Otwieram temat o ulubionych, podziwianych ruchach.
Cóż, na mnie największe wrażenie robi połączenie fali brzuchem i shimmi. Moim marzeniem jest nauczenie się go. Często robi go Didem, sama nie wiem jak ona to robi![]()
Otwieram temat o ulubionych, podziwianych ruchach.
Cóż, na mnie największe wrażenie robi połączenie fali brzuchem i shimmi. Moim marzeniem jest nauczenie się go. Często robi go Didem, sama nie wiem jak ona to robi![]()
Uwolnić drżenie!!!
mnie podoba się ruch wykonywany (tak myślę?) przeponą, na wysokości splotu słonecznegotakie w przód i w tył xD nie wiem jak to wytłumaczyc
i choc za tribalem nie przepadam to nigdy nie mogę się napatrzec na falę wykonywną przez rachel brice![]()
ZAPRASZAM NA MOJĄ NOWĄ STRONĘ
www.tahira.pl
ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
GOELSZÓW K/USTRONIA
http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka
NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIRĄ 2012
RYBNIK/WODZISŁAW ŚLĄSKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)
ZAPRASZAM
Mnie od samego początku fascynowała ósemka pionowa od góry i jej wariacje (jakkolwiek ludzie na to mówią), jak mojej przedmówczyni: brzuch Rachel Brice (tylko jak się tak nauczyć?) oraz, skoro już przy Rachel jesteśmy, jej wężowe ruchy rąk.
Chyba wiem o jaki ruch Ci chodzi. Też mi się podoba. Moim najbardziej podziwianym ruchem jest wychylenie do tyłu w stylu tribal. Mogę dziesiątki razy oglądać to w wykonaniu RB. Ćwiczę "kobrę" od jakiegoś czasu, żeby móc tak zrobić.Za to nauczyłam się i bardzo lubię falę brzucha i shimmy egipskie. Ciągle doskonalę te figury by wyglądały jeszcze efektowniej. Poza tym uwielbiam wręcz wszelkie ósemki i wężowe ruchy, szczególnie rąk. To dla mnie esencja tańca brzucha.
Moją obsesją są wygięcia do tyłu (backbendy) Ach ta Rachel Brice..Ciagle próbuje sie tego nauczyc i ciagle mi nie wychodzi
Bo plecki sie nadal blokuja
![]()
Może jakies wskazówki?How to do?
Druga obsesja to fala brzuchem (belly roll) ktorej tez próbuje sie nauczyc bezskutecznieI tutaj rowniez prosze o wskazówki
![]()
Farida
"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney
"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny " Ehab Atia
"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"![]()
![]()
http://shira.net/dear-backbend.htm
http://www.taniecbrzucha.fora.pl/chy...bend-t230.html
Takie coś znalazłam. Pozdro![]()
Uwolnić drżenie!!!
http://www.taniecbrzucha.fora.pl/shi...mmy%20egipskie
Powinnaś znaleźć tu informacje o różnych rodzajach shimmy ^^.
Egyptian Belly Dancing Moves & Costumes : The Shimmy : Egyptian Belly Dancing
http://pl.youtube.com/watch?v=e95gQSA1iTY
A tu pani pokazuje jak je robić^^.
Shimmy egipskie jest zwane również kolanowym. Powinno się je robić na wyprostowanych nogach (ale unikać należy przeprostów kolan!!). Nie jestem ekspertem, więc nie wytłumaczę od strony technicznej, ale po prostu się trzęsiesz.
