+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 29 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 562

Temat: Taniec brzucha a ci±¿a i macierzyñstwo

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny Taniec brzucha a ci±¿a i macierzyñstwo

Dyskusja o tym rozwinê³a siê w w±tku Tb a miesi±czka a chyba zas³uguje na osobny temat.

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Altaira Zobacz wiadomo¶æ
    A ¿eby offtop nie by³ offtopem do koñca - gdzie¶ w necie wygrzeba³am artyku³ o ruchach w belly dance i kobieta opisywa³a, jak to pojê³a jak siê we w³a¶ciwy sposób robi shimmy - patrz±c na poród. Pracowa³a jako po³o¿na i stwierdzi³a, ¿e shimmy jest w³a¶nie takim ruchem, który pomaga "wytrz±¶æ" z siebie dziecko, u³atwia parcie. Czêsto kobiety pr±c w³a¶nie zaczynaj±... dr¿eæ. Osobi¶cie nie znam siê, bo nigdy nie rodzi³am i jako¶ nie mam w najbli¿szych planach, ale chêtnie us³ysza³abym opiniê bellydancerek, które s± ju¿ po porodzie

No, wiêc co do shimmy i porodu, s³ysza³am co¶ do¶æ podobnego - ¿e stymuluje parcie, podobnie jak fala brzucha. I dlatego podczas ci±¿y s± zakazane, bo mog± wywo³aæ poronienie. S³ysza³am nawet, ¿e jedyne ruchy dozwolone to delikatne ko³a i ósemki. Zreszt±, ponoæ to kwestia indywidualna, bo ka¿da ciê¿arna inaczej zareaguje na ruchy tañca.

Proponujê, ¿eby tancerki podzieli³y siê tutaj wiedz± na ten temat: co mo¿na, jakie figury mo¿na a jakich na pewno nie, jak to siê ma do etapu ci±¿y (ponoæ w pierwszym trymestrze nie powinno siê podnosiæ r±k do góry), jak wp³ywa na ci±¿ê (s³ysza³am, ¿e mo¿na z powodzeniem ³±czyæ æwiczenia szko³y rodzenia z bd), czy same tañczy³y¶cie w ci±¿y, a mo¿e prowadzicie zajêcia dla kobiet w ci±¿y?

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Kalisz
    Wiadomo¶ci
    293
    Punkty reputacji
    41
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Ja rodzi³am i nie pamiêtam ¿ebym dr¿a³a w trakcie parcia... No chyba ¿e z wysi³ku... Co do tego, co mo¿na robiæ w ci±¿y, to zawsze trzeba to uzgodniæ z lekarzem. Na pewno trzeba zawiesiæ jakiekolwiek tañce w I trymestrze. Potem, je¶li lekarz pozwoli mo¿na wykonywaæ niektóre ruchy, np. wspomniane ósemki i kó³ka. Wyci±gania siê, czy te¿ wyci±gania mocno r±k do góry nale¿y unikaæ przez ca³± ci±¿ê, tak jak shimmy. Co do fali brzucha stymuluj±cej parcie, to nie wyobra¿am sobie wykonania fali w 9 m-cu ci±¿y z wielkim brzuchem twardym i napiêtym, ze skór± naci±gniêt± do granic mo¿liwo¶ci. Jedyna fala na tym brzuchu, któr± mo¿na zobaczyæ to ruch dzidziusiowego ³okietka lub piêtki przesuwaj±cej siê wzd³u¿ naszego brzucha

Do³±czy³
    10-12-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    84
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

My¶lê, ¿e mo¿e mieæ to co¶ wspólnego z tym, ¿e znakomita wiêkszo¶æ kobiet w Polsce rodzi w pozycji, która uchodzi za najbardziej bolesn±, tj. na le¿±co. Z zasady trudno zrobiæ na le¿±co jaki¶ taneczny ruch :P Ale je¶li rodzi³o by siê stoj±c, wzglêdnie kucaj±c, albo np. jako¶ stoj±c w basenie... mog³abym sobie wyobraziæ, ¿e dr¿enie pomaga³oby chyba.

