+ Odpowiedz na ten temat
Wyniki 1 do 5 z 5

Temat: World Cup Belly Dance + inne konkursy TB

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny World Cup Belly Dance + inne konkursy TB

Polska już stanowczo kończy okres raczkowania w tematyce Tańca Brzucha.

Możemy pochwalić się gronem wielu wspaniałych tancerek oraz wykwalifikowanych instruktorek.

Dodatkowo coraz więcej z nas samych - chodzących uparcie na zajęcia taneczne - w pewnej chwili osiąga poziom którym już jest w stanie sie pochwalić.
    Poza pokazami, chodzi tu głównie o konkursy - jednak to jest jakby pomijane..

Niewiele słyszy się na temat zmagań tanecznych - rok temu był chyba organizowany Puchar Polski, potem za ciosem World Cup BD, ale po tym wszystkim... cisza.

Zastanawiam się czemu kwestia konkursów jest pomijana, jeśli ewentualni organizatorzy boją się, że ilość uczestniczek będzie niewystarczająca - to zapewniam, że jest nas coraz więcej i łatwo z tańca nie zrezygnujemy

Dziewczyny, jeśli macie jakieś informacje na temat World Cup BD jak również innych konkursów dotyczących tańca - umieszczajcie to na forum.

Sama jestem początkującą tancerką i daleko mi do 'obrastania w piórka' na konkursach, jednak myślę że organizowanie ich jest ważne, udział w nich jest znaczącym etapem w rozwoju każdej tancerki.

Pozdrawiam serdecznie,
    Latifah

Miasto
    Kraków
    Punkty reputacji
    20
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Brawo :-)
    Tym bardziej, iż Nasze Polskie Tancerki pokazały, że wcale nie są gorsze od tych ze wschodu czy zachodu. Może nie mamy jeszcze wielkich gwiazd, ale te, które się szkolą są "mocne grupą".
    Dowód tego - na kilka dziesiątek startujących w finale najwazniejszego jak dotąd konkursu jaki odbył się w Polsce - prawie wszystkie Polki weszły do finału. Takim sukcesem nie mogło pochwalić się żadne inne ze startujących państw :-)
    Jeśli chcemy wznowić podobne wydarzenia w Polsce - musimy przekonać organizatorów, że tym razem nie damy "ciała" frekwencją.
    Proponuję, aby osoby oraz zespoły gotowe startować w podobnych konkursach przesłały do mnie krótkie taneczne CV wraz z 3 zdjęciami.
    Może taka forma deklaracji przekona organizatorów z "wysokiego szczebla", iż warto przygotować coś " większego" ponownie :-)

Pozdrawiam serdecznie

Rasha
    Celu w życiu nie powinno stanowić dotransportowanie do grobu idealnie zachowanych zwłok.
    Człowiek powinien dotoczyć się do kresu z tabliczką czekolady w jednej ręce, butelką dobrego wina w drugiej krzycząc:
    ALE TO BYŁA JAZDA !!!

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Rasha Zobacz wiadomość
    Jeśli chcemy wznowić podobne wydarzenia w Polsce - musimy przekonać organizatorów, że tym razem nie damy "ciała" frekwencją.
    Tak z ciekawości, zabrakło publiczności czy tancerek.
    Rzeczywiście tak jak księżyc, Ludzie znają mnie tylko z jednej, Jesiennej strony.
    - Jesienna zaduma; Elżbieta Adamiak

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

No właśnie! Mam pytanie szczególnie o te konkursy. Zastanawiam się, jak wygląda struktura w tańcu brzucha - i to z dwóch stron: od strony wzięcia udziału jako tancerka i dwa - od strony organizacji takiego jako ośrodek kultury. Dla przykładu w tańcu towarzyskim struktura wygląda tak, że żeby zacząć startować w turniejach trzeba mieć np książeczkę startową i przynależność do klubu. Turnieje są różnych szczebli, od ogólnopolskich po mistrzostwa okręgu, mistrzostwa Polski, Europy, świata i masę prestiżowych imprez "obocznych". Zaczyna się od najniższych stopniem zaawansowania kategorii i uczestnicząc w tych ogólnopolskich zbiera się punkty itd, aby awansować do wyższej kategorii. W mistrzostwach Polski np nie może sobie wystartować każdy, a jedynie te osoby, które posiadają odpowiednią ilość "zaliczonych" turniejów typu grand prix. Wszystko jest jasne i przejrzyste, jak ktoś zaczyna tańczyć to ma pewność, że trafi do grupy początkującej (bo nie może być inaczej) i po drabince wchodzi do góry.
    I tu moje pytanie: jak to jest w tb? w jaki sposób sprawdzić jaki poziom się reprezentuje i czy warto wystąpić w turnieju/konkursie? Czy konkursy różnią się między sobą rangą, czy na każdym konkursie może wystartować każdy? Jakie są formalności - jakaś przynależność do klubu czy do FTS albo czegoś innego? Czy jest jakaś strona na której można by znaleźć kalendarz konkursów i miejscowości? Czy są jakieś ograniczenia albo nakazy repertuarowe (np w formacjach disco dance jest tak, że na konkursie np z form taneczno-aerobikowych zespół w czasie prezentacji musi utworzyć figurę V czy coś innego).
    Z drugiej strony jako osoba organizująca wszelkiego rodzaju eventy również sportowe zastanawiam się jak wygląda organizacja konkursu tańca brzucha, jakie warunki trzeba spełniać itd., kto może zorganizować taki konkurs a kto nie może
    Sporo tego - mam nadzieję że ktoś znajdzie dłuższą chwilę i odpowiednią dozę cierpliwości żeby mi to wszystko uświadomić, bo na chwilę obecną moja świadomość wygląda tak, że są w Pl tancerki tb, w większych miastach ich więcej, w mniejszych mniej, i są wysokiej rangi konkursy typu mistrzostwa Pl czy jeszcze wyższe, w których startują te najlepsze. A co z pozostałymi? Co jest pomiędzy tancerką zaczynającą myśleć o konkursach a mistrzostwami Pl? Pozdrowionka!
    Ostatnio edytowane przez margeritue ; 16-10-2010 o 23:10

Miasto
    Lublin
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    696
    Siła Reputacji
    12

Domyślny

W tym właśnie cały sęk, że TB jest jeszcze mało rozwinięty i takiej struktury konkursów nie posiada. Na krajowych mistrzostwach IDO jest rozgrywany dopiero od 3 lat i do startu potrzebne było dotychczas tylko członkostwo i książeczka organizacji zrzeszonej w IDO. Żadnych punktów ani turniejów regionalnych nie było, bo kto by w nich wziął udział, jeśli ogólna ilość startujących w Mistrzostwach Polski np. solistów była zazwyczaj w granicach 10-20 osób?
    Czyli, jednym słowem - kto był członkiem IDO i chciał wziąć udział w MP - ten wziął.
    "Człowiek człowiekowi wilkiem,
    Wydawałoby się,
    Lecz niekiedy, lecz na chwilkę,
    Człowiek człowiekowi misiem!"

Kabaret "Potem"

+ Odpowiedz na ten temat

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz