+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia
Wyniki 1 do 20 z 95

Temat: Ulubione ruchy

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny Ulubione ruchy

Otwieram temat o ulubionych, podziwianych ruchach.
    Cóż, na mnie największe wrażenie robi połączenie fali brzuchem i shimmi. Moim marzeniem jest nauczenie się go. Często robi go Didem, sama nie wiem jak ona to robi
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Bielsko-Biała/Katowice/Rybnik/Wodzisław Śląski/Racibórz
    Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

mnie podoba się ruch wykonywany (tak myślę?) przeponą, na wysokości splotu słonecznego takie w przód i w tył xD nie wiem jak to wytłumaczyc
    i choc za tribalem nie przepadam to nigdy nie mogę się napatrzec na falę wykonywną przez rachel brice
    ZAPRASZAM NA MOJĄ NOWĄ STRONĘ
    www.tahira.pl

ORIENTALNA MAJÓWKA W GÓRACH 01.05.2012
    GOELSZÓW K/USTRONIA

http://tahira.pl/aktualnosci/orientalna-majowka

NOWY SEZON TANECZNY Z TAHIRĄ 2012
    RYBNIK/WODZISŁAW ŚLĄSKI (http://taniec.rybnik.pl/plan-zajec/)
    RACIBÓRZ (http://www.rck.com.pl/n/site/news/1/492.html)

ZAPRASZAM

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mnie od samego początku fascynowała ósemka pionowa od góry i jej wariacje (jakkolwiek ludzie na to mówią ), jak mojej przedmówczyni: brzuch Rachel Brice (tylko jak się tak nauczyć?) oraz, skoro już przy Rachel jesteśmy, jej wężowe ruchy rąk.

Miasto
    Poznań
    Punkty reputacji
    19
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Chyba wiem o jaki ruch Ci chodzi. Też mi się podoba. Moim najbardziej podziwianym ruchem jest wychylenie do tyłu w stylu tribal. Mogę dziesiątki razy oglądać to w wykonaniu RB. Ćwiczę "kobrę" od jakiegoś czasu, żeby móc tak zrobić. Za to nauczyłam się i bardzo lubię falę brzucha i shimmy egipskie. Ciągle doskonalę te figury by wyglądały jeszcze efektowniej. Poza tym uwielbiam wręcz wszelkie ósemki i wężowe ruchy, szczególnie rąk. To dla mnie esencja tańca brzucha.

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Moją obsesją są wygięcia do tyłu (backbendy) Ach ta Rachel Brice.. Ciagle próbuje sie tego nauczyc i ciagle mi nie wychodzi Bo plecki sie nadal blokuja
    Może jakies wskazówki? How to do?

Druga obsesja to fala brzuchem (belly roll) ktorej tez próbuje sie nauczyc bezskutecznie I tutaj rowniez prosze o wskazówki
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

"Nie mam pieniędzy, ale przynajmniej mam pasję"

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    51
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Aireen Zobacz wiadomość
    Za to nauczyłam się i bardzo lubię falę brzucha i shimmy egipskie.
    Jak ja jeszcze mało wiem co to jest shimmy egipskie?

Miasto
    Gdynia/Mieroszyno
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Farida Zobacz wiadomość
    Moją obsesją są wygięcia do tyłu (backbendy) Ach ta Rachel Brice.. Ciagle próbuje sie tego nauczyc i ciagle mi nie wychodzi Bo plecki sie nadal blokuja
    Może jakies wskazówki? How to do?
    http://shira.net/dear-backbend.htm

http://www.taniecbrzucha.fora.pl/chy...bend-t230.html
    Takie coś znalazłam. Pozdro
    Uwolnić drżenie!!!

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Moon Zobacz wiadomość
    Jak ja jeszcze mało wiem co to jest shimmy egipskie?

http://www.taniecbrzucha.fora.pl/shi...mmy%20egipskie

Powinnaś znaleźć tu informacje o różnych rodzajach shimmy ^^.

Egyptian Belly Dancing Moves & Costumes : The Shimmy : Egyptian Belly Dancing

http://pl.youtube.com/watch?v=e95gQSA1iTY

A tu pani pokazuje jak je robić ^^.