Do³±czy³
    04-09-2007
    Miasto
    Wawa
    Wiadomo¶ci
    467
    Punkty reputacji
    40
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Kiedy¶ na innym forum Rasha wypowiada³a siê na ten temat. Ma bardzo du¿± wiedzê o tañcu w ci±¿y. Widzia³am j± na naszym forum, mo¿e napisa³a by kilka zdañ
    Rasha prosimy
    -Gdy kobieta tañczy, tworzy sztukê, a zarazem staje siê bardziej zmys³owa. (Ehab Atia)

Do³±czy³
    06-01-2008
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    316
    Punkty reputacji
    20
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Witam

Jestem matk±, staram siê tak¿e o drugiego malucha, od 7 lat jestem bardzo blisko ¶rodowiska kobiet po licznych poronieniach, przedwczesnych porodach (niestety - zakoñczonych czêsto ¶mierci± dziecka), maj±c tak¿e od dawna do czynienia z tañcem brzucha wykorzystywanym scenicznie - odradzam kobietom w ci±¿y taniec w dzisiejszej jego postaci...

Ka¿da kobieta jest inna.
    Ka¿da ci±¿a jest inna.
    Istnieje wiele zale¿no¶ci zdrowotnych typowych dla danej kobiety i ka¿dej ci±¿y z osobna, na które nawet pozornie bezpieczny ruch w TB mo¿e stanowiæ bezpo¶rednie lub po¶rednie zagro¿enie (ci¶nienie, krótka lub skracaj±ca siê szyjka, przedwczesne rozwarcia, niedobory hormonalne, kwestie genetyczne itp itp...).
    Wiem, i¿ brzmi to jak przesada, ale lepiej jest dmuchn±æ 10 razy na zimne ni¿ raz sie sparzyæ.

Uwa¿am, i¿ jedynie lekarz ginekolog - po³o¿nik bêd±cy jednocze¶nie ¶wietnie wyszkolonym instruktorem z du¿ym do¶wiadczeniem móg³by stworzyæ wzglêdnie bezpieczny dla ciê¿arnej zestaw ruchów.

Moja córka urodzi³a siê 3 tygodnie wcze¶niej przez moj± nadaktywno¶æ fizyczn± - wystarczy³o kilka godzin... inne dziecko, które widujê dzi¶ niemal codziennie przysz³o na ¶wiat jako maleñki wcze¶niak - z podobnych powodów...

Odradzam dziewczyny - czerpcie z idei tañca w ci±¿y - z kultu i warto¶ci kobiety p³odnej, wyj±tkowego piêkna tego stanu, umi³owania kr±g³o¶ci, s³uchajcie muzyki, uczcie siê wzrokowo, delektujcie swoj± wyj±tkowo¶ci± przez 9 miesiêcy a na salê przyjd¼cie, gdy minie termin porodu i po nim :-) nie wiem jak u innych, ale u mnie wolno przynosiæ na salê niemowlêta :-)

To moje zdanie i moje rady dziewczyny :-)
    Ostatnio edytowane przez Rasha ; 07-01-2008 o 18:50

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

dziêkujemy Rasho za wskazówki

wlasciwie to sie zdziwilam czytajaæ powyzszy tekst bo bylam pewna, ze kazda instruktorka bedzie obstawac przy tym, ze w ciazy mozna i to nawet zdrowo tanczyc. dobrze znac kilka punktow widzenia
    ... w tañcu grzech wiedzie nas za rêkê...

Do³±czy³
    28-12-2007
    Miasto
    Poznañ
    Wiadomo¶ci
    61
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Eee.. sory, ze odbiegam od tematu, ale dlaczego w jej wypadku nikt sie nie dziwi, ¿e ma nick Rasha?? Mi kazali¶cie zmieniæ...
    سمر

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Samar... bo to wlasnie jest TA Rasha, ktora jest znan± tancerk±

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Rasho, dziêki za wyczerpuj±c± wypowied¼ Te¿ zauwa¿y³am, ze wiele instruktorek uwa¿a, ¿e mo¿na w ci±¿y wykonywaæ pewne ruchy taneczne, wiêc warto by³o przeczytaæ Twoje ostrze¿enia i poznaæ taki punkt widzenia. Donya mówi³a, ¿e w Niemczech zajêcia tb dla kobiet w ci±¿y prowadz± wy³±cznie instruktorki lekarki lub po³o¿ne. I to faktycznie najlepsze rozwi±zanie, mo¿e w Polsce doczekamy siê tego kiedy¶.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Gliwice i okolice
    Wiadomo¶ci
    745
    Punkty reputacji
    16
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Quesse chyba czytalam na forum gazety ogloszenie, o zajeciach TB dla ciezarnych prowadzone przez polozn±... ale nie pamietam jakiego miasta to dotyczylo.

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

Rasha, bardzo mi siê podoba to, co napisa³a¶ - zarówno tre¶æ, jak i twoje podej¶cie do tañca ogólnie.

