobacz wiadomo¶æ
    ósemka pionowa na prostych nogach?! Nie,jestem przeciw;P przecie¿ na ugiêtych nogach ten ruch bioder jest bardziej uwydatniony. I du¿o ³adniej wygl±da.
    No nie, fanatyczki to my nie jeste¶my, ani ob³±kane. Na ugiêtych te¿ robimy... Czasem. Ale g³ównie po to, aby trochê zej¶æ w dó³.
    Tych prostych nóg to pilnujemy g³ównie na pocz±tku nauki, bo zrobienie ósemki pionowej na prostych kolanach i utrzymanie w bezruchu klatki piersiowej jest naprawdê trudne i wymaga sporej elastyczno¶ci.
    Mo¿e to brzmi dziwnie, ale dobrze zrobione naprawdê wygl±da ³adnie.
    Tzn... Mi siê podoba

Serdeczno¶ci
    r.

PS Quesse! Strasznie siê cieszê, ¿e siê rozumiemy
    Napisa³a¶:
    "Wiedzia³am, ¿e mo¿na na Ciebie liczyæ w tej sprawie i zaraz dowiemy siê, ¿e to, co uwa¿a³y¶my za b³±d, nie jest nim".
    Wydaje mi siê, ¿e wa¿ne, aby taniec by³ spójn± i konsekwentn± ca³o¶ci± stylistyczn±.
    Je¶li wszystkie ruchy wykonuje siê w danym, hm... nazwijmy to "stylu", na ugiêtych kolanach, to zrobienie nagle ósemki na prostych wygl±da³oby g³upio. I wtedy rzeczywi¶cie takie rzeczy mo¿na traktowac jako b³êdy.

Chodzi mi tylko o to, ¿eby unikaæ generalizowania. Co¶ mo¿e byæ b³êdem w obrêbie danej, konkretnej techniki, ale nie musi by b³êdem w ogóle.

Do³±czy³
    22-11-2007
    Wiadomo¶ci
    619
    Punkty reputacji
    19
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Roksolanka Zobacz wiadomo¶æ
    Tych prostych nóg to pilnujemy g³ównie na pocz±tku nauki, bo zrobienie ósemki pionowej na prostych kolanach i utrzymanie w bezruchu klatki piersiowej jest naprawdê trudne i wymaga sporej elastyczno¶ci.
    Mo¿e to brzmi dziwnie, ale dobrze zrobione naprawdê wygl±da ³adnie.
    Tzn... Mi siê podoba
    hm, ja mam strasznie waskie biodra i jakbym na prostych nogach robila te osemki to ich normalnie wogole nie widac <szlocha rzewnie> nie wygladaja ladnie nawet jak uginam nogi, dopiero jak robie "na palcach" to ewentualnie mozna sie dopatrzec osemki... a w wykonaniu Mardi Love... bo ona ma takie piekne biodra ze moze robic na plaskich stopach ale ciut ugina kolana no chyba ze dlatego ze tribal...
    macie jakis filmik tancerki gdzie pokazana jest rzezczona osemka na prostych nogach? jesli tak prosze wkleic <prosi slicznie> musze to obejrzec

Do³±czy³
    09-12-2007
    Miasto
    Kraków, Czêstochowa
    Wiadomo¶ci
    1 306
    Punkty reputacji
    54
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Oj, muszê... Jakie¶ 50 km. Mama nie jest z tego zadowolona, ale có¿, moja mi³o¶æ do tañca brzucha jest wiêksza. Ale mam nadziejê, ¿e w wakacje bêdzie du¿o kursów we W³adys³awowie, na pó³wyspie i ogólnie w miasteczkach turystycznych.
    Ja dok³adnie 93 km Ale nawet nie wiesz jak zazdroszcze Ci mieszkania nad morzem. Bajka...zawsze tak chcia³am

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Dziêki! Te¿ zawsze lubi³am tu mieszkaæ. Zapraszam wszystkich na wakacje!
    Uwolniæ dr¿enie!!!

Do³±czy³
    30-11-2007
    Miasto
    Wroc³aw
    Wiadomo¶ci
    1 049
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Dziêki! Te¿ zawsze lubi³am tu mieszkaæ. Zapraszam wszystkich na wakacje!
    A nie obawiasz siê trochê najazdu t³umów?

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Wiadomo¶ci
    756
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Nieee, im wiêcej tym weselej!