Shimmy egipskie jest zwane również kolanowym. Powinno się je robić na wyprostowanych nogach (ale unikać należy przeprostów kolan!!). Nie jestem ekspertem, więc nie wytłumaczę od strony technicznej, ale po prostu się trzęsiesz .
    Pozdrawiam i życzę owocnej "galaretki"
    Ostatnio edytowane przez Quesse ; 06-12-2008 o 19:12

Miasto
    Bielsko- Biała
    Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Hmmm... Według mnie wszystkie ruchy w tańcu brzucha są nieziemskie i pragnę się ich wszystkich nauczyć ale chyba najbardziej gustuję shimmy

Pozdrawiam

Miasto
    Sopot
    Punkty reputacji
    12
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Hmm mój uluiony ruch? Ciężko powiedzieć... Myślę, że to fala od góry xD

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Tak sobie mysle...I stwierdzam, ze moje ulubione ruchy to wszystkie te, których nie potrafie wykonac Taki paradoks
    Ostatnio edytowane przez Farida ; 21-09-2007 o 22:52 Powód: emotka ;D
    Farida

"Aby osiągnąć sukces, musisz ciężko pracować, nigdy nie rezygnować, lecz przede wszystkim pielęgnować swą wspaniałą obsesję." Walt Disney

"Jeśli spojrzysz na 20 uczennic na zajęciach, zauważysz, że są między nimi różnice, każda tańczy inaczej. To dlatego, że każda jest inna. A taniec jest jak imię, określa cię. Nie próbuj być kimś innym, nie staraj się tańczyć jak ktoś inny
    "
    Ehab Atia

Miasto
    Wawa
    Punkty reputacji
    40
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Tak sobie mysle...I stwierdzam, ze moje ulubione ruchy to wszystkie te, których nie potrafie wykonac Taki paradoks
    Ten paradoks też mnie dotyczy
    Ale ja jestem teraz na etapie łączenia ruchów. Dlatego najbardziej ulubionymi moimi ruchami są kombinacje. np wykonywanie shimmy podczas innych figur.
    -Gdy kobieta tańczy, tworzy sztukę, a zarazem staje się bardziej zmysłowa. (Ehab Atia)

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Ja równeż podziwiam przede wszystkim te ruchu których nie umiem np efektowne tribalowe backbendy z etapowym opadem na podłogę

Cytat Pierwotnie wysłane przez Mała tancereczka Zobacz wiadomość
    Ale ja jestem teraz na etapie łączenia ruchów. Dlatego najbardziej ulubionymi moimi ruchami są kombinacje. np wykonywanie shimmy podczas innych figur.
    Ja również tyle że nie kombinacje co raczej fascynują mnie sekwencję ruchów tak po 5,10 sekund np. obrót+1/2 koła biodrami z pochyleniem tłowia+shimmi z wysunięta nogą i powolne wyprostawanie tłowia z falą rąk na końcu

a z ulubionych stosowanych pojedyńczych ruchów : kroki w bok z wilebłądem boczny z jednoczesnym shimmi lub akcentami
    Już od roku zakochana w baroku

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Punkty reputacji
    10
    Siła Reputacji
    0

Domyślny

smutna prawda.. uwielbiam tribalowe dłonie, backbendy i fale na milion sposobów a jakoś "mistrzem" nie jestem.

Ale z tego co potrafię to do zapamiętania mogę trzaskać shimmy 3/4 i węże w najróżniejszych kombinacjach
    Drżyjcie przede mną...

Punkty reputacji
    11
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

wyjątek od paradoksu: ja totalnie nie radzę sobie z rękami i wcale nie jest to mój ulubiony rodzaj ruchu :-)

ale oczywiście czas najwyższy się z tymi rękami trochę "przeprosić" ;-) - tylko jak?

za to bardzo, bardzo lubię shimmi, ósemki, wężyki, wybijanie przeponą
    I'm a survivor,I'm gonna make it

Miasto
    Trójmiasto / Szczecin
    Punkty reputacji
    89
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Ale dobrą myśl tutaj zamieściłam no Widze przynajmniej, ze nie tylko ja tak mam
    A swoja droga to wlasnie jak cos mi nie wychodzi, a bardzo mi sie to podoba to mam wieksza mobilizacje do nauki Moge próbować i próbować, aż sie wykończe
    Gorzej jak cos mi nie wychodzi i mi sie to nie podoba, a musze sie tego nauczyc :P

Zakręciłam troche, ale mam nadzieje, ze kazdy zrozumiał
    Farida

"
    Ehab Atia

Miasto
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    1
    Punkty reputacji
    321
    Siła Reputacji
    9