Dobrze jest poczytaæ o innym spojrzeniu na taniec w ci±¿y. Ja dotychczas s³ysza³am g³ównie entuzjastyczne opinie. Ale wydaje mi siê, ¿e przede wszystkim pomaga w ci±¿y i przy porodzie ¶wiadomo¶æ w³asnego cia³a i wyæwiczone miê¶nie okolic miednicy, a jak widaæ, sam taniec niekoniecznie musi byæ taki dobroczynny :|

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 162
    Punkty reputacji
    26
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Polecam taniec brzucha przed samym porodem bardzo uspokaja emocje i pomaga w rozpoczêciu akcji porodowej!

Czyli tañczymy przed zaj¶ciem i przed rozwi±zaniem!

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

TU¯ przed zaj¶ciem? :->
    Przepraszam, nie mog³am siê powstrzymaæ, ¿eby o to nie zapytaæ.

Do³±czy³
    18-09-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    4 113
    Wpisy na blogu
    13
    Punkty reputacji
    111
    Si³a Reputacji
    10

Domy¶lny

Hihihi! Dziêki, Vasanto, u¶mia³am siê!

A wniosek Aurinko jest chyba s³uszny - warto wyæwiczyæ i rozruszaæ miednicê przed ci±¿±, a przed porodem pewnie mo¿e byæ stymuluj±cy - z drugiej strony, ciê¿ko mi wyobraziæ sobie tak± ociê¿a³± kobietê tu¿ przed porodem, z opuchniêtymi stopami i co tam jeszcze przytrafia siê kobietom w ci±¿y, jak ma si³ê tañczyæ.

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 162
    Punkty reputacji
    26
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Kochane, chodzi³o mi o to, ¿e w pierwszej fazie dobrze jest zapewniæ sukces w danym przedsiêwziêciu, a w tym ostatnim przyspieszyæ powoln± i bolesn± akcjê, otworzyæ kana³y i uspokoiæ dziecko i siebie. Jedne kobiety rodz± szybko, inne czekaj± d³ugo na rozwarcie. Ka¿da s³uchaj±c swego cia³a mo¿e pomódz. Pierwszy raz rodzi³am w sposób naturalny, za drugim razem poprzez cesarkê ze znieczuleniem pozaobwodowym i uwa¿am, ¿e ka¿dy z wypróbowanych przeze mnie sposobów jest do bani. Wtedy jeszcze nie tañczy³am...
    Ostatnio edytowane przez Aurinko ; 14-01-2008 o 18:27
    Poczuj taniec, a poznasz rado¶æ...

Do³±czy³
    04-11-2007
    Miasto
    Kraków
    Wiadomo¶ci
    8 877
    Wpisy na blogu
    21
    Punkty reputacji
    330
    Si³a Reputacji
    16

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez aurinko Zobacz wiadomo¶æ
    Pierwszy raz rodzi³am w sposób naturalny, za drugim razem poprzez cesarkê ze znieczuleniem pozaobwodowym i uwa¿am, ¿e ka¿dy z wypróbowanych przeze mnie sposobów jest do bani. Wtedy jeszcze nie tañczy³am...
    Mówi±, ¿e liczy siê efekt, a cel u¶wiêca ¶rodki...
    Czy jest tu jaka¶ pani, która rodzi³a PO tañcu?
    (Mnie siê marzy poród w wodzie... Ale za jakie¶ 5 lat dopiero bêdê to planowaæ.)

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Wiadomo¶ci
    4 765
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Ja Wam moge napisaæ, ¿e na sali porodowej, z ruchów z tañca brzucha wykorzystujemy np. kó³ka miednic± Ale nie omni Tylko te du¿e ko³a
    Chocia¿ sama jeszcze nie rodzi³am, to z (jak narazie niewielkiego) do¶wiadczenia wiem, ze taniec bardzo nam pomaga przygotowaæ sie do porodu, chocia¿by oddychanie przeponowe, które wykorzystujemy na zajêciach tanecznych do falowania brzuszkiem Poza tym jeste¶my bardziej ¶wiadome siebie, naszego cia³a Poród du¿o ³atwiej przebiega u kobiet ¶wiadomych siebie, ¶wiadomych co sie z nimi dzieje. Du¿o gorzej pracuje sie z kobietami zupe³nie nieprzygotowanymi.
    Ostatnio edytowane przez Farida ; 14-01-2008 o 19:17 Powód: literowki
    Farida