Pozdrawiam i życzę owocnej "galaretki"![]()
Ostatnio edytowane przez Quesse ; 06-12-2008 o 19:12
Hmmm...Według mnie wszystkie ruchy w tańcu brzucha są nieziemskie i pragnę się ich wszystkich nauczyć ale chyba najbardziej gustuję shimmy
Pozdrawiam
![]()
Hmm mój uluiony ruch? Ciężko powiedzieć... Myślę, że to fala od góry xD
Tak sobie mysle...I stwierdzam, ze moje ulubione ruchy to wszystkie te, których nie potrafie wykonacTaki paradoks
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Farida ; 21-09-2007 o 22:52 Powód: emotka ;D
Farida
"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney
"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny " Ehab Atia
![]()
Ja równeż podziwiam przede wszystkim te ruchu których nie umiem np efektowne tribalowe backbendy z etapowym opadem na podłogę
Ja również tyle że nie kombinacje co raczej fascynują mnie sekwencję ruchów tak po 5,10 sekund np. obrót+1/2 koła biodrami z pochyleniem tłowia+shimmi z wysunięta nogą i powolne wyprostawanie tłowia z falą rąk na końcu
a z ulubionych stosowanych pojedyńczych ruchów : kroki w bok z wilebłądem boczny z jednoczesnym shimmi lub akcentami
Już od roku zakochana w baroku
Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
Sowillo / Safi![]()
I'm a survivor,I'm gonna make it
Ale dobrą myśl tutaj zamieściłam noWidze przynajmniej, ze nie tylko ja tak mam
A swoja droga to wlasnie jak cos mi nie wychodzi, a bardzo mi sie to podoba to mam wieksza mobilizacje do naukiMoge próbować i próbować, aż sie wykończe
Gorzej jak cos mi nie wychodzi i mi sie to nie podoba, a musze sie tego nauczyc :P
Zakręciłam troche, ale mam nadzieje, ze kazdy zrozumiał![]()
Farida
![]()
Z doświadczenia wiem że gdy coś bardzo trudno jest się nauczyć to znaczy że nie jest się na to gotowym a raczej nasze ciało i muzg nie sa jeszcze zharmonizowane ze sobą lub ciało wystarczająco nierozciągnięte aby wykonać dany ruch czy osiągnąć dany efekt.
Najlepiej spokojnie odłożyć na troche "ten uparty element co nie chcę się nauczyć"(na miesiąc, dwa a czasem rok) i potrenowac coś podobnego ale łatwiejszego. W tańcu pomaga trenowanie innego tańca czy ruchu i tak np. ręce warto ćwiczyć trenując taniec klasyczny, flamenco, hinduski,; szybkie obroty lepiej wychodzą ćwicząc z partnerem salse (osobiście polecam ten sposób - łatwo i przyjemnie
), itp. W ten sposób gdy po paru tygodniach, miesiącach wracamy do trudnego ruchu nagle okazuje się że wyczhodzi i to coraz lepiej.
W TB jest o tyle łatwiej że my entuzjastki chcemy się nauczyć i to jak najszybciej ale nie musimy na konkretny czas, nie gonią nas terminy co najwyżej nasza ambicja i poczucie estetyki. Zresztą podejrzewam, że gdyby wszytko przychodziło nam łatwo w TB nie miałybyśmy dodtkowej satysfakcji ze zwyciąstwa gdy wreście udaje nam się pięknie wykonać trudne elementy.
Zdaje się że odeszłam od głównego tematu i weszłam w ton mentorski - wybaczcie:o siedzi we mnie belfer![]()
Już od roku zakochana w baroku
Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
Sowillo / Safi![]()
Drogi Belfrze, dodałaś mi otuchy
. Moim utrapieniem jest fala brzuszkiem, a jednocześnie jest to ruch, który chcę opanować od zawsze
. Tu przytoczę tylko przykład niezrównanej RB. Wierzę, że kiedyś się tej fali nauczę i wtedy to będzie dla mnie ogromny sukces
. Osoby, które się z tym ruchem "urodziły" niech pielęgnują go i często wykorzystują. Zwykli śmiertelnicy muszą się nielada namęczyć żeby to opanować (bo mój brzuch nie czuje że ma w sobie 6 partii mięśni które może spinać naprzemiennie
). Ale kiedyś przyjdzie i na to odpowiedni czas.
![]()
Mnie takze najbardziej podobaja sie figury, ktorych wykonac nie potrafie i wprost nie moge sobie wyobrazic, ze kiedys sie naucze
Uwielbiam to, co Rachele Brice robi brzuchem!
Mi, tak samo jak MarTince, podoba się fala brzuchem połączona z shimmy...i też mam nadzieję kiedyś się nauczyć.