Domyślny

Gorzej jak cos mi nie wychodzi i mi sie to nie podoba, a musze sie tego nauczyc :P
    Z doświadczenia wiem że gdy coś bardzo trudno jest się nauczyć to znaczy że nie jest się na to gotowym a raczej nasze ciało i muzg nie sa jeszcze zharmonizowane ze sobą lub ciało wystarczająco nierozciągnięte aby wykonać dany ruch czy osiągnąć dany efekt.
    Najlepiej spokojnie odłożyć na troche "ten uparty element co nie chcę się nauczyć" (na miesiąc, dwa a czasem rok) i potrenowac coś podobnego ale łatwiejszego. W tańcu pomaga trenowanie innego tańca czy ruchu i tak np. ręce warto ćwiczyć trenując taniec klasyczny, flamenco, hinduski,; szybkie obroty lepiej wychodzą ćwicząc z partnerem salse (osobiście polecam ten sposób - łatwo i przyjemnie), itp. W ten sposób gdy po paru tygodniach, miesiącach wracamy do trudnego ruchu nagle okazuje się że wyczhodzi i to coraz lepiej.
    W TB jest o tyle łatwiej że my entuzjastki chcemy się nauczyć i to jak najszybciej ale nie musimy na konkretny czas, nie gonią nas terminy co najwyżej nasza ambicja i poczucie estetyki. Zresztą podejrzewam, że gdyby wszytko przychodziło nam łatwo w TB nie miałybyśmy dodtkowej satysfakcji ze zwyciąstwa gdy wreście udaje nam się pięknie wykonać trudne elementy.

Zdaje się że odeszłam od głównego tematu i weszłam w ton mentorski - wybaczcie:o siedzi we mnie belfer
    Już od roku zakochana w baroku

Ech - Chciałoby sie podzielić wiedzą z belly dance, uczyć, inspirować, tworzyć....
    Sowillo / Safi

Miasto
    Katowice
    Punkty reputacji
    15
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Cytat Pierwotnie wysłane przez Safiro Zobacz wiadomość
    Z doświadczenia wiem że gdy coś bardzo trudno jest się nauczyć to znaczy że nie jest się na to gotowym a raczej nasze ciało i muzg nie sa jeszcze zharmonizowane ze sobą lub ciało wystarczająco nierozciągnięte aby wykonać dany ruch czy osiągnąć dany efekt.
    Najlepiej spokojnie odłożyć na troche "ten uparty element co nie chcę się nauczyć" (na miesiąc, dwa a czasem rok) i potrenowac coś podobnego ale łatwiejszego. W tańcu pomaga trenowanie innego tańca czy ruchu i tak np. ręce warto ćwiczyć trenując taniec klasyczny, flamenco, hinduski,; szybkie obroty lepiej wychodzą ćwicząc z partnerem salse (osobiście polecam ten sposób - łatwo i przyjemnie), itp. W ten sposób gdy po paru tygodniach, miesiącach wracamy do trudnego ruchu nagle okazuje się że wyczhodzi i to coraz lepiej.

Drogi Belfrze , dodałaś mi otuchy . Moim utrapieniem jest fala brzuszkiem, a jednocześnie jest to ruch, który chcę opanować od zawsze . Tu przytoczę tylko przykład niezrównanej RB. Wierzę, że kiedyś się tej fali nauczę i wtedy to będzie dla mnie ogromny sukces . Osoby, które się z tym ruchem "urodziły" niech pielęgnują go i często wykorzystują. Zwykli śmiertelnicy muszą się nielada namęczyć żeby to opanować (bo mój brzuch nie czuje że ma w sobie 6 partii mięśni które może spinać naprzemiennie ). Ale kiedyś przyjdzie i na to odpowiedni czas.

Miasto
    Warszawa
    Punkty reputacji
    23
    Siła Reputacji
    5

Domyślny

Mnie takze najbardziej podobaja sie figury, ktorych wykonac nie potrafie i wprost nie moge sobie wyobrazic, ze kiedys sie naucze

Uwielbiam to, co Rachele Brice robi brzuchem!

Miasto
    Leszno
    Punkty reputacji
    75
    Siła Reputacji
    5

Smile fala brzuchem+shimmy

Mi, tak samo jak MarTince, podoba się fala brzuchem połączona z shimmy...i też mam nadzieję kiedyś się nauczyć .

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 4 ... OstatniaOstatnia

Reguły pisania

• Publikować nowe tematy: nie możesz
  • Pisać wiadomości: nie możesz
  • Dodawać załączniki: nie możesz
  • Edytować swoje wiadomości: nie możesz