"Aby osi±gn±æ sukces, musisz ciê¿ko pracowaæ, nigdy nie rezygnowaæ, lecz przede wszystkim pielêgnowaæ sw± wspania³± obsesjê." Walt Disney

"Je¶li spojrzysz na 20 uczennic na zajêciach, zauwa¿ysz, ¿e s± miêdzy nimi ró¿nice, ka¿da tañczy inaczej. To dlatego, ¿e ka¿da jest inna. A taniec jest jak imiê, okre¶la ciê. Nie próbuj byæ kim¶ innym, nie staraj siê tañczyæ jak kto¶ inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniêdzy, ale przynajmniej mam pasjê"

Do³±czy³
    10-12-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    84
    Punkty reputacji
    10
    Si³a Reputacji
    5

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez vasanta Zobacz wiadomo¶æ
    TU¯ przed zaj¶ciem? :->
    Przepraszam, nie mog³am siê powstrzymaæ, ¿eby o to nie zapytaæ.
    Podejrzewam, ¿e taniec tu¿ przed zwiêksza prawdopodobieñstwo stworzenia mo¿liwo¶ci zaj¶cia :P

Muszê pogadaæ z siostr±, rodzi³a piêæ miesiêcy temu. Dowiedzia³am siê np., ¿e wsadzili j± na tak± wielk± pi³kê jak do pilatesu, na której siê buja³a podczas skurczy ¿eby mniej bola³o. Z oddychaniem jest s³uszna uwaga, jak mi siê wydaje.

Do³±czy³
    05-09-2007
    Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Wiadomo¶ci
    4 765
    Punkty reputacji
    89
    Si³a Reputacji
    9

Domy¶lny

Cytat Pierwotnie wys³ane przez Altaira Zobacz wiadomo¶æ
    Muszê pogadaæ z siostr±, rodzi³a piêæ miesiêcy temu. Dowiedzia³am siê np., ¿e wsadzili j± na tak± wielk± pi³kê jak do pilatesu, na której siê buja³a podczas skurczy ¿eby mniej bola³o. Z oddychaniem jest s³uszna uwaga, jak mi siê wydaje.
    Te pi³ki s± super - bardzo pomagaj± rodz±cym Worki sako te¿ Czasami z kole¿ankami same mamy ochote sie na nie "waln±æ" No i najwa¿niejsze by kobitka rodz±ca stara³a sie chodziæ (a nie tylko le¿eæ w ³ó¿ku) - pomaga to szybciej obni¿yæ sie g³ówce dziecka (tak jak wspominana wczesniej pi³ka) , dziêki czemu bardzo przyspiesza poród. Druga sprawa to wspó³praca z po³o¿n±/ lekarzem. Ale to ju¿ osobny temat nie bêde offtopicowaæ bo mia³o byæ o belly tañcu
    Farida

"Aby osi±gn±æ sukces, musisz ciê¿ko pracowaæ, nigdy nie rezygnowaæ, lecz przede wszystkim pielêgnowaæ sw± wspania³± obsesjê." Walt Disney

"Je¶li spojrzysz na 20 uczennic na zajêciach, zauwa¿ysz, ¿e s± miêdzy nimi ró¿nice, ka¿da tañczy inaczej. To dlatego, ¿e ka¿da jest inna. A taniec jest jak imiê, okre¶la ciê. Nie próbuj byæ kim¶ innym, nie staraj siê tañczyæ jak kto¶ inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniêdzy, ale przynajmniej mam pasjê"

Do³±czy³
    28-08-2007
    Miasto
    Warszawa
    Wiadomo¶ci
    1 162
    Punkty reputacji
    26
    Si³a Reputacji
    6

Domy¶lny

Ka¿dy taniec uczy ¶wiadomego podej¶cia do cia³a i daje du¿o rado¶ci. Dlatego dobrze jest umiliæ sobie ¿ycie szczególnie w chwilach, z których nie ma innego wyj¶cia ... Apropo ci±¿y i porodu to dodam jeszcze tylko to, ¿e bardzo du¿o da³a mi szko³a rodzenia. Poczu³am siê pewniej i by³o mi du¿o ra¼niej.
    Poczuj taniec, a poznasz rado¶æ...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 29 1 2 3 4 11 ... OstatniaOstatnia

Regu³y pisania

• Publikowaæ nowe tematy: nie mo¿esz
  • Pisaæ wiadomo¶ci: nie mo¿esz
  • Dodawaæ za³±czniki: nie mo¿esz
  • Edytowaæ swoje wiadomo¶ci: nie mo¿esz